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Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 37, Número: 1, Publicado: 2008
  • Produtividade e qualidade da flor-de-seda em diferentes densidades e sistemas de plantio Forragicultura

    Andrade, Maria Verônica Meira de; Silva, Divan Soares da; Andrade, Albericio Pereira de; Medeiros, Ariosvaldo Nunes de; Pimenta Filho, Edgard Cavalcanti; Cândido, Magno José Duarte; Caldas Pinto, Maria do Socorro de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito de dois sistemas de plantio (sem camalhão e com camalhão) e de três espaçamentos (1,0 × 1,5 m; 1,5 × 2,0 m; e 2,0 × 2,0 m) sobre a qualidade e a produtividade de flor-de-seda aos 60 dias de rebrotação. Utilizou-se o delineamento experimental com blocos casualizados em esquema fatorial 2 × 3 (dois sistemas de manejo do solo e três densidades de plantio) com cinco repetições, em parcelas subdivididas no espaço e no tempo. Plantas escolhidas aleatoriamente foram cortadas, separadas por tratamento e analisadas quanto aos teores de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), cinzas, extrato etéreo (EE), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), celulose, hemicelulose, lignina, carboidratos não-fibrosos (CNF) e carboidratos totais (CT) e quanto à produtividade (kg MS/ha). Os sistemas de manejo do solo e as densidades de plantio não influenciaram a composição em MO, cinzas, FDN, EE, lignina, celulose, CNF e CT. As densidades de plantio influenciaram o teor de hemicelulose e FDA. O sistema de manejo do solo com camalhão teve efeito linear decrescente sobre o teor de PB. A maior produtividade de MS (699,72 kg/ha) da flor-de-seda foi verificada no sistema de plantio mais adensado (1,0 m × 1,5 m) e correspondeu a 6.666 plantas/ha.

    Resumo em Inglês:

    The effect of two soil handling systems was evaluated (without furrow and with furrow), three spacing (1.0 m × 1.5 m; 1.5 m × 2.0 m and 2.0 m × 2.0 m) on the quality and the productivity of rooster tree 60 days after cut. It was used a split-plot (space and time) factorial arrangement in a randomized block design. Factors were two soil handling systems and three planting densities (2 × 3) with five replications per treatment. Plants chosen randomly were cut, separated in accordance with treatments and analyed the contents of dry matter (DM), organic matter (OM), mineral matter (MM), ether extract (EE), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), cellulose, hemicellulose, lignin, water soluble carbohydrates (WSC), total carbohydrates (TC), and productivity (DM kg/ha). It was observed that the soil handling systems and planting densities did not influence the OM, MM, NDF, EE, lignin, cellulose, WSC and TC. The planting density affected the DM, hemicellulose, and ADF. The CP concentration was lower when using the handling systems with furrow. The DM largest productivity (699.72 kg MS/ha) of the rooster tree was verified in the more dense population (1.0 m × 1.5 m), corresponding to 6,666 plants/ha.
  • Características anatômicas e valor nutritivo de quatro gramíneas predominantes em pastagem natural de Viçosa, MG Forragicultura

    Bauer, Maristela de Oliveira; Gomide, José Alberto; Silva, Eldo Antônio Monteiro da; Regazzi, Adair José; Chichorro, José Franklim

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência das características anatômicas e dos sítios de lignificação dos tecidos sobre o valor nutritivo de lâminas foliares de quatro gramíneas coletadas nas estações chuvosa e seca. Amostras frescas das duas últimas lâminas foliares recém-expandidas, correspondentes à última e à penúltima posição no perfilho de capim-gordura (Melinis minutiflora Pal. De Beauv), capim-braquiária (Brachiaria decumbens Staph.), capim-sapé (Imperata brasiliensis Trin.) e capim-jaraguá (Hyparrhenia rufa (Nees) Staph.) foram avaliadas quanto às características anatômicas, segundo técnicas de microscopia de luz e varredura. Nessas amostras analisou-se a proporção de tecidos e de sítios de lignificação. Também foram determinadas as concentrações de fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), lignina e celulose da parede celular, assim como a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS). Os dados foram analisados segundo delineamento inteiramente casualizado, com os tratamentos no esquema fatorial, com três repetições. Determinaram-se as correlações entre DIVMS, componentes químicos da parede celular e proporção de tecidos. Observou-se o mesmo padrão de proporção de tecidos e DIVMS no capim-gordura e no capim-braquiária, assim como nos capins sapé e jaraguá. A digestibilidade in vitro da matéria seca e os componentes da parede celular sofreram influência da estação, enquanto as características anatômicas não foram significativamente influenciadas por esse fator. Os capins gordura e braquiária caracterizaram-se por maiores proporções de bainha parenquimática do feixe e os capins sapé e jaraguá por maiores proporções de xilema e esclerênquima. Altos coeficientes negativos de correlação foram estabelecidos entre os coeficientes de digestibilidade e as proporções de xilema e esclerênquima, assim como com os teores de FDN, FDA e lignina das lâminas foliares.

    Resumo em Inglês:

    It was evaluated the effect of anatomical characteristics and tissue lignification sites on the leaf blade nutritive value of four grasses sampled during the dry and rainy season. Fresh samples of the two last expanded leaf blades on the tiller tops of molassesgrass (Melinis minutiflora Pal. De Beauv), signalgrass (Brachiaria decumbens Staph.), sapegrass (Imperata brasiliensis Trin.) and, jaraguagrass (Hyparrhenia rufa (Nees) Staph.) were collected in the rainy and dry seasons. These samples were evaluated according to anatomical characteristics using light and scan microscopy (proportion of xylem and sclerenchyma tissues), chemical composition and in vitro dry matter digestibility (IVDMD). The experimental data were submitted to statistical analysis appropriate to the completely random design, in the factorial arrangement with three replications per treatment. The same pattern of tissue proportion and IVDMD values were observed for molassesgrass and signalgrass, as well as for sapegrass and jaraguagrass. The seasons of the year influenced the IVDMD and the concentrations of the cell wall components, but their effect on the leaf blades anatomical characteristics was inconsistent. Significant and negative correlation coefficients were observed between the IVDMD and the proportions of lignified vascular bundle sheath, sclerenchyma and phloem as well as with NDF, ADF and lignin contents of the leaf blades.
  • Avaliação dos capins mombaça e massai sob pastejo Forragicultura

    Euclides, Valéria Pacheco Batista; Macedo, Manuel Cláudio Motta; Zimmer, Ademir Hugo; Jank, Liana; Oliveira, Marcelo Paschoal de

    Resumo em Português:

    Visando à liberação para uso comercial, realizou-se avaliação do capim-massai (Panicum maximum) quanto à adaptação e produtividade. No plantio foram utilizados 2,7 t/ha de calcário dolomítico, 500 kg/ha da fórmula 0-20-15 e 50 kg/ha de FTE BR-12. Como adubação de cobertura, efetuaram-se aplicações da fórmula 0-20-20 (200 kg/ha) e de nitrogênio (50 kg/ha de N). Os cultivares testados foram Mombaça e Massai. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados com dois tratamentos e duas repetições. Os piquetes (1,5 ha) foram subdivididos em seis e submetidos ao pastejo rotacionado, com sete dias de utilização e 35 dias de descanso. Foram utilizados quatro animais-teste por piquete e animais reguladores para manter resíduos de MS pós-pastejo superiores a 2 t/ha. Os pastos foram amostrados no pré e no pós-pastejo para se estimarem a massa de forragem, a proporção dos componentes morfológicos e o valor nutritivo. Os animais foram pesados a cada 42 dias. Os animais no pasto de capim-mombaça ganharam mais peso (437 g/novilho.dia) que aqueles no pasto de capim-massai (300 g/novilho.dia). No entanto, o capim-massai suportou maior taxa de lotação (2,15 UA/ha) que o capim-mombaça (1,86 UA/ha). No entanto, esta maior capacidade de suporte não foi suficiente para compensar o menor ganho de peso vivo dos animais neste pasto (626 kg/ha.ano) em comparação àqueles mantidos no pasto de capim-mombaça (691 kg/ha.ano). O desempenho satisfatório, associado a outras importantes características de adaptação, torna o cultivar Massai uma forrageira promissora para a diversificação e viabilização da sustentabilidade de sistema de produção de bovinos de corte.

    Resumo em Inglês:

    A new cultivar of Panicum maximum (Massai) was evaluated for commercial release, at the Embrapa Beef Cattle, Campo Grande, MS, Brazil, from November 1993 to April 1999. At establishment, 2,7 t/ha of lime, 400 kg/ha of 0-20-20 and 50 kg/ha of FTE were applied. Maintenance fertilizer was 200 kg/ha of 0-20-20 NPK and 50 kg/ha N, annually. The Panicum maximum cultivars tested were Mombaça and Massai. The experimental design was a randomized complete block with two treatments and two replicates. The paddocks (1.5 ha) were divided in six, and submitted to a rotational stocking with 7 days of grazing and 35 days of rest. Four steers (testers) were kept in each paddock for a whole year and additional steers were allocated and removed from each paddock to assure post-grazing residues higher than 2 t/ha of dry matter. All pastures were sampled, before and after grazing, to estimate forage availability, percentages of the morphological components and nutritive value. The animals were weighed each 42 days. Steers grazing Mombaça pasture performed better than those grazing Massai pasture, averaging 437 and 300 g/steer/day, respectively. However, the Massai pasture sustained higher stocking rate than the Mombaça pasture, with stocking rates of 2.15 and 1.86 AU/ha, respectively. This higher carrying capacity was not enough to compensate for the lower liveweight gain in the Massai pasture, resulting in lower productivity when compared to the Mombaça pasture, with averages of 626 and 691 kg/ha/year, respectively. The satisfactory performance presented by cv Massai, associated with other important characteristics of adaptability, attest the value of this cultivar as an alternative pasture for different beef cattle systems as well as a contribution to their sustainability.
  • Sistema radicular do Panicum maximum Jacq. cv. IPR-86 Milênio adubado com nitrogênio e submetido à lotação rotacionada Forragicultura

    Sarmento, Patrícia; Rodrigues, Luís Roberto de Andrade; Lugão, Simony Marta Bernardo; Cruz, Mara Cristina Pessôa da; Campos, Fábio Prudêncio de; Ferreira, Manoel Evaristo; Oliveira, Ricardo Ferraz de

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o efeito do nitrogênio no sistema radicular da espécie Panicum maximum Jacq. cv. IPR-86 Milênio, sob pastejo. As doses de N utilizadas foram 0; 150; 300 e 450 kg/ha.ano. As densidades de raízes no pré-pastejo foram avaliadas no quinto ano de aplicação de N, em três profundidades (0-10; 10-20 e 20-40 cm), com crescimento aos 7; 14; 21 e 35 dias após o pastejo. O método de pastejo utilizado foi o de lotação rotacionada. Os valores máximos de densidades de comprimento e de massa das raízes no pré e no pós-pastejo foram obtidos nas doses de N de 204; 206; 192 e 197 kg/ha, respectivamente. Nas doses de N de 0, 150 e 300 kg/ha, o crescimento das raízes (em densidade de comprimento) aumentou, em média, até 29 dias após o pastejo, enquanto, na dose 450 kg/ha, o aumento foi linear. Independentemente da dose de N, 60 a 25% do sistema radicular do cultivar IPR-86 Milênio concentrou-se nas camadas de 0-10 e 10-20 cm de profundidade, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    The effect of nitrogen on the root system of the species Panicum maximum Jacq. cv. IPR-86 Milênio, under grazing, was evaluated. The N rates were 0; 150; 300 and 450 kg/ha.year. The root density was evaluated during pre-grazing at five years of successive N application, in three depths (0-10; 10-20 and 20-40 cm) and the root growth at 7, 14, 21, and 35 days after grazing. The grazing method adopted was rotational stocking. Root length and root mass densities in pre- and post- grazing presented maximum values at rates 204, 206, 192, and 197 kg/ha of N, respectively. The root growth (in root length density) increased, on average, until 29 days after grazing at rates 0, 150, and 300 kg/ha; at 450 kg/ha N rate, the increase was linear. Independently of N rates, around 60 and 25% of IPR-86 Milênio cultivar root system was concentrated in 0-10 and 10-20 cm depth, respectively.
  • Compensação tamanho/densidade populacional de perfilhos em pastos de capim-marandu Forragicultura

    Sbrissia, André Fischer; Silva, Sila Carneiro da

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado para verificar a existência de relação entre tamanho e número de perfilhos em pastos de capim-marandu e testar se ajustes relacionados a variações em índice de área foliar (IAF), relação área foliar:volume por perfilho (R) e densidade aparente de perfilhos na equação de predição da resposta permitiriam explicar eventuais desvios da inclinação teórica predita. Foram avaliadas quatro condições da pastos (10, 20, 30 e 40 cm de altura), mantidas constantes por bovinos em regime de lotação contínua e taxa de lotação variável. O delineamento experimental foi o de blocos completos casualizados com quatro repetições. Avaliaram-se a densidade populacional de perfilhos, a massa por perfilho, a área foliar por perfilho, o índice de área foliar, a relação folha/colmo e a razão área foliar:volume do perfilho (R). Além disso, regressões lineares simples foram realizadas para a avaliação dos parâmetros da relação funcional entre densidade populacional e massa por perfilho. As medições foram realizadas de janeiro a dezembro de 2002. Pastos de capim-marandu possuem um mecanismo de compensação tamanho/densidade populacional de perfilhos pelo qual maiores densidades populacionais estão associadas a perfilhos pequenos e vice-versa. Os valores de R apresentaram variações sazonais, indicando que perfilhos desta espécie podem reduzir área foliar em relação ao seu volume como mecanismo de sobrevivência em condições de déficit hídrico. As análises de regressão revelaram coeficientes lineares menores que -3/2, de modo que os desvios desta expectativa foram explicados pelas variações registradas em IAF, R e na densidade aparente de perfilhos.

    Resumo em Inglês:

    The objectives of this study were to evaluate the existence of a relationship between tiller size and tiller number in grazed palisadegrass swards and to verify if adjustments related to changing in leaf area index (LAI), leaf area:tiller volume ratio (R), and tiller bulk density in the prediction equation of the response would explain eventual slope deviation from the theoretical predict slope. Treatments corresponded to four sward "steady state" conditions (10, 20, 30, and 40 cm sward surface heights), maintained by cattle under continuous but variable stocking rate. The experimental design was a complete randomized block design with four replicates and the response-variables evaluated were tiller population density, mean tiller weight, and leaf area per tiller. Sward leaf area index (LAI), tiller leaf:stem ratio, and tiller leaf area:volume ratio (R) were calculated and simple regression analyses between tiller population density and tiller weight in a logarithm scale were performed. Measurements were made from January to December 2002. Swards showed a tiller size/density compensation mechanism characterized by high tiller population densities associated with small tillers and vice-versa. R-values showed a seasonal pattern of variation, suggesting that tillers of this grass species would be able to reduce leaf area in relation to its volume as a response to water deficit conditions. Calculated regression coefficients were smaller than the theoretical expectation of -3/2 and such deviation was satisfactorily explained by the recorded variations in LAI, R and tiller bulk density.
  • Efeitos genéticos aditivos e não-aditivos para características produtivas e reprodutivas em vacas mestiças Holandês × Gir Melhoramento, Genética E Reprodução

    Facó, Olivardo; Lôbo, Raimundo Nonato Braga; Martins Filho, Raimundo; Martins, Gabrimar Araújo; Oliveira, Sônia Maria Pinheiro de; Azevêdo, Danielle Maria Machado Ribeiro

    Resumo em Português:

    A partir de registros de genealogia e controle leiteiro e reprodutivo fornecidos pela Associação Brasileira dos Criadores de Girolando, foram estimados os efeitos de diferença genética aditiva entres as raças Holandesa e Gir, de dominância e de recombinação, além das herdabilidades e repetibilidades, para as características produção de leite por lactação (PL), produção de leite até os 305 dias de lactação (PL305), duração da lactação (DL), intervalo de partos (IDP), idade ao primeiro parto (IPP) e produção de leite por dia de intervalo de partos (PL/IDP). Foram utilizados 4.805 registros de PL, PL305 e DL e 2.222, 1.408 e 2.363 registros de IDP, IPP e PL/IDP, respectivamente. Análises unicaracterísticas foram realizadas considerando os efeitos de diferença genética aditiva entre as raças, de dominância e de recombinação como covariáveis. As estimativas para a diferença genética aditiva entre as duas raças foram significativas para todas as características, exceto para o IDP, e foram estimadas em 3.115 ± 273 kg, 2.574 ± 226 kg, 98 ± 13 dias, -236 ± 67 dias e 7,5 ± 0,9 kg/dia para PL, PL305, DL, IPP e PL/IDP, respectivamente. Os efeitos de dominância (heterose) também foram significativos para todas as características, exceto para a DL. Foi verificada significativa perda por recombinação para PL e PL305. As estimativas de herdabilidade foram de 0,25 ± 0,05, 0,21 ± 0,04, 0,12 ± 0,04, 0,05 ± 0,05, 0,33 ± 0,09 e 0,21 ± 0,07 para PL, PL305, DL, IDP, IPP e PL/IDP, respectivamente, enquanto as estimativas de repetibilidade foram de 0,49 ± 0,05; 0,47 ± 0,04; 0,18 ± 0,04; 0,09 ± 0,06; e 0,37 ± 0,07 para PL, PL305, DL, IDP e PL/IDP, respectivamente.

    Resumo em Inglês:

    Pedigree and performance records of Holstein × Gir crossbred cows provided by the Brazilian Association of Girolando Breeders were used to estimate genetic parameters for milk yield (PL), 305 days milk yield (PL305), lactation length (DL), calving interval (IDP), age at first calving (IPP) and milk yield by day of calving interval (PL/IDP). Univariate models including additive, dominance and epistatic effects were fitted using 4,805 records of PL, PL305 and DL and 2,222, 1,408 and 2,363 records of IDP, IPP and PL/IDP, respectively. Except for IDP, estimates of additive genetic differences between breeds were significant for PL (3,115 ± 273 kg), PL305 (2,574 ± 226 kg), DL (98 ± 13 days), IPP (-236 ± 67 days) and PL/IDP (7.5 ± 0.9 kg/day). Dominance effects were significant for all traits, except DL and recombination loss was significant for PL and PL305. Heritability and repeatability estimates for PL, PL305, DL, IDP and PL/IDP were 0.25 ± 0.05 and 0.49 ± 0.05, 0.21 ± 0.04 and 0.47 ± 0.04, 0.12 ± 0.04 and 0.18 ± 0.04, 0.05 ± 0.05 and 0.09 ± 0.06, 0.21 ± 0.07 and 0.37 ± 0.07 respectively. The heritability estimate for IPP was 0.33 ± 0.09.
  • Efeito da interação genótipo × ambiente sobre o peso ao nascimento, aos 205 e aos 550 dias de idade de bovinos da raça Nelore na Região Sul do Brasil Melhoramento, Genética E Reprodução

    Lopes, Jader Silva; Rorato, Paulo Roberto Nogara; Weber, Tomás; Boligon, Arione Augusti; Comin, Juliana Grigoletto; Dornelles, Mariana de Almeida

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o efeito da interação genótipo × ambiente sobre os pesos ao nascimento (PN), à desmama (P205) e ao sobreano (P550), foram analisados registros de peso de 10.874 animais da raça Nelore, filhos de 425 touros e de 7.629 vacas, criados em 46 fazendas nos três estados do Sul do Brasil no período de 1976 a 2001. Os componentes de (co)variância utilizados para estimar os parâmetros genéticos foram obtidos pelo REML, sob modelo animal, em análises uni e bivariadas. Os modelos consideraram aleatórios os efeitos genéticos aditivos direto (PN, P205 e P550) e materno (PN e P205) e o efeito residual e, como fixos, os efeitos de grupo de contemporâneos (PN, P205 e P550), regime alimentar (P205 e P550), condição de criação (P205 e P550), além da idade da vaca ao parto (PN e P205) como covariável, com os efeitos lineares e quadráticos. As herdabilidades diretas para cada estado variaram de 0,38 ± 0,04 a 0,56 ± 0,08; de 0,22 ± 0,03 a 0,47 ± 0,05 e de 0,35 ± 0,03 a 0,51 ± 0,05, respectivamente, para PN, P205 e P550; as herdabilidades maternas variaram de 0,19 ± 0,03 a 0,31 ± 0,03 e de 0,16 ± 0,08 a 0,48 ± 0,07, respectivamente, para PN e P205. As correlações genéticas estimadas entre os estados foram 0,75 ± 0,03; 0,25 ± 0,05; e 0,64 ± 0,07 para PN; 0,79 ± 0,08; -0,04 ± 0,07; e 0,41 ± 0,07 para P205; e 0,53 ± 0,02; 0,08 ± 0,15; e 0,76 ± 0,09 para P550, respectivamente, para os estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina, Rio Grande do Sul e Paraná e Santa Catarina e Paraná. De modo geral, as correlações de Spearman entre as DEP preditas nos estados foram baixas e indicam alterações na ordem de classificação dos reprodutores, como conseqüência da interação genótipo × ambiente.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the genotype × environment interaction effect on birth (PN), weaning (P205) and yearling (P550) weights of Nellore cattle raised in 46 farms in three states (Rio Grande do Sul-RS, Santa Catarina-SC and Paraná-PR) of the South Region of Brazil, from 1976 to 2001. Records on 10,874 animals, sired by 425 bulls and 7,629 dams were used to estimate (co)variance components by REML. Univariate and bivariate models included the contemporaneous group, feeding type (P205 and P550), management type (P205 and P550), age of cow at calving (PN and P205) covariate (linear and quadratic components) as fixed effects and direct additive genetic (PN, P205 and P550), maternal (PN and P205) and residual as random effects. Direct heritability estimates of PN, P205 and P550 within each State ranged from 0.38 ± 0.04 to 0.56 ± 0.08; from 0.22 ± 0.03 to 0.47 ± 0.05 and from 0.35 ± 0,03 to 0.51 ± 0,05, respectively. Maternal heritability estimates for the States ranged from 0.19 ± 0.03 to 0.31 ± 0.03 (PN) and from 0.16 ± 0.08 to 0.48 ± 0.07 (P205). Genetic correlations for PN, P205 and P550 between states were 0.75 ± 0.03, 0.25 ± 0.05 and 0.64 ± 0.07; 0.79 ± 0.08, -0.04 ± 0.07 and 0.41 ± 0.07 and 0.53 ± 0.02, 0.08 ± 0.15 and 0.76 ± 0.09 respectively for the RS-SC, RS-PR and SC-PR pairs. Overall, the Spearman correlations between breeding values (DEP) for PN, P205 and P550 predicted in different States were low. Changes in sire ranks between states indicate the presence of genotype× environment interaction in growth traits of Nellore cattle.
  • Influência da espermatogênese e dos níveis de testosterona no aspecto reprodutivo de codornas Monogástricos

    Amoroso, Lizandra; Artoni, Silvana Martinez Baraldi; Moraes, Vera Maria Barbosa de; Perecin, Dilermano; Franzo, Vanessa Sobue; Amoroso, Patrícia

    Resumo em Português:

    Analisaram-se os níveis de testosterona, o peso corporal, os pesos testiculares relativos e absolutos, a espessura da túnica albugínea, a altura do epitélio germinativo, o diâmetro e o número de figuras de meiose dos túbulos seminíferos dos testículos de 65 codornas machos no período de junho a outubro. As aves foram agrupadas em gaiolas (6 aves/gaiola) e alojadas em um galpão durante todo o período experimental. A análise morfométrica dos testículos foi realizada no período dos 60 aos 180 dias de idade. Os níveis de testosterona plasmática total foram dosados pelo método de radioimunoensaio com anticorpo marcado radiativamente. Conforme resultados da análise morfométrica, a concentração de testosterona circulante influenciou o comportamento do epitélio germinativo do testículo e teve atividade espermatogênica máxima durante o período de 110 a 130 dias de idade, evidenciando que a fase de maior atividade reprodutiva coincide com o início do fotoperíodo crescente, ou seja, no final de agosto ao início de setembro. O pico de testosterona foi anterior à espermatogênese máxima, evidenciando a preparação do sistema reprodutor para a fase proliferativa. Aos 180 dias de idade, ainda que submetidas aos dias longos no mês de outubro, as aves apresentaram baixos níveis de testosterona circulante e regressão de parâmetros testiculares.

    Resumo em Inglês:

    Testosterone levels to the body weight, relative and absolute testes weights, tunica albuginea thickness, germinative epithelium height, diameter and meiosis picture numbers of seminiferous tubules of 65 male quails were evaluated from June to October. The birds were grouped in cages (6 birds/cage) and lodged in a shed during all experimental period. The testis morphometric analysis was carried out from 60 days to 180 days old. The total testosterone plasmatic levels were dosed by radioimmunoassay method with antibody radioactivity marked. The morphometric analysis result showed that testosterone concentrations influenced the bird testis germinal epithelium behavior, with maximum spermatogenic activity during the period of 110 to 130 days old, that demonstrate the phase of mayor reproductive activity coincided with the crescent photoperiod beginning, that is, in the end of August up to September beginning. The testosterone peak was prior to maximum spermatogenesis, to evidence the reproductive system preparation for proliferative phases. At 180 days old, still submitted to long days in October, the birds presented low circulate testosterone levels and testicular parameters regression.
  • Farelo de trigo na alimentação de poedeiras semipesadas na fase de recria Monogástricos

    Araujo, Daniel de Magalhães; Silva, José Humberto Vilar da; Araujo, José Anchieta de; Teixeira, Elisanie Neiva Magalhães; Jordão Filho, José; Ribeiro, Marcelo Luís Gomes

    Resumo em Português:

    O estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar os efeitos da inclusão de farelo de trigo (FT) na ração sobre o desempenho de frangas semipesadas nas fases de recria 1 (7 a 14 semanas de idade) e recria 2 (15 a 19 semanasde idade) e seu efeito residual durante a fase inicial de produção de ovos. Foram utilizadas 160 frangas Lohmann Brown distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com quatro níveis de FT na ração: 0 (controle), 10, 20 e 30%, que resultaram em quatro tratamentos, com cinco repetições de oito aves na fase de recria 1. Ao completarem 14 semanas, as aves foram transferidas para gaiolas de arame galvanizado, redistribuídas em seis repetições de seis aves. Utilizaram-se 144 aves e descartaram-se, aleatoriamente, quatro aves por tratamento, constituindo a fase de recria 2. A adição de FT diminuiu linearmente o peso vivo final e o ganho de peso, resultando em reduções de 1,15 e 0,03 g, respectivamente, para cada 1% de inclusão de FT na ração. O consumo de água aumentou de forma quadrática e cresceu, em valores absolutos, com o aumento de 0 a 30% de farelo de trigo. A cada aumento de 1% de FT na ração, a idade das aves ao primeiro ovo elevou aproximadamente 0,6 dia e o peso do ovo em 0,22 g. A inclusão de farelo de trigo na ração reduz a taxa de crescimento de frangas, atrasa o início da postura, mas melhora o peso inicial dos ovos em relação a dietas à base de milho e de farelo de soja.

    Resumo em Inglês:

    This study aimed to evaluate the effect of the inclusion of the wheat bran (WB) in the ration on egg brown chicken (Lohmann Brown) performance in the growing phase 1 (7 to 19 week of age) and growing phase 2 (15 to 19 week of age) and its residual effects on initial egg production. One hundred-sixty chickens were allotted to a completely randomized design with four level of WB in the ration: 0 (control), 10, 20 and 30%, that resulted in four treatments, with five replicates of eight birds in the growing phase 1. At the 14th week, the birds were transferred to galvanized wire cages and reallocated in six replicates of six birds each. A total of 144 birds were used and, randomly, four birds per treatment were discarding per treatment, constituting the growing phase 2. The addition of the WB linearly decreased the final body weight and the weight gain, resulting in decreasing of 1.15 g and 0.0 3g, respectively for each 1% of WB inclusion in the ration. Water intake show a quadratic effect and increased in absolute values with the addition of WB from 0 to 30%. The birds age at the first egg production and egg weight increased 0.6 day and 0.22 g, respectively for each 1% of WB in the ration. The inclusion of WB reduces chickens growth rate, delays posture starting and improves egg initial weight when compared to corn and soybean meal based diets.
  • Desempenho, eficiência de utilização dos nutrientes e estrutura do trato digestório de pintos de corte alimentados na fase pré-inicial com rações de diferentes formas físicas Monogástricos

    Freitas, Ednardo Rodrigues; Sakomura, Nilva Kazue; Dahlke, Fabiano; Santos, Fabiana Ramos; Barbosa, Nei André Arruda

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado com o objetivo de avaliar o efeito da forma física da ração sobre o desempenho, a utilização dos nutrientes das rações e o desenvolvimento do trato disgestório de pintos de corte na primeira semana de vida. Foram utilizados 150 pintos machos Cobb distribuídos ao acaso em três tratamentos com cinco repetições de dez aves. Os tratamentos consistiram das formas físicas farelada, triturada e peletizada de uma ração pré-inicial comercial. Com exceção da moela, os órgãos do trato digestório e a estrutura morfométrica do intestino não foram influenciados pela forma física da ração. Maior digestibilidade do N foi obtida com a ração peletizada, enquanto a ração triturada possibilitou maior digestibilidade do EE. A energia metabolizável determinada para a ração farelada foi menor que a obtida nas demais formas físicas da ração. As aves alimentadas com ração farelada tiveram menor consumo de ração e ganho de peso e pior conversão alimentar. Ingeriram ainda menos energia, apresentaram menores retenções de proteína, gordura e energia corporal e utilizaram maior proporção da energia ingerida para produção de calor. As rações pré-iniciais na forma peletizada ou triturada possibilitam maior aproveitamento dos nutrientes da ração pelos pintos e melhor desempenho.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was conducted to evaluate the effect of different physical form of pre-starter diet on performance, nutrient utilization and development of gastrointestinal tract of broiler chicks during the first week of age. A total of 150-day-old male broiler chicks was allotted to a completely randomized design with three treatments and five replicates of 10 birds each. Treatments consisted of three physical forms of a commercial pre-starter diet: mashed, crumbled and pressed into pellets. Except for gizzard, the other organs of the digestive tract and morphologic structures of the small intestine were not affected by the physical form of the diet. The highest N digestibility was observed in birds fed pellet diet, while crumbled diet showed the highest digestibility of EE. The metabolizable energy determined for mashed diet was lower than those determined for the other physical forms of the diet. Birds fed mashed diet had the lowest feed intake and body weight gain and the worse feed conversion. These birds also showed lower intake of energy and less protein, fat and energy retention in the body. They used a higher proportion of the energy consumed for heat production. Pre-starter diets prepared as pellets or crumbles allow better nutrient utilization and improve chick performance.
  • Exigências nutricionais de zinco para frangos de corte machos e fêmeas na fase inicial Monogástricos

    Gomes, Paulo Cezar; Rigueira, Dalton César Milagres; Rostagno, Horacio Santiago; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Brumano, Gladstone; Schmidt, Marlene

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de determinar as exigências nutricionais de zinco para frangos de corte machos e fêmeas na fase inicial (8 a 21 dias), foram utilizadas 384 aves, metade fêmea e metade macho para cada experimento. Foi formulada uma dieta basal atendendo às exigências nutricionais das aves, com exceção do nível de Zn, que permaneceu deficiente no nível de 12 ppm. Os tratamentos consistiram da suplementação de Zn à dieta basal com óxido de zinco nos níveis de 12,0; 37,0; 62,0; 87,0; 112,0 e 137,0 ppm de Zn. As características avaliadas foram: ganho de peso, consumo de ração, conversão alimentar e concentração de Zn no osso, no fígado e no soro. Não houve efeito dos níveis de Zn sobre as características de desempenho e a concentração de Zn no fígado das aves. Houve efeito dos níveis de Zn sobre as concentrações de Zn no soro e no osso. Verificou-se interação entre níveis de zinco e sexo somente para concentração de Zn no osso. As exigências estimadas foram de 86,12 ppm para frangos de corte machos e de 85,70 ppm para fêmeas. Para a concentração de Zn no soro, a exigência estimada foi de 113,55 ppm, entretanto, considerando a importância desse mineral no desenvolvimento ósseo, a exigência de Zn é de 86,12 ppm para frangos de corte machos e de 85,70 ppm para fêmeas de 8 a 21 dias de idade.

    Resumo em Inglês:

    Three hundred and eighty four broilers chicks, half males and half females, were used to determine the zinc requirement for broilers in the initial phase (from 8 to 21 days). A basal diet was formulated that meet the nutritional requirements, except for Zn level, which was kept deficient at 12.00 ppm. The treatments consisted of Zn supplementation to the basal diet with Zn oxide, in the levels of 12.0, 37.0, 62.0, 87.0, 112.0 and 137.0 ppm of Zn. The characteristics evaluated were weight gain, feed intake, feed:gain ratio and Zn concentration in the bone, liver and blood serum. There was no effect of Zn levels on performance characteristics and on Zn concentration in liver of birds. There was effect of Zn levels on Zn concentration in serum and bone. Significant interaction between Zn levels and sex was observed only for Zn concentration in bone. The requirement estimations were 86.12 ppm and 85.70 ppm for broilers males and females, respectively, from 8 to 21 days of age. Based on the Zn concentration in the serum, requirement estimated was of 113.55 ppm, however, considering the importance of this mineral in the bone development, requirement of Zn is of 86.12 ppm and 85.70 ppm for male and female broilers from 8 to 21 days of age.
  • Níveis de lisina digestível para leitões dos 6 aos 15 kg Monogástricos

    Nunes, Christiane Garcia Vilela; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Donzele, Juarez Lopes; Siqueira, Jefferson Costa de; Pereira, Adriana Aparecida; Silva, Bruno Alexander Nunes

    Resumo em Português:

    Este estudo foi realizado para avaliar o efeito de diferentes níveis de lisina digestível na ração sobre o desempenho de leitões dos 6 aos 15 kg. Foram utilizados 120 leitões (80 machos castrados e 40 fêmeas), distribuídos em um delineamento experimental de blocos ao acaso, com cinco tratamentos (1,06; 1,16; 1,26; 1,36 e 1,46% de lisina digestível na ração), oito repetições e três animais por unidade experimental, mantidos em ambiente termoneutro. Os níveis de lisina digestível na ração não influenciaram o consumo diário de ração. Entretanto, o consumo de lisina digestível, o ganho de peso e a deposição de proteína corporal aumentaram de forma linear de acordo com os níveis de lisina digestível na ração. Os níveis de lisina digestível na ração influenciaram a conversão alimentar, que variou de forma quadrática, reduzindo até o nível estimado de 1,41% de lisina digestível. O nível estimado de no mínimo de 1,46% proporcionou melhores resultados de ganho de peso e deposição de proteína na carcaça de leitões dos 6 aos 15 kg mantidos em ambiente termoneutro.

    Resumo em Inglês:

    This study was conducted to evaluate the effect of different levels of digestible lysine in diets on the performance of piglets from 6 to 15 kg. One hundred and twenty piglets (80 castrated males and 40 females) were used. The piglets were allotted to a completely randomized block design, with five treatments (1.06, 1.16, 1.26, 1.36, and 1.46% of digestible lysine), eight replicates and three animals per experimental unit, kept in thermoneutral environment. The dietary level of digestible lysine did not affect daily feed intake. However, the digestible lysine intake, weight gain and body protein deposition increased linearly according to the dietary lysine levels. The dietary digestible lysine levels affected feed:gain ratio that reduced in a quadratic way until the estimated dietary digestible lysine level of 1.41%. The estimated level at least of 1.46% provided the higher weight gain and body protein deposition to piglets from 6 to 15 kg on thermoneutral environment.
  • Coeficientes de metabolizabilidade da energia bruta de diferentes ingredientes para frangos de corte Monogástricos

    Nunes, Ricardo Vianna; Rostagno, Horacio Santiago; Gomes, Paulo Cezar; Nunes, Christiane Garcia Vilela; Pozza, Paulo Cesar; Araujo, Marcelle Santana de

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de determinar os valores de energia metabolizável aparente (EMA), aparente corrigida (EMAn), verdadeira (EMV) e verdadeira corrigida (EMVn) de oito ingredientes e seus respectivos coeficientes de metabolizabilidade, foram utilizados 300 frangos de corte machos Ross, com 21 dias de idade, distribuídos em oito tratamentos (alimentos) e uma ração-referência, em três blocos com duas repetições por bloco e cinco aves por unidade experimental. Os alimentos avaliados foram: duas amostras de grão de trigo (TI), duas de farelo de trigo (FT), duas de grão de milho (MI), uma de grão de sorgo (SO) e uma de farelo de glúten de milho 21% (21% FGM), as quais substituíram 30% da ração-referência. As aves receberam ração à vontade por 12 dias, de modo que os cinco dias finais foram destinados à coleta de excretas. Durante os cinco dias de coleta, 30 aves distribuídas em seis gaiolas foram mantidas em jejum por 72 horas (as 24 horas iniciais para esvaziamento do trato gastrointestinal e as 48 horas restantes para coleta das excretas), que foram quantificadas e extrapoladas para cinco dias. Os valores de EMA e EMAn, em kcal/kg MS, foram em média de 3.391 e 3.275 para o TI, de 2.076 e 1.996 para o FT, de 3.862 e 3.768 para o MI, de 3.551 e 3.464 para o SO e de 1.992 a 1.901 para o 21% FGM. Os valores de EMV e EMV, em nkcal/kg MS, foram em média de 3.495 e 3.496 para o TI, de 2.195 e 2.146 para o FT, de 3.981 e 4.040 para o MI, de 3.652 e 3.680 para o sorgo e de 2.117 a 1.961 para o 21% FGM. Os coeficientes de metabolizabilidade para energia bruta foram em média de 68,94%.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of determine the apparent metabolizable energy (AME), corrected apparent (AMEn), true metabolizable energy (TMEn) and corrected true (TME) values of eight feedstuffs and their respective coefficient of metabolizability, 300 male broiler chickens, Ross, averaging 21 days old, were assigned to eight treatment (feeds) and one reference diet, in three blocks with two replications per block and five birds per experimental unit. The feedstuffs studied were: two sample of wheat grain (WG), two wheat bran (WB), two corn grain (CG), one of sorghum grain (SG) and one of corn gluten feed 21% (21% CGF), which replaced 30% of the reference diet. The birds were ad libitum fed per 12 days, where the last five days were used for the excreta collection. During the five days of collection, 30 birds allotted to six cages were fasted for 72 hours (the initial 24 hours for the emptying of the gastrointestinal tract) and the remaining 48 hours, for excreta collection, which was quantified and extrapolated for five days. The AME and AMEn in kcal/kg DM, were in average of 3.391 and 3.275 for WG, of 2.076 and 1.996 for WB, of 3.862 and 3.768 for CG, of 3.551 and 3.464 for SG and of 1.992 and 1.901 for 21% CGF. To TME and TMEn in kcal/kg DM, were in average of 3.495 and 3.496 for WG, of 2.195 and 2.146 for WB, of 3.981 and 4.040 for CG, of 3.652 and 3.680 for SG and of 2.117 and 1.961 for 21% CGF. The coefficient of metabolizability for gross energy were in average of 68,94%.
  • Substituição total do milho por sorgo e óleo de abatedouro avícola em dietas para frangos de corte Monogástricos

    Rocha, Vitória Régia Ramos de Albuquerque; Dutra Júnior, Wilson Moreira; Rabello, Carlos Bôa-Viagem; Ramalho, Ricardo Pimentel; Ludke, Maria do Carmo Mohaupt Marques; Silva, Elisabete Cristina da

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o efeito da substituição total do milho por sorgo e níveis crescentes de óleo de abatedouro avícola (OAA) sobre os parâmetros de desempenho, as características e o rendimento de carcaça de frangos de corte, foram utilizados 260 pintos de 1 dia, machos, da linhagem Cobb, submetidos aos seguintes tratamentos: uma ração-referência à base de milho e quatro rações à base de sorgo com inclusões de 0; 2,5; 5 e 7,5% de OAA de acordo com as fases de criação (1 a 7 dias, 8 a 21 dias, 22 a 33 dias e 34 a 42 dias). O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com dois blocos formados conforme o sentido do galpão, duas repetições por bloco, 13 aves por parcela e cinco tratamentos. Não foi observado efeito de bloco sobre as variáveis analisadas entre os tratamentos. A inclusão de OAA nas rações à base de sorgo teve efeito linear sobre o consumo de ração (CR), exceto durante a primeira fase, e o ganho de peso, que aumentou nas fases de 1 a 7 dias, 22 a 33 dias e 1 a 42 dias de idade. A conversão alimentar e a viabilidade não apresentaram diferenças significativas nas fases estudadas. O peso absoluto dos frangos ao abate aumentou linearmente com a adição de OAA na ração. Os pesos e rendimentos da carcaça quente, da carcaça fria, da carcaça após resfriamento de 24 horas, dos cortes nobres, das vísceras comestíveis e da gordura abdominal não foram influenciados pelas rações. A pigmentação da carcaça não foi influenciada pela inclusão de OAA em rações à base de sorgo. O sorgo pode substituir totalmente o milho a partir do 8º dia de idade, pois não interferiu negativamente no desempenho e no rendimento de carcaça. A adição de até 7,5% de OAA em rações à base de sorgo possibilita a produção de carcaças com rendimentos semelhantes ao daquelas obtidas com o fornecimento de rações à base de milho e de farelo de soja, no entanto, é necessária a adição de pigmentos.

    Resumo em Inglês:

    This study was carried out to evaluate the effect of total replacement of corn by sorghum and crecent levels of slaugherhouse poultry oil (PO) on performance and carcass characteristics and yield of broilers. A total of 260 chicks one day-old, males, Cobb strain, was allotted to the following treatments: a corn based reference ration, and four sorghum based diets with the inclusion levels of 0, 2.5, 5, and 7.5% of PO according to the growing phases (from 1 to 7 days, 8 to 21 days, 22 to 33 days and 34 to 42 days). The experimental desing was in radomized blocks, with two blocks, where the parameter for blocks was the sense of the hangar, two replicates per block, with 13 birds per pen and five treatments. The inclusion of PO in the sorghum based diet linearly increased feed intake (FI), except during the first phase, and showed a linear effect on weight gain, that increased in the phases from 1 to 7 days, 22 to 33 days, and 1 to 42 days. Feed conversion (FC) and viability did not showed differences in the studied phases. The absolute weight at slaughter broilers lineally increased with the addition PO in the diet. The weights and yield hot carcass, cold carcass, freezing 24 hours carcass, prime cuts, edible visceras, abdominal fat was not influenced by the diets. Carcass pigmentation did not show difference by the addition of PO in the sorghum based diet. The sorghum could totally replacement corn, from the day 8, because did not negatively affect performance and carcass yield. The addition of up to 7.5% of PO in the sorghum based diet provide carcass production with yield similar to those fed corn soybean meal based diets, but the addition of pigments is important.
  • Níveis de proteína bruta em dietas comerciais para suínos em crescimento e terminação Monogástricos

    Trindade Neto, Messias Alves da; Moreira, José Aparecido; Berto, Dirlei Antonio; Miguel, Willian Correa; Schammass, Eliana Aparecida

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se quatro níveis de proteína bruta (PB) em dietas consideradas comerciais fornecidas a suínos machos castrados nas fases de crescimento e terminação. Foram utilizados 48 machos castrados de mesma linhagem genética, com pesos iniciais de 30,8 ± 0,12 kg (fase de crescimento) e 61,2 ± 0,89 kg (fase de terminação), segregados no sistema de produção. Os animais foram distribuídos em delineamento experimental de blocos ao acaso, compostos de quatro tratamentos (níveis de PB) e seis repetições e dois animais por unidade experimental. Os níveis de PB testados foram 19,5; 18,0; 16,5 e 15,0% na fase crescimento e 18,0; 16,5; 15,0 e 13,5% na fase terminação. Na fase crescimento, não foram constatadas diferenças no desempenho dos machos castrados. Independentemente do nível de PB na dieta, as exigências nutricionais foram atendidas, não obstante, a dieta com 16,5% PB indicou maior viabilidade econômica, calculada como margem bruta decorrente da alimentação. Semelhante à fase de crescimento, na fase de terminação os níveis de PB da dieta não promoveram diferenças no desempenho e nas características de carcaça dos animais ao abate. Ao considerar a margem bruta atribuída à alimentação, a dieta com 15,0% PB permitiria maior retorno econômico no período correspondente ao intervalo dos 60 aos 100 kg. A variação da proteína dietética com a suplementação dos principais aminoácidos não prejudicou o desempenho de suínos machos castrados nas fases de crescimento e terminação criados em condições desejáveis de saúde, segregados, em sistema de criação comercial. Pequenas variações entre aminoácidos não prejudicam o desempenho de suínos machos castrados nas fases de crescimento e terminação, desde que as exigências de lisina digestível e dos demais aminoácidos limitantes sejam mantidas próximas às relações mínimas atualmente indicadas.

    Resumo em Inglês:

    It was evaluated four crude protein (CP) levels in diets considered as commercial fed to barrows in the growing and finishing phases. A total of 48 barrows, from the same genetic strain, averaging initial weights of 30.8 ± 0.12 kg (growing phase) and 61.2 ± -0.89 kg (finishing phase), segregated in the production system, was used. The animals were allotted to randomized blocks design, composed of four treatment (level of CP) and six replications and two animals per experimental unit. The CP levels tested were: 19.5, 18.0, 16.5, and 15.0% in growing and 18.0, 16.5, 15.0 and 13.5% in finishing phases. There was no difference in the growing phase of barrows performance. Independently of the dietary CP levels, the nutritional requirements were supplied, in spite of the diet with 16.5% CP indicated greater economic viability, calculated as gross margin due to the feed. Similar to the growing phase, there were no differences among CP levels on performance and carcass characteristics of finishing barrows at slaughter. The gross margin due to the feed indicated that 15.0% CP in the diet offered greater economic gain for barrows from 60 to 100 kg. The results indicate that dietary protein changes, with main principal amino acids supplied not impaired the barrows performance. The creation and segregation conditions of commercial farm system in growing and finishing phases need considerations. Small variations between amino acids did not affect performance of barrows in the growing and finishing phases if the requirements of digestible lysine and others amino acids are maintained close to the indicated minimal relation.
  • Níveis de energia metabolizável em rações pré-iniciais para frangos de corte Monogástricos

    Xavier, Suzany Aparecida Gomes; Stringhini, José Henrique; Brito, Alexandre Barbosa de; Andrade, Maria Auxiliadora; Leandro, Nadja Susana Mogyca; Café, Marcos Barcellos

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar níveis de energia metabolizável em rações para frangos de corte na fase pré-inicial de crescimento. Foram alojados 280 pintos de 1 dia de idade, linhagem Avian Cobb em baterias aquecidas e distribuídas em um delineamento inteiramente casualizado com cinco tratamentos (2.850, 2.950, 3.000, 3.050, 3.150 kcal/kg de EM na ração) e quatro repetições de 14 aves por unidade experimental. Foram medidos os pesos das aves e das rações fornecidas e as sobras nos 1, 4, 7, 10, 14, 18 e 21 dias de idade e as características de desempenho determinadas (ganho de peso médio, consumo de ração e conversão alimentar) nos períodos de 1 a 7 e de 1 a 21 dias de idade. Realizou-se um ensaio de digestibilidade durante a primeira semana entre o quarto e o sétimo dias. Os resultados indicaram que os níveis EM testados influenciaram o desempenho das aves no período de 1 a 21 dias de idade, porém, os menores níveis de EM resultaram nos piores valores de digestibilidade da MS. O menor nível, 2.850 kcal EM/kg, permitiu melhor desempenho de frangos de corte, enquanto o de 3.115 kcal EM/kg promoveu melhor digestibilidade da MS em rações à base de milho e farelo de soja.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried out to evaluate the dietary metabolizable energy levels for broilers in the pre-initial growth phase. A total of 280 Avian × Cobb one day old chicks was allotted to warm cages as a completely randomized design with five treatments (2,850, 2,950, 3,000, 3,050, and 3,150 kcal/kg of ME in the diet) and four replicates of 14 birds per experimental unit. Bird weight and diet and orts weights were measured at 1, 4, 7, 10, 14, 18 and 21days old and the performance characteristics determined (average weight gain, feed intake, feed-to-gain ratio) from 1 to 7 and 1 to 21 days. A digestibility assay was performed during the first week between the 4th and 7th days. The results showed that the evaluated ME levels influenced the performance of the birds from 1 to 21 days old, however, the lowest level of ME resulted in worst DM digestibility values. The lowest levels, 2,850 kcal ME/kg, provided better broiler performance, while the 3,115 kcal ME/kg provided better DM digestibility in corn-soybean based diets.
  • Efeito da condição corporal ao parto sobre o desempenho produtivo de vacas mestiças Holandês × Zebu Produção Animal

    Freitas Júnior, José Esler de; Rocha Júnior, Vicesnte Ribeiro; Rennó, Francisco Palma; Mello, Marco Túlio Parrela de; Carvalho, Alexssandre Pinto de; Caldeira, Luciana Albuquerque

    Resumo em Português:

    Vinte e cinco vacas mestiças Holandês × Zebu foram utilizadas para avaliar o efeito da condição corporal ao parto sobre a produção e composição do leite e a mobilização de reservas corporais, avaliada por meio da variação da condição corporal do parto até os 120 dias de lactação. Os animais foram divididos em duas classes, de acordo com seu escore de condição corporal ao parto (ECCP), em uma escala de 1 (muito magra) a 5 (muito gorda): classe 1, vacas com ECCP > 3,25; e classe 2, vacas com ECCP <3,25. As classes diferiram entre si quanto ao escore de condição corporal ao parto; as médias foram de 3,71 e 2,58, respectivamente, para as vacas das classes 1 e 2. As vacas da classe 1 apresentaram maior mudança de escore de condição corporal (MECC) do parto aos 120 dias de lactação em relação às vacas da classe 2, com valores médios de -0,57 e -0,12 unidades de escore de condição corporal para os grupos 1 e 2, respectivamente. O escore de condição corporal ao parto não influenciou a produção de leite entre as classes 1 e 2, no entanto, influenciou a produção de leite corrigida para 3,5% de gordura, a porcentagem e a produção de gordura no leite. As vacas mestiças Holandês × Zebu apresentaram maior produção de gordura do leite e produção de leite corrigida para 3,5% de gordura quando escore de condição corporal ao parto foi maior que 3,0.

    Resumo em Inglês:

    Twenty-five crossbred Holstein-Zebu cows was used to evaluate the effect of body condition score at calving on milk yield and composition and evaluate the body reserves mobilization by variation of body condition score during the first 120 days of lactation. The cows were allocated in two classes according to the body condition score at calving (BCSC), using a scale from 1 (very thin) to 5 (very fat): class 1, cows with of BCSC > 3.25; and class 2, cows with BCSC <3.25. As expected the two classes of BCSC were significantly different at calving, showing mean values of 3.71 and 2.58 for class 1 and 2, respectively. From calving to 120 days of lactation cows of class 1 showed greater change in body condition score (CBCS) than cows of class 2 with mean cows, showed values of -0,57 and -,12 units of BCS for class 1 and 2, respectively. The body condition score at calving did not influence milk yield, but milk yield adjusted to 3.5% fat, fat percentage and production were different between cows of class 1 and 2. The crossbred cows Holstein-Zebu with a BCSC greater to 3.0 showed higher milk yield corrected to 3.5% fat and yield fat in this study.
  • Características ultraestruturais da mucosa intestinal de bezerros recém-nascidos alimentados na segunda refeição com colostro enriquecido com IGF-I e IgG Produção Animal

    Kindlein, Liris; Pauletti, Patricia; Bagaldo, Adriana Regina; Machado Neto, Raul

    Resumo em Português:

    Objetivou-se estudar os efeitos do fornecimento adicional de colostro de diferentes concentrações de IGF-I e IgG, às 12 horas de vida, sobre as características morfológicas dos enterócitos, bem como a relação entre a quantidade total de IGF-I ingerida e a altura dos microvilos intestinais de bezerros até as 72 horas de vida. Adotou-se o fornecimento prolongado de colostros de diferentes concentrações, incluindo colostro enriquecido com colostro liofilizado. Oitenta e dois bezerros da raça Holandesa receberam, ao nascimento, colostro com concentrações variáveis de IgG e, às 12 horas de vida, receberam três pools de colostro com densidades variáveis: colostro baixo - IgG e IGF-I inferiores a 30 mg/mL e 90,65 µg/L, respectivamente; alto - IgG e IGF-I superiores a 100 mg/mL e 344,02 µg/L, respectivamente; ou enriquecido de colostro liofilizado - IgG e IGF-I superiores a 120 mg/mL e 864,68 µg/L, respectivamente. Às 0, 10, 24, 36 e 72 horas de vida, coletaram-se amostras do duodeno, do jejuno (proximal, médio e distal) e do íleo para estudo ultraestrutural. Para determinação da altura dos microvilos, considerou-se o arranjo fatorial 3 × 3 + 1, correspondendo à quantidade total de IGF-I ingerida nas refeições de colostro (0-500, 500-1500, 1500-2500 µg), três idades de abate (10, 24 e 72 horas de vida) e o grupo controle (nascimento). As características morfológicas dos enterócitos diferiram conforme a idade e as quantidades de IgG e IGF-I disponibilizadas. A quantidade total de IGF-I ingerida teve efeito local positivo sobre a altura dos microvilos intestinais.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this study was to evaluate the effects of additional colostrum with different IGF-I and IgG concentrations, at 12 hours of life, on morphological characteristics of enterocytes, as well as the relationship of total amount of IGF-I ingested on the microvillus height of the calves small intestine in the first 72 hours after birth. It was utilized prolonged supply of colostrum with different concentrations, including colostrum enriched with lyophilized colostrum. Eighty two Holstein calves received, at birth, colostrum with different IgG concentrations and, at 12 hours of life, they received three colostrum pools with variable density: low colostrum (IgG and IGF-I inferior to 30 mg/mL and 90.65 µg/L, respectively), high (IgG and IGF-I superior to 100 mg/mL and 344.02 µg/L, respectively), or enriched with lyophilized colostrum (IgG and IGF-I superior to 120 mg/mL and 864.68 µg/L, respectively). At 0, 12, 24, 36, and 72 hours after birth, duodenum, proximal, medium, and distal jejunum and ileum samples were collected for ultrastructural studies. It was employed a factorial arrangement 3 × 3 + 1, corresponding to the total amount of IGF-I ingested in colostrum meals (0-500, 500-1500, 1500-2500 µg), three slaughter ages (at 10, 24 and 72 hours of life) and control group (at birth) for determination of the microvillus height. Different morphologic characteristics of the enterocytes were observed as consequence of the age, IgG and IGF-I ingested. The total IGF-I amount ingested showed positively local effect on the microvillus height of the intestinal.
  • Características físico-mecânicas de couros caprinos e ovinos no Cariri Paraibano Produção Animal

    Oliveira, Robson José Freitas; Costa, Roberto Germano; Sousa, Wandrick Hauss de; Medeiros, Ariosvaldo Nunes de; Furlanetto, Egidio Luiz; Aquino, Delma do Socorro P. B.

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar as características físico-mecânicas de couros de um genótipo ovino e de três genótipos caprinos. Utilizaram-se 43 peles curtidas ao cromo, provenientes de 9 ovinos Santa Inês, 12 caprinos ½ Anglo Nubiano, 16 ½ Boer, todos mestiços com animais Sem Raça Definida (SRD), e 6 caprinos nativos denominados SRD. No período pré-experimental, todos os animais foram desmamados aos 90 dias de idade aproximadamente e criados em sistema de produção semi-intensivo utilizando pastagem cultivada. O período experimental iniciou quando os caprinos (5 meses de idade) e os ovinos (4 meses de idade), alcançaram o peso médio de 18,3 kg. Os animais foram abatidos com peso médio de 30 kg e idades de 180 e 270 dias, para ovinos e caprinos, respectivamente. O genótipo e a direção amostrada influenciaram o resultado do teste de resistência ao rasgamento progressivo, apesar de todos os valores terem sido inferiores aos valores de referência recomendados para um couro de boa qualidade. Nas determinações da medida de distensão e resistência da flor, não foram detectadas diferenças entre os genótipos, no entanto, no teste de resistência à tração e ao alongamento, observaram-se diferenças entre os genótipos ou a direção da amostra. Todos os resultados foram superiores aos recomendados para um produto de qualidade industrial.

    Resumo em Inglês:

    This work had as objective to evaluate the physical-mechanic characteristics of the leather from one genotype of sheep and three genotypes of goat. Forty three tanned chrome skins were used: 9 Santa Inês sheep, 12 ½ Anglo Nubiano, 16 ½ Boer, all crossbed with animals of non-defined breeds (NDB) and six NBD native goats. In the pre-experimental period, all animals were weaned at 90 days of age approximately and raised under semi-intensive production systems using cultivate pasture. The experimental phase began when the goat (5 moths of age) and sheep (4 moths of age) reached 18.3 kg. The animals were slaughtered with average weight of 30 kg with ages of 180 and 270 days, for sheep and goats, respectively. Genotype and direction factors influenced the results for the progressive tear strength, although all values have been inferior to the reference values recommended for good quality leather. In measurement of the grain distention and strength, no differences were detected among the genotypes, however, for the tensile strength and percentage elongation were observed differences among genotypes or the samples direction. All results were above to the recommended for an industrial quality product.
  • Consumo de nutrientes e desempenho de cordeiros em confinamento alimentados com dietas com polpa cítrica úmida prensada em substituição à silagem de milho Produção Animal

    Pereira, Mykel Stefanni; Ribeiro, Edson Luis de Azambuja; Mizubuti, Ivone Yurika; Rocha, Marco Antonio da; Kuraoka, Juliana Tiemi; Nakaghi, Eduardo Yukio Okada

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito da substituição da silagem de milho pela polpa cítrica úmida prensada (PCUP) no desempenho de cordeiros da raça Santa Inês. Vinte e quatro cordeiros com 90 dias de idade e 18,44 kg PV inicial médio foram confinados durante 67 dias e alimentados com dietas contendo níveis crescentes de PCUP em substituição à silagem de milho (0, 25, 50 e 75% MS). Não houve diferença para ingestão de MS (IMS). Os valores médios de IMS em g, %PV e g/kgPV0,75 foram respectivamente, 1.180, 4,74 e 126. Houve redução linear na ingestão de FDN, em %PV e em g/kgPV0,75, com o aumento dos níveis de substituição. A ingestão de PB não foi afetada pela dieta. Verificou-se aumento linear para a ingestão de EE, em %PV e em g/kgPV0,75, e para a FDA, em %PV. A ingestão de carboidratos não-fibrosos (CNF) apresentou comportamento quadrático, em %PV e em g/kgPV0,75, e linear em g/animal.dia, à medida que houve a substituição da silagem de milho pela PCUP. A substituição da silagem de milho pela PCUP não afetou a conversão alimentar (4,33 kg MS/ kg de ganho), no entanto, o ganho de peso médio apresentou comportamento quadrático em função do nível de substituição; o nível de substituição de 48% promoveu o maior ganho médio diário. Os resultados sugerem que a PCUP pode substituir a silagem de milho em dietas para cordeiros em confinamento.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was carried out to evaluate the substitution of corn silage by fresh pressed citrus pulp (FPCP) on the performance of Santa Ines lambs. Twenty-four lambs, with average age of 90 days and initial average body weight of 18.44 kg, were feedlot during 67 days and fed with increasing levels of FPCP in substitution of corn silage (0, 25, 50, and 75 % DM). There was no difference for DM intake (DMI). The average values for DMI in g, %BW and g/kgBW0.75 were, respectively, 1,180, 4.74 and 126. There was a linear decreased in NDF intake, in %BW and g/kgBW0.75, with the increase of the level of substitution. The CP intake was not affected by the diet. There was linear increase for EE intake, in %BW and g/kgBW0.75, and for ADF in %BW. The non fiber carbohydrate intake showed quadratic behavior, in %BW and g/kgBW0.75, and linear increase in g/an/day, as corn silage was substituted by FPCP. The substitution of corn silage by FPCP did not affect the feed conversion (4.33 kg DM/kg of gain), however, the average weight gain showed a quadratic behavior in function of substitution level. The level of substitution of 48% promoted the highest average daily gain. The results suggest that FPCP can substitute corn silage in the diets for lambs in feedlot confined.
  • Desempenho de bezerros holandeses alimentados até o desaleitamento com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo Ruminantes

    Almeida Júnior, Gercílio Alves de; Costa, Ciniro; Carvalho, Sebastião Marcos Ribeiro de; Panichi, Amanda; Persichetti Júnior, Pedro

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o desempenho de bezerros alimentados até o desaleitamento com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo para posterior produção de vitelos de carne rosa. Trinta bezerros holandeses foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com cinco blocos e seis tratamentos, e alimentados com seis rações concentradas com teores similares de proteína (22,5% PB) e de energia (3,2 Mcal EM/kg MS), formuladas com: milho seco moído (MM); silagem de grãos úmidos de milho (SGUM); sorgo seco com tanino moído (SCTM); silagem de grãos úmidos de sorgo com tanino (SGUSCT); sorgo seco sem tanino moído (SSTM); e silagem de grãos úmidos de sorgo sem tanino (SGUSST). Os animais receberam sucedâneo de leite até atingirem o peso pré-estabelecido para desaleitamento (60 ± 5 kg). Não houve efeito das rações concentradas sobre a altura de cernelha, a idade ao desaleitamento, os consumos diários de MS diários e totais das rações concentradas, os ganhos de peso diários e totais e a conversão alimentar. Os custos por kg de ganho de peso das rações concentradas contendo sorgo foram mais baixos que o das rações concentradas formuladas com milho. Todos os alimentos avaliados podem ser usados em rações concentradas para bezerros em fase de aleitamento, pois não comprometem o desempenho e conferem resultados similares.

    Resumo em Inglês:

    The performance of calves fed until weaning time with high moisture grains silage or dry ground grains of corn or sorghum was evaluated, for posterior production of pink meat veal. Thirty Holstein calves were allotted to a complete randomized blocks experimental design with five blocks and six treatments, fed with six concentrate rations with similar contents of protein (22.5% CP) and energy (3.2 Mcal ME/kg DM) formulated with: dry ground corn (GC), high moisture corn silage (HMCS), dry ground sorghum with tannin (GSWT), high moisture sorghum with tannin silage (HMSWTS), dry ground sorghum without tannin (GSWTT) or high moisture sorghum without tannin silage (HMSWTTS). The animals received milk replacer until reaching the fixed weight for weaning (60 ± 5 kg). No treatment effects were observed on shoulder height, age at weaning time, daily and total DM intakes of the concentrate rations, daily and total weight gains and feed:gain ratio. Costs per kg of weight gain of the concentrate rations containing sorghum were lower as compared with concentrate rations formulated with corn. All evaluated feeds could be used in concentrate rations for calves in nursing phase, because they do not impair performance and confer similar results.
  • Desempenho de bezerros holandeses alimentados após o desaleitamento com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo Ruminantes

    Almeida Júnior, Gercílio Alves de; Costa, Ciniro; Carvalho, Sebastião Marcos Ribeiro de; Persichetti Júnior, Pedro; Panichi, Amanda

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o desempenho de bezerros alimentados após desaleitamento e até o abate com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo para a produção de vitelos de carne rosa. Trinta bezerros holandeses foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com cinco blocos e seis tratamentos, e alimentados com seis rações concentradas com teores similares de proteína (18,5% PB) e energia (3,2 Mcal EM/kg de MS), formuladas com: milho seco moído (MM); silagem de grãos úmidos de milho (SGUM); sorgo seco com tanino moído, (SCTM); silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo com tanino (SGUISCT); sorgo seco sem tanino moído (SSTM); e silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo sem tanino (SGUISST). Os animais foram recriados em piquetes coletivos até atingirem o peso pré-estabelecido para o abate (170 ± 10 kg PC). Não houve efeito das rações concentradas sobre a altura de cernelha, a idade ao abate, os dias no experimento e os ganhos de peso diários e totais. Os custos por kg de ganho de peso das rações contendo sorgo foram mais baixos que o das rações formuladas com milho. Todos os alimentos avaliados podem ser usados em rações concentradas para bezerros após o aleitamento, pois não comprometem o desempenho e conferem resultados similares.

    Resumo em Inglês:

    The performance of calves fed after weaning until slaughter with high moisture grains silage or dry ground grains of corn or sorghum was evaluated, for production of pink meat veal. Thirty Holstein calves were allotted to a complete randomized blocks experimental design with five blocks and six concentrate rations with similar contents of protein (18.5% CP) and energy (3.2 Mcal ME/kg DM), formulated with dry ground corn (GC), high moisture corn silage (HMCS), dry ground sorghum with tannin (GSWT), high moisture whole sorghum with tannin silage (HMWSWTS), dry ground sorghum without tannin (GSWTT) or high moisture whole sorghum without tannin silage (HMWSWTTS). The animals were raised in collective plots until reaching the fixed weight for slaughter (170 ± 10 kg BW). No treatment effects were observed on shoulder height and age at slaughter, days on experiment and daily and total weight gains. Costs per kg of weight gain of the concentrate rations containing sorghum were lower as compared with concentrate rations formulated with corn. All evaluated feeds could be used in concentrate rations for calves after weaning, because they do not impair performance and confer similar results.
  • Características de carcaças e dos componentes não-carcaça de bezerros holandeses alimentados após o desaleitamento com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo Ruminantes

    Almeida Júnior, Gercílio Alves de; Costa, Ciniro; Carvalho, Sebastião Marcos Ribeiro de; Panichi, Amanda; Persichetti Júnior, Pedro

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as características de carcaças e dos componentes não-carcaça de bezerros alimentados após desaleitamento até o abate com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo para a produção de vitelos de carne rosa. Trinta bezerros holandeses foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com cinco blocos e seis tratamentos, e alimentados com seis rações com teores similares de proteína (18,5% PB) e de energia (3,2 Mcal EM/kg de MS), formuladas com: milho seco moído (MM); silagem de grãos úmidos de milho (SGUM); sorgo seco com tanino moído, (SCTM); silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo com tanino (SGUISCT); sorgo seco sem tanino moído (SSTM); e silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo sem tanino (SGUISST). Os animais foram recriados em piquetes coletivos até atingirem o peso pré-estabelecido para o abate (170 ± 10 kg PV). Não houve efeito da composição das rações concentradas sobre os pesos de carcaça, de cortes e dos componentes não-carcaça nem sobre os rendimentos de carcaça quente e fria, de traseiro e dos outros cortes. Identificou-se efeito das rações concentradas apenas sobre o rendimento de dianteiro, que foi maior nos animais alimentados com SGUISST em comparação àqueles alimentados com MSM e SCTM. Todos os alimentos avaliados podem ser usados em rações concentradas para bezerros após o aleitamento, pois não comprometem as características de carcaça e dos componentes não-carcaça e conferem resultados similares.

    Resumo em Inglês:

    The characteristics of carcasses and non carcass components of calves fed after weaning until slaughter with high moisture grains silage or dry ground grains of corn or sorghum was evaluated, for production of pink meat veal. Thirty Holstein calves were allotted to a complete randomized blocks experimental design with five blocks and six concentrate rations with similar contents of protein (18.5% CP) and energy (3.2 Mcal ME/kg DM), formulated with dry ground corn (GC), high moisture corn silage (HMCS), dry ground sorghum with tannin (GSWT), high moisture whole sorghum with tannin silage (HMWSWTS), dry ground sorghum without tannin (GSWTT) or high moisture whole sorghum without tannin silage (HMWSWTTS). The animals were raised in collective plots until reaching the fixed weight for slaughter (170 ± 10 kg BW). No treatment effects were observed on weights of carcass, cuts and non carcass components and dressing of hot and cold carcass, hindquarter and other cuts. Treatment effect was observed only on forequarter dressing, that was higher for animals fed HMWSWTTS as compared to those fed GC or GSWT. All evaluated feeds could be used in concentrate rations for calves after weaning, because they do not impair the characteristics of carcass and non carcass components and confer similar results.
  • Composição físico-química de carcaças de bezerros holandeses alimentados após o desaleitamento com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo Ruminantes

    Almeida Júnior, Gercílio Alves de; Costa, Ciniro; Carvalho, Sebastião Marcos Ribeiro de; Persichetti Júnior, Pedro; Panichi, Amanda

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a composição físico-química de carcaças de bezerros após desaleitamento até o abate com silagem de grãos úmidos ou grãos secos de milho ou sorgo para a produção de vitelos de carne rosa. Trinta bezerros holandeses foram distribuídos em delineamento em blocos casualizados, com cinco blocos e seis tratamentos, e alimentados com seis rações com teores similares de proteína (18,5% PB) e de energia (3,2 Mcal EM/kg de MS), formuladas com: milho seco moído (MM); silagem de grãos úmidos de milho (SGUM); sorgo seco com tanino moído (SCTM); silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo com tanino (SGUISCT); sorgo seco sem tanino moído; e silagem de grãos úmidos inteiros de sorgo sem tanino (SGUISST). Após o resfriamento, foram tomados nas meias-carcaças esquerdas os cortes da seção H&H para estimativa da composição tecidual da carcaça e os cortes no Longissimus dorsi à altura da 12ª e 13ª costelas para determinação da área de olho-de-lombo (AOL), da espessura de gordura subcutânea (EGS), da força de cisalhamento (FC) e da composição química. Não houve efeito da composição das rações concentradas sobre a composição física e a relação entre tecidos na seção H&H, bem como para AOL, EGS e FC. A ração concentrada SGUM resultou em maiores teores de EE no Longissimus dorsi, mas não diferiu das rações SCTM e SSTM. A ração concentrada SGUM gerou maior deposição de gordura muscular em comparação à MM, no entanto, as rações SGUISCT e SGUISST não aumentaram essa deposição em comparação ao fornecimento dos grãos secos moídos. Todos os alimentos avaliados podem ser usados em rações concentradas para bezerros após o aleitamento, pois não comprometem a composições física e química da carcaça e conferem resultados similares.

    Resumo em Inglês:

    The physical and chemical carcasses composition of calves fed after weaning until slaughter with high moisture grains silage or dry ground grains of corn or sorghum was evaluated, for production of pink meat veal. Thirty Holstein calves were alloted to a complete randomized blocks experimental design with five blocks and six concentrate rations with similar contents of protein (18.5% CP) and energy (3.2 Mcal ME/kg DM), formulated with dry ground corn (GC), high moisture corn silage (HMCS), dry ground sorghum with tannin (GSWT), high moisture whole sorghum with tannin silage (HMWSWTS), dry ground sorghum without tannin (GSWTT) or high moisture whole sorghum without tannin silage (HMWSWTTS). After cooling, the H&H sections of left half-carcasses were selected to estimate the tissue of carcass composition and the cuts in the Longissimus dorsi at 12th and 13th ribs to determine the rib eye area (REA), subcutaneous fat thickness (SFT), shear force (SF) and chemical composition. No treatment effects were observed on physical composition and relation among the tissues of H&H section and as for REA, SFT and SF. The concentrate ration HMCS showed higher content of EE in the Longissimus dorsi, but did not differ from GSWT and GSWTT. The concentrate ration HMCS promoted higher muscular fat deposition as compared to GC, but the concentrate rations HMWSWTS and HMWSWTTS did not show the same result as compared to the dry ground grains fed. All diets can be used in veal feedlot calves without effect on their carcasses tissue composition and meat tenderness. All evaluated feeds could be used in the concentrate rations for calves after weaning, because they do not impair physical and chemical carcass composition and confer similar results.
  • Tendências na comercialização de bezerros relacionadas às características genéticas no Rio Grande do Sul Sistemas De Produção E Agronegócio

    Christofari, Luciana Fagundes; Barcellos, Júlio Otávio Jardim; Costa, Eduardo Castro da; Oaigen, Ricardo Pedroso; Braccini Neto, José; Grecellé, Roberto Andrade

    Resumo em Português:

    Este trabalho foi realizado com o objetivo de caracterizar os efeitos dos aspectos dependentes da genética de bezerros comercializados no estado do Rio Grande do Sul e verificar sua influência no preço de venda. Foram coletados em 13 feiras municipais de bezerros de corte no estado dados referentes ao grupo genético predominante, ao tamanho e à musculatura dos animais de 739 lotes, correspondendo a 11.986 cabeças. Foram avaliados o preço obtido por kg de peso vivo, a porcentagem de liquidez e a valorização do bezerro durante a comercialização. A freqüência de bezerros sem predominância genética ainda é grande nas feiras do estado, no entanto, esses animais têm menor preferência do comprador, pois têm menor liquidez em relação ao outros grupos ofertados. Os bezerros do grupo genético sintético (Braford, Brangus ou Canchim) são comercializados com maiores preços por kg de peso vivo e são mais valorizados. Para características de tamanho e desenvolvimento muscular, os bezerros grandes e fortes tiveram maior liquidez em comparação aos de estrutura média ou pequena, portanto, têm maior preço e valorização por kg de peso vivo.

    Resumo em Inglês:

    This work aimed at to characterize the effects of the dependent aspects of the genetics of the calves marketed in the state of Rio Grande do Sul, as form of verifying the influence of these in the sale price. They were collected at 13 municipal auction of calves in the State, referring data to the predominant genetic group, size and musculature of the animals of 739 lots of animals corresponding to 11,986 heads. They were evaluate for the price obtained by kg of live weight, liquidity percentage and the valorization of the calf during the commercialization. The calves without genetic predominance still demonstrate great frequency in the auction of RS. However, these animals have less buyer's preference because they show small liquidity in relation to the other affered groups. The calves of the synthetic genetic group (Braford, Brangus or Canchim) obtained larger prices for kg of live weight and larger valorization. For size characteristics and muscular development, the big and strong calves had larger liquidity in relation to animals of medium or small structure, obtaining larger price and valorization for kg of live weight.
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