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Bragantia, Volume: 23, Número: unico, Publicado: 1964
  • Relação chuva-perdas por erosão em diferentes tipos de solo

    Bertoni, José; Pastana, Francisco I.

    Resumo em Português:

    Os autores analisam os dados de perdas por erosão obtidos em coletores especiais, durante cêrca de dez anos, em quatro estações experimentais, e estudam suas relações com as características da chuva. A duração da chuva, sua intensidade e distribuição, influenciam a intensidade e o volume total das perdas por erosão. Para cada local estudado, das perdas por erosão e do total e das intensidades máximas de chuva foram calculadas equações de regressão que indicam a relação chuva-perdas. Foram correlacionadas as perdas de terra e água obtidas nos coletores das estações experimentais de Campinas, Pindorama, Ribeirão Prêto e Mococa, com a chuva total, e também com as intensidades máximas de chuva de 5, 15, 30 e 60 minutos, Os resultados mostraram que as simples características de chuva, quando consideradas isoladamente, não foram suficientes para o estabelecimento de uma equação de regressão que represente substancialmnte as perdas por erosão. Assim, em futuros estudos, outros fatôres deverão ser considerados, tais como, o efeito da energia cinética do impacto da gôta de chuva sôbre a superfície do solo, a umidade do solo no momento de ocorrer a chuva (uso do índice de precipitação antecedente) e a duração da chuva.

    Resumo em Inglês:

    Data on rainfall, soil erosion and water losses from runoff plots were recorded for a 10-year period in four experiment stations, Campinas, Ribeirão Prêto, Pindorama, and Mococa. Correlation studies were made between the soil and water losses, and total rainfall; also, the data were examined in relation to the 5, 15, 30, and 60-minute rain intensity in millimeters per hour. Rainfall intensity and distribution influenced the intensity and total volume of soil and water losses induced by erosion. However, no definite relationship could be established based on the collected data. It is suggested that future studies, including determinations of soil humidity prior to rains (API - Antecedent Precipitation Index), rainfall duration and kinetic energy of rainfall drops, might show a clearer relationship.
  • Melhoramento do cafeeiro: XXIII - Novos dados sôbre a variabilidade em linhas isogênicas de café

    Mônaco, L. C.; Carvalho, A.

    Resumo em Português:

    Os resultados apresentados e discutidos neste trabalho referem-se a informações adicionais sôbre a variabilidade no vigor vegetativo e na produção de plantas de um ensaio de progênies de cafeeiros da Seção de Genética. Várias características foram estudadas, porém, neste trabalho, consideraram-se apenas os dados de produção e a altura dos cafeeiros. A análise dos dados no período 1953-1958 revelou que as progênies J 24 ('Bourbon Amarelo') e C 959 (variação do 'Bourbon Vermelho'), foram as mais produtivas e alcançaram as maiores alturas médias em 1958. Três linhas isogênicas de café 'Bourbon Vermelho' incluídas neste ensaio, duas linhas puras e o híbrido entre elas, foram estudadas com mais detalhes a fim de verificar se a capacidade homeostática estaria associada à heterozigosidade neste cultivar de Coffea arabica. No que concerne à altura das plantas nas linhas isogênicas, o híbrido revelou-se estatisticamente semelhante aos pais, mostrando que não existe manifestação heterótica para essa característica. Quanto à produção total, o híbrido F1 se mostrou pouco mais produtivo do que os pais. O coeficiente de variação e os valores das variâncias do híbrido revelaram-se mais próximos ao pai, com menor variabilidade, no que se refere à altura das plantas e à produção. A análise da variação da produtividade, para cada um dos seis anos separadamente, mostrou que em apenas um ano a variância do híbrido se apresentou maior que a de um dos pais. Nos demais, revelou-se menor ou intermediária, porém as diferenças não foram estatisticamente significativas.

    Resumo em Inglês:

    Sixteen strains of different cultivars of Coffea arabica were evaluated for yielding capacity, vigor and plant height. The data collected after six cumulative harvests have indicated that the high yielding progenies (J 24ex 'Bourbon Amarelo' and C 959 'Bourbon Vermelho') had also better vigor and were taller than the other progenies. Attention was turned to yield and plant height variability since among the progenies there were two isogenic lines obtained by doubling the chromosomes of two haploid coffee trees and the hybrid between them. Concerning plant height the variability of the hybrid was similar to that of both isogenic parents indicating no relation between heterozygosis for factors controlling plant height and the uniformity of the progenies. The yield variation of the hybrid was found to be higher,intermediate or lower than the parents depending on the year considered, but the differences between the variances were not statistically significant. The information so far gathered about genetic variability and homeostasis in coffee indicate that heterozygosity seems not to improve the plasticity of the individuals. Natural selection seems to have maintained in the original population genic combinations which would result in better homeostatic strength. It is also possible that the lines studied are genetically not so distinct and only a few loci would be in heterozygous condition. Additional data are required before deciding about the relation between homeostasis and heterozygosis in Coffea arabica.
  • Observações citológicas em Pelargonium

    Conacin, Cândida H. T. M.

    Resumo em Português:

    As variedades de pelargônio aromático existentes na Seção de Fumo, Plantas Medicinais e Inseticidas, do Instituto Agronômico, são completamente estéreis. Atendendo a um plano de trabalhos em colaboração, um estudo citológico foi conduzido, como ponto de partida para as pesquisas sôbre essa esterilidade. Os processos da formação do pólen, do saco embrionário e da fertilização são normais; esta última, no entanto, é muito rara, e o embrião e o endosperma não ultrapassam o estado inicial. Foi constatado um mecanismo para a esterilidade masculina, impedindo a polinização dos estigmas. Além disso, parece provável que causas fisiológicas, agindo após a fertilização, sejam responsáveis pela paralisação do desenvolvimento dos sacos embrionários fertilizados. Em algumas variedades de pelargônio ornamental foram feitas observações paralelas, tendo sido verificado que, ecològicamente, as variedades estéreis se comportam como as variedades aromáticas; diferem delas, entretanto, por não apresentar o mecanismo para esterilidade masculina; outras causas devem ser responsáveis pela esterilidade dessas variedades. Nas variedades férteis o processo da formação da semente é inteiramente normal.

    Resumo em Inglês:

    This paper presents the basic cytological studies on some commercial varieties of Pelargonium, which have been cultivated in our Institute for oil production. Pollen grains and embryo sac are formed after a normal process, but fertilization takes place very rarely; in the fertilized embryo sacs only initial divisions of the embryo and endosperm have been found. There is a mechanism for male sterility besides some physiological disturbances in all these varieties. Following the same scheme, some observations have been made on three varieties of showing Pelargonium. The sterile varieties are cytologically similar to the commercial varieties, but do not show a mechanism for male sterility. In the fertile varieties seed production is normal.
  • Observações preliminares sôbre armazenamento de café beneficiado, a granel

    Rigitano, Ayrton; Tosello, André; Souza, Octacilio Ferreira de; Garrutti, Ruth dos S.; Jorge, Joassy P. N.
  • Ensaio de adubação da soja e do feijoeiro em solo do arenito botucatu, com vegetação de cerrado

    Miyasaka, Shiro; Freire, E. S.; Mascarenhas, Hipólito A. A

    Resumo em Português:

    Para estudar o efeito de doses crescentes de nitrogênio, fósforo e potássio sôbre a produção da soja em solo derivado do arenito Botucatu, com vegetação de campo cerrado, foram instalados, em 1961-62, dois ensaios fatoriais em áreas vizinhas, uma das quais recebeu calcário dolomítico. Nos canteiros do último ensaio, semeou-se feijão em 1962-63, para verificar o efeito residual dos adubos aplicados na soja. As respostas ao nitrogênio e ao potássio, bem como as interações, não foram significativas. O efeito do fósforo, porém, foi significativo e linear, tanto na cultura da soja como na do feijão. Conquanto grande nas duas áreas, êsse efeito foi muito maior naquela que recebeu prévia calagem. Comparando os resultados dos dois ensaios, verificou-se que o efeito do calcário só se tornou grande na presença do fósforo. Na área com calcário a produção de soja, em média dos tratamentos que receberam 120 kg/ha de P2O5, atingiu cêrca de 1.800 kg/ha, equiparando-se às obtidas, no Estado de São Paulo, em terras consideradas férteis.

    Resumo em Inglês:

    In this paper are reported the results of two factorial experiments on poor soil derived from the Botucatu sandstone, to study the effects of three levels of nitrogen, phosphorus, and potassium on the yields of soybeans. The experiments were located in neighboring areas, one of which was previously limed with dolomitic lime. The plots of the latter were sown with dry beans in the following year, to study the residual effect of the fertilizers applied to the soybeans. The responses to nitrogen and potassium, as well as the interactions, were insignificant. The effect of phosphorus, however, was significant and linear with both crops. Although high in the two areas, this effect was much higher in the limed one. Comparing the results of the two experiments, it was concluded that the response to lime was negligible in absence of phosphorus but increased considerably in its presence. On the limed area the yield of soybeans, as an average of the treatments with the higher level of phosphorus, reached about 1,800 kilograms to the hectare and was similar to those obtained in fertile soils of the State of São Paulo.
  • Fertilidade de alguns solos de várzea do vale do Paraíba

    Garcia Blanco, H.; Wutke, A. C. P.; Amaral, A. Z. do; Igue, K.; Verdade, F. C.

    Resumo em Português:

    Com a finalidade de avaliar a fertilidade de alguns solos de várzea do vale do rio Paraíba, foram instalados ensaios em vasos com arroz, utilizando as séries Corruçá, Avareí e Brejão. A primeira é argilosa; a segunda, orgânica; a terceira, intermediária das anteriores, isto é, argilo-orgânica. Apesar de os resultados analíticos indicarem teores elevados em nutrientes, as reações às adubações foram intensas na maioria dos casos, induzindo à consideração de que os índices de fertilidade dos solos bem drenados não se aplicam a essas séries. Todos os solos apresentaram reação bastante pronunciada ao nitrogênio. No solo mineral argiloso, não se evidenciou reação ao potássio, mas sòmente a N e P. No argilo-orgânico, o P foi o único elemento que não reagiu. Finalmente, no solo orgânico, reagiram, além do N, os outros dois elementos.

    Resumo em Inglês:

    A study dealing with the fertility of three soils from alluvial plains in the Paraiba River Valley, State of São Paulo, was carried out in greenhouse tests, with rice (of the Iguape-agulha variety) cultivated in pots of 6.0 kg soil capacity. The samples were collected down to 20 cm depth from the following monotype soils series: Corruçá, Brejão and Avareí. The former is an alluvial clay soil and the latter an organic one representing stratified muck and peat; the Brejão series is also organic soil but has an intermediate, organic and clay, texture. The experiment was designed to investigate these soils' needs for the NPK nutrients. In an extra treatment the needs for the minor elements were investigated too. The results obtained in these experiments indicated that the fertility levels based on chemical analyses and applied to fertilization practice to other well drained soils of the State are not satisfactory for the soils in question. A significant favorable response to nitrogen was shown by all the soils studied though they held high content of this element. The response to potassium was non-significant to the heavier soil and significant to the other ones. The addition of phosphorus had a sensible favorable effect in the organic soil and had its intensity decreased in the alluvial clay soil; in the soil of intermediate texture (Brejão series) it was not significant. The application of minor elements had non-significant effects.
  • Adubação da soja: III - Efeito de NPK, do enxôfre e de micronutrientes em solo do arenito Botucatu, com vegetação de cerrado

    Miyasaka, Shiro; Freire, E. S.; Mascarenhas, Hipólito A. A.

    Resumo em Português:

    O efeito de NPK, do enxôfre e de uma mistura de micronutrientes (Zn, Cu, B e Mo), sôbre a produção da soja, foi estudada em dois ensaios de adubação instalados em solo do arenito Botucatu, com vegetação de campo cerrado. Os dois ensaios foram conduzidos simultâneamente e em áreas vizinhas, uma das quais recebeu calcário dolomítico. Respectivamente nas áreas sem e com calcário, as respostas a NPK corresponderam a +542 e +761 kg/ha. A adição de enxôfre a essa adubação proporcionou nôvo aumento, de cêrca de 350 kg/ha nos dois ensaios. A mistura de micronutrientes, que foi empregada na presença de NPK + S, não modificou a produção na área com calcário e deprimiu-a naquela que não recebeu o corretivo. Enquanto a produção só alcançou 355 kg/ha no tratamento sem adubo do ensaio sem calcário, a do tratamento NPK + S do ensaio com calcário atingiu 1.608 kg/ha, o que mostra a baixa fertilidade do solo estudado, mas indica a possibilidade de aproveitá-lo para a agricultura.

    Resumo em Inglês:

    The effects of NPK, sulfur and a mixture of micro-nutrients (Zn, Cu, B, and Mo) on the yield of soybeans were studied in two fertilizer experiments on soil derived from the Botucatu sandstone, sparsely covered with poor vegetation of «campo cerrado». The experiments were located in neighboring areas, one of which was previously limed with dolomitic limestone. The responses to NPK were +761 and +542 kg/ha (kilograms to the hectare) respectively in the limed and unlimed areas. The addition of sulfur to NPK provided further increases of about 350 kg/ha in each trial. The mixture of micro-nutrientes, which was tested in the presence of NPK + S, did not influence the yield in the limed area and depressed it considerably in the unlimed one. While the yield in the unfertilized treatment of the unlimed area was only 355 kg/ha, that of the NPK + S treatment of the limed area reached. 1,608 kg/ha, which shows the low fertility level of the soil, but indicates the possibility of using it for intensive agriculture.
  • Adubação do arroz de sequeiro. I - Avaliação da influência de nitrogênio, fósforo e potássio sôbre características de variedade precoce de arroz de sequeiro

    Oliveira, Domingos de Azevedo; Montojos, João Casado; Igue, Toshio

    Resumo em Português:

    São apresentados, no presente trabalho, os resultados do estudo da influência dos elementos nutritivos nitrogênio, fósforo e potássio, na cultura do arroz (Oriza sativa L.), em condições de sequeiro, sendo utilizada a variedade Dourado Precoce. Foi utilizado o delineamento fatorial de 3 x 3 x 3, com uma só repetição, em blocos de 9 parcelas e com confundimento de 2 graus de liberdade da interação tripla N x P x K (grupo X). O ensaio foi instalado na variedade «Lins», dos solos podzolizados de Lins e Marília. Por ocasião da colheita, as plantas foram cortadas rente ao solo, a fim de que, além dos dados relativos à produção, fôssem obtidos, também, aquêles relativos ao pêso da parte aérea e aquêles relacionados aos componentes da produção: número de panículas, número de grãos por panícula e pêso específico. Nas condições do ensaio, o nitrogênio aumentou significativamente o pêso da parte aérea e o número de panículas. Teve efeito depressivo no pêso específico e, tanto no número de grãos por panícula como na produção, seu efeito não foi significativo. A influência do fósforo foi altamente significativa, em todas as características estudadas, notando-se que a principal foi na produção. Não se notou influência do potássio em qualquer das características estudadas.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this experiment was to study the influence of N, P and K in an upland variety of rice called «Dourado Precoce». The scheme used was a factorial 3x3x3 and the experiment was installed on Podzolized Soils on Calcareous Sandstone LINS Variation. The aerial part of the plants was cut at harvest time in order to obtain the following information: weight, factors of production (number of panicles per treatment, number of grain per panicle and specific weight), and, finally, production per treatment. In this work, the nutrients affected the characteristics of the rice plant differently. Nitrogen influenced the vegetative development, i.e., weight of the aerial part and the number of panicles per treatment. It depressed the specific weight and did not influence significantly the number of grains per panicle and the production. Phosphorus had a significant influence in all characteristics in study. Potassium did not show any significant effect.
  • Adubação mineral da batatinha: I - Região da alta sorocabana

    Nóbrega, Sylvio A.; Scivittaro, A.; Gargantini, H.; Wutke, A. C. Pimentel; Venturini, W. R.; Santos, Celso Ferraz de Oliveira

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados de ensaios de adubação com a cultura da batatinha, conduzidos no ano agrícola de 1962 em solos do arenito de Bauru, em propriedades particulares de vários municípios da Alta Sorocabana. Êsses solos já foram anteriormente adubados com fórmulas completas e mantiveram outras culturas. Os ensaios, cuja finalidade foi a de verificar as reações da cultura aos adubos químicos que continham N, P e K, foram dispostos segundo um plano fatorial 3³, sem repetição. O nitrogênio foi estudado nos níveis de 0, 70 e 140 kg/ha de N; o fósforo e o potássio, nas doses de 0, 80 e 160 kg/ha de P2O5 e 0, 45 e 90 kg/ha de K2O. O fósforo e o potássio foram empregados totalmente no plantio, em sulcos laterais aos que receberam os tubérculos-semente. Do nitrogênio, 1/3 das doses foi aplicado no plantio, da maneira citada, e o restante por ocasião da amontoa, quando as plantas apresentavam cêrca de 20 centímetros de altura. As fontes de N, P e K foram, respectivamente, sulfato de amônio, superfosfato simples e sulfato de potássio. Dos elementos estudados, o fósforo foi o responsável pelos maiores aumentos de produção, seguido pelo nitrogênio. O efeito do potássio foi quase nulo.

    Resumo em Inglês:

    The results of a series of fertilizing trials with potato are presented in this work. These experiments were conducted during the year of 1962 on private farms in several counties of the Alta Sorocabana region in, soils classified as «arenito de Bauru». It may be mentioned that these had previously been fertilized and used with other crops. The purpose of these trials was to establish the reactions to N, P and K fertilization in a factorial scheme, with no replication. Nitrogen was added as ammonium sulfate in several levels: 0, 70 and 140 kg/ha. Phosphorus and potassium were used in the following levels, the former as superphosphate in 0, 80 and 160 kg/ha and the latter as potassium sulfate in 0, 45 and 90 kg/ha. Phosphorus and potassium were placed in furrows to the side of the potato seeds. One third of the nitrogen was applied at planting time in the same way as the other fertilizing elements and the remainder placed at ridging time, when the plants are about 20 centimeters high. Phosphorus was the element which caused greater response. The second most important nutrient was nitrogen, followed by potassium which had little effect on the production.
  • Corte de tubérculos de batatinha: Parte IV- Influência do ambiente de armazenamento, do modo e da época de corte dos tubérculos-semente

    Nóbrega, Sylvio de Azevedo

    Resumo em Português:

    A fim de estudar o comportamento de tubérculos de batatinha - Solanum tuberosum L. - cortados em diferentes épocas após a colheita e submetidos a diferentes ambientes durante o armazenamento, foram feitos quatro, ensaios de caráter preliminar, com material de diferentes procedências. Foram plantados em Campinas, onde a altitude aproximada de 600 m não é recomendada para essa operação. Em dois dêsses ensaios foram comparados cortes longitudinais e transversais e em outros dois, sòmente no sentido longitudinal. Compararam-se produções, falhas, desenvolvimento das plantas etc, de tubérculos cortados logo após a colheita e antes da brotação, com os mesmos dados dos tubérculos cortados depois de brotados, pouco antes do plantio. De modo geral, não houve diferença no comportamento entre inteiros e cortados antes da brotação. Já os tubérculos cortados depois de brotados, mostraram-se bem inferiores, dando quebras no «stand» e na produção.

    Resumo em Inglês:

    In order to study the behavior of tubers of potato (Solanum tuberosum L.) at different times after harvest, submitted to different environments during the storage, four trials were carried out of preliminary nature, using material of different sources. The experiments were performed in Campinas where the altitude of about 600 meters is not indicated for such an operation. In two of the rials, material cut crosswise and lengthwise was compared, and in the other two, just material cut lengthwise. Yields as well as defects, development of plants, etc., of tubers that had been cut immediately after harvest and before germination were compared with the same data relative to tubers that had been cut after germination, shortly before planting. In a general way, there were no differences in the behavior of the whole material and of that cut before germination. On the other side, tubers cut after germination showed to be inferior presenting shortage in their stands and production.
  • Estudos sobre a conservação de sementes. XI - Cacau

    Zink, Eduardo; Rochelle, Luiz António

    Resumo em Português:

    Sementes de cacau (Theobroma cacau L.) foram conservadas em diferentes ambientes, a fim de verificar os efeitos das condições de umidade e temperatura no seu armazenamento. Os resultados revelaram que a baixa temperatura, de 5°C, foi altamente prejudicial na conservação do poder germinativo das sementes. Retiradas dos frutos e imediatamente acondicionadas em recipientes semif echados, mantidos à temperatura do ambiente do laboratório, com cêrca de 20°C, apresentavam boa porcentagem de germinação, 72%, aos 90 dias. Tais recipientes proporcionaram ambiente com alta umidade relativa, sem acúmulo prejudicial de bióxido de carbono.

    Resumo em Inglês:

    Cocoa seeds were maintained at different conditions of temperature and relative humidity, to know which were the best ones for preservation of the viability of those seeds. From the results of the experiment, the following conclusions were drawn: a) The temperature of 5°C was highly injurious to the seeds. b) Seeds of cocoa stored at the temperature of the laboratory, but kept in semiclosed glass containers under high relative humidity, preserved their viability well, during all the time of the experiment. At the 90 days test, these seeds presented 72% of germination.
  • A côr em relação ao teor de umidade de algumas séries de solos

    Coelho, Arnaldo Guido de Souza; Audi, Raul

    Resumo em Português:

    A identificação e a classificação dos solos em séries são baseadas em várias características, das quais uma é a côr. Esta é condicionada por um grupo de fatôres, destacando-se o relacionado ao teor de umidade do solo. Para observar e estabelecer os limites de variação da côr do solo com a umidade, os autores, empregando o sistema Munsell, trabalharam com amostras naturais e preparadas das principais séries monotípicas que ocorrem na Estação Experimental do Instituto Agronômico, em Campinas. As séries monotípicas de drenagem imperfeita é que mostraram sofrer maior influência da umidade na sua côr. A côr das amostras preparadas (TFSA) não se mostrou representativa das séries. A variação da umidade atua de forma mais rápida e signifieativa sôbre o «valor», exceto para as terras-roxas, onde o «croma» se mostra mais sensível. A componente da côr menos influenciada pela variação da umidade é o «colorido». Na determinação da côr das séries analisadas, os autores também verificaram a influência de outros fatôres, como: luz ambiente, hora da determinação, estado da tabela padrão e exposição da amostra ao ar.

    Resumo em Inglês:

    Several soil properties are used for identification and classification of soil series, of which color is one of great importance. It depends upon a group of factors as color is particularly sensible to the influence of soil moisture. At the Central Experiment Station in Campinas a study of color was made by employing natural and prepared samples of soil series ranging from dry soil to soil with highest moisture content, whereby the Munsell Soil Color Charts were used for color determination. As for prepared (air-dried and sieved) samples, they may not be given representative colors as of the natural soil samples. Their variation in color is beyond that found in the field. Series of the imperfect group up to the very poorly drained showed the greatest moisture-level influence in the color of natural soil. Commonly these series are admitted to wider variation in color or under some circumstances these properties are not accounted for in identification. The well drained soil color variations derived from moisture level between series specified limits. The field work mapping can be done in this region at any time if the critical point is the color determination. The best moisture condition for soil color determination is that close to the natural conditions. The moisture variation has significant effect on the VALUE except for the «terra roxa» soil (red soil) where the CHROMA shows more sensibility. The CHROMA is the- color component the least affected by moisture variation. In the color determination of the series studied, the authors also noticed the influence of the following factors: environmental light conditions; time of determination; soil color chart conservation and exposure of samples to the air. Since many external conditions affect the results of these determinations, they must be checked carefully, for data comparison.
  • Melhoramento do cafeeiro: XXVII - Ensaio de seleções regionais de Jaú

    Carvalho, A.; Mônaco, L. C.; Campana, M. P.

    Resumo em Português:

    Os resultados do ensaio de seleções regionais de progênies de café, plantado em Jaú, em 1951, são apresentados e confrontados com os dados de um ensaio semelhante, plantado em Campinas, nessa mesma época. Os 64 itens do ensaio de Jaú compreendem progênies dos cultivares 'Mundo Nôvo', 'Bourbon Amarelo', 'Bourbon Vermelho', 'Caturra Amarelo' e 'Caturra Vermelho', além de testemunhas desses cultivares, sem seleção, e do 'Típica', testemunha geral do ensaio. Os resultados obtidos mostram que as progênies de café 'Mundo Nôvo' são as mais vigorosas e produtivas; apresentam sementes de maior diâmetro e mais pesadas e maior ocorrência de grãos chatos, do tipo normal. Produzem, em média, 35 por-cento a mais do que as progênies selecionadas do 'Bourbon Amarelo', 84, 178 e 232 por-cento a mais do que as do 'Bourbon Vermelho', 'Caturra' e 'Típica', respectivamente. Além disto, produziram 77 por-cento a mais do que o 'Mundo Nôvo' sem seleção. Dentre as progênies do 'Mundo Nôvo', destacou-se a de prefixo MP 376-4, em tôdas as características analisadas. As progênies selecionadas do 'Bourbon Amarelo' deram 38 por-cento a mais do que as de 'Bourbon Vermelho' e de 146 por-cento a mais do que o 'Típica'. O exame do comportamento das melhores progênies dos cultivares 'Mundo Nôvo', 'Bourbon Amarelo' e 'Bourbon Vermelho', em confronto com os dados obtidos em Campinas, indicam que as do 'Mundo Nôvo' e 'Bourbon Vermelho' têm maior capacidade de adaptação, no sentido de que se comportam igualmente bem nessas duas localidades. Os dados obtidos cnníirmam os diferentes níveis de produção do 'Mundo Nôvo', 'Bourbon Amarelo' e 'Bourbon Vermelho', já observados em outros ensaios de café e indicam que as progênies do 'Mundo Nôvo' MP 376-4, CP 379-19, JP 381-3 e CP 387-17 se adaptam bem às condições locais, devendo, por êsse motivo, ser preferidas para plantio em larga escala.

    Resumo em Inglês:

    Five coffee regional selection trials were established in 1951 in five localities representative of the main coffee producing regions of São Paulo. These trials included selected strains of the cultivars 'Mundo Nôvo', 'Bourbon Amarelo', 'Bourbon Vermelho', 'Caturra Amarelo', 'Caturra Vermelho' and 'Sumatra' and they will furnish information about the most adapted progenies for each locality. Data obtained in the experiment station of the Instituto Agronômico located at Jaú, in the central plateau of the State, are discussed in the present paper. Besides selected progenies this trial comprises a population without selection of each one of the cultivars and also of the tester 'Típica' in order to have information about the effectiveness of the pedigree method for coffee breeding. The data point out the 'Mundo Nôvo' progenies are more vigorous and more productive than any other selection. Their seeds are larger and heavier and the percentage of normal flat beans is also higher. The 'Mundo Nôvo' strains produce on the average 35, 84, 178 and 232 per cent more clean coffee than those of 'Bourbon Amarelo', 'Bourbon Vermelho', 'Caturra' and 'Típica', respectively. They rank also 77 per cent higher than the tester 'Mundo Novo' without selection. The best 'Mundo Nôvo' progenies in this trial are the same that had given the highest yields in the Campinas trial indicating their broad adaptation to different ecological conditions. The 'Mundo Nôvo' progenies MP 376-4, CP 379-19, JP 381-3 and CP 387-17 are already being used for replanting the old coffee areas in the vicinity of Jaú. These results confirm those previously obtained about the different yielding levels of the cultivars 'Mundo Nôvo', 'Bourbon Amarelo', 'Bourbon Vermelho' and 'Caturra'.
  • Influência da época de plantio e do tipo de solo na ocorrência de defeitos fisiológicos da batatinha

    Nóbrega, Sylvio de Azevedo

    Resumo em Português:

    A comercialização da batatinha é bastante dificultada pela presença de defeitos fisiológicos dos tubérculos. Com a finalidade de verificar qual a influência da época de plantio sôbre a ocorrência desses defeitos e suas relações com o tipo de solo e variedades, foram efetuadas observações em diferentes campos experimentais distribuídos pelo Estado de São Paulo. Pelos resultados obtidos, concluiu-se que o chocolate (manchas internas), e em seguida o embonecamento foram os defeitos que mais prejudicaram os tubérculos na época das águas, quando as mudanças acentuadas de temperatura e umidade favorecem o aparecimento dessas moléstias, o que não acontece no período da seca. Também observou-se um comportamento muito diferente das variedades em relação aos defeitos, sendo que o coração prêto e o coração ôco não tiveram importância econômica devido à sua pequena incidência. O aparecimento dêsses defeitos foi maior em solos arenosos de baixo poder de retenção de água.

    Resumo em Inglês:

    The marketing of potato is heavily hindered by the presence of physiological defects of the tubers. In order to verify the influence of planting time on the occurrence of such defects and its relation with the type of soil and varieties as well, a series of observations was made in different experimental feilds all over the state of São Paulo. It was concluded that the brown spot, followed by second tubers, caused the most harmful defects to the tubers during the rainy season, since the intense changes of temperature and humidity during this period of time favor the occurrence of such diseases, which does not usually happen during the dry season. Further, an entirely different behavior was observed with varieties with regard to black heart and hollow heart, as these have no economic importance occurring with no intensity. The sandy soils with a low power of water retention showed the most intense occurrence of the defects.
  • Adubação do milho: XXIV - Resultados de um ensaio permanente com estêrco, calcário e NPK mineral

    Miranda, L. T.; Viegas, G.P.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Neste trabalho são apresentados os resultados dos nove primeiros anos de um ensaio de adubação do milho instalado em terra-roxa-misturada da Estação Experimental «Theodureto de Camargo», Campinas, no qual foram estudados, em esquema fatorial, três níveis de estêrco, três de calcário e três de NPK mineral. De estêrco, usaram-se 0, 10 e 20 t/ha; de NPK, 0, 60-60-30 e 120-120-60 kg/ha de N-P2O5-K2O. Êsses adubos foram empregados anualmente. O calcário só foi aplicado em dois anos: no primeiro, 2 e 4 t/ha; no terceiro, 2 e 0,85 t/ha. As produções foram geralmente boas e, em média dos tratamentos, tenderam a crescer no decorrer do ensaio, o que se atribui à acumulação de resíduos das consecutivas adubações e ao uso de híbridos cada vez mais produtivos. Embora tendesse a melhorar um pouco nos últimos anos, o efeito médio da calagem foi nulo, mas sua interação com NPK foi significativa e positiva; respectivamente na ausência e na presença de NPK, as respostas ao corretivo corresponderam a -205 e +204 kg/ha. A reação ao estêrco foi linear e mais ou menos constante no decorrer do periodo estudado. A interação com NPK foi significativa e negativa: tendo seu efeito médio alcançado +1.340 kg/ha na ausência de NPK, na presença desta adubação baixou para apenas +443 kg/ha. No conjunto do período relatado, o efeito de NPK foi altamente significativo. Conquanto do tipo parabólico, a curva das produções ainda era ascendente quando se usou a dose 2. Do que se disse linhas atrás, deduz-se que a presença do calcário aumentou e a do estêrco diminuiu o efeito de NPK. A resposta a NPK baixou de +1.904 kg/ha, na ausência, para +1.007 kg/ha na presença do estêrco. Todavia, as produções cresceram sempre que se aumentaram as doses totais de nutrientes. As médias citadas não representam bem o efeito de NPK, pois sua interação com anos, altamente significativa, mostrou que êle aumentou no decorrer do ensaio.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the first 9-year results of an experiment in which the effects of manure, limestone, and a NPK fertilizer are being tested on continuous corn. The experiment is located at Campinas, on a «terra-roxa-misturada» soil fairly fertile with the initial pH of 5.6. The corn yields were generally satisfactory and tended to increase during the indicated period, this being attributed to the accumulation of residues of the successive fertilizer applications and the use of more productive hybrids. The average effect of lime was null, but its interaction with NPK was significant and positive: in the absence and in the presence of NPK respectively, the responses to lime corresponded to -205 and +204 kg/ha (kilograms per hectare). The yield increases due to manure were very good and more or less constant during the period studied. Its interaction with NPK was significant and negative: +1,340 kg/ha in the absence and only +443 kg/ha in the presence of NPK. As to NPK, its effect was significant and tended to increase considerably as the years passed. While the presence of lime enhanced it, that of manure depressed it. In the 9-year average the response to NPK, which reached +1,904 kg/ha in the absence, dropped to +1,007 kg/ha in the presence of manure. However, the yields still increased where NPK + manure were applied. The authors also studied the influence of the treatments on some characteristics of the corn plant and ears, and on the chemical properties of the soil, as well as the most profitable rates of NPK applications.
  • O Endosperma de café como material para estudos citológicos

    Medina, Dixier M.

    Resumo em Português:

    O endosperma de café foi utilizado, com sucesso, para contagens de cromossomos, tendo-se empregado a técnica da orceína acética para sua coloração. Foi possível constatar que, na variedade typica de C. arabica L., todos os endospermas examinados possuiam 3n=66 cromossomos, enquanto que endospermas com 62, 64, 66 e 68 cromossomos ocorreram em plantas monossômicas (2n=43) da referida espécie. Células poliplóides com cêrca de 128 e 132 cromossomos foram também encontradas como resultado da endomitose nesse tecido. A observação direta dos cromossomos de endosperma dá informação exata sôbre a constituição citológica dos gâmetas, inferindo-se daí a provável constituição da progênie.

    Resumo em Inglês:

    The endosperm tissue of the coffee seed was used successfully for chromosome countings, acetic orcein technique having proved satisfactorily to stain the well spread metaphasic and prophasic chromosomes. Endosperms with 62, 64, 66 and 68 chromosomes occur in the monosomic plants of C. arabica (n = 43) while only endosperms with 3n = 66 are formed in the typica variety (2n = 44). Polyploid cells with 128 and 132 chromosomes were also observed and this occurrence was probably the result of endomitosis. Direct observation of endosperm chromosomes gives the real cytological constitution of fertile gametes, the probable chromosome numbers of the progeny being inferred in advance.
  • Melhoramento da cana-de-açúcar: I - Experiências com os «seedlingss» obtidos em 1947, 1948 e 1949

    Segalla, A. L.; Alvarez, R.

    Resumo em Português:

    Com os trabalhos de melhoramento da cana-de-açúcar, realizados em 1947, 1948 e 1949, obtiveram-se numerosos «seedlings» muito promissores, que foram estudados em ensaios de competição com as melhores variedades existentes. Foram realizadas duas séries de experiências, em terras de várias usinas do Estado de São Paulo, tôdas em solo de terra-roxa-misturada. A primeira série foi plantada em 1954, usando-se na comparação a variedade Co. 290. Estas experiências foram encerradas após o segundo corte, em 1956. Na segunda série, iniciada em 1957, aproveitaram-se os «seedlings» que mais se destacaram na primeira. Nesse estudo, utilizou-se um delineamento em lattice balanceado 5x5 com 6 repetições. Como testemunhas, foram utilizadas as variedades CB 41/76, Co. 419 e CB 40/69. Em cada experiência desta série foram feitos três cortes: cana-planta, soca e ressoca. Os resultados mostraram produções muito baixas para a variedade Co. 419, bem inferiores às da CB 41/76 e 40/69. Os «seedlings» de números 49/131, 48/65 e 47/31 apresentaram, em geral, produções superiores às das testemunhas. O «seedling» 47/13, embora com produções nem sempre superiores às das duas CB testemunhas, apresentou alta riqueza em açúcar. O «seedling» 49/3, por sua vez, com produção de cana. das melhores, não satisfez quanto à riqueza em açúcar. Os demais «ssedlings» estudados não apresentaram maior interêsse. Foram considerados como novas variedades, recebendo prefixo IAC, os «seedlings»: 47/13, 47/31, 48/65, 49/3 e 49/131.

    Resumo em Inglês:

    As a result of breeding work carried out by the Sugar Cane Department along the years 1947, 1948 and 1949, quite a lot of seedlings had been obtained, after several selections. This considerable number of seedlings was then studied with the purpose of determining which of them could be qualified so as to be considered as new varieties. To this effect two series of experiments were conducted at the factories Santa Elisa, Tamoio, Ester and Pôrto Feliz, all of them on soil of the type «terra-roxa-misturada». The first series of experiments was established in 1954 having Co. 290 as control, a variety which was the most planted by then. After the second harvest in 1956, these experiments were brought to an end, since Co. 290 showed then a rather severe decrease in production so that it could no longer meet the conditions for which it had been used initially. Due to this, a second series had to be started where just those seedlings were used that had outstanding qualities in the first series. Thus, they were planted in 1957 at the same localities as the first series of experiments, but this time a design was used of a balanced lattice 5x5 with 6 replications. As controls were used the varieties CB 41/76, Co. 419 and CB 40/69 which were then the most recommended for the State of São Paulo. For each experiment three harvests were made, plant cane, first and second ratoons. From the results obtained it was found that the variety Co. 419 gave small yields pretty lower than those of CB 41/76 and CB 40/69; the seedlings known as 49/131, 48/65 and 47/31 showed in general rather high yields in comparison to the controls; S 47/13, in spite of its productions not being in all cases higher than those of the two CB controls, showed a high content in sugar, whereas on the other hand, S 49/3, although with the best productions in tonnage of cane, didn not satisfay with regard to its sugar content. The other seedlings under study did not deserve any interest. As new varieties just the following seedlings were considered: n.º 47/13, 47/31, 48/65, 49/3 and 49/131, receiving the prefix IAC.
  • Séries monotípicas da bacia de Taubaté: 4 - Ipiranga, coruja e feital

    Verdade, Francisco da Costa; Hungria, Luiz Soares

    Resumo em Português:

    Neste trabalho, prosseguem os estudos dos solos da Bacia de Taubaté, no Vale do Rio Paraíba, sob os pontos de vista químico, morfológico e genético. A série Ipiranga desenvolve-se em depósitos barrentos da sedimentação terciária, em topografia levemente ondulada. São solos friáveis com grande desenvolvimento do horizonte A e as camadas superficiais de coloração 10 YR, passam em profundidade a 7,5 YR. Possuem pequenos teores de bases totais e trocáveis; são ácidos e têm a relação sílica/alumina ao redor de 1,6. Apesar da dominância de caulinita, encontra-se na superfície um mineral de estrutura da mica. Aventa-se a possibilidade de influência da formação pré-Cambriana em período recente.A série Coruja está situada em posições de maior influência do fator água, apesar de ser considerada como solo de boa drenagem. Sua origem é de sedimentos barrentos da formação terciária e de coloração amarela em todo o perfil (10 YR). O horizonte B não pode ser considerado textural ou colorido e o horizonte A é proeminente. É solo depauperado em bases trocáveis, sem potencial e ácido. O seu uso em agricultura deve estar condicionado à correção da acidez e à elevação dos níveis de nutrientes das plantas. A fração argila é constituída dominantemente de caulinita, com goethita e gibsita. A série Feital apresenta as mesmas propriedades das anteriores, tendo um A proeminente, mas o horizonte B pode ser considerado colorido. Diferencia-se das anteriores, pois as camadas profundas caem dentro da classe textural argilosa. É solo poroso, muito ácido e com baixos teores de base trocável e total. Na fração argila, encontra-se dominantemente a caulinita, com gibsita, goethita e quartzo de dimensão coloidal, numa camada.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports a study of three soil series occurring in the Taubaté basin, located at Rio Paraíba Valley, and it characterizes them from chemical, morphological and genetic points of view. The Ipiranga series develops in sandy-clay sediments of the tertiary period on slightly undulated topography. They are friable soils with a deep A horizon in relation to the B and the surface layers of coloration 10 YR become reddisher in depth (7.5 YR). They are acid and the have small contents of total and exchangeable bases. The SiO2/Al2O3 ratio in clay fraction is around 1.6. Kaolinite is the dominant clay mineral but one of mica structure is found at surface. It is possible that sediments from pre-Cambrian formation were settled in recent periods of time. The Coruja series occurs at a lower position where water influence is noted, although not being considered as of moderate drainage. Its origin is of sandy-clay sediments of tertiary period and of yellow color in its whole profile (10 YR). Its B horizon cannot be considered textural or colored, and the deep A horizon is remarkable. The soil is exhausted in exchangeable or total bases and its use in agriculture should depend on liming and fertilizers to improve the levels of plant nutrients. The clay fraction is domtnantly built up by kaolinite with small content of goethite and gibbsite. The Feital series follows the properties of the other two, having a deep A, and a colored B horizon. This series differs from the others on account of the depth, color and clay texture in the B. It is a porous, very acid soil and with low contents of exchangeable or total bases. In the clay fraction the most important clay mineral is kaolinite, with gibbsite, goethite and quartz (in a layer).
  • Desenvolvimento de mudas de café em recipientes de lâminas de Pinho-do-Paraná preservadas

    Figueiredo, J. I.; Brilho, Cícero Côrte; Toledo, Sérgio V.; Ghilardi, E.

    Resumo em Português:

    Lâminas de pinho-do-paraná (Araucaria angustifolia Bert), comumente empregadas como recipientes para mudas de café, foram submetidas a tratamento com preservativos diversos. Utilizaram-se, em várias concentrações: sulfato de cobre, mistura cromo-arseno-fluo-fenólica, creosôto e óleo usado de motores. A eficiência dos preservativos foi, em ordem decrescente: creosôto, mistura de creosôto e óleo usado de motores, respectivamente nas proporções 20:80 e 50:50, óleo usado de motores, sulfato de cobre a 3%, mistura cromo-arseno-fluo-fenólica e sulfato de cobre a 1,5%. Não foi observado qualquer efeito tóxico das substâncias preservadoras, sôbre as mudas de café.

    Resumo em Inglês:

    The establishment of coffee plantations in São Paulo is being done by planting one or several coffee seedlings per hole. The seedlings used are generally grown in special recipients made of thin sheets of pine wood. Due to the long time that the seedlings remain in the nursery before they are transplanted to the field, the recipient preservation against rotting becomes necessary. In the present paper the influence of the following chemical compounds on the recipient preservation was discussed: creosote, creosote and burned oil, copper sulphate at 3 per cent, chromo-arsene-fluo-phenolic at 2 per cent and copper sulphate at 1.5 per cent. Polyethylene bags were also used for seedling growth comparison. Fourteen months after the seedling transplantation the recipients were examined in order to evaluate their decaying state. Creosote and burned oil isolatedly or in their mixture gave the best results. The height and weight of the aerial part of the seedlings were not influenced by the chemicals used in the wood recipient preservation (Table 1). Taller and heavier seedlings were obtained using polyethylene bags (Table 2).
  • Adubação da mamoneira: IV - Experiências de espaçamento x adubação (2.a série)

    Rocha, José Luiz V.; Canecchio Filho, Vicente; Freire, E. S.; Scaranari, H.; Pettinelli, A.

    Resumo em Português:

    Para estudar a influência da densidade de plantio sôbre a produção da mamoneira-anã, variedade IAC-38, foram conduzidas duas experiências fatoriais com os espaçamentos de 1,0, 1,5 e 2,0 m entre as linhas de plantas, as distâncias de 0,5, 1,0 e 1,5 m entre as covas (deixando-se duas plantas por cova) e três níveis de NPK: 0, 30-60-30 e 60-90-60 kg/ha de N-P2O5-K2O. As experiências, localizadas em Pindorama e Tatuí, foram instaladas em 1960-61 e repetidas (adubadas e plantadas), nos mesmos canteiros, em 1961-62. As melhores produções foram obtidas com os espaçamentos de 1,0 x 1,0 e 1,5 x 0,5 m. Para o efeito de NPK, as distâncias intermediárias, entre as linhas ou entre as covas; proporcionaram muito melhores condições do que as extremas. Levando em consideração detalhes das observações efetuadas, os autores supõem que um espaçamento da ordem de 1,25 x 0,80 m seria mais adequado, pois, em relação ao de 1,0 x 1,0 m, facilitaria os tratos culturais e a colheita, e, em relação ao de 1,5 x 0,5 m, evitaria possível desperdício de espaço entre as linhas e atenuaria a concorrência entre as plantas da.mesma linha.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the results obtained in two factorial experiments designed to study the effect, on the dwarf castor beans variety IAC-38, of three spacings between the rows (1.0, 1.5 and 2.0 meters), three distances between the hills (0.5, 1.0 and 1.5 meters), and three levels of an NPK fertilizer. The experiments were conducted for two years. The largest yields were obtained with the spacings of 1.0 x 1.0 and 1.5 x 0.5 meters. For the effect of NPK, the intermediate distances, between the rows, as well as between the hills, were much better than the wider and the closer ones. After considering the observations made, the authors believe that a spacing of about 1.25 x 0.8 meters would be more adequate. Compared with that of 1.0 x 1.0 meters, it would contribute to facilitate cultivations and harvest; compared with that of 1.5 x 0.5 meters, it would afford better use of the space between the rows and reduce the crowding of the plants within the rows.
  • Distribuição e características da cultura cafeeira no município de campinas levantadas pela foto interpretação

    Amaral, Álvaro Zingra do

    Resumo em Português:

    No presente trabalho, são apresentados os resultados de levantamentos sôbre a cultura cafeeira no município de Campinas, feitos através da fotointerpretação. Estimou-se o número total de pés de café, sua distribuição por tipo de solo, idade e forma de plantio e a área por êles ocupada. Foram utilizadas fotografias aéreas tomadas em junho de 1962 com escala aproximada de 1:25.000. Os resultados mostraram um total de 1.953.000 pés de café, dos quais 65% com até quinze anos de idade. A área ocupada atinge 1697 ha.

    Resumo em Inglês:

    This paper reports the results of some studies made by means of photointerpretation about coffee plantations located in the county of Campinas. The number of plants was estimated and their distribution by type of soils, age and practice of planting. For this purpose aerial photographs were used, taken in June of 1962 with an approximate scale of 1:25.000. The results obtained showed a total of 1,953,000 coffee plants occupying an area of 1,697 ha.
  • Contrôle de vira-cabeça do tomateiro pela destruição do vector: II - Comparação entre granutox-5 e pulverizações foliares com modernos inseticidas

    Costa, Cláudio L.; Alves, Aldo; Nagai, H.; Costa, A. S.

    Resumo em Português:

    Uma série de três ensaios com nove inseticidas diferentes foi realizada para estudar seus efeitos sôbre o contrôle do tripes vector de vira-cabeça. Granutox-5, aplicado no solo, Folidol 60 (0,25%) e Dieldrex 20. (2,0%), em pulverizações foliares, apresentaram os melhores resultados; Metasystox (i) (0,4%) e Phosdrin C. E. 2 (1,0%), em pulverizações, também foram bastante promissores para o contrôle da moléstia. À redução na porcentagem de infecção com a moléstia nos melhores tratamentos não correspondeu grande aumento de produção, em comparação com a testemunha. Isto foi atribuído, em parte, ao efeito fitotóxico de alguns inseticidas, uma vez que foram aplicados em concentrações bem mais elevadas do que as recomendadas pelos fabricantes.

    Resumo em Inglês:

    A series of three tests with nine different insecticides was carried out with tomatoes to compare their effect on the control of the thrips Vector (Frankliniella sp) of vira-cabeça (Brazilian tomato spotted wilt). Granutox-5 applied to the soil and Folidol 60 or Dieldrex 20 sprayed on the foliage gave the best results. Metasystox (i) and Phosdrin C. E. 2, also applied as sprays, promoted some control, but not so good as that given by the insecticides of the first group. Yield increases were not necessarily parallel to vira-cabeça control when treated plots were compared. This result is in part attributed to the phytotoxical effect of some of the insecticides, since they were all applied at a somewhat higher concentration than that recommended by manufacturers.
  • Adubação da mamoneira: V - Experiência com vários fosfatos em solo do arenito Botucatu

    Rocha, José Luiz V.; Canecchio Filho, Vicente; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Numa experiência de adubação da mamoneira (Ricinus communis L,), conduzida por dois anos em solo derivado do arenito Botucatu, com vegetação de cerrado, superfosfato simples foi comparado, na presença de NK, com fosforita de Olinda, fosfato de Araxá e misturas que continham 1/3, 1/2 ou 2/3 da dose total de P2O5 (65 kg/ha) como superfosfato, sendo o resto fornecido por um dos fosfatos naturais. Em média dos dois anos, a produção do tratamento sem adubo foi de 196 kg/ha, ao passo que as dos melhores tratamentos oscilaram em tôrno de 650 kg/ha. Embora muito superiores à do tratamento sem adubo, as últimas produções foram apenas sofríveis, aparentemente devido à insuficiência das adubações usadas e a fatores adversos no segundo ano. Empregados sòzinhos, os fosfatos naturais mostraram-se muito inferiores ao superfosfato; nas misturas, porém, não diferiram um do outro nem do adubo padrão. O efeito das misturas diminuiu quando se reduziu a contribuição de superfosfato, mas as diferenças foram pequenas. O efeito residual de PK, verificado no segundo ano, em parte da experiência, correspondeu a cêrca de 1/3 da resposta a NPK, obtida nos canteiros que receberam essa adubação nos dois anos.

    Resumo em Inglês:

    In the experiment reported, conducted for two years on poor soil derived from the Botucatu sandstone, superphosphate was compared, in the presence of NK with Olinda and Araxa phosphates (ground natural phosphates), and mixtures containing 1/3, 1/2 and 2/3 of the total dosis of P2O5 (65 kilograms per hectare) as superphosphate, the remaining being supplied by one of the natural phosphates. The average yield of the two years was only 196 kg/ha (kilograms per hectare) in the unfertilized plots and varied around 650 kg/ha in the better treatments. Although much higher than that of the unfertilized treatment, the latter yields were unsatisfactory, apparently due to the use of inadequate rates of application, deficiency of elements other than those included in the treatments, and adverse weather conditions in the second year. Used as the only phosphorus source, the natural phosphates were far inferior to superphosphate; when mixed, however, they proved about as effective. The responses to the mixtures decreased as the contributions of superphosphate were reduced, but the differences were small.
  • Influência do «parcelamento» na secagem do café

    Rigitano, Ayrton; Tosello, André; Souza, Octacílio Ferreira de; Garrutti, Ruth dos Santos; Jorge, Joassy P. N.

    Resumo em Português:

    Em continuação a trabalhos anteriores, em 1956 foram planejadas e executadas duas séries de ensaios, com café da variedade «Bourbon Vermelho». Na primeira série, de pequenos intervalos, a matéria-prima constituiu-se de cerejas despolpadas, temperaturas de 45, 60 e 75ºC e períodos de secagem e de descanso de 1/2 x 1 hora, 1/2 x 2 horas, 1x2 horas, 1x4 horas e secagem contínua. Na segunda série, de grandes intervalos, utilizaram-se cerejas despolpadas, cerejas não despolpadas e café de «derriça», temperatura de 65ºC e períodos de secagem e descanso de 2 x 10 horas, 4 x 10 horas e secagem contínua. Nova série de ensaios foi realizada em 1961, com café em cerejas despolpadas e não despolpadas, da variedade «Mundo Nôvo», temperatura de 45, 60 e 75°C, tempos de secagem de 1, 2, 3 e 4 horas, com descanso até resfriamento, aproximadamente de 30ºC e secagem contínua. Resultados de testes organolépticos não revelaram diferenças significativas. Com base nos elementos colhidos nesses ensaios, conclui-se que: a) o parcelamento reduziu o tempo total de secagem, sehdo essa redução de tempo maior para as cerejas não despolpadas; b) no parcelamento, quanto mais baixa foi a temperatura de secagem, tanto maior a redução do tempo total de secagem; c) quanto maior o número de parcelamentos, maior a redução no tempo total de secagem; d) quando os períodos de descanso foram maiores, para um mesmo parcelamento, o tempo total de secagem foi menor; e) o parcelamento da secagem possibilitou o aumento do rendimento do secador e de sua capacidade de secagem; f) o parcelamento excessivo tornou a operação de secagem pouco prática e trabalhosa.

    Resumo em Inglês:

    Experiments were carried out in 1953, 1956 and 1961 to determine the influence of the intermittent process for drying coffee. In 1956 the Bourbon Vermelho variety was used and the experiment was done in two parts: the first one, in short time intervals, with periods of drying and rest of 1/2 x 1 hour, 1/2 x 2 hours, 1x2 hours, 1x4 hours and continuous drying at 45°C, 60ºC and 75°C, using pulped cherries; the second one, in long time intervals, with periods of drying and rest of 2 x 10 hours, 4 x 10 hours and continuous drying just at 65°C using pulped cherries, unpulped cherries and coffee obtained from the usual «stripping» harvesting method. In 1961 a new experiment was performed using pulped and unpulped cherries from the Mundo Novo variety with drying periods of 1, 2, 3 and 4 hours until cooling to about 30ºC, and continuous drying. The test result did not show any statistical differences among the treatments. So, all the data together gave us the following information: a) the «parcelled» process for drying coffee reduces the total period of time and this effect is bigger for the umpulped cherries; b) in the intermittent drying process the Iowe the temperature the bigger will be the reduction of total period of drying; c) the bigger the number of «parcels» the greater the reduction of total time of drying; d) when the rest periods are large, for the same «parcels», the total time of drying is shorter; e) the intermittent drying process permits the increasing of yielding and capacity of the dryer; f) the excess of «parcels» is not recommended because it is laborious and not practical.
  • Produtividade de variedades de aboboreiras-rasteiras selecionadas

    Mendonça, Nelson Teixeira de
  • A absorção de elementos minerais pelo fruto do cafeeiro durante sua formação

    Moraes, Ferdinando Roberto Pupo de; Catani, Renato A.

    Resumo em Português:

    São apresentados dados da variação na concentração de nitrogênio, fósforo, potássio, cálcio e magnésio no fruto do cafeeiro durante a sua formação, bem como das quantidades dos elementos absorvidos pelo fruto e da acumulação de matéria sêca em diversos estágios de seu desenvolvimento. A concentração dos elementos dosados foi sempre maior na flor que em qualquer outro estágio da maturação. O inverso ocorreu com a concentração de matéria sêca, em conseqüência da redução progressiva do teor de água no fruto. A acumulação de matéria sêca no fruto intensificou-se a partir do início do 4.° mês após o florescimento. O mesmo ocorreu com a absorção de nitrogênio, fósforo e potássio. Nôvo incremento na absorção de nitrogênio e potássio e no aumento do pêso sêco foi observado no 6º e no 7º mês após o florescimento. Nos dois meses que antecedem o estado final de maturação, o fruto do cafeeiro acumula ou elabora 43% do seu pêso sêco, absorvendo 49% do nitrogênio, 36% do fósforo e 39% do potássio, relativamente às quantidades que contém quando da maturação completa.

    Resumo em Inglês:

    In this paper data are presented relating the variation found in the concentration of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium in the coffee berries during their growing period as well as concerning the amounts of elements absorbed by the accumulation of dry matter. All these data are given for several stages of the development of the berries. The concentration of tested elements was always greater in the flower period than in any other stage of maturation. The reverse occurred with the concentration of dry matter, since there is a progressive reduction of the water content in the fruit. The accumulation of dry matter in the coffee berry became more intense from the beginning of the fourth month after the blooming season. The same happened with the absorption of nitrogen, phosphorus and potassium. In the 6th and 7th months after the blooming a new increase was observed in the absorption of nitrogen and potassium and in the dry weight as well. During the two months previous to the ripening stage the coffee fruit accumulates or elaborates 43% of its dry weight, through the absorption of 49% of nitrogen, 36% of phosphorus and 39% of potassium of the total amounts contained in it at complete maturity.
  • Efeito da redução da superfície foliar sôbre o desenvolvimento de cafeeiros

    Magalhães, Antônio Celso

    Resumo em Português:

    A perda de área foliar de cafeeiros pode ocorrer motivada por diversos fatôres bio-ecológicos, tais como ataque de pragas e moléstias, falta de água no solo, deficiência ou excesso de nutrientes, temperaturas extremas do ar, ventos, danos provocados por implementos agrícolas etc. Considerando que as fôlhas desempenham o mais importante papel na fisiologia das plantas, como sede do fenômeno da fotossíntese, torna-se de interêsse conhecer os efeitos da redução da superfície foliar sôbre o desenvolvimento de cafeeiros novos. Plantas da variedade Mundo Nôvo Amarelo, com um ano e meio de idade, aproximadamente, e que vegetavam em vasos, tiveram suas áreas foliares reduzidas em 25, 50 e 75% por meio de eliminação de parte do limbo das fôlhas nas proporções indicadas. Pela técnica de «análise de crescimento», verificou-se que a «intensidade de crescimento relativo» apresentou valores decrescentes de acôrdo com a redução da superfície foliar, e que o «índice de assimilação aparente», devido, talvez, à maior exposição das fôlhas ao sol, cresceu com a diminuição da área foliar. A eliminação de 25, 50 e 75% da área foliar resultou em retardamento no desenvolvimento das fôlhas de 32,6, 42,7 e 54,0%, e reduções de 6,4, 44,6 e 54,1%, respectivamente, nos incrementos diários de pêso sêco das plantas.

    Resumo em Inglês:

    The influence of reducing 25, 50 and 75 percent of the leaf arca on the growth of the coffee plant was studied. For this purpose the area of each one of all the individual leaves of one and half year old coffee plants was reduced by cutting off part of the leaf blade in those proportions. The Net Assimilation Rate (NAR) and the Relative Growth Rate (RGR) were determined. The reduction of the leaf area decreased the dry weight and reduced the leaf growth rate in 32.6, 42.7 and 54.0% and 6.4, 44.6 and 54,1% respectively with the cutting off of 25, 50 and 75% of leaf area. With the reduction of leaf area, the RGR decreased, while the NAR increased.
  • Estudos sôbre a conservação de sementes: XII - Melancia

    Zink, Eduardo; Mendonça, Nelson Teixeira de

    Resumo em Português:

    Sementes de melancia (Citrullus vulgaris Schrad.) dos cultivares «Charleston Gray» e «Yamato Satô» foram conservadas em ambientes que diferiam entre si na umidade e na temperatura. Os resultados dos testes de germinação mostraram que as sementes perderam o poder germinativo com rapidez, quando conservadas em ambientes de alta umidade e temperatura elevada, cêrca de 30°C. Queda menos pronunciada foi observada quando se baixou a temperatura para 20ºC. Reduzindo-se apenas a umidade do ar, as sementes conservaram muito bem o poder germinativo até o final do ensaio. Quando, porém, tais sementes foram mantidas em baixas condições de umidade e temperatura, a capacidade germinativa conservou-se inalterada, ao longo dos dezoito meses de observações.

    Resumo em Inglês:

    The viability of watermelon seeds kept under different storage conditions, was studied during a period of 18 months. The experimental results presented in this paper drew the following conclusions: 1) Complete viability at the end of 18 months was obtained for seeds stored at 20°C and at relative humidity of 45%. 2) At this same temperature, the longevity of the seeds decreased with the increasing of relative humidity. 3) Seeds kept at 30°C, even in low relative humidity condition, lost their viability in a short time. 4) The seeds of watermelon stored in airtight containers at room temperature, kept their viability well for 12 months, after which time it decreased considerably.
  • Modo e época de aplicação de nitrogênio na cultura da batatinha - Parte III

    Nóbrega, Sylvio de A.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Em diferentes zonas do Estado de São Paulo foram conduzidas onze experiências de adubação da batatinha (Solanum tuberosum L.) para estudar, na presença de PK, o efeito de doses crescentes de nitrogênio mineral aplicadas exclusivamente nos sulcos de plantio (método tradicional) ou em cobertura, sendo que a maior dose também foi empregada parceladamente, nos sulcos e em cobertura. Nas quatro experiências realizadas na safra «das águas>>, o nitrogênio aumentou significativamente a produção. As aplicações parceladas ou sòmente no plantio não diferiram entre si e mostraram-se superiores às efetuadas exclusivamente em cobertura. No período que sucedeu ao plantio choveu mais e, no posterior às coberturas, muito menos que normalmente, o que atenuou o risco do emprêgo nos sulcos de plantio e retardou a atuação das coberturas. Das outras sete experiências, conduzidas na safra «da sêca», cinco foram irrigadas. Sòmente em uma o nitrogênio aumentou significativamente a produção, quando empregado em cobertura. Na maioria das demais, o efeito das adubações nos sulcos foi negativo e o das coberturas, pràticamente nulo. No primeiro caso, o nitrogênio prejudicou os «stands» ou retardou a emergência dos brotos; no segundo, não pôde atuar em tempo útil para as plantas. Baseados nas observações efetuadas, os autores sugerem que o método tradicional seja substituído pelo da aplicação lateral, para diminuir a possibilidade, sempre presente nas diversas épocas de plantio, de tornar-se excessiva a concentração de sais no solo em contacto com as batatas-semente, e que se estude como e quando empregar a dose suplementar de nitrogênio, tendo em vista a época de plantio e o sistema de irrigação usado.

    Resumo em Inglês:

    Eleven experiments with potatoes were conducted in the State of São Paulo to compare, in the presence of PK, the effect of increasing rates of mineral nitrogen applied either exclusively in the planting furrows (usual method), or as top-dressing, the highest rate being also parceled out and applied in both manners. The study indicated that the application of the usual nitrogen dosis in the planting furrows gives satisfactory results only when followed by rainy weather; otherwise, it delays sprouting or reduces the stands. On the other hand, the application of the whole dosis as delayed top-dressing may result in nitrogen hunger by the plants during the period of the most active growing. Based on the observations made in the present and previous experiments, the authors therefore suggest the application of part of the dosis with PK by the side-placement method, the remaining part being top-dressed as soon as the first sprouts appear on the soil surface. When planting during the normally drier season, it should be more indicated to apply the supplementary part deeper than the side-placed part.
  • Desenvolvimento do sistema radicular do arroz e do feijoeiro em duas séries de solo do vale do Paraíba

    Inforzato, Romeu; Guimarães, Geraldo; Borgonovi, Mário

    Resumo em Português:

    Foram estudados os sistemas radiculares do arroz e do feijoeiro cultivados em solos das séries Coruputuba 1 e Quati 1, irrigados por elevação do lençol de água. O arroz apresentou 70% das raízes nos primeiros 5 cm de profundidade do solo, cerca de 93% até 10 cm e o restante, até 75 cm. Noventa e nove por cento das raízes estavam contidas na primeira camada de 25 cm de profundidade. O feijoeiro apresentou 62% de suas raízes nos primeiros 10 cm de profundidade do solo e o restante até 70 cm.

    Resumo em Inglês:

    In this paper are shown the studies of root systems of rice and beans, at the Campo de Pesquisas of the Departamento de Águas e Energia Elétrica, Pindamonhangaba, grown in soils of the series Coruputuba 1 and Quati 1 and irrigated by elevation of the water level. The rice showed 70% of its roots in the first layer up to 5 cm and about 93% in the soil layer up to 10 cm, and the remaining at 75 cm of depth. Ninety-nine per cent of the roots are contained in the soil down to 25 cm. The beans presented 62% of their roots at the first 10 cm of depth and the remaining reached up to 70 cm of depth.
  • Adubação do milho: XXV - Modo e época de aplicação de nitrogênio

    Miranda, L. T.; Freire, E. S.

    Resumo em Português:

    Para estudar modos e épocas de aplicação de nitrogênio (sulfato de amônio) na cultura do milho, foram conduzidas, em 1961-62 e 1962-63, dez experiências em oito localidades do Estado de São Paulo. Além de um tratamento com PK e outro com NPK, nos quais os adubos foram empregados na ocasião do plantio, em sulcos laterais, estudaram-se quatro com doses adicionais de N aplicadas em cobertura. Em dois dêstes, as coberturas foram efetuadas em uma faixa ao lado de cada linha de plantas; nos outros dois, no centro de entrelinhas alternadas. Em cada tipo de localização, aplicaram-se as coberturas de uma vez, 45 dias após o plantio, ou em duas parcelas iguais, 30 e 60 dias depois da semeação. As doses de N foram: no plantio, 30 kg/ha, em 1961-62, e 20 kg/ha, em 1962-63; em cobertura, respectivamente, 90 e 100 kg/ha. O nitrogênio não aumentou a produção em duas experiências. Na média das demais, não houve diferença entre as épocas e os modos de aplicação em cobertura. Empregado exclusivamente no plantio, o nutriente em estudo favoreceu a vegetação na maioria das experiências, mas sòmente em duas aumentou a produção de grãos. Entretanto, quando aplicado no plantio e em cobertura, seu efeito foi positivo nas oito experiências, atingindo, na média delas, +1.021 kg/ha ou +27%. Baseados nas observações feitas, os autores supõem que os resultados da adubação conjugada teriam sido ainda melhores se a dose inicial fôsse reduzida para 10 ou 15 kg/ha e se a cobertura fôsse efetuada um mês após a germinação, repetindo-a, no caso do parcelamento, cêrca de duas semanas mais tarde.

    Resumo em Inglês:

    Ten experiments were carried out in 1961-62 and 1962-63 at eight different localities of the State of São Paulo to study methods of nitrogen (ammonium sulfate) application to corn. Besides one treatment with PK and one with NPK, in which the fertilizers were side-placed at planting time, four further treatments were included to study the effect of supplementary amounts of nitrogen applied as top-dressing. In two of the latter treatments nitrogen was applied eight inches from each row; in the other two, in the center of the odd inter-rows. In each type of localization the top-dressed amount of nitrogen was applied either 45 days after planting or halved for applying 30 and 60 days after planting. The following rates of nitrogen were used: at planting time, 30 kilograms to the hectare in 1961-62 and 20 in 1962-63; as top-dressing, 90 and 100 kilograms, respectively. Nitrogen did not increase the yields in two of the ten experiments and no difference was observed between the methods of top-dressing in the remaining eight experiments. Applied exclusively at planting time, nitrogen favored the growth of the plants but only in two experiments it increased the yields. However, when applied both at planting time and as top-dressing, it increased the yields in all of the eight experiments, its average response being +1,021 kilograms to the hectare, corresponding to +27% of the PK treatment yield.
  • Melhoramento do cafeeiro: XXIX - Produtividade de cafeeiros de porte reduzido

    Antunes, C.S. Novaes; Mônaco, L. C.; Carvalho, A.

    Resumo em Português:

    Os cultivares de porte pequeno mais promissores da coleção de cafeeiros da Seção de Genética foram plantados em um ensaio comparativo, instalado em 1954, em Campinas. Os dados de sete anos de colheitas dêsse ensaio revelaram que a progênie de prefixo C 1039-48 do cultivar 'São Bernardo' foi a de melhor produção, e a de prefixo C 1034-4 'San Ramon', a de produção mais reduzida. Outras observações foram efetuadas atinentes à altura das plantas, resistência à geada, tipos de sementes produzidas e tamanho das sementes do tipo chato, analisadas pela peneira média, a fim de melhor caracterizar êsses cultivares. Os resultados colhidos dão informações úteis para o trabalho de melhoramento, indicando plantas e progênies a serem utilizadas principalmente nas hibridações com outros cultivares selecionados.

    Resumo em Inglês:

    The increasing cost of labor is leading the breeders to select coffee strains with low height which give high yield per area and facilitate the harvesting operation. The present paper refers to a trial established to compare the yielding ability of twelve dwarf coffee progenies of 'Caturra Amarelo', 'Caturra Vermelho', 'San Ramon', 'San Ramon x Bourbon', 'San Ramon x Maragogipe' and 'São Bernardo'. After seven consecutive harvests the total weight of coffee cherries was analysed. It was found that only the progeny 'São Bernardo' - C 1039-48 had a significant higher yield than the tester 'Caturra Vermelho' - C 477-8. The two 'Caturra Amarelo' progenies were in the same group of C 1039-48. Small variation was noticed in connection with bean size and percentages of flat, peaberry and elephant beans. The progenies of cultivar 'São Bernardo' had the largest beans and the highest percentages of normal flat beans. Concerning frost resistance some variation was observed in the susceptibility of the progenies to low temperatures. Only the progeny C 1036-36 revealed to be resistant. The best plants selected in this trial will be used in crossing and backcrossing to normal-growth selected strains, in order to obtain dwarf plants with high yield and good vegetative vigor.
  • Ocorrência do vírus da necrose branca do fumo em plantações de batatinha

    Costa, A. S.; Carvalho, Ana Maria B.; Deslandes, Josué
  • Técnica de laboratório para a criação de insetos do gênero Dysdercus (hemiptera, pyrrho-coridae, manchadores do algodão

    Mendes, Luiz O. T.
  • Efeito da luz artificial no crescimento de orquídeas

    Magalhães, Antônio Celso; Zink, Eduardo
  • Sôbre o desenvolvimento vegetativo de alguns clones de seringueira

    Cardoso, Mário
  • Número de cromossomos em Arachis selvagem

    Conagin, Cândida H. T. M.
  • Efeito inibidor de extratos de plantas de feijão-de-porco sôbre o desenvolvimento da tiririca

    Magalhães, Antônio Celso
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