Acessibilidade / Reportar erro
Revista Brasileira de Zootecnia, Volume: 38, Número: 2, Publicado: 2009
  • Padrões de deslocamento e captura de forragem por novilhos em pastagem de azevém-anual e aveia-preta manejada sob diferentes alturas em sistema de integração lavoura-pecuária Forragicultura

    Baggio, Carolina; Carvalho, Paulo César de Faccio; Silva, Jamir Luís Silva da; Anghinoni, Ibanor; Lopes, Marília Lazzarotto Terra; Thurow, Juliana Muliterno

    Resumo em Português:

    Neste estudo avaliaram-se estratégias alimentares de novilhos em pastagem de azevém-anual (Lolium multiflorum Lam.) e aveia-preta (Avena strigosa Schreb.) em quatro alturas de manejo (10, 20, 30 e 40 cm) para investigar se as alturas do pasto podem influenciar os padrões de deslocamento e captura da forragem por animais em pastejo e seus impactos em sistemas de integração lavoura-pecuária. As alturas de manejo foram avaliadas em delineamento de blocos completos casualisados com três repetições. Procedeu-se a três avaliações diurnas, por observação visual direta: duas avaliações de acordo com o estádio vegetativo e a terceira com o estádio reprodutivo. A redução da altura de manejo do pasto esteve relacionada a maior carga animal e resultou em menor massa de forragem e massa de lâminas foliares. Nessa condição de limitação, os animais aumentaram a taxa de bocados, o número de bocado por estação alimentar, o número total de bocados, o número de estação alimentar visitada e reduziram o tempo de permanência na estação alimentar. Esse padrão de resposta resultou em menor deslocamento entre estações alimentares, no entanto, a quantidade de deslocamento total foi maior. Os animais modificam seus padrões de deslocamento e captura de forragem em resposta à altura de manejo do pasto. A limitação de forragem pode ter impacto no sistema de integração lavoura-pecuária.

    Resumo em Inglês:

    This experiment was aimed to evaluate the grazing strategies of steers in Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) and black oat (Avena strigosa Schreb.) pastures managed with four sward heights, 10, 20, 30 and 40 cm. The hypothesis that different sward heights could determine variations on the displacement patterns and herbage capture by grazing animals, with potential impacts in a crop-livestock system was tested. The treatments (sward heights) were distributed in a randomized block design with three replicates. Diurnal evaluations were performed by visual assessment in three periods, two of them in the vegetative stage and the one in the reproductive stage. Results indicated that decreases in the sward height were related to the increased stocking rate, resulting in lower herbage mass and leaf blade mass. In this limited condition, animals increased the bite rate, the number of bites per feeding station, the total number of bites, the number of visited feeding stations and decreased the time spent per feeding station. This response pattern resulted in lower displacement among feeding stations; however, the total displacement observed was greater. The animals changed their herbage capture and displacement patterns in response to sward heights, where limited herbage availability could impact the crop-livestock system.
  • Avaliação nutricional do subproduto da agroindústria de abacaxi como aditivo de silagem de capim-elefante Forragicultura

    Ferreira, Ana Cristina Holanda; Neiva, José Neuman Miranda; Rodriguez, Norberto Mario; Campos, Warley Efrem; Borges, Iran

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar o valor nutritivo de silagens de capim-elefante (CE) contendo o subproduto do processamento de abacaxi desidratado (SAD), utilizaram-se 20 ovinos, machos não-castrados, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (0,0; 3,5; 7,0; 10,5 e 14% de SAD na silagem) e quatro repetições. Estimaram-se os consumos de matéria seca (MS), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA) e energia digestível (ED), bem como as digestibilidades de MS, PB, FDN, FDA, hemicelulose e EB e o balanço de nitrogênio (BN). Com a adição de SAD, foram observados aumentos lineares nos consumos de MS, PB, MSD e ED. A adição de 1% de SAD na ensilagem do capim-elefante resultou em aumento de 16,17 g nos consumos diários de MS e PB. A adição de SAD na ensilagem de capim-elefante promoveu aumento 14,1 g; 0,60 g; e 0,60 Mcal nos consumos diários de matéria seca, proteína bruta e enegia digestíveis, respectivamente. Com a adição de SAD, não houve alterações na digestibilidade de MS (53,3%), PB (42,1%) e FDN (55,2%) das silagens nem no balanço de nitrogênio (2,92 g/dia). Entretanto, o balanço de nitrogênio só atingiu valores positivos quando adicionado SAD à dieta. O subproduto de abacaxi desidratado pode ser adicionado em níveis de até 14% da matéria natural na ensilagem de capim-elefante, pois melhora o valor nutritivo das silagens e possibilita maiores consumos de matéria seca, proteína bruta, matéria seca e energia digestíveis.

    Resumo em Inglês:

    The present study aimed to determine de nutritional value of mixed elephant grass silages in increasing levels with dehydrated pineapple industry by-product (PAB). Five PAB levels (0.0, 3.5, 7.0, 10.5, and 14.0%) were tested with 20 male non-castrated sheep in a randomized experimental design of five treatments (PAB levels) and four replications per treatment (sheep). Intake and digestibility of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), cellulose (CEL), hemicelulose (HCEL) and energy as well as nitrogen balance were determined. Linear increases on the DM, CP intake and digestible energy occurred as the PAB content increased in the silage. For every increase of 1% of PAB in the silage, increments of 16.17 g and 1.55 g of DM and CP intakes, respectively, were observed. The addition of PAB in the silage increased the DDM, DCP and DE intake. However, the nutrients digestibility remained unchanged. Mean values were 53.3%, 42.1%, 55.2% and 2.92 g/day for DM, CP, NDF and NB, respectively. NB was positive only with PAB in the rations. It is concluded that additions of PAB in the elephant grass silage up to a level of 14% in a natural basis increases the digestible nutrients intake.
  • Efeitos de absorventes de umidade e de aditivos químicos e microbianos sobre o valor nutritivo, o perfil fermentativo e as perdas em silagens de capim-marandu Forragicultura

    Ribeiro, José Leonardo; Nussio, Luiz Gustavo; Mourão, Gerson Barreto; Queiroz, Oscar Cezar Muller; Santos, Mateus Castilho; Schmidt, Patrick

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o valor nutritivo, o perfil fermentativo e as perdas de silagens de capim-marandu submetidas aos efeitos de absorventes de umidade e aditivos. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 3 × 5, com três teores de matéria seca (obtidos com adição de polpa cítrica (PCP) ou casca de soja (CSP), ambas peletizadas, em comparação à ausência de aditivos) e cinco aditivos (ausência ou presença de inoculante bacteriano, benzoato de sódio ou ácido fórmico 62% ou 44%). O arranjo resultou em 15 silagens, com 4 repetições, portanto 60 silos experimentais. Avaliaram-se o valor nutritivo, as perdas por gases e efluente e a recuperação de matéria seca (MS). A adição de polpa cítrica ou casca de soja peletizada elevou os teores de MS (29,4 e 28,9%), o que reduziu a produção de efluente (4,1 e 3,8 kg/t MV) e disponibilizou substratos fermentescíveis aos microrganismos, fato confirmado pela maior capacidade fermentativa e pela digestibilidade das silagens. Os aditivos à base de ácido fórmico foram mais efetivos em preservar carboidratos solúveis e proteína, o que culminou em maior digestibilidade. Esses aditivos também reduziram as perdas por gases e elevaram a recuperação de MS. O inoculante contendo bactérias homoláticas não diferiu desses aditivos quanto à digestibilidade das silagens e ainda reduziu as perdas por gases. Entre os aditivos, o benzoato foi o menos efetivo em alterar o padrão fermentativo das silagens de capim-marandu. O valor nutritivo e as perdas da silagem com teor de umidade original, não aditivada, podem ser considerados satisfatórios, contudo, a polpa cítrica e principalmente a casca de soja peletizadas se mostraram opção interessante e devem ser mais estudadas. O uso de aditivos contendo ácido fórmico também deve ser mais explorado com gramíneas tropicais, pois promove benefícios ao longo de todo processo fermentativo.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this trial was to evaluate the nutritional value, fermentation profile and dry matter losses of Palisadegrass silages ensiled with either dried citrus pulp, soybean hulls, chemical or microbial additives. The trial was carried out in a completely randomized experimental design and in a factorial arrangement (3 × 5), with three dry matter levels (wet forage or forage ensiled with pelleted citrus pulp or pelleted soybean hulls) and five additives (without or with the presence of bacterial inoculants or the addition of: sodium benzoate, formic acid in the concentration of 62% or 44%), totalizing 15 treatments and 60 experimental silos. The variables analyzed were: nutritional value, losses due to gases and effluents, and dry matter recovery. The use of dried citrus pulp or soybean hulls at the ensiling time increased the dry matter content (29.4 and 28,9%) and decreased the effluent production (4.1 and 3.8 kg/t of fresh matter), also providing fermentable substrate to microorganisms, resulting in increased fermentation coefficient and digestibility of silages. The use of formic acid resulted in silages with higher digestibility and increased water-soluble carbohydrates and crude protein content. This additive was also effective in reducing the losses due to gases and, as a result, increased the total dry matter recovery. The treatment containing homolactic bacteria showed similar trend of increasing the digestibility and reducing the losses due to gases. The use of sodium benzoate was less effective in altering the fermentation pattern of tropical silages. The nutritional value and total dry matter losses of silages ensiled without additives can be considered satisfactory. However, wet forage ensiled with dried citrus pulp and, mainly, with soybeans hulls showed the best results. Treatments containing formic acid had a beneficial effect on the fermentation profile of tropical grass silages.
  • Recria de bezerras de corte em alternativas de uso da pastagem de azevém Forragicultura

    Roso, Dalton; Rocha, Marta Gomes da; Pötter, Luciana; Glienke, Carine Lisete; Costa, Vagner Guasso da; Ilha, Gustavo Freitas

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o desempenho de bezerras de corte dos 8 aos 12 meses de idade em pastagem exclusiva de azevém (Lolium multiflorum Lam.) ou em pastagem de azevém em consórcio com trevo-vermelho (Trifolium pratense) LE 116 ou azevém com suplemento (1% do peso vivo (PV) por dia). O método de pastejo foi o de lotação contínua com número variável de animais. O suplemento utilizado foi ração comercial, com 17% de proteína bruta, 23,6% de fibra em detergente neutro e 59,6% de nutrientes digestíveis totais. Os valores médios de massa e oferta de forragem e oferta de lâminas foliares foram de 1.327,2 kg/ha de MS, 10,5 e 3,7 kg de MS/100 kg de PV, respectivamente. O ganho de peso médio diário foi semelhante entre as bezerras em pastagem de azevém com suplemento e aquelas em pastagem de azevém mais trevo-vermelho, com valor médio de 1.039 gramas. A carga animal e o ganho de peso vivo por área foram maiores quando animais receberam suplemento. A suplementação proporcionou efeito aditivo no consumo total de matéria seca e substitutivo no consumo de matéria seca do pasto.

    Resumo em Inglês:

    The beef heifers performance from eight to twelve months of age was evaluated in exclusive Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) pasture, ryegrass plus red clover (Trifolium pratense) LE 116 or in ryegrass pasture receiving supplement in proportion of 1% BW. The continuous grazing method with variable stocking rate was used. The supplement used was a commercial ration, with 17% of crude protein, 23.6% of neutral detergent fiber and 59.6% of total digestible nutrients. The means values of forage mass and offer and leaf blade offer were 1327.2 kg/ha of DM and 10.5 and 3.7 kg of DM/100 kg of BW, respectively. The daily body weight gain was similar for beef heifers receiving supplement or in Italian ryegrass plus red clover, with mean value of 1039 grams. The stocking rate and body gain per area were higher when animals were supplemented. The use of supplementation for grazing heifers caused additive effect on the total dry matter intake and replacement in the grass dry matter intake.
  • Seleção de populações de Bromus auleticus, uma gramínea perene de inverno Forragicultura

    Scheffer-Basso, Simone Meredith; Fávero, Fernando; Jouris, Cristiana; Dall'Agnol, Miguel

    Resumo em Português:

    Neste trabalho objetivou-se selecionar as melhores populações de cevadilha vacariana (Bromus auleticus) mediante avaliação do seu desempenho agronômico e de caracteres morfológicos relacionados à persistência. Oito populações oriundas de quatro municípios do Rio Grande do Sul (Santana do Livramento: A5, A6, A23 e A26; Uruguaiana: A7, A8; Júlio de Castilhos: A17; Quaraí: A27) foram cultivadas em linhas de 5 m, contendo entre 12 e 15 plantas. O transplante foi realizado no dia 16/6/2004 e as avaliações, iniciadas aos 125 dias após o transplante. As plantas foram avaliadas quanto ao hábito de crescimento, à produção de sementes e de matéria seca (MS) e à composição química nos anos 2004 e 2005. Uma vez que o ciclo de crescimento da espécie é hibernal, não foi possível avaliar no primeiro ano a produção de matéria seca. Durante o outono-inverno do segundo ano, as plantas foram submetidas a cinco cortes em intervalos de 31 a 47 dias. Verificou-se variabilidade interpopulacional quanto a hábito (semi-prostrado a ereto), número de panículas (9 a 200/linha), circunferência (29,3 a 36,5 cm/planta), produção (0,6 a 77,2 g/linha) e peso de 1.000 sementes (4,7 a 6,6 g), produção de MS média por corte (137 a 421 g/linha) e total (686 a 2105 g/linha), proteína bruta (14,3 a 21,8%), fibra em detergente ácido (21 a 28,3%), fibra em detergente neutro (53,4 a 58,9%) e hemicelulose (25 a 33,2%). As populações A5, A23 e A26, pelo melhor desempenho agronômico, e a população A8, pela presença de rizomas, são indicadas para continuidade do programa de melhoramento da espécie.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to select the best bromegrass populations (Bromus auleticus) by analyzing their agronomic performance and morphological characteristics linked to persistence. Eight populations originated from four different municipalities from the state of Rio Grande do Sul (Santana do Livramento: A5, A6, A23 and A26; Uruguaiana: A7, A8; Júlio de Castilhos: A17; Quaraí: A27) were cultivated on 5-m rows containing from 12 to 15 plants. The plants were transplanted on 06/16/2004, and evaluations started 125 days transplantation. The plants were evaluated in relation to growth habit, seed and dry matter (DM) production and chemical composition during the years of 2004-2005. Due to the winter growth habit of this species, it was not possible to evaluate the DM production on the first year. During the fall-winter period of the second year, the plants were submitted to five cuts, with intervals from 31 to 47 days. Inter-population variability was observed and related to growth habit (semi-decumbent to tall), number of panicles (9 to 200/row), circumference (29.3 to 36.5 cm/plant), DM production (0.6 to 77.2 g/row) and weight of 1000 seeds (4.7 to 6.6 g), mean DM production per cut (137 to 421 g/row), total DM production (686 to 2105 g/row), crude protein (14.3 to 21.8%), acid detergent fiber (21.0 to 28.3%), neutral detergent fiber (53.4 to 58.8%) and hemicellulose (25.5 to 33.25). Populations A5, A23 and A26, due to their better agronomic performance, and population A8 due to the presence of rhizomes, are indicated for further evaluations in the species improvement program.
  • Relações biométricas entre o estádio de maturação e a produtividade de híbridos de milho para produção de silagem Forragicultura

    Zopollatto, Maity; Nussio, Luiz Gustavo; Paziani, Solidete de Fátima; Ribeiro, José Leonardo; Sarturi, Jhones Onorino; Mourão, Gerson Barreto

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se o teor de matéria seca (MS) da planta e do colmo e a produtividade de MS da planta, do colmo e dos grãos de híbridos de milho colhidos em diversos estádios de maturação. Utilizou-se um delineamento experimental de blocos casualizados, em esquema fatorial 8 × 6 × 2, composto de oito épocas de corte, seis híbridos de milho e duas safras de avaliação (2001/2002 e 2002/2003). Os híbridos CO 32, AG 5011, P 3041, DKB 333B, AG 1051 e Z 8550 foram colhidos ao atingirem 50% de florescimento masculino (emissão do pendão), 15 dias após esta data e, posteriormente, a cada semana, totalizando oito cortes. O híbrido CO 32 apresentou os maiores teores de MS da planta e do colmo e a menor produtividade de colmo, enquanto, no híbrido P 3041, foram obtidos os menores teores de MS da planta e do colmo. O avanço da maturação aumentou o teor de MS da planta (de 14,5 para 46%) e do colmo (de 16,9 para 28%) e aumentou a produtividade de MS da planta (de 9,6 para 20,9 t MS/ha) e dos grãos (de 0 para 9,3 t MS/ha). Na safra 2001/2002, a produtividade de colmo reduziu inicialmente e depois aumentou, enquanto, na safra 2002/2003, aumentou até o 6º corte e reduziu posteriormente. O teor de MS da planta teve baixa correlação com a produtividade de MS da planta (r² = 0,27), do colmo (r² = 0,13) e de grãos (r² = 0,40). A produtividade de MS da planta apresentou correlação positiva alta com a produtividade de colmo (r² = 0,83) e de grãos (r² = 0,72). A avaliação individual do momento ideal de corte da planta para confecção de uma boa silagem é fundamental, uma vez que a janela de corte para ensilagem pode ser reduzida de acordo com as características específicas de cada material.

    Resumo em Inglês:

    This experiment evaluated the plant and stem dry matter (DM) content, plant, stem and grain DM productivity of corn cultivars harvested in different maturity stages. A randomized block design, with a 8 × 6 × 2 factorial scheme, composed of eight harvesting times, six corn cultivars and two evaluation harvests (2001/2002 and 2002/2003) was used. Cultivars CO 32, AG 5011, P 3041, DKB 333B, AG 1051 and Z 8550 were harvested when reaching 50% of male flowering, 15 days after this date and later, every week, totalizing eight harvesting times. Cultivar CO 32 showed the highest plant and stem DM content, and the lowest stem DM production, while cultivar P 3041 achieved the lowest plant and stem DM content. The maturity advance resulted in increased plant DM content, (from 14.5 to 46%), stem DM content (from 16.9 to 28%), plant DM production (from 9.6 to 20.9 t DM/ha) and grain production (from 0 to 9.3 t DM/ha). In the 2001/2002 harvest, the production was initially reduced and then increased, while in the 2002/2003 harvest, the production increased up to the 6th harvest and then reduced again. The plant DM content showed low correlations with plant DM production (r² = 0.27), stem DM production (r² = 0.13) and grain production (r² = 0.40). The plant DM production showed high positive correlation with stem production (r² = 0.83) and grain production (r² = 0.72). The individual evaluation of the ideal plant harvesting time for a good silage production is fundamental, once the harvesting window for ensilage can be reduced in function of specific characteristics of each material.
  • Associação entre polimorfismos no marcador microssatélite do gene do fator de crescimento semelhante à insulina I (IGF-I) com características de interesse econômico em suínos Breeding, Genetic And Reproduction

    Faria, Danielle Assis de; Peixoto, Jane de Oliveira; Lopes, Paulo Sávio; Paiva, Samuel Rezende; Silva, Priscila Vendramini; Guimarães, Simone Eliza Facioni

    Resumo em Português:

    Investigou-se neste trabalho a associação entre o marcador microssatélite IGF-I em uma população F2 (N=459) gerada pelo acasalamento entre suínos nativos brasileiros e fêmeas comerciais com características de desempenho, cortes de carcaça e qualidade da carne. A análise de associação foi feita por meio de um modelo que incluiu genótipo, sexo e grupo como efeitos fixos e pais como efeito aleatório. Os genótipos do IGF-I apresentaram associação significativa com nove características quantitativas, resultados que corroboram análises prévias de QTL obtidas para essa região cromossômica em suínos. Efeitos aditivos de dominância, assim como a interação genótipo × sexo, foram estimados e estão descritos neste trabalho. De acordo com os resultados obtidos, este marcador será útil nas análises de QTL na população analisada.

    Resumo em Inglês:

    This study investigated the association between IGF-I microsatellite marker in an F2 population (N=459) generated by mating of native boars to Brazilian commercial sows with performance, carcass cut, and meat quality traits. Association analyses were carried out using a statistical model that included genotype, sex, and group as fixed effects and sire as random effect. The IGF-I genotypes were significantly associated with different quantitative traits and these results corroborate with previous QTL analyses obtained for this chromosome region in swine. Additive and dominance effects, as well as a genotype-sex interaction, were estimated and discussed in the text. According to the results obtained, this marker is suitable for QTL search in the genotyped population.
  • Associação entre polimorfismos de base única no gene da leptina e características de carcaça em suínos Breeding, Genetic And Reproduction

    Peixoto, Jane de Oliveira; Faria, Danielle Assis de; Silva, Priscila Vendramini; Fonseca, Isabela; Lopes, Paulo Sávio; Guimarães, Simone Eliza Facioni

    Resumo em Português:

    Foi investigada a associação entre os polimorfismos de base única (SNPs) T2411C e T3266G da leptina e as características de carcaça em suínos F2 procedentes do cruzamento de machos da raça Piau com matrizes comercias de composição genética Landrace, Large White e Pietrain. As análises de associação foram feitas usando um modelo estatístico que incluía genótipo, sexo e lote como efeitos fixos, e pai e erro como efeitos aleatórios. O SNP T2411C esteve associado ao peso da copa sem pele e sem gordura (BSW), à espessura de gordura subcutânea na altura da última costela a 6,5 cm da linha média (P2), ao peso da paleta sem pele e sem gordura e ao peso do filezinho (SLW). O SNP T3266G foi associado a idade de abate, peso do bacon, BSW, espessura da gordura subcutânea entre a última e a penúltima vértebra lombar, na linha média, espessura da gordura subcutânea na altura da última costela na linha média, P2 e peso da costela. Os genótipos combinados para ambos os SNP estiveram associados a P2, peso total da copa, rendimento de carcaça e peso do filezinho. Os SNPs analisados têm potencial para ser explorados como marcadores para composição de carcaça em suínos.

    Resumo em Inglês:

    It was investigated the association between leptin gene single nucleotide polymorphisms (SNPs) T2411C and T3266G with carcass traits in F2 pigs obtained by crossing native Brazilian Piau with commercial sows composed of Landrace, Large White and Pietrain breeds. Association analyses were performed using a statistical model that included genotype, sex, and batch as fixed effects, sire and error as random effects. The T2411C SNP was associated with skinless and fatless boston shoulder weight (BSW), backfat thickness at last rib, 6.5 cm from the midline (P2), skinless and fatless picnic shoulder weight, and sirloin weight (SLW). The T3266G mutation was associated with slaughter age, bacon weight, BSW, midline backfat thickness between last and last but one lumbar vertebra, midline backfat thickness at last rib, P2 and rib weight. Phenotypic associations were also performed by combining genotypes for both SNPs. Associations with P2, carcass yield, total boston shoulder weight, and SLW were observed. The results obtained demonstrate that the SNPs analyzed have potential to be explored as markers for carcass composition in pigs.
  • Efeitos ambientais e genéticos sobre escores visuais e ganho de peso à desmama de animais formadores da raça Brangus Melhoramento, Genética E Reprodução

    Queiroz, Sandra Aidar de; Costa, Gabriela Zoccolaro; Oliveira, João Ademir de; Fries, Luiz Alberto

    Resumo em Português:

    Estudaram-se os efeitos da idade da vaca ao parto e da idade do animal à desmama, bem como os efeitos genéticos aditivo direto e materno e da heterozigose individual, sobre os escores visuais de conformação, precocidade e musculatura e ganho de peso do nascimento à desmama, de animais formadores da raça Brangus. Foram analisados 53.683, 45.136, 52.937 e 56.471 dados de conformação, precocidade e musculatura à desmama e ganho de peso do nascimento à desmama, respectivamente, de animais nascidos entre 1986 e 2002, provenientes do arquivo zootécnico da empresa Gensys Consultores Associados S/C Ltda. Os efeitos de ambiente e genéticos sobre as características em estudo foram analisados pelo método de quadrados mínimos usando modelos matemáticos que incluíram grupo de contemporâneos como variável classificatória e a idade da vaca ao parto, a idade do animal à desmama e os efeitos aditivo direto e materno e da heterozigose individual como co-variáveis. Todos os efeitos incluídos nos modelos afetaram significativamente as características avaliadas, com exceção do efeito da idade da vaca ao parto sobre o ganho de peso do nascimento à desmama e do efeito aditivo materno sobre todas as características estudadas. Os efeitos ambientais e genéticos revelaram-se importantes fontes de variação para as características estudadas e devem, pois, ser considerados na distinção e comparação dos animais para seleção.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to study the effects of age of cow at calving (IPV) and age of calf at weaning (IDD) as well as the direct additive genetic effects (AD) and maternal (AM), and the individual heterozygosity (HI) on visual scores of conformation (CD), precocity (PD) and musculature (MD) and average daily weight gain from birth to weaning (GND), for animals used to form the Brangus breed. The study analyzed 53,683, 45,136, 52,937 and 56,471 records on CD, PD, MD and GND, respectively for animals born from 1986 to 2002. The data were provided by "Gensys Consultores Associados S/C Ltda". The environmental and genetics effects on these traits were analyzed using the least square method applying mathematical models that included fixed effects of contemporary group (GC) and IPV, IDD, AD, AM and HI as covariates. All environmental effects included in the model showed significant influence on the evaluated traits at weaning, except for IDD on GND and AM on all traits. All traits were significantly influenced by AD and HI. These results indicated that environmental and genetic effects were important sources of variation for these traits and, consequently, they should be considered in genetic evaluations.
  • Comparação de critérios de seleção para precocidade de crescimento em bovinos da raça Guzerá Melhoramento, Genética E Reprodução

    Tanaka, Aila Loise Ribeiro; Carvalheiro, Roberto; Fries, Luiz Alberto; Queiroz, Sandra Aidar de

    Resumo em Português:

    Objetivou-se com este estudo comparar a seleção com base no ganho médio diário de peso na pré-desmama (GMD) e no número de dias para ganhar 160 kg nessa fase (D160), com e sem correção para efeitos de grupos de contemporâneos (GC), em bovinos da raça Guzerá. Utilizou-se o banco de dados de desenvolvimento ponderal da Associação Brasileira de Criadores de Zebu (ABCZ) para esta raça. A obtenção dos parâmetros e valores genéticos foi feita pelo método da máxima verossimilhança restrita utilizando-se modelo unicaracterístico com equações de modelos mistos. O modelo utilizado foi composto pelo efeito fixo de grupo genético e pelos efeitos aleatórios, genético aditivo direto e de ambiente permanente, além do erro residual. A média para D160 foi de 270,5 dias e para GMD, 642,3 g. As correlações de Spearman entre ganho médio diário e a precocidade em dias para ganhar 160 kg na pré-desmama (PD160), e GMD e PD160c (PD160 corrigido para o efeito de grupo de contemporâneo), foram iguais a 0,91 e 0,94, respectivamente. A seleção para PD160 favorece touros que produzem progênie com desempenho superior e menos variável e a padronização deste critério com base no grupo de contemporâneos melhorou sua eficiência. A classificação dos touros varia de acordo com o critério de seleção utilizado, GMD ou PD160, principalmente nos extremos, onde ocorrem seleção e descarte de reprodutores.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to compare the selection criteria based on the average daily gain (ADG) and days to achieve 160 kg (D160) on pre-weaning of Guzerat cattle. Database on weight gains provided by the Brazilian Association of Zebu Cattle Breeders (ABCZ) was used. The estimated genetic parameters and breeding values was obtained by the Restricted Maximum Likelihood Method, using a uni-trait animal model, with equations of mixed models. The model included the fixed effect of contemporary group, genetic additive direct and permanent environment, as random effects, beyond the residual error. The means for D160 and ADG were 270.5 days and 642.3 g, respectively. Spearman's correlations for pre-weaning ADG and D160 (D160P), and ADG and D160P corrected for contemporary group effect (D160Pc), were equal to 0.92 and 0.94, respectively. The selection for D160P would favor sires that produced superior and less variable progenies. The correction of D160 to the contemporary group effect made this trait more efficient to identify more uniform sires. Sires classification changed according to the adopted selection criterion, ADG or D160P, mainly at the end points, where animals should be selected and rejected.
  • Desempenho e características de carcaça de frangos de corte alimentados com dietas à base de milho e farelo de soja suplementadas com complexos enzimáticos Monogástricos

    Carvalho, Julio Cesar Carrera de; Bertechini, Antônio Gilberto; Fassani, Édison José; Rodrigues, Paulo Borges; Pereira, Renata Apocalypse Nogueira

    Resumo em Português:

    Um experimento foi conduzido para avaliar o efeito da suplementação de complexos enzimáticos à dieta sobre o desempenho e as características de carcaça de frangos de corte de ambos os sexos. Avaliaram-se cinco dietas: controle positivo - à base de milho e farelo de soja com farinha de carne e ossos, sem enzima; controle negativo - formulada com 3% menos de energia metabolizável; controle negativo + 0,05% do complexo A (xilanase, 600 U/g; amilase, 8.000 U/g; e protease, 800 U/g); controle negativo + 0,04% do complexo B (α-amilase, 200 kNU/g; e β-glucanase, 350 FBG/g); e controle negativo + 0,04% do complexo B + 0,01% da enzima C (xilanase, 1.000 FXU/g). Não foram observadas diferenças no desempenho das aves no período de 1 a 7 dias de idade. Na fase de 1 a 21 dias de idade, os machos consumiram mais ração e as dietas com o complexo B resultaram em maior ganho de peso. Os melhores resultados de conversão alimentar foram obtidos com o uso dos complexos enzimáticos. No período total, o consumo de ração foi menor entre as aves (machos e fêmeas) mantidas com a dieta controle positivo, enquanto o maior ganho de peso nos machos foi obtido com a dieta controle negativo contendo 0,04% do complexo B. Quanto à conversão alimentar, os machos apresentaram as melhores conversões com o uso dos complexos enzimáticos. Não houve efeito das dietas sobre os rendimentos de carcaça, peito e gordura abdominal. Quando fornecidas dietas com redução de 3% da energia metabolizável, o uso dos complexos enzimáticos é efetivo na recuperação do desempenho das aves.

    Resumo em Inglês:

    This study was conducted to evaluate the effect of the supplementation of enzymatic complexes on the performance and carcass characteristics of broiler chickens from both sexes. Five diets were evaluated: positive control diet based on corn and soybean meal with meat and bone meal without enzyme; negative control diet formulated with 3% less of metabolizable energy; negative control + 0.05% of complex A (600 U/g of xylanase, 8000 U/g of amylase and 800 U/g of protease); negative control + 0.04% of complex B (200 kNU/g of α-amylase and 350 FBG/g of β-glucanase); and negative control + 0.04% of complex B + 0.01% of enzyme C (1000 FXU/g of xylanase). No significant differences were found in the performance of birds from 1 to 7 days of age. From 1 to 21 days of life, males consumed more ration than females. Diets four and five resulted into better weight gains only for males. The best results of feed conversion were obtained with the use of the enzymatic complexes. In the total period, males and females that received the positive control consumed less ration than the other diets. Diet four provided the best weight gain result for males. In relation to feed conversion, males presented the best conversion rate from the use of enzymatic complexes. Females that received diet one and diet five presented better feed conversion rates. No significant differences were observed for the effect of diets on the carcass, breast and abdominal fat yields. It could be concluded that the use of the enzymatic complexes was effective in recovering the performance of birds but decreasing 3% of the metabolizable energy.
  • Efeito do probiótico sobre o desempenho, rendimento de carcaça e exigências nutricionais de proteína bruta de codornas de corte Monogástricos

    Otutumi, Luciana Kazue; Furlan, Antonio Claudio; Martins, Elias Nunes; Garcia, Elis Regina de Moraes; Ton, Ana Paula Silva; Monteiro, Ana Carolina

    Resumo em Português:

    Para avaliar o efeito do probiótico (Lactobacillus sp.) associado a diferentes níveis de proteína bruta (PB) sobre o desempenho, as exigências nutricionais de PB, o rendimento de carcaça e de cortes de codornas de corte, foram utilizadas 2.304 codornas de corte, distribuídas em esquema fatorial 2 × 4 (com e sem probiótico e 15, 20, 25 ou 30% de PB), com duas repetições por nível de PB, repetido duas vezes no tempo (dois períodos experimentais), totalizando 32 unidades experimentais. A adição do probiótico reduziu o consumo de ração e melhorou a conversão alimentar no período de 1 a 7 dias de idade. De acordo com os pesos médios do modelo Linear Response Plateau (LRP), aos 7 e aos 14 dias, as estimativas de exigência foram de 27% de PB e aos 21, 28 e 35 dias, 22 a 24% de PB. A adição do probiótico não influenciou o rendimento de carcaça e de cortes. Para o rendimento de carcaça, a exigência de PB, de acordo com o modelo quadrático, foi estimada em 23,53%, mas, pelo modelo LRP, a estimativa reduziu para 17,13% de PB. Nas condições ambientais em que as codornas foram criadas, a adição do probiótico não influenciou o desempenho, as exigências nutricionais de PB e o rendimento de carcaça de codornas de corte. As exigências de PB para aves de até 14 dias de idade são de 27% e, após esta idade, reduzem para 22 a 24%.

    Resumo em Inglês:

    To evaluate the effect of probiotic (Lactobacillus sp.) associated with different crude protein (CP) levels on performance, CP nutritional requirements, carcass and cut yields of meat quails, a total of 2304 meat quails were distributed in a 2 × 4 factorial design (with and without probiotic and four CP levels - 15, 20, 25 and 30%), with two replications per treatment, repeated twice in time (two experimental periods), totalizing 32 experimental units. The addition of probiotic decreased the feed intake and improved the feed conversion rate at 1 to 7 days of age. According to the mean weight of the LRP model, at 7 and 14 days, the requirement estimations were of 27% of CP and at 21, 28 and 35 days, the requirements were from 22 to 24% of CP. The addition of probiotic did not influence carcass and cut yields. For the carcass yield, the CP requirement, according to the quadratic model, was estimated in 23.53%; however, in relation to LRP, the estimative decrease to 17.13% of CP. It was possible to conclude that in the environmental conditions evaluated, the addition of probiotic did not influence the performance, CP nutritional requirement and carcass yield of meat quails. The CP requirements for birds of up to 14 days of age were of 27% and, after this age, there are evidences of reduction to values from 22 to 24%.
  • Níveis de fósforo disponível em rações para suínos selecionados geneticamente para deposição de carne dos 15 aos 30 kg Monogastrics

    Saraiva, Alysson; Donzele, Juarez Lopes; Oliveira, Rita Flávia Miranda de; Abreu, Márvio Lobão Teixeira de; Silva, Francisco Carlos de Oliveira; Santos, Fabrício de Almeida

    Resumo em Português:

    Com o objetivo de avaliar níveis de fósforo disponível (PD) em rações para suínos selecionados geneticamente para deposição de carne, utilizaram-se 60 leitões híbridos comerciais (30 machos castrados e 30 fêmeas) com peso inicial de 15,00 ± 0,41 kg, distribuídos em delineamento experimental inteiramente casualizado, com seis rações, cinco repetições e dois animais (um macho e uma fêmea) por unidade experimental. Avaliaram-se uma ração basal e outras cinco rações, obtidas pela suplementação da ração basal com fosfato bicálcico, totalizando seis níveis de fósforo disponível (0,114; 0,221; 0,328; 0,435; 0,542 e 0,649%). Os níveis de fósforo disponível promoveram aumento linear no consumo diário da ração. O ganho de peso diário e a conversão alimentar variou de forma quadrática de acordo com os níveis de PD, com valores máximos de 0,509 e 0,477% de PD na ração, respectivamente. A resistência óssea e os teores de cálcio e fósforo no osso também aumentaram de forma quadrática de acordo com os níveis de PD, com valores máximos de 0,529; 0,619 e 0,596% de PD na ração, respectivamente. Não houve efeito dos níveis de PD nas rações sobre o teor de cinza óssea. Os melhores resultados de ganho de peso e conversão alimentar de suínos, machos castrados e fêmeas, na fase dos 15 aos 30 kg, selecionados geneticamente para deposição de carne, são proporcionados pelos níveis de fósforo disponível de 0,509 e 0,477%, respectivamente, correspondentes a consumos diários de 6,39 e 5,93 g de fósforo disponível.

    Resumo em Inglês:

    With the objective to evaluate available phosphorus levels in diets for swine genetically selected for meat deposition, sixty commercial hybrid pigs were used, being 30 castrate males and 30 females, with initial weight of 15.00 ± 0.41 kg, distributed in a completely randomized experimental design, with six treatments, five replications and two animals (1 male and 1 female) per experimental unit. The treatments were composed of a basal diet and other five diets obtained through basal diet supplementation with dicalcium phosphate to obtain six AP levels (0.114; 0.221; 0.328; 0.435; 0.542 and 0.649%). The available phosphorus levels promoted a linear increase in the daily feed intake. Daily weight gain and feed conversion showed a quadratic behavior according to AP levels, with the maximum response at 0.509 and 0.477% of AP in the diet, respectively. Bone strength and bone calcium and phosphorus contents also presented a quadratic behavior according to AP levels, with maximum response at 0.529; 0.619 and 0.596% of AP levels in the diet, respectively. There was no effect of the AP levels in the diets on the bone ash content. The best weight gain and feed conversion observe for castrated male and female pigs from 15 to 30 kg, genetically selected for meat deposition, is provided by 0.509 and 0.477% of available phosphorus levels, respectively, corresponding to daily intakes of 6.39 and 5.93 grams of available phosphorus.
  • Efeito do tempo de jejum pós-eclosão, valores energéticos e inclusão do ovo desidratado em dietas pré-iniciais e iniciais de pintos de corte Monogástricos

    Teixeira, Elisanie Neiva Magalhães; Silva, José Humberto Vilar da; Costa, Fernando Guilherme Perazzo; Martins, Terezinha Domiciano Dantas; Givisiez, Patrícia Emília Naves; Furtado, Dermeval Araújo

    Resumo em Português:

    Dois experimentos foram realizados para determinar o valor nutricional do ovo desidratado (OD), o efeito do tempo de jejum pós-eclosão (TJPe) e a inclusão do ovo desidratado em rações para frangos de corte. No primeiro experimento, 120 pintos de corte machos, linhagem Ross-308, foram alojados em delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos e cinco repetições de oito aves. As coletas de excretas foram realizadas no período de 24 a 29 dias de idade, pela manhã e à tarde. No segundo experimento, um lote misto de 810 pintos da linhagem Cobb-500, com peso vivo inicial 33,41 ± 0,53, foi alojado em boxes de 1,0 × 1,5 m. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado com 9 tratamentos e 6 repetições de 15 aves, em esquema fatorial 3 × 3, com três níveis de ovo desdratado (0, 2 e 4%) e três tempos de jejum pós-eclosão (28, 40 e 52 horas), correpondentes a 0, 12 e 24 horas de jejum pós-alojamento, respectivamente. O ovo desidratado apresentou 51,54% de PB e 4.278 kcal EMAn. Na fase de 1 a 7 dias, o peso vivo, o ganho de peso e o consumo de ração entre as aves submetidas a jejum de 40 e 52 horas foram inferiores aos daquelas alimentadas mais cedo (às 28 horas do tempo de jejum pós-eclosão), enquanto as aves submetidas a 52 horas de jejum pós-eclosão (24 horas de jejum pós alojamento) apresentaram os piores resultados. O nível de 4% de ovo desidratado na ração pré-inicial melhorou o peso vivo no segundo e terceiro dia de idade dos pintinhos. No período de 1 a 21 dias, o ovo desidratado pode ser utlizado na alimentação de frangos, pois não prejudica o desempenho das aves.

    Resumo em Inglês:

    Two experiments were carried out to determine the nutritional value of the dried egg (DEGG), and the effect of the post-starvation hatching time (PSHT) and the inclusion of dried egg powder in the diet of broiler chicks. In experiment 1, 120 male Ross-308 broiler chicks were housed according to a completely randomized design into three treatments and five repetitions of eight birds each. Excreta collection was daily performed from 24 to 29 days of age in the morning and afternoon. In experiment 2, a sex-mixed batch of 810 Cobb-500 chicks was used. Initial weight was 33.41 ± 0.53 g, and the chicks were housed in pens measuring 1.0 × 1.5 m. A completely randomized experimental design was used with nine treatments and six repetitions of 15 birds each, according to a 3 × 3 factorial of three DEGG levels (0, 2 and 4%) and three PSHT (28, 40 and 52 hours), corresponding to: 0, 12 and 24 hours of starvation after housing, respectively. DEGG showed 51.54% of CP and 4,278 kcal AMEn/kg. From 1 to 7 days of age, the birds submitted to starvation for 40 and 52 hours showed lower live weight, weight gain and feed intake when compared to birds fed sooner (at 28 hours PSHT). The poorest performance was shown by birds fasted for 52 hours (24 hours of starvation after being housed). DEGG levels of 4% in the pre-initial diet improved the live weight in the second and third days of age. In conclusion, DEGG might be used from 1 to 21 days of age in broiler diets without impairing the bird performance.
  • Influência da restrição de água no desempenho e no desenvolvimento dos órgãos de frangos de corte Monogastrics

    Viola, Teresa Herr; Ribeiro, Andréa Machado Leal; Penz Júnior, Antônio Mário; Viola, Eduardo Spillari

    Resumo em Português:

    Avaliou-se a influência da restrição de água (0, 10, 20, 30 e 40%) no desempenho, no comportamento e desenvolvimento de orgãos (coração, perna, proventrículo e moela, fígado e intestinos) e na micrometria intestinal de frangos de corte. Utilizaram-se 480 machos, linhagem ROSS 308, do 1º ao 21º dia de idade, criados em gaiolas de 0,72 m². As aves receberam dieta basal à vontade e foram mantidas em temperatura de conforto térmico. O consumo de água foi estimado em um grupo de aves controle, dois dias mais velhas que as aves experimentais, porém com o mesmo peso inicial. As medidas de desempenho foram tomadas semanalmente e o consumo de água, diariamente. Aos 21 dias, 18 aves por nível de restrição (tratamento) foram sacrificadas para realização das medidas de micrometria intestinal (6 aves) e do peso de órgãos (12 aves). Diariamente, observou-se o comportamento das aves durante o período de fornecimento da água. O desempenho das aves, a altura das vilosidades duodenais e os pesos frescos dos órgãos reduziram de forma linear de acordo com o aumento da restrição de água. Aos 21 dias de idade, a cada 1% de restrição de água, houve perda de 8,5 g no ganho de peso. No entanto, a mortalidade não foi afetada por qualquer nível de restrição de água. Não foi encontrada diferença na profundidade de cripta, no número de vilos e no peso relativo dos orgãos (em relação ao peso corporal), exceto do coração, que aumentou com a restrição de água. Nas aves sob restrição de água, houve maior extrusão dos vilos. Os frangos submetidos à restrição de água alteraram seu comportamento, tornando-se agressivos e irritadiços. A restrição de água, independentemente de sua magnitude, deve ser evitada na criação de frangos de corte.

    Resumo em Inglês:

    The experiment was carried out to evaluate the effect of 0%, 10%, 20%, 30%, and 40% water restriction (WR) on broiler performance, behavior, organ development (heart, leg, proventriculus and gizzard, liver, and intestines), and intestinal micrometry. Four hundred and eighty ROSS 308 male broilers were raised in battery cages measuring 0.72 m², from 1 to 21 days of age. Feed was offered ad libitum, and environmental temperatures were kept in thermoneutral conditions. Water intake was estimated based on a control group, two days older than the experimental birds, with same initial weight. A linear reduction on bird performance, duodenal villi height, and fresh organs weight were observed as WR increased. At 21 days of age, for each 1% WR, a weight loss of 8.5 g was observed. However, the mortality rate was not affected by any WR level. Organ weight, relative to body weight, was not affected by WR, except for heart, which weight increased with WR. Villi numbers and crypts depth were not affected by WR. Birds under WR changed their behavior, becoming aggressive and irritated. Electron microscopy data showed higher villi extrusion in WR broilers. In conclusion, WR, regardless its magnitude, should be avoided in broiler production.
  • Composição em ácidos graxos e qualidade da carne de tourinhos Nelore e Canchim alimentados com dietas à base de cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado Produção Animal

    Fernandes, Alexandre Rodrigo Mendes; Sampaio, Alexandre Amstalden Moraes; Henrique, Wignez; Oliveira, Emanuel Almeida de; Oliveira, Rodrigo Vidal; Leonel, Fábio Roberto

    Resumo em Português:

    O objetivo neste trabalho foi avaliar a composição de ácidos graxos e a qualidade do contrafilé (músculo Longissimus lumborum) de tourinhos das raças Nelore e Canchim. Os animais foram terminados em confinamento e alimentados com dietas contendo cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado (40 e 60% na matéria seca). Os concentrados foram compostos de grãos de girassol, milho, farelo de soja, levedura seca de cana-de-açúcar, uréia e núcleo mineral. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 2 × 2 (grupo genético × nível de concentrado). Não foram observadas diferenças nos teores de umidade, proteína e extrato etéreo da carne. Os animais da raça Nelore apresentaram maiores concentrações de ácido linoléico conjugado (0,52%), ácidos graxos insaturados (46,82%) e também relações mais elevadas de ácidos graxos insaturados:saturados (1,02) e monoinsaturados:saturados (0,86) em comparação aos tourinhos da raça Canchim. Os tourinhos da raça Canchim apresentaram maior intensidade das cores vermelha e amarela no contrafilé e maior luminosidade da gordura de cobertura. Houve interação para força de cisalhamento, que foi menor nos tourinhos Nelore alimentados com 40% de concentrado. Tourinhos da raça Nelore apresentam carne com melhor composição de ácidos graxos na gordura intramuscular do ponto de vista da saúde humana.

    Resumo em Inglês:

    The objective of this work was to evaluate the fatty acids composition and the qualitative and chemical characteristics of the loin meat (Longissimus lumborum muscle) of Nellore and Canchim young bulls. The animals were fedlot finished and fed sugar cane-based diets with two concentrate levels (40 and 60% of dry matter). The concentrates were formulated with sunflower grains, corn, soybean meal, dry sugar cane yeast from sugar and alcohol industry, urea and mineral mixture. The experimental design was a completely randomized design with a 2 × 2 factorial arrangement (genetic group × concentrate level), and the averages were compared by Tukey test at 5% of probability. Differences were not observed in the humidity, protein and ether extract contents of the loin meat. Nellore bulls had higher concentrations of conjugated linoleic acid (0.52%), unsaturated fatty acids (46.82%) and higher unsaturated:saturated (1.02), monounsaturated:saturated (0.86) ratios in their loin muscle when compared to Canchim bulls. Canchim bulls presented higher red and yellow color intensity of meat and higher backfat brightness. A significant genetic group × concentrate level interaction was detected for shear force, where Nellore bulls fed with 40% of concentrate had lower values. The results showed that Nellore bulls had better fat acid composition of the loin meat, concerning human health.
  • Distribuição de gorduras internas e de descarte e componentes externos do corpo de novilhos de gerações avançadas do cruzamento rotativo entre as raças Charolês e Nelore Produção Animal

    Menezes, Luís Fernando Glasenapp de; Restle, João; Brondani, Ivan Luiz; Alves Filho, Dari Celestino; Pascoal, Leonir Luiz; Silva, José Henrique Souza da

    Resumo em Português:

    Foram avaliados os efeitos de heterose e grupo genético na distribuição das gorduras internas e de descarte e dos componentes externos do corpo de novilhos puros, Charolês (C) e Nelore (N), e mestiços de segunda (¾C × ¼N e ¾N × ¼C), terceira (5/8C × 3/8N e 5/8N × 3/8C) e quarta gerações (11/16C × 5/16N e 11/16N × 5/16C) de cruzamento terminados em confinamento. Em comparação à média dos puros, os novilhos de segunda geração apresentaram maior peso absoluto das gorduras renal, intestinal e total, resultando em heterose de 39,88; 43,96 e 31,80%, respectivamente. A gordura ruminal dos novilhos da quarta geração foi 41,48% maior que a média dos puros. Quando expressa em porcentagem do peso do corpo vazio (PCV), os animais da segunda geração foram superiores aos puros somente em relação à gordura intestinal, apresentando heterose de 28,06%. Os animais de quarta geração foram 21,67% inferiores aos puros quando a gordura de toalete foi expressa por 100 kg de PCV. Novilhos Charolês tiveram maior peso absoluto de gordura de descarte em relação aos novilhos Nelore (2,85 vs 1,30 kg). Nos novilhos ¾C × ¼N, a gordura intestinal foi maior que nos ¾N × ¼C, em pesos absoluto (10,15 vs 7,83 kg) e relativo (2,59 vs 2,02%). O peso de gordura ruminal nos animais 11/16N × 5/16C foi maior que nos 11/16C × 5/16N (6,93 vs 4,94 kg). A heterose para o peso relativo da cabeça foi significativa na terceira (-15,54%) e quarta (-13,12%) gerações de cruzamento, enquanto a heterose para o peso relativo das patas foi significativa apenas na terceira geração (-11,08%). O peso relativo das patas nos novilhos Charolês foi maior que nos Nelore (2,18 vs 1,88%). As gorduras não-integrantes da carcaça apresentam heterose significativa no cruzamento rotativo entre as raças Charolês e Nelore.

    Resumo em Inglês:

    The effect of heterosis and genetic group on the distribution of internal and trim fat and, external components of the body of purebred, Charolais (C) and Nellore (N), and crossbred steers from second (G2) (¾C ¼N and ¾N ¼C), third (G3) (5/8C 3/8N and 5/8N 3/8C) and fourth (G4) (11/16C 5/16N and 11/16N 5/16C) generations of feedlot finished rotational crossbreeding were evaluated. Steers from G2 showed higher absolute weight for renal, intestinal and total fat when compared to purebreds' average, resulting in heterosis of 39.88, 43.96 and 31.80%, respectively. Ruminal fat of G4 steers was 41.48% higher than purebreds' average. When expressed as percentage of empty body weight (EBW), G2 remained superior to purebreds only for intestinal fat, with heterosis 28.06%. Trim fat expressed per 100 kg of EBW in G4 was 21.67% lower than purebreds' average. Charolais steers had higher absolute trim fat weight when compared to Nellore (2.85 vs 1.30 kg). The ¾C ¼N steers had higher intestinal fat than ¾N ¼C steers, in absolute (10.15 vs 7.83 kg) and relative weight (2.59 vs 2.02%). The 11/16N 5/16C steers showed higher ruminal fat weight when compared to 11/16C 5/16N steers (6.93 vs 4.94 kg). Heterosis for relative head weight was negative and significant in G3 (-15.54%) and G4 (-13.12%), whereas the relative feet weight was only significant in G3 (-11.08%). Relative feet weight of Charolais steers was higher than for Nellore (2.18 vs 1.88%). The carcass non-integrant fats show significant heterosis in the rotational Charolais × Nellore crossbreeding.
  • Influência do peso ao início da terminação sobre as características de carcaça e da carne de novilhos mestiços Nelore × Charolês Produção Animal

    Metz, Patrícia Alessandra Meneguzzi; Menezes, Luís Fernando Glasenapp de; Arboitte, Miguelangelo Ziegler; Brondani, Ivan Luiz; Restle, João; Callegaro, Alisson Marian

    Resumo em Português:

    Foram utilizados 12 novilhos 5/8 Nelore 3/8 Charolês, com média de 22 meses de idade (660 dias). Na entrada do confinamento, os animais foram divididos em duas categorias, conforme a idade inicial ao confinamento: animais leves - peso vivo (PV) inicial de 362,67 kg; e animais pesados - peso vivo inicial de 441,83 kg. O peso de abate determinado para ambos os grupos foi de 500 kg. Os animais foram alimentados com silagem de milho e concentrado (relação 60:40). Os pesos iniciais aumentaram o tempo de confinamento, uma vez que os animais leves permaneceram no confinamento 94 dias e os pesados, 30 dias. Os animais leves tiveram portes iniciais e finais menores e apresentaram carcaças com maior espessura de gordura. O costilhar foi o único corte comercial influenciado pelo peso inicial. Animais mais pesados ao início do confinamento apresentaram maior porcentagem de traseiro e menor de costilhar. A quantidade de músculo foi maior nos animais mais pesados. O menor peso inicial resultou em animais de menor porte e com menor altura de garupa, maior espessura de gordura na carcaça e no costilhar e menor quantidade de traseiro e músculo. As características da carne não foram influenciadas pelos pesos ao início do confinamento.

    Resumo em Inglês:

    Twelve 5/8 Nellore 3/8 Charolais steers were used, with 22 months (660 days) of age. The animals were feedlot finished and divided into two categories: light animals - initial feedlot live weight (LW) of 362.67 kg and heavy animals - initial feedlot LW of 441.33 kg. The slaughter weight established was of 500 kg. The animals were fed a 60:40 ratio corn silage and concentrate diet. The different initial weights at the finishing increased the feedlot time, since light animals were kept for 94 days and heavy animals for 30 days. Light animals had lower initial and final frames and showed higher fat thickness. The unique commercial cut that suffered influence from initial weights was sidecut. Heavy animals presented higher sawcut and lower quantity of sidecut. Heavy animals had higher muscle quantity. The lower initial weight generated animals with lower frame size and crupper height, carcasses with higher fat thickness and sidecut, lower sawcut and muscle quantity. Meat characteristics were not influenced by the different initial weights at finishing.
  • Condição corporal, variação de peso e desempenho reprodutivo de vacas de cria em pastagem nativa no Pantanal Produção Animal

    Santos, Sandra Aparecida; Abreu, Urbano Gomes Pinto de; Souza, Geraldo da Silva e; Catto, João Batista

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar a influência do escore de condição corporal (ECC) sobre a eficiência reprodutiva de vacas de cria nos períodos pré e pós-parto e a probabilidade de parição, usando o escore de condição corporal e a variação ponderal no período crítico do ciclo reprodutivo. Utilizaram-se 248 vacas multíparas mantidas em pastagens nativas distribuídas em quatro estratégias de suplementação: mistura mineral (controle); suplemento farelado; suplemento líquido; suplemento líquido para vacas e bezerros. As avaliações de peso e ECC, na escala de 1 a 9, foram realizadas no período crítico: em agosto (período pré-parto, 60-90 dias antes da parição) e em janeiro (período pós-parto e reprodutivo) durante quatro anos consecutivos. Para a análise dos anos consecutivos de reprodução, criou-se um escore de reprodução, ou seja, somou-se o número de parições de cada vaca durante os quatro anos pecuários avaliados. O escore de condição corporal nos períodos pré e pós-parto e a idade da vaca influenciaram o escore de reprodução. Portanto, para avaliação da probabilidade de parição, foram utilizadas todas as vacas, classificadas em paridas e vazias. Utilizando equações de estimação generalizadas (EEG), foi modelada a probabilidade de as matrizes serem classificadas como paridas considerando variáveis exploratórias ao longo do tempo. Para se obter probabilidade de parição superior a 80%, as vacas devem possuir escore de aproximadamente 5,5 no período pré-parto. Aproximadamente 60% das vacas paridas mantiveram ou ganharam peso no período crítico do ano, o que levou a maior probabilidade de reconcepção, similar ao observado para as vacas vazias, porém com probabilidade menor de parição. O período pré-parto é o melhor para estimar a probabilidade de parição das vacas por meio da avaliação do escore corporal. A seleção de vacas adaptadas às condições bioclimáticas do Pantanal aumenta a probabilidade de produção de um bezerro por vaca por ano.

    Resumo em Inglês:

    The aim of this study was to evaluate the influence of body condition score (BCS) on reproductive performance of beef cows before and after calving and to evaluate the calving probability using body condition score and weight variation during critical periods of the cow reproductive cycle. From 2001 to 2005, the body condition score was recorded in 248 multiparous cows raised in native pastures, submitted to different supplementation treatments (mineral mixture only - control; dry supplement; liquid supplement and liquid supplement for cow and calves). Weighing and body condition evaluation were made on a 1-9 point scale in August (prepartum period, 60-90 days before parturition) and January (postpartum and reproductive period). A reproduction score was created in function of the body scores in four consecutive years. Except for the treatment, the other factors (body condition score in the prepartum and postpartum periods and cow age) influenced the reproduction score. Thus, the calving probabilities were estimated for all cows. Generalized estimating equations (GEE) were used to evaluate the calving probability in function of the exploratory variables over time. Calving probability higher than 80% was obtained when cows scored 5,5 before calving. In relation to weight, the results showed that about 60% of calving cows maintained or gained weight in the postpartum period, leading to increase in the rebreeding probability. Similar situation occurred with single cows; however, the calving probability was lower. These results indicate that the calving probability using BCS is better estimated before calving. Furthermore, it indicates the presence of cows more adapted to the Pantanal climatic and feeding conditions than others.
  • Crescimento relativo e composição do ganho de tecidos na carcaça de bubalinos Mediterrâneo jovens abatidos com diferentes pesos Produção Animal

    Santos, Taís Aline Bregion dos; Jorge, André Mendes; Andrighetto, Cristiana; Francisco, Caroline de Lima; Vilela, Letícia Colares; Pardo, Renata Bonini

    Resumo em Português:

    Utilizaram-se 32 bubalinos machos não-castrados, da raça Mediterrâneo, divididos aleatoriamente em cinco categorias. Os animais de uma categoria foram abatidos imediatamente, enquanto os demais foram alimentados, à vontade, com ração contendo 70% de concentrado (na matéria seca) e abatidos ao atingirem 450, 480, 510 ou 540 kg de peso corporal. Adotou-se a equação de regressão do logaritmo da quantidade corporal de carcaça e de seus tecidos (muscular, adiposo e ósseo) em função do logaritmo do peso de corpo vazio. A carcaça apresentou valor de alometria, o que indica desenvolvimento proporcionalmente igual ao do peso corporal vazio. Derivando as equações, obtiveram-se as equações de predição da participação dos componentes corporais no ganho de 1 kg de peso de corpo vazio. Na carcaça, o tecido adiposo teve maior impulso de crescimento em idade mais tardia, enquanto os tecidos ósseo e muscular tiveram maior impulso para crescimento em idade mais precoce.

    Resumo em Inglês:

    Thirty-two non castrated Mediterranean male buffaloes were used, being divided into five groups (categories). One group was randomly assigned to immediate slaughter, four groups were fully fed with ration containing 70% of concentrate, dry matter basis until reaching the slaughter weights of 450, 480, 510 and 540 kg. Regression equations of log content of carcass and their tissues (muscle, adipose tissue and bone) were adopted as a function of log empty-body-weight. Carcass presented positive allometry value close to 1, reflecting development proportionally equal to the empty-body-weight. Deriving the equations above, the prediction equations of body components in the body gain of 1 kg of the empty-body-weight were obtained. In the carcass, the adipose tissue presented late growth while bone and muscular tissues developed in an earlier age.
  • Desenvolvimento relativo dos tecidos, cortes comerciais e dos componentes do peso vivo de cabritos Saanen Animal Production

    Yáñez, Enrique Alejandro; Resende, Kleber Tomás de; Ferreira, Ângela Cristina Dias; Pereira Filho, José Morais; Medeiros, Ariosvaldo Nunes de; Teixeira, Izabelle Auxiliadora Molina de Almeida

    Resumo em Português:

    Objetivando avaliar o desenvolvimento relativo dos componentes do peso vivo (PV), dos cortes comerciais e dos tecidos da carcaça, utilizaram-se 40 cabritos Saanen. Os animais foram abatidos ao atingir 5,0; 12,5; 20,0; 27,5 e 35,0 kg de PV e a carcaça foi seccionada em paleta, pescoço, 1ª a 5ª costelas, 6ª a 13ª costelas, peito/fralda, lombo e perna. A perna foi dissecada em ossos, músculos e gordura. Utilizou-se a equação alométrica Y=aXb para estimar o desenvolvimento relativo. O crescimento do tecido ósseo foi precoce, o do tecido muscular intermediário e o da gordura crescimento tardio, uma vez que a gordura subcutânea é depositada mais tardiamente. Os cortes comerciais apresentaram coeficiente de alometria isogônico, com exceção do corte da 6ª a 13ª costelas e do peito/fralda. O desenvolvimento da carcaça e dos não-componentes da carcaça acompanhou o peso de corpo vazio. Cabritos com 35 kg de PV possuem proporção de músculos e relação músculo:osso adequadas, mas apresentam proporção de gordura maior que a observada nos animais abatidos com 20 kg de PV.

    Resumo em Inglês:

    With the objective of evaluating the relative development of live weight (LW) components, commercial meat cuts and carcass tissues, 40 Saanen male kids were used. These animals were slaughtered when they reached 5.0, 12.5, 20.0, 27.5 and 35.0 kg of LW. The carcass was sectioned as follows: shoulder, neck, 1st to 5th rip, 6th to 13th rip, brisket, chump and leg. The leg was dissected into bones, muscle and fat. An allometric equation was used Y=aXb for relative development estimation. Osseous tissue showed a precocious growth, intermediary muscle and adipose tissues had a late growth, being the subcutaneous fat the latest. All commercial meat cuts showed an isogonic allometric coefficient, with exception for the 6th to 13th rip, and brisket. Carcass development and non-carcass components followed the empty body weight. Goats with 35 kg of LW showed adequate muscle proportion and muscle:bone ratio, but higher fat proportion than kids slaughtered at 20 kg of LW.
  • Comportamento de ovinos em capim-tanzânia sob lotação rotativa com quatro níveis de suplementação concentrada Ruminantes

    Pompeu, Roberto Cláudio Fernandes Franco; Rogério, Marcos Cláudio Pinheiro; Cândido, Magno José Duarte; Neiva, José Neuman Miranda; Guerra, José Lúcio Lima; Gonçalves, Josemir de Souza

    Resumo em Português:

    Avaliou-se o comportamento de ovinos em pastagem de capim-tanzânia irrigado sob suplementação (0,0; 0,6; 1,2 e 1,8% PV) com concentrado. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com seis repetições (ovinos). A porcentagem do tempo total sob o sombrite, pastejando, ruminando, em "outras atividades", em ócio, o número de ingestões de suplemento/sal, de defecações, de micções e de ingestão de água e a taxa de bocado foram estimados dividindo-se o dia em oito períodos de 3 horas (das 5 às 8 h; 8 às 11 h; 11 às 14 h; 14 às 17 h; 17 às 20 h; 20 às 23 h; 23 às 2 h; 2 às 5 h). O tempo de pastejo foi maior entre os animais que não receberam suplementação e decresceu progressivamente, voltando a elevar somente com 1,8% de suplementação. O tempo de ruminação foi maior nos animais com suplementação de 0,6% PV, principalmente das 14 às 17 h e das 17 às 20 h, enquanto o tempo de ócio foi maior no nível de 1,2% PV. A ingestão de água elevou-se com o aumento da suplementação até 1,2% PV e concentrou-se entre 11 e 14 h. O número de micções e de defecações foi maior com suplementação no nível de 1,8% PV. A elevação progressiva na taxa de bocado até o nível de suplementação de 1,2% PV no período das 11 às 20 h com posterior redução sugere efeito aditivo do suplemento sobre o pasto até esse nível, no qual se inicia efeito substitutivo. O tempo sob o sombrite concentrou-se no período das 8 às 14 h e reduziu com a suplementação até 1,2% PV. A suplementação afeta o comportamento ingestivo de ovinos em pastejo, uma vez que, no nível de 1,2% PV, houve otimização da capacidade ingestiva dos animais. Níveis superiores de suplementação comprometem o comportamento ingestivo, por isso, são necessárias alterações na formulação do suplemento quando utilizados níveis mais elevados.

    Resumo em Inglês:

    The sheep behavior over 24 hours in Tanzania grass irrigated pastures under four supplementation levels (0.0; 0.6; 1.2 and 1.8% LW) was evaluated in this work. A complete randomized design with six replicates (sheep) was used. The percentage of total time under shade, grazing, ruminating, in "other activities", in idleness, the number of supplement/salt ingestions, defecations, urinations, water ingestion and bite rate were estimated, splitting the day in eight periods of three hours (from 5 to 8 a.m.; 8 to 11 a.m.; 11 a.m to 2 p.m; 2 to 5 p.m.; 5 to 8 p.m.; 8 to 11 p.m.; 11 p.m. to 2 a.m.; 2 to 5 a.m). The highest grazing time occurred in animals without supplementation and decreased gradually and increased back again in the supplementation level of 1.8% LW. The rumination time was higher in the supplementation level of 0.6% LW, mainly in the periods from 2 a.m. to 5 p.m and from 5 p.m to 8 p.m. The idleness time was higher in the supplementation level of 1.2% LW. Water ingestion increased up to time the supplementation level of 1.2% LW and was concentrated in the period from 11 a.m to 2 p.m. The urination and defecation frequency was higher in the supplementation level of 1.8% LW. The gradual increase of bite rate up to the supplementation level of 1.2% LW, in the periods from 11 p.m to 8 p.m, with posterior decrease, suggests an additive effect of the supplement on the grass until such level, and a substitutive effect beyond this level. The total time under shade was concentrated in the periods from 8 a.m. to 2 p.m and decreased with the supplementation level up to 1.2% LW. The supplementation level affected the sheep behavior under grazing, where the supplementation level of 1.2% LW presented optimization of the ingestive capacity of the grazing sheep. The highest supplementation levels compromised the ingestive behavior, suggesting that changes on ration formulation in such levels should be implemented.
  • Composição química e degradabilidade in situ da ração em ovinos em área de caatinga no sertão de Pernambuco Ruminantes

    Santos, Gladston Rafael de Arruda; Batista, Ângela Maria Vieira; Guim, Adriana; Santos, Mércia Virginia Ferreira dos; Matos, Daniele Silva de; Santoro, Kleber Régis

    Resumo em Português:

    Objetivou-se avaliar o efeito do tipo de fístula e da hora de coleta sobre a composição química e a degradabilidade in situ da ração em ovinos criados na caatinga. Foram utilizados dez ovinos mestiços de Santa Inês (cinco com cânula no rúmen e cinco com cânula no esôfago) recebendo água e mistura mineral ad libitum. Os percentuais de matéria seca (MS) variaram de 11,99 a 25,28%, matéria mineral (MM), 10,92 a 14,44%, proteína bruta (PB), 10,64 a 17,19%, extrato etéreo (EE), 2,95 a 4,77%, fibra em detergente neutro (FDN), 54,83 a 63,14%, fibra em detergente ácido (FDA), 39,40 a 46,62%, proteína insolúvel em detergente neutro (PIDN), 49,74 a 57,95%, proteína insolúvel em detergente ácido (PIDA), 28,52 a 39,15%, carboidratos totais (CT), 65,40 a 72,73%, carboidratos não-fibrosos (CNF), 5,47 a 12,86%, fenóis totais (FT), 0,37 a 0,52%, taninos totais (TT), 0,16 a 0,28% e taninos condensados (TC), 1,28 a 6,24%, respectivamente. A degradabilidade potencial variou de 48,25 a 64,63% para MS; 36,43 a 54,34% para FDN; e de 62,13 a 77,24% para proteína; a fração B, de 35,77 a 47,78% para MS; 33,28 a 50,38% para FDN; e 35,44 a 56,09% para proteína; a fração C, de 4,60 a 13,40% para MS; 3,84 a 8,42% para FDN; e 5,37 a 14,36% para proteína; a fração A, 9,74 a 18,13% para MS; 2,16 a 4,41% para FDN; e 20,21 a 31,49% para proteína; a degradabilidade efetiva para a taxa de passagem de 2%/hora, de 43,28 a 55,71 para MS; 29,21 a 36,54 para FDN; 55,84 a 67,49 para proteína; e a degradabilidade efetiva para a taxa de passagem de 5%/hora, de 37,60 a 47,27 para MS; 23,02 a 33,33 para FDN; e 45,74 a 59,99 para proteína. A composição química e a degradabilidade in situ da ração em ovinos foi influenciada pelo mês de avaliação. A dieta apresentou baixa digestibilidade in situ da MS, FDN e PB. A fistula ruminal, em comparação à fistula de esôfago, permitiu melhor avaliação da dieta, em virtude da recuperação total da extrusa.

    Resumo em Inglês:

    This work was conducted with the objective of evaluating the effect of the type of fistula and time of collection on the chemical composition and in situ digestibility of dry matter, neutral detergent fiber and crude protein in the caatinga region. The experiment was conducted between September 2004 and July 2005. Ten Santa Inês castrated sheep, five with permanent ruminal cannula and five with esophageal cannula, were used. Samples were collected from both cannulas at 7:00 am and 2:00 pm. Sheep had free access to water and mineral mix. The percentage of DM, MM, CP, EE, NDF, ADF, NDIP, ADIP, CHOT, NFC, FT, TT and TC ranged from 11.99 to 25.28%; 10.92 to 14.44; 10.64 to 17.19%; 2.95 to 4.77; 54.83 to 63.14%; 39.40 to 46.62%; 49.74 to 57.95; 28.52 to 39.15; 65.40 to 72.73; 5.47 to 12.86%; 0.37 to 0.52%; 0.16 to 0.28%; and from 1.28 to 6.24%, respectively. Potential degradability (%), fraction B (%), fraction C (%/h), fraction A (%), effective degradability and passage rate of 2 and 5%/h ranged from 48.25 to 64.63; 35.77 to 47.78; 4.60 to 13.40; 9.74 to 18.13; 43.28 to 55.71 and 37.60 to 47.27 for dry matter; from 36.43 to 54.34; 33.28 to 50.38; 3.84 to 8.42; 2.16 to 4.41; 29.21 to 36.54; 23.02 to 33.33 for neutral detergent fiber and from 62.13 to 77.24; 35.44 to 56.09; 5.37 to 14.36; 20.21 to 31.49; 55.84 to 67.49; 45.74 to 59.99 for protein, respectively. The chemical composition and in situ digestibilility of diets for sheep in caatinga is influenced by the month of evaluation. The diet for sheep in the caatinga region presented low in situ digestibility of dry matter, neutral detergent fiber and crude protein. Ruminal cannula instead of esophageal cannula can be used to characterize the chemical composition and degradability of diet consumed by small ruminants.
  • Características de carcaça de ovinos em crescimento alimentados com rações contendo farelo de babaçu Ruminantes

    Xenofonte, Antônio Robson Bezerra; Carvalho, Francisco Fernando Ramos de; Batista, Ângela Maria Vieira; Medeiros, Geovergue Rodrigues de

    Resumo em Português:

    Avaliaram-se as características, os rendimentos e as medidas lineares de carcaça de 24 ovinos sem padrão racial definido (SPRD), não-castrados, com idade inicial de 4,6 ± 0,8 meses e peso vivo inicial de 20 ± 3,25 kg, confinados em baias individuais e alimentados com rações contendo 0, 10, 20 ou 30% de farelo de babaçu. Utilizou-se delineamento em blocos casualizados, com quatro tratamentos e seis repetições. Houve efeito linear decrescente dos níveis de farelo de babaçu sobre o peso de corpo vazio, o peso vivo ao abate e os pesos de carcaça quente e fria. Os pesos da meia-carcaça, de paleta, costelas (da 1ª a 5ª e da 6ª a 13ª), serrote, lombo e perna também decresceram de forma linear, enquanto o peso do pescoço foi influenciado de forma quadrática pelos níveis de farelo de babaçu. Os rendimentos dos cortes não foram influenciados pelos níveis do farelo de babaçu: as médias foram de 20,47; 8,65; 6,94; 9,71; 10,36; 9,11 e 33,07% para paleta, pescoço, costela (1ª a 5ª), costela (6ª a 13ª), serrote, lombo e perna, respectivamente. Entre as medidas biométricas na carcaça, houve efeito linear decrescente para compacidade da carcaça, área de olho-de-lombo, perímetro da garupa, comprimento de perna e comprimento interno da carcaça. Níveis de farelo de babaçu superiores a 10% na dieta afetam negativamente os pesos e rendimentos, bem como os cortes comerciais e as medidas lineares, de carcaças de ovinos sem padrão racial definido em terminação.

    Resumo em Inglês:

    The carcass characteristics, yields and linear measurements of 24 non-castrated non defined breed lambs (SPDR) with 4.8 ± 0.8 months of age and mean initial live weight of 20.45 ± 3.25 were evaluated. The animals were kept in individual stalls and fed with diets containing 0, 10, 20 and 30% of babassu meal. A block randomized design, with six replicates and four treatments was used. A linear decreasing effect of the babassu meal on the empty-body-weight, live weight at slaughter, and cold and hot carcass weight was observed. The half-carcass weight, shoulder weight, ribs (from 1st to 5th and from 6th to 13th), braes, loin and leg, also showed decreasing linear effect with babassu meal levels. The neck weight presented quadratic effect. Dressing cuts were not influenced by babassu meal levels (averages of 20.47, 8.65, 6.94, 9.71, 10.36, 9.11 and 33.07% for shoulder, neck, ribs (from 1st to 5th), ribs (from 6th to 13th), breast, loin and leg, respectively). For the carcass measurement, there was linear decreasing effect for the carcass compactness, rib eye area, hind perimeter, leg length and carcass internal length. Diets with babassu meal levels higher than 10% affected negatively weights and yields, as well the commercial cuts and measurements of the carcass of sheep in feedlot.
  • Disposição dos consumidores porto-alegrenses à compra de carne bovina com certificação Sistemas De Produção E Agronegócio

    Velho, João Pedro; Barcellos, Júlio Otávio Jardim; Lengler, Letícia; Elias, Sandro Al-Alam; Oliveira, Tamara Esteves de

    Resumo em Português:

    Analisou-se o perfil de consumidores de carne bovina e determinou-se o consumo de carne com certificação visando obter dados sobre a importância e o valor da certificação da carne na hora da compra. Avaliou-se ainda o conhecimento do consumidor de carne bovina quanto à certificação da carne e quanto esse consumidor paga por este processo. A pesquisa foi realizada em uma rede de supermercados, mediante a aplicação de questionários dirigidos às pessoas próximas aos balcões com carne, independentemente da espécie animal. Os consumidores exigem alimentos com qualidade e certificados confiáveis que demonstrem e garantam a qualidade dos alimentos, porém, estão dispostos a pagar somente um pouco a mais pela certificação, em comparação ao valor atual de mercado, provavelmente pelo fato de sua renda mensal não permitir maior valorização desse atributo.

    Resumo em Inglês:

    The profile of beef meat consumers was analyzed, as well as the consumption of certificated meat, with the objective of obtaining data on the importance the of certification value at the purchasing occasion. The aim of this study was to evaluate the beef meat consumers awareness regarding the meat certification and how much they are willing to pay for this process. The data survey was carried out in only one supermarket chain from the city of Porto Alegre - RS, Brazil, which authorized the research interviewing people through questionnaires, close to refrigerator counters of any meat species. It was observed that consumers are demanding for food with quality attributes, with trustful certifications that testify these quality attributes. However, the data obtained from interviews with consumers showed that they are willing to pay only little more for certification than the current price, probably due to the fact that their average monthly income ranges from one to six minimum wages.
Sociedade Brasileira de Zootecnia Universidade Federal de Viçosa / Departamento de Zootecnia, 36570-900 Viçosa MG Brazil, Tel.: +55 31 3612-4602, +55 31 3612-4612 - Viçosa - MG - Brazil
E-mail: rbz@sbz.org.br