person FELYPE T.B. ROCHA
schoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
person ROMERO M.P. BRANDÃO-COSTA
schoolUniversidade de Pernambuco, Laboratório de Avanços em Biotecnologia de Proteínas /LABIOPROT, Rua Arnóbio Marquês, 310, Santo Amaro, 50100-130 Recife, PE, BrazilUniversidade de PernambucoBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade de Pernambuco, Laboratório de Avanços em Biotecnologia de Proteínas /LABIOPROT, Rua Arnóbio Marquês, 310, Santo Amaro, 50100-130 Recife, PE, BrazilschoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
person ANNA GABRIELLY D. NEVES
schoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
person KETHYLEN B.B. CARDOSO
schoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
person THIAGO P. NASCIMENTO
schoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
person WENDELL W.C. ALBUQUERQUE
schoolInstitute of Food Chemistry and Food Biotechnology, Justus Liebig University Giessen, Heinrich-Buff-Ring 17, Giessen, 30392 GermanyJustus Liebig University GiessenGermanyGiessen, GermanyInstitute of Food Chemistry and Food Biotechnology, Justus Liebig University Giessen, Heinrich-Buff-Ring 17, Giessen, 30392 Germany
person ANA LÚCIA F. PORTO
schoolUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPEBrazilRecife, PE, BrazilUniversidade Federal Rural de Pernambuco/UFRPE, Laboratório de Tecnologia de Bioativos, Rua Dom Manuel de Medeiros, s/n, Dois Irmãos, 52171-900 Recife, PE, Brazil
Correspondence to: Romero Marcos Pedrosa Brandão-Costa E-mail: romero.brandao@upe.br
AUTHOR CONTRIBUTIONS
All authors contributed to the development of the manuscript: Felype T.B. Rocha and Romero M.P.B. Costa isolated the microorganism Aspergillus sydowii from the coffee grounds and identified by the URM Culture Collection of the Federal University of Pernambuco. Besides, they prepared the solid-state fermentation technique. Anna Gabrielly D. Neves did the enzyme extraction and determined the proteolytic activity. Kethylen B.B. Cardoso and Thiago P. Nascimento did partial purification process of the enzyme after extraction procedure. Follow, the sample was purified by DEAE-Sephadex Chromatography. Wendell W.C. Albuquerque used Gel Filtration Chromatography under AKTA AVANT equipment to purify the enzyme. Ana Lúcia F. Porto improved the research with statistical analyses. The authors declare that they have no conflict of interest.