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Revista Brasileira de Sementes, Volume: 29, Número: 3, Publicado: 2007
  • Qualidade fisiológica e sanitária de sementes de Feijão-miúdo beneficiadas em mesa gravitacional

    Mertz, Liliane Marcia; Henning, Fernando Augusto; Maia, Manoel de Souza; Meneghello, Geri Eduardo; Henriques, Ariadne; Madail, Rafael

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da mesa gravitacional na qualidade fisiológica e sanitária de lotes de sementes de feijão-miúdo (Vigna unguiculata (L.) Walp). Após a limpeza, sementes de quatro genótipos (Amendoim, Baio, Mosqueado e Preto) foram beneficiadas em mesa de gravidade com descarga dividida em três frações: superior, intemediária e inferior. Admitiu-se como extremidade inferior, a situada no ponto mais baixo da descarga quando considerada a inclinação lateral da mesa e, como superior, a oposta. Avaliou-se a qualidade fisiológica das sementes através dos testes de germinação e vigor (envelhecimento acelerado, condutividade elétrica e teste de frio). Para avaliação da qualidade sanitária utilizou-se o método do papel filtro em gerbox (Blotter-test). Observou-se que a separação das sementes através da mesa gravitacional proporciona alterações positivas na qualidade fisiológica e sanitária dos lotes de sementes de feijão-miúdo para todos os genótipos avaliados, justificando-se assim, sua utilização no beneficiamento de sementes de feijão-miúdo.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the effect of the gravitational table in the sanitary and physiological quality in seeds lots of (Vigna unguiculata (L.) Walp). After the cleanness, seeds of four genotypes (Peanut, Bay, Mosqueado and Preto) had been submitted to the action of the gravity table with discharge divided in three fractions: superior, intermediate and inferior. It is admitted himself as inferior extremity, the situated one in the lowest point of the discharge when considered the lateral inclination of the table and, as superior, the opposing one. Physiological quality of the seeds was evaluated by germination test and vigor (accelerated aging, electric conductivity and cold test). For evaluation of the sanitary quality the blotter test was used. It was observed that the separation of the seeds through the gravitational table provided positive alterations in the physiological and sanitary quality of the lots of beans-small seeds for all the evaluated genotypes, justifying her use in the improvement of seeds of beans-small.
  • Morfologia de frutos, sementes e plântulas e germinação de sementes de Erythrina variegata L.

    Matheus, Miele Tallon; Lopes, José Carlos

    Resumo em Português:

    A caracterização morfológica de frutos e sementes fornece subsídios para diferenciar espécies e caracterizar aspectos ecológicos da planta, como a dispersão, estabelecimento de plântulas e fase da sucessão ecológica. São poucos os estudos sobre Erythrina variegata L. e na literatura não há informações sobre seu comportamento, principalmente sobre seu sistema de propagação no Estado do Espírito Santo. Objetivou-se estudar a morfologia de frutos, sementes e plântulas desta espécie, caracterizando-se os frutos externamente, as sementes interna e externamente e os processos de desenvolvimento e de diferenciação dos estádios das plântulas, além de se obter informações sobre a germinação das sementes, submetidos aos tratamentos de escarificação mecânica com lixa d’água nº 120, do lado oposto ao embrião; escarificação com lixa e posterior embebição em água à temperatura ambiente por 6, 12 e 24 horas; choque térmico; e embebição em água à temperatura ambiente por 12 e 24 horas. As sementes não se mostraram impermeáveis à entrada de água através dos tegumentos, dispensando a adoção de tratamentos pré-germinativos.

    Resumo em Inglês:

    Morphological characterization of fruits and seeds provides subsidies for species differentiation and characterization of ecological aspects of plants, such as dispersion, seedling establishment and ecological succession phase . Thereare few studies reported in regard to Erythrina variegata L. and in the literature there is no information about its behavior, especially about its system of propagation in the State of Espírito Santo. The objective of this study was to investigate the morphology of the fruits, seeds and seedlings of this species, characterizing the fruits externally, the seeds internally and externally, and describing the process of development and differentiation of the phases of the seedlings, as well as collecting information regarding the seed germination, using a completely randomized experimental design with the following treatments: intact seeds (control); mechanical scarification with sandpaper number 120, on the opposite side to the embryo; scarification with sandpaper and posterior soaking in water at ambient temperature for 6, 12 and 24 hours; thermal shock; and soaking in water at ambient temperature for 12 and 24 hours. The seeds did not show themselves impermeable to water through their teguments, thus, not requiring pre-germination treatments.
  • Morfo-anatomia do fruto e semente de amarelinho (Tecoma stans (L.) Kunth - Bignoniaceae)

    Renó, Laércio Ribeiro; Moscheta, Ismar Sebastião; Braccini, Alessandro de Lucca e

    Resumo em Português:

    O conhecimento restrito sobre a biologia da espécie Tecoma stans (L.) Kunth (Bignoniaceae), conhecida por amarelinho e a importância que a mesma vem adquirindo, principalmente, por sua característica invasora, motivaram o presente trabalho. Aspectos anatômicos do fruto e semente podem ser usados em taxonomia, bem como em estudos relacionados à ecologia da espécie. O objetivo foi descrever e ilustrar a morfo-anatomia do fruto e das sementes de amarelinho. Frutos de diferentes plantas foram coletados, aleatoriamente, nos municípios de Jacarezinho e Maringá, Norte do Estado do Paraná. Foram confeccionadas lâminas permanentes e semipermanentes. A análise morfológica e anatômica permitiu as seguintes observações: fruto seco deiscente do tipo cápsula loculicida; ovário bicarpelar, bilocular com um septo mediano longitudinal e óvulos anátropos unitegumentados; linha de deiscência presente desde o início do desenvolvimento do fruto, quando a camada contínua de fibras é interrompida por uma faixa de células parenquimáticas; semente alada, exalbuminosa, com envoltório coriáceo que reveste o embrião. O embrião é reto, com eixo hipocótilo-radicular curto e plúmula inconspícua. A ala da semente é membranosa e hialina.

    Resumo em Inglês:

    The little knowledge on the biology of the species Tecoma stans (L.) Kunth (Bignoniaceae), known by its yellow trumpet flower and the importance that the same is acquiring mainly because of its aggressive characteristic have motivated the present work. Anatomical aspects of the fruit and seed can be used in taxonomy, as well as in studies related to the ecology of the species. The objective was to describe and to illustrate the morphology and anatomy of the fruit and seeds of the trumpet flower. Fruits from different plants were collected in the municipal districts of Jacarezinho and Maringá, North of the State of Paraná. Permanent and semipermanent slides were made. The morphological and anatomical analyses allowed the following observations: dry fruit, dehiscent, of the loculicidal capsule type; 2-carpel and 2-locular ovary with a longitudinal medium septa and anatropous and unitegmy ovules; line of dehiscence present since the beginning of the fruit development, when the continuous layer of fibers is interrupted by a strip of parenchyma cells; winged seed, not albuminous, with coriaceous wrapper that covers the embryo. This is straight, with short hypocotyl-radicular axis and no evident plumule. The wing of the seed is membranous and hyaline.
  • Avaliação de danos por umidade, em sementes de soja, utilizando a técnica da análise de imagens

    Pinto, Taís Leite Ferreira; Cicero, Sílvio Moure; Forti, Victor Augusto

    Resumo em Português:

    Entre os problemas envolvidos na produção de sementes de soja destacam-se os danos por umidade, que resultam em perdas de germinação e de vigor. A técnica de análise de imagens, por meio do teste de raios X, é um método de precisão que possibilita examinar, com detalhes, a região danificada ou alterada, sua localização e extensão. Por ser um método não destrutivo, as sementes em análise podem ser submetidas a testes fisiológicos e, desta forma, é possível estabelecer as relações de causa e efeito. O presente trabalho teve como objetivo avaliar a eficiência da técnica de análise de imagens, por meio do teste de raios X, na identificação dos danos por umidade em sementes de soja, comparativamente ao teste de tetrazólio. Sementes de diferentes lotes de um mesmo cultivar (BRS 184) foram submetidas ao teste de raios X e, posteriormente, destinadas ao teste de primeira contagem de germinação, de forma a relacionar os danos com os possíveis prejuízos proporcionados às sementes. Paralelamente, foi realizado o teste de tetrazólio visando comparação com o teste de raios X. Para a análise interpretativa do teste de raios X, foram consideradas a severidade e a localização dos danos, juntamente com as fotografias digitais das plântulas ou sementes mortas resultantes do teste de primeira contagem de germinação. Com os resultados obtidos, pode-se afirmar que a análise de imagens mostrou-se eficiente na detecção dos danos por umidade em sementes de soja.

    Resumo em Inglês:

    Image analysis is a very promising technique to determine damage in seeds, which can result in germination and vigor losses. This precise method examines seeds individually using enlarged images in which damaged areas, as well their exact location and extension, can be found and examined in detail. Since this is a non-destructive method, analyzed seeds can be submitted to physiological tests to establish the relationship between damage and quality loss. The goal of this research was to study the efficiency of the image analysis technique, by the X-ray test, to identify weathering damage in soybean seeds, compared with the tetrazolium test. Seeds of different lots of soybean, cultivar BRS 184, were submitted to the X-ray test and, consecutively, used for the first count of the germination test, in order to determine the possible relationship between cause and effect. Simultaneously, the X-ray test was compared with the tetrazolium test. For the interpretation of X-ray test, the severity and location of weathering damage was considered. The results showed that image analysis, by the X-ray test, was efficient in detecting weathering damage in soybean seeds.
  • Germinação e morfologia do desenvolvimento pós-seminal de sementes de Nim-indiano (Azadirachta indica A. Juss. - Meliaceae)

    Vidigal, Deborah de Souza; Brasileiro, Beatriz Gonçalves; Dias, Denise Cunha F. S.; Alvarenga, Eveline Mantovani; Bhering, Maria Carmen

    Resumo em Português:

    Azadirachta indica A. Juss. é uma espécie nativa das regiões áridas da Ásia e África, mas que atualmente encontra-se distribuída também nas Américas e outras regiões de clima tropical e sub-tropical. É uma planta muito resistente, que apresenta excelentes propriedades medicinais. O objetivo deste trabalho foi definir o tipo de substrato e a temperatura mais adequada à germinação de sementes de nim-indiano (Azadirachta indica A. Juss.) e conhecer a morfologia de seu desenvolvimento pós-seminal, caracterizando as plântulas normais e o tipo de germinação. As sementes foram semeadas nos substratos vermiculita, areia e rolo de papel germitest e mantidas em germinador nas temperaturas de 25°C, 30°C, 35°C e 20-30°C. O delineamento estatístico utilizado foi o inteiramente casualizado, com quatro repetições de 25 sementes, avaliando-se a porcentagem de germinação. Os melhores resultados da germinação são verificados na temperatura constante de 35°C, nos substratos vermiculita e em rolo de papel com contagens de 15 e 30 dias. As plântulas normais são caracterizadas como de germinação epígea.

    Resumo em Inglês:

    Azadirachta indica A. Juss. is a native specie of the arid areas of Asia and Africa, but nowadays is also distributed in America and other areas with tropical and sub-tropical climate. It is a very resistant plant that presents excellent medicinal properties. The objective of this study was to define the ideal germination conditions for neem (Azadirachta indica A. Juss.) seeds evaluating the most appropriate substrates, temperature and characterizing its post-seminal morphology. Seeds were sown on vermiculite, sand and towel paper and maintained in a germinator at 25°C, 30°C, 35°C and 20-30°C. A complete randomized design was used, with 25 seeds sown in four replications, and the germination percentage was evaluated. The best results were obtained for temperature of 35°C in vermiculite and towel paper substrates and countings performed at 15 and 30 days after sowing. Normal seedlings were classified as epigeal germination.
  • Teste de germinação de sementes de sansão-do-campo (mimosa caesalpiniaefolia benth. - Fabaceae-mimosoideae)

    Novembre, Ana Dionisia da Luz Coelho; Faria, Tanise Carvalho; Pinto, Daniela Honório Ventura; Chamma, Helena Maria Carmignani Pescarin

    Resumo em Português:

    A pesquisa avaliou a temperatura e o substrato para o teste de germinação das sementes de sansão-do-campo (Mimosa caesalpiniaefolia Benth.). Inicialmente, foram avaliados, em mesa termogradiente, 11 intervalos de temperaturas entre 15°C e 35°C, sob oito horas de fotoperíodo diário. A seguir, utilizando as temperaturas mais adequadas (30°C e 35°C), em germinadores, com oito horas de fotoperíodo diário, foram testados os substratos papel (sobre papel e rolo de papel) e vermiculita (entre vermiculita). As sementes e as plântulas foram avaliadas diariamente, pelos critérios indicados na Regras para Análise de Sementes, e calculados a porcentagem e o índice de velocidade de germinação. A condição mais favorável para o teste de germinação das sementes de sansão-do-campo é a temperatura de 30°C e os substratos papel ou vermiculita.

    Resumo em Inglês:

    This research was carried out to study procedures for the germination test in sansão-do-campo seeds (Mimosa caesalpiniaefolia Benth.). The first study was done on a thermo-gradient table with temperature varying from 15°C to 35°C and daily 8-hour photoperiod. The best temperature from the first study (30°C and 35°C) was then evaluated in two substrata (paper - on top of paper and paper rolls, and vermiculite - between vermiculite). Evaluations were performed daily, according to the criteria established in the Brazilian Rules for Seed Testing, and the percentage and germination speed were determined. The best temperature was 30°C distributing the seeds using paper or vermiculite.
  • Manutenção da umidade do substrato durante o teste de germinação de Brachiaria brizantha

    Gaspar-Oliveira, Carolina Maria; Martins, Cibele Chalita; Nakagawa, João; Tomaz, Camila de Aquino

    Resumo em Português:

    Para avaliar procedimentos para a manutenção da umidade do substrato durante o teste de germinação de Brachiaria brizantha. Estudou-se o efeito da posição das caixas plásticas na câmara de germinação sobre a perda de água semanal, testando-se nove posições verticais (bandejas) e três posições horizontais (porta, meio e fundo do germinador). Foi também avaliado o efeito de procedimentos para manter a umidade do substrato, sobre a germinação, a perda de água semanal e o tempo despendido para a instalação do teste. Os procedimentos testados foram: (a) vedação da caixa plástica com vaselina, (b) vedação com saco plástico dobrado em quatro e colocado entre a tampa e a caixa, (c) colocação da caixa tampada dentro de saco plástico, (d) espuma sob o papel de germinação e (e) testemunha, caixa apenas tampada. Concluiu-se que a câmara de germinação promove a desidratação desigual do substrato conforme a posição das caixas; aquelas localizadas na primeira bandeja superior são as mais prejudicadas. Entre os procedimentos, a vedação com vaselina, a colocação da caixa dentro de saco plástico e a vedação com saco plástico dobrado em quatro entre a tampa e a caixa são eficientes na manutenção da umidade do substrato em taxas que não alteram os resultados do teste de germinação de B. brizantha; os dois últimos procedimentos são os mais rápidos e práticos, adaptando-se à rotina de um laboratório de análise de sementes.

    Resumo em Inglês:

    The research aimed to evaluate procedures for maintaining paper substrate moisture during Brachiaria brizantha germination test. So, the effect of plastic boxes position in a germination cabinet on weekly loss of substrate moisture was determined; nine vertical positions (trays) and three horizontal positions on the trays (front door, middle and back of the cabinet) were evaluated. The efficiency of some procedures for maintaining substrate moisture on germination percentage, weekly loss of substrate moisture and time spent for setting up the test was also studied. The procedures were as follows: (a) sealing the box by spreading vaseline in the surfaces between the lid and the box, (b) sealing the box by placing a plastic foil folded twice between the lid and the box, (c) placing the box, with the lid on, inside a plastic bag, (d) placing a polyethylene foam at the bottom of the box under the paper substrate and putting the lid on, and (e) control treatment, with just the lid on, without subsequent watering. It was concluded that the germination cabinet causes different dehydration rates of the substrates, and the boxes located on the first tray at the top are the most affected. Among the procedures, sealing the box with vaseline, placing the box inside a plastic bag and sealing the box by placing a plastic bag folded twice, are efficient for maintaining the paper substrate moisture at adequate levels in such a way that the results of Brachiaria brizantha germination tests are not altered; the last two mentioned procedures are faster and more practical, being easily adaptable to routine tests of a seed laboratory.
  • Estabelecimento de condições de luz e temperatura para germinação de sementes de amendoim forrageiro

    Amato, Ana Laura Pereira; Maia, Fernanda Costa; Maia, Manoel de Souza; Caetano, Leandro Sebastião; Simioni, Silvia Bristott; Conto, Leandro de; Bonini Filho, Roberto de Moura

    Resumo em Português:

    O objetivo do presente trabalho foi comparar diferentes condições de luz e temperatura para o estabelecimento do teste de germinação de sementes de amendoim forrageiro (Arachis pintoi Krapov. & W.C. Gregory), visando uma primeira aproximação à padronização do teste. Os testes de germinação foram conduzidos com 200 sementes (quatro repetições de 50 sementes), utilizando-se como substrato rolo de papel toalha. O experimento foi conduzido em duas etapas. Na primeira, as temperaturas utilizadas foram 25ºC, 30ºC, 35ºC, 25-30ºC, 25-35ºC e 30-35ºC, com e sem luz. Na segunda, as temperaturas alternadas de 25-30ºC e 25-35ºC foram comparadas com a recomendada para o amendoim comum (Arachis hypogaea L.), 20-30ºC com luz. Foram utilizadas três repetições, em delineamento completamente casualizado. Verificou-se que a utilização de temperaturas alternadas promove uma diminuição significativa no número de sementes duras devido à remoção da dormência das sementes. Entre os tratamentos com temperatura constante, a de 30ºC com luz promove o maior número de plântulas normais. As temperaturas alternadas de 20-30ºC e 25-30ºC, com luz, são as mais recomendadas para a condução do teste de germinação. Através da contagem diária do número de plântulas normais, recomenda-se a realização da primeira contagem aos 8 dias e o encerramento do teste de germinação aos 14 dias.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to compare different light and temperature regimes to establish conditions for the standard germination test of Brazilian peanut (Arachis pintoi Krapov. & W.C. Gregory). The germination tests were conducted with 200 seeds (4 x 50), using rolled paper towel. The experiment consisted of two stages. In the first, the temperatures used were 25 ºC, 30 ºC, 35 ºC, 25-30 ºC, 25-35 ºC and 30-35 ºC, with and without light. In the second, the alternating temperatures of 25-30 ºC and 25-35 ºC with light were compared with the recommended (20-30 °C with light) for peanut (Arachis hypogaea L.). Three statistical repetitions were used, in a completely randomized design. It was verified that the use of alternating temperatures promoted a significant decrease in the number of hard seeds because dormancy was overcome. Among the treatments with constant temperature, 30 ºC with light showed the highest number of normal seedlings. The temperatures of 20-30 ºC and 25-30 ºC, with light, were the most recommended for the germination test. Daily countings of normal seedlings showed that the best day for the first counting was the 8th and for the last one the 14th day of the germination test.
  • Estádio de maturação e qualidade de sementes após repouso de frutos de maracujá amarelo

    Araújo, Erneida Coelho de; Silva, Roberto Ferreira da; Viana, Alexandre Pio; Silva, Marcos Vinícius da

    Resumo em Português:

    Investigações sobre o efeito do repouso de frutos na qualidade das sementes evidenciam que há uma relação direta entre este repouso e o aumento da germinação e vigor das sementes avaliadas. O objetivo deste estudo foi avaliar a influência do estádio de maturação e do armazenamento de frutos na qualidade fisiológica de sementes de maracujá amarelo. Os frutos foram obtidos a partir de polinização manual, sendo que a colheita dos frutos foi realizada em três estádios de maturação: 55, 60 e 65 dias após a antese e armazenados às temperaturas de 8 ºC e 25 ºC, por 7, 14 e 21 dias de repouso. Para avaliação da qualidade das sementes, as características utilizadas foram: teor de água, massa seca das sementes, germinação e vigor. As sementes de maracujá amarelo provenientes dos frutos com 65 dias de idade e submetidos ao repouso por sete dias, tanto em ambiente refrigerado quanto natural, tem maior qualidade fisiológica; frutos colhidos aos 65 dias de idade após a antese e armazenados por sete dias às temperaturas de 8ºC e 25ºC apresenta também maior acúmulo de matéria seca.

    Resumo em Inglês:

    Investigation on the effect of rest of fruits on seed quality has shown a direct relationship between rest and increase in the seed germination and vigor. The objective of this study was to evaluate the influence of the degree of maturation and fruit rest on the physiological quality of passion fruit seeds. The fruits were obtained by hand pollination, and the fruits were harvested at three maturation stages: 55, 65 and 75 days after anthesis and stored at 25 and 8 ºC for 7, 14 and 21 days of rest. To evaluate the seed quality, the following characteristics were assessed: mixture content, seed dry matter, germination and vigor. Seeds from 65-day-old fruits and submitted to rest for 7 days, kept in a cooled environment and at room temperature showed better physiological quality; 65-day-old fruits harvested at anthesis and stored fo seven days at 8ºC and 25ºC presented also the largest accumulation of dry matter.
  • Germinação e desenvolvimento de plântulas de melancia em função da salinidade

    Torres, Salvador Barros

    Resumo em Português:

    Sementes de três lotes de melancia (Citrullus lanatus Schrad.), cv. Crimson Sweet, foram expostas a cinco potenciais osmóticos (0,0; -0,2; -0,4; -0,6 e -0,8MPa) utilizando-se substrato umedecido com soluções de NaCl, com objetivo de avaliar os efeitos de diferentes potenciais osmóticos de NaCl na germinação e no desenvolvimento de plântulas de melancia. Avaliaram-se a porcentagem de germinação, primeira contagem de germinação, porcentagem de plântulas anormais, comprimento da plântula e peso da massa seca da plântula. A análise dos resultados permitiu concluir que a diminuição progressiva do potencial osmótico de NaCl do substrato é prejudicial à germinação e, principalmente, ao desenvolvimento de plântulas; os efeitos se acentuam a partir do potencial osmótico -0,4MPa.

    Resumo em Inglês:

    Three seed lots of watermelon (Citrullus lanatus Schrad.), cv. Crimson Sweet, were germinated in blotter paper soaked with solutions of NaCl. The effect of water stress during seed germination and development of watermelon seedlings was evaluated by submitting seeds to five osmotic potentials : 0,0; -0,2; -0,4; -0,6 and -0,8 MPa. Percentage of germination, first count, abnormal seedlings, seedling length and dry weight were evaluated. Results showed that the gradual reduction of the osmotic potential of substrate is harmful to seed germination and development of watermelon seedlings. Osmotic potentials lower than -0,4M Pa were considered as critical.
  • Comparação da viabilidade de sementes de Schizolobium parahyba (vell.) blake - leguminosae caesalpinioideae, pelos testes de germinação e tetrazólio

    Ferreira, Robério Anastácio; Oliveira, Luciana Magda de; Tonetti, Olívia Alvina Oliveira; Davide, Antonio Claudio

    Resumo em Português:

    Schizolobium parahyba (Vell.) Blake, conhecido como guapuruvu, pode ser utilizado na construção civil, na medicina popular e apresenta potencial para uso na recuperação de matas ciliares. Poucas informações são encontradas na literatura sobre avaliação da qualidade fisiológica de sementes dessa espécie, principalmente em relação a metodologias para realização dos testes de germinação e tetrazólio. Objetivou-se com este trabalho avaliar a influência da temperatura no teste de germinação e da concentração da solução no teste de tetrazólio para avaliação da viabilidade de sementes de S. parahyba. Sementes de dois lotes tiveram seus ápices cortados, as quais foram desinfestadas com hipoclorito de sódio e semeadas em bandejas de polietileno (35x20x5cm), sobre areia peneirada, lavada e autoclavada (120ºC por 20 minutos). As sementes foram submetidas à temperaturas constantes de 25ºC, 30ºC, 35ºC sob luz contínua, e alternada de 20-30ºC com 8 horas de luz na temperatura de 30ºC. As avaliações foram realizadas considerando-se a emergência de radícula, plântulas normais e índice de velocidade de germinação. Para o teste de tetrazólio, após a imersão das sementes em água por 48 horas, os tegumentos e o endosperma foram removidos e os embriões imersos nas soluções de tetrazólio a 0,05% e 0,1% e mantidos em câmara de germinação tipo BOD no escuro por 5 horas a 30ºC. Nos testes de germinação, as temperaturas de 25ºC e 35ºC proporcionam maior porcentagem e velocidade de germinação de sementes de S. parahyba e no teste de tetrazólio, a concentração 0,05% da solução permitie avaliar, com eficácia, a qualidade dos lotes de sementes desta espécie.

    Resumo em Inglês:

    Schizolobium parahyba (Vell.) Blake, known guapuruvu can be used in building, popular medicine and to forest restoration in riparian areas. There are little informations about its seed quality evaluation. The objectives of this work were to evaluate the temperature influence on seed germination and to test the tetrazolium salt efficiency to determine seed viability. Two seed lots were harvested in Machado’s region - MG. To accelerate the germination process seed dormancy was broken with a cut in apical part and the pathogens incidence reduction was done by washing in sodium hipoclorite (2%). The seeds were sowed in poliethylen boxes (35x20x5cm) with sand as washed and sterilized at 120ºC by 20 minutes as substrate. Seeds were maintained at constant temperatures 25ºC, 30ºC and 35ºC with continuous light and at alternate temperatures 20-30ºC, with 8 hours of light. The evaluations were realized considering root emergence, normal seedlings and speed germination index. For tetrazolium test, after immersion of seeds were immersed 48 hours and to seed coats removal the embryos were kept in tetrazolium salt at 0,05% and 0,1%, at 30ºC into a germination chamber (BOD) in dark by 5 hours. In the germination tests, the temperatures at 25ºC and 35ºC promoted higher germination percentage and speed germination index than the other temperatures. In the tetrazolium test the concentration 0,05% was better than 0,1% promoting a more efficient evaluation of seed viability of this species and all the classes obtained were efficient to evaluate the seed viability.
  • Secafé: metodologia para acelerar a germinação das sementes de café

    Meireles, Robson Celestino; Araujo, Eduardo Fontes; Reis, Múcio Silva; Sediyama, Carlos Sigueyuki; Sakiyama, Ney Sussumu; Reis, Luciléa Silva dos

    Resumo em Português:

    Para analisar o uso do hipoclorito de sódio na degradação do pergaminho, como alternativa à remoção manual, bem como verificar seu efeito sobre a germinação das sementes, foram utilizadas sementes de café arábica da variedade Catuaí 44, provenientes da área experimental da Empresa Fertilizantes Heringer, no município de Manhuaçú, MG, com umidade inicial de 28,14%. Os tratamentos foram constituídos pela combinação de cinco concentrações de hipoclorito de sódio (0; 2,5; 5,0; 7,5 e 10%) e quatro tempos de embebição (6, 12, 18 e 24h), além de duas testemunhas, uma com pergaminho e outra sem pergaminho, o qual foi retirado manualmente. O experimento foi conduzido no delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 x 4, com 2 testemunhas adicionais, utilizando-se oito repetições de 50 sementes. Os testes utilizados para a avaliação da qualidade fisiológica das sementes foram: germinação, primeira contagem de germinação e classificação do vigor das plântulas. As concentrações de zero e 2,5% de hipoclorito de sódio não foram eficientes na retirada do pergaminho em todos os tempos de exposição. As concentrações iguais ou superiores a 5% foram efetivas na remoção do pergaminho mesmo nos menores tempos de exposição das sementes. O tratamento que proporcionou melhores resultados de germinação foi a embebição das sementes em solução de hipoclorito de sódio na concentração de 5% no tempo de 6 horas, apresentando-se superior à testemunha com pergaminho e semelhante à testemunha cujo pergaminho foi retirado manualmente. Conclui-se que a utilização do hipoclorito de sódio constitui alternativa eficiente para a retirada do pergaminho, sem causar prejuízo à germinação das sementes de café com 28,14% de umidade, podendo ser de grande utilidade na realização do teste de germinação em laboratório.

    Resumo em Inglês:

    Sodium hypochlorite was evaluated as a chemical treatment for endocarp degradation instead of manual removal, and its effect on seed germination. Coffea arabica L. seeds, Catuai 44 variety, from the "Empresa Fertilizantes Heringer" experimental area, Manhuaçú, MG were used. The seeds had a 28.14% moisture content at the beginning of the tests. Five sodium hypochlorite concentrations (0; 2.5; 5.0; 7.5 and10%) were used and four immersion times (6, 12, 18 and 24h). Two controls were used: seeds with endocarp and seeds without endocarp that were manually removed. A completely randomized design was used with a combination of 5 x 4 factors and two additional treatments and eight repetitions of 50 seeds each. Eeed physiological quality was analyzed by the germination test, first germination count and plant strength classification. Concentrations of 0 and 2.5% odium hypochlorite were not efficient for endocarp removal with all immersion times. Concentrations of 5% or higher were efficient on endocarp removal for all immersion times. Concentration of 5% and 6h immersion time gave the best result for seed germination and was similar to treatment without endocarp manually removed endocarp. In laboratory germination analysis sodium hypochlorite was an efficient alternative for endocarp removal of coffee seeds with 28,14% moisture content.
  • Produção de sementes de cebola em sistemas convencional e de transição agroecológica

    Rodrigues, Adriana Paula D'Agostini Contreiras; Piana, Clause Fátima de Brum; Peske, Silmar Teichert; Lucca Filho, Orlando Antônio; Villela, Francisco Amaral

    Resumo em Português:

    O presente trabalho teve como objetivo fazer um estudo nos sistemas de produção de semente de cebola convencional e agroecológico. Foram acompanhadas três propriedades nos municípios de Candiota e Hulha Negra, RS, de produção agroecológicas e duas convencionais, sendo marcadas aleatoriamente seis unidades de amostragem, cada uma delas com dois metros sobre a linha de produção, em cada uma das propriedades. As variáveis estudadas foram peso de bulbo, diâmetro bulbo quantidade de bulbos por área, quantidade de hastes por bulbo, quantidade de flores por umbela, quantidade de sementes por flor, teor de água da semente, rendimento de sementes, germinação, primeira contagem, peso de 1000 sementes, envelhecimento acelerado, índice e velocidade de germinação e sanidade de sementes, bem como o levantamento dos custos de produção. A produção de semente de cebola através do sistema de produção agroecológico é economicamente viável e ecologicamente sustentável. A produção de semente de cebola em sistema convencional situa-se em média de 30% do seu potencial. O potencial de produção e qualidade fisiológica da semente de cebola agroecológica e convencional são similares. A variável número de flores por umbela pode ser considerada o componente principal da produção de semente de cebola.

    Resumo em Inglês:

    The present work had the objective to study conventional and agroecological systems of onion seed production. For this, three farms with agroecological production and two conventional farmsin Candiota and Hulha Negra, Rs, were followed . Six sampling plots were randomly marked each one with two meters over the production line. The variables studied were: bulb weight, bulb diameter, bulb number per area, number of stems per bulb, number of flowers per umbela, number of seeds per flower, seed moisture content, seed efficiency, germination, first counting, weight of 1000 seeds, accelerated aging, speed of germination seed health. Based on the results the following conclusions were taken: The production of onion seed by the agroecological system is economical possible and ecologically sustainable; onion seed production in conventional systems is less than 30% of its potential; we can consider that the agroecolgical and conventional production of onion seeds have similar potential and physiologic quality; and the number of flowers per umbela is the main component of onion seed production .
  • Componentes do rendimento, teores de isoflavonas, proteínas, óleo e qualidade de sementes de soja

    Ávila, Marizangela Rizzatti; Braccini, Alessandro de Lucca e; Scapim, Carlos Alberto; Mandarino, José Marcos Gontijo; Albrecht, Leandro Paiola; Vidigal Filho, Pedro Soares

    Resumo em Português:

    A soja, além de ser utilizada na alimentação animal vem sendo incluída na alimentação humana, pois possui na sua composição química, proteínas, lipídios, algumas vitaminas e compostos polifenólicos, como as isoflavonas. A atividade antioxidante das isoflavonas pode ser considerada um mecanismo de garantia da qualidade das sementes, em virtude da teoria de deterioração, em detrimento da ação de radicais livres na membrana celular. Desta forma, conduziu-se um experimento durante o ano agrícola de 2004/05 em dois locais de semeadura (Maringá e Umuarama), com o objetivo avaliar os componentes de produção, a qualidade fisiológica das sementes de soja produzidas em dois locais de semeadura e determinar os seus teores de óleo, proteínas e de isoflavonas, bem como correlacionar o conteúdo de isoflavonas com os componentes de rendimento, qualidade fisiológica, teores de óleo e proteínas das sementes de soja. As cultivares estudadas foram de ciclo precoce (EMBRAPA 48 e BRS 213) e semiprecoce (BR 36, BRS 133, BRS 184 e BRS 214). Avaliou-se o rendimento e a massa de mil sementes, a qualidade das sementes por meio dos testes de germinação (primeira contagem e contagem final), tetrazólio (vigor e viabilidade) e o teor de óleo, proteínas e isoflavonas. Verificou-se que as cultivares BRS 133 e EMBRAPA 48 apresentaram os maiores conteúdos de isoflavonas, ao passo que, para a cultivar BR 36, foi constatada a menor quantidade, em ambos os locais. Para todas as cultivares avaliadas em Maringá, a germinação das sementes foi superior a 80%. A correlação entre isoflavonas e massa de mil sementes foi negativa para as duas localidades.

    Resumo em Inglês:

    Soybean seeds have been used not only for animal, but also for human nutrition because of the presence of proteins; lipids; some vitamins and polyphenolic compounds, such as isoflavones, in their chemical composition. The antioxidant activity of isoflavones may be considered a safe mechanism of seed quality. This is due to the deterioration theory which leads to a cellular detriment because of the action of free radicals on cell membranes. Experiments were carried out during the 2004/05 agricultural year in two different sowing locations (Maringá and Umuarama). The objective of this study was to evaluate the yield, physiological quality of seeds produced in two sowing locations; to determine oil, protein and isoflavone contents; as well as to correlate isoflavone contents to the yield, physiological quality and oil-protein contents of soybean seeds. The seed quality was evaluated by the germination test (first count and final count); the tetrazolium test (vigor and viability) and the concentration of oil, protein and isoflavone tests. Analysis of the isoflavone contents showed that the BRS 133 and EMBRAPA 48 cultivars presented the highest isoflavone contents whereas the BR 36 cultivar showed the lowest isoflavone contents in both places. Germination was above 80% in all cultivars tested in Maringá. The correlation between isoflavones and the weight of one thousand seeds was negative for both locations.
  • Nível da tolerância de sementes esverdeadas em lotes de sementes de soja após armazenamento

    Pádua, Gilda Pizzolante de; França-Neto, José De Barros; Carvalho, Maria Laene Moreira de; Costa, Odair; Krzyzanowski, Francisco Carlos; Costa, Nilton Pereira Da

    Resumo em Português:

    Ocorrência de sementes de soja esverdeadas, devido à maturação forçada de plantas ou sua morte prematura, causada por seca ou por doenças de raiz ou foliares, tem sido freqüente em diversas regiões brasileiras. A qualidade fisiológica de lotes com sementes esverdeadas pode ser afetada tanto em relação ao seu potencial de germinação quanto ao seu vigor, a ponto de inviabilizar sua comercialização. A determinação desse ponto que estabelece o nível máximo tolerado de sementes esverdeadas nos lotes é informação de extrema importância para os produtores de sementes. O objetivo do experimento foi determinar o nível tolerado de sementes esverdeadas em lotes de sementes de soja, que não comprometa a sua qualidade para fins comerciais. Foram utilizadas sementes de soja das cultivares CD 206, produzidas em Ubiratã, PR e de ‘FMT Tucunaré’, produzidas em Alto Garças, MT. Sementes esverdeadas foram mescladas com sementes amarelas nos seguintes porcentuais: 0%, 3%, 6%, 9%, 12%, 15%, 20%, 30%, 40%, 50%, 75% e 100%. A qualidade das sementes foi avaliada pelos testes de germinação, envelhecimento acelerado, tetrazólio e condutividade elétrica. Foram também determinados os teores de clorofila a, b e total nas sementes. O delineamento experimental utilizado foi blocos casualizados com três repetições, em esquema fatorial (duas cultivares x 12 níveis de sementes esverdeadas). A qualidade das sementes foi afetada negativamente e os teores de clorofilas se elevaram com o aumento dos porcentuais de sementes esverdeadas. Índices de até 3% de sementes esverdeadas, em lotes de sementes de soja, não propiciaram reduções na germinação, na viabilidade e no vigor, pelo envelhecimento acelerado, nas duas cultivares em estudo. A partir de 6% de sementes esverdeadas, a sua qualidade apresenta reduções significativas. Níveis superiores a 9% de sementes esverdeadas comprometem a qualidade de lotes de sementes de soja para fins comerciais, por seus efeitos significativos na redução do potencial fisiológico.

    Resumo em Inglês:

    The occurrence of green soybean seed due to forced maturation or premature plant death caused by drought or foliar and/or root diseases has been common in several Brazilian production areas. Physiological quality of seed lots with green seed may have their germination and vigor potentials affected and therefore discarded by the grain industry. The objective of this experiment was to determine the maximum tolerated level of green seed in soybean seed lots, which is information of major importance for seed producers when taking the decision whether to sell these lots. Soybean seed of the cultivars CD 206, produced in Ubirata, Parana, and ‘FMT Tucunare,’ produced in Alto Garças, Mato Grosso, were used in the study. Green seed and yellow seed of both cultivars were mixed in the following proportions: 0%, 3%, 6%, 9%, 12%, 15%, 20%, 30%, 40%, 50%, 75% and 100%. Seed quality was evaluated by the germination, accelerated aging, tetrazolium and electrical conductivity tests. The contents of a, b and total chlorophyll in the seed were also determined. A complete randomized block design in a factorial scheme (two cultivars x 12 levels of green seed) was used. Seed quality was negatively affected and chlorophyll contents incremented with the increase in the percentage of green seed. Seed germination, viability and vigor, measured by the accelerated aging test, were not reduced with levels of up to 3% green seed, for both cultivars. Levels above 6% green seed significantly reduced the quality of the seed. The quality of seed lots with 9% or more green seed was significantly reduced to the point that their commercialization is not recommended.
  • Sementes de ipê-branco (Tabebuia roseo-alba (Ridl.) Sand. - Bignoniaceae): temperatura e substrato para o teste de germinação

    Stockman, Ana Lúcia; Brancalion, Pedro Henrique Santin; Novembre, Ana Dionisia da Luz Coelho; Chamma, Helena Maria Carmignani Pescarin

    Resumo em Português:

    A pesquisa avaliou a temperatura e o substrato para o teste de germinação das sementes de ipê-branco (Tabebuia roseo-alba (Ridl.) Sand.). Em mesa termogradiente, foram avaliados 11 intervalos de temperatura entre 15°C e 35°C, sob oito horas de fotoperíodo diário. Foram analisados também os substratos papel (sobre papel e rolo de papel) e vermiculita (entre vermiculita) sob 30°C e 35°C, em germinadores com oito horas de fotoperíodo diário. As sementes e as plântulas foram avaliadas diariamente, considerando os critérios indicados nas regras para análise de sementes, e calculados a porcentagem e o índice de velocidade de germinação. A temperatura e o substrato interferem na germinação das sementes de ipê-branco; a condição mais favorável para o teste de germinação dessas sementes é 30°C em substrato papel.

    Resumo em Inglês:

    The research evaluated the temperature and substrate for the germination test of ipê-branco (Tabebuia roseo-alba (Ridl.) Sand.) seeds. The effects on germination of 11 temperatures intervals between 15.0°C and 35.0°C were evaluated in a thermo-gradient table with a daily 8-hour photoperiod . The substrates paper (on top of paper and between papers) and vermiculite (in vermiculite) were analyzed in chambers with daily 8-hour photoperiod at 30°C and 35°C. The seeds and seedlings were evaluated daily, by the criteria indicated in the Brazilian Rules for Seed Testing, and the percentage and germination speed were determined. The most favorable condition for the germination test for Tabebuia roseo-alba seeds was 30°C using paper as substrate.
  • Hidratação de sementes de cenoura em função do potencial hídrico da solução e do método de condicionamento

    Pereira, Márcio Dias; Dias, Denise Cunha Fernandes dos Santos; Dias, Luiz Antonio dos Santos; Araújo, Eduardo Fontes

    Resumo em Português:

    Este trabalho teve como objetivo monitorar a hidratação de sementes de cenoura em água e em soluções osmóticas, de modo a definir condições adequadas para o condicionamento osmótico. Os experimentos foram conduzidos no Laboratório de Pesquisa de Sementes do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Viçosa (UFV), com dois lotes de sementes de cenoura dacultivar Brasília, embebidos em solução osmótica de PEG 6000 a -1,0 e -1,2MPa e em água destilada, em incubadora BOD a 20ºC. Utilizaram-se dois métodos de embebição: em papel toalha umedecido e em soluções aeradas, realizada em frascos contendo as respectivas soluções, acoplados a uma bomba de ar. Para a obtenção das curvas de embebição, determinou-se o teor de água das sementes após 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72 e 96 horas em contato com água e após 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72, 96, 120, 144, 168, 192, 216, 264 e 312 horas em soluções de PEG 6000. Os dados foram submetidos à análise de variância e de regressão. Sementes embebidas em água absorveram água mais rapidamente do que as embebidas em PEG 6000, iniciando a protrusão da raiz primária após 48h de embebição, com teor de água de 54%. Para o condicionamento osmótico, recomenda-se a embebição das sementes de cenoura em soluções de PEG 6000 a -1,0 e -1,2 MPa até serem obtidos teores de água entre 40% e 45%, em papel umedecido, e entre 45% e 50%, em solução aerada.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to monitor carrot seed hydration in water and osmotic solutions to define appropriate conditions for priming treatment. Two Brasília cultivar carrot seed lots were used. Seeds were imbibed in -1.0 and -1.2 MPa PEG 6000 osmotic solutions and in distilled water, in an incubator BOD at 20ºC, using two different hydration methods: imbibition in moistened paper towel sheets and in aerated solutions. The imbibition curves for each seed lot were drawn after determining seed moisture content at 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72, 96 hours hydration in water and after 2, 4, 6, 8, 10, 12, 24, 48, 72, 96, 120, 144, 168, 192, 216, 264, 312 hours hydration in PEG 6000 solutions. Seed hydration in distilled water was faster than in PEG 6000 solutions; the primary root protrusion occurred at 48 hours imbibition as seeds reached 54% moisture content. Osmotic conditioning of carrot seeds should be performed by imbibition in PEG 6000 -1.0 or -1.2 MPa solutions to attain 40% and 45% moisture content (moistened paper) or 40% and 45% (aerated solutions).
  • Germinação de sementes de pau-ferro submetidas a diferentes condições de armazenamento, escarificação química, temperatura e luz

    Biruel, Rosangela Peres; Aguiar, Ivor Bergemann de; Paula, Rinaldo Cesar de

    Resumo em Português:

    Caesalpinia leiostachya (Benth.) Ducke (pau-ferro) é uma planta arbórea nativa do Brasil, cujas sementes possuem dormência causada pela impermeabilidade do tegumento à água. Neste trabalho foram conduzidos dois experimentos, nos quais foram utilizados diferentes períodos de escarificação em ácido sulfúrico concentrado para superar a dormência das sementes. No primeiro experimento, sementes coletadas em agosto de 1997 foram armazenadas por oito meses em ambiente não controlado no interior do próprio fruto, e em câmara seca após serem extraídas dos frutos; a seguir, elas foram imersas em ácido sulfúrico por 0, 10, 20, 40, 60 e 80min e colocadas para germinar nas temperaturas constante de 25ºC e alternada de 20-30°C, sob fotoperíodo de 8h. No segundo experimento, sementes extraídas de frutos recém-coletados em agosto de 1998 foram imersas em ácido sulfúrico por 0, 10, 20, 30, 40 e 60min, seguido do teste de germinação conduzido nas mesmas temperaturas do experimento anterior, na ausência e presença de luz. Foram avaliados a porcentagem final e o índice de velocidade de germinação das sementes. Os resultados mostraram que (a) a manutenção das sementes no interior dos frutos é uma alternativa viável para o armazenamento durante o período adotado; (b) as sementes recém-coletadas são indiferentes à luz, nas duas temperaturas testadas; (c) as sementes recém-coletadas e as armazenadas germinam em maior velocidade a 25ºC; (d) em sementes armazenadas, a imersão em ácido sulfúrico por 10min é suficiente para superar a dormência; (e) em sementes recém-coletadas, a imersão em ácido sulfúrico por 20 a 30min favorece a porcentagem e a velocidade de germinação.

    Resumo em Inglês:

    Caesalpinia leiostachya (Benth.) Ducke (Caesalpinaceae) is a tree species native to Brazil, whose seed dormancy is imposed by a waterproof coat. In this study two experiments using different periods of seed immersion in concentrated sulphuric acid in order to break dormancy were carried out. In the first experiment, seeds collected in August 1997 were stored for eight months either at room temperature inside the fruits or under dry chamber conditions after their extraction from the fruits. After storage, the seeds were immersed in sulphuric acid for 0, 10, 20, 40, 60, and 80 min and germination tests were conducted at constant (25ºC) and alternating (20-30ºC) temperatures, under an eight hour photoperiod. The second experiment was carried out with seeds extracted from fruits collected in August 1998 and immediately immersed in sulphuric acid for 0, 10, 20, 30, 40, 50, and 60min. Germination tests were conducted at 25ºC and 20-30ºC, in darkness and under white light. Both germination total percentage and speed of germination index were evaluated. The results showed that (a) the storage of seeds inside of fruits during the considered period is a viable alternative; (b) fresh seeds are indifferent to light at the two tested temperatures; (c) germination speed index either of fresh or of stored seeds is higher at 25ºC; (d) seed storage brought about a reduction in dormancy level so that exposing them to sulphuric acid for 10 minutes was enough to overcome seed dormancy; (e) in recently harvested seeds, the period of time of exposition to sulphuric acid needed to break dormancy was found to be between 20 and 30 minutes.
  • Madurez fisiológica, germinación y conservación de semillas de guayabito (Psidium cuneatum Camb. - Myrtaceae)

    Otegui, Mónica; Sorol, Claudia; Fleck, Anahí; Klekailo, Graciela

    Resumo em Espanhol:

    Psidium cuneatum Camb., "guayabito o arasá blanco" es una especie nativa de la provincia de Misiones y norte de Corrientes que tiene importancia ecológica y potencial interés comercial. Actualmente está afectada por el avance de la forestación comercial. El objetivo de este trabajo fue analizar el comportamiento germinativo de sus semillas según la madurez de los frutos, las condiciones de germinación y el almacenamiento en diferente ambientes. En individuos marcados y observados semanalmente durante 2 años, se estableció que la fructificación se produce desde diciembre a julio y que los frutos persisten en el árbol durante un período prolongado antes de dispersarse. La germinación de semillas procedentes de frutos de diferentes tamaños, evaluada a través del índice de velocidad de germinación y del porcentaje de germinación permitió determinar que las semillas procedentes de frutos con diámetro mayor a 1.5 cm exhiben mejor comportamiento germinativo, por lo que el tamaño del fruto es un buen indicador de madurez en esta especie. Por otra parte, se estudió el efecto que el régimen de temperatura tiene sobre la germinación, comprobándose que a 27ºC el porcentaje y la velocidad de germinación fueron significativamente superiores. Para establecer las condiciones para la conservación de las semillas se procedió a almacenarlas durante 30, 90, 180, y 270 días, combinando tipo de recipiente y temperatura. Se comprobó que el envase hermético fue más efectivo para la conservación del poder germinativo cuando se utilizó a baja temperatura, aunque se comprobó una reducción acentuada del poder germinativo, el cual fue de 32% a los 180 días.

    Resumo em Inglês:

    Psidium cuneatum Camb., "guayabito or arasá blanco" is a species native to the Misiones province and the north of Corrientes, where it is of ecological importance and a potential commercial interest. This species is currently affected by the advance of commercial forestations. The aim of this study was to analyze the germinative behaviour of seeds of this species according to the maturity of the fruits, the germinative conditions and storage under different environments. A few trees were labelled and submitted to weekly observations for two years. It was established that fructification takes place from December to July and the fruits remain on the trees during a long period before they fall off. The germination of seeds from fruits of different sizes, which was assessed by means of the velocity index and germinative percentage, showed that the seeds of fruits with diameter larger than 1.5 cm performed better, so that the fruit size is an appropriate indicator of maturity in this species. On the other hand it was confirmed that 27 ºC is the best temperature for germination percentage and velocity. To establish the best conditions for conserving the seeds, they were stored during 30, 90, 180, and 270 days combining different packaging and temperatures. The results indicated that hermetic packaging was more effective for the conservation of the germinative index when combined with low temperatures even though, after 180 days, a significant reduction in the germinative index (32%) was verified.
  • Avaliação da qualidade de sementes de Eugenia pleurantha (Myrtaceae) pelo teste de raios X

    Masetto, Tathiana Elisa; Davide, Antonio Claudio; Silva, Edvaldo Aparecido Amaral da; Faria, José Márcio Rocha

    Resumo em Português:

    O teste de raios X é uma ferramenta útil para avaliar a qualidade física de sementes florestais, que pode ser afetada pela ocorrência de sementes vazias, infestação por insetos e alterações físicas. Objetivou-se, com este estudo, verificar a eficiência do teste de raios X na avaliação dos danos internos em sementes de Eugenia pleurantha, bem como examinar a conseqüência destes danos na germinação. Sementes de Eugenia pleurantha foram colocadas em suportes de isopor e expostas a diversas intensidades de radiação (35, 45, 50 e 60 Kvp), com duração de 45 e 60 segundos para determinar o padrão de raios X. De acordo com a anatomia visualizada nas radiografias, as sementes foram classificadas em Sementes Cheias e Sementes Infestadas. Em seguida, as sementes foram submetidas ao teste de germinação em substrato sobre areia a 30ºC sob luz branca constante. A intensidade de radiação de 50 Kvp no tempo de exposição aos raios X de 60 segundos permitiu a visualização nítida dos danos internos causados por infestação de insetos nas sementes. Os danos internos causados por larvas observados nas radiografias impedem a germinação das sementes de Eugenia pleurantha.

    Resumo em Inglês:

    The X ray test is a useful tool to evaluate seed physical quality, thatt can be affected by the occurrence of empty seeds and the presence of insects and physical alterations. The objective of this study was also to investigate the efficiency of the X ray test in the evaluation of internal damage in seeds of Eugenia pleurantha, as well as to examine the consequence of this damage in the germination. Seeds of Eugenia pleurantha were placed in supports and exposed to several radiation intensities (35, 45, 50 and 60 Kvp) for 45 and 60 seconds to determine the X ray pattern. According to the anatomy visualized in the X rays, the seeds were classified as full seeds and infested seeds. The seeds were submitted to the germination test with sand as substratum placed at 30°C under continuous light. The 50 Kvp radiation intensity and a 60 second exposure to the X rays allowed clear visualization of the internal damage caused by the presence of insects in the seeds. The internal damage caused by insects prevented Eugenia pleurantha seed germination.
  • Testes para avaliação do potencial fisiológico de sementes de alface e sua relação com a germinação sob temperaturas adversas

    Nascimento, Warley Marcos; Pereira, Roseane Sousa

    Resumo em Português:

    A avaliação rotineira da qualidade fisiológica de sementes tem sido baseada no teste de germinação. Os testes de vigor podem estimar mais detalhadamente o desempenho de lotes em campo (semeadura direta) ou casa de vegetação (produção de mudas). Cinco lotes de sementes de alface ‘Everglades’ foram testados com o objetivo de estudar a eficiência de alguns testes de vigor para a avaliação da qualidade fisiológica das sementes e estabelecimento de relações com a germinação sob temperaturas adversas. As sementes foram submetidas aos testes de germinação (20°C), primeira contagem de germinação, envelhecimento acelerado (41°C/48 h), comprimento da raiz primária, germinação sob temperaturas adversas (10° e 35°C) e emergência das plântulas em casa de vegetação. A germinação, quando conduzida a 20°C, foi superior a 81%, com diferenças pouco acentuadas entre os lotes. Pelos resultados obtidos, pode-se concluir que a primeira contagem de germinação e comprimento da raiz primária acusaram diferenças significativas entre os lotes. O teste de envelhecimento acelerado foi o mais eficiente na separação dos lotes com diferentes níveis de vigor. Este teste, juntamente com o teste de primeira contagem pode ser utilizado na escolha dos lotes de sementes de alface para a semeadura sob altas temperaturas.

    Resumo em Inglês:

    Evaluation of seed physiological quality has been routinely based on standard germination test. Vigor tests have shown more sensitivity in detecting the potential performance of seedlots in the field (direct seeding) or greenhouse (transplant production) conditions. Five seedlots of ‘Everglades’ lettuce were tested to determine the efficiency of some vigor tests and their relation to germination under adverse temperatures. Seeds were submitted to the germination test (20°C), germination first count, accelerated aging (41°C/48 h), primary root length, germination under adverse conditions (10° and 35°C) and seedling emergence under greenhouse conditions. Seed germination at 20°C was higher than 80% thus showing similarity among the seed lots evaluated. The germination first count and primary root length tests detected significant differences among seedlots. The accelerated aging test was the most efficient in ranking seedlots with different seed vigor. This test and the germination first count and the primary root length may be used for selecting lettuce seedlots for sowing under high temperature conditions.
  • Compostos fenólicos inibidores da germinação em sementes de mamão (Carica papaya)

    Tokuhisa, Daí; Dias, Denise Cunha Fernandes dos Santos; Alvarenga, Eveline Mantovani; Hilst, Paulo Cèsar; Demuner, Antônio Jacinto

    Resumo em Português:

    Sementes de mamão germinam lenta e irregularmente, o que tem sido atribuído à presença da sarcotesta. O trabalho teve como objetivos avaliar o efeito inibitório de extratos de sarcotesta na germinação de sementes de alface e quantificar compostos fenólicos em sementes de mamão. Foram utilizados frutos de mamão do grupo Formosa, híbrido Tainung 01, colhidos em Maio e Setembro/2005, obtendo-se sementes com e sem sarcotesta que foram avaliadas quanto à germinação aos 15 e 30 dias após a semeadura. Realizou-se um bioensaio com sementes de alface, que foram colocadas para germinar em substrato umedecido com água e com soluções obtidas a partir de extrato da sarcotesta de sementes de mamão. Determinou-se, também, o conteúdo de compostos fenólicos nas diferentes estruturas destas (sarcotesta, esclerotesta, endosperma e embrião), utilizando-se o ácido tânico como padrão e para reação de coloração, o reagente Folin-Ciacalteau, com leitura em espectrofotômetro a 765 nm. Verificou-se que o extrato de sarcotesta inibe a germinação e o crescimento da raiz primária das plântulas de alface, devido à presença de compostos fenólicos. Maior quantidade destes compostos foi observada na esclerotesta das sementes de mamão, seguida da sarcotesta, sendo praticamente nula a presença de tais compostos no embrião e no endosperma. Sementes oriundas da colheita de Maio/2005 exibiram dormência, apresentando maior conteúdo de fenóis na sarcotesta quando comparadas às sementes obtidas de frutos colhidos em Setembro/2005, as quais não apresentaram dormência.

    Resumo em Inglês:

    The slow and erratic germination of papaya seeds has been attributed to inhibitors present in the sarcotesta. This study was undertaken to evaluate the inhibition effect of sarcotesta extract on lettuce seed germination and to quantify phenolic compounds in papaya seeds. Papaya fruits of the Formosa group, hybrid Tainung 01, were harvested in May and September/2005. At each harvest time, seeds with and without sarcotesta were obtained and the germination percentage was evaluated at 15 and 30 days after seeding. A bioassay was performed with lettuce seeds, which germinated in substratum moistened with water (control) and with solutions obtained from papaya sarcotesta extract. The phenolic compounds were quantified in different structures of papaya seeds (sarcotesta, esclerotesta, endosperm and embryo), using tannic acid as standard and the color reaction with Folin-Ciacalteau reagent measured at 765 nm by spectrophotometry. The bioassay indicated that sarcotesta extract inhibits the germination and growth of the lettuce seedling primary roots due to the presence of inhibitory substances (phenols). A high amount of these substances was found in the papaya seed esclerotesta, followed by the sarcotesta, but there was practically no concentration of these compounds in the embryo and endosperm. Seeds extracted from fruits harvested in May 2005 had dormancy and higher phenolic content compared to seeds harvested in September 2005, which did not exhibit dormancy.
  • Avaliação de genótipos de soja em semeadura de inverno, em Selvíria, MS: produção e qualidade fisiológica de sementes

    Silva, Josué Bispo da; Lazarini, Edson; Sá, Marco Eustáquio de

    Resumo em Português:

    A semeadura da soja fora do período convencional tem se tornado uma opção para produção de sementes com elevado potencial fisiológico, o que torna necessária a busca por materiais adaptados às novas condições ambientais, fornecendo, assim, maiores subsídios aos agricultores. A pesquisa teve por objetivo identificar genótipos capazes de produzir sementes de alta qualidade no inverno, em Selvíria, MS. As cultivares FT-2000, FT-Inaê, Embrapa 20 (Doko RC), CAC-1, IAC-17, IAC-18, IAC-19, IAC-8-2, FT-101, FT-109, MT/BR 45 (Paiaguás), MT/BR 50 (Parecis), MT/BR 52 (Curió), MT/BR 53 (Tucano), MT/BR 47 (Canário), MT/BR 49 (Pioneira), BRSMT Uirapuru, BR Emgopa 314 (Garça Branca), MG/BR 46 (Conquista), FT-Estrela, FT-Cometa, Dourados, JAB-11, BR 9 (Savana), FT-Abyara, Embrapa 30 (Vale do Rio Doce), Embrapa 9 (Bays), Embrapa 31 (Mina), IAC-16, IAS 5, EMGOPA-304 e IAC-Foscarin 31 foram semeadas em 5/6/1998 e avaliadas quanto às características agronômicas e o potencial fisiológico das sementes. O delineamento experimental utilizado foi o em blocos ao acaso, com cinco repetições. As cultivares mais adaptadas às condições climáticas da região foram Parecis, Bays, CAC-1, Garça Branca, Paiaguás, Pioneira e IAC-16; a semeadura no inverno deve ser antecipada para início de maio, com suplementação hídrica, uma vez que junho já foi muito tardia.

    Resumo em Inglês:

    The sowing of soybean out of the conventional period is an option for the production of seeds with high physiological quality. On the other hand, this fact makes necessary the search for cultivars adapted to new environmental conditions. Therefore, additional research is needed to supply more information to producers related to the choice of the most suited cultivars with regard to high seed quality. This research was conducted in Selvíria, MS, Brazil in which the cultivars FT-2000, FT-Inaê, Embrapa 20 (Doko RC), CAC-1, IAC-17, IAC-18, IAC-19, IAC-8-2, FT-101, FT-109, MT/BR 45 (Paiaguás), MT/BR 50 (Parecis), MT/BR 52 (Curió), MT/BR 53 (Tucano), MT/BR 47 (Canário), MT/BR 49 (Pioneira), BRSMT Uirapuru, BR Emgopa 314 (Garça Branca), MG/BR 46 (Conquista), FT-Estrela, FT-Cometa, Dourados, JAB-11, BR 9 (Savana), FT-Abyara, Embrapa 30 (Vale do Rio Doce), Embrapa 9 (Bays), Embrapa 31 (Mina), IAC-16; IAS 5, EMGOPA-304, and IAC-Foscarin 31 were studied. These cultivars were sown on June 5, 1998, and evaluated both for agronomic characteristics and the physiological potential of the seeds. The experimental units were arranged in the field according to a randomized complete block design with five replicates. The cultivars more adapted to the climatic conditions were Parecis, Bays, CAC-1, Garça Branca, Paiaguás, Pioneira, and IAC-16. It was concluded that winter sowing should start at the beginning of May, with water supply, since June was found to be too late.
  • Secagem e germinação de cupuaçu (Theobroma grandiflorum (Wiild. ex Spreng.) Schum. - sterculiaceae) Research Note

    Cruz, Eniel David

    Resumo em Português:

    O objetivo deste estudo foi verificar o efeito da secagem na germinação de sementes cupuaçu (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) K. Schum.) A secagem foi efetuada em estufa com circulação forçada de ar sob temperatura variando de 23 a 33ºC até conteúdos de água de 58,6 a 16,1%. A semeadura, a 0,5cm de profundidade, foi efetuada em caixas plásticas em substrato constituído de mistura de areia e serragem (1:1), previamente esterilizada em água quente (100ºC) por 2h. A emergência ocorreu em laboratório desprovido de controles de temperatura e de umidade relativa do ar e sob luz natural. Foi quantificado a teor de água das sementes, em quarto repetições de 10 sementes; germinação, avaliada durante 30 dias com contagem diária das sementes germinadas; índice de velocidade de germinação; número de dias para iniciar a germinação. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro repetições de 25 sementes. A redução do teor de água das sementes de 58,6 para 37,8% não afetou a germinação e o índice de velocidade de germinação; entretanto, estas variáveis foram afetadas quando o teor de água foi reduzido para valores abaixo de 30,7%. A respeito dos dias para início da germinação foi observada que apenas quando o teor de água foi de 16,1% as sementes demandaram maior número de dias para germinarem. Sementes de cupuaçu são consideradas recalcitrantes e podem ser dessecadas até 37,8% de água sem redução da germinação.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to verify the effect of drying on germination of cupuassu (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng) K. Schum.) seeds. Desiccation was in forced air oven, with temperature ranging from 23 to 33ºC. Sowing was carried out at 0.5cm of depth in plastic trays in sand and sawdust mixture (1:1), previously sterilized in hot water (100ºC), during 2h. Seeds were left to germinate in a laboratory with no temperature and relative humidity control, under natural light. It was quantified the seed moisture content, in four replications of 10 seeds; the germination percentage, performed during 30 days, with daily counts of the number of germinated seeds; the germination speed index; and number of days to the germination onset. The experimental design was completely randomized with four replications of 25 seeds. The reduction of moisture content from 58.6 to 37.8% did not affect seed germination and germination speed index; however, they were affected when moisture content was reduced to values below 30.7%. It was observed that only when moisture content was 16.1% seeds demanded more days to begin germination. Cupuassu seeds are classified as recalcitrant and they can be desiccated up to 37.8% with no reduction on germination.
  • Equação de viabilidade para determinar a longevidade de sementes de trigo sob condições diferenciadas em armazenamento convencional Nota Científica

    Marcondes, Maria Celeste; Andreoli, Claudinei; Miglioranza, Edison

    Resumo em Português:

    O objetivo deste trabalho foi aplicar a equação simplificada de viabilidade desenvolvida por Andreoli (1998) para predizer a longevidade de sementes de trigo das cultivares BRS 210, BRS 208, CD 104, IAPAR 78 e IPR 85, em condições de armazenamento convencional, nos municípios de Mauá da Serra e Londrina, PR. A equação simplificada é dada pelo modelo, Vp = Vi - (tgbeta).p, em que Vp é a viabilidade em ‘probit’ no período p, Vi é a germinação inicial do lote, e tgbeta é a taxa de deterioração da semente para cada cultivar. Os lotes de sementes escolhidos ao acaso foram divididos em quatro partes, embalados em sacaria de polipropileno trançado e armazenados por 300 dias em armazéns convencionais nos dois municípios. Os dados de germinação foram transformados em ‘probit’ e a declividade da reta (tgbeta) foi calculada entre 0 e 30 dias. As taxas de deterioração variaram de 0,4 x 10-3 a 1,3 x 10-3, sendo que nas condições de Londrina as taxas foram maiores, indicando que a germinação da semente declinou mais rapidamente do que em Mauá da Serra. O modelo prediz com acurácia a longevidade das sementes de trigo, independente do genótipo, em armazém convencional. A germinação inicial das sementes (V1) não afetou a taxa de deterioração.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to apply the simplified equation of viability developed by Andreoli (1998), to predict changes in seeds viability during open warehouse storage. Seeds of wheat cultivars BRS 210, BRS 208, CD 104, IAPAR 78 and IPR 85 were packed in raffia bags and stored for 0, 30, 60, 90, 120, 180, 240, and 300 days in an open warehouse at two locations: Mauá da Serra and Londrina; both in Paraná State, Brazil. The simplified equation is given by the model Vp = Vi - (tgbeta).p, in which Vp is seed viability in probit for a period p (days), Vi is the initial seed viability in probit and tgbeta is the seed deterioration rate for wheat at determined storage conditions. The germination data was transformed in probit and the deterioration rate (tgbeta) between 0 and 30 days was calculated.The coefficient tgbeta ranged from 0,4 x10-3 to 1,3 x10-3, depending on locations and cultivars. In Londrina, the coefficient tgbeta was higher, indicating that the germination declined faster than Mauá da Serra. This model has accurately predicted wheat seeds germination, independently of the genotype, under open storage. The initial quality of the seed (V1) did not affect the seed deterioration rate.
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