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Ciência Rural, Volume: 47, Número: 8, Publicado: 2017
  • Correlação genética e análise de trilha de feijão comum coletados em Cáceres-MT, Brasil Crop Production

    Gonçalves, Danilo de Lima; Barelli, Marco Antonio Aparecido; Oliveira, Taniele Carvalho de; Santos, Paulo Ricardo Junges dos; Silva, Claudete Rosa da; Poletine, Juliana Parisotto; Neves, Leonarda Grillo

    Resumo em Português:

    RESUMO: O objetivo do presente trabalho foi determinar as correlações genéticas entre caracteres e avaliar os efeitos diretos e indiretos, entre as variáveis analisadas com a produtividade de grãos, por meio de análise de trilha. Foram avaliados 40 acessos de feijoeiro comum cultivados na Empaer de Cáceres, adotando o delineamento de blocos ao acaso, com três repetições. As magnitudes dos coeficientes de correlações genotípicas foram superiores as ambientais e fenotípicas para a maioria das correlações, evidenciando maior influência do fator genético do que dos fatores ambientais. Os efeitos diretos e indiretos proporcionaram maior confiabilidade nas interpretações de causa e efeito entre os caracteres estudados, indicando que a produtividade de grãos pode ser explicada por meio dos efeitos dos caracteres analisados. Os caracteres número de sementes por planta (0,801) e peso de grão (0,641) apresentaram maior efeito direto favorável, demonstrando forte associação entre os caracteres analisados, podendo ser utilizados na seleção direta ou indireta para a produtividade de grão em feijoeiro.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The aim of the study was to determine genetic correlations of agronomic traits and to evaluate direct and indirect effects, through path analysis, between variables analyzed with grain yield. Forty accessions of common bean, cultivated at Caceres County were evaluated, by using randomized complete blocks design with three repetitions. Coefficient magnitudes of genotypic correlations were superior to phenotypic and environmental ones for most correlations, suggesting greater influence of genetic factor than environmental factors. In order to determine the importance of direct and indirect effects, path analysis was performed, which provided greater reliability in interpretations of cause and effect between studied traits, indicating that grain yield may be explained by the effects of analyzed traits. Number of seeds per plant (0.801) and grain weight (0.641) showed higher favorable effect over grain yield, allowing its use in direct or indirect selection for grain yield in common bean.
  • Avaliação de materiais para ensacamento de melões cantaloupe Crop Production

    Vendruscolo, Eduardo Pradi; Leal, Lucas Rodrigues; Silva, Bruno César de Sousa e; Campos, Luiz Fernandes Cardoso; Martins, Angélica Pires Batista; Seleguini, Alexsander

    Resumo em Português:

    RESUMO: Objetivou-se com este estudo avaliar diferentes materiais para ensacamento a campo quanto às alterações físico-químicas causadas em frutos de meloeiro Cantaloupe. O estudo foi conduzido em ambiente protegido localizado na cidade de Goiânia, Goiás. O experimento foi composto por cinco tratamentos, referentes ao ensacamento de frutos de meloeiro Cantaloupe com quatro materiais (papel jornal, papel Kraft, TNT e polietileno) e um tratamento controle, sem ensacamento, dispostos em blocos casualizados, com cinco repetições, representadas por uma planta com um fruto cada. Os frutos foram avaliados quanto às características físico-químicas. Também foi contabilizado o número de dias desde o ensacamento até a colheita e observados os aspectos visuais dos frutos. Verificou-se que os materiais influenciaram as características relativas ao acúmulo de sólidos solúveis e espessura do halo verde da polpa, o intervalo de tempo entre o ensacamento e a colheita e os aspectos visuais dos frutos. Recomenda-se o ensacamento de melões Cantaloupe com a utilização do TNT ou a não utilização da técnica, em condições semelhantes às do estudo. Em complemento, não é recomendada a utilização do polietileno para o ensacamento dos frutos, uma vez que esse material tem efeito deletério sobre as características essenciais à comercialização.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate different materials for field bagging with respect to the physicochemical changes caused in cantaloupe melon fruits. The study was conducted in a protected environment in the city of Goiânia, Goiás in Brazil. The experiment consisted of five treatments, with bagging of cantaloupe melon fruits with four materials (newspaper, Kraft paper, NWF, and polyethylene) and a control treatment without bagging, in a randomized block design with five replications of one plant with a fruit each. Fruits were evaluated for physicochemical characteristics. Number of days from bagging to harvest was also recorded and visual aspects of the fruit were observed. The materials as well as the time interval between the bagging and harvest affect physicochemical characteristics such as accumulation of soluble solids and thickness of the green pulp halo and visual aspects of the fruit. This study recommends bagging cantaloupe melons using white non-woven fabric or to not use the technique at all, under the conditions similar to those used in the study. In addition, using polyethylene for the bagging of fruit is not recommended, because this material has a deleterious effect on the characteristics essential for commercialization of melons.
  • Qualidade pós-colheita de maçãs ‘Galaxy’ submetidas ao tratamento com 1-MCP e diferentes tempos de resfriamento entre a colheita e o armazenamento refrigerado Crop Production

    Hackbarth, Crizane; Steffens, Cristiano André; Amarante, Cassandro Vidal Talamini do; Stanger, Mayara Cristiana; Brackmann, Auri

    Resumo em Português:

    RESUMO: Neste trabalho avaliamos se o uso de 1-metilciclopropeno (1-MCP), associado com diferentes tempos de resfriamento entre a colheita e o armazenamento, substitui o pré-resfriamento em maçãs ‘Galaxy’. Os tratamentos foram arranjados em esquema fatorial, combinando os fatores aplicação de 1-MCP (com ou sem) e diferentes tempos entre a colheita e o resfriamento (24h, 96h, 144h e 192h, em 2013; e 24h, 48h, 144h e 240h, em 2014). Após quatro meses de armazenamento refrigerado (1,0±0,2°C/92±5% de UR), foram avaliados: firmeza de polpa, textura, acidez titulável (AT), sólidos solúveis (SS) e cor da epiderme. As maçãs tratadas com 1-MCP apresentaram maior firmeza de polpa, textura e SS, em ambos os anos, e maior AT e menor incidência de polpa farinácea em comparação a maçãs não tratadas com 1-MCP, em 2013. O 1-MCP foi eficaz em manter a qualidade dos frutos, mesmo com o retardo do resfriamento em até 240h. O retardo do resfriamento de 192h e 240h em maçãs ‘Galaxy’ não tratadas com 1-MCP deve ser evitado, pois diminui a qualidade dos frutos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: In this research it was evaluated if the use of 1-methylcyclopropene (1-MCP), associated to different cooling times between the harvest and storage, replaces the pre-cooling in ‘Galaxy’ apples. Treatments were arranged in a factorial scheme, combining the following factors: application of 1-MCP (with or without) and different times between harvest and cooling (24 hours, 96 hours, 144 hours and 192 hours in 2013; and 24 hours, 48 hours, 144 hours and 240 hours in 2014). After four months of cold storage (1.0±0.2°C/92±5% RH - Relative Humidity) were evaluated: flesh firmness, texture, titratable acidity (TA), soluble solids (SS) and skin color. Apples treated with 1-MCP showed greater flesh firmness, texture and SS, in both years, and more TA and lower incidence of mealy flesh compared to apples not treated with 1-MCP in 2013. The 1-MCP was effective in maintaining the fruit quality, even with the cooling delay of up to 240 hours. Cooling delay of 192 hours and 240 hours in ‘Galaxy’ apples not treated with 1-MCP should be avoided because it reduces the quality of fruits.
  • Coeficiente de difusão da água e sacarose durante a desidratação osmótica do sapoti (Achras zapota L.) Crop Production

    Coimbra, Lívia Muritiba Pereira de Lima; Arruda, Hayanna Adlley Santos de; Machado, Erilane de Castro Lima; Salgado, Silvana Magalhães; Albuquerque, Sônia Sousa Melo Cavalcanti de; Andrade, Samara Alvachian Cardoso

    Resumo em Português:

    RESUMO: O sapoti é um fruto originário da América Central que está bem adaptado em todas as regiões do território brasileiras. Apesar de sua ampla adaptação e aceitação, o fruto é raro fora das regiões tropicais, o que se deve em parte à sua alta perecibilidade. O desenvolvimento de métodos alternativos, simples e de baixo custo para prolongar a conservação e comercialização desses frutos é importante e a desidratação osmótica é um desses métodos. O objetivo principal desta pesquisa foi determinar os coeficientes de difusão da água e sacarose durante a desidratação osmótica de sapoti. Desidratação osmótica de sapoti foi realizada em um curto período de tempo (até 6 horas), tendo como finalidade fornecer informações detalhadas da cinética da perda de água e ganho de sólidos no início do processo, e em longos períodos de tempo (até 60 horas), a fim de determinar as concentrações de equilíbrio no sapoti. O tempo de imersão teve maior influência sobre o coeficiente de difusão da água e sacarose (P <0,05); a máxima perda de umidade (PU) e ganho de solutos (GS) pela fruta ocorreram na solução osmótica de maior concentração (60°Brix). O coeficiente de difusão da água e sacarose variou de 0,00 x 10-10 a 1,858 x 10-10 m2 s-1 e de 0,00 x 10-10 a 2,304 x 10-10 m2s-1, respectivamente. Assim, torna-se válida a realização desta pesquisa, tendo como objetivo conhecer a cinética da PU e GS durante a desidratação osmótica do sapoti e oferecer ao produtor uma nova alternativa para preservar e comercializar o referido fruto.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Sapodilla is an original fruit from Central America that is well adapted in all regions of the Brazilian territory. Despite its wide adaptation and acceptance in fruit markets, it is rare to find it outside tropical regions, partially because of its high perishability. The development of alternative, simple, and inexpensive methods to extend the conservation and marketing of these fruits is important, and osmotic dehydration is one of these methods. The main objective of this study was to determine the water and sucrose diffusion coefficients during the osmotic dehydration of sapodilla. This process was performed in short duration (up to 6h) to evaluate detailed information on water loss and solids gain kinetics at the beginning of the process and in long duration (up to 60h) to determine the equilibrium concentrations in sapodilla. The immersion time had greater influence on the water and sucrose diffusion coefficients (P<0.05); the maximum water loss (WL) and solute gain (SG) occurred in the osmotic solution at the highest concentration. Water and sucrose diffusion coefficients ranged from 0.00 x 10-10 m2/s to 1.858 x 10-10 m2/s, and from 0.00 x 10-10to 2.304 x 10-10 m2/s, respectively. Thus, understanding the WL and SG kinetics during the process of sapodilla osmotic dehydration could significantly contribute to new alternatives of preservation and commercialization of this fruit.
  • Modelos duplo sigmoidais na descrição do crescimento de frutos do cafeeiro Biology

    Fernandes, Tales Jesus; Pereira, Adriele Aparecida; Muniz, Joel Augusto

    Resumo em Português:

    RESUMO: O objetivo deste trabalho foi verificar se o padrão de crescimento do fruto do cafeeiro, considerando acúmulo de massa fresca em função do tempo, é realmente duplo sigmoidal e selecionar o modelo não linear mais indicado para descrever tal comportamento. Os dados utilizados são quatorze observações longitudinais de massa fresca média de frutos do cafeeiro obtidos em um experimento com a cultivar Obatã IAC 1669-20. Foram comparados os ajustes fornecidos pelos modelos Logístico e Gompertz em suas versões simples e duplo. A estimação dos parâmetros foi feita pelo método dos mínimos quadrados utilizando o algoritmo de Gauss-Newton implementado na função nls do software R. Pode-se concluir que o padrão de crescimento do fruto do cafeeiro, em acúmulo de massa fresca, é duplo sigmoidal. Os modelos duplo Gompertz e duplo Logístico se mostraram adequados para descrever tal curva de crescimento, com uma superioridade do modelo duplo Logístico.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study aimed to verify if the growth pattern of coffee berries, considering fresh mass accumulation over time, is double sigmoid and to select the most suitable nonlinear model to describe such behavior. Data used consisted of fourteen longitudinal observations of average fresh mass of coffee berries obtained in an experiment with the cultivar Obatã IAC 1669-20. The fits provided by the Logistic and Gompertz models were compared in their single and double versions. Parameters were estimated using the least squares method using the Gauss-Newton algorithm implemented in the nls function of the R software. It can be concluded that the growth pattern of the coffee fruit, in fresh mass accumulation, is double sigmoid. The double Gompertz and double Logistic models were adequate to describe such a growth curve, with a superiority of the double Logistic model.
  • Parâmetros genéticos, correlações fenotípicas, genotípicas e ambientais e variabilidade genética em girassol no Cerrado Biology

    Lira, Ellen Grippi; Amabile, Renato Fernando; Fagioli, Marcelo; Montalvão, Ana Paula Leite

    Resumo em Português:

    RESUMO: Girassol (Helianthus annus L.) é uma cultura anual que se destaca por sua produção de óleo de alta qualidade e para uma seleção eficiente, é necessário estimar os componentes de variância genética e fenotípica. Este trabalho teve por fim estimar parâmetros genéticos, correlações fenotípicas, genotípicas e ambientais e variabilidade genética em girassol no Cerrado, avaliando os caracteres rendimento (REND), dias para a floração (DFI) com base na data de florescimento em R5, tamanho do capítulo (TC), peso de mil aquênios (PMA), altura da planta (ALT) e teor de óleo (ÓLEO), em 16 genótipos de girassol no bioma Cerrado. O experimento foi realizado na área experimental da Embrapa Cerrados, em Planaltina, DF, situada a 15º 35’ 30” de latitude Sul, 47º 42’ 30” de longitude Oeste e a altitude de 1.007m acima do nível do mar, em solo classificado como Latossolo Vermelho distrófico. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso com quatro repetições. A natureza para os efeitos de genótipos e blocos foi fixa. Com exceção do caráter tamanho de capítulo, a variância genética foi o principal componente da variância fenotípica entre os genótipos, evidenciando alta variabilidade genética e eficiência experimental, com controle correto do ambiente. Em valores absolutos, as correlações genotípicas foram superiores às fenotípicas e ambientais. Os altos valores encontrados para herdabilidade e acurácia seletiva indicam eficiência da seleção fenotípica. Os resultados evidenciam alta variabilidade genética entre os genótipos, o que pode contribuir para o melhoramento genético de girassol.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Sunflower (Helianthus annuus L.) is an annual crop that stands out for its production of high quality oil and for an efficient selection, being necessary to estimate the components of genetic and phenotypic variance. This study aimed to estimate genetic parameters, phenotypic, genotypic and environmental correlations and genetic variability on sunflower in the Brazilian Savannah, evaluating the characters grain yield (YIELD), days to start flowering (DFL) based on flowering date in R5, chapter length (CL), weight of a thousand achenes (WTA), plant height (H) and oil content (OilC) of 16 sunflower genotypes. The experiment was conducted at Embrapa Cerrados, Planaltina, DF, situated at 15º 35’ 30”S latitude, 47º 42’ 30”W longitude and 1.007m above sea level, in soil classified as dystroferric Oxisol. The experimental design used was a complete randomized block with four replicates. The nature for the effects of genotypes and blocks was fixed. Except for the character chapter length, genetic variance was the main component of the phenotypic variance among the genotypes, indicating high genetic variability and experimental efficiency with proper environmental control. In absolute terms, the genetic correlations were superior to phenotypic and environmental. The high values reported for heritability and selective accuracy indicated efficiency of phenotypic selection. Results showed high genetic variability among genotypes, which may contribute to the genetic improvement of sunflower.
  • Ecogeografia de Lippia rotundifolia Cham. (Verbenaceae) em Minas Gerais, Brasil Biology

    Meira, Messulan Rodrigues; Martins, Ernane Ronie; Resende, Luciane Vilela

    Resumo em Português:

    RESUMO: Lippia rotundifolia é uma espécie nativa do Cerrado e endêmica da Cadeia do Espinhaço. Devido a poucas informações acerca da espécie, objetivou-se caracterizar as condições ecogeográficas e edafoclimáticas bem como os atributos físico-químicos do solo da Lippia rotundifolia no estado de Minas Gerais, Brasil. Realizou-se o levantamento ecogeográfico em 13 locais (Parque Estadual Veredas do Peruaçu, Gigante, Rio do Peixe, APA de Olhos d’Água, Joaquim Felício, Parque Estadual do Rio Preto, São Gonçalo do Rio das Pedras, Rio Tigre, RPPN Brumas do Espinhaço, Lapinha, Poço Bonito, Abóboras e Parque Estadual de Serra Nova). Os resultados identificaram os ambientes pertencentes aos biomas Cerrado e Caatinga especificamente nos campos rupestres e de altitude. A espécie ocorre entre as altitudes de 691 a 1311 metros, precipitação entre 700 a 1600 milímetros e temperatura média variando entre 14,5 a 24 graus. Nestas fitofisionomias os solos apresentam textura arenosa, são hiperdistrófico, altamente tóxico com baixa capacidade de troca de cátions, que faz a espécie ser pouco exigente quanto aos fatores edafoclimáticos e ecogeográficos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Lippia rotundifolia is a specie native to the Brazilian Cerrado, endemic to the Cadeia do Espinhaço mountain range. Due to the limited information about the species, the present study aimed to characterize the ecogeography, climate conditions and physical and chemical characteristics of the soil of Lippia rotundifolia in the state of Minas Gerais, Brazil. Thirteen sites were ecogeographically characterized: Parque Estadual Veredas do Peruaçu; Gigante; Rio do Peixe; AEP of Olhos D’água; Joaquim Felício; Parque Estadual do Rio Preto; São Gonçalo do Rio das Pedras; Rio Tigre; RPPN Brumas do Espinhaço; Lapinha; Poço Bonito; Abóboras; and Parque Estadual de Serra Nova. Environments belonged to Cerrado and Caatinga biomes, specifically in rocky and altitude fields. The species occurs at altitudes between 691-1311m, with precipitation between 700 to 1600mm and average temperature between 14.5 to 24°C. In these vegetation types, the soils were sandy, hyper dystrophic and highly toxic with a low cation exchange capacity. These characteristics make the species undemanding with regard to edaphoclimatic and ecogeographic factors.
  • Rendimento e composição química do óleo essencial de três espécies de Croton Biology

    Souza, Giuliane Sampaio de; Bonilla, Oriel Herrera; Lucena, Eliseu Marlônio Pereira de; Barbosa, Yuri Pereira

    Resumo em Português:

    RESUMO: Marmeleiros são conhecidos popularmente pelas suas ações medicinais presentes em seus óleos essenciais. A pesquisa objetivou analisar o óleo essencial de folhas de três espécies de Croton (Croton argyrophylloides, Croton jacobinensis, and Croton sincorensis), a fim de verificar se os horários e períodos do ano causam diferenças no rendimento e na composição. Foram coletadas 1500g de folhas verdes de cada espécie em Viçosa do Ceará - CE, às 6 e 12 horas, no período das estações seca e das chuvas. A extração ocorreu pelo método de arraste a vapor de água e a composição foi analisada por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massa (CG/EM). O maior rendimento de C. argyrophylloides e C. jacobinensis foi no período seco às 12h, e de C. sincorensis foi no período chuvoso às 6h. O biciclogermacreno apresentou maior concentração em C. argyrophylloides (28,09 a 30,59%), C. jacobinensis (25,2 a 30,14%) e C. sincorensis (23,86 e 21,71%), com exceção do C. sincorensis às 6h sendo o majoritário o (E)-cariofileno (25,34 %). O rendimento e a composição das espécies estudadas foram influenciadas pela pluviosidade, temperatura e incidência solar, apresentando diferença estatística entre os horários estudados. As espécies produzem constituintes com propriedades biológicas específicas, podendo ser utilizadas como fonte natural dos mesmos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Marmeleiros are popularly known for the medicinal properties ascribed to their essential oils. This research aimed to analyze the essential oil of leaves from three Croton species (Croton argyrophylloides, Croton jacobinensis, and Croton sincorensis), to verify whether the daily time and harvest season in the year may interfere with their essential oils performance and composition. From each species, 1,500g of green leaves were harvested in Viçosa do Ceará - CE, at 6am and 12pm, during both dry and rainy seasons. Essential oil extraction was conducted by the method of water vapor drag and chemical profile was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). The highest yield was obtained at 12pm in the dry season for C. argyrophylloides and C. jacobinensis, and at 6am in the rainy season for C. sincorensis. Bicyclogermacrene demonstrated higher relative abundance in C. argyrophylloides (28.09 to 30.59%), C. jacobinensis (25.2 to 30.14%), and C. sincorensis (23.86 and 21.71%), and the only exception was at 6am in C. sincorensis, where (E)-caryophyllene was the most abundant compound (25.34%). The yield and composition of the studied species were influenced by rainfall, temperature, and sunlight, presenting statistical significant differences between the different periods studied. The species produce constituents with specific biological properties; and therefore, they can be used as a natural source.
  • Extratos vegetais e óleos essenciais adicionados a queijos como antimicrobianos: uma revisão Microbiology

    Gouvea, Fabiola dos Santos; Rosenthal, Amauri; Ferreira, Elisa Helena da Rocha

    Resumo em Português:

    RESUMO: O queijo é um alimento muito susceptível a contaminação por microrganismos patogênicos e deteriorantes, que podem ocasionar desde a diminuição da validade comercial até sérios riscos à saúde do consumidor. O consumidor vem demandando cada vez mais alimentos saudáveis e livres de conservantes sintéticos, induzindo à busca de alternativas naturais para garantir a segurança dos produtos. Os extratos de plantas e óleos essenciais surgem como alternativa promissora para auxiliar na conservação do produto, demonstrado boa eficiência contra os principais microrganismos patogênicos e deteriorantes do queijo. No entanto, fatores inerentes ao alimento, assim como fatores extrínsecos, podem influenciar na ação destes compostos quando incorporados ao queijo, além de impactar nas características do produto. Desta forma, esta revisão pretende analisar a eficiência antimicrobiana de extratos de plantas e óleos essenciais no queijo, bem como o impacto da sua incorporação nas bactérias ácido lácticas e nas características sensoriais do produto.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Cheese is a food that is highly susceptible to contamination by pathogenic and spoilage microorganisms, which can result in a decrease in its shelf life and cause serious risks to the consumers’ health. Consumers always require healthy food, free of synthetic preservatives, inducing a search for natural alternatives to ensure safety of the products. Essential oils and plant extracts emerge as an alternative for aiding cheese preservation. Some substances have demonstrated good effects against most pathogens and cheese spoilage microorganisms. However, intrinsic and extrinsic factors may influence the actions of these compounds when incorporated into cheese, besides affecting the product characteristics. This review aims at discussing the antimicrobial efficiency of plant extracts and essential oils as well as the impact of their incorporation on lactic bacteria and the sensory characteristics of products.
  • Comparação de métodos para avaliação de resistência microbiana em Lactobacillus isolados de embutidos fermentados Microbiology

    Wolupeck, Hanna Lethycia; Morete, Crisley Aparecida; DallaSanta, Osmar Roberto; Luciano, Fernando Bittencourt; Madeira, Humberto Maciel França; Macedo, Renata Ernlund Freitas de

    Resumo em Português:

    RESUMO: O presente estudo teve como objetivo avaliar a resistência a antibióticos, de 54 cepas nativas de Lactobacillus plantarum isoladas de salames artesanais. A confirmação genotípica da espécie foi realizada por ensaio de PCR multiplex. A resistência aos antibióticos foi avaliada pelos métodos de disco difusão e concentração inibitória mínima. Das 54 cepas, 44 foram confirmadas genotipicamente como L. plantarum e 3 como Lactobacillus pentosus. As maiores frequências de resistência foram para ampicilina e estreptomicina, e as maiores frequências de sensibilidade para tetraciclina, cloranfenicol e penicilina G. Nenhuma das cepas apresentou multirresistência. As frequências de resistência para ampicilina, cloranfenicol, eritromicina e penicilina G foram semelhantes pelos métodos testados (P>0,05). Pesquisas futuras devem ser realizadas para avaliar os mecanismos genéticos envolvidos na resistência fenotípica das cepas de Lactobacillus, no intuito de selecionar as potenciais cepas probióticas para aplicação em produtos cárneos funcionais.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The present study aimed to assess the antibiotic resistance in 54 indigenous Lactobacillus plantarum isolated from artisanal fermented sausages. The confirmation of the strain species was performed by multiplex-PCR assay. Antibiotic resistance was assessed by disk diffusion (DD) and Minimum Inhibitory Concentration (MIC) methods. Of 54 L. plantarum, 44 strains were genotypically confirmed as L. plantarum and 3 as Lactobacillus pentosus. The highest resistance rates were to ampicillin and streptomycin. The highest susceptibility rates were shown to tetracycline, chloramphenicol and penicillin G. None of the strains showed multidrug resistance. Resistance rates by DD and MIC were not different (P>0.05) for ampicillin, chloramphenicol, erythromycin and penicillin G. Future research should assess the genetic mechanisms underlying the phenotypic resistance in Lactobacillus strains to screen the potential probiotic strains for the development of functional meat products.
  • Demonstração molecular da intermitência eliminando Leptospira em vacas e ovelhas e suas implicações no controle Microbiology

    Rocha, Bruno Ribeiro; Narduche, Lorena; Oliveira, Clara Slade; Martins, Gabriel; Lilenbaum, Walter

    Resumo em Português:

    RESUMO: Durante muito tempo, foi afirmado que a eliminação de leptospiras na urina era intermitente, o que havia sido demonstrado principalmente por meio do cultivo microbiano. No entanto, a cultura apresenta graves limitações, principalmente com relação à baixa sensibilidade. Em contraste, a PCR apresenta várias vantagens em relação ao cultivo bacteriológico para leptospiras, sendo esta ferramenta cada vez mais utilizada para o diagnóstico de animais eliminadores da bactéria em diversos sítios. Assim, o presente estudo teve como objetivo analisar a ocorrência de intermitência na eliminação de leptospiras por meio de PCR em animais natural e experimentalmente infectados. Para este estudo foram realizados dois experimentos, sendo o primeiro com 60 vacas naturalmente infectadas de um rebanho sabidamente endêmico e o segundo em três ovelhas experimentalmente infectadas, cada uma com uma estirpe diferente de Leptospira (estirpes Copenhageni L1-130, Canicola LO-4 e Pomona Fromm). Considerando-se os bovinos, 43,3% apresentaram negatividade em todos os testes, sendo os demais 56,7% positivos ao menos uma vez. Destes, apenas um (1,6%) foi positivo em todas as amostras, e sete (11,8%) foram positivos somente na última coleta, o que impossibilitou a avaliação da intermitência. Não obstante, 26 vacas naturalmente infectadas (43,3%) apresentaram o padrão de eliminação tipicamente intermitente de leptospiras na urina. Das três ovelhas experimentalmente infectadas, todas apresentaram eliminação intermitente da bactéria na urina, independentemente da estirpe inoculada. Consideramos que seria necessária uma cuidadosa análise seriada de amostras de urina para um diagnóstico individual mais definitivo e confiável para uma terapia antimicrobiana bem-sucedida e o controle da leptospirose em um rebanho.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: For a long time, it has been stated that urine leptospiral shedding is intermittent, which was observed primarily by culturing. However, culturing presents serious limitations, mainly low sensitivity, and failure on detection of leptospires cannot be neglected. PCR presents several advantages, mainly higher sensitivity. The present study aimed to analyze the occurrence of intermittency on leptospiral shedding by PCR in naturally and experimentally infected animals. In this study two experiments were conducted, the first with 60 cows naturally infected from an endemic herd. The second one was conducted in three sheep experimentally infected, each one with a different strain of Leptospira (strains Copenhageni L1-130, Canicola LO-4 and Pomona Fromm). Considering cattle, 43.3% presented negative in all tests, the remaining (56.7%) were positive at least once. From these, only one (1.6%) was positive in all samples, and seven (11.8%) were positive only in the last sampling, making it impossible to evaluate the intermittency. Noteworthy, 26 cows (43.3%) presented the typical intermittent pattern of leptospiral shedding in urine. In sheep, all experimentally infected animals presented the typical intermittent shedding patterns, independently of the inoculated leptospiral strain. We considered that a careful serial analysis of urine samples for a more definitive and reliable individual diagnosis would be required for a successful antimicrobial therapy and control of leptospirosis on a herd.
  • Efeito do uso de protocolos metafiláticos segundo o risco de doença respiratória bovina em confinamentos Microbiology

    Magalhães, Layane Queiroz; Baptista, Anderson Lopes; Fonseca, Pedro de Almeida; Menezes, Guilherme Lobato; Nogueira, Geison Morel; Headley, Selwyn Arlington; Fritzen, Juliana Torres Tomazi; Alfieri, Amauri Alcindo; Saut, João Paulo Elsen

    Resumo em Português:

    RESUMO: As doenças respiratórias dos bovinos (DRB) afetam negativamente as taxas de produção por comprometer a saúde e o bem-estar animal. A hipótese deste estudo foi que o uso de protocolos metafiláticos com base no risco de desenvolvimento de DRB reduziria a morbidade e as lesões pulmonares ao abate. Para tanto, objetivou-se avaliar o efeito de dois protocolos metafiláticos sobre a morbidade de bovinos confinados com histórico sanitário conhecido, ocorrência de lesões pulmonares no abate e possível participação de Mannheimia haemolytica, Histophilus somni, Alphaherpesvírus bovino 1 (BoHV-1) e Vírus respiratório sincicial bovino (BRSV) na DRB. Foram avaliados 3.094 bovinos adultos, machos, agrupados de acordo com o risco de desenvolvimento de DRB: a) grupo sem metafilaxia (n=2.104), animais de baixo risco; b) grupo metafilaxia com oxitetraciclina (n=789), animais de risco moderado; c) grupo metafilaxia com tildipirosina (n=201), animais de alto risco. Todos os animais foram previamente vacinados contra os principais agentes virais causadores das DRB (BoHV-1, BVDV, BRSV e PI3). A morbidade para DRB foi de 8,2% com menor frequência em animais com risco moderado e metafilaxia com oxitetraciclina (6,1%), seguido por animais com alto risco com metafilaxia com tildipirosina (6,5%) e animais com baixo risco sem metafilaxia (9,1%) (P=0,019). No frigorífico, foram encontrados 1,2% 1,2% de animais com lesões pulmonares. Houve diferença (P=0,036) na frequência de lesões pulmonares entre animais saudáveis (1,1%) e aqueles diagnosticados com DRB (2,8%). Foram identificados dois agentes associados à DRB pela técnica de PCR nos pulmões (n=37) dos bovinos: M. haemolytica (16,2%) e H. somni (5,4%). Adicionalmente, infecções concomitantes envolvendo estes potenciais patógenos foram identificadas nos pulmões de dois animais. Concluiu-se que o uso de protocolos metafiláticos, com base no risco de desenvolvimento de DRB, reduziu a morbidade e a ocorrência de lesões pulmonares nos bovinos acometidos que foram identificadas com maior frequência em animais com histórico de DRB.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Bovine respiratory diseases (BRD) affect production rates negatively because it compromise health and well-being of the affected animal. The hypothesis of this study was that the use of metaphylactic protocols based on the risk to develop BRD would reduce morbidity and pulmonary lesions. For this purpose, the aims of this study were to evaluate the effect of two metaphylactic protocols on the morbidity of feedlot cattle with a known sanitary history, occurrence of pulmonary lesions at slaughter, and the possible participation of Mannheimia haemolytica, Histophilus somni, Bovine alphaherpesvirus 1 (BoHV-1) and bovine respiratory syncytial virus (BRSV) in the development of BRD. An experimental study was designed in which 3,094 adult, male, cattle, were grouped according to the risk to develop BRD: a) group without metaphylaxis (n=2,104), low-risk animals; b) metaphylaxis group with oxytetracycline (n=789), moderate-risk animals; c) metaphylaxis group with tildipirosin (n=201), high-risk animals. All cattle were immunized against pathogens associated with BRD (BoHV-1, BVDV, BRSV, PI3). The morbidity for BRD was 8.2% (253/3,094); cattle within the moderate-risk group for BRD had the lowest frequency (6.1%), followed by high-risk animals with tildipirosin metaphylaxis (6.5%) and low-risk without metaphylaxis (9.1%) (P=0.019). At the abattoir, 1.2% of lungs with lesions were found. There was a difference (P=0.036) in the frequency of pulmonary lesions between healthy animals (1.1%) and those diagnosed with BRD (2.8%). Two agents associated with BRD were identified by PCR assays in the lungs (n=37) of cattle: M. haemolytica (16.2%) and H. somni (5.4%). In addition, concomitant infections involving these pathogens were identified in the lungs of two steers. These results demonstrate that the use of metaphylactic protocols, based on the risk to develop BRD, reduces morbidity and pulmonary lesions in affected cattle. Furthermore, pulmonary lesions were more frequent in animals with a history of BRD.
  • Resíduos de medicamentos veterinários em leite no Brasil Microbiology

    Novaes, Stefani Faro de; Schreiner, Lígia Lindner; Silva, Isabella Pereira e; Franco, Robson Maia

    Resumo em Português:

    RESUMO: Medicamentos veterinários são utilizados no manejo do gado leiteiro para tratamento e profilaxia de doenças, podendo deixar resíduos no leite. A exposição humana e o consumo não intencional de resíduos de drogas podem causar efeitos adversos e desenvolvimento de bactérias resistentes, representando importante preocupação para saúde do consumidor. Neste estudo é apresentada a ocorrência de resíduos de medicamentos veterinários no leite de 2009 a 2011 no Brasil, monitorado pelo Programa Oficial de Análise de Resíduos de Medicamentos Veterinários em Alimentos de Origem Animal. Total de 961 amostras foram coletadas no comércio e avaliadas para os principais β-lactâmicos, tetraciclinas, anfenicol, aminoglicosídeos, quinolonas, sulfonamidas e avermectinas. Resíduos de medicamentos veterinários não excederam os LMR, embora exista uso considerável de antimicrobianos criticamente/altamente importantes e avermectinas em vacas leiteiras, especialmente quinolonas e tetraciclinas. Doxiciclina (1,9%) e abamectina (1,6%) foram detectadas, embora não se destinem ao uso em animais produtores de leite para consumo humano. Norfloxacino (15%) foi observado, mesmo não havendo LMR estabelecido, consequentemente, não deveria ter sido detectado qualquer nível de resíduos. Não foram confirmados resíduos de estreptomicina, cloranfenicol e β-lactâmicos. Conclui-se que o leite no Brasil contém baixos níveis de resíduos de medicamentos veterinários, de forma que o risco toxicológico relativo ao seu consumo não deve ser considerado problema de saúde coletiva. Contudo, é importante ressaltar a natureza das amostras, que correspondem ao leite de diversas fazendas e o efeito de diluição pode ter ocorrido. A ausência de LMR estabelecido para a norfloxacino impede uma interpretação adequada dos resultados e dificulta o controle de resíduos químicos nos alimentos. A detecção de certos antimicrobianos e avermectinas pode estar associada ao uso “extra-label” ou ao desrespeito dos períodos de carência, sugerindo que Boas Práticas Veterinárias não estejam sendo seguidas, visto que resíduos de fármacos não autorizados foram detectados.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Veterinary drugs are used in dairy cattle management mainly for therapy and prophylaxis of diseases, which chemicals may leave residues in milk. Human exposure and the unintentional consumption of residues of drugs can lead to side effects and development of resistant bacteria, representing a considerable concern to consumer health. This paper presents the occurrence of residues of veterinary drugs in milk from 2009 to 2011 in Brazil, monitored by the Official Program for Analysis of Residues of Veterinary Drugs in Foods of Animal Origin. A total of 961 samples were collected in the retail and evaluated for the main β-lactams, tetracyclines, amphenicol, aminoglycosides, quinolones, sulfonamides and avermectins. Residues of veterinary drugs did not exceed maximum residue limit (MRL); although, there is a considerable use of critically/highly important antimicrobials and avermectins in dairy cows, especially quinolones and tetracyclines. Doxycycline (9%) and abamectin (1.6%) were detected, even though these substances are not intended to be used in milk producing animals for human consumption. Norfloxacin (15%) was observed; although, there are no MRL established, consequently, no residue level should have been detected. No residues of streptomycin, chloramphenicol and β-lactams were confirmed. Milk in Brazil contains low levels of veterinary drugs so that toxicological risk regarding milk consumption could not be considered as a public health concern. However, due to the nature of the samples, which correspond to milk from several farms, it could occur a dilution effect. The absence of MRL established for norfloxacin prevents suitable interpretation of the findings and makes tough the control of these chemical residues in food. Detection of some antimicrobials and avermectins may be linked to extra-label use or noncompliance withdrawal periods suggesting that good veterinary practices are not being followed, since residues of unauthorized drugs have been detected.
  • Atividade antimicrobiana dos extratos hidroalcoólicos de jenipapo, baru e tarumã Microbiology

    Santos, Fabíola Brandão dos; Ramos, Maria Isabel Lima; Miyagusku, Luciana

    Resumo em Português:

    RESUMO: A resistência microbiana é um sério problema de saúde pública que conduz a busca de alternativas de tratamentos em substituição aos antibióticos, entre elas, pesquisas para avaliar o potencial antimicrobiano de espécies existentes no Cerrado brasileiro. Assim a presente pesquisa teve como objetivo avaliar a atividade antimicrobiana dos extratos hidroalcoólicos de jenipapo, baru e tarumã frente à Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa e Candida albicans, através dos testes de difusão em disco e microdiluição. Os principais resultados obtidos mostraram que todos os extratos de jenipapo tiveram halos de inibição e concentração inibitória mínima (MIC) e concentração microbicida mínima (MMC) que variaram entre 150µg/mL a 940µg/mL frente aos microrganismos testados. Os extratos da polpa de baru obtiveram maiores halos de inibição para S. aureus, no teste para MIC e MMC apresentaram resultados entre 150µg/mL a <1000µg/mL para os microrganismos, exceto para P. aeruginosa. Os extratos de tarumã exibiram bons resultados, com destaque para os da polpa e da semente a 30%, com maiores halos para S. aureus, obtiveram MIC e MMC com valores de150µg/mL a <1000µg/mL para todos os microrganismos, exceto para C. albicans. Todos os frutos apresentaram grande potencial para atividade antimicrobiana, em especial os extratos da polpa de jenipapo. Novos estudos devem ser elaborados com intuito de identificar os compostos com atividade antimicrobiana, além de ensaios de potencial farmacológico bem como sua aplicabilidade como conservantes em alimentos, substitutos de antibióticos promotores de crescimento e de agentes sanitizantes.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Microbial resistance is a serious public health problem, which has led to the search for alternative treatments to replace antibiotics, including studies to evaluate the antimicrobial potential of species in Brazil’s Cerrado. Therefore, the present study aimed to evaluate the antimicrobial activity of hydroalcoholic extracts of genipap, baru, and taruma against Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, and Candida albicans using disc diffusion tests and microdilution. Results indicated that all genipap extracts showed inhibition zones and minimum inhibitory concentrations (MICs) and minimum microbicidal concentrations (MMCs) ranging between 150μg/mL and 940μg/mL against all microorganisms tested. Baru pulp extracts exhibited larger inhibition zones against S. aureus and MIC and MMC results between 150µg/mL and 1000µg/mL against all microorganisms except P. aeruginosa. The taruma 30% pulp and seed extracts exhibited the largest halos against S. aureus and MIC and MMC results were between 150μg/mL and 1000μg/mL against all microorganisms except C. albicans. All fruits displayed potential for antimicrobial activity, particularly the genipap’s pulp extracts. Further studies should be performed to identify compounds with antimicrobial activity and to test their applicability as preservatives in foods, as alternatives to antibiotic growth promoters, and as sanitizing agents.
  • Dermatofilose em ovinos criados em sistemas de pastejo rotacionado em pastagens irrigadas no semiárido brasileiro Microbiology

    Vieira, Vanessa Diniz; Correa, Franklin Riet; Vilela, Vinícius Longo Ribeiro; Medeiros, Márcia Alves de; Morais, Dayana Firmino de; Santos, Antonielson dos; Feitosa, Thaís Ferreira; Almeida Neto, João Leite de

    Resumo em Português:

    RESUMO: Relatam-se 17 surtos de dermatofilose em três fazendas de ovinos da raça Santa Inês e Santa Inês x Dorper criados em áreas irrigadas com pastoreio rotativo, com lotações de 50 a 100 ovinos por hectare, no município de Belém do São Francisco, Pernambuco. Os surtos ocorreram após períodos de chuvas, afetando ovinos de diversas idades, com morbidade de 0,77% a 31%. Os sinais clínicos caracterizaram-se por dermatite com formação de crostas que se destacavam com facilidade, deixando áreas de alopecia. Em culturas em meio de ágar sangue ovino a 5% foi isolado Dermatophilus congolensis. Na histologia, a epiderme apresentava extensas áreas multifocais de hiperqueratose orto e paraqueratótica, com microabcessos intracorneais e presença de D. congolensis. Os animais foram separados do rebanho e tratados com 70.000UI de benzilpenicilina procaína e 70mg de sulfato de diidroestreptomicina por kg de peso vivo e todos se recuperaram. Conclui-se que a dermatofilose é uma doença endêmica frequente em ovinos em sistemas de pastejo rotativo irrigado e altas lotações, que ocorre com maior frequência após períodos de chuva e que pode ser controlada eficientemente com isolamento dos animais seguido de uma única aplicação de penincilina e estreptomicina.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Seventeen outbreaks of dermatophilosis are reported from three farms affecting Santa Inês and Santa Inês x Dorper sheep that were reared in irrigated areas with rotational grazing at a stocking rate of 50 to 100 sheep per hectare, in the Brazilian semiarid region. Most outbreaks occurred after rains and affected sheep of different ages, with morbidity rates of 0.77% to 31%. Clinical signs were dermatitis with crusts that stood out easily and left areas of alopecia. Dermatophilus congolensis was isolated in cultures in 5% sheep blood agar by means of Haalstra’s method. Histologically, the epidermis showed extensive multifocal areas of ortho and parakeratotic hyperkeratosis with intracorneal microabscesses and presence of D. congolensis. Sheep affected were isolated from the flocks and they recovered after treatment with 70,000IU of procaine penicillin G and 70mg of dihydrostreptomycin sulphate per kg of bodyweight. Dermatophilosis is a frequent endemic disease in rotational grazing systems with irrigated pastures and high stocking rates, which occurs with higher frequency after rains and can be controlled efficiently through isolation of the affected sheep, followed by application of a single dose of penicillin and streptomycin.
  • Detecção de Toxoplasma gondii em tamanduá-bandeira de vida livre Parasitology

    Morgado, Thais Oliveira; Kagueyama, Francielle Cristina; Rosa, Janaina Marcela Assunção; Belizário, Melissa Debesa; Pacheco, Richard de Campos; Dutra, Valéria; Corrêa, Sandra Helena Ramiro; Paz, Regina Celia Rodrigues da

    Resumo em Português:

    RESUMO: A toxoplasmose é causada pelo Toxoplasma gondii, um protozoário intracelular obrigatório, que estabelece infecções agudas e crônicas em aves e mamíferos, incluindo humanos. Esta nota relata, pela primeira vez, a detecção e o sequenciamento do DNA de T. gondii em sangue periférico de um filhote de tamanduá-bandeira (Myrmecophaga tridactyla) de vida livre. Para o diagnóstico, os seguintes métodos foram utilizados: reação em cadeia pela polimerase (PCR) e sorologia positiva (1:800) por meio de teste de aglutinação modificado (MAT). Por se tratar de uma espécie que pode ser consumida por humanos e predada por felídeos silvestres, sua importância é ressaltada como uma provável fonte de infecção zoonótica, além da sua possível participação no ciclo enzoótico de infecção. Embora a parasitemia tenha sido comprovada neste espécime, ele não apresentava sinais clínicos de infecção.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Toxoplasmosis is caused by Toxoplasma gondii, an obligatory intracellular protozoan, which establishes acute and chronic infections in birds and mammals, including humans. This note reports, for the first time, the detection and sequencing of DNA from T. gondii in the peripheral blood of a young free range giant anteater (Myrmecophaga tridactyla). For the diagnosis, the following methods were used: polymerase chain reaction (PCR) and positive serology (1:800) by means of the modified agglutination test (MAT). Since this species may be consumed by humans and predated by wild felids, its importance is emphasized as a probable source of zoonotic infection, in addition to its possible participation in the infection enzootic cycle. Although, parasitemia has been confirmed in this specimen, it presented no clinical sign of infection.
  • Atividade ovicida do ácido succínico isolado do resíduo de sisal (Agave sisalana) sobre nematoides gastrintestinais de caprinos Parasitology

    Santos, Nathália Silva de Souza; Santos, Jener David Gonçalves; Santos, Francianne Oliveira; Serra, Taiane Menezes; Lima, Hélimar Gonçalves de; Botura, Mariana Borges; Branco, Alexsandro; Batatinha, Maria José Moreira

    Resumo em Português:

    RESUMO: O objetivo deste estudo foi avaliar a atividade anti-helmíntica in vitro do ácido succínico (AS) isolado do resíduo de sisal sobre nematódeos gastrointestinais de caprinos, utilizando os ensaios de inibição da eclosão de ovos e motilidade larval. Além disso, a citotoxicidade do AS em culturas de células Vero foi investigada empregando-se o teste de MTT (brometo de 3-4,5-dimetiltiazol-2-ilo, brometo de 2,5-difeniltetrazólio). O AS promoveu redução significativa no percentual de eclosão de ovos (P<0,05) em todas as concentrações testadas (60 a 250μg mL-1). As médias (± desvio padrão) da CE50 e CE90 (Concentração efetiva 50% e 90%) sobre ovos foram de 90.3±2.8 e 130±3.5μg mL-1, respectivamente. O AS não apresentou atividade larvicida. O AS foi menos tóxico para as células Vero, com média do percentual de viabilidade celular igual a 85±6.2% na concentração de 130μg mL-1. Os resultados sugerem que o AS tem potencial efeito anti-helmíntico, embora sejam necessários a realização de estudos in vivo para confirmar seu uso terapêutico.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study was conducted to evaluate the in vitro anthelmintic activity of the succinic acid (SA) isolated from sisal waste against gastrointestinal nematodes of goats, using the egg hatching and larvae motility assays. In addition, potential cytotoxicity of SA on Vero cell cultures was investigated by means of MTT (3-4,5-dimethylthiazol-2-yl, 2,5diphenyltetrazolium bromide) test. The SA induced a significant inhibition of egg hatching (P<0.05) at all concentrations tested (60 to 250µg mL-1), and the concentrations to inhibit 50% (EC50) and 90% (EC90) values (mean ± standard deviation) were 90.3±2.8 and 130.6±3.5µg mL-1, respectively. The SA has not shown larvicidal activity. The SA was less toxic to the Vero cells, with the mean percentage of cell viability equal to 85±6.2% at the concentration of 130µg mL-1. The results suggested that SA has potential anthelmintic effect; although, more research is needed to confirm its activity in vivo.
  • Infecção por Prototheca zopfii genótipo 2 disseminada em um cão com sinais neurológicos Pathology

    Sonne, Luciana; Oliveira, Eduardo Conceição de; Argenta, Fernando Froner; Monteggia, Rafael Souza; Ferreiro, Laerte; Rösler, Uwe; Kershaw, Olivia; Driemeier, David

    Resumo em Português:

    RESUMO: A prototecose é uma infecção causada por algas, causadora de doenças em animais e seres humanos. O presente trabalho tem por objetivo relatar um caso de prototecose sistêmica em um canino fêmea, da raça Boxer de dois anos de idade. O animal apresentava tetraparesia e nistagmo vertical. O animal morreu duas semanas após o início dos sinais clínicos e foi realizado o exame de necropsia. Os achados macroscópicos se caracterizavam principalmente por áreas esbranquiçadas no miocárdio. Na histologia observou-se estruturas ovais ou redondas, algumas apresentando estruturas como mórulas compatíveis com Prototheca no coração, músculo esquelético e encéfalo. No cultivo do miocárdio em meio Agar Sabouraud com Chloramphenicol a 37oC foi observado o crescimento de Prototheca sp. No teste imuno-histoquímico do coração, cérebro e cerebelo com anticorpo policlonal anti-P. zopffi, foi observada marcação positiva. Teste de PCR a partir da cultura do agente usando uma sequência de 18S rDNA foi realizado para a tipificação do genótipo. P. zopfii genótipo 2 foi encontrado como causa de prototecose disseminada no encéfalo, coração e músculo esquelético nesse cão.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Prototheca zopfii is an alga that can cause disease in animals and humans. Here, we reported a case of systemic protothecosis in a 2-year-old female Boxer. The animal exhibited tetraparesis and vertical nystagmus. It died two weeks after the onset of clinical signs and was necropsied. At gross examination, whitish areas were identified in the heart. Oval or round structures were observed by microscopic examination, some of which formed morula-like structures compatible with algae in the heart, skeletal muscle, and brain. Growth of Prototheca sp. was observed in the heart after culture at 37°C on Sabouraud agar medium with chloramphenicol. Immunohistochemical analysis of the heart and brain using an anti-Prototheca zopfii polyclonal antibody yielded positive results. Genotyping of the cultured agent from brain and heart samples was performed by restriction fragment length polymorphism of a specific 18S rDNA fragment. P. zopfii genotype 2 was reported to be the cause of disseminated protothecosis in this dog with manifestation in the brain, heart, and skeletal muscle.
  • Estudo mecânico de flexão, ex-vivo, de fêmures suínos osteotomizados, estabilizados com dois tipos de haste de poliamida 12 Clinic And Surgery

    Almeida, Juliana Scarpa da Silveira; Garcia, Débora de Oliveira; Bortholin, Renato Camargo; Razzino, Carlos Amaral; Honsho, Cristiane dos Santos; Dias, Fernanda Gosuen Gonçalves; de Mattos-Junior, Ewaldo; Dias, Luis Gustavo Gosuen Gonçalves

    Resumo em Português:

    RESUMO: Fraturas em ossos longos são comumente encontradas na rotina cirúrgica e várias técnicas de imobilização óssea estão disponíveis. Com o avanço tecnológico, tornou-se viável utilizar materiais de baixo custo nos procedimentos, portanto esse estudo objetivou avaliar a aplicabilidade de hastes de poliamida 12, sólidas e vazadas, implantadas em fêmures suínos, comparando-as segundo as forças de flexão e aos erros de bloqueio, corriqueiros nesse implante, uma vez que a poliamida 12 permite sua perfuração em qualquer direção por meio de parafusos ortopédicos. Seis grupos foram usados: G1 - oito fêmures suínos íntegros; G2 - oito fêmures suínos, fresados intramedularmente; G3 - duas hastes maciças de poliamida 12; G4 - duas hastes vazadas de poliamida 12; G5 - oito fêmures suínos osteotomizados e fresados, com haste de poliamida 12 maciça implantada no canal medular e bloqueada com quatro parafusos de aço inoxidável 316L e G6 - diferente de G5 apenas por utilizar hastes vazadas. Não foram observadas diferenças significativas no módulo de ruptura entre hastes sólidas e vazadas, demonstrando que ambas apresentaram o mesmo desempenho. Estes resultados levaram à especulação de que adicionar outros polímeros às hastes vazadas aumentaria sua força e, portanto, do sistema osso-implante. Além disso, a comparação entre G1, G5 e G6 poderia no futuro ser analisada utilizando o método dos elementos finitos. Novos polímeros podem ser desenvolvidos baseando-se nos dados deste estudo, reforçando o sistema osso-implante e também possibilitando o uso de perfurações para o bloqueio no transoperatório em qualquer direção, anulando as forças deletérias atuantes no sítio de fratura.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Long bone fractures are commonly in surgery routine and several bone imobilization techniques are currently available. Technological progress has enabled to use low cost materials in surgical procedures. Thus, the aim of this study was to evaluate the applicability of polyamide 12 rods, solid and hollow in swine femurs, comparing them through flexion strength. This study had as second aim to fix the locking errors, commom place in interlocking nails, once polyamide 12 allows perforation in any direction by orthopaedic screw. Six groups were used: G1 - eight whole swine femurs; G2 - eight whole swine femurs with drilled medullary canal; G3 - two solid polyamide 12 rods; G4 - two hollow polyamide 12 rods; G5 - eight osteotomized drilled swine femurs with a solid polyamide 12 rod implanted in the medullary canal and locked by four 316L stainless steel screws; and G6 - similar to G5 but using hollow rods instead of solid ones. No significant differences were observed for the modulus of rupture between solid and hollow rods, demonstrating that both rods had similar performances. These results led to the speculation that the addition of other polymers to the hollow rods could increase their strength and thus the bone-implant system. Furthermore, the comparison between G1, G5 and G6 could be analyzed using the finite element method in future. New polymeric materials may be developed based on the data from this study, strengthening the bone-implant system and making possible screws to be placed in any direction, nullifying the detrimental forces on the fracture site.
  • Investigação de doenças respiratórias em cavalos de corrida em treinamento no Jockey Club Brasileiro Clinic And Surgery

    Pires, Natália Rebouças; Costa, Maria Fernanda de Mello; Ramos, Marcia Torres; Barreira, Anna Paula Balesdent; Borges, José Renato Junqueira

    Resumo em Português:

    RESUMO: Cavalos atletas devem apresentar higidez das vias respiratórias para que obtenham bom desempenho esportivo. Este estudo buscou verificar a incidência de alterações respiratórias em cavalos da raça Puro Sangue Inglês (PSI) de corrida em treinamento, aparentemente sadios. De acordo com o Estatuto do Consenso de Doenças Inflamatórias das Vias Aéreas revisado em 2016, o levantamento das alterações respiratórias em diferentes populações de cavalos é fundamental para o entendimento dessas enfermidades. Nesse sentido, foram examinados 72 equinos PSI em treinamento no Jockey Club Brasileiro (JCB), por meio de mensuração da pressão interpleural através da ventigrafia e endoscopia respiratória. Quando presentes nas vias aéreas, foram coletadas secreções por aspirado traqueal transendoscópico para realização de citologia. Os achados prevalentes foram a combinação de broncoespasmo e secreções traqueais onde, em 61% das lâminas, houve contagem de neutrófilos ≥20%. De um modo geral, um percentual significativo de cavalos apresentou sinais sugestivos de Doença Inflamatória das Vias Aéreas (DIVA), incluindo 47% com elevação na DPplmax, 11% com aumento no muco traqueal (score de muco ≥2) e 18% de edema de carina. Dentro da população estudada, essas alterações foram mais pronunciadas em animais de 2 anos. Esses achados reforçam a importância da investigação respiratória rotineira nos cavalos atletas indo ao encontro do que foi descrito em outras publicações. As alterações respiratórias subclínicas têm alta incidência em cavalos PSI em treinamento no JCB e existe uma associação significativa entre o muco traqueal (score ≥2), edema de carina, e elevação na DPplmax.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Athletic horses need to maintain healthy airways for optimal performance. This study investigated the presence of respiratory problems in apparently healthy Thoroughbred racehorses in training. According to the Revised Consensus Statement on Inflammatory Airway Diseases of Horses (2016), determining the prevalence of respiratory disorders in different equine populations is fundamental for understanding these diseases. In total, 72 clinically sound Thoroughbred racehorses, in training at the Brazilian Jockey Club (JCB), were initially examined using interpleural pressure measurement by ventigraphy and respiratory endoscopy. When secretions were present in the airways, transendoscopic tracheal aspiration was performed, and the sample was sent for cytology. The main findings included a combination of bronchospasm and tracheal secretions with 61% of the cytology slides showing neutrophil counts ≥20%. Overall, a significant number of the horses displayed signs suggestive of inflammatory airway disease (mild equine asthma), including 47% with increased DPplmax, 11% with tracheal mucus accumulation [mucus score (MS) ≥2] and 18% with carina edema. This was more pronounced in 2-year-old horses within the population studied. These findings are consistent with the literature and reinforce the importance of routine respiratory examination of athletic horses. There is a high incidence of subclinical respiratory disorders in Thoroughbred racehorses in training at the JCB and a significant association between tracheal MS≥2, carina edema, and elevated DPplmax.
  • Características de carcaça de caprinos Canindé submetidos à restrição alimentar Animal Production

    Bezerra, Andreia Batista; Gonzaga Neto, Severino; Medeiros, Ariosvaldo Nunes de; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Bispo, Safira Valença; Souza, Anaiane Pereira; Santos Neto, José Maurício dos; Ribeiro, Luana Paula dos Santos

    Resumo em Português:

    RESUMO: Objetivou-se com o presente estudo avaliar os efeitos da restrição alimentar sobre as características de carcaça de cabritos Canindé castrados. Foi utilizado um delineamento em blocos casualizados, no qual 21 cabritos com peso corporal (PC) de 15,9±1,0kg foram distribuídos por três níveis de restrição alimentar: ad libitum, 20% e 40% de restrição alimentar. A dieta consistiu de 55% de volumoso (Tifton) e 45% de concentrado. Os animais foram abatidos quando os cabritos alimentados ad libitum atingiram PC de 25kg. Após o abate, as carcaças foram resfriadas por 24 horas e, subsequentemente, mensuradas. Os cabritos alimentados ad libitum e submetidos à restrição alimentar de 20% apresentaram medidas morfométricas semelhantes, exceto para a circunferência do peito. Os cabritos alimentados ad libitum apresentaram maiores valores para rendimento de carcaça quente e fria em comparação àqueles submetidos à restrição alimentar de 40% e não diferiram entre os cabritos com restrição alimentar de 20%. Os pesos dos cortes comerciais apresentaram médias decrescentes com a intensidade da restrição alimentar. Cabritos Canindé castrados submetidos à restrição alimentar de 20% obtém rendimento de carcaça e proporção dos cortes comerciais similares aos alimentados ad libitum.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study aimed to evaluate the effects of feed restriction on the carcass characteristics of castrated Canindé goat kids. A randomized block design was used, in which 21 goat kids with a body weight (BW) of 15.9±1.0kg were allocated to three levels of feed restriction: ad libitum, 20% and 40% restriction related to the ad libitum intake. The diet consisted of 55% forage (Tifton) and 45% concentrate. All animals were slaughtered when the kids fed ad libitum reached a BW of 25kg. After slaughter, the carcasses were chilled for 24 hours and subsequently measured. Kids fed ad libitum and subjected to 20% feed restriction showed similar morphometric carcass measurements, except for the chest circumference. Goat kids fed ad libitum exhibited greater values for warm and cold carcass yields compared with those subjected to 40% feed restriction and did not differ from the kids under 20% feed restriction. Weights of the commercial cuts showed decreasing mean values according to the intensity of feed restriction. Castrated Canindé goat kids subjected to 20% feed restriction presented similar carcass yields and proportion of commercial cuts to those fed ad libitum.
  • Zeólitas na produção de aves e suínos Animal Production

    Schneider, Aline Félix; Zimmermann, Otavio Fernando; Gewehr, Clóvis Eliseu

    Resumo em Português:

    RESUMO: Zeólitas são minerais que possuem propriedades peculiares como absorção de água, adsorção de íons e capacidade de troca catiônica. Existem aproximadamente 80 espécies de zeólitas naturais reconhecidas e centenas de zeólitas artificiais, as quais vêm sendo pesquisadas nas mais diversas áreas do conhecimento. Frente às suas características químicas, as zeólitas apresentam grande potencial de utilização na produção animal, principalmente nas criações de aves e suínos, como aditivos alimentares, condicionadores de cama e no tratamento de resíduos, com efeitos diretos e indiretos sobre desempenho zootécnico, rendimento e qualidade de carcaça, ambiência dos galpões de criação e na redução da poluição ambiental.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Zeolites are minerals that have intriguing properties such as water absorption, ion adsorption and cation exchange capacity. There are approximately 80 species of natural zeolites recognized and hundreds of artificial zeolites, which have been researched in several fields. Due to their chemical characteristics, zeolites have great potential for use in animal production, especially in poultry and swine farms, as food additives, litter amendment and treatment of residues, with direct and indirect effects on performance, yield and quality of carcass, ambience of farm sheds and reduction of environmental pollution.
  • Composição química, propriedades microbiológicas e perfil de ácidos graxos de Salame tipo Italiano com substituição da gordura animal por óleo de canola emulsionado Food Technology

    Backes, Angela Maria; Cavalheiro, Carlos Pasqualin; Stefanello, Flávia Santi; Lüdtke, Fernanda Luísa; Terra, Nelcindo Nascimento; Fries, Leadir Lucy Martins

    Resumo em Português:

    RESUMO: O uso de óleos vegetais como substitutos da gordura animal em embutidos fermentados tem surgido como uma alternativa de produzir produtos cárneos com um melhor perfil lipídico. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a composição química, propriedades microbiológicas e o perfil de ácidos graxos de salame tipo Italiano elaborado com a substituição parcial da gordura suína (15 e 30%) por emulsão com óleo de canola. A incorporação do óleo de canola reduziu o teor de gordura e aumentou o teor de umidade dos embutidos fermentados. Em relação às características microbiológicas, a adição de óleo de canola emulsionado não alterou o crescimento das bactérias láticas durante o processamento. Ainda, não foram detectadas contagens de coliformes fecais, staphylococci coagulase positiva e Salmonella. Em relação ao perfil de ácidos graxos, foi possível observar a redução nos teores totais de ácidos graxos saturados (SAFAs) e uma elevação nos valores de ácidos graxos monoinsaturados (MUFAs) e poliinsaturados (PUFAs) nos tratamentos adicionados de óleo de canola. Dessa forma, a substituição da gordura suína por óleo de canola emulsionado em salame tipo Italiano torna-se uma alternativa interessante na produção de produtos cárneos com melhores características nutricionais.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Vegetable oils have been used to substitute pork backfat to improve the fatty acid profile of fermented sausages. The aim of this study was to assess the chemical composition, microbiological properties, and fatty acid profile of Italian-type salami with pork backfat substituted (15% and 30%) by emulsified canola oil. Fat contents decreased while moisture contents increased in Italian-type salami with emulsified canola oil. The growth of lactic acid bacteria in salami was not affected by canola oil and absence of fecal coliforms, coagulase-positive staphylococci, and Salmonella were reported during processing of fermented sausages. Lower levels of saturated fatty acids (SAFAs), higher levels of monounsaturated fatty acids (MUFAs) and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were observed in salami with emulsified canola oil. Together, our results indicated that substituting pork backfat with emulsified canola oil improved the nutritional values of Italian-type salami.
  • Introdução de oxigênio durante a extração e aumento da atividade antioxidante de óleos essenciais de manjericão, limão e capim-limão Food Technology

    Ferreira, Daniele de Freitas; Nora, Flávia Michelon Dalla; Lucas, Bruna Nichelle; Menezes, Cristiano Ragagnin de; Cichoski, Alexandre José; Giacomelli, Sandro Rogério; Wagner, Roger; Barin, Juliano Smanioto

    Resumo em Português:

    RESUMO: A extração de óleos essenciais é comumente realizada pelo método de hidrodestilação, o qual é descrito em compêndios oficiais para o controle de qualidade de alimentos e plantas medicinais. Apesar do largo uso deste método de extração, poucos estudos têm sido propostos para avaliar o efeito da mudança da atmosfera durante a extração na composição e atividade antioxidante de óleos essenciais. Portanto, um estudo sobre a influência da introdução de oxigênio na extração de óleos essenciais de manjericão, capim-limão e limão foi realizado. A quantidade total de compostos oxigenados (e.g., linalol, cânfora, α-terpineol, neral, geranial, eugenol e α-muurolol) aumentou em todos os óleos essenciais extraídos com oxigênio. A atividade antioxidante avaliada pelo método ORAC aumentou significativamente (P<0,0001) com a introdução de oxigênio, variando de 618 para 906, de 355 para 613 e de 72 para 262µmol Trolox g-1 óleo essencial de manjericão, capim-limão e limão, respectivamente. Portanto, a modificação simples proposta mostrou-se uma alternativa adequada para obtenção de óleos essenciais com maior atividade antioxidante.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Essential oil extraction is commonly carried out by using the hydrodistillation method, which is described in official compendia of food quality control and medicinal plants. Despite the widespread use of this method, few studies have evaluated the effect of the atmosphere change during extraction on the composition and antioxidant activity of essentials oils. Therefore, a study of oxygen introduction influence during the extraction of essential oils from basil, lemongrass and lemon by hydrodistillation was performed. Total amount of oxygenated compounds (e.g., linalool, camphor, α-terpineol, neral, geranial, eugenol and α-muurolol) increased for all essential oils extracted under oxygen flow. Antioxidant activity evaluated by using the ORAC method significantly increased (P<0.0001) with oxygen from 618 to 906, 355 to 613 and 72 to 262µmol Trolox g-1 oil for basil, lemongrass and lemon, respectively. Therefore, the simple modification proposed could be considered a suitable alternative to obtain essential oils with higher antioxidant activity.
  • Caracterização sensorial e físico-química de salames adicionados de ingredientes de cura à base de vegetais Food Production

    Kawski, Vicky Lilge; Bertol, Teresinha Marisa; Santos, Maria José Honorato dos; Sawitzki, Maristela Cortez; Fiorentini, Angela Maria; Coldebella, Arlei; Agnes, Ingrid Beatriz Lermen

    Resumo em Português:

    RESUMO: O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade sensorial e físico-química de salames coloniais contendo ingredientes de cura à base de vegetais e, portanto, potenciais intensificadores da qualidade dos produtos. Os salames foram produzidos de acordo com três tratamentos: (A) Controle: 0,1% de sal de cura; (B) Alecrim: 0,05% sal de cura + 0,5% extrato de alecrim (EA); e (C) Alecrim + aipo: 0,14% Veg 503 + 0,27% Veg 504 (sal marinho e aipo, nitrato e nitrito, respectivamente) + 0,5% do EA. Não foram observadas diferenças significativas (P>0,05) entre os três tratamentos na matéria seca (MS), proteína bruta (PB), cinzas, extrato etéreo (EE) e energia bruta (EB). A análise sensorial foi realizada por meio do teste de comparação múltipla e preferência entre os três tratamentos. Os salames com ingredientes de cura à base de vegetais adicionados para a cura natural foram sensorialmente equivalentes aos salames contendo níveis convencionais de sais de cura. Os extratos vegetais permitiram o desenvolvimento normal das características sensoriais nos salames e não interferiram no processo de fermentação. Os resultados sugerem que os extratos podem servir como efetivos ingredientes naturais de cura para o processo de maturação e formação de cor, além de prolongar a vida-de-prateleira dos produtos, substituindo os sais de cura comerciais usados em carnes e produtos cárneos. Após 30 dias de maturação, os salames do tratamento controle (níveis convencionais de nitrito e nitrato) e os tratamentos contendo ingredientes de cura à base de vegetais e baixo teor de nitrito e nitrato (EA e EA + aipo) foram equivalentes em qualidade sensorial.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the sensory and physicochemical quality of colonial salamis added with vegetable-based curing ingredients as potential enhancers of quality products. Salamis were produced according to three treatments: (A) Control: 0.1% curing salt; (B) rosemary: 0.05% curing salt + 0.5% rosemary extract (RE); and (C) RE+celery: 0.14% Veg 503 + 0.27% Veg 504 (sea salt plus celery, nitrate and nitrite supplies, respectively) + 0.5% of RE. No significant differences were observed (P>0.05) among the three treatments for dry matter (DM), crude protein (CP), ash, ether extract (EE) and gross energy (GE). Sensory analysis was performed by applying the preference test and multiple comparison between the three treatments. Salamis added with vegetable-based curing ingredients were sensory equivalent to conventional level of curing salts. Vegetable extracts allowed the development of the sensory features of salami and did not interfere in the fermentation process. Results suggested that the extracts can serve as effective natural curing ingredients for the ripening process and cured meat color as well as adequate shelf-life replacing the commercial curing salts in meat and meat products. After 30 days of ripening, salami from the control treatment (conventional levels of nitrite and nitrate) and the treatments with added vegetable-based curing ingredients and low nitrite and nitrate content (RE and RE + celery) were equivalent in sensory quality.
  • ERRATUM: Ecogeography of Lippia rotundifolia Cham. in Minas Gerais, Brazil Erratum

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