Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Fruticultura]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0100-294520150001&lang=en vol. 37 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[CHILLING HOURS AND UNITS IN APPLE ORCHARDS WITH DISTINCT MICROCLIMATE]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A informação da quantidade de frio em locais com microclimas distintos é um importante subsídio tecnológico para os produtores de maçã, pois reduz os custos de produção, otimiza o momento da aplicação de indutores de brotação e proporciona melhor homogeneização da brotação e frutificação, melhorando a qualidade dos frutos e fornecendo ao agricultor informações para a escolha de espécies e cultivares mais adaptadas às condições microclimáticas locais. O objetivo deste trabalho foi caracterizar os microclimas em pomares de maçã e calcular as horas de frio e unidades de frio acumuladas no período de abril a setembro de 2013, bem como avaliar a tendência e variabilidade temporal do número de horas de frio para a região sul do Paraná. Para isso, foram instaladas duas estações meteorológicas automáticas no interior de pomares de maçã, em duas localidades do município de Palmas-PR. Os registros dos dados climáticos foram obtidos de outubro de 2012 a setembro de 2013. Para a análise climatológica de horas de frio, foram utilizados dados da série histórica de 1979 a 2013 do IAPAR, provenientes de uma estação meteorológica convencional situada no município de Palmas-PR. Existem diferenças na quantidade de horas e unidades de frio acumuladas em localidades próximas, porém com microclimas distintos. Em 2013, os meses de julho e agosto foram os que apresentaram maior número de horas de frio. O acúmulo de unidades de frio foi semelhante entre os métodos Carolina do Norte Modificado e Utah Modificado. Há tendência temporal decadal de redução do número de horas de frio na região sul do Paraná. <hr/> ABSTRACT The information on the amount of cold in places with distinct microclimates is an important technology subsidy for apple growers, asit reduces production costs by optimizing the time of application of induced sprouting, providing better homogenization of budding and fruiting, favoring the fruit quality and giving information to the farmer for the choice of species and cultivars most adapted to the local microclimate. The aim of this study was to characterize the microclimate in apple orchards and calculate the chilling hours and chilling units accumulated from April to September 2013, as well as evaluating the trend and temporal variability of the number of chilling hours for the South region of the State of Paraná. For that, two automatic meteorological stations were installed within apple orchards, in two locations in the municipality of Palmas, PR. The registers of climatic data were obtained from October 2012 to September 2013. For climatological analysis of chilling hours, time series data from 1979 to 2013 from a conventional meteorological station, from IAPAR, placed in the municipality of Palmas, PR, were used. There are differences in the amount of chilling hours and units accumulated in nearby localities with distinct microclimate. In 2013, July and August were the months with more chilling hours. The amount of chilling units was similar among the analyzed methods (North Caroline modified and Utah modified). There is decadal trend of reduction of chilling hours in the southern of the State of Paraná. <![CDATA[BROMATOLOGICAL CHARACTERIZATION OF BLACKBERRY FRUITS AND JELLIES]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A amora-preta é um fruto de alta perecibilidade e por isso seu aproveitamento é preferencialmente industrial. Entretanto, há pouca informação na literatura a respeito do efeito do processamento de produtos elaborados a partir da amora. Neste trabalho, foram avaliados frutos e geleias em três estádios de colheita diferentes. O objetivo foi realizar a caracterização bromatológica, a quantificação de pectina total e solúvel e de macro e micronutrientes dos frutos e geleias. Os resultados mostraram que a amora-preta apresenta alto potencial para industrialização, pois em grande parte dos compostos avaliados, não houve grandes alterações decorrentes do processamento. <hr/> ABSTRACT The blackberry fruit is highly perishable and therefore its use is preferentially industrial. However, there is few information in the literature about the effect of products processing made of blackberry. In this study, it was evaluated blackberry fruits and jellies from three different stages of harvest. The aim was the bromatological, quantification of total and soluble pectin and macro and micronutrients from fruits and jellies. The results showed that the blackberry presents a high potential for industrialization since most of the compounds evaluated there were no big changes resulted from the processing. <![CDATA[PHYSICAL, CHEMICAL AND NUTRITIONAL CHARACTERIZATION OF PINK PITAYA OF RED PULP]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A pitaia-rosa de polpa vermelha é uma cactácea com potencial para exploração econômica, devido aos seus componentes nutricionais e ao alto valor comercial; no entanto, poucas são as pesquisas quanto a suas características pós-colheita. O objetivo do trabalho foi caracterizar física, química e nutricionalmente pitaias-rosas de polpa vermelha. Frutos colhidos totalmente maduros foram sanitizados, selecionados e divididos em grupos de quatro frutos por repetição, constituindo um total de 30 amostras. Em seguida, as amostras foram submetidas às seguintes avaliações: comprimento, diâmetro, espessura de casca, massa fresca, massa de casca e polpa, teor de umidade, firmeza da casca, sólidos solúveis, pH, acidez titulável, açúcares e fibra bruta, cromaticidade, ângulo hue e luminosidade da casca e da polpa, e o teor de nutrientes. Para os dados obtidos, foram determinados a média, o valor mínimo e máximo, desvio-padrão e o coeficiente de variação. A fruta apresentou valores elevados de conteúdo de água, teor de fibras e dos nutrientes nitrogênio, potássio, cálcio, ferro, manganês e zinco. Quanto ao teor de sólidos solúveis, a média observada foi de 13,14° Brix, e para acidez titulável,0,29 mg de ác. málico 100-1 mL de suco. Verificaram-se para os açúcares valores de 5,56; 8,79 e 3,07 %, respectivamente, para os açúcares redutores, totais e não redutores. Quanto à coloração, os frutos apresentaram valores maiores para luminosidade e cromaticidade da casca e ângulo Hue da polpa. A pitaia-rosa de polpa vermelha (Hylocereus polyrhizus) apresenta características físicas, químicas e nutricionais interessantes para o consumo in natura. <hr/> ABSTRACT The pink pitaya of red pulp is a cactacea with potential for economic exploitation, due to its nutritional components and high commercial value, however there is little research about its post-harvest characteristics. The aim of this study was to characterize physical, chemical and nutritionally pink pitaya of red pulp. Fruits harvested fully ripe were sanitized, selected and divided into groups of four fruits per repetition, constituting a total of 30 samples. Then the samples were subjected to the following evaluations: length, diameter, peel thickness, freshmatter, peel and pulp mass, moisture content, peel firmness, soluble solids, pH, titratable acidity, sugars and crude fiber, chromaticity, hue angle and brightness of the peel and pulp and nutrient content. For the obtained data, it was determined mean, minimum and maximum values, standard deviation and coefficient of variation. The fruit showed high water content, content of fiber and nutrients nitrogen, potassium, calcium, iron, manganese and zinc. As for soluble solids content it was observed average of 13.14 ° Brix and titratable acidity 0.29 mg of Malic acid in 100-1 ml of juice. For sugars were found values of 5.56, 8.79 and 3.07% respectively for the reducing sugars, total and non-reducing ones. As for color, the fruits showed higher values for brightness and chromaticity of the peel and the Hue angle of the pulp. The pink pitaya of red pulp (Hylocereus polyrhizus) has interesting physical, chemical and nutritional characteristics to be consumed in nature. <![CDATA[POSTHARVEST AND SENSORY CHARACTERIZATION OF BANANA GENOTYPES TYPE PRATA]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O norte de Minas Gerais é grande produtor de banana ‘Prata-Anã’ irrigada, cultura altamente suscetível ao Mal-do-Panamá. O uso de genótipos resistentes é uma alternativa, mas os frutos devem apresentar características pós-colheita o mais próximo possível da ‘Prata-Anã’, para melhor aceitação pelos consumidores. O objetivo do trabalho foi caracterizar frutos em pós-colheita, identificar a preferência e a intenção de compra de diferentes genótipos de bananeira tipo Prata. Os genótipos Prata-Anã, BRS Platina e Fhia-18. foram caracterizados no ponto de colheita (verdes) e maduros (estádio seis de maturação), por avaliações químicas, físicas e sensoriais. Quando verde, ‘BRS Platina’ apresentou maior massa fresca e tamanho que ‘Fhia-18’ e ‘Prata-Anã’. ‘Fhia-18.’ teve a tonalidade verde da casca mais intensa que a dos demais genótipos. Madura, ‘BRS Platina’ foi mais firme, mas com a mesma resistência ao despencamento que ‘Fhia-18’ e superior à ‘Prata-Anã’. ‘Fhia-18’ apresentou cor da casca com amarelo mais clara e tão brilhante quanto da ‘Prata-Anã’, mas ‘BRS Platina’ teve a tonalidade de amarelo mais intensa. Bananas ‘Fhia-18’ foram mais ácidas, ‘BRS Platina’, com menor acidez titulável, e ‘Prata-Anã’, o maior teor de sólidos solúveis. Os genótipos Prata-Anã e BRS Platina tiveram maior preferência e intenção de compra pelos consumidores, sendo as bananas ‘Prata-Anã’ em dedos e ‘BRS Platina’ e ‘Fhia-18’ em dedos, buquê e penca, as mais preferidas. Entretanto, a maioria compraria bananas ‘Prata-Anã’ em buquê e ‘BRS Platina’ e ‘Fhia-18’ em penca. Enquanto verdes, os genótipos foram semelhantes à ‘Prata-Anã’, e maiores diferenças químicas e físicas ocorreram quando maduros. <hr/> ABSTRACT The north of Gerais is a major producer of irrigated ‘Prata Anã’ banana, which is highly susceptible to fusarium wilt. The use of resistant genotypes is an alternative, but the fruits have to present characteristics similar to the ‘Prata Anã’, to achieve better consumer acceptance. This study aimed at characterizing fruits in postharvest, and identifying consumer preference and intention to purchase ‘Prata’ banana genotypes. The banana genotypes: ‘Prata Anã’, ‘BRS Platina’ and ‘Fhia-18’ were characterized at the point of harvest (green) and when ripe (stage six of maturity), through chemical, physical and sensory evaluations. When green, the ‘BRS Platina’ had higher fresh weight and size than ‘Fhia-18’ and ‘Prata Anã’. Fruits of ‘Fhia-18’ had the green color of the skin more intense than ‘Prata Anã’ and ‘BRS Platina’. When ripe, ‘BRS Platina’ was firmer, but with the same dropping resistance of ‘Fhia-18’ and higher than ‘Prata Anã’. ‘Fhia-18’ presented the yellow skin color lighter than ‘Prata Anã but as bright as the latter, and ‘BRS Platina’ had a stronger yellow skin. Bananas ‘Fhia-18’ had a higher titrable acidity, ‘Prata Anã’ had the highest soluble solids. The genotypes ‘Prata Anã’ and ‘BRS Platina’ were preferred and had a higher consumer intention to purchase. Participants in the study preferred ‘Prata Anã’ banana in fingers, and ‘BRS Platina’ and ‘Fhia-18’ in fingers, bouquet, and bunch. However, the majority of consumers stated that they would buy ‘Prata Anã’ banana in bouquet and ‘BRS Platina’ and ‘Fhia-18’ in bunch. When green the genotypes were similar to ‘Prata Anã’, and higher chemical and physical differences occurred when they were ripened. <![CDATA[PREHARVEST CONTROL OF ‘ROYAL GALA’ APPLE FRUIT MATURATION BY THE INHIBITION OF ETHYLENE ACTION OR SYNTHESIS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100038&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da inibição da ação (pela pulverização de 1-metilciclopropeno em meio aquoso; 1-MCP) e da síntese (pela pulverização de aminoetoxivinilglicina; AVG) do etileno, sobre a maturação pré-colheita de maçãs. Macieiras ‘Royal Gala’ foram pulverizadas com 1-MCP (50 ou 100 mg L-1) em meio aquoso ou com AVG (124 mg L-1), sete e 28 dias antes do ponto de colheita comercial dos frutos, respectivamente. Macieiras não tratadas com 1-MCP nem com AVG foram usadas como testemunha. As maçãs foram colhidas semanalmente, durante cinco semanas, a partir do sétimo dia após a aplicação do 1-MCP, e analisadas quanto à maturação e qualidade, um dia após a colheita. Índices de maturação e qualidade das maçãs, na data em que os frutos atingiram firmeza de 71,1 N, foram estimados por análise de regressão, para cada tratamento. Os tratamentos 1-MCP (50 e 100 mg L-1) e AVG atrasaram a maturação das maçãs, diminuindo as taxas de produção de etileno, degradação do amido, perda de firmeza da polpa e da acidez, amarelecimento da epiderme, acúmulo de sólidos solúveis e desenvolvimento de cor vermelha. O tempo para os frutos atingirem firmeza de polpa de 71,1 N na planta foi retardado em 6 e 12 dias pelo 1-MCP (100 mg L-1) e AVG, respectivamente, em relação à testemunha. Maçãs tratadas com 1-MCP ou com AVG apresentaram índice de iodo-amido, produção de etileno e acidez semelhantes ou menores que maçãs testemunhas, nas datas em que os frutos de todos os tratamentos atingiram a mesma firmeza de 71,1 N. A magnitude do efeito do 1-MCP sobre a firmeza da polpa foi semelhante àquela sobre a produção de etileno e coloração da epiderme, mas sensivelmente menor que aquela sobre a degradação do amido.Os efeitos do AVG sobre a produção de etileno, coloração da epiderme e acidez foram maiores que aqueles sobre a redução da firmeza da polpa. Os resultados mostram que a pulverização de macieiras com 1-MCPem meio aquoso representa um método adicional de manejo da maturação para escalonamento da colheita de maçãs ‘Royal Gala’. <hr/> ABSTRACT The objective of this research was to evaluate the effects of ethylene action inhibition (by sprayable formulation of 1-methylcyclopropene; 1-MCP) and ethylene synthesis inhibition (by aminoethoxyvinylglycine; AVG) on preharvest apple fruit maturation. ‘Royal Gala’ apple trees were sprayed with 1-MCP (at 50 or 100 mg L-1)) seven days before anticipated harvest (DBAH), or with AVG (124 mg L-1)) 28 DBAH. Apple trees not sprayed with 1-MCP and AVG were used as control. Fruit were harvested weekly,along five weeks from the 7th day after 1-MCP spraying, and then analyzed in terms of maturity and quality one day after harvest. Fruit maturity and quality attributes when fruit reached the flesh firmness of 71.1 N were estimated by analysis of regression, for each treatment. 1-MCP (50 and 100 mg L-1)) and AVG delayed fruit maturation, by reducing the ethylene production rates, starch degradation, loss of flesh firmness and acidity, skin yellowing, increase of soluble solids content and skin red color development. 1-MCP (100 mg L-1)) and AVG delayed in 6 and 12 days, respectively, the time required for fruit to reach the flesh firmness of 71.1 N on the tree, in comparison to the control. Fruit treated with 1-MCP or AVG had starch index, ethylene production and acidity values similar or smaller than the control, at the date when all treatments achieved the flesh firmness of 71.1 N. The magnitude of 1-MCP effect on flesh firmness was similar to the effect on ethylene production and skin color, and slightly slower on starch degradation. The effects of AVG on ethylene production, skin color and acidity were more substantial than on loss of flesh firmness. The results show that the treatment of ‘Royal Gala’ apple trees with the sprayable formulation of 1-MCP represents an additional method for management of fruit maturation and harvest. <![CDATA[APPLE QUALITY DIAGNOSIS IN THE BRAZILIANRETAILER MARKET]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100048&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este estudo foi realizado para analisar a qualidade e o preço de maçãs no mercado varejista brasileiro. Amostras de maçãs cv. Gala, Fuji e Red Delicious foram coletadas mensalmente entre março de 2010 e janeiro de 2011, em 20 supermercados de Curitiba, São Paulo, Belo Horizonte, Rio de Janeiro e Recife. Quatro supermercados de cada cidade foram previamente selecionados e definidos como locais de amostragem das maçãs ao longo dos 11 meses. A Categoria (escala 1 para máxima qualidade a 3 para mínima qualidade) das maçãs foi determinada pela análise da qualidade externa (coloração, severidade de danos fisiológicos, mecânicos, por fungos, insetos, granizo, etc.) de acordo com normas legais do MAPA. A categoria média das maçãs expostas nos supermercados aumentou ao longo do ano de 1,6 a 2,0 para ‘Gala’, de 1,8 a 2,4 para ‘Fuji’ e de 1,4 a 1,8 para ‘Red Delicious’. A perda da qualidade dos frutos no período, entre as datas de empacotamento e de exposição aos consumidores, foi evidente em todos os meses e cultivares. A depreciada qualidade externa das maçãs expostas nos supermercados foi associada a altas incidências de danos mecânicos e podridões, que variaram de 13 a 50% e 1 a 20%, respectivamente, dependendo da cultivar e do mês de análise. A firmeza da polpa das maçãs diminuiu de março a julho para níveis inferiores a 12 lb e então tendeu a aumentar a patamares de aproximadamente 14 a 15 lb de novembro a janeiro, dependendo da cultivar. Variações dos preços e da qualidade ao longo do ano indicaram que o preço das maçãs nas gôndolas dos mercados é mais influenciado pela sazonalidade ou pressão de oferta que pela qualidade das maçãs. O preço das maçãs variou entre as regiões de comercialização de forma similar para as três cultivares. Dados evidenciam que o tempo médio entre a data de embalagem dos frutos e sua exposição nas gôndolas dos mercados é de 17 e 28 dias para maçãs ‘Gala’ e ‘Fuji’, respectivamente.<hr/>The aim of this study was to evaluate the quality and price of apples in the Brazilian retailer market. Samples of Gala, Fuji and Red Delicious apples were collected monthly between March of 2010 and January of 2011 in 20 supermarkets in Curitiba, São Paulo, Belo Horizonte, Rio de Janeiro and Recife. Four supermarkets in each city were previously selected and defined as sources of apple samples for the 11 months of the study. The Category (scale 1 to 3) of the apples was defined by external fruit quality (color; severity of physiological, mechanical, fungus, insect and hail damage, etc) according to the legal standards of MAPA. Category 1 and 3 represent the highest and lowest fruit quality standards, respectively. The average Category of the apples in the supermarkets increased during the year from 1.6 to 2.0 for ‘Gala’, from 1.8 to 2.4 for ‘Fuji’ and from 1.4 to 1.8 for ‘Red Delicious’. The loss of quality in the period between the packing and the exposure of the fruits in the supermarket was evident in all 11 months and varieties. The decrease of the external quality in the apples at the supermarket was associated with high incidence of mechanical damages and decay that ranged between 13 to 50% and 1 to 20%, respectively, depending of the variety and the month of evaluation. The flesh firmness of the apples decreased between March and July for levels below 12 lb and tended to increase to levels close to 14 and 15 lb between November and January depending of the variety. The standards of price and quality fluctuation along the year indicate that the retail price of the apple is more influenced by the seasonality or the pressure of sales than by the quality of the fruit. The variation of apple prices among regions was similar for the three varieties. Data indicated that average period between packing and supermarket exposure is 17 and 28 days for ‘Gala’ and ‘Fuji’ apples, respectively. <![CDATA[HARVEST TIME AND QUALITY OF KUMAGAI AND PALUMA GUAVAS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100064&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Este trabalho teve como objetivo estudar a influência do estádio de maturação na qualidade de goiabas ‘Kumagai’ e ‘Paluma’. Frutos sadios das duas cultivares colhidos em cinco estádios de maturação, definidos com base na coloração da casca e armazenados sob condição de ambiente (25±1ºC e 85±5% UR), foram avaliados na ocasião da colheita e após atingirem completo amadurecimento quanto à vida útil, coloração da casca, firmeza da polpa, teores de ácido ascórbico, sólidos solúveis SS) e acidez titulável (AT), assim como quanto à relação SS/AT e ao sabor. Os resultados indicaram que goiabas da cv. Kumagai apresentam maior vida útil (6,8 dias, em média) que as ‘Paluma’ (3,2 dias, em média) e que este período é influenciado pelo estádio de maturação.Independentemente da cultivar, goiabas colhidas nos estádios iniciais de maturação mantiveram-se mais ácidas (0,71%) que as colhidas mais tardiamente (0,57%), com o agravante de que, na cv. Kumagai, a colheita no estádio 1 resultou em retenção da cor verde da casca. A colheita das goiabas nos estádios iniciais de amadurecimento, apesar de prolongar o período de conservação, implica frutos de qualidade inferior. Por outro lado, a colheita em estádios de maturação mais avançados torna indispensável a implementação de técnicas de conservação adequadas às características intrínsecas de cada cultivar, de modo a garantir a qualidade da fruta oferecida ao consumidor. <hr/> ABSTRACT This research aimed to study the influence of maturation on the quality of ‘Kumagai’ and ‘Paluma’ guavas. Healthy fruits of both cultivars harvested at five maturity stages defined on the basis of skin color, were selected for the absence of mechanical damage and rot and stored under environmental conditions (25±1ºC and 85±5% RH). They were evaluated at the time of harvest and after reaching full maturity as the shelf-life, skin color, pulp firmness, ascorbic acid, soluble solids (SS) and titratable acidity (TA), as well as the SS/TA ratio and the flavor. The results indicated that cv. Kumagai guavas have longer conservation (6.8 days on average) than ‘Paluma’ (3.2 days on average) and that this period is influenced by ripening stage. Regardless of cultivar, guavas harvested in early stages of maturation kept more acid (0.71%) than that those harvested later (0.57%), with the aggravating circumstance that in cv. Kumagai, the harvest in stage 1, resulted in retention of the green color of the skin. The harvest of guava in early stages despite prolonging the shelf-life implies inferior fruit quality. On the other hand, the harvest in more advanced stages of maturation makes necessary the implementation of appropriate conservation techniques to the intrinsic characteristics of each variety, in order to ensure the quality of the fruit offered to the consumer. <![CDATA[QUALITY OF ‘ROCHA’ PEARS STORED IN CONTROLLED ATMOSPHERE]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100073&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes condições de atmosfera controlada (AC) e da indução de perda de massa (IPM) sobre a qualidade de peras ‘Rocha’. Frutos provenientes do município de São Joaquim-SC, foram armazenados por oito meses e quinze dias a -0,5±0,1 ºC e UR de 96±1%. Os tratamentos foram constituídos em armazenamento refrigerado (AR; 21,0 kPa de O2 + &lt;0,03 kPa de CO2), bem como de cinco condições de AC: 1,0 kPa de O2 + &lt;0,03 kPa de CO2; 2,0 kPa de O2 + 1,0 kPa de CO2; 1,0 kPa de O2 + 1,0 kPa de CO2; 1,0 kPa de O2 + 2,0 kPa de CO2; e 1 kPa de O2 + 2,0 kPa de CO2 + IPM de 2,6%. O AR propiciou frutos com casca mais amarela, menor teor de sólidos solúveis, menor acidez titulável e baixa aceitação nos testes sensoriais para os atributos de textura e equilíbrio doçura/acidez. Os frutos mantidos em AR e em AC, com pressão parcial de CO2 de &lt;0,03 kPa, apresentaram maior firmeza de polpa e de força para penetração da polpa após sete dias de exposição dos frutos em condições ambiente, não desenvolvendo textura amanteigada, própria para o consumo. Não houve incidência de escurecimento de polpa em nenhuma das condições avaliadas. A IPM de 2,6% não apresentou efeito na qualidade dos frutos. As condições de AC de 1,0 kPa de O2 + 1,0 kPa de CO2 e 1 kPa de O2 + 2,0 kPa de CO2 proporcionam melhor manutenção da qualidade de peras ‘Rocha’, permitindo o amadurecimento normal dos frutos após o armazenamento prolongado. <hr/> ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the effect of different controlled atmosphere (CA) conditions and induction of mass loss (IML) on fruit quality of ‘Rocha’ pears. Fruit were harvested in São Joaquim, SC, and then stored for eight months and fifteen days at -0.5 ± 0.1 °C and 96±1% RH. The treatments evaluated were air storage (AS; 21.0 kPa O2 + &lt;0.03 kPa CO2), and five controlled atmosphere (CA) conditions: 1.0 kPa O2 + &lt;0.03 kPa CO2; 2.0 kPa O2 + 1.0 kPa CO2; 1.0 kPa O2 + 1.0 kPa CO2; 1.0 kPa O2 + 2.0 kPa CO2; and 1.0 kPa O2 + 2.0 kPa CO2 + 2.6% IML. Air storage provide fruits with yellower skin, lower soluble solids content, lower titratable acidity, and low acceptance in sensory tests for texture and sweetness/acidity. Fruits stored at low CO2 partial pressure (&lt;0.03 kPa) showed higher flesh firmness and higher force required to penetrate the flesh after seven days of shelf life than the other treatments, and the fruit did not develop the buttery texture suitable for consumption. There was no incidence of flesh browning in any storage conditions evaluated. The IML of 2.6% had no effect on fruit quality. The CA conditions of 1.0 kPa O2 + 1.0 kPa CO2 and 1.0 kPa O2 + 2.0 kPa CO2 provided the best quality of ‘Rocha’ pears, allowing normal fruit ripening after long term storage. <![CDATA[PEACH RUST: PERFORMANCE OF CULTIVARS IN INTEGRATED PRODUCTION SYSTEM]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100083&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A ferrugem do pessegueiro, causada pelo fungo Tranzschelia discolor, é a principal doença foliar da cultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar e comparar a intensidade da ferrugem em onze cultivares de pessegueiro (Aurora 1, Chimarrita, Chiripá, Coral, Eldorado, Granada, Leonense, Maciel, Marli, Premier e Vanguarda) em pomar manejado de acordo com as normas da produção integrada, no município da Lapa-PR, no período de novembro e abril. O experimento foi composto de três blocos contendo três plantas por cultivar em cada bloco. Na planta central de cada cultivar, avaliaram-se a incidência e a severidade da ferrugem do pessegueiro em folhas de oito ramos mistos previamente marcados, a cada 15 dias. A incidência da ferrugem nas folhas de todas as cultivares variou de 25,4% (Eldorado) a 82,6% (Chimarrita) na primeira safra e de 15,3% (Eldorado) a 49,3% (Granada) na segunda safra. O modelo logístico foi ajustado aos dados de incidência ao longo do tempo. Os valores estimados de inóculo inicial e taxa de progresso não diferiram entre as cultivares. A severidade foi baixa (&lt;1 %), para a maioria das cultivares, nas duas safras, e a área abaixo da curva de progresso da severidade das cultivares Chimarrita e Granada diferenciou-se das demais somente na primeira safra. Não foi observada desfolha provocada pela doença. A cultivar Eldorado apresentou menor intensidade da ferrugem, e Chimarrita e Granada maior intensidade dentre as cultivares avaliadas. <hr/> ABSTRACT Peach rust, caused by Tranzschelia discolor, is the main foliar disease of the crop. The aim of this study was to evaluate and compare the intensity of the disease in a set of eleven peach cultivars (Aurora 1, Chimarrita, Chiripá, Coral, Eldorado, Granada, Leonense, Maciel, Marli, Premier and Vanguarda) grown in orchards handled following the “norms for integrated peach production”, at Lapa- PR, Brazil, between November and April. The experiment was conducted in randomized blocks with three plants of each cultivar in a block. The central plant of each cultivar was evaluated the incidence and severity of peach rust on leaves of eight mixed branches previously marked, every 15 days,. The incidence of peach rust on the leaves, in all cultivars, ranged from 25.4% (Eldorado) to 82.6% (Chimarrita) in the first season and from15.3% (Eldorado) to 49.3% (Granada) in the second season. The logistic model was fitted to the data of the incidence progress over time. The estimated values of initial inoculum and rate of disease progress did not differ among cultivars. The severity was low (&lt;1%), for most cultivars in two seasons and the area under severity progress curve of Chimarrita and Granada cultivars differed from the others only in the first season. There was no defoliation caused by the disease. The Eldorado had lower rust intensity and Chimarrita and Granada greater intensity among cultivars. <![CDATA[SUSCEPTIBILITY OF APPLE TREE GENOTYPES TO Anastrepha fraterculus (DIPTERA: TEPHRITIDAE) IN DIFFERENT INFESTATION CONDITIONS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100090&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O estudo objetivou registrar as injúrias de Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae), em dois estádios de desenvolvimento dos frutos das macieiras M-11/00 e ‘Catarina’, submetidos a três condições de infestação a campo, na safra de 2011/2012. O experimento foi conduzido em pomar mantido sob manejo orgânico, na Estação Experimental da Epagri de Caçador-SC. O número médio de moscas foi avaliado semanalmente, com quatro armadilhas do tipo McPhail. Frutos imaturos e maduros da seleção M-11/00 e da cultivar Catarina foram submetidos às condições de infestação artificial, controlada e natural. No início da frutificação, após o raleio, em cada genótipo, 500 frutos foram aleatoriamente ensacados com embalagens de tecido não texturizado (TNT). Os frutos submetidos à infestação artificial foram envoltos, individualmente, por uma gaiola contendo duas fêmeas acasaladas de A. fraterculus, que permaneceram por três dias para oviposição. Na infestação controlada, no mesmo dia da instalação das gaiolas, frutos protegidos tiveram as embalagens retiradas para que ficassem por três dias expostos. Frutos não ensacados foram utilizados para avaliar a infestação natural. Em cada estádio de desenvolvimento, foram registrados os valores dos atributos físico-químicos dos frutos. O número médio de A. fraterculus durante a safra foi de 3,08 moscas/armadilha/ semana. Na seleção M-11/00, em todas as condições de infestação, o número médio de larvas e pupários foi maior em frutos maduros. Na cv. Catarina, estes números não diferiram entre as condições de infestação nem entre os estádios de desenvolvimento. Pupários de A. fraterculus não foram observados em frutos de ‘Catarina’, e nesta cultivar constatou-se maior acidez e menor relação sólidos solúveis/acidez. <hr/> ABSTRACT The study aimed to record damages of Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae), on two developmental stages of apple fruits genotypes M-11/00 and ‘Catarina’, submitted to three different infestation conditions in the field, during the 2011/2012 crop season. The experiment was carried out in an organic apple orchard management at Epagri Experimental Station in Caçador, SC, Brazil. The average number of fruit flies was weekly recorded with four McPhail traps. Unripe and ripe fruits of the selection M-11/00 and of the Catarina cultivar, were submitted to artificial, controlled and natural infestation conditions. In the beginning of fruiting, after the thinning, in each genotype, 500 fruits were randomly bagged with nontextured fabric (TNT) packing. Fruits submitted to the artificial infestation were involved, individually, in a cage containing two mated females of A. fraterculus that stay for three days for oviposition. In the controlled infestation, in the same day of placing the cages, protected fruits were unbagged to be exposed for three days. No bagged fruits were used to evaluate the natural infestation. In each developmental stage the values of physico-chemical attributes of fruits were recorded. During the crop season, the average number of A. fraterculus was 3.08 fruit flies/trap/week. The average number of larvae and pupae was greater in M-11/00 ripe fruits, in all of the infestation conditions. These numbers, in the Catarina cv., did not differ neither among infestation conditions, nor in developmental stages. Pupae of A. fraterculus were not observed in ‘Catarina’ fruits, in these cultivar was recorded a highest acidity and lowest relationship of soluble solids/acidity. <![CDATA[CHEMICAL AND PHYSICAL CHARECTERIZTION OF FRUITS FROM CERRADO: CURRIOLA, GABIROBA AND MURICI]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100096&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O bioma Cerrado apresenta uma variedade de espécies frutíferas detentoras de características sensoriais peculiares pouco exploradas científica e comercialmente. Este trabalho teve como objetivo a caracterização química, física e nutricional dos frutos de curriola (Pouteria ramiflora), gabiroba (Campomanesia cambessedeana) e murici (Byrsonima verbascifolia), nativos do Cerrado brasileiro. A gabiroba apresentou elevada quantidade de vitamina C (383,33 mg/100g), bem como uma proporção significativa de polpa (81,52%). Por sua vez, a curriola apresentou teores consideráveis de fibra bruta (8,18%), enquanto o murici apresentou uma quantidade considerável de pectina (746,81 mg/100g), lipídeos (2,31%) e um expressivo potencial antioxidante (56 mg DPPH/g fruto). Desta forma, os resultados obtidos servem como base para pesquisas futuras no sentido da comprovação da presença de compostos bioativos e elaboração de produtos visando à agregação de valor aos frutos. <hr/> ABSTRACT The Cerrado biome features a variety of fruit species with peculiar sensory characteristics, but little explored scientifically and commercially. This study aimed the chemical, physical and nutritional characterization of curriola (Pouteria ramiflora), gabiroba (Campomanesia cambessedeana) and murici (Byrsonima verbascifolia), native fruits of the Brazilian Cerrado. Gabiroba had a high amount of Vitamin C (383.33 mg/100g) and showed a significant proportion of pulp (81.52%). Curriola showed considerable crude fiber (8.18%), while murici had a considerable amount of pectin (746.81 mg/100 g), lipids (2.31 %) and expressive antioxidant potential (56 mg DPPH / g fruit). These results can be used as a basis for future researches in order to improve bioactive compounds and manufacturing processes of those fruits. <![CDATA[AGRONOMIC PERFORMANCE OF THE GENEVA® SERIE APPLE ROOTSTOCKS IN THE SOUTHERN OF BRAZIL]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100104&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Este estudo teve como objetivo verificar o desempenho agronômico de porta-enxertos de macieira da série Geneva® sobre o controle do vigor, a produção anual e acumulada, a eficiência produtiva e a massa fresca média de frutos das cultivares Gala e Fuji, em relação aos porta-enxertos tradicionalmente usados no meio-oeste de Santa Catarina, M.9 e MM.111. Os porta-enxertos da série Geneva® foram mais eficientes no controle do vigor e na eficiência produtiva da ‘Gala’ e da ‘Fuji’ que o MM.111. Todos induziram maior produção acumulada que o M.9, com maior destaque ao ‘G.213’ e ao ‘G.210’ para as duas cultivares; e ao ‘G.202’ para a ‘Fuji’. Em eficiência produtiva, todos foram superiores ao ‘MM.111’. O ‘G.213’ e o ‘CG.22’ foram mais eficientes que o ‘M.9’ para a ‘Gala’. Para a ‘Fuji’, todos foram mais eficientes que o ‘M.9’, com exceção do ‘CG.22’. Considerando todas as características avaliadas, os porta-enxertos G.213 (ananizante) e G.210 (semiananizante) são as opções mais promissoras de novos porta-enxertos para ambas as cultivares de macieira avaliadas. O G.202 também se mostrou promissor para a ‘Fuji’. <hr/> ABSTRACT The purpose of this study was to evaluate the agronomic performance of some Geneva® apple rootstocks on plant vigor control, annual yield and cumulative yield, cumulative yield efficiency and fruit weight of ‘Gala’ and ‘Fuji’ scions compared to the traditional apple rootstocks ‘M.9’ e ‘MM.111’, used in Brazil. All the Geneva® apple rootstocks were more efficient than MM.111 on vigor control and cumulative yield efficiency of ‘Gala’ and ‘Fuji’ in the Middle West of the state of Santa Catarina. All of them induced higher cumulative yield than the ‘M.9’, mainly for the ‘G.213’ and the ‘G.210’ for both varieties, and the ‘G.202’ for ‘Fuji’. All the Geneva® rootstocks had more cumulative yield efficiency than ‘MM.111’. The ‘G.213’ and ‘CG.22’ were more efficient than ‘M.9’ for ‘Gala’. For ‘Fuji’, all Geneva® rootstocks were more efficient than ‘M.9’, except for ‘CG.22’. Considering all characteristics evaluated, G.213 (dwarfing) and G.210 (semidwarfing) were the most promising rootstocks for both scion varieties. The rootstock G.202 was very promising to ‘Fuji’ as well. <![CDATA[PRODUCTIVE POTENTIAL OF STRAWBERRY CULTIVARS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100112&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O objetivo foi avaliar o potencial produtivo de cultivares de morangueiro em região representativa do Alto Jequitinhonha. O experimento foi conduzido na fazenda Mape Frutas Ltda., localizada no município de Datas-MG, em delineamento em blocos ao acaso, com oito cultivares de morangueiro em quatro repetições, para verificar a produção de mudas e de frutos. A contagem da produção de estolões e de mudas foi realizada aos 180 dias após o plantio. A avaliação das variáveis relacionadas à produção de frutos foi feita duas vezes por semana, no período de maio a outubro de 2012. Das cultivares de dias curtos (Festival, Campinas, Toyonoka, Dover, Oso Grande e Camarosa) e dias neutros (Diamante e Aromas), apenas Toyonoka foi a que apresentou menor desempenho para as variáveis. A significativa superioridade das cultivares Camarosa e Festival, para praticamente todas as variáveis avaliadas, permite recomendá-las para regiões com características edafoclimáticas semelhantes às da região onde o experimento foi conduzido. Dentre as cultivares avaliadas, as mais precoces tenderam a apresentar maior desempenho para variáveis relacionadas à produção de frutos. <hr/> ABSTRACT This study was conducted in order to evaluate the productive potential of strawberry cultivars in a representative region of Alto Jequitinhonha - Brazil. The experiment was conducted at farm Mape Frutas Ltda, located in the municipality of dates, MG, in randomized block design with eight strawberry cultivars in four replications to verify the production of seedlings and fruit. Counting of production of stolons and seedlings was performed at 180 days after planting. The assessment of variables related to fruit production was done twice a week from May to October 2012. Cultivars of short days (Festival, Campinas, Toyonoka, Dover, Oso Grande and Camarosa) and day neutral (Diamante and Aromas), only Toyonoka showed the lowest performance for the variables. The significant superiority of the cultivars Camarosa and Festival for virtually all variables allows recommends it for regions with similar climatic edaphic characteristics of the region where the experiment was conducted. Among the cultivars, the earlier tended to have higher performance for variables related to fruit production. <![CDATA[PRODUCTION OF FRUITS FROM NATURAL POPULATIONS OF PEQUI TREES IN THE STATE OF GOIÁS, BRAZIL]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100121&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O pequizeiro é uma espécie nativa do Cerrado de importância econômica e cultural para o Brasil Central. O cultivo dessa frutífera é uma forma de diminuir a pressão extrativista sobre o ambiente natural, mas ainda há necessidade de técnicas que viabilizem a implantação, condução e colheita dos frutos. O trabalho teve como objetivo caracterizar a influência de caracteres da planta, do ambiente e da entomofauna sobre a produção de pequizeiros de ocorrência natural, em cinco regiões do Estado de Goiás, em três anos. Foram caracterizadas quinze populações de pequizeiros quanto à biometria, à produção e ao ambiente de ocorrência, assim como a organismos associados às plantas. A produção do pequizeiro, em três anos, diferiu significativamente no Estado de Goiás, apresentando média de 132 frutos por planta e produção por área projetada da copa de 1,64 frutos m-2. As três populações mais produtivas apresentam como características comuns o vigor, por estarem localizadas em ambiente aberto e por apresentarem início da copa mais próxima do solo. Há um elevado grupo de organismos que interagem com o pequizeiro, destacando-se os insetos, os fungos e as aves (araras), que podem interferir na produção. Conclui-se que a produção do pequizeiro no Estado de Goiás apresenta grande variabilidade entre safras, plantas e populações, sendo geralmente baixa, porém existem plantas promissoras para futuros programas de melhoramento. <hr/> ABSTRACT The pequi tree is a native species from the Brazilian Cerrado (Neotropical Savanna) with economic and cultural importance for local human population, needing however, techniques that make possible the implantation of orchards, its conduction and the harvest of fruits, as a tool for reducing the pressure on the natural environment, as well as the maintenance of the regional culture. The present study aimed to characterize the production of pequi trees of natural occurrence in fifteen dispersed populations in five regions of the state of Goiás, Brazil. The “Pequizeiro” differed significantly in three years of production in the State of Goiás, with an average of 132 fruits per plant and yield of the projected area of the canopy of 1.64 fruits m-2. The three most productive populations have characteristics in common as the vigor by being located in an open environment and by presenting the beginning of the canopy closer to the ground. It is concluded that the production of “pequizeiro” in the state of the Goiás, shows great variability among crops, plants and populations, usually low, but there are promising plants for future breeding programs. <![CDATA[YIELD AND QUALITY OF FRUITS OF HYBRIDS OF YELLOW PASSION FRUIT IN NORTHERN PARANÁ]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100130&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Atualmente, encontram-se quatorze cultivares de maracujazeiro-amarelo no Registro Nacional de Cultivares do Ministério da Agricultura. É de grande importância o aprimoramento de trabalhos de melhoramento genético nessa cultura, para favorecer a disponibilização de novas cultivares adaptadas às regiões produtoras. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a produção e as características qualitativas dos frutos de treze híbridos de maracujazeiro-amarelo cultivados no norte do Paraná. As avaliações foram realizadas durante dois ciclos de produção da cultura, de abril a julho de 2009 e de janeiro a julho de 2010, com coletas semanais dos frutos maduros. A produção foi determinada por meio da pesagem dos frutos colhidos e do número de frutos por planta. Para as características qualitativas, foram avaliados: massa, comprimento, diâmetro, relação entre comprimento e diâmetro dos frutos, espessura da casca, rendimento de polpa, teor de sólidos solúveis totais (SST), acidez total titulável (ATT ) e relação SST/ATT . Os híbridos ‘66’ e ‘65’ apresentaram, respectivamente, maior produção e maior número de frutos no acumulado das duas safras. Os frutos do híbrido ‘72’ destacaram-se no atendimento das características desejáveis de qualidade para o consumo in natura, enquanto o híbrido ‘69’ apresentou caracteristicas importantes para a indústria de suco. <hr/> ABSTRACT Nowadays there are fourteen cultivars of yellow passion fruit on the National Register of Cultivars of the Brazilian Ministry of Agriculture. The improvement of plant breeding in this crop is of great importance to provide new cultivars adapted to the producing regions. Thus, the aim of this study was to evaluate the production and fruit quality of thirteen hybrids of yellow passion fruit plants grown in the northern Paraná. The evaluations were performed during two cycles of crop production from April to July 2009 and from January to July 2010 with weekly harvests of ripe fruits. The production was determined by weighing the total output and counting the number of fruits per plant. The evaluated quality characteristics of the fruits were: weight, length, diameter, diameter/length ratio, thickness, pulp yield, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA ) and TSS/TTA ratio. Hybrids ‘66’ and ‘65’ respectively showed the highest yield and greatest number of fruits in the accumulated of the two crops. The fruits of the hybrid ‘72’ stood out on desirable quality characteristics for fresh consumption, while the hybrid ‘69’ showed important features for the juice industry. <![CDATA[AGRONOMIC EVALUATION OF PAPAYA LINES AND HYBRIDS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100138&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Objetivou-se avaliar o potencial agronômico de híbridos e linhagens de mamoeiros sintetizados pela Embrapa Mandioca e Fruticultura, visando a identificar e a selecionar genótipos com boas características agronômicas, passíveis de exploração no programa de melhoramento genético e uso direto no sistema de produção de mamão. O trabalho foi conduzido em área do Setor de Campos Experimentais da Embrapa Mandioca e Fruticultura, em Cruz das Almas - BA. Foram avaliados 22 genótipos (oito linhagens, doze híbridos e duas testemunhas: Sunrise Solo e Tainung nº 1) em delineamento de blocos casualizados, com quatro repetições, contendo seis plantaspor parcela, totalizando 528 plantas no ensaio. Para a maioria dos caracteres, observaram-se diferenças significativas a 1% e 5% de probabilidade, exceto para diâmetro do caule (DC). A linhagem L60 e o híbrido H10.60 destacaram-se com as menores médias para a altura da planta (AP) e a altura de inserção dos primeiros frutos (AIPF), e não diferiram estatisticamente entre si. As linhagens L10 e L72, e os híbridos H10.26, H10.60 e H10.72 apresentaram maiores médias de números de frutos comerciais (NFC) que a testemunha Sunrise Solo. Para produtividade (PROD), observou-se ampla variabilidade entre os tratamentos, sendo que 75% dos híbridos e linhagens superaram as testemunhas. Mais de 50% dos genótipos apresentaram médias de sólidos solúveis (SS) superiores a 12°Brix. Com o objetivo de reunir características favoráveis para o desenvolvimento de novas variedades, as linhagens e os híbridos que apresentaram comportamentos satisfatórios para os principais caracteres foram: L60 e H10.60, para AIPF e AP; L10, L72, H10.26, H10.60 e H10.72, para NFC; L10, H10.72, H26.72, H33.56 e H36.45 para PROD; e L26, L36, H10.26, H10.60 e H60.72, para SS. <hr/> ABSTRACT This study aimed to evaluate the agronomic potential of papaya hybrids synthesized by Embrapa Cassava &amp; Fruits, to identify and select genotypes with good agronomic characteristics, exploitable in the breeding program and direct use in the papaya production system. This study was carried out in the Experimental Field Sector of Embrapa Cassava &amp; Fruits, Cruz das Almas - BA. It was evaluated 22 genotypes (eight lines, twelve hybrids and two witnesses: Sunrise Solo and Tainung no 1) in a randomized block design with four replications of six plants perplot, totalizing 528 plants. For most characters significant differences were observed at 1% and 5% probability, except for stem diameter (SD). The line L60 and H10.60 stood out with the lowest averages for plant height (PH) and insertion height of the first fruits (IHFF), and were not statistically different. Lines L10 and L72, and the hybrids H10.26, H10.60 and H10.72 showed higher averages of numbers of commercial fruits (NCF) than the witness Sunrise Solo. For yield, it was observed wide variability among treatments, with 75% of lines and hybrids overcame the witnesses. Over 50% of the genotypes showed soluble solids (SS) averages above 12 ° Brix. Aiming to associate favorable characteristics for development of new varieties, lines and hybrids that showed satisfactory behavior to the main characters were: L60 and H10.60 to IHFF and PH; L10, L72, H10.26, H10.60 and H10.72, for NCF; L10, H10.72, H26.72, H33.56 and H36.45, for productivity (PROD), and L26, L36, H10.26, H10.60 and H60.72, for SS. <![CDATA[MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS AND GENETIC VARIABILITY OF ARATICUM USING RAPD AND MICROSATELLITES MARKERS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100149&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Neste trabalho, objetivou-se avaliar a variabilidade genética da coleção de trabalho de acessos de araticum da Embrapa Cerrados e outros materiais próximos ao Distrito Federal, utilizando marcadores moleculares RAPD, microssatélites e análise de características morfológicas. Folhas de 18 acessos de araticum foram coletadas e utilizadas para a extração das amostras de DNA genômico, as quais foram amplificadas para obtenção de marcadores moleculares RAPD e microssatélites. Na análise morfológica, foram avaliadas 23 características dos acessos de araticum. As dissimilaridades genéticas entre os 18 genótipos de araticum evidenciaram a variabilidade genética dos acessos e as análises de agrupamento levaram à formação de três grupos de similaridade. Verificaram-se coeficientes de dissimilaridades genéticas baixos entre os materiais oriundos da Embrapa Cerrados e altos entre os outros materiais. Esses acessos são importantes fontes de variabilidade para o enriquecimento da atual coleção de trabalho da Embrapa Cerrados e para futuros estudos de caracterização morfológica e agronômica. <hr/> ABSTRACT This study aimed to evaluate the genetic variability of the araticum collections from Embrapa Cerrados and others regions near to the Federal District, using RAPD and microsatellites markers as well as morphological analysis. Young leaves of 18 araticum accessions were collected and used for genomic DNA extraction. Genomic DNA samples from each accession were amplified for obtaining RAPD and microsatellites markers. Morphological analysis were performed using 23 characteristics of each araticum accession. Genetic dissimilarities among the 18 araticum accessions showed high genetic variability among them and cluster analysis led to the formation of three similarity groups. It was observed low genetic dissimilarities among accessions from Embrapa Cerrados and high genetic dissimilarities among accessions from others regions. These accessions are important as genetic variability sources to enlarge the current Embrapa Cerrados collection and for future studies of morphological and agronomic germplasm characterization. <![CDATA[NEW HYBRIDS OF PAPAYA EVALUATED IN THE TRADITIONAL REGION FOR CROP AND IN THE BRAZILIAN SEMIARID]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100159&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O mamoeiro vem tornando-se uma das principais fruteiras cultivadas no Brasil dado ao grande mercado interno e ao crescente mercado de exportação. A demanda pela fruta fez crescer, nos últimos anos, as áreas de cultivo que lentamente se direcionam ao semiárido, e, com isso, cresce a necessidade de novas variedades melhoradas para o cultivo. Neste sentido, foram gerados híbridos de mamão pertencentes aos dois grupos heteróticos: Solo e Formosa,estes, avaliados consecutivamente ao longo do ciclo da cultura, tanto em um ambiente tradicional de cultivo como em um ambiente recente para a cultura, o semiárido. Foram identificados híbridos que superam as testemunhas em quase o dobro no aspecto de rendimento, tanto no grupo de híbridos pertences à categoria Solo (UC14, UC15 e UC16) quanto à categoria Formosa (UC10 e UC12). Estes, além de elevado rendimento, foram detentores de características favoráveis, como o elevado teor de sólidos solúveis e o baixo número de flores estéreis. Em adição, o coeficiente de repetibilidade das características avaliadas sugere que, dentre as características ligadas ao rendimento, o peso médio de fruto é a mais estável ao longo do ciclo de produção. <hr/> ABSTRACT Papaya tree has become a major fruit crops cultivated in Brazil given the large domestic market and the growing export market. The demand for fruit has increased in recent years the croplands that was slowly directed to the semiarid, and with it, the need for new improved varieties and hybrids for crops. In this regard, new papaya hybrids were generated belonging to the two heterotic groups: Solo and Formosa, these measured consecutivelythroughout the crop cycle in both, the traditional crop environment as in the recent environment for crop, the semiarid. It was identified hybrids that exceed the witnesses at nearly twice the aspect in terms of performance both in the group of hybrids belonging to the Solo category (UC14, UC15 and UC16) as in Formosa category (UC 10 and UC12). These, along high yield have favorable characteristics such as high soluble solids and low number of sterile flowers. In addition, the coefficient of repeatability of the evaluated characteristics suggests that among the traits related with yield, the average fruit weight is the most stable throughout the production cycle. <![CDATA[OPTIMUM SAMPLE SIZE OF FRUITS AND SEEDS FOR POLYEMBRYONY DETERMINATION IN CITRUS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100172&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Poliembrionia e apomixia nucelar são atributos importantes, tanto no melhoramento e seleção de porta-enxertos de citros, como para sua multiplicação comercial. Avaliou-se a poliembrionia e estimouse o tamanho ótimo de amostras de frutos e de sementes de genótipos de citros para determinar o número de sementes por fruto, número de embriões por semente e taxa de poliembrionia. As plantas-matrizes que forneceram os frutos e sementes estão instaladas na Embrapa Mandioca e Fruticultura, em Cruz das Almas, Bahia. Avaliaram-se: tangerineiras ‘Sunki Tropical’, ‘Sunki Maravilha’, ‘Sunki da Flórida’, ‘Sunki Comum’, ‘Dancy’ e ‘Cleópatra’; limoeiros ‘RugosoJambhiri’, ‘Rugoso da Flórida’, ‘Rugoso Comum’, ‘Volkameriano Lagoa Grande’ e ‘Cravo Santa Cruz’; e os híbridos limoeiro ‘Cravo’ x tangerineira ‘Sunki Maravilha’, tangerineira ‘Sunki da Flórida’ x citrangequat ‘Thomasville’ e híbrido de limeira-ácida ‘Tahiti’ obtido por polinização aberta. Os resultados foram submetidos à análise estatística descritiva, estimando-se equações de máxima curvatura para determinação de tamanho ótimo de amostras de frutos e de sementes a partir de 20 ou 100 frutos e de 156 sementes por variedade, respectivamente. A produção de sementes e a poliembrionia variaram expressivamente entre os genótipos avaliados, podendo estes serem classificados em cinco grupos de produção de sementes e de taxa de poliembrionia, respectivamente, compreendendo os intervalos de 2 a 28 sementes e de 12 a 100%. O tamanho ótimo estimado para as amostras foi de nove frutos uniformes, dez e 23 sementes, para determinar, respectivamente, o número médio de sementes por fruto, o número médio de embriões por semente e a taxa de poliembrionia por contagem direta, pois esses valores representam os tamanhos ótimos que atendem a todos os grupos de variedades estudadas. <hr/> ABSTRACT Polyembryony and nucellar apomixis are important traits for citrus rootstocks breeding and selection and for commercial multiplication. This study evaluated the polyembryony and estimated the optimal sample size of citrus rootstocks fruits and seeds for fruit seed number, seed embryo number and polyembryony rate, respectively. Fruits and seeds were collected from mother plants in the experimental field of Embrapa Manioc and Fruitculture, in Cruz das Almas, state of Bahia, Brazil. Rootstock species evaluated were: ‘Sunki Tropical’, ‘Sunki Maravilha’,‘Sunki da Florida’, ‘Sunki Comum’, ‘Dancy’ and ‘Cleopatra’ mandarins; ‘Rugoso Jambhiri’, ‘Rugoso da Florida’, ‘Rugoso Comum’ and ‘Volkameriano Lagoa Grande’ lemons; ‘Santa Cruz’ Rangpur lime; and the hybrids ‘Rangpur’ lime x ‘Sunki Maravilha’ mandarin, ‘Sunki da Florida’ mandarin x citrangequat ‘Thomasville’ and an open pollinated hybrid of ‘Tahiti’ lime. Data was submitted to descriptive analysis and equations of maximum curvature were estimated for determination of fruit and seed sample optimal size using 20 or 100 fruits and 156 seeds per genotype, respectively. Seed production and polyembryony varied significantly among the genotypes, which could be grouped by seed production and by polyembryony rate in five classes, respectively comprising intervals of 2 to 28 seeds and 12 to 100%. Optimal size sample was respectively of nine uniform fruits, ten and 23 seeds to determine fruit seed mean number, seed embryo mean number and polyembryony rate by direct counting, because these sample levels were sufficient for all genotypes evaluated. <![CDATA[GENETIC VARIABILITY OF PARENTALS AND INTER AND INTERSPECIFIC F1 POPULATIONS OF<em> Physalis peruviana</em> L. AND P. <em>floridana</em> Rydb.]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100179&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La uchuva, Physalis peruviana, es un frutal andino de importancia para la exportación; el principal limitante de su producción en Colombia es el marchitamiento vascular ocasionado por Fusarium oxysporum. En el presente trabajo se propuso generar poblaciones F1 entre parentales contrastantes por su respuesta a éste patógeno y evaluarlas molecularmente como apoyo al conocimiento y uso de los recursos genéticos de la especie. Para ello, cuatro genotipos de P. peruviana y uno de la especie relacionada P. floridana, fueron caracterizados a nivel morfo-agronómico empleando 34 variables cualitativas y 20 cuantitativas, y a nivel molecular con 328 marcadores tipoCOSII y 154 IRGs. Dichos genotipos se utilizaron como parentales para la generación y caracterización molecular de poblaciones F1. Las variables cuantitativas permitieron diferenciar las especies P. floridana y P. peruviana así como genotipos cultivados y silvestres dentro de P. peruviana. Se encontró un 100% de viabilidad en cruces F1 intraespecíficos y un 50% en interespecíficos, siendo viables aquellos donde P. floridana fue receptor de polen. A nivel molecular no se identificaron polimorfismos dentro de P. peruviana pero sí entre P. floridana y P. Peruviana. En una población F1 de 51 individuos generada entre las especies se encontró un total de 127 alelos con un promedio de 3,18 por locus, un PIC de 0,358 y altos valores de heterocigocidad (Ho: 0,737 y He: 0,449). Los análisis de PCA y agrupamiento permitieron discriminar la población F1 en tres grupos, en su mayoría con mayor similitud al parental P. floridana. Lo anterior se reflejó en una distorsión mendeliana del 75% favorecida por la presencia de un 63,75% de alelos maternos. El estudio aporta conocimiento sobre la cruzabilidad en uchuva y la variabilidad genética de genotipos parentales y poblaciones F1. <hr/> ABSTRACT Cape gooseberry, Physalis peruviana, is an Andean fruit of great importance for export markets; its main limitation for production in Colombia is the vascular wilt caused by Fusarium oxysporum. The present study proposed the generation of F1 populations between contrasting pathogen response parents and their evaluation at molecular level to support knowledge and use of the species genetics resources. To do this, four genotypes of P. peruviana, and one of the related species P. floridana, were characterized at morphological level using 34 qualitative and 20 quantitative variables and at molecular level using 328 COSII and 154 IRGs markers. The genotypes were used as parents for generation and molecular characterization of F1 populations. Quantitative variables were able to distinguish the species P. floridana and P. peruviana as well as cultivated and wild genotypes within P. peruviana. One hundred percent viability was found in intraspecific F1 crosses and 50% in interspecific crosses, remaining viable only when P. floridana was the receptor of pollen. Molecular characterization did not identify polymorphisms within the P. peruviana but between P. floridana and P. peruviana. An F1 population of 51 individuals generated between the species a total of 127 alleles with an average of 3.18 per locus, a PIC of 0.358 and high values of heterozygosity (Ho: 0.737 and He: 0.449). PCA and cluster analysis allowed discrimination of the F1 population in three groups, more similar to the P. floridana parental. This was reflected by a 75% Mendelian distortion favored by the presence of 63.75% maternal alleles. The study provides insights into Cape gooseberry crossability and the genetic variability of parental genotypes and F1 populations. <![CDATA[FUNCTIONAL PROPERTIES OF PROTEINS FROM ALMONDS OF THE GUIANA-CHESTNUT (<em>Pachira aquatica</em> Aubl.)]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100193&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A semente da munguba (Pachira aquatica Aubl.) contém amêndoas que exibem um conteúdo excelente de óleo e um percentualsignificativo em proteínas. Propositou-se determinar algumas propriedades funcionais das proteínas de amêndoas damunguba com o objetivo de instituir sua utilização na indústria de alimentos. O teor lipídico foi de 46,62%, o proteico de 13,75% e na forma de torta apresentou um índice de 28,27% de proteínas. Obtiveram-se doisisolados proteicos, o IP 2,0 e o IP 10,0, decorrentes de duas condições de pH (2,0 e 10,0). Na obtenção dos isolados proteicos, os índices em proteínas extraídas foram de 38,52% para o IP 2,0 e 82,06% para o IP 10,0. Os índices de proteínas recuperadas através da precipitação isoelétrica foram de 23,35% para o IP 2,0 e de 70,94%para o IP 10,0, em pH 5,0. As propriedades funcionais exibiram solubilidade mínima em pH 5,0, no pontoisoelétrico (pI), sendo mais elevada em pH ácido e alcalino do pI. As melhores capacidades de absorçãode água e de óleo exibidas foram para o IP 10,0. As propriedades emulsificantes foram dependentes do pH para os dois isolados, e o IP 10,0 indicou melhores resultados. As propriedades funcionais estudadas permitem o emprego dos isolados proteicos em produtos alimentícios que requerem alta solubilidade, tais como os produtos de panificação, massas em geral, sopas desidratadas e molhos, produtos que exigem desempenho na absorção do óleo, como as carnes simuladas, e em produtos que requerem poderes emulsificantes. <hr/> ABSTRACT Seeds of the Guiana-chestnut (Pachira aquatica Aubl.) contain almonds with excellent oil content and a significant percentage ofproteins. The aim of this study was to determine some properties of proteins from Guiana-chestnut almonds in order to propose its use in the food industry. The content of lipids was of 46.62%, of proteins 13.75%,and in the form of cake, it has showed a protein rate of 28.27%. Two protein isolates were obtained, IP2.0 and IP 10.0, resulting from two pH conditions (2.0 and 10.0). To obtain the protein isolates, the contents of extracted proteins were of 38.52% for IP 2.0 and of 82.06% for IP 10.0. The rates of proteins recovered byisoelectric precipitation were of 23.35% for IP 2.0 and of 70.94% for PI 10.0 at pH 5.0. The functionalproperties exhibited minimum solubility at isoelectric point pH 5.0, being higher at acidic and alkaline isoelectric point pH. The best water and oil absorption capacities were for IP 10.0. The emulsifying properties were dependent on pH for both isolates, and PI 10.0 showed better results. The functional propertiesstudied allow the use of protein isolates in food products that require high solubility such as bakery products, pastain general, dehydrated soups and sauces; products that require high performance in oil absorption suchas simulated meat; and products that require emulsifying power. <![CDATA[NITROGEN AND POTASSIUM FERTILIZATION IN ‘PALUMA’ GUAVA TREES: I. EFFECT ON PRODUCTIVITY AND FRUIT QUALITY FOR INDUSTRIALIZATION]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100201&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A nutrição dos pomares é fator preponderante à produtividade, sendo necessário conhecer as doses adequadas de fertilizantes e sua influência nos atributos qualitativos dos frutos para industrialização. O trabalho objetivou avaliar os efeitos de diferentes doses de nitrogênio e potássio sobre a produtividade de goiabeiras e sobre os valores de pH, conteúdo de sólidos solúveis (SS) e de acidez titulável (AT ), além da relação polpa/miolo das goiabas. O experimento foi conduzido em Vista Alegre do Alto-SP, em pomar de goiabeiras ‘Paluma’, com sete anos deidade, irrigado, manejado com podas, durante três ciclos consecutivos de produção. O solo do pomar é o Argissolo Vermelho-Amarelo distrófico. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema fatorial, com quatro doses de nitrogênio (0; 0,5; 1 e 2 kg planta-1 de N) e quatro de potássio (0; 0,55; 1,1 e 2,2 kg planta-1 de K2O), com três repetições. A adubação nitrogenada aumentou a produtividade e o pH dos frutos, sendo explicados por modelos quadráticos de regressão polinomial; diminuiu linearmente a relação polpa/miolo e não influenciou os teores de SS e de AT. Por outro lado, a adubação potássica e a interação N x K não apresentaram efeitos significativos sobre a produtividade, bem como sobre as demais características avaliadas. <hr/> ABSTRACT The nutrition of the orchards is the major factor of productivity, being necessary to know the proper doses of fertilizers and their influence on fruit quality attributes for industrialization. This study evaluated the effects of different doses of nitrogen and potassium on the productivity of guava trees and also on the values of pH, soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and pulp/kernel ratio of guavas. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, SPin an irrigated ‘Paluma’ guava orchard, 7 years old, managed with pruning during three consecutivecycles of production. The soil of the area was dystrophic Ultisol. The experimental design was the randomizedblocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant-1) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant-1), with three replications. Nitrogen fertilization increased productivity and the pH of the fruit, being explained by the quadratic polynomial regression models; reduced linearly the pulp/kernel ratio and do not influenced the SS and TA values. On the other hand, potassium fertilizationand N x K interaction had no significant effects on productivity and the other characteristics evaluated. <![CDATA[NITROGEN AND POTASSIUM FERTILIZATION IN ‘PALUMA’ GUAVA TREES: II. EFFECT ON NUTRITIONAL STATUS OF THE PLANTS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100210&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A adequada adubação mineral de pomares de goiabeira, sob manejo intensivo, é fator preponderante na produtividade, e o acompanhamento do estado nutricional das plantas contribui para a eficiência desta prática agronômica.Objetivou-se pesquisar o efeito de diferentes doses de nitrogênio e potássio sobre o estado nutricional de goiabeiras‘Paluma’. O experimento foi conduzido em Vista Alegre do Alto-SP, em pomar irrigado, com sete anos deidade, manejado com podas de frutificação, durante quatro ciclos de produção consecutivos. O solo é o Argissolo Vermelho-Amarelo distrófico. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com trêsrepetições, em esquema fatorial com quatro doses de nitrogênio (0; 0,5; 1,0 e 2,0 kg planta-1 de N) e quatro depotássio (0;0,55; 1,1 e 2,2 kg planta-1 de K2O). A adubação nitrogenada promoveu aumento nos teores foliares de N e Mn e decréscimo nos teores de P e B, observados do segundo ao quarto ciclo produtivo. A adubaçãonitrogenada elevou os teores de Ca e Mg, respectivamente, no segundo e terceiro ciclos. Com exceção doprimeiro ciclo produtivo, os teores foliares de K e Mn aumentaram em função da adubação potássica, enquanto os teores de Mg, no segundo e quarto ciclos, diminuíram em função dessa adubação. <hr/> ABSTRACT The proper mineral fertilization of guava orchards under intensive management, is a major factor in productivity and monitoring the nutritional status of the plants contributes to the efficiency of this agronomic practice. The aim of this study was to investigate different doses of nitrogen and potassium in the nutritional status of guava ‘Paluma’. The experiment was conducted at Vista Alegre do Alto, São Paulo, in a 7 year old irrigated orchard, managedwith fruiting pruning during four consecutive growing seasons. The soil is a dystrophic Ultisol. The experimental design was randomized blocks, in factorial, with four nitrogen doses (0, 0.5, 1 and 2 kg of N plant-1) and four of potassium (0, 0.55, 1.1 and 2.2 kg of K2O plant-1), with three replications. Nitrogen fertilization promoted increased levels of leaf N and Mn and the decrease in the levels of P and B; effects observed from the second to the fourth production cycle. Nitrogen fertilization increased the Ca and Mg levels, respectively, in the second and third cycle. Except for the first production cycle, K and Mn foliar concentrations increased with increasing potassium fertilization, whereas the levels of Mg, in the second and the fourth cycle, decreased as a function of fertilization. <![CDATA[SOIL ATTRIBUTES, IRRIGATED SYRAH VINE YIELD AND MUST COMPOSITION AS FUNCTION OF ORGANIC AND NITROGEN FERTILIZATION]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100220&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO A adubação pode influenciar a produção e a composição química do mosto da videira. Assim,o objetivo deste trabalho foi avaliar osefeitos da aplicação de adubo orgânico e nitrogenado nos atributos do solo e na produção da videira ‘Syrah’ irrigada por gotejamento, durante 3 ciclos de produção (abril a agosto de 2010; novembro de 2010 afevereiro de 2011; maio a setembro de 2011), bem como a composição química do mosto produzido, emPetrolina-PE. Os tratamentos consistiram em 2 doses de adubo orgânico (0 e 30 m3 ha-1 de esterco caprino) e 5 doses de N (0; 10; 20; 40 e 80 kg ha-1), dispostos em blocos casualizados, com 5 repetições, em esquema de parcelas subdivididas. A adubação orgânica aumentou os teores de fósforo disponível, CTC e matériaorgânica do solo, diminuindo a acidez total titulável do mosto no primeiro ciclo e proporcionou aumento na produção de frutos e na massa de 100 bagas no terceiro ciclo de produção. As doses de N não influenciaramo número de cachos por planta, a produtividade de frutos, nem as características enológicas. <hr/> ABSTRACT Fertilization can influence the production and must composition of vine. Hence, the purpose of this study was to evaluate the effects of organic and nitrogen fertilizer on the yield of drip irrigated wine grape ‘Syrah’ and on the must composition, in three growing seasons (April to August 2010; November 2010 to February 2011; May to September2011) in Petrolina, State of Pernambuco, Brazil. The treatments consisted of 2 organic fertilizer levels (0 and 30 m3 ha-1 of goat manure) and 5 N levels (0, 10, 20, 40 and 80 kg ha-1), in 5 randomized blocks in split-plot design. The organic fertilization increased the soil organic matter content, the available P, and CEC, as well as decreased the total tritatable acidity in the must in the 1st growing season and increased the yield and the hundred berries weight in the 3rd growing season. The N rates did not influence the number of cluster per plant, neither the fruit yield and enological characteristics. <![CDATA[MINERAL COMPOSITION, PHYTOSSANITY AND FRUIT QUALITY OF CONVENTIONAL AND ORGANIC APPLE ORCHARDS]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100230&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos dos sistemas de manejo convencional e orgânico sobre a composição mineral, sanidade e qualidade de maçãs das cultivares Royal Gala e Fuji. O estudo foi realizado em São Joaquim-SC, nas safras de 2008/2009 e 2009/2010, em um Cambissolo Húmico. O manejo orgânico, em ambas as cultivares, aumentou a área foliar média e específica e os teores foliares de K e Cu, e em ‘Royal Gala’ aumentou o Ca foliar.Na maturação comercial, frutos orgânicos apresentaram maiores valores de percentual de cor vermelha na epiderme, firmeza de polpa, danos por mosca-das-frutas, teores de Cu e relações K/Ca, Mg/Ca e (K+Mg)/Ca na polpa, em ambas as cultivares, e de teor de K na polpa em ‘Royal Gala’. As plantas no sistemaorgânico apresentaram valores inferiores de teores foliares de clorofila e N, rendimento, incidência de frutos comsarna da macieira, bem como frutos com menores teores de sólidos solúveis e de Ca na polpa, em ambas as cultivares, menores danos por queimadura de sol em ‘Royal Gala’ e menor teor de K na casca dos frutos em‘Fuji’. A produção orgânica de maçãs pode ser viável, porém necessita da adoção de tecnologia eficaz para o controle de danos por mosca-das-frutas. <hr/> ABSTRACT The objective of this study was to assess the effects of conventional and organic management systems on mineral composition, incidence of pests and fruit quality attributes of ‘Royal Gala’ and ‘Fuji apples. This study was carried out in São Joaquim-SC, in 2008/09 and 2009/10, on a Humic Inceptisol. Apple trees under organic management system had leaves with higher mean and specific area, and higher K and Cu contents in both cultivars, andhigher Ca content in ‘Royal Gala’. Organic apples at commercial maturity had higher values of percentageof blush in apples skin, flesh firmness, fruit fly damage, higher K/ Ca, Mg/Ca and (K+Mg)/Ca ratios in flesh fruit, and higher Cu content in both cultivars, as well as higher K content in the flesh of ‘Royal Gala’ apples. Apples trees of organic system had lower values of chlorophyll and N contents in the leaves, lower yield and lower incidence of fruits with apple scab, fruits with lower soluble solids and Ca contents in the flesh fruit, in both cultivars, as well as lower incidence of sunburn in fruits of ‘Royal Gala’ and lower fruit skin K content in ‘Fuji’ apples. Organic apple production system is viable, since efficient technologies are adopted to prevent the fruit fly damage <![CDATA[DRY MATTER AND NUTRIENT ACCUMULATION IN GRAFTED PEAR SEEDLINGS IN HYDROPONIC SYSTEM]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100240&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O trabalho objetivou determinar a produção de massa da matéria seca das partes da planta e o acúmulo total de macro e micronutrientes pelas mudas enxertadas de cultivares de pereira em condições hidropônicas. Utilizou-se do delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3x 3, com quatro repetições. Os fatores emestudo foram: três cultivares (Triunfo, Tenra e Cascatense) e três tipos de enxertia (borbulhia em placa - BP; borbulhia em ‘T’ invertido – BT, e garfagem de fenda cheia –GF). Avaliaram-se a massa seca da parte área, do sistema radicular e total, e o acúmulo total de nutrientes. O método de enxertia de garfagem de fenda cheia e as cultivares Tenra e Triunfo são indicados para a produção de mudas de pereira em sistema hidropônico. No acúmulo de nutrientes nas mudas de pereira, independentemente da cultivar, estabeleceu-se a seguinte ordem para macronutrientes: N&gt;Mg&gt;K&gt;Ca&gt;P&gt;S; e para os micronutrientes: Fe&gt;Mn&gt;B&gt;Zn&gt;Cu. <hr/> ABSTRACT The production of grafted seedlings of pear and peach trees in hydroponics is recent and has been becoming a promising propagation method with a significant reduction in the seedling production time. This study was conducted in order to determine the dry matter of plant parts and the accumulation of macro and micronutrients by pear graftedseedlings in hydroponic conditions. It was used a completely randomized factorial scheme 3 x 3 with four replications was. Each replication was made up of two plants (one in each tube), amounting to 72 plants. The factors under study were: three cultivars (Triunfo, Tenra and Cascatense) and three sorts of grafting (bench grafting - BP, inverted T budding -BT and cleft grafting -GF). The nutrient accumulation in pear seedlings, regardless of the cultivar, settled in the following order for macronutrients: N&gt;Mg&gt;K&gt;Ca&gt;P&gt;S; and micronutrients: Fe&gt;Mn&gt;B&gt;Zn&gt;Cu. <![CDATA[DRIS NORMS AND CRITICAL LEAF NUTRIENT LEVELS FOR ‘NIAGARA ROSADA’ GRAPE IN JUNDIAÍ REGION, SÃO PAULO (BRASIL)]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100247&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO São apresentadas normas DRIS preliminares e derivados níveis críticos de nutrientes no tecido foliar (NC) para a videira ‘NiagaraRosada’ enxertada sobre o porta-enxerto ‘IAC 766’, nas condições de cultivo da região de Jundiaí-SP. As normas DRIS e os NCs foram obtidos a partir de um banco de dados com 116 registros, relacionando produtividade e teores foliares de N, P, K, Ca e Mg das videiras. Esses registros foram obtidos em experimentos de adubação e em um levantamento do estado nutricional de videiras realizados na região de Jundiaí, durante quatro ciclos de produção. Os registros foram separados em duas subpopulações: alto (&gt;26 t/ha), e baixo rendimento (&lt;26 t/ha) e as normas DRIS foram calculadas de acordo com os procedimentos convencionais. Mesmo com a diversidade nas condições de cultivo, a relação entre o índice de balanço nutricional e a produtividade das plantas foi altamente significativa (R2=0,48; p&lt;0,0001), indicando que parte da variação na produtividade dos vinhedos pode ser creditada ao estado nutricional das plantas. Os NCs foram obtidos a partir de regressões múltiplas, relacionando teores foliares de cada nutriente com todos os índices DRIS. Os NCs para teores foliares de N, P, K, Ca e Mg foram 38,0; 3,0; 11,4; 13,7 e 3,5 g kg-1, respectivamente. <hr/> ABSTRACT Preliminary Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) norms and critical leaf nutrient levels (CLN) for ‘Niagara Rosada’ grape grafted on the rootstock ‘IAC 766’ growing in the region of Jundiaí, State of São Paulo (Brazil) are presented. DRIS norms and CLN were established from a data bank of leaf nutrient concentration(N, P, K, Ca and Mg) and fruit yield with 116 records. The data bank gets information from fertilizationexperiments and from a field survey comprising four crop cycles. The data were divided into high-yielding (&gt;26 t/ha) and low-yielding (&lt;26 t/ha) subpopulations and norms were computed using standard DRIS procedures. Even with the diversity of cropping conditions, the relationship between the nutrient balance index from DRIS and fruit yield was highly significant (R2 = 0.48, p&lt;0.0001), indicating that part of the variation in productivity of vineyards can be credited to nutritional status of the plants. The CLNs were derived using multiple linear regressions relating to the foliar nutrient concentration with DRIS indices of all nutrients. The CLNs for N, P, K, Ca, and Mg were 38.0, 3.0, 11.4, 13.7, and 3.5 g/ kg, respectively. <![CDATA[<em>TWIG BLIGHT AND DEFOLIATION CAUSED BY <em>Colletotrichum horii</em> IN PERSIMMONS IN BRAZIL</em>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100256&lng=en&nrm=iso&tlng=en Persimmon anthracnose has been a great concern to Brazilian producers. This study aimed to identify and characterized the causal species from Brazilian persimmons byassessing morphological and molecular characteristics and pathogenicity tests. Five fungal isolatesobtained from diseased twigs and fruits were identified as Colletotrichum horii, based on morphologicalcharacteristics and nucleotide sequences of ITS region. Inoculation tests revealed that the fungal isolates caused necrotic spots followed by defoliation of leaves, blight of twigs and buds of potted persimmon plants. <hr/> Antracnose do caqui tem sido uma grande preocupação para os produtores brasileiros. O objetivo deste estudo foi identificar e caracterizar as espécies causadoras deantracnose avaliando as características morfológicas, moleculares e testes de patogenicidade. Cinco isolados, obtidosa partir de ramos e frutas doentes, foram identificados como Colletotrichum horii com base nascaracterísticas morfológicas e sequências de nucleotídeos da região ITS. Inoculações revelaram que os isolados causarammanchas necróticas seguido de desfolha, queima de ramos e gemas em plantas de caqui cultivadas emvaso. <![CDATA[PHENOLOGY EVALUATION OF ‘TRIUMPH’ PEAR TREES GROWN IN SEMI-ARID CLIMATE IN THE NORTHEAST BRAZIL IN 2012 SEASON]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100261&lng=en&nrm=iso&tlng=en A fenologia representa uma ferramenta primordial para a inserção de culturas em áreas que apresentam condições diferentes daquelas nas quais estão adaptadas. Opresente trabalho objetivou caracterizar fenológica e produtivamente pereira ‘Triunfo’, sob condiçãosemiárida tropical, no Vale do São Francisco, Nordeste brasileiro. O experimento foi conduzido de 10 de fevereiro a 2 julho de 2012, em pomar experimental, na Estação Experimental de Bebedouro da Embrapa Semiárido,em Petrolina-PE, Brasil. Foram realizadas observações diárias, do estádio de gema dormente até o amadurecimento dos frutos, e foram avaliados os seguintes parâmetros de produção: i) vingamento: a relação entrenúmero de flores e de frutos (%); ii) o número de frutos por planta; iii) produção de frutos por planta (kg); e iv) produtividade (t/ha). O ciclo fenológico da pereira ‘Triunfo’ durou 144 dias, o vingamento obtido foide 11,43%, o número de frutos por planta de 162, produção por planta de 26,34 kg e produtividade de 26,33 t ha-1. Baseado nos resultados obtidos, foi constatada a possibilidade de produção de frutos de pereira emcondição semiárida tropical. <hr/> Phenology is a primary tool for inserting cultures in areas with different conditions from those in which they are adapted. The present study aimed to characterize phenological and productive ‘Triunfo’ pear under semiarid tropical conditions, in the São Francisco Valley, Northeast Brazil. The experiment was conducted from February 10th to July 2nd, 2012 in experimental orchard at theExperimental Station of Embrapa Semiarid Bebedouro, in Petrolina-PE, Brazil. Observations were madedaily, the dormant buds to fruit ripening and evaluated the following production parameters: i) ripening:the relation between number of flowers and fruits (%), ii) the number of fruits per plant; iii) productionof fruits per plant (kg) and iv) productivity (t / ha). The phenological cycle of Triumph pear lasted 144 days, the fruit set obtained was 11.43%, number of fruits per plant was 162, yield per plant was 26.34 kg andproductivity of 26.33 t ha-1. Based on the results we found the possibility of pear fruit production in semi-arid tropical condition. <![CDATA[PACKAGING TYPE, TIME AND INDOL-BUTIRIC ACID IN THE JABUTICABA FRUI TREE [<em>Plinia cauliflora</em> (DC.) KAUSEL] PROPAGATION BY AIR LAYERING]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000100267&lng=en&nrm=iso&tlng=en A alporquia tem-se mostrado o método mais promissor para a propagação assexuada da jabuticabeira. Porém, alguns detalhes da técnica devem ser aprimorados paraaumentar os resultados positivos. O trabalho teve como objetivo avaliar a melhor época, concentração de ácido indolbutírico (AIB) e tipo de embalagem para a propagação da jabuticabeira-Açu [Plinia cauliflora (DC.)KAUSEL] por alporquia. O trabalho foi realizado na UTFPR – Câmpus Dois Vizinhos. Os experimentos foraminstalados em dezembro de 2011 e em abril, junho e setembro de 2012. Foi aplicado na região cambialAIB, nas concentrações de 0; 2.000 e 4.000 mg L-1. Após a aplicação do AIB, a área exposta foi envolvidacom substrato Plantmax® revestido com embalagem plástica transparente, embalagem plástica transparenterevestida por papel-alumínio ou embalagem plástica preta. O delineamento experimental adotado foi em blocosao acaso, em esquema fatorial 4 x 3 x 3 (época x concentração de AIB x tipo de embalagem), com 4repetições, considerando-se o uso de 5 alporques por parcela. Aos 180 dias após a implantação do experimento, em cada época de sua realização, foram avaliados a percentagem de calos nos ramos alporcados, onúmero e o comprimento médio das 3 maiores raízes (cm) e a percentagem de enraizamento. O enraizamento dejabuticabeiras utilizando a alporquia foi de 20,04% para a época de abril. A embalagem plásticatransparente revestida com papel-alumínio para a cobertura do substrato foi superior às demais, atingindo 8,69% deenraizamento. As concentrações de AIB testadas não influenciaram na rizogênese adventícia dos ramos. <hr/> The air layering has proven the most promising method for asexual propagation of jabuticaba fruit tree. However, some details of technical must be enhanced for increasingthe results. The aim of this study was to evaluate the best time, the indol butiric acid (IBA)concentration and packaging type for air layering propagation in Açú jabuticaba fruit tree [Plinia cauliflora (DC.)KAUSEL]. The research was carried out at UTFPR - Câmpus Dois Vizinhos, State of Paraná, Brazil, in December 2011and, April, June and September 2012. It was used in the cambial region IBA in 0, 2000 and 4000 mg L-1 concentrations. After IBA application, the exposed area was involved with Plantmax® commercial substrateand coated with transparent plastic packaging, transparent plastic packaging coated with aluminum foil orblack plastic packaging. The experimental design was blocks completely randomized, in factorial 4 x 3 x 3(time x IBA concentration x packaging type), with 4 replications of five branches by plot. After 180days of the beginning of each experiment the callus and root percentages, roots number and the three root higher length were evaluated. The root percentage was 20.04% for April. The transparent plastic packaging coated with aluminum foil was superior than the other packaging, it was possible to obtain root percentageof 8.69%. The IBA concentrations did not influence the branches adventitious root formation.