Scielo RSS <![CDATA[Revista Ceres]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0034-737X20180001&lang=es vol. 65 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Phytochemical characterization of soybean oil with addition of <em>Portulaca oleracea</em> L. extract]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100001&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO Este trabalho teve como principais objetivos medir o teor de compostos fenólicos totais e a atividade antioxidante do extrato de Portulaca oleracea L., além de avaliar a estabilidade oxidativa e a retenção dos compostos fitoquímicos presentes no óleo de soja adicionado de antioxidantes sintéticos (TBHQ e BHT) e naturais (Extrato de Portulaca oleracea L.). Os tratamentos: óleo de soja (OS), óleo de soja adicionado de 100 mg/kg TBHQ (TBHQ), óleo de soja adicionado de 100 mg/kg BHT (BHT) e óleo de soja adicionado de 100 mg/kg extrato (Extrato) foram submetidos à termoxidação a 180 oC, por cinco horas. O extrato apresentou 99,5 mg EAG/100 g de compostos fenólicos totais e 84,6%, 35,5% e 1,8 µM Trolox/100 g de atividade antioxidante para DPPH, sistema β-caroteno/ácido linoleico e FRAP, respectivamente. A estabilidade oxidativa do tratamento Extrato foi inferior à do TBHQ, que apresentou o maior período de indução (7,6 h). Após aquecimento, os tratamentos TBHQ e Extrato apresentaram maior capacidade de retenção de tocoferóis e fitosteróis, atingindo valores acima de 88 e 87%, respectivamente. Percentagens similares de ácidos graxos poli-insaturados foram encontradas nos tratamentos OS e Extrato. O extrato de beldroega na concentração 100 mg/kg foi capaz de reduzir as alterações sofridas pelo óleo de soja após aquecimento e pode ser utilizado como substituto natural de antioxidantes sintéticos.<hr/>ABSTRACT The main objective of the present work was to measure the total phenolic compound content and antioxidant activity of Portulaca oleracea L. extract, besides evaluating the oxidative stability and phytochemical compound retention present in soybean oil plus synthetic (TBHQ and BHT) and natural (Portulaca oleracea L. extract) antioxidants. The treatments soybean oil (SO), soybean oil plus 100 mg/kg TBHQ (TBHQ), soybean oil plus 100 mg/kg BHT (BHT), and soybean oil plus 100 mg/kg extract (Extract) were subjected to thermo-oxidation at 180 ºC/5 h. The extract presented 99.5 mg EAG/100 g of total phenolic compounds and 84.6, 35.5, and 1.8µM Trolox/100 g of antioxidant activity to DPPH, β-carotene/linoleic acid system, and FRAP, respectively. The oxidative stability for the Extract treatment was inferior to TBHQ, which showed the longest induction period (7.6 h). After heating, TBHQ and Extract treatments presented higher capacity of tocopherol and phytosterol retention, reaching values over 88 and 87%, respectively. Similar percentages of polyunsaturated fatty acids were found in SO and Extract treatments. The purslane extract in the 100 mg/kg concentration reduced the alterations suffered by soybean oil after heating and it can be used as a natural substitute for synthetic antioxidants. <![CDATA[Development of frozen yogurt from powdered yogurt of sheep milk]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100007&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO A busca do consumidor por alimentos saudáveis e diferenciados tem despertado o interesse e incentivado a constante atualização dos profissionais que atuam na pesquisa e desenvolvimento de novos produtos. O leite de ovelha é um alimento com alto teor de sólidos totais, dentre eles proteína e cálcio. A produção de derivados de leite de ovelha ainda é baixa. Por essa razão, com o intuito de expandir o mercado e a gama de produtos dessa matéria-prima, desenvolveram-se formulações de Frozen Yogurt, a partir do iogurte em pó de leite de ovelha por meio de planejamento experimental 2², com triplicata no ponto central. As características físico-químicas foram avaliadas em função das variáveis concentração de emulsificante-estabilizante (0,50%, 0,75% e 1,00%) e de pó preparado para creme (2,75%, 3,00% e 3,25%). Verificou-se que a concentração do pó preparado para creme apresentou efeito positivo significativo, com 95% de confiança, nos teores de proteína, lactose, cálcio e acidez, e efeito negativo significativo, no pH.<hr/>ABSTRACT The quest for healthy and unique foods by consumers has raised and encouraged an ever-constant update on skills for professionals who work on the development and research of new products. Sheep milk is a food with high levels of total solids, such as protein and calcium. The current production of sheep dairy products is still low. In this sense, aiming at expanding the market and product range of this raw product, Frozen Yogurt formulations were developed using powdered yogurt of sheep milk, applying an experimental planning 2², with triplicate in the central point. The physicochemical characteristics were evaluated in function of the variables concentration of emulsifier/stabilizer at (0.50, 0.75, and 1.00%) and powder preparation for cream (2.75, 3.00, and 3.25%). Their physicochemical characteristics were also obtained. It was found that the concentration of powder preparation for cream presented a significant positive effect with 95% confidence on protein, lactose, and calcium and a significant negative effect on pH. <![CDATA[Juçara pulp: total phenolics content, increased antioxidant activity and viability of probiotic bacteria in yogurt]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100016&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO A adição, em iogurtes, de polpa de Juçara como fonte de compostos fenólicos pode modificar as características físico-químicas, contribuir para atividade antioxidante, e interferir na viabilidade de bactérias probióticas e na aceitação sensorial. Com o objetivo de verificar o efeito da adição de polpa de Juçara em iogurte, foi realizado um experimento, em delineamento inteiramente casualizado, em parcelas subdivididas. A parcela principal foi o teor de polpa, com seis níveis (0, 5, 10, 15, 20 e 25%) e, como subparcela, o tempo de armazenamento, a 5 oC, com cinco níveis (1, 7, 14, 21 e 28 dias). Os teores percentuais médios de gordura, cinzas, extrato seco total e acidez dos iogurtes não diferiram (P ≥ 0,05). O teor de proteína diminuiu com o aumento do teor de polpa, variando de 4,07% (F0) a 2,9% (F25%). O conteúdo fenólico total e a atividade antioxidante foram maiores no iogurte com 25% de polpa, atingindo valores de 117,84 mg de AGE/100g e 6,95 µmol Trolox/g, respectivamente, assim como a contagem de bactérias probióticas, que variou de 3,17 log UFC.g-1 (F0) a 6,34 log UFC.g-1 (F25%), nos iogurtes, após 28 dias de armazenamento. A adição da polpa de Juçara favoreceu a multiplicação e a viabilidade de bactérias probióticas, contribuiu para o aumento do conteúdo fenólico total e para maior atividade antioxidante dos iogurtes, que apresentaram boa aceitação sensorial pelo consumidor.<hr/>ABSTRACT The addition of juçara pulp as source of phenolic compounds in yogurt can modify the physico-chemical characteristics, contribute to antioxidant activity and interfere on the viability of probiotic bacteria and sensory acceptance. To evaluation the effect of the addition of juçara pulp in yogurt, was conducted an experiment in completely randomized design in subdivided parcels. The main plot was the pulp content (0, 5, 10, 15, 20 and 25%) and as sub-plot storage time 5 oC (1, 7, 14, 21 and 28 days). The average percentage of fat, ash, total dry extract and acidity of yogurt did not differ (P ≥ 0.05). The protein content decreased with the increase in pulp content, ranging from 4.07% (F0) 2.9% (F25%). The total phenolic content and antioxidant activity were higher in yogurt with 25% of pulp, reaching 117.84 mg values of AGE/100 g and 6.95 Trolox µmol/g, respectively. As well as the count of probiotic bacteria, which ranged from 3.17 log CFU g-1 (F0) 6.34 log CFU g-1 (F25%) in yogurts after 28 days of storage. Adding the Juçara pulp favored the multiplication and viability of probiotic bacteria, contributed to increase the total phenolic content and antioxidant activity in yogurts that have good sensory acceptance by the consumer. <![CDATA[Isotonic regression analysis of Guzerá cattle growth curves]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100024&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT The objective of this study was to apply data transformation via isotonic regression in growth curves studies of Guzerá cattle whose data presented disturbances characterized by decreased body weight in certain age groups. Weight-age data were collected on newly weaned Guzerá males according to the methodology of weight gain tests (WGT) defined by the Brazilian Association of Zebu Breeders (ABCZ). The Logistic, Von Bertalanffy and Gompertz models were fitted to weight-age data using the generalized least squares method for non-linear regression models through the Gauss-Newton algorithm. The proposed transformation based on isotonic regression theory proved to be efficient; and the Logistic model was the best to describe the growth of animals, with a high percentage of convergence (100%) and goodness of fit assessed by the mean squared error (MSE) and the coefficient of determination (R2).<hr/>RESUMO Objetivou-se aplicar a transformação de dados via regressão isotônica em estudos de crescimento de animais da raça Guzerá cujos dados apresentam distúrbios caracterizados por decréscimos de pesos em determinadas faixas de idades. Foram tomadas observações de peso-idade de machos da raça Guzerá recém-desmamados obedecendo à metodologia das provas de ganho de peso (PGP) definidas pela Associação Brasileira dos Criadores de Zebu (ABCZ). Os modelos Logístico, Von Bertalanffy e Gompertz foram ajustados aos dados de peso-idade por meio do método dos quadrados mínimos ordinários generalizados para modelos de regressão não linear via algoritmo de Gauss-Newton. A transformação proposta por meio da teoria de regressão isotônica mostrou-se eficiente, e o modelo Logístico foi o mais adequado para descrever o crescimento dos animais por apresentar alta porcentagem de convergência (100%) e qualidade de ajuste satisfatória, medida por meio do quadrado médio do erro (QME) e do coeficiente de determinação (R2). <![CDATA[Doses of phosphorus and nitrogen in the production of <em>Brachiaria híbrida</em> cv. Mulato II]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100028&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO A deficiência nutricional dos solos brasileiros é um dos principais fatores que limitam a produção de forragens, sendo o nitrogênio e o fósforo os nutrientes que mais influenciam a produção de matéria seca. O objetivo deste trabalho foi avaliar o desenvolvimento vegetativo de Brachiaria hibrida cv. Mulato II, sob diferentes doses de fósforo com e sem nitrogênio, na região norte de Mato Grosso. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, no esquema fatorial 5 x 2 x 3, com três repetições. Os tratamentos consistiram na aplicação de cinco doses de fósforo (0; 45; 90; 135 e 180 kg ha-1 de P2O5), presença e ausência de nitrogênio (0 e 100 kg ha-1 de N) e três cortes, com intervalos de 30 dias. Foram realizados cortes da parte aérea, a 20 cm do solo, para a determinação da produção de matéria seca de folhas, colmos e total. Para a produção de matéria seca de folhas, ocorreram diferenças significativas para doses de fósforo, isoladamente, e para a interação entre doses de nitrogênio e cortes. Para a matéria seca total, ocorreram diferenças significativas para as interações duplas de doses de nitrogênio e cortes, fósforo e nitrogênio e fósforo e cortes, enquanto, para a produção de matéria seca de colmos, houve interação tripla significativa para doses de fósforo, de nitrogênio e cortes. As produções de matérias secas de folhas, colmo e total responderam positivamente à aplicação de 180 kg ha-1 de fósforo com a presença de nitrogênio.<hr/>ABSTRACT The nutritional deficiency of Brazilian soils is one of the main factors limiting the production of fodder, and nitrogen and phosphorus nutrients that influence more biomass production. The objective was to evaluate the vegetative growth of Brachiaria hibrida cv. Mulato II under different phosphorus levels with and without nitrogen in northern Mato Grosso. The experimental design was a randomized complete block in a factorial 5 x 2 x 3 with three replications. The treatments consisted of application of five doses of phosphorus (0, 45, 90, 135 and 180 kg ha-1 P2O5), presence and absence of nitrogen (0 and 100 kg ha-1 of N) and three times with 30 intervals days. Shoot cuts were made at a height of 20 cm from the ground to determine the dry mass of leaves, dry weight of stem and total dry mass. For dry mass production leaves significant difference for phosphorus levels in isolation and interaction of nitrogen and cuts. In total dry mass were no significant differences for the double interactions of nitrogen and cuts, phosphorus and nitrogen, and phosphorus and cuts. As for the production of dry mass of stems, significant triple interaction for levels of phosphorus, nitrogen and cuts. The dry mass of leaves, stem and all responded positively to the application of 180 kg ha-1 match with the presence of nitrogen. <![CDATA[Intercropping of taro and sunn hemp with cutting periods during the cycle]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100035&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Intercropping using legumes is one of the ways to protect the main crop, and in long term improve the physical and chemical properties of the soil. The aim of this work was to evaluate the intercropping of Colocasia esculenta (L.) Schott (taro) and the tropical legume Crotalaria juncea L. (sunn hemp), cutting sunn hemp at ten periods during the cycle. The experiment was carried out under field conditions between 09/23/2010 and 06/04/2011. It consisted of 11 treatments related to the 10 cutting times of sunn hemp (55, 70, 85,100, 115, 130, 145, 160, 190, and 220 days after sowing - DAS) plus a control of taro with no sunn hemp. During the cycle, taro was evaluated for plant height and incidence of leaf burn. At the time of cutting the sunn hemp, the plant height, fresh and dry matter masses, and nutrient content of the biomass were calculated. During taro harvest, we evaluated the productivity of the mother rhizomes and classified the cormels. Taro plants shaded by sunn hemp showed a lower incidence of leaf burn. The sunn hemp cut from 145 DAS onwards affected the yield of comercial rhizomes and total and agroeconomic indexes. Sunn hemp cut up to 130 DAS provided better performance of taro, without compromising productivity and economic indicators, with the highest amounts of N and K observed in the biomass cut at 115 DAS.<hr/>RESUMO A consorciação com leguminosas é uma prática que permite proteger a cultura e no longo prazo promover melhoria das condições físicas e químicas do solo. O objetivo do trabalho foi avaliar o consórcio taro (Colocasia esculenta (L.) Schott) com crotalaria (Crotalaria juncea L.) com o corte da crotalaria em 10 épocas durante o ciclo. O experimento foi conduzido a campo entre 23/09/2010 a 04/06/2011. Consistiu de 11 tratamentos referentes a 10 épocas de corte da crotalaria (55, 70, 85, 100, 115, 130, 145, 160, 190 e 220 dias após a semeadura - DAS), mais o taro solteiro (controle). Durante o ciclo, foi avaliada a altura de planta e incidência da queima de folhas do taro. No momento do corte da crotalaria foram calculados a altura de planta, massas de matéria fresca e seca e teor de nutrientes da biomassa. Durante a colheita do taro, foi avaliada a produtividade de rizomas mãe e das classes de rizomas filhos. As plantas de taro sombreadas pela crotalaria apresentaram menor incidência de queima das folhas. O corte da crotalaria a partir dos 145 DAS afetou a produtividade de rizomas comerciais e total e índices agroeconômicos. O corte da crotalaria até 130 DAS proporcionou melhor desempenho do taro, sem comprometer a produtividade e indicadores econômicos, com as maiores quantidades de N e K observadas na biomassa cortada aos 115 DAS. <![CDATA[<strong>Plant biometric characterization and leaf micromorphometry of <em>Talinum triangulare</em> (Jacq.) Willd cultivated under shade</strong>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100044&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Talinum triangulare (Jacq.) Willd, known as Ceylon spinach, Surinam purslane, or waterleaf, is cultivated for medicinal and food purposes. Among environmental factors, light is an important regulator of primary production, contributing to plant growth. However, the success of each plant species depends on its morphoanatomical responses to light. The aim of this study was to determine whether T. triangulare leaf micromorphometry is affected when grown in full sun and under shade, and if so, which plant biometric variables are affected. T. triangulare cultivation was tested in beds arranged in blocks under shade levels of 0, 18, 30, and 50%. Each bed was considered a basic experimental unit, totaling four replications per treatment. Plant height, stem diameter, leaf area, leaf fresh weight, stem fresh weight, specific leaf area, leaf area ratio, abaxial epidermis, and mesophyll thickness were higher as shade levels increased. However, there was a decrease in the number of leaves, root to shoot ratio, stomatal density on abaxial and adaxial surfaces, and palisade parenchyma thickness. Nevertheless, root length, leaf and stem dry weights, leaf weight ratio, adaxial stomatal index, adaxial epidermis, and spongy parenchyma thickness remained constant. Plants responded differently to shade, with morphological and anatomical changes, suggesting a phenotypic plasticity and raising the possibility of being grown both in shaded environments and in full sunlight.<hr/>RESUMO Talinum triangulare (Jacq.) Willd, conhecida como espinafre do Ceilão, beldroega graúda e folha d’agua é cultivada com fins medicinais e alimentares. Entre os fatores ambientais, a luz é um importante regulador da produção primária, contribuindo para o crescimento das plantas. No entanto, o sucesso de cada espécie de planta depende das respostas morfoanatômicas à luz. O objetivo deste estudo foi determinar se a micromorfometria da folha de T. triangulare e qual das variáveis ​​biométricas da planta são afetadas quando cultivada em pleno sol e sob sombreamento. O cultivo de T. triangulare foi testado em canteiros dispostos em blocos com níveis de sombreamento de 0, 18, 30 e 50%. Cada canteiro foi considerado uma unidade experimental básica, totalizando quatro repetições por tratamento. A altura da planta, o diâmetro do caule, a área foliar, a massa fresca da folha, a massa fresca do caule, a área foliar específica, a razão de área foliar, a espessura da epiderme abaxial e do mesofilo foram maiores à medida que aumentaram os níveis de sombreamento. No entanto, houve uma diminuição no número de folhas, relação raiz: parte aérea, densidade estomática das superfícies abaxial e adaxial e de espessura do parênquima paliçádico. O comprimento da raiz, as massas secas das folhas e do caule, a razão de peso foliar, o índice estomático da face adaxial, a espessura da epiderme adaxial e do parênquima esponjoso, por sua vez, permaneceram constantes. As plantas responderam de forma diferente ao sombreamento, com mudanças morfológicas e anatômicas, sugerindo uma plasticidade fenotípica e aumentando a possibilidade de serem cultivadas tanto em ambientes sombreados quanto em pleno sol. <![CDATA[Agroeconomic viability of taro (<em>Colocasia esculenta</em> L.) and cucumber consortium in function of plant arrangement]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100056&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO A cultura do taro (Colocasia esculenta L.), cultivar Japonês, é bastante interessante para o cultivo consorciado, porque apresenta ciclo longo e rusticidade, em relação a fatores ambientais e biológicos adversos. Objetivou-se, com este trabalho, avaliar a viabilidade agronômica e a rentabilidade econômica do consórcio taro e pepino. O experimento foi conduzido a campo, de outubro de 2012 a junho de 2013. Constou de sete tratamentos, sendo o pepino, em três deles, cultivado na forma de consórcio com o taro, com 1 planta a cada 30 cm; 2 plantas a cada 60 cm, opostas entre si e opostas alternadas entre si nas linhas. Outros três tratamentos consistiram em cultivo do pepino solteiro, seguindo a mesma distribuição do consorciado. Para o último tratamento, foi utilizado o taro solteiro. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados, com quatro repetições. Foram determinados os parâmetros de fluorescência da clorofila, produtividade das culturas e indicadores econômicos. Os consórcios favoreceram a produção de pepino, mas afetaram a do taro. Todos os consórcios foram agronomicamente viáveis, por apresentarem uso eficiente da terra acima da unidade, além de renda bruta superior ao controle. Entretanto, por causa do baixo valor de mercado para o pepino, por ocasião da colheita, a renda líquida não diferiu da renda do monocultivo do taro. Os parâmetros da fluorescência da clorofila podem explicar, em parte, os menores valores de produção de rizomas de taro obtidos nos tratamentos em associação com pepino.<hr/>ABSTRACT Taro culture presents hardiness in relation to adverse environmental and biological factors and long cycle, making it an interesting culture for intercropping. The objective of this work was to evaluate the agronomic viability and economic yield of taro intercropped (additive association) with cucumber. The experiment was conducted in the field from October 2012 to June 2013. It consisted of seven treatments, having cucumber cultivated, in three of them, in the form of consortium with one taro plant every 30 cm; two plants each 60 cm opposite to each other, and alternatingly opposing each other in the lines. Three other treatments consisted of single cucumber cultivation, following the same distribution of the consortium. For the last treatment, taro monoculture was used. The experiments were arranged in a randomized block design with four replications. We determined chlorophyll fluorescence parameters, crop productivity, and economic indicators. The intercropping favored cucumber production but affected taro production. All consortia were agronomically viable for presenting land use efficiency above the unit, as well as higher gross income than the control and early entry resources with the cucumber harvest; however, due to the low market value for cucumber at harvest, net income did not differ from taro monoculture. Chlorophyll fluorescence parameters may explain, in part, the lowest taro production values obtained in the treatments in association with cucumber. <![CDATA[Chemical characterization of compounds and vermicompost produced with rice hulls and animal manure]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100065&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO Dejetos animais representam importantes fontes de nutrientes para as plantas; entretanto, necessitam de estabilização para evitar contaminação ambiental. Juntamente com a casca de arroz, podem ser usados em compostagens e vermicompostagens e reinseridos no sistema produtivo. Neste estudo, foram elaborados compostos e vermicompostos com casca de arroz e dejetos de aves, bovinos e suínos, que, após estabilização biológica, foram avaliados quanto à composição química e fracionamento de fibras, relacionando-se com sua adequação ao uso agrícola e seu potencial fertilizante. A redução do teor de C e da relação C/N e o aumento da relação CTC/C dos compostos e vermicompostos indicaram que os processamentos favoreceram a degradação dos resíduos orgânicos e sua estabilização. Os dejetos afetam a composição, sendo que maiores teores de P, Ca e Mg foram obtidos nos materiais com dejetos de aves (1%, 4,9% e 1,6%, respectivamente). Os compostos e vermicompostos apresentaram composições similares, exceto para CE (redução de 1,6 para 0,5 dS.m-1 em vermicompostagem, na média dos três dejetos) e nos teores de K (redução de 1,8 para 0,6%, em vermicompostagem com dejeto de aves), provavelmente pela lixiviação durante o processo. Houve maior fração solúvel (61,5%) e menores teores de celulose (9,3%) e lignina (7,2%) no composto e vermicomposto com dejeto bovino, o que poderá favorecer a liberação de N para as plantas na decomposição desse material. Os dejetos de aves, bovinos e suínos resultaram em compostos maturados e vermicompostados com características químicas diferentes, sendo que os maiores teores de P, Ca e Mg foram observados nos materiais produzidos com dejetos de aves. Conclui-se que os compostos e vermicompostos produzidos poderiam ser utilizados em substituição aos fertilizantes minerais e as quantidades a serem aplicadas devem ser ajustadas em função de sua composição específica.<hr/>ABSTRACT Animal manure represents an important source of plant nutrients; however, it needs to be stabilized to avoid environmental contamination. These wastes, together with rice hulls, can be used in composting and vermicomposting and reinserted into the production system. In this study, compounds and vermicomposts were elaborated with rice hulls and poultry, bovine, and swine manure, which, after biological stabilization, were evaluated for chemical composition and fiber fractionation, associated to their suitability for agricultural use and potential fertilizer. The reduction in C content and C/N ratio with increase in the CTC/C ratio of the compounds and vermicomposts indicated that the processes boost the degradation of the organic residues and their stabilization. The manures affected the composition, with higher levels of P, Ca, and Mg in poultry waste materials (1, 4.9, and 1.6%, respectively). The compounds and vermicomposts presented similar composition, except for EC (reduction of 1.6 to 0.5 dS.m-1 in vermicompost in the average of the three wastes) and in K contents (reduction 1.8 to 0.6% in vermicompost with poultry waste), probably due to leaching during the process. There was a higher soluble fraction (61.5%) and lower cellulose (9.3%) and lignin (7.2%) contents in the compound and vermicompost with bovine manure, which could benefit the release of N to plants in the decomposition of this material. Compounds and vermicomposts could be used in sustainable production systems as a substitute for mineral fertilizers, and the amounts to be applied should be adjusted according to their specific composition. <![CDATA[Potential fertilizer of the litterfall of woody species from Caatinga in the recovery of a degraded soil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100074&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO O uso da serapilheira de espécies da Caatinga, na recuperação de solos degradados, é uma alternativa interessante, por contribuir para o retorno de nutrientes para o solo e favorecer a ciclagem de elementos e a melhoria da fertilidade. Objetivou-se, com este trabalho, mensurar os efeitos da aplicação de doses da fração folhas, da serapilheira de oito espécies da Caatinga, sobre a fertilidade de um solo degradado e a produção de sorgo. Adotou-se delineamento em blocos casualizados, com cinco tratamentos e cinco repetições, com doses de serapilheira, equivalentes a 0, 15, 30, 60 e 120 kg ha-1 de N, por espécie. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, utilizando-se um Planossolo Nátrico Órtico coletado em área degradada do município de Irauçuba, CE. Coletaram-se folhas, sem sinal de decomposição, de Combretum leprosum Mart., Mimosa caesalpiniifolia Benth., Mimosa tenuiflora (Willd.) Poir., Libidibia ferrea (Mart. ExTul.) L.P. Queiroz, Poncianella piramydalis (Tul.) L.P. Queiroz, Aspidosperma pyrifolium Mart, Cordia oncocalyx Allemão e Croton sonderianus Muell. Arg. Aos 75 dias após a germinação, realizou-se o corte das plantas, sua secagem e a quantificação da matéria seca e a análise de N-total e do acúmulo de N. A amostragem do solo foi feita após o corte do sorgo. O incremento das doses dos resíduos de mofumbo, jucá, catingueira, pereiro e pau-branco elevou as concentrações de P, K, Ca e Mg, o resíduo de marmeleiro acidificou o solo. Jurema e pau-branco elevaram a produção de biomassa do sorgo e o acúmulo de N.<hr/>ABSTRACT The use of litterfall of Caatinga species in the recovery of degraded soils is an interesting alternative to contribute to the return of nutrients to the soil, favoring the cycling of elements and the improvement of fertility. The aim was to measure the effects of the application of leaf litter fraction of eight Caatinga species on the fertility of a degraded soil and the production of sorghum, which was the plant tested. A completely randomized block design with five treatments and five replications was used, with litterfall doses equivalent to 0, 15, 30, 60, and 120 kg ha-1 of N for each species. The experiment was conducted in a greenhouse, using a Planosol collected in a degraded area in Irauçuba - CE, Brazil. We collected leaves of Combretum leprosum Mart., Mimosa caesalpiniifolia Benth., Mimosa tenuiflora (Willd.) Poir., Libidibia férrea (Mart. ExTul.) L.P. Queiroz, Poncianella piramydalis (Tul.) L.P. Queiroz, Aspidosperma pyrifolium Mart, Cordia oncocalyx Allemão, and Croton sonderianus Muell. Arg., with no sign of decomposition. At 75 days following germination, the plants were cut and dried in an oven for the quantification of the dry mass and total N and N accumulation analysis. Soil sampling was performed after sorghum cutting. The increment of doses from residues of mofumbo, jucá, catingueira, pereiro, and pau-branco increased the concentrations of P, K, Ca, and Mg, thus increasing the soil CEC; the marmeleiro residue acidified the soil. Grain sorghum that received litterfall from jurema and pau-branco had greater biomass and N accumulation. <![CDATA[Selection of diazotrophic bacteria isolated from wastewater treatment plant sludge at a poultry slaughterhouse for their effect on maize plants]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100085&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT The economic and environmental costs of nitrogen fertilization have intensified the search for technologies that reduce mineral fertilization, for example atmospheric nitrogen-fixing (diazotrophic) bacteria inoculation. In this context, the present study addressed the isolation and quantification of diazotrophic bacteria in the sludge from treated wastewater of a poultry slaughterhouse; a description of the bacteria, based on cell and colony morphology; and an assessment of growth and N content of maize plants in response to inoculation. Sixteen morphotypes of bacteria were isolated in six N-free culture media (JMV, JMVL, NFb, JNFb, LGI, and LGI-P). The bacteria stained gram-positive, with 10 rod- and six coccoid-shaped isolates. To evaluate the potential of bacteria to promote plant growth, maize seeds were inoculated. The experiment consisted of 17 treatments (control plus 16 bacterial isolates) and was carried out in a completely randomized design with six replicates. The experimental units consisted of one pot containing two maize plants in a greenhouse. Forty-five days after planting, the variables plant height, leaf number, stem diameter, root and shoot fresh and dry weight, and N content were measured. The highest values ​​were obtained with isolate UFV L-162, which produced 0.68 g total dry matter per plant and increased N content to 22.14 mg/plant, representing increments of 74 and 133%, respectively, compared with the control. Diazotrophs inhabit sludge from treated wastewater of poultry slaughterhouses and can potentially be used to stimulate plant development and enrich inoculants.<hr/>RESUMO Os custos econômico-ambientais gerados pela fertilização nitrogenada têm incrementado o interesse em tecnologias que diminuam a aplicação de fertilizantes minerais, como por exemplo, a inoculação de bactérias fixadoras de nitrogênio atmosférico, também denominadas diazotróficas. Nesse contexto, o presente trabalho objetivou: (i) isolar e quantificar bactérias diazotróficas do lodo gerado em estação de tratamento de efluentes de abatedouro de aves; (ii) caracterizar as bactérias de acordo com a morfologia celular e morfologia da colônia e (iii) avaliar o crescimento e conteúdo de N em plantas de milho em resposta à inoculação. Foram isolados 16 morfotipos de bactérias nos seis meios de cultivo sem adição de nitrogênio JMV, JMVL, NFb, JNFb, LGI e LGI-P. As bactérias apresentaram coloração gram positiva, sendo dez isolados com formato de bastonete e seis com formato de cocos. Para avaliar o potencial de promoção do crescimento de plantas realizou-se a inoculação em sementes de milho. O experimento, conduzido em casa-de-vegetação, consistiu de 17 tratamentos (controle e 16 isolados bacterianos), em delineamento inteiramente casualizado, com seis repetições e a unidade experimental foi um vaso contendo duas plantas de milho. Aos 45 dias após o plantio, foram mensuradas as variáveis: altura da planta, número de folhas, diâmetro do caule, matéria fresca e seca da raiz e parte aérea e conteúdo de N. Os maiores valores foram obtidos com o isolado UFV L-162, proporcionando matéria seca total de 0,68 g/planta e um conteúdo de N de 22,14 mg/planta, representando incrementos em relação ao controle de 74% e 133%, respectivamente. Conclui-se que bactérias diazotróficas habitam o lodo das estações de tratamento de efluentes de abatedouro de aves e possuem potencial para uso como estimulantes do desenvolvimento vegetal e enriquecimento de inoculantes. <![CDATA[Risk factors with the occurrence of parasites and coliform in vegetables from an agroindustry]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100093&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT In this study, we evaluated the risk factors associated with the occurrence of total coliforms, thermotolerant coliforms, and intestinal parasite eggs in vegetables from an agroindustry in the city of Ibiúna - SP, Brazil. A questionnaire with 17 questions was applied to 24 producers to carry out a diagnosis of the risk factors and their posterior association or not with total coliforms, thermotolerant coliforms, and intestinal parasite eggs. The questions addressed mainly the production system, fertilizer used, source of the water used for irrigation, sanitization of the vegetables, and form of transport. For the investigation of total coliforms, thermotolerant coliforms, and intestinal parasite eggs, the samples were processed at the microbiology and parasitology laboratory of the Federal Institute of São Paulo, São Roque Campus. The results revealed that total coliforms were found in 100% of the investigated samples and thermotolerant coliforms were detected in 95.83% of the samples. There was a significant statistical association for the risk factor use of reservoir water, where there was release of wastewater and absence of sanitization of the vegetables at the moment of harvest in relation to the presence of thermotolerant coliforms. Intestinal parasite eggs were found in 33.33% of the samples.<hr/>RESUMO Avaliou-se neste trabalho os fatores de risco associados com a ocorrência de coliformes totais (CT), coliformes fecais (CF) e ovos de parasitas intestinais (OPI) em hortaliças que chegavam a uma agroindústria do município de Ibiúna- SP. Foi aplicado um questionário com 17 questões para 24 produtores a fim de realizar o diagnóstico dos fatores de risco e a sua posterior associação com a presença ou não de CT, CF e OPI. As questões versavam principalmente sobre o sistema de produção, adubo empregado, origem da água utilizada para irrigação, higienização das hortaliças e forma de transporte. Para a pesquisa de CT, CF e OPI, as amostras foram processadas no laboratório de microbiologia e parasitologia do Instituto Federal de São Paulo, campus São Roque. Os resultados revelaram que em 100% das amostras investigadas foram encontrados CT, e em 95,83%, detectados CF. Houve associação estatística significante para o fator de risco utilização de água de açude onde havia lançamento de águas residuais e ausência de higienização de hortaliça no ato da colheita em relação a presença de CF. Ovos de parasitas intestinais foram encontrados em 33,33% das amostras. <![CDATA[<em>Bacillus subtilis</em> in the treatment of banana plantlets infected by nematodes]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100099&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO A utilização de material propagativo sadio constitui importante medida de controle para os nematoides da bananeira (Musa spp.), pois, assim, evita-se a introdução desses patógenos em áreas isentas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de Bacillus subtilis (Nemathel®) no tratamento de mudas, do tipo chifre, de bananeira subgrupo Terra cv. Comprida, infectadas por uma população mista com Radopholus similis, Meloidogyne spp., Pratylenchus spp. e Helicotylenchus spp. Foram testadas diferentes doses do produto (50; 100; 150; 200 e 250 mL/10 L de água) mais as testemunhas positiva (nematicida) e negativa (água). As mudas foram imersas em cada um dos tratamentos por 30 minutos e plantadas em vasos com solo esterilizado. A avaliação foi realizada após quatro meses e as doses de 200 e 250 mL do produto por 10 L de água proporcionaram as maiores reduções das populações dos nematoides em raízes e rizomas.<hr/>ABSTRACT The use of healthy propagative plant material is an important management method for nematodes in banana crops (Musa spp.), once it prevents the introduction of nematodes in non-infested areas. The aim of this work was to evaluate the effect of the bio-nematicide Nemathel® (Bacillus subtilis) on Terra banana plantlets cv. Comprida infected with a mixed population of Radopholus similis, Meloidogyne spp., Pratylenchus spp., and Helicotylenchus spp. Different doses of Nemathel® (50, 100, 150, 200, and 250 mL/10 L water) were tested in addition to the positive (nematicide) and negative (water) treatments. The plantlets were immersed in each treatment for 30 min and subsequently, planted in pots containing sterilized soil in greenhouse. The evaluation was performed four months later. Dosages of 200 and 250 mL of Nemathel®/10 L in water showed the greatest reduction of nematode populations in roots and rhizomes. <![CDATA[Use of basic slag in alternative substrates for the production of ‘Dedo-de-moça’ hot pepper seedlings]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-737X2018000100104&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO Estudos relacionados com o aproveitamento de escória de siderurgia tornaram-se imprescindíveis, pela possibilidade de seu uso como componente de substratos na produção de mudas e por esse uso minimizar o risco de contaminação ambiental, decorrente do descarte inadequado. Assim, objetivou-se, com este trabalho, avaliar o efeito de níveis crescentes de escória de siderurgia em substratos, compostos por solo com esterco bovino curtido e areia, nas variáveis de crescimento e na qualidade de mudas de pimenteira dedo-de-moça (Capsicum baccatum L.). Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados, tendo como tratamentos cinco concentrações de escória (0%; 2,5%; 5%; 10% e; 20%) e quatro repetições. As avaliações ocorreram aos 55 dias após semeadura, consistindo na contagem do número de folhas, na medição da altura de planta e do diâmetro do coleto, na quantificação das massas secas de folhas e raízes da planta e na determinação do Índice de Qualidade de Dickson. Modelos de regressão foram ajustados (P &lt; 0,05) aos tratamentos com níveis crescentes de escória de siderurgia. A adição em torno de 10% de escória ao substrato proporcionou os maiores valores das variáveis de crescimento, em mudas de pimenteira Dedo-de-moça.<hr/>ABSTRACT Studies related to the use of basic slag have become essential due to the possibility of use as a component of substrates in the production of seedlings and to minimize the risk of environmental contamination due to inadequate disposal. The objective of this research was to evaluate the effect of increasing levels of basic slag in substrates composed of soil, bovine manure, and sand on growth variables and quality of “Dedo de moça” pepper plants (Capsicum baccatum L.). A randomized block design was used, with five treatments of basic slag (0, 2.5, 5, 10, and 20%) and four replicates as treatments. The evaluations occurred at 55 days after sowing, consisting of counting the number of leaves, measuring plant height and stem diameter, and quantifying shoot and root dry masses. Regression models were adjusted (P &lt; 0.05) in the treatments with increasing levels of basic slag. The addition of about 10% of basic slag in the substrate provided the highest values of growth variables in Dedo de moça pepper plants.