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Ciência Rural, Volume: 42, Número: 5, Publicado: 2012
  • Oxicenus maxwelli (Keifer) (Acari: Eriophyidae) danificando a cultura da oliveira, Olea europaea L., no Estado do Rio Grande do Sul Defesa Fitossanitária

    Ricalde, Marcelo Perrone; Garcia, Flávio Roberto Mello; Nava, Dori Edson; Loeck, Alci Enimar; Donatti-Ricalde, Michele Guimarães; Coutinho, Enilton Fick

    Resumo em Português:

    O micro ácaro da oliveira Oxicenus maxwelli (Keifer, 1939) foi identificado em pomares de oliveira nos municípios de Santana do Livramento, Bagé, Candiota, Pelotas e Rio Grande, RS, nos meses de novembro de 2010 a fevereiro de 2011. A espécie foi encontrada nas faces superior e inferior de folhas jovens, em flores e brotos, onde causa deformações, queda de folhas e flores, diminuição da fotossíntese e superbrotação, prejudicando a produção da planta e a comercialização dos frutos deformados. Este é o primeiro registro da espécie atacando a oliveira no Estado do Rio Grande do Sul.

    Resumo em Inglês:

    The olive bud mite Oxicenus maxwelli (Keifer, 1939) was identified in olive groves in the municipalities of Santana do Livramento, Bagé, Candiota, Pelotas and Rio Grande, RS in November 2010 to February 2011. The specie was found on the upper surface and under surface of young leaves, flowers and buds where it causes deformities, loss of leaves and flowers, decreased photosynthesis and budding, damaging the plant's production and marketing of deformed fruits. This is the first record of the species attacking the olive tree in the state of Rio Grande do Sul.
  • Desempenho de testadores com diferentes estruturas genéticas para avaliação de linhagens endogâmicas de milho Crop Production

    Guimarães, Lauro José Moreira; Miranda, Glauco Vieira; DeLima, Rodrigo Oliveira; Maia, Ciro; Oliveira, Lucimar Rodrigues de; Souza, Leandro Vagno de

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi avaliar quatro testadores de milho quanto à capacidade de identificar linhagens superiores em testcross. Os quatro testadores avaliados são cultivares com base genética ampla (variedades de polinização aberta) e estreita (híbridos simples) e dois tipos de grãos (duro e dentado). Os testadores SynD e SynF são populações de milho de polinização aberta com grãos dentados e duros, respectivamente, e FSH e DSH são híbridos simples com grãos duros e dentados, respectivamente. O testador SynD possibilitou a maior expressão de variância genética entre os cruzamentos com as linhagens. A capacidade geral de combinação (CGC) das linhagens e a capacidade específica de combinação (CEC) entre linhagens e testadores foram significativas, enquanto que os efeitos de CGC dos testadores foram não significativos. Concluiu-se que os testadores SynD e SynF mostram-se adequados para identificar linhagens com maiores efeitos de GCA e é possível identificar novas linhagens com alto potencial heterótico com cada um dos quatro testadores utilizados.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate four maize testers for identification of superior inbreed lines in testcross. The four testers evaluated are cultivars with narrow or wide genetic base (single-cross hybrids and open pollinated varieties) and two kernel types (flint or dent). SynD and SynF testers are open pollinated varieties with dent and flint kernels, respectively, and FSH and DSH testers are single-cross hybrids with flint and dent kernels, respectively. SynD tester showed the biggest genetic variance among the maize inbreed lines in crosses. The effects of general combining ability (GCA) for lines and specific combining ability (SCA) for lines x testers were significant, whereas GCA effects for testers were not significant. SynD and SynF testers identified the largest number of lines with higher GCA. The DSH and FSH testers showed suitable to identify lines with high SCA. It was concluded that SynD and SynF testers are adequate to identify inbreed lines with high GCA effects, and it's possible to identify new lines with high heterotic potential in each one of the four testers.
  • Estimativa do filocrono em milho para híbridos com diferentes ciclos de desenvolvimento vegetativo Fitotecnia

    Martins, Juliano Dalcin; Carlesso, Reimar; Petry, Mirta Terezinha; Knies, Alberto Eduardo; Oliveira, Zanandra Boff de; Broetto, Tiago

    Resumo em Português:

    O filocrono é definido como o tempo térmico necessário para o aparecimento de folhas sucessivas na haste principal de uma planta. Através do filocrono, pode-se calcular a duração do período vegetativo e, portanto, a época de florescimento em função da temperatura do ar. O presente trabalho teve por objetivo determinar o filocrono de diferentes híbridos de milho. Foram conduzidos três experimentos a campo, nos anos agrícolas de 2007/08, 2008/09 e 2009/2010. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso com três repetições. Os tratamentos constituíram-se de 18, 22 e 24 híbridos de milho, nos anos agrícolas de 2007/08, 2008/09 e 2009/2010, respectivamente. O filocrono foi estimado pelo inverso do coeficiente angular da regressão linear entre o número de folhas e a soma térmica acumulada a partir de emergência (temperatura base = 10°C). O filocrono calculado variou de 44,3 a 34,4°C dia-1 folha-1 entre os híbridos avaliados, estando o valor de filocrono dos híbridos diretamente relacionados com a precocidade do período vegetativo.

    Resumo em Inglês:

    The phyllochron is defined as the thermal time needed for the appearance of successive leaves on the plant main stem. Through the phyllochron it is possible to calculate the length of the growing period and thus the flowering period based on the air temperature. This study aimed to determine the phyllochron from different maize hybrids. Three field experiments were carried out during the agricultural years of 2007/08, 2008/09 and 2009/2010. The experimental design was one of randomized blocks with three repetitions. The treatments consisted of 18, 22 and 24 maize hybrid during the three agricultural years of 2007/08, 2008/09 and 2009/2010, respectively. The phyllochron was estimated by the inverse of the angular coefficient of the linear regression between the number of leaves and the accumulated thermal sum from emergence on (base temperature = 10°C). The calculated phyllochron varied from 44.3 to 34.4°C day-1 leaf-1 among the evaluated hybrids, being the phyllochron value of hybrids directly related to the precocity of the growing period.
  • Resposta do trigo à aplicação foliar de zinco Crop Production

    Zoz, Tiago; Steiner, Fábio; Fey, Rubens; Castagnara, Deise Dalazen; Seidel, Edleusa Pereira

    Resumo em Português:

    O trigo é cultivado, no Brasil, predominantemente, em semeadura direta, sistema em que o Zn pode tornar-se potencialmente deficiente, em decorrência da aplicação excessiva de corretivos da acidez e de fertilizantes fosfatados em superfície e/ou em pequenas profundidades. Este estudo teve como objetivo avaliar o efeito da aplicação foliar de zinco nas características agronômicas e produtividade do trigo. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, com cinco repetições. Os tratamentos constituíram-se de quatro doses de zinco (0; 54; 108 e 216g ha-1 de Zn), divididas em duas aplicações foliares: a primeira no afilhamento (18 dias após a emergência das plantas) e a segunda no início do emborrachamento (65 dias após a emergência das plantas). A aplicação de Zn, via foliar, aumentou o número de afilhos férteis e a produtividade de trigo, porém tem pouco efeito nas características agronômicas da cultura em sistema de semeadura direta com teor alto de nutriente no solo.

    Resumo em Inglês:

    Wheat is grown in Brazil, mostly in no-till, a system in which the zinc can become potentially deficient, due to excessive application of acidity corrective and phosphate fertilizers in surface and, or at shallow depths. This study aimed to evaluate the effect of foliar application of zinc in agronomic characteristics and yield of wheat. The experimental design was randomized blocks with five replications. Treatments consisted of four doses of zinc (0, 54, 108 and 216g ha-1 Zn), divided into two foliar applications, the first at tillering (18 days after plant emergence) and the second at the boot stage (65 days after emergence). Foliar application of zinc increased the number of fertile tillers and yield of wheat, however, have little effect on the agronomic characteristics of no-tilled crop with high nutrient content in soil.
  • Vigor, floração, produção e qualidade de pêssegos 'Chimarrita' e 'Maciel' em função de diferentes porta-enxertos Fitotecnia

    Comiotto, Andressa; Fachinello, José Carlos; Hoffmann, Alexandre; Machado, Nicácia Portella; Galarça, Simone Padilha; Betemps, Débora Leitzke

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar o vigor, a floração, a produção e a qualidade de pêssegos das cultivares 'Chimarrita' e 'Maciel' sobre oito porta-enxertos. O diâmetro do tronco, acompanhamento da floração, produção e qualidade de pêssegos foram os parâmetros estudados nas safras de 2008 e 2009, na Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, RS. De acordo com os resultados obtidos, as cultivares 'Chimarrita' e 'Maciel', enxertadas sobre Umezeiro, apresentam menor vigor e sintomas de incompatibilidade quando comparadas com a enxertia nos demais porta-enxertos. A floração de ambas as cultivares foi influenciada pelos porta-enxertos, podendo retardar ou antecipar o início e a plena floração em até cinco dias. A cultivar 'Maciel' enxertada sobre Tsukuba 1 foi a mais produtiva e a cultivar 'Chimarrita' apresentou maior produção quando enxertada sobre Aldrighi e Capdeboscq. O porta-enxerto Umezeiro proporcionou frutos com maior relação SS/AT para a cultivar 'Maciel' e, para 'Chimarrita', os pêssegos apresentaram maior conteúdo de sólidos solúveis.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this research was to evaluate the vigour, flowering time, yield and quality of peach fruits from the cultivars 'Chimarrita' and 'Maciel' grafted on eight rootstocks. The experiment was carried out at the Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel (Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil), during the 2008 and 2009 years. The obtained results showed that the 'Maciel' and 'Chimarrita' cultivars grafted on Umezeiro are less vigorous when compared to that grafted on other rootstocks, and showed signals of incompatibility. The flowering of the 'Chimarrita' and 'Maciel' peach cultivars is influenced by the rootstocks that can retard or anticipate the beginning and the full flowering in up to five days; the 'Maciel' cultivar grafted on Tsukuba 1 is the most productive and, for 'Chimarrita' the production is greater when grafted on Aldrighi and Capdeboscq. The rootstock Umezeiro provides fruit with higher SS/TA for 'Chimarrita' and 'Maciel' peach cultivars have a higher content of soluble solids.
  • Enraizamento de estacas lenhosas de três cultivares de mirtileiro com diferentes concentrações de AIB Fitotecnia

    Vignolo, Gerson Kleinick; Fischer, Doralice Lobato de Oliveira; Araujo, Vanessa Fernandes; Kunde, Roberta Jeske; Antunes, Luis Eduardo Corrêa

    Resumo em Português:

    Comercialmente, a propagação do mirtileiro por meio de estacas é o método mais utilizado, proporcionando resultados diversos de acordo com a cultivar e a concentração de ácido indolbutírico (AIB) utilizada. Objetivou-se, com este trabalho, avaliar o efeito do ácido indolbutírico no enraizamento de estacas lenhosas de mirtileiro. O material utilizado constituiu-se de segmentos de ramos secundários, com quatro gemas e diâmetro médio de 4,5mm. O delineamento experimental foi completamente casualizado, em fatorial 5x3, com cinco concentrações de AIB (0; 1.500; 3.000, 4.500 e 6.000mg L-1) e três cultivares (Delite, Bluebelle e Briteblue), com quatro repetições e dez estacas por parcela. Após o preparo das estacas, a base destas foi imersa, por 10 segundos, na solução de AIB, sendo colocadas para enraizar em uma mistura de areia de granulometria grossa e substrato comercial Turfa Fértil® com pH de 5,5 na proporção de 1:1(v/v), com irrigação manual. Após 138 dias da instalação do experimento, avaliaram-se a porcentagem de estacas enraizadas, número médio de raízes por estaca, comprimento da maior raiz, número médio de brotações, comprimento da maior brotação e a porcentagem de estacas sobreviventes. De acordo com os resultados obtidos, não foi verificada interação entre os diferentes fatores. Verificaram-se diferenças entre as cultivares nas variáveis comprimento da maior raiz, número médio de raízes por estaca e para porcentagem de estacas sobreviventes. Para concentração de AIB, verificou-se, por meio da análise de regressão, um comportamento linear crescente para as variáveis porcentagem de estacas sobreviventes e enraizadas, porém a resposta foi quadrática para comprimento da maior raiz. Conclui-se que a utilização de AIB em concentração de até 6.000mg L-1 não é suficiente para expressar o máximo potencial de enraizamento nas estacas de mirtileiro das cultivares Delite, Bluebelle e Briteblue.

    Resumo em Inglês:

    Commercially, propagation of blueberry by cutting is the very usual method, which gives a range of results according to the cultivar. This research aimed to evaluate the effect of indol-butyric acid (IBA) on rooting of blueberry hardwood cuttings. It was used segments of secondary branches with four buds and mean diameter of 4.5mm. The experimental design was totally randomized in a 5x3 factorial, five concentrations of IBA (0; 1500; 3000; 4500 and 6000mg L-1) and three cultivars (Delite, Bluebelle and Briteblue). It was used four replications and ten cuttings per plot. After cutting, the base of the cuttings was dipped for 10 seconds into a solution of IBA. Then, they were put to root in a mix of thick sand and commercial substrate Turfa Fertil® (1:1) with pH 5.5 and manually irrigated. After 138 days from trial installation, percentage of rooted cuttings, number of root per cutting, length of the largest root, number of shoots, length of the largest shoot and percentage of surviving cuttings were evaluated. According to the results it was not verified interaction among different factors. It was verified difference among cultivars only in the length of the largest root, number of root per cutting and percentage of surviving cuttings. For concentration of IBA, it was verified by regression analysis, a linear behavior for the variables increasing rooted and survived, but the response was quadratic for the longest root length. It was concluded that the concentration up to 6000mg L-1 IBA is not sufficient to express the maximum rooting potential of the blueberry cuttings cultivars Delite, Bluebelle and Briteblue.
  • Crescimento in vitro e aclimatização de Cattleya loddigesii Lindley (Orchidaceae) com carvão ativado sob dois espectros luminosos Fitotecnia

    Galdiano Júnior, Renato Fernandes; Mantovani, Cibele; Pivetta, Kathia Fernandes Lopes; Lemos, Eliana Gertrudes de Macedo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi avaliar a adição de concentrações de carvão ativado em meio de cultura ½ MS (com metade da concentração dos macronutrientes) sob dois espectros luminosos para a obtenção de plântulas in vitro de Cattleya loddigesii. Plântulas com aproximadamente 90 dias foram subcultivadas em oito tratamentos, nos quais foi testada a adição ao meio de cultura ½ MS com carvão ativado (0; 0,5; 1,0 e 2,0g L-1) e combinados sob espectro de luz branca e luz vermelha. Após 180 dias da germinação, foram mensurados dados biométricos (raiz e parte aérea), massa fresca e teores de pigmentos fotossintéticos. Em plântulas aclimatizadas em casa de vegetação, foram avaliadas a taxa de sobrevivência após 120 dias. As concentrações de clorofila total, clorofila a e carotenoides foram maiores nos tratamentos sob luz branca, enquanto a luz vermelha influenciou significativamente maior clorofila b, plântulas com menos raízes e de menor comprimento e elevada mortalidade ex vitro. A adição de 2,0g L-1 de carvão ativado ao meio de cultura e o uso de luz branca proporcionaram maior eficiência de desenvolvimento tanto para as culturas in vitro quanto para a sobrevivência ex vitro das plantas.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the effect of different concentrations of activated charcoal in ½ MS (half concentration of macronutrients) culture medium under two light spectra on the in vitro growth of Cattleya loddigesii seedlings. Plantlets with approximately 90 days were subcultured under eight treatments, consisting of different active charcoal concentrations (0; 0.5; 1.0 and 2.0g L-1) in ½ MS medium combined with white and red light spectra. After 180 days of germination, biometric data, fresh weight, and the level of photosynthetic pigments were evaluated. Plantlets acclimatized in a greenhouse were evaluated for survival after 120 days. Total chlorophyll, chlorophyll a, and carotenoid concentrations were higher in treatments under white light, while red light promoted greater chlorophyll b, plantlets with fewer and shorter roots, and high ex vitro mortality. The addition of 2.0g L-1 of active charcoal to the culture medium and the use of white light provided greater development efficiency both on in vitro culture and ex vitro plant survival.
  • Superação da dormência em sementes de crista de galo Fitotecnia

    Ferreira, Elane Grazielle Borba de Sousa; Matos, Valderez Pontes; Sena, Lúcia Helena de Moura; Sales, Anna Gorett de Figueiredo Almeida; Santos, Helder Henrique Duarte

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito de diferentes tratamentos pré-germinativos na superação da dormência de sementes de Celosia cristata L., que foram submetidas aos seguintes tratamentos: choque térmico - exposição em estufa a 80°C por 5 minutos, escarificação química com ácido sulfúrico por um minuto, 30 segundos e 5 minutos, imersão das sementes intactas em água a 80°C até resfriamento, imersão das sementes intactas em água à temperatura ambiente por 24 horas e a testemunha - sem tratamento. Na avaliação do efeito dos tratamentos, foram determinados a porcentagem final, primeira contagem e índice de velocidade de germinação, como também o comprimento da raiz e do hipocótilo. As sementes de C. cristata L. quando oriundas de frutos maduros não necessitam da utilização de tratamentos para superação da dormência.

    Resumo em Inglês:

    This study had the objective of evaluating the effect of different pre-germination treatments for overcome of dormancy of Celosia cristata seeds, subjected to the following treatments: heat shock - exhibition in an oven at 80°C for 5 minutes, chemical scarification with sulfuric acid for 1 minute, 30 seconds and 5 minutes, immersion of intact seeds in water the 80°C at cooling and immersion of intact seeds in water for 24 hours, and the control - no treatment. We evaluated the following final percentage, first count and germination speed index, but also the length of the primary root and hypocotyl. The seeds of C. cristata when coming from ripe fruits do not require the use of treatments to overcoming dormancy.
  • Atributos químicos de um Cambissolo Húmico após 12 anos sob preparo convencional e semeadura direta em rotação e sucessão de culturas Ciência Do Solo

    Andrade, Andréia Patrícia; Mafra, Álvaro Luiz; Picolla, Cristiano Della; Albuquerque, Jackson Adriano; Bertol, Ildegardis

    Resumo em Português:

    O manejo adequado do solo é uma das bases para a sustentabilidade do sistema agrícola. O objetivo do estudo foi avaliar atributos químicos de um Cambissolo Húmico Alumínico após 12 anos em dois sistemas de preparo do solo, com rotação e sucessão de culturas. O experimento foi conduzido em Lages, SC, utilizando preparo convencional (PC) e semeadura direta (SD), sob rotação (r) e sucessão (s) de culturas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro repetições. As sequências de cultivo foram: feijão-pousio-milho-pousio-soja-pousio no PCr; milho-pousio no PCs; feijão-aveia-milho-nabo-soja-ervilhaca na SDr; e milho-ervilhaca na SDs. As amostras de solo foram coletadas nas camadas 0-2,5; 2,5-5; 5-10; e 10-20cm. Avaliou-se carbono orgânico total (COT), cálcio, magnésio, alumínio trocável, fósforo, potássio, nitrogênio total (NT) e pH em água. A SD aumentou os teores de COT e nutrientes em comparação ao PC, especialmente na camada superficial do solo. O cultivo de milho e ervilhaca em sucessão aumentou os teores de COT e NT na camada superficial do solo em comparação com a rotação sob semeadura direta.

    Resumo em Inglês:

    Suitable soil management is one of the bases for sustainability in agricultural systems. The study aimed to evaluate chemical properties of a Humic Dystrudept for 12 years under two tillage systems, with crops rotation and succession. The experiment was carried out in Lages, SC, under conventional tillage (CT) and no-till (NT), with rotation (r) and succession (s) cropping systems, using crop sequences of beans-fallow-maize-fallow-soybean in CTr; maize-fallow in CTs; beans-oats-maize-fodder radish-soybean-vetch in NTr; and maize-vetch in NTs. The experimental design was completely randomized with four replicates. The soil samples were collected in the layers 0-2.5, 2.5-5, 5-10 and 10-20cm. The variables assessed were total organic carbon (TOC), calcium, magnesium, exchangeable aluminum, phosphorus, potassium, total nitrogen (TN) and water pH. The no-tillage system increased TOC and nutrient levels in comparison with conventional tillage, especially in the surface soil layer. Maize and vetch crop succession had higher TOC and TN contents in the surface soil layer compared to crop rotation under no-tillage.
  • Capacidade produtiva local de Tectona grandis em Monte Dourado, Estado do Pará, Brasil Ciência Florestal

    Conceição, Fábio Xavier da; Drescher, Ronaldo; Pelissari, Allan Libanio; Lanssanova, Luciano Rodrigo; Favalessa, Cyro Matheus Cometti; Roquette, José Guilherme

    Resumo em Português:

    O trabalho teve como objetivo determinar a capacidade produtiva local da teca em Monte Dourado, Estado do Pará, Brasil, por meio da análise de curvas de índice de sítio. Os dados foram obtidos pela análise de tronco de dez árvores dominantes de um povoamento com 26 anos de idade. Foram ajustados dez modelos de regressão e o critério de seleção obedeceu ao menor erro padrão da estimativa, ao maior coeficiente de determinação ajustado, à significância do teste F e dos coeficientes de regressão e à análise gráfica dos resíduos. As curvas de índice de sítio foram confeccionadas pelo método da curva-guia. O modelo de Spillman apresenta o melhor ajuste, por meio do qual foram geradas três curvas de índice de sítio de 16m a 24m na idade-índice de 26 anos. A região de Monte Dourado, PA, apresenta potencial produtivo para o desenvolvimento da teca.

    Resumo em Inglês:

    The study aims to determine the local productive capacity of teak in Monte Dourado, Pará State, Brazil, with the analysis of site index curves. The data were obtained by stem analysis of ten dominant trees in a stand with 26 years of age. Were adjusted ten regression models and the criterion for selection followed the lowest standard error of estimate, the highest adjusted coefficient of determination, the significance of F test and of regression coefficients and graphical analysis of the residuals. The site index curves were built by the guide-curve method. The Spillman model present the best fit, by which were generated three curves of site index from 16m to 24m, at 26 years of index-age. The region of Monte Dourado - PA showed a productive potential for the development of teak.
  • Dinâmica das áreas de floresta nativa no Rio Grande do Sul no período de 1988 a 2020 Ciência Florestal

    Hendges, Elvis Rabuske; Pereira, Rudiney Soares; Andres, Juliano

    Resumo em Português:

    Os padrões de uso da terra e a utilização dos recursos naturais motivam atualmente muitas pesquisas no campo da simulação de cenários em diversas regiões do mundo. Igualmente, o presente trabalho pretende simular o cenário de florestas nativas do Rio Grande do Sul a fim de localizar e quantificar em um mapa a evolução das florestas deste Estado para o ano de 2020. Para tanto, foram classificados os padrões de uso da terra em imagens dos satélites referentes aos anos de 1988, 1998 e 2007. O mapa da evolução florestal, ao ser cruzado com vários mapas temáticos de aspectos físicos e humanos, definiu, respectivamente, a matriz de transição Markov e os pesos de evidências, ambos requisitos na calibração do modelo estocástico. Como resultado, a simulação da paisagem florestal do Rio Grande do Sul para o ano de 2020 apresentou um aumento de áreas de floresta nativa em quase todas as regiões do Estado com mais de 5.113km².

    Resumo em Inglês:

    Land use patterns and the potential misuse of our planet's natural resources have recently called the attention of an increasing worldwide number of studies in the area of scenario simulation. In this context, the present study aims at simulating the native forest scenario of the southern state of Rio Grande do Sul, Brazil, for the 2020, by locating and quantifying in a map the evolution of forest in this state. Land use patterns were classified based on satellite images from the years 1988, 1998 and 2007. The forest evolution map was cross-checked with several thematic maps of physical and human aspects and defined the Markov transition matrix and the evidence weights, both of which are requirements for the calibration of the stochastic model. The simulation of Rio Grande do Sul's forest landscape for the year 2020 showed an increase of the native forest in almost all regions of the state, covering an area of more than 5,113km².
  • pH preferencial em jundiás Rhamdia quelen aclimatados em diferentes níveis de pH Biology

    Riffel, Ana Paula Konzen; Jardim, Sinara; Pires, Marcela Ciprandi; Bertagnolli, Bruna; Corrêa, Bruna Renata Silva; Ré, Francine Cenzi de; Zambra, Francis Maria Bao; Lubini, Greice; Garcia, Luciano Oliveira; Baldisserotto, Bernardo

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi verificar o pH preferencial de jundiás Rhamdia quelen aclimatados em diferentes pH. Os jundiás foram aclimatados por uma semana em pH 4,2±0,1; 5,2±0,1; 6,3±0,1; 7,2±0,1; 8,0±0,1 e 9,0±0,1 e, após esse período, transferidos para um tubo de polietileno com pH variando entre 3,5 e 10. A posição dos exemplares no gradiente de pH foi observada 1, 6 e 12 horas após a transferência. Os resultados indicam que a aclimatação em diferentes pH não altera o pH preferencial dos peixes (pH 7.0-7.6), ocorrendo apenas uma variação transitória em torno de 6 horas após a transferência. Este pH preferencial coincide com o pH indicado na literatura como o melhor para o crescimento desta espécie.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to investigate the preferred pH in silver catfish Rhamdia quelen acclimated to different pH. Fish were acclimated for one week at pH 4.2±0.1, 5.2±0.1, 6.3±0.1, 7.2±0.1, 8.0±0.1, and 9.0±0.1 and after this period, transferred to a polyethylene tube with a pH gradient from 3.5 to 10.0. The position of the fish in the pH gradient was observed 1, 6 and 12 hours after transference. Results indicated that acclimation to different pH did not change pH preference of silver catfish (pH 7.0-7.6), occurring only a transitory variation around 6 hours after transference. This pH preference coincides with the best pH indicated in the literature for growth of this species.
  • Hiperidricidade: uma desordem metabólica Biologia

    Vasconcelos, Andréa Guimarães Vieira de; Tomas, Lais Ferreira; Camara, Terezinha Rangel; Willadino, Lilia

    Resumo em Português:

    A hiperidricidade, anteriormente chamada vitrificação, é considerada uma desordem fisiológica, bioquímica e morfológica decorrente do acúmulo anormal de água no interior das células e tecidos. As plantas cultivadas in vitro estão, indubitavelmente, sob contínua condição de estresse, os quais resultam em alterações metabólicas características do estresse oxidativo. Anatomicamente, plantas ou brotos afetados frequentemente apresentam-se inchados, com coloração verde claro, folhas translúcidas e com aparência de vidro, baixa relação número de células/área celular e hipolignificação. Alterações fisiológicas que ocorrem nas principais vias metabólicas, incluindo fotossíntese, respiração e transpiração, resultam em redução de eficiência dessas vias metabólicas. Os distúrbios morfológicos, fisiológicos e bioquímicos são desencadeados por fatores físicos, relacionados ao ambiente dos recipientes de cultivo e consistência do meio de cultura ou por fatores químicos como os componentes do meio de cultura, em especial dos reguladores de crescimento em altas concentrações. A hiperidricidade ocorre em vários níveis de severidade, chegando a resultar na perda irreversível da capacidade morfogênica e o estabelecimento de um estado neoplásico das células, no entanto, na maioria dos casos, a hiperidricidade é considerada reversível. Esta revisão foca o conhecimento atual sobre o fenômeno da hiperidricidade abordando aspectos morfológicos, fisiológicos, bioquímicos e a reversibilidade do processo.

    Resumo em Inglês:

    The hyperhydricity, formerly called vitrification, is considered a physiological, biochemistry and morfologic disorder due to abnormal accumulation of water inside the cells and tissues. Plants grown in vitro are undoubtedly under continuous stress condition which results in metabolic changes characteristic of oxidative stress. Anatomically plants or shoots affected often become swollen, with pale green, translucent sheets, glass-like, low relative number of cells / cell area and hipolignification. Physiological changes occur in major metabolic pathways including photosynthesis, respiration and transpiration resulting in reduced efficiency of these metabolic pathways. Morphological, physiological and biochemical disorders are triggered by physical factors related to the environment of cultivation vessels and consistency of the culture medium or by chemical factors such as culture medium components, especially the growth regulators in high concentrations. The hyperhydricity occurs at various levels of severity, reaching result in irreversible loss of morphogenic capacity and the establishment of a state of neoplastic cells, however, in most cases hyperhydricity is considered reversible. This review focuses on the current knowledge about the phenomenon of hyperhydricity addressing morphological, physiological, biochemical, and reversibility of the process.
  • Gene p53: principais mutações em neoplasias e terapia gênica anticâncer Clinic And Surgery

    Lima, Caroline Rocha de Oliveira; Rabelo, Rogério Elias; Vulcani, Valcinir Aloísio Scalla; Cardoso, Lorena Damasio; Sousa, Nicaelle Luan de Moura; Moura, Veridiana Maria Brianezi Dignani de

    Resumo em Português:

    O gene p53 codifica uma proteína que tem peso molecular de 53kD e é também chamada de proteína p53, sendo constantemente estudado por seu conceito clássico de "guardião do genoma". Esse gene desempenha uma série de funções essenciais para garantir o controle do ciclo celular, além de desempenhar um papel central na carcinogênese. Com relação a neoplasias, impede a transformação neoplásica através de três mecanismos intrincados. Dependendo da extensão da mutação, diferentes respostas podem ser enviadas por p53 desde a ruptura do ciclo celular, a correção da mutação através da ativação de proteínas de reparo ou, ainda, a indução de senescência ou morte celular por apoptose. Esta revisão visa a abordar os aspectos estruturais e funcionais do gene p53 e proteína, e também reafirmar a sua participação no controle da carcinogênese, abordando suas principais mutações e a contribuição para a terapia gênica anticâncer.

    Resumo em Inglês:

    The p53 gene encodes a protein that has molecular weight of 53kD and is also called p53 protein, being constantly studied for its classic concept of "genome guardian". This gene plays a range of essential functions to ensure the cell cycle control, in addition to playing a central role in carcinogenesis. With respect to neoplasias, it prevents the neoplastic transformation through three intricate mechanisms. Depending on the extent of the mutation, different responses may be sent by p53 and those range since the disruption of the cell cycle, the correction of the mutation through the activation of repair proteins or still, the induction of senescence or cell death by apoptosis. This review aims to address the structural and functional aspects of the p53 gene and protein, and also reaffirm their participation in the carcinogenesis control, approaching their major mutations and the anticancer gene therapy involving this gene.
  • Colibacilose em carneiros é associada à enterotoxina termo-estável do tipo I em uma propriedade rural do estado de São Paulo, Brasil Microbiology

    Aragão, Annelize Zambon Barbosa; Teocchi, Marcelo Ananias; Fregolente, Maria Clara Duarte; Gatti, Maria Silvia Viccari; Pires, Alexandre Vaz; Yano, Tomomasa

    Resumo em Português:

    Cinquenta e seis Escherichia coli isoladas de fezes diarreicas de carneiros (7 a 10 dias) no Estado de São Paulo, Brasil, foram avaliadas quando ao acúmulo de fluidos no intestino de camundongos recém-nascidos. Vinte e sete (48,2%) das amostras foram positivas para esse ensaio, porém nenhuma das 56 amostras foi capaz de induzir efeitos citopáticos em células Vero e CHO, indicando que não produzem toxinas LT ou VT. Análise por PCR mostrou que estas 27 E. coli foram positivas para estA, que codifica a proteína STa, mas não para os genes stx1, stx2 ou cnf. As amostras positivas para STa foram também analisadas quanto à presença dos genes que codificam as fímbrias F41, F17 e K99, fatores de colonização em ETEC. Somente F17 foi detectada em 2 amostras (7,4%). Doze das 27 E. coli STa positivas também contêm o gene hlyA e apresentaram atividade hemolítica em Agar sangue. Rotavírus não foi detectado nas fezes desses animais. Em conjunto, esses resultados sugerem que STa é um fator diarreiogênico importante para colibacilose de pequenos ruminantes no Estado de São Paulo.

    Resumo em Inglês:

    Twenty seven (48.2%) culture supernatants of 56 Escherichia coli isolated from diarrheic lamb feces (7 to 10 days old) in São Paulo State, Brazil, presented positive results to suckling mice assay (fluid accumulation) but none caused cytopathic effects on Vero and CHO cells, indicating that these strains did not produced LT or VT toxins. PCR assays showed that these 27 E. coli strains harbored estA, that codifies for STa, but not for stx1, stx2 or cnf genes. The positive STa strains were checked for genes that codify for F41, F17 and K99 fimbriae, wich are considered colonization factors in ETEC. Only F17 was detect in two samples (7.4%). Twelve of 27 STa positive carried hlyA gene and presented hemolytic activity in blood Agar. Presence of rotavirus was not detected among the diarrheic feces. These data suggests that STa must be an important diarrheagenic factor to small ruminants in São Paulo State.
  • Infestação simultânea por Cytodites nudus e Laminosioptes cysticola e seus aspectos patológicos em galinhas de subsistência Parasitologia

    Herpich, Juliana Inês; Borges, Karen Apellanis; Cesco, Marco Aurélio de Oliveira; Furian, Thales Quedi; Zimermann, Francielli Cordeiro; Fallavena, Luiz Cesar Bello; Salle, Carlos Tadeu Pippi; Moraes, Hamilton Luiz de Souza

    Resumo em Português:

    Cytodites nudus e Laminosioptes cysticola são ácaros cuja ocorrência é pouco relatada e cuja infestação simultânea nunca foi descrita na literatura científica brasileira. C. nudus é conhecido como ácaro dos sacos aéreos e pode provocar sinais respiratórios, pneumonia e emagrecimento, quando presente em grande número no hospedeiro. L. cysticola parasita o tecido conjuntivo de galiformes e provoca a formação de pequenos nódulos subcutâneos calcificados, que podem ser confundidos com nódulos de tuberculose aviária. No presente trabalho, são discutidos os aspectos patológicos das lesões causadas pelos ácaros C. nudus e L. cysticola e a caracterização morfológica desses parasitas.

    Resumo em Inglês:

    The occurrence of Cytodites nudus and Laminosioptes cysticola mites is rare and there is no report of this simultaneous infestation in Brazilian scientific literature. C. nudus is known as the air sacs mite and may cause respiratory signs as well as pneumonia and weight loss when present in large numbers in the host. L. cysticola is found in connective tissue of galliforms and causes formation of small calcified subcutaneous nodules that can be confused with the characteristic nodules found in avian tuberculosis. In this paper are discussed the pathological findings of lesions caused by C. nudus and L. cysticola and their morphological characterization.
  • Características produtivas, estruturais e bromatológicas dos capins Tifton 85 e Piatã e do feijão-guandu cv. Super N, em cultivo singular ou em associação Produção Animal

    Neres, Marcela Abbado; Castagnara, Deise Dalazen; Silva, Francieli Batista; Oliveira, Paulo Sérgio Rabello de; Mesquita, Eduardo Eustáquio; Bernardi, Taimara Carla; Guarianti, Alcir João; Vogt, Alex Sérgio Lazaretti

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar características produtivas, estruturais e nutricionais dos capins Tifton 85 e Piatã e da leguminosa feijão-guandu em monocultivo ou em cultivo consorciado, com e sem aplicação de nitrogênio. Adotou-se o delineamento de blocos casualizados com parcelas subdivididas no tempo, com sete tratamentos nas parcelas principais e 3 tempos de avaliação nas sub-parcelas, com 4 repetições. Os tratamentos consistiram: Cajanus cajan cv. 'Super N' (feijão-guandu); Brachiaria brizantha cv. 'Piatã' solteira sem aplicação de nitrogênio (N); B. brizantha cv. 'Piatã' em associação com feijão guandu; B. brizantha cv. 'Piatã' solteira com aplicação de N (150kg ha-1); Cynodon sp. Tifton 85 em cultivo solteiro sem aplicação de N; Tifton 85 em associação com feijão-guandu e Tifton 85 com aplicação de N (150kg ha-1) e três períodos de avaliações. A associação dos capins Piatã e Tifton 85 com feijão-guandu proporcionou produção forrageira equivalente à adubação nitrogenada e incrementos com elevação nos teores de proteína bruta e redução nos teores de fibra em detergente neutro. O capim Tifton 85 se mostrou menos tolerante ao sombreamento imposto pelo feijão-guandu.

    Resumo em Inglês:

    This trial aimed at evaluating characteristics as: production, structural and nutritional requirements of Tifton 85 and Piatã grasses and pigeonpea in single or intercropped tillage, with and without nitrogen application. The experimental plot in randomized blocks with plots subdivided through time, with 7 treatments in the main plots and three periods of evaluation on subplots with four replications. The studied treatments were: Cajanus cajan cv. Super N (pigeonpea), Brachiaria brizantha cv. single Piatã without application of nitrogen (N); B. brizantha cv. Piatã in association with pigeonpea; B. brizantha cv. single Piatã with application of N (150kg ha-1); Cynodon sp. Tifton 85 in a single crop without application of N; Tifton 85 in association with pigeonpea and Tifton 85 plus an application of N (150kg ha-1) and three cycles of evaluations. The association of Tifton 85 and Piatã grasses with pigeonpea provided forage production like nitrogen fertilizer and increase crude protein content and a reduction on neutral detergent fiber contents. Tifton grass was less tolerant to shading from pigeonpea.
  • Diferentes ofertas de forragem e a produção de leite em vacas mestiças Holandês x Gir Produção Animal

    Batistel, Fernanda; Souza, Jonas de; Ticiani, Elvis; Baldin, Michel; Dresch, Ricardo; Fernandes, Diego; Oliveira, Dimas Estrasulas de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes ofertas de forragem em pastagem de estrela africana (Cynodon nlemfuensis Vanderyst var. nlemfuensis), sobre a taxa de desaparecimento de forragem (TDF) e a produção de leite de vacas mestiças Holandês x Gir. Trinta animais foram submetidos a três ofertas de forragem (OF) distintas, sendo 10,0 12,5 e 15,0% do peso corporal. Houve influência da OF sobre a TDF (P<0,001). Para cada unidade de acréscimo da OF, a TDF aumentou 140,0kg ha-1 dia-1. Houve efeito da relação folha:colmo sobre a produção de leite (P<0,05). O aumento da oferta não refletiu em incremento da produção de leite em função do manejo empregado para obtenção das ofertas e estádio de crescimento das plantas.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate different herbage allowances in stargrass (Cynodon nlemfuensis Vanderyst var. nlemfuensis), on the herbage disappearance rate (HDR) and milk yield in crossbred Holstein x Gir cows. Thirty animals were assigned to three different herbage allowances (HA), ranging from 10.0, 12.5 and 15.0% BW. There was effect of HA on the HDR (P<0.001). Increasing the HA in one unit had effect on the HDR increasing by 140.0kg ha-1 day-1. There was effect of leaf:stem ratio on milk yield (P<0.05). The increasing in supplying herbage allowances did not resulted in increased milk yield because the management for herbage allowance and herbage growth.
  • Características da carcaça e da carne de novilhos mestiços submetidos a diferentes estratégias nutricionais na recria e terminação Animal Production

    Rezende, Pedro Leonardo de Paula; Restle, João; Fernandes, Juliano José de Resende; Freitas Neto, Marcondes Dias de; Prado, Cristiano Sales; Pereira, Marcela Luzia Rodrigues

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo avaliar os efeitos de diferentes estratégias nutricionais na recria e terminação sobre as características da carcaça e da carne de 24 bovinos mestiços com predominância Holandês, abatidos com 15 meses de idade e 395,00kg de peso vivo. Na fase de recria, os animais foram mantidos em pastagem de Brachiaria brizantha com dois níveis de suplementação energética em quantidade equivalente a 0,5 ou 1,0% do peso vivo. Posteriormente, os animais foram terminados em confinamento com dietas compostas por 50 ou 80% de concentrado. Constatou-se efeito significativo (P<0,05) do nível de concentrado na terminação sobre o rendimento de carcaça quente em favor do nível alto (50,16 vs 48,62%). O menor nível de suplementação na recria resultou em maior (P<0,05) percentual de gordura na carcaça (25,61 vs 23,39%), mas não influenciou os percentuais de músculos e ossos. O nível alto de suplementação na recria proporcionou carne mais macia, requerendo menor força de cisalhamento (4,72 vs 6,66kg cm-3) e de coloração vermelha mais clara (3,88 vs 2,89 pontos). O nível alimentar alto na recria mostrou-se mais atrativo por ter efeitos positivos sobre algumas características importantes da carcaça e da carne, notadamente a maciez.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to evaluate the effects of different nutritional strategies at growing and finishing phases on carcass and meat characteristics from 24 crossbred steers predominatly Holstein, slaughtered at 15 months of age and with 395.00kg of body weight. At the growing phase, the animals were maintained on Brachiaria brizantha pasture with two levels of supplementation in amounts equivalent to 0.5 or 1.0% of body weight. Subsequently, the animals were finished in feedlot with diets composed of 50 or 80% of concentrate. The high level of the concentrate at the finishing phase increased significantly (P<0.05) the hot carcass yield (50.16 vs. 48.62%). The lowest level of supplementation at the growing phase resulted in higher (P<0.05) percentage of carcass fat (25.61 vs. 23.39%) but it did not influence the percentage of muscle and bone. The high level of supplementation at the growing phase provided higher (p<0.05) meat tenderness, required less shear force (4.72 vs. 6.66kg cm-3) and lighter red meat (3.88 vs 2.89 points). The high feeding level during the growing phase was more interesting because it affected positively some important carcass and meat characteristics, especially tenderness.
  • Distribuição de colmo na estrutura vertical de pastos de capim Aruana e azevém anual submetidos a pastejo intermitente por ovinos Produção Animal

    Zanini, Guilherme Doneda; Santos, Gabriela Trevisan; Schmitt, Daniel; Padilha, Deisy Andrade; Sbrissia, André Fischer

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi determinar a participação relativa de colmo na estrutura vertical de pastos de capim Aruana e azevém anual submetidos a estratégias de pastejo intermitente por ovinos. Os tratamentos para o capim Aruana corresponderam a pastejos realizados quando os pastos atingiam 95 e 98% de interceptação da luz incidente (IL) até as alturas pós-pastejo de 10 e 15cm. Para o azevém anual, os tratamentos corresponderam a pastejos realizados quando os pastos atingiam 15 e 25cm de altura pré-pastejo até as alturas pós-pastejo de 4 e 8cm. O delineamento experimental utilizado para as duas espécies foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2x2, com três repetições. Para quantificação da massa de colmo na estrutura vertical dos pastos, foram realizadas duas amostragens no pré-pastejo por unidade experimental (piquetes de 196m²) utilizando-se um quadrado de 25cm x 25cm de lado, em cada ciclo de pastejo. As amostras foram coletadas de forma estratificada a cada 5cm até o nível do solo. Após o corte estratificado, o material foi separado em colmo, folhas e material morto. Independente da espécie vegetal ou da altura de entrada, aproximadamente 90% de todo o colmo dos pastos encontra-se presente até 50% da altura do pasto, indicando que possíveis reduções em consumo a partir desse momento no rebaixamento podem ser atribuídas a dificuldades em manipulação e apreensão da forragem.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to determine the relative contribution of stem in the vertical structure of Aruana guineagrass and annual ryegrass pastures submitted to strategies of rotational grazing by sheep. Treatments for Aruana guineagrass corresponded to grazing when the swards intercepted 95 and 98% of the incident light (LI) until the post-grazing heights of 10 and 15cm. For annual ryegrass, treatments corresponded to grazing when the swards reached 15 and 25cm (pre-grazing heights) until the post-grazing of 4 and 8cm. The experimental design for two species was a completely randomized in a 2x2 factorial scheme, with three replications. To quantify the stem mass present at each 5cm in the vertical structure of the pastures two samples were taken per experimental unit (paddocks of 196m²) using a square of 25cmx25cm. Cut samples was separated in leaves, stem and dead material. Regardless of plant species or pre-grazing height, approximately 90% of the stem is present up to 50% of sward height, suggesting that reported intake reduction beyond this point can be attributed to difficulties in forage manipulation and apprehension.
  • Atividade da torta de nim sobre adultos do cascudinho dos aviários em condições de laboratório Produção Animal

    Alves, Victor Michelon; Alves, Francisco Angeli; Uemura-Lima, Daliana Hisako

    Resumo em Português:

    O cascudinho dos aviários é considerado um importante problema mundial no sistema de produção avícola, por infestar os aviários e ser potencial vetor de patógenos às aves e ao ser humano. O objetivo do trabalho foi avaliar em laboratório a atividade da torta de nim, Azadirachta indica A. Juss (Meliaceae) como forma alternativa de controle de Alphitobius diaperinus Panzer (Coleoptera: Tenebrionidae). A torta foi aplicada diretamente no substrato (ração para aves ou cama de aviário) na quantidade de 100g m-2 do produto. Foram verificados os efeitos letais e subletais da torta contra adultos do cascudinho dos aviários, sendo eles: ação inseticida, efeito na oviposição, repelência e efeito na alimentação. A utilização de torta de nim pareceu não afetar a sobrevivência dos insetos, porém, a avaliação do efeito repelente, atividade alimentar e oviposição foram influenciados, sendo observada redução de 23% na oviposição e 21% na atividade alimentar.

    Resumo em Inglês:

    The lesser mealworm is one the most important problem to avian production system, being a potential vector of avian and other animal pathogens. The objective of this study was to evaluate the neem cake (Azadirachta indica) A. Juss (Meliaceae) as an alternative to control the Alphitobius diaperinus Panzer (Coleoptera: Tenebrionidae). The neem cake was directly applied to substrates at 100g m-2 and were evaluated the lethal and sublethal effects to A. diaperinus adults, as mortality, oviposition, repellent effect and feeding. There was no effect on adult mortality, but were observed reduction of the oviposition (23%), repellent effect, and reduction of insect feeding (21%).
  • Atividade da catalase e da lactato desidrogenase em tilápias submetidas a estresse de confinamento: efeito da cor do ambiente Produção Animal

    Pereira-da-Silva, Elyara Maria; Melo, Mariza Pires de; Oliveira, Ricardo Henrique Franco de; Pugine, Silvana Marina Piccoli

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se os efeitos da cor do ambiente sobre o crescimento e a atividade da enzima antioxidante catalase (CAT) e da lactato desidrogenase (LDH) em tilápias do Nilo (n=24; 36,2±3,6g). Oito exemplares foram mortos para determinação da atividade basal das enzimas e os demais permaneceram isolados durante 14 dias sob espectro de luz branca ou azul (n=8 peixes/tratamento). A seguir os peixes foram submetidos a um estresse diário de confinamento de 90 minutos (15° ao 28° dia) e pesados semanalmente para cálculo da taxa de crescimento específico (TCE). A TCE negativa confirmou que o confinamento provocou estresse nos peixes, independentemente da cor do ambiente. O aumento da atividade da LDH no músculo vermelho dos peixes mantidos sob luz branca ou azul indicou mudança do metabolismo aeróbio para anaeróbio. O estresse reduziu a atividade da CAT no músculo branco dos peixes mantidos sob a luz branca ou azul. Na musculatura vermelha, esta redução ocorreu apenas nos animais mantidos sob a luz branca. O confinamento aumenta os processos metabólicos anaeróbios e é adequado para estudos sobre os efeitos do estresse. O espectro de luz azul não evita a redução do crescimento e a demanda energética anaeróbia em situações de estresse, mas preserva a atividade da CAT, contribuindo para o bem-estar da tilápia.

    Resumo em Inglês:

    We assess the effects of the background color on the growth and antioxidant enzyme catalase (CAT) and lactate dehydrogenase (LDH) in Nile tilapia (n=24; 36.2±3.6g). Eight fish were killed for assessment of basal activity of the enzymes and the others remained isolated for 14 days under white or blue light spectrum (n=8 fish/treatment). Then each animal were subjected to a daily stress of confinement of 90 minutes (15th to 28th day) and weighed to calculate the specific growth rate (SGR). The negative SGR confirmed that the confinement stressed in fish, regardless of the background color. The increased activity of LDH in red muscle of fish kept under white or blue light indicated replacement of aerobic metabolism to anaerobic. Stress reduced the CAT activity in white muscle of fish kept under white or light blue. In red muscle this reduction occurred only in animals kept under white light. Restraint causes increase in anaerobic metabolic processes and is suitable for studies on the effects of stress in tilapia. Confinement increases the anaerobic metabolic processes and is suitable for studies on the effects of stress. The blue spectrum of light does not prevent the reduction of growth and the anaerobic energetic demand in stressful situations, but preserves the CAT activity, contributing to the tilápia welfare.
  • Digestibilidade aparente de ingredientes do Semi-Árido Nordestino para tilápia do Nilo Produção Animal

    Araújo, Josivânia Rodrigues de; Santos, Lilian Dena dos; Silva, Lilian Carolina Rosa da; Santos, Otanael Oliveira dos; Meurer, Fabio

    Resumo em Português:

    O experimento avaliou o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) da matéria seca (MS), energia bruta (EB), extrato etéreo (EE) e proteína bruta (PB) de ingredientes do Semi-Árido Nordestino: farinhas do feno de maniçoba (FM), do feno de leucena (FL) e do feno da folha de mandioca (FFM), raspa de mandioca (RM) e resíduos de vitivinícola (RV) para tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Os CDA para a MS, EB, EE e PB foram de 20,74%, 30,30%, 48,36% e 71,72% para FL; 19,34%, 17,08%, 30,03% e 44,88% para FM; 30,32%, 23,04%, 4,43% e 21,07% para FFM; 72,85%, 70,62%, 81,78% e 84,51% para RM e de 33,38%, 50,80%, 79,39% e 67,25% para RV. O feno de leucena, a raspa de mandioca e os resíduos de vitivinícola são promissores para a formulação de rações. A utilização dos ingredientes testados na composição de rações artesanais ou comercias para a tilápia do Nilo, bem como os níveis seguros para a inclusão destes devem ser testados.

    Resumo em Inglês:

    The experiment evaluated the apparent digestibility coefficient (CDA) of dry matter (DM), gross energy (GE), ether extract (EE) and crude protein (CP) of regional alternative ingredients of Semi-arid Northeast as flour of maniçoba hay (FM), of Leucaena hay (FL) and of cassava leaves (FFM), as well as cassava scrapings (RM) and residues of wine (RV) for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). CDA for DM, GE, EE and CP were 20.74%, 30.30%, 48.36% and 71.72% for FL, 19.34%, 17.08%, 30.03% and 44.88% for FM, 30.32%, 23.04%, 4.43% and 21.07% for FFM, 72.85%, 70.62%, 81.78% and 84.51% for RM and 33.38%, 50.80%, 79.39% and 67.25% for RV. The leucaena hay, the cassava scrapings and residues of wine are promising for the formulation of diets for Nile tilapia. However, the use of tested ingredients in commercial and homemade diets to Nile tilapia, as well as the safe inclusion levels of these should be tested.
  • Qualidade de pequis fatiados e inteiros submetidos ao congelamento Tecnologia De Alimentos

    Vilas Boas, Brígida Monteiro; Gonçalves, Gilma Auxiliadora Santos; Alves, Juliana Alvarenga; Valério, Juliana Maria; Alves, Tatielle Custódio; Rodrigues, Luiz José; Piccoli, Roberta Hilsdorf; Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros

    Resumo em Português:

    O trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a qualidade de pequis inteiros e fatiados submetidos ao congelamento por ar forçado durante 12 meses de armazenamento. Os frutos foram selecionados, lavados, sanitizados, descascados, branqueados, resfriados, fatiados e mantidos inteiros, acondicionados em saco de polietileno de baixa densidade, congelados em túnel de congelamento com ar forçado por 6 horas (-18°C) e armazenados em congelador doméstico a -18°C (±2°C), por 12 meses. A cada três meses, foram realizadas as seguintes análises: pH, acidez titulável, sólidos solúveis, firmeza, valores L*, a*, b*, h° e C*, carotenoides totais, β-caroteno, vitamina C, índice de peróxidos, coliformes a 35°C e a 45°C e pesquisa de Salmonella sp. O congelamento do pequi inteiro é mais efetivo em preservar os teores de sólidos solúveis e vitamina C e os valores L* e b* quando comparado com o do pequi fatiado. O tempo de armazenamento de 12 meses determina redução nos valores a*, b*, C* e de firmeza e nos teores de sólidos solúveis, carotenoides totais, β-caroteno e vitamina C em pequi congelado, independentemente do corte usado. O pequi congelado não sofre o processo de rancificação oxidativa nem alterações no pH, nos teores de acidez titulável e na tonalidade de cor (h°). Pequis congelados, na forma inteira e fatiada, são considerados seguros microbiologicamente durante 12 meses de armazenamento, não oferecendo riscos à saúde dos consumidores, desde que obedecidas à cadeia de frio e às boas práticas de fabricação.

    Resumo em Inglês:

    This research was carried out aiming to evaluate the quality of pequi fruit (whole and sliced) after forced-air freezing storage during 12 months. The fruits were submitted to treatments as follows: selecting, washing, sanitizing, peeling, blanching, cooling, and slicing or not. After that, the fruits were storage using low density polyethylene bags and submitted to forced-air freezing (-18°C) for 6 hours and stored in freezer at the same temperature (±2°C) for 12 months. Each three months were measured: pH, titratable acidity, soluble solids, firmness, color (L*, a*, b*, h° and C* values), total carotenoids, β-carotene, vitamin C, peroxide value, coliforms at 35°C and 45°C and Salmonella sp. Frozen whole pequi fruits is more effective in preserving the soluble solids and vitamin C contents and L* and b* values as compared to the sliced pequi fruits. The freezing-storage time reduce a*, b* and C* values, firmness values, soluble solids, total carotenoids, β-carotene and vitamin C contents of the pequi fruit, whole or sliced. Pequi fruit frozen is not affected by rancidity oxidative process, and also does not alter the pH, titratable acidity, and color (h°). Pequi fruit frozen and stored during 12 months are considered microbiologically safe, not offering health risks to consumers, since that the good practices of manufacture are realized and the freezing and stored process are performed correctly.
  • Desenvolvimento de um suco misto de manga, goiaba e acerola utilizando delineamento de misturas Tecnologia De Alimentos

    Faraoni, Aurélia Santos; Ramos, Afonso Mota; Guedes, Danilo Bergamaschi; Oliveira, Anderson do Nascimento; Lima, Thiago Henrique Soares Ferreira de; Sousa, Paulo Henrique Machado de

    Resumo em Português:

    No âmbito dos alimentos recomendados para redução do risco de desenvolver doenças e para melhoria da qualidade de vida, estão as frutas e seus derivados. Este trabalho teve como objetivo desenvolver um suco misto de manga, goiaba e acerola, com aceitação sensorial, utilizando delineamento de mistura para determinar as proporções das polpas. Em cada tratamento, essas proporções, foram definidas segundo um delineamento de mistura simplex aumentado de 10 tratamentos. Foram realizadas análises físico-químicas, tais como: pH, sólidos solúveis (oBrix), acidez titulável, relação de sólidos solúveis (SST)/acidez titulável (ATT), teor de vitamina C e análise sensorial. Com base nos resultados, verificou-se que todas as formulações, obtidas a partir de manga, goiaba e acerola, foram aceitas pelos consumidores. As polpas de goiaba e manga deveriam participar numa maior proporção da mistura, pois favoreceram a aceitação. A polpa de acerola, mesmo em menor proporção, contribuiu para o aumento do teor de vitamina C. As formulações com maior proporção de manga apresentaram maiores valores de pH. Maiores proporções de acerola contribuíram para maiores valores de acidez titulável. As formulações que continham maiores proporções de goiaba geraram maiores valores da relação SST/ATT

    Resumo em Inglês:

    In the context of recommended foods to reduce the risk of developing diseases and to improve the quality of life, are the fruits and their derivatives. This study aimed to develop a mixed juice of mango, guava and acerola, with acceptability sensory, using experimental blending to determine the optimal proportions of pulps. In each treatment, these proportions have been defined determined according to a design blending simplex increased by 10 treatments. Were performed physicochemical analyses such as: pH, soluble solids (°Brix), acidity, vitamin C content and sensory analysis. Based on the results, it was found that all the formulations derived from mango, guava and acerola were accepted by consumers. The pulp of guava and mango should participate in a greater proportion of the mix, since they promote acceptance. The pulp of acerola, even in a smaller proportion, contributed to the increase in content of vitamin C.
  • Efeito da fermentação natural e do envelhecimento sobre a qualidade química e sensorial de cachaça orgânica Brasileira Food Technology

    Gabriel, Afra Vital Matos Dias; Verruma-Bernardi, Marta Regina; Margarido, Luiz Antônio Corrêa; Borges, Maria Teresa Mendes Ribeiro; Nassu, Renata Tieko; Lavorenti, Norberto Antonio; Ceccato-Antonini, Sandra Regina

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve por objetivo avaliar o efeito da fermentação espontânea/fermento natural (NF) sobre a qualidade fisico-química e aceitabilidade da cachaça, comparando-se com o fermento comercial (CF). O efeito do envelhecimento (maturação) da bebida foi também avaliado. Análises microbiológicas (plaqueamento em meios seletivos para contagem de leveduras totais/selvagens e bactérias) e físico-químicas (pH, acidez e sólidos solúveis) foram conduzidas nas amostras do mosto e do fermento coletadas durante três ciclos fermentativos (escala semi-industrial). Amostras de cachaça foram armazenadas em barris de carvalho de 5 litros por 45 dias, seguindo-se a análise físico-química (pH, acidez, teor alcoolico, cobre e compostos secundários) e de aceitabilidade sensorial (aroma, sabor, cor, corpo e impressão global). A fermentação com NF mostrou maior número de leveduras selvagens; no entanto, não houve diferença significativa no número de bactérias quando comparada com CF. Uma intensa acidificação foi observada durante o preparo de NF, a qual foi verificada nos ciclos iniciais da fermentação, decrescendo a seguir. As alterações na composição da cachaça foram mais significativas em relação à maturação do que ao tipo de fermento, com exceção da acidez. No entanto, houve uma perda significativa de aroma, sabor e impressão global após a maturação na cachaça produzida com CF. Os resultados revelaram uma forte interação entre fermento e envelhecimento (maturação) da bebida, sugerindo que substâncias produzidas pelos microrganismos a partir de inóculos diferentes reagiram diferentemente com componentes da madeira dos barris, influenciando nos atributos sensoriais de aceitabilidade.

    Resumo em Inglês:

    This study verified the effect of the spontaneous fermentation/natural ferment (NF) on the chemo-sensory quality of cachaça, comparing to the commercial ferment (CF). The effect of ageing (maturation) was also analysed in the beverage. Microbiological analysis (plating on selective media for total/wild yeast and bacteria counting) and physico-chemical analysis (pH, acidity and soluble solids) were performed in the samples of the must and the ferment collected during three cycles of fermentation in a semi-industrial scale. Samples of cachaça were stored in 5-L oak containers for 45 days, subsequently analyzing the physico-chemical characteristics (pH, acidity, alcohol content, copper and secondary compounds) and sensory acceptability (aroma, flavour, colour, body and global impression). The fermentation with NF showed higher number of wild yeasts; however there was no difference in the number of bacteria comparing to CF. An intense acidification occurred during the preparation of NF, which was also observed in the initial cycles of fermentation, but decreased afterwards. Greater alterations in cachaça composition were found to be more exclusively related to the maturation than to the type of ferment, except for the acidity. However, there was a significant loss of aroma, flavour and global impression after maturation but only in cachaça produced with the CF. The results revealed a strong interaction between ferment and maturation of the beverage, suggesting that substances produced by the microorganisms from different inocula during fermentation reacted differently with the wood components of the barrels influencing the sensory attributes.
  • Carotenoides totais e vitamina A de cucurbitáceas do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido Tecnologia De Alimentos

    Souza, Carolina Oliveira de; Menezes, Jeane Denise de Souza; Ramos Neto, Deraldo Cavalcante; Assis, José Geraldo de Aquino; Silva, Sandra Regina da; Druzian, Janice Izabel

    Resumo em Português:

    Dentre as espécies cultivadas no semiárido baiano, as abóboras são uma excelente alternativa de produção. Nessa região onde são encontrados os mais baixos Índices de Desenvolvimento Humano (IDH) do Brasil e populações com alta incidência de hipovitaminose A, materiais promissores de abóboras, fontes de carotenoides, podem ser inseridos no agronegócio irrigado. O objetivo do trabalho foi identificar acessos de abóboras do Banco Ativo de Germoplasma (BAG) de Cucurbitáceas da Embrapa Semiárido com altos teores de carotenoides totais e vitamina A. Os teores de carotenoides totais (CT), expressos em termos de β-caroteno, variaram de 14,93µg g-1 (A4) até 290,62µg g-1 (A43) entre os diferentes acessos (A). Dos carotenoides encontrados nos acessos com maiores teores de CT, 60-70% foram quantificados como α- e β-caroteno, representando um valor total de vitamina A de 1.182,39 gRAE 100g-1 (A40) e 1.828,84 gRAE 100g-1 (A43). Esses resultados demonstram que os 48 acessos de abóboras do BAG estudados apresentam grande variação quanto ao teor de carotenoides totais, e os selecionados representam alta fonte de vitamina A.

    Resumo em Inglês:

    Among the species of short cycle crops, with great potential to be increased within the agribusiness of the Semi-Arid Bahia, the pumpkins are an excellent alternative for production. In this region where are found the lowest HDI of Brazil, and populations with high incidence of hypovitaminosis A, promising materials of pumpkins with high amounts of carotenoids have a chance to be good accepted and inserted into the irrigated agribusiness. The aim of this research was to identify accessions of pumpkins from the Active Germplasm Bank (BAG) of Cucurbitáceas from Embrapa Semi-arid with high amounts of total carotenoids and vitamin A. The amount of total carotenoids found by UV-vis spectrophotometry (445nm) in different accessions (A) ranged from 14.93mg g-1 (A4) to 290.62mg g-1 (A43), with average value of 366.60 31.21µg g-1. In the access with higher amounts of total carotenoids a percentage between 60-70 % were quantified as α- and β-carotene showing a total value of vitamin A of 1,182.39 gRAE 100g-1 (A40) and 1,828.84 gRAE 100g-1 (A43). These results demonstrate that the 48 accessions of pumpkins BAG studied show a big variation in the content of total carotenoids, and may represent some high source of vitamin A, which really increase the importance of identifying genotypes for production in large scale of lines segregant of vitamin A.
  • Campo elétrico pulsado Tecnologia De Alimentos

    Binoti, Mirella Lima; Ramos, Afonso Mota; Teixeira, Luciano José Quintão; Stringheta, Paulo Cesar; Minim, Valéria Rodrigues de Paula; Pirozi, Mônica Ribeiro

    Resumo em Português:

    Campos elétricos pulsados de alta intensidade (CEPAI) constituem um método não-térmico de conservação para alimentos em substituição à pasteurização tradicional. Em comparação ao processamento térmico, os CEPAI, além de serem eficientes na eliminação de micro-organismos e na inativação de enzimas, também minimizam as perdas de sabor, cor, textura, nutrientes e componentes termolábeis dos alimentos. O objetivo desse trabalho foi levantar dados bibliográficos atuais sobre o tema CEPAI, abordando: definição do processo, instalação experimental, efeito da ruptura dielétrica do alimento, efeito sobre micro-organismo, enzimas e constituintes dos alimentos. Os dados encontrados na literatura apontam o tratamento por CEPAI como alternativa promissora para a conservação de alimentos, podendo ser utilizado como tecnologia única ou como complemento aos processamentos térmicos.

    Resumo em Inglês:

    Pulsed electric fields of high intensity (HIPEF) is a non-thermal food conservation to replace traditional thermal pasteurization. Compared to thermal processing, the HIPEF as well as being effective in removing microorganisms and inactivate enzymes also minimize the loss of flavor, color, texture, nutrients and labile components of food. The aim of this work was to gather bibliographic data current HIPEF on the subject, covering: experimental setup, effects of dielectric breakdown of food, effect on microorganisms, enzymes and constituents of food. The data found in the literature indicate treatment of HIPEF as a promising alternative for food conservation and it could be used as a single technology or in addition to thermal processing.
  • Caracterização físico-química de variedades de amora-preta da região sul do Brasil Tecnologia De Alimentos

    Hirsch, Gabriela Elisa; Facco, Elizete Maria Pesamosca; Rodrigues, Daniele Bobrowski; Vizzotto, Márcia; Emanuelli, Tatiana

    Resumo em Português:

    A amora-preta (Rubus sp.) é uma fruta cuja exploração comercial está iniciando no Brasil. Seu cultivo iniciou na década de 70 e vem aumentando com a introdução e adaptação de novas cultivares. Porém, pouco se conhece sobre as disparidades geradas na composição e nas características das frutas dessas novas plantas. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características físico-químicas de diferentes cultivares ('Tupy', 'Guarani' e 'Cherokee') e seleções (02/96, 07/001 e 03/001) de amora, que estão sendo estudadas para originar cultivares adaptadas à região Sul do Brasil. Foram analisados a cor objetiva, sólidos solúveis (SS), pH, acidez titulável, composição centesimal e ácidos graxos de amoras. As frutas apresentaram umidade entre 84,8 e 90,3%; proteína entre 0,09 e 0,14%, fibra alimentar entre 5,8 e 5,5% e cinzas entre 0,27 e 0,49%. A seleção 02/96 apresentou menor teor de cinzas. Os SS variaram entre 7,3 a 10,2°Brix, a acidez titulável variou entre 1,30 e 1,58% em ácido cítrico e o pH entre 2,8 e 3,1. A seleção 03/001 apresentou menor valor de SS que as demais e menor tendência ao vermelho, mas maior intensidade de cor que a cultivar 'Tupy'. Os ácidos graxos encontrados em maior concentração foram o ácido palmítico (22-29%), oléico (13-32%) e linoléico (15-33%), com diferenças nas concentrações entre os tipos de amora. As variedades de amora-preta avaliadas apresentaram bom valor nutricional com níveis de açúcar e acidez adequados para a industrialização, além de conter ácidos graxos importantes para a manutenção da saúde.

    Resumo em Inglês:

    Blackberry (Rubus sp.) is a fruit whose commercial exploitation is starting in Brazil. Its cultivation began in the 70's and is increasing with the introduction and adaptation of new cultivars. However, little is known about the disparities in the composition and characteristics of the fruit from these new plants. The objective of this study was to evaluate the physicochemical characteristics of different cultivars ('Tupy', 'Guarani' and 'Cherokee') and selections (02/96, 07/001 and 03/001) of blackberries, which are being studied to generate cultivars adapted to Southern Region of Brazil. The objective color, soluble solids (SS), pH, titratable acidity, proximate composition and fatty acids of blackberries were evaluated. The fruit humidity ranged between 84.8 and 90.3%; protein between 0.09 and 0.14%, dietary fiber between 5.5 and 5.8% and ash between 0.27 and 0.49%. Selection 02/96 had the lowest ash content. SS ranged from 7.3 to 10.2°Brix, titratable acidity ranged between 1.30 and 1.58% citric acid and pH between 2.8 and 3.1. Selection 03/001 had the lowest SS value and it also had lower redness, but higher color saturation than 'Tupy' cultivar. The fatty acids found at higher concentration were palmitic (22-29%), oleic (13-32%) and linoleic acid (15-33%), with differences in the concentration among blackberry genotypes. The varieties of blackberry evaluated showed good nutritional value with sugar and acidity levels suitable for industrialization. It also contained fatty acids important for maintaining health.
  • Aceitação de cultivares de bananas resistentes à Sigatoka Negra junto ao consumidor da região Nordeste do Brasil Agronegócio

    Garruti, Deborah dos Santos; Matias, Melissa de Lima; Facundo, Heliofábia Virgínia de Vasconcelos; Silva, Ebenézer de Oliveira; Costa, Juliana Nascimento da; Silva, Maria Aparecida Azevedo Pereira da

    Resumo em Português:

    O Mal da Sigatoka Negra é devastador para as cultivares tradicionais de banana. No Brasil, cultivares resistentes estão sendo desenvolvidas, mas se a preferência do consumidor não for considerada, o programa de melhoramento pode falhar. Neste trabalho, a aceitabilidade de quatro cultivares resistentes foi acessada no Nordeste brasileiro e comparada a quatro variedades comerciais. Dois grupos de consumidores participaram: adultos jovens e donas de casa. Escala hedônica foi aplicada para aparência externa dos cachos, aceitação global e aceitação por atributos dos frutos (aparência sem a casca, aroma, sabor e textura), além de testes de preferência e intenção de compra. Os dados foram submetidos à ANOVA e Mapa de Preferência Interno. Mulheres e jovens mostraram opiniões semelhantes. As cultivares 'Preciosa' e 'Pacovan Ken' mostraram ser as mais promissoras, sendo que a primeira já pode substituir as cultivares comerciais 'Prata' e 'Pacovan' sem prejudicar a sua aceitabilidade, mas a 'Pacovan Ken' ainda precisa ser melhorada quanto à aparência.

    Resumo em Inglês:

    The Black Sigatoka Disease is devastating to traditional banana cultivars. In Brazil, resistant cultivars are being developed but if the consumer's preference is not taken into account, the breeding program may not succeed. In this research the acceptability of four resistant cultivars was accessed in the Northeastern Brazilian region and compared to four commercial varieties. Two groups of consumers participated: young adults and housewives. Hedonic scale was applied to external appearance of bunches, global acceptance and acceptance of fruits' attributes (appearance without peel, aroma, flavor and texture). Preference and purchase intent were also evaluated. Data were submitted to ANOVA and Preference Mapping. Women and young adults showed similar opinions. 'Preciosa' and 'Pacovan Ken' cultivars showed to be the most promising ones. 'Preciosa' can already substitute the commercial 'Prata' and 'Pacovan' cultivars without impairing their global acceptability, but 'Pacovan Ken' still needs to be improved regarding its appearance.
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