Abstract The bacaba (Oenocarpus bacaba Mart.) peel corresponds to 15% of the whole fruit and is rich in antioxidants with potential application in product development. In nanotechnology, emulsified formulations such as nanoemulsions stand out for providing modified release and improving the bioavailability of conveyed substances. The aim of this work was to develop nanoemulsified systems from baru oil containing hydroalcoholic extract from the bacaba peel, evaluate their stability and antioxidant potential. After the HLB (Hydrophilic-lipophilic balance) determination of the baru oil, thirty-two formulations were developed, varying the proportions of surfactants, aqueous phase, and baru oil. Of those 32, 16 formed emulsified systems, and the ones with a higher amount of oil (20%) were incorporated with the BPE. The systems were submitted to stability studies to verify their viability. After that, several tests were performed, such as rheological characteristics, hydrodynamic diameter of the droplets, polydispersion index, zeta potential, and antioxidant potential by DPPH and ABTS+ radical scavenging methods. After the studies, two samples remained stable and presented a non-Newtonian pseudoplastic profile with thixotropy, hydrodynamic diameter of less than 200 nm, monodispersity, and negative zeta potential. The BPE showed antioxidant potential, with superior activity when incorporated into the nanoemulsified system. A strong negative correlation was found between the two antioxidant methods, where both demonstrated the same profile of potential antioxidant activity for the extract and formulations. The studied formulation showed that the use of BPE is a viable alternative for the development of new products based on sustainable technologies.
Resumo A casca da bacaba (Oenocarpus bacaba Mart.) corresponde a 15% de seu fruto sendo rica em compostos antioxidantes com potencial aplicação no desenvolvimento de produtos. Na nanotecnologia, formulações emulsionadas como as nanoemulsões destacam-se por fornecer a liberação modificada e melhorar a biodisponibilidade das substâncias veiculadas. O objetivo do trabalho foi desenvolver sistemas nanoemulsionados a partir do óleo de baru contendo extrato hidroalcóolico de casca de bacaba (BPE), avaliar sua estabilidade e potencial atividade antioxidante. Após a determinação do EHL (Equilíbrio hidrófilico-lipófilico) do óleo de baru, 32 formulações foram desenvolvidas variando as proporções de tensoativos, fase aquosa e do óleo de baru, sendo que 16 formaram sistemas emulsionados e aos com maior quantidade de óleo (20%) incorporou-se o BPE, preparado em álcool 70% (m/v) na proporção de 1:2 (m/v). Os sistemas foram submetidos aos ensaios de estabilidade para verificar sua viabilidade e, após isso, determinaram-se as características reológicas, diâmetro hidrodinâmico das gotículas, índice de polidispersão, potencial zeta e o potencial antioxidante pelos métodos de eliminação dos radicais DPPH e ABTS+. Após os estudos, 2 amostras mantiveram-se estáveis e apresentaram perfil não-Newtoniano pseudoplástico com tixotropia, diâmetro hidrodinâmico inferior a 200 nm monodispersividade e potencial zeta negativo. O BPE apresentou potencial antioxidante, com atividade superior quando incorporado ao sistema nanoemulsionado. Uma correlação negativa entre os dois métodos foi verificada, o que demonstraram o mesmo perfil de potencial atividade antioxidante para o extrato e formulações. A formulação desenvolvida mostrou que o aproveitamento do BPE é uma alternativa viável para o desenvolvimento novos produtos baseados em tecnologias sustentáveis.