ABSTRACT The local cacao varieties prevalent in the Atlantic Forest region in Bahia, Brazil, have been multiplied by farmers with seedlings produced by the most productive plants. However, these plants have not been evaluated for resistance to Ceratocystis wilt. Thus, in the present study, the resistance levels of different genotypes of local cacao varieties were assessed, aimed at their use in breeding for resistance to this disease. Leaf disks from 119 cacao genotypes, locally named as varieties ‘Common’ (49 genotypes), ‘Maranhão’ (34), and ‘Pará’ (36), were inoculated with Ceratocystis cacaofunesta. Based on the mean number of perithecia formed on those disks, different cacao genetic groups were defined according to the Scott-Knott test. For the three varieties, most genotypes were classified together with the resistance control variety (‘Jaca’), while less than one third of the genotypes were classified together with the susceptible control (CCN51). Therefore, there is variability for resistance to Ceratocystis wilt among the local cacao varieties, and resistant genotypes will be useful in breeding aimed at resistance to this disease.
RESUMO As variedades locais de cacau predominantes na Região de Mata Atlântica na Bahia, Brasil, vêm sendo multiplicadas pelos agricultores a partir de mudas produzidas com sementes das plantas mais produtivas. No entanto, essas plantas não têm sido avaliadas quanto à resistência à Murcha de Ceratocystis. Desta forma, nesta pesquisa, os níveis de resistência de diferentes genótipos de variedades locais de cacaueiro foram avaliados, visando à sua utilização no melhoramento para resistência a essa doença. Discos foliares de 119 acessos de cacaueiro, localmente denominados de variedade Comum (49 acessos), Maranhão (34) e Pará (36), foram inoculadas com Ceratocystis cacaofunesta. Com base no número médio de peritécios formados nesses discos, foram definidos diferentes grupos genéticos de cacau dentre os genótipos testados por meio do teste de Scott-Knott. As três variedades apresentaram a maioria dos genótipos classificados juntamente com a variedade controle de resistência (‘Jaca’), sendo que menos de um terço dos genótipos foram classificados junto com o controle suscetível (CCN51). Conclui-se que há variabilidade para resistência à Murcha de Ceratocystis nas variedades locais de cacau, sendo os genótipos resistentes úteis ao melhoramento visando resistência a essa doença.