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au:LIMA, LARISSA L.
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Brazilian Mineral Clays: Classification, Acid Activation and Application as Catalysts for Methyl Esterification Reactions
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Dill, Laís P.
; Kochepka, Débora M.
; Lima, Larissa L.
; Leitão, Alexandre A.
; Wypych, Fernando
; Cordeiro, Claudiney S.
.
Journal of the Brazilian Chemical Society
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In this study, three raw Brazilian clays from João Pessoa, Paraíba State (Aço AP, AVL and Verde Lodo) were characterized before and after purification and acid activation. Several instrumental techniques were used, and the raw clays were classified as dioctahedral smectites with different compositions, where the AVL sample had the highest content of montmorillonite. In addition, analyses showed modification in clay mineral compositions, mainly due to removal of impurities and octahedral sheet cation leaching during acid activation, which resulted in specific areas ranging from 42 to 93 m2 g-1 and increase of the Brønsted/Lewis acid site ratio, until 1.52 (AVL). Then, methyl esterification reactions were performed using the acid-activated clays as catalysts. The maximum acid conversions obtained were of 92 and 64%, for acetic acid using activated AVL and for lauric acid using activated Verde Lodo, respectively, and these data were correlated mainly to the Brønsted-Lowry acidity.
https://doi.org/10.21577/0103-5053.20200164
263 downloads
2.
Obtaining cashew kernel protein concentrate from nut processing by-product and its use to formulate vegetal burger
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Lima, Janice Ribeiro
; Araújo, Ídila Maria da Silva
; Pinto, Cláudia Oliveira
; Goiana, Mayara Lima
; Rodrigues, Maria do Carmo Passos
; Lima, Larissa Vieira de
.
Resumo Amêndoas quebradas estão entre os subprodutos do processamento da castanha de caju e possuem menor valor comercial. O objetivo deste trabalho foi obter um concentrado proteico de amêndoas quebradas de castanha de caju, caracterizá-lo e utilizá-lo em uma formulação de hambúrguer vegetal. O concentrado foi obtido por precipitação isoelétrica em quatro valores de pH diferentes com subsequente secagem. O maior rendimento foi de 58,6% de proteínas nos pHs de 4,0 e 4,5. Quanto à capacidade de absorção de água e de óleo, o concentrado apresentou os seguintes resultados, respectivamente, 1,85 mL/a e 1,06 mL/g, assim como baixa solubilidade em meio aquoso e baixa capacidade de formação de espuma. Como uma alternativa ao uso da proteína de soja, o concentrado foi utilizado na fabricação de hambúrgueres vegetais. Esses hambúrgueres foram submetidos à avaliação sensorial e obtiveram média de 6,6 em uma escala de 9 pontos, estando assim dentro da zona de aceitação. Em relação à intenção de compra, 60% dos provadores declararam que provavelmente ou certamente comprariam o produto. Portanto, o concentrado de amêndoa de castanha de caju pode ser utilizado como um ingrediente proteico para uso na formulação de alimentos. A produção de concentrado proteico de amêndoa de caju permite o uso das amêndoas quebradas geradas no processo industrial da castanha de caju.
Abstract Broken kernels are among the by-products of processing cashew nuts which have less commercial value. The present work aimed to obtain a cashew kernel protein concentrate from broken kernels, and then characterize it as well as using it in a vegetable burger formulation. The concentrate was obtained by isoelectric precipitation at four different pHs and subsequent drying. Higher yield was 58.6% of proteins (pH 4.0 and 4.5). The concentrate showed Water Absorption Capacity (WAC) of 1.85 mL/g and Oil Absorption Capacity (OAC) of 1.06 mL/g, as well as low solubility in aqueous medium and low foaming capacity. The concentrate was used in vegetable burger production as a substitute for soybean protein. The burgers were submitted to sensory evaluation and obtained an average of 6.6 on a nine-point scale, thus being within the acceptance zone. Regarding the purchase intent, 60% of the judges would probably or would certainly buy the product. Therefore, the cashew kernel protein concentrate can be used as a protein ingredient for food formulation. Producing cashew kernel protein concentrate allows the use of broken kernels generated in the cashew nut industrial process.
https://doi.org/10.1590/1981-6723.23220
248 downloads
3.
Compounds isolated from Bixa orellana: evidence-based advances to treat infectious diseases
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Nascimento Moraes Neto, Roberval
; Guedes Coutinho, Gabrielle
; de Oliveira Rezende, Aline
; de Brito Pontes, Daniel
; Pinheiro Soares Ferreira, Rayana Larissa
; de Araújo Morais, Danilo
; Pontes Albuquerque, Rafaela
; Lima-Neto, Lídio Gonçalves
; Nascimento da Silva, Luís Cláudio
; Quintino da Rocha, Cláudia
; Machado Gonçalves, Letícia
; Macedo Santiago, Luís Ângelo
; Mondego-Oliveira, Renata
; Cardoso Carvalho, Rafael
; de Sousa, Eduardo Martins
.
Revista Colombiana de Ciencias Químico - Farmacéuticas
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RESUMEN Bixa orellana L. es una planta nativa de Brasil, pero también está presente en otros países tropicales como Perú, Colombia, Ecuador, México, Indonesia, India y África Oriental. Es conocida popularmente como Urucum en Brasil. Esta revisión expone el potencial de los compuestos bioactivos derivados de B. orellana para tratar enfermedades debido a sus propiedades antimicrobianas y antioxidantes. Esta planta también está relacionada como un agente antiinflamatorio para el tratamiento de enfermedades pulmonares e incluso como gotas para los ojos para el enrojecimiento. Sus hojas se utilizan para el tratamiento de la mordedura de serpiente, diarrea, gonorrea, hepatitis, gastritis, diuréticos, antipiréticos y para enfermedades de la piel. Ese conocimiento popular ha fomentado la identificación de compuestos bioactivos en esa planta. Los compuestos β-criptoxantina, geranilgeraniol, luteína, procianidina B2, procianidina B3, isómero elagitanino y ácido elágico desoxihexosa inhibieron microorganismos patógenos como bacterias, hongos, protozoos y virus. En ese sentido, B. orellana es una fuente prometedora de compuestos que podrían aplicarse en la terapia antimicrobiana. Este trabajo de revisión puede ayudar a comprender e incentivar nuevas investigaciones para los descubrimientos de antimicrobianos que utilizan diferentes compuestos de B. orellana.
SUMMARY Bixa orellana L. is a native plant from Brazil, but it is also present in other tropical countries such as Peru, Colombia, Ecuador, Mexico, Indonesia, India and East Africa. It is popularly known as Urucum in Brazil. This review shows the potential of bioactive compounds derived from B. orellana to treat infectious diseases due their antimicrobial and antioxidant properties. This plant is also related as an antiinflammatory agent for treatment of pulmonary diseases, or even as eye drops for redness. Its leaves are used for treatment of snakebite, diarrhea, gonorrhea, hepatitis, gastritis, diuretic, antipyretic, and for skin disease. This popular knowledge has encouraged the identification of bioactive compounds in this plant. Compounds as β-cryptoxanthin, geranylgeraniol, lutein, procyanidin B2, procyanidin B3, ellagi tannin isomer and ellagic acid deoxyhexose have been described. These compounds inhibited pathogenic microorganisms such as bacteria, fungi, protozoan and viruses. In addition, some compounds with anti-inflammatory and antioxidant activities were also described. In this sense, B. orellana is a promising source of compounds that could be applied in antimicrobial therapy. This review work may help in the understanding and incentive of new research for antimicrobial discoveries using different B. orellana compounds.
https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v49n3.91247
306 downloads
4.
Synthesis, Antitubercular and Leishmanicidal Evaluation of Resveratrol Analogues
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Coimbra, Elaine S.
; Santos, Juliana A.
; Lima, Larissa L.
; Machado, Patrícia A.
; Campos, Débora L.
; Pavan, Fernando R.
; Silva, Adilson D.
.
Journal of the Brazilian Chemical Society
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In this paper we continue our efforts in the search for new Schiff bases as resveratrol analogues as promising antitubercular and antileishmanial agents. Compounds were evaluated in vitro against Mycobacterium tuberculosis and Leishmania species. Compounds showed varying activity against promastigotes of all Leishmania species tested (concentration leading to reduction of 50% of parasite growth-IC50 values ranging from 1.60 to 15.53 µg mL-1). Majority of compounds exhibited good results against Leishmania species with IC50 values below 10.00 µg mL-1, with no cytotoxicity against macrophages. One of the analogues showed the best activity against amastigotes of L. amazonensis (IC50 = 5.73 µg mL-1). Furthermore, the compounds showed comparable or better effect than drugs commonly used in tuberculosis treatment such as Cycloserine®. The analogue that was the most active for M. tuberculosis had minimal inhibitory concentration MIC90 = 0.78 µg mL-1. The in vitro cytotoxicity on Vero cells (CC50), as well as the selectivity index (SI = CC50/MIC) were also evaluated, and showed that the synthesized analogues are not cytotoxic.
https://doi.org/10.5935/0103-5053.20160107
1001 downloads
5.
Growing knowledge: an overview of Seed Plant diversity in Brazil
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Zappi, Daniela C.
; Filardi, Fabiana L. Ranzato
; Leitman, Paula
; Souza, Vinícius C.
; Walter, Bruno M.T.
; Pirani, José R.
; Morim, Marli P.
; Queiroz, Luciano P.
; Cavalcanti, Taciana B.
; Mansano, Vidal F.
; Forzza, Rafaela C.
; Abreu, Maria C.
; Acevedo-Rodríguez, Pedro
; Agra, Maria F.
; Almeida Jr., Eduardo B.
; Almeida, Gracineide S.S.
; Almeida, Rafael F.
; Alves, Flávio M.
; Alves, Marccus
; Alves-Araujo, Anderson
; Amaral, Maria C.E.
; Amorim, André M.
; Amorim, Bruno
; Andrade, Ivanilza M.
; Andreata, Regina H.P.
; Andrino, Caroline O.
; Anunciação, Elisete A.
; Aona, Lidyanne Y.S.
; Aranguren, Yani
; Aranha Filho, João L.M.
; Araújo, Andrea O.
; Araújo, Ariclenes A.M.
; Araújo, Diogo
; Arbo, María M.
; Assis, Leandro
; Assis, Marta C.
; Assunção, Vivian A.
; Athiê-Souza, Sarah M.
; Azevedo, Cecilia O.
; Baitello, João B.
; Barberena, Felipe F.V.A.
; Barbosa, Maria R.V.
; Barros, Fábio
; Barros, Lucas A.V.
; Barros, Michel J.F.
; Baumgratz, José F.A.
; Bernacci, Luis C.
; Berry, Paul E.
; Bigio, Narcísio C.
; Biral, Leonardo
; Bittrich, Volker
; Borges, Rafael A.X.
; Bortoluzzi, Roseli L.C.
; Bove, Cláudia P.
; Bovini, Massimo G.
; Braga, João M.A.
; Braz, Denise M.
; Bringel Jr., João B.A.
; Bruniera, Carla P.
; Buturi, Camila V.
; Cabral, Elza
; Cabral, Fernanda N.
; Caddah, Mayara K.
; Caires, Claudenir S.
; Calazans, Luana S.B.
; Calió, Maria F.
; Camargo, Rodrigo A.
; Campbell, Lisa
; Canto-Dorow, Thais S.
; Carauta, Jorge P.P.
; Cardiel, José M.
; Cardoso, Domingos B.O.S.
; Cardoso, Leandro J.T.
; Carneiro, Camila R.
; Carneiro, Cláudia E.
; Carneiro-Torres, Daniela S.
; Carrijo, Tatiana T.
; Caruzo, Maria B.R.
; Carvalho, Maria L.S.
; Carvalho-Silva, Micheline
; Castello, Ana C.D.
; Cavalheiro, Larissa
; Cervi, Armando C.
; Chacon, Roberta G.
; Chautems, Alain
; Chiavegatto, Berenice
; Chukr, Nádia S.
; Coelho, Alexa A.O.P.
; Coelho, Marcus A.N.
; Coelho, Rubens L.G.
; Cordeiro, Inês
; Cordula, Elizabeth
; Cornejo, Xavier
; Côrtes, Ana L.A.
; Costa, Andrea F.
; Costa, Fabiane N.
; Costa, Jorge A.S.
; Costa, Leila C.
; Costa-e-Silva, Maria B.
; Costa-Lima, James L.
; Cota, Maria R.C.
; Couto, Ricardo S.
; Daly, Douglas C.
; De Stefano, Rodrigo D.
; De Toni, Karen
; Dematteis, Massimiliano
; Dettke, Greta A.
; Di Maio, Fernando R.
; Dórea, Marcos C.
; Duarte, Marília C.
; Dutilh, Julie H.A.
; Dutra, Valquíria F.
; Echternacht, Lívia
; Eggers, Lilian
; Esteves, Gerleni
; Ezcurra, Cecilia
; Falcão Junior, Marcus J.A.
; Feres, Fabíola
; Fernandes, José M.
; Ferreira, D.M.C.
; Ferreira, Fabrício M.
; Ferreira, Gabriel E.
; Ferreira, Priscila P.A.
; Ferreira, Silvana C.
; Ferrucci, Maria S.
; Fiaschi, Pedro
; Filgueiras, Tarciso S.
; Firens, Marcela
; Flores, Andreia S.
; Forero, Enrique
; Forster, Wellington
; Fortuna-Perez, Ana P.
; Fortunato, Reneé H.
; Fraga, Cléudio N.
; França, Flávio
; Francener, Augusto
; Freitas, Joelcio
; Freitas, Maria F.
; Fritsch, Peter W.
; Furtado, Samyra G.
; Gaglioti, André L.
; Garcia, Flávia C.P.
; Germano Filho, Pedro
; Giacomin, Leandro
; Gil, André S.B.
; Giulietti, Ana M.
; A.P.Godoy, Silvana
; Goldenberg, Renato
; Gomes da Costa, Géssica A.
; Gomes, Mário
; Gomes-Klein, Vera L.
; Gonçalves, Eduardo Gomes
; Graham, Shirley
; Groppo, Milton
; Guedes, Juliana S.
; Guimarães, Leonardo R.S.
; Guimarães, Paulo J.F.
; Guimarães, Elsie F.
; Gutierrez, Raul
; Harley, Raymond
; Hassemer, Gustavo
; Hattori, Eric K.O.
; Hefler, Sonia M.
; Heiden, Gustavo
; Henderson, Andrew
; Hensold, Nancy
; Hiepko, Paul
; Holanda, Ana S.S.
; Iganci, João R.V.
; Imig, Daniela C.
; Indriunas, Alexandre
; Jacques, Eliane L.
; Jardim, Jomar G.
; Kamer, Hiltje M.
; Kameyama, Cíntia
; Kinoshita, Luiza S.
; Kirizawa, Mizué
; Klitgaard, Bente B.
; Koch, Ingrid
; Koschnitzke, Cristiana
; Krauss, Nathália P.
; Kriebel, Ricardo
; Kuntz, Juliana
; Larocca, João
; Leal, Eduardo S.
; Lewis, Gwilym P.
; Lima, Carla T.
; Lima, Haroldo C.
; Lima, Itamar B.
; Lima, Laíce F.G.
; Lima, Laura C.P.
; Lima, Leticia R.
; Lima, Luís F.P.
; Lima, Rita B.
; Lírio, Elton J.
; Liro, Renata M.
; Lleras, Eduardo
; Lobão, Adriana
; Loeuille, Benoit
; Lohmann, Lúcia G.
; Loiola, Maria I.B.
; Lombardi, Julio A.
; Longhi-Wagner, Hilda M.
; Lopes, Rosana C.
; Lorencini, Tiago S.
; Louzada, Rafael B.
; Lovo, Juliana
; Lozano, Eduardo D.
; Lucas, Eve
; Ludtke, Raquel
; Luz, Christian L.
; Maas, Paul
; Machado, Anderson F.P.
; Macias, Leila
; Maciel, Jefferson R.
; Magenta, Mara A.G.
; Mamede, Maria C.H.
; Manoel, Evelin A.
; Marchioretto, Maria S.
; Marques, Juliana S.
; Marquete, Nilda
; Marquete, Ronaldo
; Martinelli, Gustavo
; Martins da Silva, Regina C.V.
; Martins, Ângela B.
; Martins, Erika R.
; Martins, Márcio L.L.
; Martins, Milena V.
; Martins, Renata C.
; Matias, Ligia Q.
; Maya-L., Carlos A.
; Mayo, Simon
; Mazine, Fiorella
; Medeiros, Debora
; Medeiros, Erika S.
; Medeiros, Herison
; Medeiros, João D.
; Meireles, José E.
; Mello-Silva, Renato
; Melo, Aline
; Melo, André L.
; Melo, Efigênia
; Melo, José I.M.
; Menezes, Cristine G.
; Menini Neto, Luiz
; Mentz, Lilian A.
; Mezzonato, A.C.
; Michelangeli, Fabián A.
; Milward-de-Azevedo, Michaele A.
; Miotto, Silvia T.S.
; Miranda, Vitor F.O.
; Mondin, Cláudio A.
; Monge, Marcelo
; Monteiro, Daniele
; Monteiro, Raquel F.
; Moraes, Marta D.
; Moraes, Pedro L.R.
; Mori, Scott A.
; Mota, Aline C.
; Mota, Nara F.O.
; Moura, Tania M.
; Mulgura, Maria
; Nakajima, Jimi N.
; Nardy, Camila
; Nascimento Júnior, José E.
; Noblick, Larry
; Nunes, Teonildes S.
; O'Leary, Nataly
; Oliveira, Arline S.
; Oliveira, Caetano T.
; Oliveira, Juliana A.
; Oliveira, Luciana S.D.
; Oliveira, Maria L.A.A.
; Oliveira, Regina C.
; Oliveira, Renata S.
; Oliveira, Reyjane P.
; Paixão-Souza, Bruno
; Parra, Lara R.
; Pasini, Eduardo
; Pastore, José F.B.
; Pastore, Mayara
; Paula-Souza, Juliana
; Pederneiras, Leandro C.
; Peixoto, Ariane L.
; Pelissari, Gisela
; Pellegrini, Marco O.O.
; Pennington, Toby
; Perdiz, Ricardo O.
; Pereira, Anna C.M.
; Pereira, Maria S.
; Pereira, Rodrigo A.S.
; Pessoa, Clenia
; Pessoa, Edlley M.
; Pessoa, Maria C.R.
; Pinto, Luiz J.S.
; Pinto, Rafael B.
; Pontes, Tiago A.
; Prance, Ghillean T.
; Proença, Carolyn
; Profice, Sheila R.
; Pscheidt, Allan C.
; Queiroz, George A.
; Queiroz, Rubens T.
; Quinet, Alexandre
; Rainer, Heimo
; Ramos, Eliana
; Rando, Juliana G.
; Rapini, Alessandro
; Reginato, Marcelo
; Reis, Ilka P.
; Reis, Priscila A.
; Ribeiro, André R.O.
; Ribeiro, José E.L.S.
; Riina, Ricarda
; Ritter, Mara R.
; Rivadavia, Fernando
; Rocha, Antônio E.S.
; Rocha, Maria J.R.
; Rodrigues, Izabella M.C.
; Rodrigues, Karina F.
; Rodrigues, Rodrigo S.
; Rodrigues, Rodrigo S.
; Rodrigues, Vinícius T.
; Rodrigues, William
; Romaniuc Neto, Sérgio
; Romão, Gerson O.
; Romero, Rosana
; Roque, Nádia
; Rosa, Patrícia
; Rossi, Lúcia
; Sá, Cyl F.C.
; Saavedra, Mariana M.
; Saka, Mariana
; Sakuragui, Cássia M.
; Salas, Roberto M.
; Sales, Margareth F.
; Salimena, Fatima R.G.
; Sampaio, Daniela
; Sancho, Gisela
; Sano, Paulo T.
; Santos, Alessandra
; Santos, Élide P.
; Santos, Juliana S.
; Santos, Marianna R.
; Santos-Gonçalves, Ana P.
; Santos-Silva, Fernanda
; São-Mateus, Wallace
; Saraiva, Deisy P.
; Saridakis, Dennis P.
; Sartori, Ângela L.B.
; Scalon, Viviane R.
; Schneider, Ângelo
; Sebastiani, Renata
; Secco, Ricardo S.
; Senna, Luisa
; Senna-Valle, Luci
; Shirasuna, Regina T.
; Silva Filho, Pedro J.S.
; Silva, Anádria S.
; Silva, Christian
; Silva, Genilson A.R.
; Silva, Gisele O.
; Silva, Márcia C.R.
; Silva, Marcos J.
; Silva, Marcos J.
; Silva, Otávio L.M.
; Silva, Rafaela A.P.
; Silva, Saura R.
; Silva, Tania R.S.
; Silva-Gonçalves, Kelly C.
; Silva-Luz, Cíntia L.
; Simão-Bianchini, Rosângela
; Simões, André O.
; Simpson, Beryl
; Siniscalchi, Carolina M.
; Siqueira Filho, José A.
; Siqueira, Carlos E.
; Siqueira, Josafá C.
; Smith, Nathan P.
; Snak, Cristiane
; Soares Neto, Raimundo L.
; Soares, Kelen P.
; Soares, Marcos V.B.
; Soares, Maria L.
; Soares, Polyana N.
; Sobral, Marcos
; Sodré, Rodolfo C.
; Somner, Genise V.
; Sothers, Cynthia A.
; Sousa, Danilo J.L.
; Souza, Elnatan B.
; Souza, Élvia R.
; Souza, Marcelo
; Souza, Maria L.D.R.
; Souza-Buturi, Fátima O.
; Spina, Andréa P.
; Stapf, María N.S.
; Stefano, Marina V.
; Stehmann, João R.
; Steinmann, Victor
; Takeuchi, Cátia
; Taylor, Charlotte M.
; Taylor, Nigel P.
; Teles, Aristônio M.
; Temponi, Lívia G.
; Terra-Araujo, Mário H.
; Thode, Veronica
; Thomas, W.Wayt
; Tissot-Squalli, Mara L.
; Torke, Benjamin M.
; Torres, Roseli B.
; Tozzi, Ana M.G.A.
; Trad, Rafaela J.
; Trevisan, Rafael
; Trovó, Marcelo
; Valls, José F.M.
; Vaz, Angela M.S.F.
; Versieux, Leonardo
; Viana, Pedro L.
; Vianna Filho, Marcelo D.M.
; Vieira, Ana O.S.
; Vieira, Diego D.
; Vignoli-Silva, Márcia
; Vilar, Thaisa
; Vinhos, Franklin
; Wallnöfer, Bruno
; Wanderley, Maria G.L.
; Wasshausen, Dieter
; Watanabe, Maurício T.C.
; Weigend, Maximilian
; Welker, Cassiano A.D.
; Woodgyer, Elizabeth
; Xifreda, Cecilia C.
; Yamamoto, Kikyo
; Zanin, Ana
; Zenni, Rafael D.
; Zickel, Carmem S
.
Resumo Um levantamento atualizado das plantas com sementes e análises relevantes acerca desta biodiversidade são apresentados. Este trabalho se iniciou em 2010 com a publicação do Catálogo de Plantas e Fungos e, desde então vem sendo atualizado por mais de 430 especialistas trabalhando online. O Brasil abriga atualmente 32.086 espécies nativas de Angiospermas e 23 espécies nativas de Gimnospermas e estes novos dados mostram um aumento de 3% da riqueza em relação a 2010. A Amazônia é o Domínio Fitogeográfico com o maior número de espécies de Gimnospermas, enquanto que a Floresta Atlântica possui a maior riqueza de Angiospermas. Houve um crescimento considerável no número de espécies e nas taxas de endemismo para a maioria dos Domínios (Caatinga, Cerrado, Floresta Atlântica, Pampa e Pantanal), com exceção da Amazônia que apresentou uma diminuição de 2,5% de endemicidade. Entretanto, a maior parte das plantas com sementes que ocorrem no Brasil (57,4%) é endêmica deste território. A proporção de formas de vida varia de acordo com os diferentes Domínios: árvores são mais expressivas na Amazônia e Floresta Atlântica do que nos outros biomas, ervas são dominantes no Pampa e as lianas apresentam riqueza expressiva na Amazônia, Floresta Atlântica e Pantanal. Este trabalho não só quantifica a biodiversidade brasileira, mas também indica as lacunas de conhecimento e o desafio a ser enfrentado para a conservação desta flora.
Abstract An updated inventory of Brazilian seed plants is presented and offers important insights into the country's biodiversity. This work started in 2010, with the publication of the Plants and Fungi Catalogue, and has been updated since by more than 430 specialists working online. Brazil is home to 32,086 native Angiosperms and 23 native Gymnosperms, showing an increase of 3% in its species richness in relation to 2010. The Amazon Rainforest is the richest Brazilian biome for Gymnosperms, while the Atlantic Rainforest is the richest one for Angiosperms. There was a considerable increment in the number of species and endemism rates for biomes, except for the Amazon that showed a decrease of 2.5% of recorded endemics. However, well over half of Brazillian seed plant species (57.4%) is endemic to this territory. The proportion of life-forms varies among different biomes: trees are more expressive in the Amazon and Atlantic Rainforest biomes while herbs predominate in the Pampa, and lianas are more expressive in the Amazon, Atlantic Rainforest, and Pantanal. This compilation serves not only to quantify Brazilian biodiversity, but also to highlight areas where there information is lacking and to provide a framework for the challenge faced in conserving Brazil's unique and diverse flora.
https://doi.org/10.1590/2175-7860201566411
33340 downloads
6.
DNA damage in BALB/c mice infected with Lacazia loboi and its relation to nutritional status
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- Métricas
Barbosa, Adriana Sierra Assencio Almeida
; Oliveira, Larissa Ragozo Cardoso de
; Tavares, Francilene Capel
; Lima, Carlos Roberto Gonçalves de
; Diório, Suzana Madeira
; Calvi, Sueli Aparecida
; Vilani-Moreno, Fátima Regina
; Pereira, Paulo Câmara Marques
.
Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases
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AbstractBackground Jorge Lobo’s disease, also known as lacaziosis, is a cutaneous-subcutaneous mycosis with chronic evolution. It is caused by the fungus Lacazia loboi. Herein we report a study that relates the genotoxicity caused by L. loboi in isogenic mice with nutritional status, through a normal or restricted diet.Methods DNA damage was assessed in the peripheral blood by the comet assay (tail intensity).Results The results for leukocytes showed increases in the mean tail intensity in mice under dietary restriction, in infected mice under dietary restriction and in infected mice ingesting a normal diet.Conclusion These results indicate that dietary restriction and L. loboi infection may increase DNA damage levels in mice, as detected by the comet assay.
https://doi.org/10.1186/s40409-015-0006-y
898 downloads
7.
Distribuição espacial das raízes de cafeeiro e dos poros de dois Latossolos sob manejo conservacionista
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Carducci, Carla E.
; Oliveira, Geraldo C. de
; Lima, José M.
; Rossoni, Diogo F.
; Costa, Alisson L. da
; Oliveira, Larissa M.
.
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental
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O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do sistema de manejo que emprega práticas de conservação do solo na distribuição do sistema radicular de cafeeiros e na estrutura de dois Latossolos após seis anos de implantação da lavoura na região do Alto São Francisco, MG. Foram abertas três trincheiras aleatórias e longitudinais à linha de plantio (0,70 x 1,50 m) em um Latossolo gibbsítico e em um Latossolo caulinítico ambos sob sistema de manejo do solo que emprega práticas conservacionistas. A avaliação do sistema radicular foi feita pelo método do perfil cultural e análise digital de imagens 2D, com posterior confecção de mapas de superfície das variáveis radiculares analisadas por meio da krigagem. Amostras de solo com estrutura preservada foram coletadas para quantificar a distribuição do diâmetro de poros 3D obtida por tomografia computada de raios-X. As raízes e poros foram classificados em: 1, >1 e ≤ 3 e > 3 mm de diâmetro. O sistema radicular dos cafeeiros de ambos os solos em estudo mesmo sobre o mesmo sistema de manejo apresentaram boa ramificação na direção horizontal e vertical. A maior concentração de raízes ocorreu na profundidade de 0,20-0,34 m no Latossolo caulinítico. No Latossolo gibbsítico, a distribuição radicular foi uniformizada especialmente na direção vertical do perfil do solo atingindo maiores profundidade. A maior ocorrência de raízes finas ocorreu no Latossolo gibsítico na profundidade de 0,80-0,94 m.
The aim of this study was to evaluate the effect of management system employing soil conservation practices in the coffee root system distribution and in the structure of two Latosols after six years in the crop establishment in Alto São Francisco Valley, MG. Three random trenches were made lengthwise along the row planting (0.70 x 1.50 m) in a gibbsitic Latosol and a kaolinitc Latosol both under soil management system employing soil conservationist practices. The root system evaluation was done by crop profile methods and 2D image analyze, with subsequent surface mapping of the root variables analyzed by kriging. Intact soil cores were sampled for pore diameter distribution analysed by X-ray CT scan. The roots and pores were classified by diameter:1, > 1 and ≤ 3 and > 3 mm. The coffee root system in both soils under study on the same management system showed good branching in horizontal and vertical direction. The highest root concentration occurred at 0.20-0.34 m depth in kaolinitic Latosol. In gibbsitic Latosol the root distribution was uniform, especially in the vertical soil profile reaching greater depths. The highest occurrence of fine roots in the gibbsitic Latosol occurred at 0.80-0.94 m depth.
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8.
Estimativa da produtividade do milho em função da disponibilidade hídrica em Guarapuava, PR, Brasil
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Wagner, Marcus V.
; Jadoski, Sidnei O.
; Maggi, Marcio F.
; Saito, Larissa R.
; Lima, Adenilson dos S.
.
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental
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Com este trabalho objetivou-se estimar o potencial médio de produção da cultura do milho em função das variações da disponibilidade hídrica considerando-se a realização da semeadura em diferentes momentos dentro do período recomendado para o município de Guarapuava, Estado do Paraná. Os estudos foram realizados com base na série ininterrupta de dados climáticos do período de 1984 a 2007. A duração do ciclo da cultura foi calculada pelo acúmulo de soma térmica e a disponibilidade de água avaliada pelo balanço hídrico da cultura, ponderando-se a distribuição da precipitação pluvial e a evapotranspiração da cultura. A probabilidade de redução de produtividade de grãos por deficiência hídrica foi estimada considerando-se a porcentagem de redução de produção de grãos a partir da ocorrência de deficiência hídrica nos diferentes estádios do ciclo de desenvolvimento no campo. Verificou-se que a cultura do milho é afetada pela distribuição da disponibilidade hídrica ao longo do ciclo, sendo que a maior probabilidade de perdas de produção por deficiência hídrica ocorre no estádio da antese-fecundação. As semeaduras mais tardias no período recomendado tendem a ocasionar menores riscos de obtenção de produtividade de grãos abaixo da média regional.
This study aimed to estimate the average potential of production of the corn crop in consequence of the variation of the water availability and the planting performed at different dates within the recommended period for Guarapuava, Paraná State, Brazil. The study was conducted considering uninterrupted series of climate data for the period from 1984 to 2007. The duration of the crop cycle was calculated by the accumulation of the thermal sum and the availability of water evaluated by the water balance of the crop considering the distribution of the precipitation and the evapotranspiration of the crop. The probability of reduction of the grain yield due to shortage of water was estimated considering the percentage of the reduction of grain production with the occurrence of water deficiency in the different stages of the crop cycle. It was verified that the corn crop is affected by the distribution of the water availability along the crop cycle, with the highest probability of production losses for water deficiency occurring at the stage of anthesis-fecundation. Late planting in the recommended period tend to cause less risks of having grain productivity below the regional average.
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9.
Anti-inflammatory and analgesic potential of Caesalpinia ferrea
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Lima, Sandrine Maria A.
; Araújo, Larissa Cardoso C.
; Sitônio, Marília Maria
; Freitas, Ana Carina C.
; Moura, Sirlene L.
; Correia, Maria Tereza S.
; Malta, Diana Jussara N.
; Gonçalves-Silva, Teresinha
.
Revista Brasileira de Farmacognosia
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Caesalpinia ferrea Mart. belongs to the family Fabaceae. Known as pau-ferro and jucá, it is used in folk medicine to treat diabetes, as antipyretic and antirheumatic. This study aimed to evaluate the anti-inflammatory and antinociceptive activities of the ethanol extract of the fruits of C. ferrea (EECf). In the evaluation of anti-inflammatory activity, EECf (50 mg/kg) produced significantly inhibition of ear edema by 66.6% compared to control. Indomethacin (10 mg/kg) showed inhibition of 83.9% compared to control. EECf (50 mg/kg) inhibited of vascular permeability induced by acetic acid and was also able to reduce of cell migration to the peritoneal cavity induced by thioglycolate. In the writhing test induced by acid acetic, EECf (12.5, 25 and 50 mg/kg) significantly reduced the number of contortions by 24.9, 46.9 and 74.2%, respectively. In the formalin test, EECf presented effects only in the second phase. The results provided experimental evidence for the effectiveness of the traditional use of C. ferrea in treating various diseases associated with inflammation and pain.
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10.
Analysis of the expression of toll-like receptors 2 and 4 and cytokine production during experimental Leishmania chagasi infection
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Cezário, Glaucia Aparecida Gomes
; Oliveira, Larissa Ragozo Cardoso de
; Peresi, Eliana
; Nicolete, Vanessa Cristina
; Polettini, Jossimara
; Lima, Carlos Roberto Gonçalves de
; Gatto, Mariana
; Calvi, Sueli Aparecida
.
Memórias do Instituto Oswaldo Cruz
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Toll-like receptors (TLRs) recognise pathogen-derived molecules and influence immunity to control parasite infections. This study aimed to evaluate the mRNA expression of TLRs 2 and 4, the expression and production of the cytokines interleukin (IL)-12, interferon (IFN)-γ, tumor necrosis factor (TNF)-α, IL-17, IL-10 and transforming growth factor (TGF)-β and the production of nitric oxide (NO) in the spleen of mice infected with Leishmania chagasi. It also aimed to evaluate any correlations between mRNA expression TLR2 and 4 and cytokines and NO production. Infection resulted in increased TLR2-4, IL-17, TNF-α and TGF-β mRNA expression during early infection, with decreased expression during late infection correlating with parasite load. IFN-γ and IL-12 mRNA expression decreased at the peak of parasitism. IL-10 mRNA expression increased throughout the entire time period analysed. Although TGF-β, TNF-α and IL-17 were highly produced during the initial phase of infection, IFN-γ and IL-12 exhibited high production during the final phase of infection. IL-10 and NO showed increased production throughout the evaluated time period. In the acute phase of infection, there was a positive correlation between TLR2-4, TNF-α, IL-17, NO, IL-10 and TGF-β expression and parasite load. During the chronic phase of infection, there was a positive correlation between TLR2-4, TNF-α, IL-17 and TGF-β expression and parasite load. Our data suggest that infection by L. chagasi resulted in modulation of TLRs 2 and 4 and cytokines.
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11.
Aceitação sensorial e caracterização de frozen yogurt de leite de cabra com adição de cultura probiótica e prebiótico
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Alves, Larissa de Lima
; Richards, Neila Silvia Pereira dos Santos
; Becker, Larissa Vargas
; Andrade, Diego Fontana de
; Milani, Liana Inês Guidolin
; Rezer, Ana Paula de Souza
; Scipioni, Gustavo Callegari
.
O leite de cabra é recomendado para pessoas intolerantes ao leite de vaca e/ou portadoras de desordens gastrintestinais. frozen yogurt elaborado a partir de iogurte de leite de cabra foi acrescido de 1% de prebiótico (inulina), 0,25% de cultura starter (Streptococcus thermophilus e Lactobacillus bulgaricus) e 0,25% de cultura probiótica (Bifidobacterium animalis e Lactobacillus acidophilus) para verificar seu potencial probiótico (após sete e 120 dias de armazenamento), sua qualidade físico-química e sua aceitação sensorial. Durante a estocagem, houve redução de células viáveis da flora microbiana, principalmente dos probióticos. Ainda assim, o produto apresenta potencialidade probiótica pela soma de B. animalis e L. acidophilus atingir o mínimo desejável até o fim do armazenamento. Os valores de extrato seco total (26,6±0,2%), proteína (3,0±0,2), gordura (2,6±0,1%), pH (5,5±0,01) e ácido láctico (0,2±0,01%) encontram-se semelhantes aos relatados em outros trabalhos para o mesmo produto. A avaliação sensorial foi realizada por 50 provadores não treinados em teste com escala hedônica de sete níveis e intenção de compra. O produto recebeu bons escores para aparência global, cor, aroma e sabor; já textura e sabor residual obtiveram menores índices de aceitação. Na intenção de compra, 61% dos avaliadores declararam que comprariam o produto, contra 39% que não comprariam. Nessas condições, demonstra-se a viabilidade de elaboração de frozen yogurt de leite caprino acrescido de pre- e probióticos.
Goat's milk is recommended for people afflicted with cow milk intolerance and gastro-intestinal disorders. frozen yogurt was elaborated with 1% prebiotic (inulin), 0.25% starter culture (Streptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus) and 0.25% probiotic culture (Bifidobacterium animalis and Lactobacillus acidophilus) to verify probiotic potential (after 7 and 120 days of storage), physical-chemical quality and sensorial acceptance. During storage viable cells were reduced, mainly probiotic bacteria. Nevertheless, the product showed probiotic potential because of B. animalis and L. acidophilus sum, which reached the minimum desirable until the end of storage. Values of total dry matter (26.6±0.2%), protein (3.0±0.3%), fat (2.6±0.1%), pH (5.5±0.01) and acid lactic (0.2±0.01%) were similar to those descript by other researches for the same product. Sensorial evaluation was realized by 50 untrained panelists, with a 7- point hedonic scale and intention to purchase. The product received good scores for global appearance, color, aroma and taste. Texture and residual taste had lower acceptance rates. The intent to purchase showed that 61% of panelists asserted to buy the product against 39%, who would not buy it. Accordingly, this research showed the feasibility of elaborating the goat's milk frozen yogurt with addition of pre- and probiotics.
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12.
Técnica rápida de neutralização viral para a detecção de anticorpos contra o vírus da Diarréia Viral Bovina (BVDV) no leite
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Charles Fernando Capinos, Scherer
; Flores, Eduardo Furtado
; Weiblen, Rudi
; Kreutz, Luiz Carlos
; Dürr, João Walter
; Brum, Larissa Picada
; Quadros, Valter L.
; Lima, Marcelo de
.
A identificação de rebanhos positivos para o vírus da Diarréia Viral Bovina (BVDV) através de detecção de anticorpos no leite pode viabilizar programas de controle em larga escala. Com esse objetivo, a técnica de soro-neutralização (SN) foi adaptada para a pesquisa de anticorpos em amostras de leite. A adaptação consistiu na redução do tempo de incubação do teste, seguida da detecção de antígenos virais por imunofluorescência. A redução do tempo de incubação minimizou os efeitos tóxicos do leite sobre as células de cultivo, além de permitir a obtenção dos resultados em 24 horas. A técnica rápida (SNR) foi inicialmente testada em 1.335 amostras de soro bovino, apresentando sensibilidade de 93,7% e concordância de 91,1% em relação à SN tradicional. A SNR foi também utilizada para testar 423 amostras de soro bovino que apresentaram toxicidade para as células na SN tradicional, detectando 316 (74,7%) amostras positivas. O teste de amostras de soro e leite de 520 vacas em lactação demonstrou que a SNR pode detectar anticorpos no leite de vacas com títulos séricos a partir de 10. Atividade neutralizante anti-BVDV no leite foi detectada em 97,4% (191/196) de vacas com títulos séricos ³ 320; em 92,9% (79/85) de vacas com títulos de 160; em 88% (59/67) de vacas títulos de 80. A freqüência de animais positivos na SNR foi de 76,9% (40/52) para animais com títulos séricos de 40; 61,3% (19/31) com títulos de 20 e de 33,3% (10/30) para vacas com títulos de 10. Esses resultados demonstram que a técnica de SNR é adequada para a pesquisa de anticorpos anti-BVDV no leite, principalmente em animais com títulos moderados e altos de anticorpos. Essa técnica pode ser utilizada para testar amostras coletivas de leite e identificar rebanhos com atividade viral. A utilização dessa técnica pode viabilizar programas regionais de combate à infecção, pois permite testar um grande número de amostras e identificar rebanhos positivos através do leite enviado rotineiramente para contagem de células somáticas (CCS), reduzindo significativamente os custos com a coleta individual, transporte e teste de amostras.
The identification of bovine viral diarrhea virus (BVDV) positive herds through detection of antibodies in milk may viabilize large scale control/eradication programs. With this objective, the virus neutralization test (VN) was adapted to detect BVDV antibodies in milk. The adaptation consisted of a reduction in the time of incubation followed by detection of viral antigens in the indicator cells by immunofluorescence (IFA) and allowed readings at 24 hours. The rapid virus neutralization test (RVN) was initially tested in 1,335 serum samples, showing a 93.7% sensitivity and 91.1% agreement with the traditional VN. The RVN was also used to test 423 bovine sera that were toxic for cell culture in the traditional VN test, detecting 316 (74.7%) positive samples. Testing of matched serum and milk samples from BVDV seropositive cows showed that the VNR can detect antibodies in the milk of cows with serum neutralizing titers as low as 10. Anti-BVDV neutralizing activity was detected in milk of 97.4% (191/196) of cows with serum titers ³320; in 92.9% (79/85) of cows with titers of 160; in 88% (59/67) of cows with serum titers of 80. The frequency of BVDV antibodies in milk was 76.9% (40/52) for cows with serum titers of 40; 61.3% (19/31) for cows with titers of 20 and 33.3% (10/30) for cows with serum titers of 20. These results demonstrate that the RVN test is adequate for detecting BVDV antibodies in milk, mainly in cows having moderate to high serum titers, and therefore may be used for testing bulk milk samples to identify herds with viral activity. The use of this test may viabilize large scale programs for control/eradication of BVDV infection. It allows to assay a large number of samples and identify positive herds through testing milk routinely submitted for somatic cell counts (SCC), reducing costs with individual sample collection, shipping and testing.
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ab | resumo |
ta | título abreviado da revista (ex. Cad. Saúde Pública) |
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la | código do idioma da publicação (ex. pt - Português, es - Espanhol) |
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pid | identificador da publicação |
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