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Ciência Rural, Volume: 47, Número: 9, Publicado: 2017
  • Efetividade da seleção, correlação pais-prole e regressão nos genes de resistência à ferrugem bacteriana introgressaram a população segregante de arroz Crop Protection

    Govintharaj, Ponnaiah; Tannidi, Shalini; Swaminathan, Manonmani; Sabariappan, Robin

    Resumo em Português:

    RESUMO: A eficácia da selecção das primeiras gerações foi praticada na população F2 e F2: 3 de CB 174 R × IRBB 60 do gene bacteriano. A seleção foi positiva para todos os caracteres estudados. A resposta de seleção foi alta para o número de grãos. A herdabilidade realizada foi encontrada alta para o número de grãos e mil grãos de peso, sugeriu que a seleção direta foi eficaz. A resposta à seleção esperada e o ganho genético previsto foi elevado para o número de grãos. A correlação entre pais e filhos mostrou forte associação com o número de latifundiários produtivos (r = 0,47**, P<0,01), produção única de planta (r = 0,35**, P<0,01) e (r = 0,30*, P<0,05) Comprimento em F2 e F2:3 geração indica que a seleção foi frutífera. O coeficiente de regressão estatística não foi dependência linear significativa da média de F2 e F2:3 geração.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The effectiveness of early generation selection was practiced in bacterial blight resistance genes introgressed F2 and F2:3 population of the cross CB 174 R × IRBB 60 in rice. F2 Selection have been proved to be robust and effective tool in crop improvement program. Selection differential was positive for all studied traits. Selection response was high for number of grains, thus indicating the effectiveness of selection for these character. Realized heritability was found high for number of grains and thousand grain weight, suggested that direct selection was effective. Expected selection response and predicted genetic gain was high for number of grains. Parent-offspring correlation showed low but significance association for number of productive tillers (r=0.47**, P<0.01), single plant yield (r=0.35**, P<0.01) and (r=0.30*, P<0.05) panicle length in F2 and F2:3 generation indicates that selection was fruitful in early generation. Statistically regression coefficient was not significant linear dependence of the mean of F2 and F2:3 generation.
  • Oviposição de Quesada gigas em planta daninha não hospedeira: implicação no manejo de pragas Crop Protection

    Maccagnan, Douglas Henrique Bottura; Matuo, Tomás Kanashiro; Martinelli, Nilza Maria

    Resumo em Português:

    RESUMO: Registra-se a escolha de plantas secas de Conyza spp como local de oviposição pela cigarra Quesada gigas (Olivier, 1790). São apresentadas questões da história natural das cigarras que indicam a impossibilidade dos imaturos completarem seu ciclo de vida nessa espécie vegetal. São discutidas algumas implicações no manejo de culturas onde Q. gigas possui importância econômica.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study recorded the choice of dry plant of Conyza spp as oviposition site by cicada Quesada gigas (Olivier, 1790). We presented issues of natural history of the cicadas that indicate the inability of immatures to complete life cycle in this species of plant. Some implications on cultures where Q. gigas has economic importance are also discussed.
  • Infestação pré-dispersão de sementes de Vochysia haenkeana por Lius conicus Crop Protection

    Lourenço, Samara Letícia Oliveira; Luiz, Marcelo Felix; Jesus, Flávio Gonçalves de; Carvalho, Daniel Diego Costa; Hornburg, Michael; Araújo, Márcio da Silva

    Resumo em Português:

    RESUMO: O deficiente desenvolvimento de sementes férteis de espécies florestais nativas no Brasil limita a propagação dessas plantas em diversas condições. Entre os fatores bióticos limitantes da qualidade e quantidade das sementes florestais, destacam-se os insetos broqueadores, antes e depois da sua dispersão. Este estudo relata pela primeira vez um hospedeiro do besouro buprestídeo Lius conicus (Gory & Laporte, 1840). O desenvolvimento larval de L. conicus ocorre em cápsulas com sementes de Vochysia haenkeana Mart. (Vochysiaceae), uma típica árvore do bioma cerrado brasileiro. Em duas regiões do cerrado, no Estado de Goiás, no Brasil, frutos quase maduros de V. haenkeana foram coletados diretamente das plantas. Após secagem natural e beneficiamento de frutos e sementes em laboratório, os danos causados pelas larvas de L. conicus foram quantificados e qualificados. Frutos maiores foram os preferidas como hospedeiros desse inseto. Os frutos produzidos pela planta, voltados para ponto o cardeal leste, foram os mais infestados por L. conicus. Lotes de sementes provenientes de frutos maiores apresentaram infestação por L. conicus de até 37,5%. Observou-se que houve apenas uma larva desse inseto por fruto, que danificou todas as sementes da cápsula (três ou quatro) e consumiu geralmente cerca de 26% da massa seca da semente.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The deficient development of fertile seeds of native forest plant species in Brazil limits the reproduction of these plants in various conditions. Among the limiting biotic factors in quality and quantity of the forest seeds, borer insects are quite prominent, before and after their dispersion. This study reports for the first time a host of the buprestid beetle Lius conicus (Gory & Laporte, 1840). The larval development of L. conicus takes place in the seed capsules of Vochysia haenkeana Mart. (Vochysiaceae), a typical tree species in the Brazilian cerrado biome. In two regions of the cerrado in Goiás State, Brazil, almost ripe fruits of V. haenkeana were collected directly from the plants. After natural drying, and fruit and seed processing in laboratory, damage caused by the L. conicus larvae was quantified and qualified. Bigger fruits were preferred as hosts. Fruits developing on the eastern side of the plant were most frequently occupied by L. conicus. Seed lots of bigger fruits showed damage up to 37.5% from the infestation by L. conicus larvae. There was only one larva per fruit, which damaged all the seeds of the capsule (three or four) and generally consumed around 26% of the seed dry mass.
  • A idade e o espaçamento de plantio e suas influências nas propriedades energéticas da Ateleia glazioviana Crop Protection

    Eloy, Elder; Silva, Dimas Agostinho da; Caron, Braulio Otomar; Elli, Elvis Felipe; Schwerz, Felipe

    Resumo em Português:

    RESUMO: A utilização da madeira para fins energéticos é elevada no país, motivada principalmente pela diversidade de espécies que apresentam potencialidade de geração de energia. Esse trabalho teve como objetivo determinar o efeito da idade e do espaçamento de plantio nas propriedades energéticas em diferentes compartimentos da biomassa: madeira, casca e galho da espécie Ateleia glazioviana Baill, distribuída em diferentes espaçamentos: 2,0x1,0m, 2,0x1,5m, 3,0x1,0m e 3,0x1,5m, no 1º, 3º e 5º ano após o plantio. O presente trabalho foi realizado em um experimento instalado em delineamento experimental de blocos completos casualizados em três repetições. Foram determinadas as variáveis biomassa (BIO), poder calorífico superior (PCS), massa específica básica (ME), produtividade energética (PE), densidade energética (DE), teor de carbono fixo (CF), teor de material volátil (MV) e teor de cinzas (CZ). Concluiu-se que as diferentes idades das árvores influenciam significativamente todas as variáveis analisadas, proporcionando uma distribuição crescente da BIO, PE, CF, ME e DE, sem tendência a estabilização ao longo do tempo. Os quatro espaçamentos de plantio induzem a diferentes produções de BIO e PE, com uma tendência de redução dos seus valores com o aumento do espaçamento, em todos os períodos avaliados. Os quatro compartimentos das árvores induzem a um efeito significativo das variáveis BIO, PE, PCS, CF, MV e CZ.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The use of wood for energy purposes is common in Brazil, motivated mainly by the diversity of species that present a potential for energy production. The objective of this study was to determine the effects of tree age and spacing on the energy properties of different components of the biomass: wood, bark, and branch of the species Ateleia glazioviana Baill, distributed at different spacings: 2.0 × 1.0m, 2.0 × 1.5m, 3.0 × 1.0m, and 3.0 × 1.5m in the 1st, 3rd, and 5th year after the planting. The experiment was carried out in a randomized complete block design with three replications. The following variables were determined: biomass (BIO), gross calorific power (GCV), basic density (BD), energy productivity (EP), energy density (ED), fixed carbon content (FCC), volatile material content (VMC), and ash content (AC). Different tree ages significantly affected all analyzed variables, increasing the distribution of BIO, EP, AC, BD, and ED with no tendency to stabilize over time. The four tree spacings induced different levels of BIO and EP, with a trend toward lower values with increasing tree spacing for all assessed periods. The four components of the trees had a significant effect on the variables BIO, EP, GCV, FCC, VMC, and AC.
  • Densidade de brotos para a produção de mini-repolho orgânico do rebrota da planta mãe Crop Production

    Souza, Jacimar Luis de; Guarçoni, Rogério Carvalho; Favarato, Luiz Fernando; Angeletti, Maria da Penha; Bahiense, Douglas Vianna; Ribeiro, Camila de Souza

    Resumo em Português:

    RESUMO: A técnica de produção de mini-repolhos orgânicos por rebrota da planta-mãe foi iniciada na Unidade de Referência em Agroecologia do Incaper, no ano de 2013, podendo ser uma alternativa eficiente para obtenção de repolhos com peso médio mais apropriado ao desejo do consumidor moderno. O objetivo deste trabalho foi definir a densidade de brotos da planta-mãe, que permita melhor produtividade e padrão comercial de mini-repolhos orgânicos. O experimento foi desenvolvido no período de setembro a novembro de 2015, utilizando-se o híbrido F1 Shinsei, no delineamento de blocos casualizados, com cinco repetições. As densidades de brotos foram estabelecidas após desbastes, constituindo os seguintes tratamentos: dois, três, quatro, cinco e seis brotos por planta. O melhor manejo de rebrotas foi a condução com quatro brotos por planta, pois permitiu maior produtividade (52.997kg ha-1) e maior número de cabeças comerciais, aliados a um padrão comercial de cabeças com peso médio (414g) e diâmetro médio (8,8cm) adequados aos padrões exigidos pelo consumidor.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The method of producing organic mini-cabbages from regrowth of mother-plant was initiated at the Unidade de Referência em Agroecologia of the Incaper in 2013, possibly acting as an efficient alternative for the obtainment of cabbages with a more adequate average weight for the desires of the modern consumer. The aim of this study was to define sprout density in the mother plant, which allows better productivity and commercial standards for organic mini-cabbages. The experiment was developed during the period from September to November 2015, using the F1 Shinsei hybrid, in a design with randomized blocks, with five replications. Sprout density was determined following thinning, constituting the following treatments: two, three, four, five and six sprouts per plant. Best management of sprouts was the technique with four sprouts per plant, since it allowed greater productivity (52,997kg ha-1) and a greater number of commercial heads, together with a commercial standard of heads with average weight (414g) and median diameter (8.8cm) adequate for the standards demanded by the consumer.
  • Secagem de sementes de Crataeva tapia L. sobre a germinação e vigor Crop Production

    Alves, Edna Ursulino; Santos-Moura, Sueli da Silva; Moura, Mácio Farias de; Silva, Rosemere dos Santos; Galindo, Evio Alves

    Resumo em Português:

    RESUMO: Crataeva tapia L. é uma frutífera nativa da caatinga, cujos frutos são utilizados para a produção de refresco e bebida vinosa. Devido à importância da espécie e a inexistência de informações sobre suas sementes, objetivou-se avaliar a qualidade fisiológica das mesmas quando submetidas a diferentes ambientes e períodos de secagem. As sementes foram submetidas à secagem pelos seguintes períodos 0 (sem secagem), 24, 48, 72, 96 e 120 horas em ambiente de laboratório (25°C e 90% UR) e casa de vegetação (30°C e 80% UR). Após cada período de secagem as sementes foram submetidas à determinação do teor de água e a testes de germinação e vigor (emergência, primeira contagem de germinação e de emergência, índice de velocidade de germinação e de emergência, comprimento e massa seca de plântulas). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 2×6 (locais e períodos de secagem), em quatro repetições. Os dados foram submetidos à análise de variância e de regressão polinomial, utilizando os modelos linear e quadrático. A germinação e o vigor das sementes são reduzidos com a secagem, principalmente em casa de vegetação. As sementes de Crataeva tapia L. podem ser secas em ambiente de laboratório por um período de 48 horas e são classificadas como intermediárias.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Crataeva tapia L. is a fruit native to the Brazilian savanna, the Caatinga, and is used in the production of soft drinks and other beverages. Given the importance of this species and the lack of knowledge about its seeds, this research aimed to evaluate the physiological quality of C. tapia L. seeds subjected to different environments and drying periods. Seeds were dried for the following time periods: 0 (no drying), 24, 48, 72, 96, and 120 hours, in the laboratory environment (25°C and 90% RH) and in a greenhouse (30°C and 80% RH). After the drying period, seeds from each of the treatments were used for determining the water content, germination, and vigor (using tests for emergence, first count of germination and emergence, rate of germination and emergence, length, and seedling dry weight). The experimental design was completely randomized and a factorial 2×6 scheme (local environment × drying periods) was used with four replicate sets of seeds. The data were subjected to analysis of variance and polynomial regression using quadratic models. The germination and seed vigor reduced as the drying periods increased. For optimum results, the seeds of C. tapia L. must be dried in the laboratory for a period of 48 hours. In addition, their desiccation resistance was classified as intermediate.
  • Fontes alternativas para energia em complementação a lenha na Bacia Hidrográfica do Rio Pardo, Brasil Forestry Science

    Dessbesell, Luana; Farias, Jorge Antonio de; Roesch, Fábio

    Resumo em Português:

    RESUMO: A madeira é fonte fundamental de energia na secagem da produção agrícola na Bacia Hidrográfica do Rio Pardo. A lenha disponível na região não é suficiente para suprir a demanda. Recentemente, um sistema de alimentação automatizado possibilitou o uso de materiais como serragem e pellets na secagem da produção. Portanto, nesse estudo comparou-se a energia consumida na cura do tabaco para lenha, serragem e pellets em unidades de cura de ar-forçado. A densidade energética foi utilizada para estimar o consumo de biomassa das fontes de energia utilizadas na cura do tabaco. Constatou-se que o consumo de biomassa é menor para o pellet, seguido da lenha e por último a serragem. Serragem e pellets podem ser alternativas energéticas na região. No entanto, estudos são necessários para afirmar se há viabilidade econômica.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Wood is the primary energy source for grains and Tobacco drying in the Rio Pardo Watershed (RPW). The amount of firewood produced in the RPW is not enough to supply the demand. Recently, an automatized supply system was introduced in the region enabling the use of sawdust and pellets. In this context, this study aims to compare firewood, sawdust and pellets as energy sources for Tobacco curing in air-forced curing systems. Energetic density was used to estimate the biomass consumption in Tobacco curing. The consumption of biomass is lower for pellet, followed by firewood and sawdust. Pellets and sawdust could complement firewood in the region; however, research is necessary to ascertain the economic feasibility.
  • Valor genotípico de progênies híbridas de Panicum maximum Jacq. Biology

    Braz, Thiago Gomes dos Santos; Martuscello, Janaina Azevedo; Jank, Liana; Fonseca, Dilermando Miranda da; Resende, Marcos Deon Vilela; Evaristo, Anderson Barbosa

    Resumo em Português:

    RESUMO: O lançamento de forrageiras resultantes de programas de melhoramento genético tem sido importante fonte de liberação de novas forrageiras mais adaptadas e competitivas. Nessas situações, a avaliação do valor genético é essencial quando se objetiva ranquear os genótipos com base no valor genotípico, isento dos efeitos ambientais. O objetivo com este trabalho foi estimar e avaliar o valor genotípico de características agronômicas e de valor nutritivo de três progênies de P. maximum, resultantes do cruzamento entre duas progenitoras sexuais e as cultivares ‘Mombaça’ e ‘Tanzânia’. O experimento foi implantado em teste clonal no delineamento em blocos incompletos com três tratamentos (progênies 1, 2 e 3) com duas repetições (clones). Os híbridos foram manejados por meio de cortes na altura de 25cm do nível do solo por um ano, realizando seis cortes. A progênie 2 proporcionou melhores resultados para produção de folhas, rebrota, altura de planta e baixa incidência de mancha foliar causada por Bipolaris maydis. As progênies 1 e 3 apresentaram, em média, melhores resultados para características qualitativas como proteína bruta e digestibilidade e menor teor de lignina. As progênies híbridas de P. maximum apresentam características forrageiras de interesse para o melhoramento, sendo que a utilização do capim-mombaça como parental proporciona maior produção de folhas e resistência à mancha foliar, ao passo que o capim-tanzânia como parental proporciona melhoria da qualidade da forragem.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Genetic breeding of forage plants has increasingly contributed to the release of more productive plants. In this regard, evaluating the genotypic value is essential when aiming to rank genotypes based on the mean free of environmental factors. Therefore, this study aimed to predict the genotypic value of agronomic and nutritive value characters of three progenies of Panicum maximum. Hybrids were evaluated in a clonal test in an incomplete-randomized design with three treatments (progenies 1, 2, and 3) and two replications (clones). Six harvests were performed at 25cm from the ground level throughout one year. Progeny 2 provided better results for total and leaf dry mass yield, regrowth, and height, and lower incidence of leaf spot. Progenies 1 and 3 had a better response for qualitative characters such as higher crude protein and digestibility and lower lignin and fiber content. Hybrid progenies of P. maximum have forage characters of interest for breeding, and when using ‘Mombaça’ grass as parents, the progeny stands out for leaf production and resistance to leaf spot and for ‘Tanzania’ grass as parent has resulted in better forage quality.
  • Análise de correlação parcial no estudo da morfogênese e do acúmulo de forragem de Panicum maximum cv. ‘Tanzânia’ Biology

    Braz, Thiago Gomes dos Santos; Martuscello, Janaina Azevedo; Santos, Manoel Eduardo Rozalino; Pereira, Vinícius Valim

    Resumo em Português:

    RESUMO: Objetivou-se avaliar, por meio de correlação parcial, o grau de associação entre o acúmulo de forragem e as características morfogênicas do capim-tanzânia (Panicum maximum Jacq.) desfolhado com 95% de interceptação luminosa e adubado com nitrogênio em diferentes densidades de planta. O delineamento foi em blocos completos casualizados, com 12 tratamentos e duas repetições em esquema fatorial 4 × 3, constituído por 4 doses de nitrogênio (0, 80, 160 e 320kg ha-1 ano-1) e três densidades de plantas (9, 25 e 49 plantas m-2). As colheitas foram realizadas a 25cm do nível do solo quando as parcelas interceptavam 95% da luz incidente. Os coeficientes de correlação simples foram altos e positivos, entre o acúmulo de forragem e as taxas de alongamento de folha e de colmo e aparecimento de folha. Já a associação do acúmulo com a duração da vida das folhas foi alta e negativa. O estudo dos coeficientes de correlação parcial implicou em mudanças consideráveis na estrutura da correlação, onde a associação com o alongamento de colmos assumiu valor negativo e estatisticamente igual a zero, indicando não haver relação de causa e efeito entre estas variáveis. Resultado semelhante foi observado para a associação entre o acúmulo de forragem e o aparecimento de folhas e a duração da vida da folha. á a correlação parcial entre o acúmulo e o alongamento de folhas foi diferente de zero e positiva. Nesse contexto, em dosséis forrageiros de capim-tanzânia desfolhados com 95% de interceptação de luz, a taxa de alongamento foliar é a variável morfogênica que apresenta maior grau de associação com o acúmulo de forragem.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The objective of this study was to evaluate, through partial correlation analysis, the degree of association between herbage accumulation and morphogenetic traits of ‘Tanzania’ grass (Panicum maximum Jacq.) defoliated with 95% of light interception and fertilized with nitrogen, under different planting densities. The experiment was carried out in a randomized complete design with 12 treatments and two replicates, in a 4 × 3 factorial arrangement consisting of four nitrogen rates (0, 80, 160, and 320kg ha-1 Yr-1) and three planting densities (9, 25, and 49 plants m-2). Harvests were performed at 25cm above the soil, when the plots intercepted 95% of the incident light. The simple correlation coefficients between herbage accumulation and leaf and stem elongation rates and leaf appearance rate were high and positive. Correlation between herbage accumulation and leaf lifespan; however, was high and negative. The study of partial correlation coefficients revealed considerable changes in the correlation structure, whereby the association with stem elongation had a negative value statistically equal to zero, indicating no relationship between these variables. A similar result was observed for the correlations between herbage accumulation and leaf appearance and leaf lifespan. The partial correlation between accumulation and leaf elongation was different from zero and positive indicating a strong association. In Guinea grass cv. ‘Tanzania’ canopies defoliated at 95% light interception, leaf elongation is the morphogenetic variable with the highest strength of association with herbage accumulation.
  • Desempenho de cultivares de mirtileiro em condição de inverno ameno Biology

    Medeiros, José Gilberto Sousa; De Bona, Claudine Maria; Cuquel, Francine Lorena; Biasi, Luiz Antonio

    Resumo em Português:

    RESUMO: A avaliação do desempenho produtivo é importante para encontrar as cultivares de mirtileiro mais adaptadas à uma determinada região. Este trabalho teve como objetivo avaliar o período de floração e de colheita, a produção por planta e a qualidade de frutos de oito cultivares de mirtileiro do grupo rabbiteye (Aliceblue, Bluebelle, Bluegem, Briteblue, Climax, Delite, Powderblue e Woodard) e duas do grupo highbush (Georgiagem e O’Neal) em condição de inverno ameno em Pinhais-PR. Foram avaliadas as datas de início e final de floração, início e final de colheita, produção por planta, massa, tamanho de fruto, pH, teor de sólidos solúveis, acidez titulável, ratio e coloração nos ciclos produtivos de 2013/2014 e 2014/2015, quando as plantas possuíam dois e três anos, respectivamente.As cultivares estudadas apresentaram floração nos meses de agosto e setembro, concentrando a colheita nos meses de novembro e dezembro. Houve diferenças entre as cultivares quanto a massa do fruto, tamanho, pH, teor de sólidos solúveis e a acidez. O ratio médio de 14,97 e 13,39 obtido em cada safra provou que as cultivares tem boa qualidade de frutos. A coloração dos frutos apresentou poucas variações nos dois anos avaliados. O mirtilo das cultivares avaliadas apresentou características de coloração e atributos físicos e químicos de qualidade compatível com o mirtilo de outras regiões tradicionalmente produtoras. Em região com inverno ameno, plantas jovens das cultivares Climax, Delite, Bluegem e Powderblue, do grupo rabbiteye, são as mais produtivas, enquanto as cultivares do grupo highbush produzem poucos frutos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Evaluation of yield performance is important to find the most adapted blueberry cultivars in a particular region. This research aimed to evaluate the flowering and hasvesting periods, the production per plant, and fruit quality of eight rabbiteye blueberry cultivars (Aliceblue, Bluebelle, Bluegem, Briteblue, Climax, Delite, Powderblue, and Woodard) and two highbush blueberries (Georgiagem and O’Neal), in mild winter conditions in Pinhais-PR. Flowering and harvesting periods, production, berry weight, size, pH, soluble solids, titratable acidity, ratio and color of the fruits were evaluated in the 2013/2014 and 2014/2015 growing seasons, when the plants had two and three years old, respectively. Cultivars flowered from August to September, and harvest was concentrated in November and December. Berry weight, size, pH, soluble solids and acidity varied among the cultivars. The average ratios of 14.97 and 13.39 for each crop proved that the cultivars have good fruit quality. There was little variation in fruit color in the two years evaluated. Blueberry cultivars showed the staining characteristics and physical and chemical attributes of quality compatible to blueberry from other traditional regions. Under mild winter conditions, young plants of rabbiteye blueberry cultivars, Climax, Delite, Bluegem and Powderblue, are the most productive, while the highbusch cultivars bear few fruits.
  • Caracterização epidemiológica e avaliação de risco associados à presença de Megninia spp. em granjas de postura Parasitology

    Oliveira, Tiago Mendonça de; Teixeira, Cristina Mara; Arcebispo, Thiago Luiz Mendes; Antunes, Karla Dias; Rezende, Leandro do Carmo; Cunha, Lucas Maciel; Diniz, Soraia de Araújo; Silva, Marcos Xavier

    Resumo em Português:

    RESUMO: Este estudo foi realizado com o objetivo de avaliar e caracterizar os riscos para a presença de Megninia spp. em galpões de granjas de postura de Minas Gerais, utilizando para isso Análise de Correspondência (AC). Foi utilizado um banco de dados secundário e adaptado para este estudo, com informações de 402 galpões de 42 propriedades comerciais de galinhas poedeiras. As variáveis utilizadas para compor o modelo de correspondência foram selecionadas através de testes de Qui-quadrado (P≤0,05). Foi construído um índice de risco para a presença de Megninia spp. a partir de variáveis consideradas como fatores de risco para a presença desses ectoparasitos. O gráfico da AC produzido para a caracterização epidemiológica da presença de Megninia spp. apresentou um valor de qui-quadrado acumulado de 58,55%. Observa-se que houve uma associação do índice de risco com a faixa de idades das aves, entre a presença Megninia spp. e a utilização de óleo mineral e de acaricida na ração e, por último, uma associação entre a presença de rolinhas (Columbina talpacoti) e a ausência de ácaros do gênero Megninia. Estes resultados fornecem conhecimento sobre a epidemiologia de Megninia spp. Além disso, estas informações poderão contribuir na tomada de decisão diminuindo os riscos de possíveis infestações nos plantéis e dos efeitos negativos decorrentes por esse parasitismo.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study was accomplished with the aim to evaluate and to characterize the risks for the presence of Megninia spp. in poultry farms from Minas Gerais, using for that Correspondence Analysis (CA). A secondary database was used and adapted for this study, with information from 402 chicken houses of 42 laying hens commercial properties. Variables used to compose the correspondence model were selected through tests of Qui-square being considered the significant result of P≤0,05. A risk index was built to the presence of Megninia spp. starting from variables considered as risk factors for the presence of those ectoparasites. The CA graph produced for the epidemiological characterization of the presence of Megninia spp. presented an accumulated qui-square value of 58,55%. There was an association of the risk index with the age ranges of the poultry, among the presence Megninia spp. and the use of mineral oil and acaricide in the ration and; finally, an association between the ruddy ground-dove (Columbina talpacoti) presence and the absence of mites of the Megninia genus. The results supply knowledge on the epidemiology of Megninia spp. In addition, these information can contribute in the decision, reducing the risks of possible infestations in poultry farms and the negative effects of that parasitism.
  • Ultrassonografia intraoperatória em nove cães com suspeita de neoplasia intra-abdominal Clinic And Surgery

    Silva, Daniella Matos da; Silva, Marco Antonio Ferreira da; Vieira, Giovana Paladino; Franciosi, Aline Iara; Pezzini, Paula Cristina de Freitas; Guérios, Simone Domit; Froes, Tilde Rodrigues

    Resumo em Português:

    RESUMO: A ultrassonografia intraoperatória (USIO) é usada na medicina como método de diagnóstico e orientação para procedimentos em cirurgia oncológica. Os objetivos desse estudo foram avaliar a performance, viabilidade, vantagens e dificuldades da técnica de USIO em cães com suspeita de neoplasia intra-abdominal. O estudo incluiu nove cães com suspeita de neoplasia intra-abdominal (baço, fígado ou intestino) baseada em exame ultrassonográfico transabdominal e que foram subsequentemente encaminhados para laparotomia exploratória. Durante o procedimento cirúrgico, a USIO foi realizada e os resultados da ultrassonografia transabdominal pré-operatória, inspeção e palpação realizada pelo cirurgião e USIO foram comparados com base em uma avaliação caso-a-caso. A USIO contribuiu para determinar a área de ressecção das lesões em todos os casos. Lesões detectadas somente pela USIO foram observadas em sete dos nove casos. A análise dos casos demostrou que a USIO pode auxiliar durante a cirurgia oncológica do fígado, baço e intestino. Cães com neoplasia hepática podem ter lesões pequenas intraparenquimatosas e não palpáveis pelo cirurgião, mas que podem ser verificadas pela USIO.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Intraoperative ultrasonography (IOUS) is used in medicine for diagnosis and guidance during oncologic surgery. The aims of this study were to assess the performance, feasibility, advantages and difficulties of the IOUS technique in dogs with suspected intra-abdominal tumors. The study included nine client-owed dogs that had suspected intra-abdominal tumors (spleen, liver or bowel) based on transabdominal ultrasound examination and that were subsequently referred for exploratory laparotomy surgery. During surgery, IOUS was performed; results of preoperative transabdominal ultrasonography, inspection by the surgeon and IOUS were compared on a case-by-case basis. IOUS was helpful in determining lesion resection in all cases. Lesions detected solely by the use of IOUS were observed in seven out of nine cases. Analysis of these cases demonstrated that IOUS can be a tool to assist during oncology surgery on the liver, spleen or bowel. Dogs with hepatic tumors can have small non-palpable intraparenchymal nodules, which may be visible by IOUS.
  • Estenose aórtica com remodelamento excêntrico anormal do ventrículo esquerdo secundário ao hipotireoidismo em um cão Dogue de Bordeaux Clinic And Surgery

    Minozzo, Guilherme Augusto; Stedile, Simone Tostes de Oliveira; Sousa, Marlos Gonçalves

    Resumo em Português:

    RESUMO: Este trabalho descreve um caso de estenose aórtica congênita com hipertrofia excêntrica do ventrículo esquerdo associado ao hipotireoidismo em um cão Dogue de Bordeaux. O cão, de um ano de idade, apresentava ascite, apatia, lesões cutâneas alopécicas e eritematosas generalizadas. Na ecocardiografia bidimensional foi observada estenose da valva aórtica, com dilatação pós-estenótica em aorta ascendente. Foi detectado, no mesmo exame, hipertrofia excêntrica e dilatação do ventrículo esquerdo em sístole e diástole. Usualmente, como consequência, a estenose aórtica causa hipertrofia concêntrica do ventrículo esquerdo e não hipertrofia excêntrica, sendo este achado infrequente em tal cardiopatia. O hipotireoidismo, incomum em cães jovens, pode representar a causa da dilatação ventricular observada, o que torna mais relevante esse relato. Como no hipotireoidismo é esperado apenas dilatação, a hipertrofia excêntrica supostamente é atribuída à sobrecarga de pressão causada pela estenose aórtica. Dessa forma, as alterações cardíacas deste caso representam uma associação paradoxal das duas afecções.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This paper describes a case of congenital aortic stenosis with eccentric left ventricular hypertrophy associated with hypothyroidism in a 1-year-old Bourdeaux Mastiff dog. The dog had ascites, apathy, alopecic and erythematous skin lesions in different parts of the body. A two-dimensional echocardiogram revealed aortic valve stenosis, with poststenotic dilation in the ascending aorta. The same exam showed eccentric hypertrophy and dilation of the left ventricle during systole and diastole. Aortic stenosis usually results in concentric left ventricular hypertrophy instead of eccentric hypertrophy; and therefore, this finding was very unusual. Hypothyroidism, which is uncommon in young dogs, may be incriminated as the cause of ventricular dilation, making this report even more interesting. Because hypothyroidism would only result in dilatation, the eccentric hypertrophy was attributed to pressure overload caused by aortic stenosis. Thus, cardiac alterations of this case represent a paradoxical association of both diseases.
  • Efeitos da dorzolamida/timolol e da tafluprosta sobre a pressão intraocular e o diâmetro pupilar em cães saudáveis Clinic And Surgery

    Dower, Nathalie Moro Bassil; Ribeiro, Alexandre Pinto; Maciel, Camila do Espirito Santo; Spiller, Paulo Roberto; Monteiro, Geovanna Barreira; Pizzinatto, Fábio Dumit; Yamauchi, Kelly Cristiane Ito

    Resumo em Português:

    RESUMO: O estudo objetivou avaliar e comparar os efeitos da combinação fixa da dorzolamida/timolol com os da tafluprosta sobre a pressão intraocular (PIO) e o diâmetro pupilar (DP) em cães saudáveis (n=10). Dois experimentos com intervalo de 30 dias foram conduzidos. Em ambos, a PIO e o DP foram avaliados às 8, 11, 14, 17 e às 20h. Os parâmetros foram avaliados durante a fases basal, um período de tratamento de quatro dias, e um dia de pós-tratamento. Durante a fase de tratamento, a PIO dos olhos tratados com dorzolamida/timolol reduziram em 0.74 (P<0.05), 1.88 (P<0.01), 2.94 (P<0.001), e 3.10mmHg (P<0.01); e dos olhos tratados com tafluprosta em 1.50, 2.18, 2.14 e 2.18mmHg (P<0.001). O DP dos olhos tratados com dorzolamida/timolol reduziram em 0.24 (P<0.01), 0.32 (P<0.01), 0.49 (P<0.001) e 0.40mm (P<0.001); e dos olhos tratados com tafluprosta em 2.31, 2.55, 2.43 e 2.70mm (P<0.001). A dorzolamida/timol e a tafluprosta foram capazes de reduzir a PIO e o DP em cães saudáveis. Porém, efeito cumulativo do tratamento com dorzolamida/timolol foi observado, decorridos três dias de tratamento. Por essa razão, a dorzolamida/timolol foi mais efetiva que a tafluprosta na redução da PIO. Comparações entre os tratamentos demonstraram que a tafluprosta foi mais efetiva em reduzir o DP, durante toda a fase de tratamento.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This study aimed to evaluate and compare the effects of the fixed combination of dorzolamide/timolol with those of tafluprost on intraocular pressure (IOP) and pupil diameter (PD) in healthy dogs (n=10). Two experiments were conducted with an interval of 30 days. In both, IOP and PD were assessed at 8, 11, 14, 17, and 20h. Parameters were evaluated during baseline, treatment period of four days, and one day of post-treatment. During treatment phase, IOP decreased by 0.74 (P<0.05), 1.88 (P<0.01), 2.94 (P<0.001), and 3.10mmHg (P<0.01), in dorzolamide/timolol-treated eyes; and by 1.50, 2.18, 2.14, and 2.18mmHg (P<0.001), in tafluprost-treated eyes. PD decreased by 0.24 (P<0.01), 0.32 (P<0.01), 0.49 (P<0.001), and 0.40mm (P<0.001), in dorzolamide/timolol treated eyes; and by 2.31, 2.55, 2.43, and 2.70mm (P<0.001), in tafluprost-treated eyes. Dorzolamide/timolol and tafluprost were able to decrease IOP and PD in healthy dogs. However, a cumulative effect of the fixed combination of dorzolamide/timolol was more effective in reducing IOP, than tafluprost. Comparisons between treatments showed that tafluprost was more effective in reducing PD throughout the treatment phase.
  • Trigeminismo supraventricular em um cão com doença mixomatosa da valva mitral Clinic And Surgery

    Soares, Frederico Aécio Carvalho

    Resumo em Português:

    RESUMO: O trigeminismo supraventricular é um distúrbio incomum de formação do impulso elétrico cardíaco. Detectar e tratar arritmias cardíacas são um importante objetivo terapêutico em cardiologia. O objetivo desta nota é relatar a ocorrência de trigeminismo supraventricular em um cão com doença mixomatosa da valva mitral (DMVM). Um cão sem raça definida, macho, inteiro, 15 anos de idade e 13kg foi levado para avaliação cardíaca com um histórico de sopro cardíaco, tosse, dispneia e ascite. Os achados ecocardiográficos foram compatíveis com doença mixomatosa de valvas mitral e tricúspide com comprometimento hemodinâmico severo. A eletrocardiografia (ECG) revelou arritmia sinusal com presença de complexos supraventriculares prematuros isolados, aos pares e períodos de trigeminismo supraventricular. O trigeminismo supraventricular não é relatado em estudos retrospectivos e prospectivos que avaliaram arritmias cardíacas em um grande número de cães. O presente relato evidencia que o trigeminismo supraventricular pode ocorrer em cães com DMVM e comprometimento hemodinâmico severo, provavelmente relacionado à dilatação atrial. Ainda, reforça a importância da realização do ECG em cães com DMVM, complementando as informações ecocardiográficas e possibilitando uma melhor abordagem terapêutica.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Supraventricular trigeminy is an uncommon cardiac impulse formation disturbance. Detecting and treating cardiac arrhythmias is an important therapeutic goal in cardiology. The aim of this note is to report an occurrence of supraventricular trigeminy in a dog with myxomatous mitral valve disease (MMVD). A 15-year-old intact male mongrel dog weighing 13kg and with a history of heart murmur, cough, dyspnea, and ascites was referred for cardiac evaluation. Echocardiographic findings were consistent with a diagnosis of myxomatous mitral and tricuspid valves disease with a severe hemodynamic compromise. Electrocardiography (ECG) revealed a sinus arrhythmia with isolated supraventricular premature complexes, supraventricular couplets, and periods of supraventricular trigeminy. Previous retrospective and prospective studies that evaluated cardiac arrhythmias in dogs have not reported supraventricular trigeminy. The present report showed that supraventricular trigeminy may occur in dogs with MMVD with severe hemodynamic compromise, probably related to atrial enlargement. In addition, this case reinforces the importance of performing ECG in dogs with MMVD, since it complements the echocardiogram and enables a better therapeutic approach.
  • Consumo de concentrado e desempenho de bezerras leiteiras submetidas a programas de iluminação suplementar Animal Production

    Almeida, Gledson Luiz Pontes de; Pandorfi, Héliton; Baptista, Fátima; Guiselini, Cristiane; Ferreira, Marcelo de Andrade; Cruz, Vasco Fitas

    Resumo em Português:

    RESUMO: Essa pesquisa teve como objetivo avaliar o consumo de concentrado e o desempenho de bezerras da raça Girolando quando colocadas em abrigos com materiais de cobertura e programas de iluminação suplementar distintos, durante a fase de aleitamento. Para tal, nós utilizamos o delineamento experimental inteiramente casualizado em arranjo fatorial 3×3, com três repetições. As bezerras Girolando (n=27) foram distribuídas ao acaso em abrigos individuais, com materiais de cobertura distintos (telha de fibrocimento, telha reciclada e cobertura com palha), e sujeitas a três programas de iluminação (12, 16 e 20h). Não houve interação entre os mateiral de cobertura×programas de iluminação, ao mesmo tempo que não foi observado efeito significativo (P>0,05) para os materiais de cobertura. A iluminação suplementar, proporcionando maior tempo de luz, tem estimulado a ingestão, e, portanto, apresentou efeito significativo (P<0,05) no consumo de concentrado e desempenho dos animais submetidos a 20h de iluminação.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This research aimed to assess Girolando calves’ concentrate intake and performance when placed in shelters with distinct roofing materials and programs of supplementary lighting during the milk-feeding stage. In order to so, we used a completely randomized design with a 3×3 factorial arrangement, with three replications. Females Girolando calves (n=27) were assigned in individual shelters at random with 3 different roofing materials (fiber cement tile, recycled tile and thatched roofs) and subjected to three lighting programs (12, 16 and 20 hours). No interaction was observed between roofing material and lighting programs, whilst no significant effect (P>0.05) was observed among the roofing materials. The supplementary lighting, by providing greater light exposure time, has stimulated intake and therefore, significantly affected (P<0.05) the concentrate intake and performance of the animals that were subjected to 20 hours of light.
  • Indicadores para avaliar o bem-estar de cabras em fazendas na região semiárida do Nordeste brasileiro Animal Production

    Leite, Luana Oliveira; Stamm, Fabiana de Orte; Garcia, Rita de Cassia Maria

    Resumo em Português:

    RESUMO: Em 2015, o Protocolo AWIN para cabras foi publicado na Europa, com indicadores que identificam o nível de bem-estar das cabras leiteiras em lactação, no entanto não existem protocolos de bem-estar para cabras de corte. Portanto, o objetivo deste estudo foi selecionar indicadores baseados nos animais e recursos para avaliar o bem-estar em cabras de corte em diferentes tipos de sistemas de pastejo no semiárido do Nordeste brasileiro. Dezoito indicadores foram selecionados para avaliar o bem-estar de cabras. O conhecimento do grau de bem-estar destes animais é o melhor caminho de realizar melhorias e promover uma melhor qualidade de vida para cabras de corte.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: In 2015, AWIN Goat Protocol was published in Europe, with indicators that identify welfare level of lactating dairy goats; however, there are no welfare protocols for meat goat. Therefore, the objective of this study was to select animal and resource-based indicators to assess welfare in meat goat in different types of grazing systems in Brazilian semiarid Northeast. Eighteen indicators were selected to evaluate the welfare of meat goat. The knowledge of the welfare degree of these animals is the best way to make improvements and promote a better quality of life to meat goat.
  • Adoção da rastreabilidade de bovinos de corte no estado de São Paulo, Brasil Animal Production

    Vinholis, Marcela de Mello Brandão; Carrer, Marcelo José; Souza Filho, Hildo Meirelles de

    Resumo em Português:

    RESUMO: O artigo tem como objetivo identificar os determinantes da adoção da rastreabilidade por pecuaristas no estado de São Paulo, Brasil. Uma amostra de 32 produtores que adotaram a certificação da rastreabilidade para a União Europeia e 52 que não adotaram a rastreabilidade forneceu dados para testar hipóteses a respeito de fatores determinantes. Três modelos logit binomial foram utilizados na análise. Os resultados sugerem que o sistema de produção pecuária intensiva, a elevada escala de produção, o acesso a informação especializada e a rede de relacionamentos desempenham papel significativo na decisão de adoção.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: This paper aimed to identify the determinants of beef traceability adoption at farm level in São Paulo State, Brazil. A sample survey of 32 farmers who adopted the European Union certified traceability and 52 other farmers who did not adopt traceability provided data to test hypotheses on determinant factors. Three binomial logit models were used in the analysis. Results suggested that capital-intensive livestock production system, high scale production, access to specialized information and high level of human and social capital play significant role in the adoption decision.
  • Deterioração e fermentabilidade do caldo de cana energia Food Technology

    Ceccato-Antonini, Sandra Regina; Bassi, Ana Paula Guarnieri; Paraluppi, Anna Livia; Santos, Eder Gustavo Dias dos; Matsuoka, Sizuo

    Resumo em Português:

    RESUMO: O principal interesse na cana energia reside na produção de bioenergia a partir do bagaço. O caldo obtido após a moagem da cana pode se constituir em substrato para as unidades de produção de etanol de primeira geração, no entanto, pouca atenção tem sido dispensada a esta questão. O presente trabalho avaliou o caldo de cana energia obtido de dois clones Tipo I como substrato para a produção de etanol, com base na determinação das suas características microbiológicas e deterioração ao longo do tempo, em comparação com o caldo de cana-de-açúcar (variedade RB867515). Foi observada uma clara diferenciação quanto ao crescimento bacteriano e de leveduras nas amostras de caldo analisadas, sendo o crescimento mais rápido no caldo de cana energia que no caldo de cana-de-açúcar. A manutenção do caldo por 8 horas a 30oC não causou impacto sobre a fermentação etanólica para quaisquer das amostras analisadas, apesar do crescimento significativo de bactérias. Houve um decréscimo de aproximadamente sete pontos percentuais na eficiência da fermentação com caldo de cana energia em um ciclo fermentativo de 24 horas com a levedura da panificação, em relação ao caldo da cana-de-açúcar. Apesar de a deterioração do caldo da cana energia ter sido mais rápida que a apresentada pelo caldo de cana-de-açúcar, o presente trabalho demonstrou que o caldo de cana energia tem potencial para ser utilizado como substrato nas indústrias produtoras de etanol. Do que se tem conhecimento, esse é o primeiro trabalho que trata das características de deterioração e fermentabilidade do caldo de cana energia.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The main interest in the energy cane is the bioenergy production from the bagasse. The juice obtained after the cane milling may constitute a feedstock for the first-generation ethanol units; however, little attention has been dedicated to this issue. In order to verify the feasibility of the energy cane juice as substrate for ethanol production, the objectives of this research were first to determine the microbiological characteristics and deterioration along the time of the juices from two clones of energy cane (Type I) and second, their fermentability as feedstock for utilization in ethanol distilleries. There was a clear differentiation in the bacterial and yeast development of the sugarcane juices assayed, being much faster in the energy canes than in sugarcane. The storage of juice for 8 hours at 30oC did not cause impact in alcoholic fermentation for any sample analyzed, although a significant bacterial growth was detected in this period. A decrease of approximately seven percentage points in the fermentative efficiency was observed for energy cane juice in relation to sugarcane in a 24-hour fermentation cycle with the baking yeast. Despite the faster deterioration, the present research demonstrated that the energy cane juice has potential to be used as feedstock in ethanol-producing industries. As far as we know, it is the first research to deal with the characteristics of deterioration and fermentability of energy cane juices.
  • Elaboração, aceitação sensorial e caracterização de bebida fermentada saborizada à base de extrato hidrossolúvel da amêndoa de baru Food Technology

    Fioravante, Marceli Borges; Hiane, Priscila Aiko; Braga Neto, José Antônio

    Resumo em Português:

    RESUMO: Os impactos da alimentação na qualidade de vida têm incentivado a busca de alternativas alimentares de melhor qualidade e a utilização de frutos nativos com potencial tecnológico e nutricional contribui para o desenvolvimento de novos produtos. Assim, o objetivo deste trabalho foi elaborar uma bebida fermentada saborizada, potencialmente probiótica, à base de extrato hidrossolúvel da amêndoa de Baru, realizar a avaliação sensorial, determinar sua composição centesimal e acompanhar a vida de prateleira. O extrato foi fermentado por uma cultura contendo Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus e Bifidobacterium. Após a fermentação foram incorporados espessantes, sacarose e polpa de ameixa, estes dois últimos segundo o delineamento fatorial proposto que totalizou sete ensaios. As formulações foram submetidas a análise sensorial, que compreendeu o teste de aceitação e de intenção de compra. A formulação otimizada teve suas características físico-químicas e nutricionais avaliadas pela determinação da composição centesimal e de minerais. Avaliou-se a viabilidade das bactérias probióticas e os parâmetros de pH e acidez durante vinte e oito dias de armazenamento. As formulações obtiveram altos índices de aceitabilidade e intenção de compra e a bebida otimizada apresentou boas características nutricionais, sendo um alimento com alto conteúdo de manganês e fonte de magnésio e fósforo. Durante o armazenamento os valores de pH e acidez variaram e a contagem de microrganismos probióticos aumentou. Justifica-se a potencialidade probiótica dessa bebida pela presença de ambos micro-organismos e pela contagem verificada a partir do sétimo dia de armazenamento do produto.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The impact of alimentation on life’s quality have encouraged the search for alternative foods with better quality and use of native fruits with technological and nutritional potentials contributes to the development of new products. Thus, the aim of this study was to develop a fermented flavored drink, potentially probiotic, based on the water-soluble extract of baru almond, perform sensory evaluation, determine its chemical composition and monitor the shelf life. The extract was fermented by a culture containing Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium. After fermentation, thickeners, sucrose and plum pulp were added, these latter two in accordance to the proposed factorial design that resulted seven assays. These formulations were subjected to sensorial analysis, which included the acceptance test and purchase intention. The optimized formulation had its physical-chemical and nutritional characteristics evaluated trough the determination of chemical and mineral composition, viability of the probiotic bacteria and the acidity and pH parameters were evaluated during the twenty-eight storage days. Formulations obtained high rates of acceptability and purchase intention and the optimized formulation achieved good nutritional characteristics, being a food with high manganese content and a source of magnesium and phosphorus. During the storage, the pH and acidity values varied and probiotic microorganism count increased. Probiotic potential of fermented drink can be justified by presence of both microorganisms and by the verified counting obtained since the seventh storage day of the product.
  • Pré-tratamento por ultrassom como alternativa para melhoria da extração de óleos essenciais Food Technology

    Nora, Flávia Michelon Dalla; Borges, Caroline Dellinghausen

    Resumo em Português:

    RESUMO: Óleos essenciais são substâncias originadas de plantas em geral. Estes compostos são bem conhecidos por apresentarem elevada atividade biológica, especialmente atividade antioxidante e antimicrobiana. A fim de obter estas substâncias, são utilizadas várias técnicas de extração. A maioria destas técnicas é caracterizada por requererem um elevado tempo de processo. Neste sentido, a aplicação do ultrassom como uma técnica alternativa tem sido alvo de estudos, ganhando destaque nos últimos anos. Tendo em vista a pequena quantidade de publicações utilizando ultrassom previamente a extração, este trabalho visa reunir as atuais informações relevantes sobre a extração de óleo essencial empregando ultrassom como pré-tratamento. Além disso, aspectos teóricos como os principais fatores que influenciam o desempenho deste método e as vantagens e desvantagens do uso do ultrassom como uma alternativa para melhorar a extração de óleos essenciais de forma mais ambientalmente amigável em comparação com os métodos tradicionais são mostrados. Considerando os estudos disponíveis na literatura sobre a extração de óleos essenciais utilizando ultrassom como pré-tratamento, os melhores resultados obtidos empregam baixas frequências, que variam de 20 a 50kWz e tempos de extração entre 20 a 40min. A utilização de ultrassom como pré-tratamento possibilita uma redução de tempo de cerca de 70% em relação à hidrodestilação convencional. Além disso, estas condições permitem um aumento na extração de compostos bioativos e consequentemente melhoram a atividade antioxidante e antimicrobiana dos óleos essenciais obtidos.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Essential oils are substances originated from plants in general. These compounds are well known to have a high biological activity, specially the antioxidant and antimicrobial. Several extraction techniques are employed to obtain these substances. However, the majority of these techniques require a long extraction time. In this sense, innovative and alternative extraction techniques, such as ultrasound, have recently been the target of studies. In view of the small amount of publications using ultrasonic pretreatment, this review aimed to congregate current relevant information on ultrasound-assisted extraction of essential oils. In this sense, theoretical aspects, such as the main factors that influence the performance of this technique as well as the advantages and disadvantages of the use of ultrasound as an environmental friendly alternative technique to improve the extraction of essential oil in comparison to traditional methods, are shown. Considering the available studies in the literature on essential oil extraction using ultrasonic pretreatment, low frequencies ranged from 20 to 50kWz and times ranged from 20 to 40min were used. The use of ultrasonic pretreatment represents a time reduction to near 70% in relation to the conventional hydrodistillation. Also, these conditions enabled a growth in the extraction of bioactive compounds and consequently improving the antioxidant and antimicrobial activities of essential oils.
  • Avaliação sensorial de quatro cultivares de café (Coffea arabica L.), cultivadas em altitudes diferentes da região San Martín - Peru Food Technology

    Gamonal, Liliana Estrella; Vallejos-Torres, Geomar; López, Luis Arévalo

    Resumo em Português:

    RESUMO: Foram avaliados atributos sensoriais como aroma, sabor, sabor residual, acidez, corpo, consistência, equilíbrio, xicara limpa, doçura e qualidade de xicara de quatro cultivares (Catuaí , Caturra, Pache e Catimor) de café coletados sobre duas elevações (800-1000 e 1000-1200 metros de altitude) no Departamento de San Martín - Peru. O foco da pesquisa foi encontrar diferenças significativas entre os atributos sensoriais avaliados por 05 baristas certificados pela Cooperativa Agraria Cafetalera y de Servicios Oro Verde. Cerejas maduras foram colhidas de forma artesanal, processadas pela via húmida com fermentação natural e finalmente exposta a uma secagem solar. As condições de torrado e moagem foram seguidas de acordo aos procedimentos da Specialty Coffee Association of America. Os baristas avaliaram os atributos sensoriais numa escala de 6-10 para cada. Nossos resultados sugerem que os grãos de café pache e caturra aumentaram sua qualidade sensorial à medida que as plantas são crescidas a maior altitude, embora não exista diferencia significativa entre altitudes, a interação entres estas duas variedades com a altitude favorece a ganhar maior qualidade de xícara, assim como aroma, sabor, acidez para a variedade caturra.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Sensory characteristics were evaluated such as aroma, taste, aftertaste, acidity, body, consistency, balance, cleanliness of the cup, sweetness and beverage quality of four coffee cultivars (Catuaí, Caturra, Pache and Catimor) harvested from two different attitudes [sic: altitudes] (800-1000 and 1000-1200 meters above sea level) in the Province of San Martin - Peru. The focus of this research was to look for significant differences between sensory characteristics evaluated by 05 professional coffee-tasters certified by the Cooperativa Agraria Cafetalera y de Servicios Oro Verde. Ripe cherries were hand-picked, wet processed with natural fermentation and last of all submitted to solar drying. The roasting and grinding procedures followed those specified by the Specialty Coffee Association of America. The coffee-tasters evaluated the sensory attributes on a scale of 6-10 for each criterion. Our results suggested that the sensory quality of Pache and Caturra coffee beans increases the higher the altitude they are cultivated. Although, there is no significant difference between altitudes, the interaction between these two varieties and altitude favors a greater gain in beverage quality as well as aroma, flavor and acidity for the Caturra variety.
  • Secagem e conserva sobre os fenóis, capsaicinoides e neutralização de radicais livres em pimentas Anaheim e Jalapeño Food Production

    Blanco-Rios, Ana Karina; Medina-Juarez, Luis Angel; Gamez-Meza, Nohemí

    Resumo em Português:

    RESUMO: Os efeitos dos processos de secagem ao sol, secagem ao ar e conserva sobre o conteúdo dos fenóis e capsaicinoides, assim como a atividade de eliminação de radicais livres [2,2-difenil-1-picrilhidrazilo (DPPH), e ácido 2, 2’-azino-bis 3-etilbenztiazolino-6-sulfónico ABTS)] em pimentas Anaheim (vermelho) e Jalapeño foram avaliados. A secagem ao sol mostrou maior retenção de fenóis (100%) e atividade de eliminação dos radicais livres (100%) quando foi comparada com a secagem ao ar (80%). O processo de conserva mostrou uma redução moderada no teor de fenóis (24%) e na capacidade de remoção de radicais (35%). Os processos estudados não causaram alterações nas frações capsaicinoides nem na seu atividade de eliminação de radicais. Os resultados sugerem que as pimentas secas e em conserva são uma boa fonte de fenóis e capsaicinoides com atividade antioxidante.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The effects of sun-drying, air-drying and pickling processes on phenol and capsaicinoid contents, and free radical-scavenging activity [2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and 2,2′-azino-bis 3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid (ABTS)] in Anaheim (red) and Jalapeño peppers were evaluated. Sun-drying process in Anaheim pepper caused the highest phenols retention (100%), and the free radical-scavenging activity (100%) when compared with air-drying (80%). Pickling process in Jalapeño pepper caused a moderate reduction on the phenol content (24%) and the radical-scavenging activity by DPPH (35%). Processes studied did not cause variations in the capsaicinoid fractions neither in its radical-scavenging activity. Results suggested that dried and pickled peppers are a good source of phenolics and capsaicinoids with antioxidant activity.
  • Espumante natural de goiaba: caracterização volátil e físico-química Food Production

    Bertagnolli, Silvana Maria Michelin; Bernardi, Gabrieli; Donadel, Jossiê Zamperetti; Fogaça, Aline de Oliveira; Wagner, Roger; Penna, Neidi Garcia

    Resumo em Português:

    RESUMO: Diferentes frutos tropicais vêm sendo utilizados para o desenvolvimento de bebidas fermentadas, porém na bibliografia consultada há poucas referências sobre a produção de espumantes naturais de outras frutas diferentes da uva. Nesta perspectiva, o objetivo deste trabalho foi o desenvolvimento e a caracterização físico-química e volátil de um espumante natural de goiaba produzido pelo método champenoise. A determinação dos compostos voláteis foi realizada por cromatografia em fase gasosa acoplada a espectrometria de massas utilizando a técnica de microextração em fase sólida no headspace (HS-SPME) das amostras. Foram detectados 89 compostos voláteis, dos quais 51 foram identificados. Os ésteres foram os compostos voláteis predominantes em número, totalizando 26 compostos, seguido pelos álcoois (10), terpenos (9), cetonas (3) e ácidos (3). Compostos voláteis com possível atividade odorífera foram encontrados na bebida, dentre eles os ésteres octanoato de etila, 5-hexenoato de etila, acetato de fenetila, (E)-β-damascenona, (E)-cinamato de etila, acetato de 2-metil butila, 3-metil butanol, 3-(E)-hexenoato de etila e o 5-hexenoato de metila. O espumante natural produzido apresentou uma composição complexa de aroma frutado e floral. Além disso, a utilização do método tradicionalmente aplicado a uvas, o champenoise, proporcionou a fabricação de um espumante natural de goiaba com características físico-químicas equivalentes aos espumantes elaborados a partir de vinho.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: Although different tropical fruit species have been used in the development of fermented beverages, there are only few references in the literature to the production of natural sparkling wines from fruits other than grapes. In this sense, the objective of the present research was the development and physicochemical and volatile characterization of a natural sparkling guava wine produced by the champenoise method. Volatile compounds were identified by gas chromatography coupled to mass spectrometry using the headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) technique on samples. Eighty-nine volatile compounds were detected, of which 51 were identified. Esters were the predominant class of volatile compounds (a total of 26), followed by alcohols (10), terpenes (9), ketones (3), and acids (3). Volatile compounds with possible odoriferous activity were reported in the beverage, including ethyl octanoate, ethyl 5-hexenoate, phenethyl acetate, (E)-β-damascenone, (E)-ethyl cinnamate, 2-methyl butyl acetate, 3-methylbutanol, ethyl 3-(E)-hexenoate, and methyl 5-hexenoate. Natural sparkling guava wine produced showed a complex composition of fruity and floral aromas. Furthermore, the use of the champenoise method, traditionally applied to grapes, enabled the manufacture of a natural sparkling guava wine with physicochemical characteristics equivalent to those of sparkling wines made from grapes.
  • Tempo de retenção hidráulica em vinhaça estabilizada com calcário na fase acidogênica da digestão anaeróbia Agrobussiness

    Tomielis, Ismael Plácido; Barcelos, Sheyla Thays Vieira; Cereda, Marney Pascoli

    Resumo em Português:

    RESUMO: O maior problema na digestão anaeróbia de resíduos de baixo teor de proteína é a instabilidade por acidez. O uso de calcário ao mesmo tempo como agente neutralizador e material suporte é inovador porque permite eliminar o dosador pois o desgaste das pedras permite a liberação lenta do carbonato de cálcio. O teor de cálcio livre no sistema foi medido em dois reatores tipo Plug flow, preenchidos com vinhaça com pH inicial de 4,50. A proporção de 1,8 toneladas de calcário por m³ de vinhaça foi avaliada com os Tempos de Retenção Hidráulica (TRH) de 24, 48, 72, 96 e 120 horas, permitindo a estabilização em 96 horas. Com um TRH de 120 horas, a relação de Ácidos Voláteis/Alcalinidade (AV/AC) variou de 0,2 à 0,4 e o pH atingiu 7,0. Aumentando o TRH também aumentaram os sólidos voláteis totais (SVT) e sólidos totais fixos (STF) em um perfil semelhante ao teor de cálcio livre medido, mas mantendo níveis adequados de 100 a 250mg L-1. A proporção de calcário/vinhaça mostrou-se adequada para garantir a estabilização, mas não se recomenda a redução do TRH abaixo de 96 horas devido ao risco de comprometer a estabilidade do sistema anaeróbio.

    Resumo em Inglês:

    ABSTRACT: The main problem in anaerobic digestion of low-protein residues is the instability caused acidity. The use of limestone at the same time as a neutralizing agent and support material is innovative because stones wear allows the slow release of the calcium carbonate thereby eliminating dispersers. Free calcium content in the system was measured in two plug flow reactors filled with vinasse at initial pH of 4.50. The proportion of 1.8 tonnes of limestone per m³ of vinasse was evaluated at the Hydraulic Retention Times (HRT) of 24, 48, 72, 96 and 120 hours, allowing stabilisation at 96 hours. The ratio of Volatile Acids/Total Alkalinity (VA/TA) ranged from 0.2 to 0.4 and the pH reached 7.0, at the HRT of 120 hours. Increasing the HRT also increased the volatile total solids (VTS) and fixed total solids (TFS) in a similar profile to the measured free calcium content, but calcium remained at the appropriate level of 100 to 250mg l-1. The proportion of limestone/vinasse was adequate to ensure stabilisation, but it is not recommended to reduce the HRT below 96 hours due to the risk of compromising the stability of the anaerobic system.
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