Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Fruticultura]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0100-294520200002&lang=pt vol. 42 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<em>Rubus alutaceus</em> (Rosaceae), uma nova espécie para a Colômbia com potencial agrícola]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200201&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In Gachantivá, Colombia, Rubus alutaceus has been used for commercial purposes for more than one decade but so far with unknown taxonomic identity. For its identification, the anatomical and morphological characteristics of its flowers, fruits, leaves, stems, and seeds, as well as the physicochemical characteristics of its fruits such as color, equatorial and polar diameter, fresh weight, pH and total soluble solids (TSS), were studied. Qualitative and quantitative morphological parameters were evaluated, and longitudinal and transverse cuts were made for histological studies. The plants were found to have trifoliate and pentafoliate leaves; whitish–yellow subglobose polydrupes, fully mature fruits with 8.8°Brix TSS; elliptical, subglobose seeds with ruminated endocarps; anatomical calcium oxalate crystals in the form of druses and raphides in the leaves and branches; and abundant hairs, simple and glandular (colleters) addition to vascular tissue with a more or less continuous appearance. High value in TSS, positively influences fruit agribusiness and the presence of simple hair and colleters can reduce the attack of pests, these variables identify the new species and give it agronomic potential to strengthen its cultivation and marketing.<hr/>Resumo No município de Gachantivá, Colômbia, Rubus alutaceus é usada com fins comerciais, ha mais de uma década, sem que até o momento se conheça a sua identidade taxonômica. Com o propósito de identifica-la, estudaram–se as características anatômicas e morfológicas das suas flores, frutos, folhas, caules, sementes; características físico-químicas dos frutos, sua cor, segundo a escala CIELAB, o diâmetro equatorial e polar, peso fresco, pH e sólidos solúveis totais (SST). Avaliaram-se as variáveis morfológicas qualitativas e quantitativas, e realizaram-se cortes longitudinais e transversais com o objetivo de fazer estudos histológicos. Encontraram-se plantas que apresentam folhas trifoliadas e pentafoliadas; polidrupas subglobosas de cor amarela–esbranquiçada, SST de 8,8 °Brix em frutos completamente maduros; sementes elípticas, subglobosas com endocarpo ruminado; anatomicamente apresentam-se cristais de oxalato cálcico em forma de drusas e ráfides nas folhas e ramos e abundantes pelos simples e coléteres, além do tecido vascular de aspecto mais ou menos contínuo. O alto teor em TSS influencia positivamente o agronegócio dos frutos e a presença de estruturas secretoras incluindo tricomas e coléteres simples podem reduzir o ataque de pragas; essas variáveis caracterizam a nova espécie e conferem potencial agronômico para fortalecer seu cultivo e sua comercialização. <![CDATA[Qualidade da casca de romã, cultivar Valenciana,em função do método de secagem]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200301&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The pomegranate fruit exhibits medicinal properties due to the nutraceutical characteristics, especially of its peel. The objective of this study was to analyze the influence of different drying methods on the physicochemical and biochemical characteristics of the pomegranate peel. The experiment was conducted in a completely randomized design in subdivided plots: 4 (full sun [SUN], drying chamber [DC] at 60 ± 2 °C, cold chamber at 10 °C and 60% relative humidity (RH) [CC], solar dryer [SD]) × 2 (presence or absence of 1% ascorbic acid [AA]). The analyzed variables were mass loss, index of drying heterogeneity (IHD), Hue internal (LI, CI, HI) and external (LE, CE, HE) angles, as well as Chroma, of the peel, and finally, total phenolic compound (TCFT) and flavonoid (TFLA) content. DC treatment led to the shortest drying time, followed by SUN and SD treatments. A reduction in IHD was observed with respect to time, which was more pronounced in DC treatment. CC treatment produced a more positive response both for LI and LE. TCFT and TFLA content produced from DC treatment presented an interaction effect, which was reduced by the application of AA. On the other hand, dehydration without the application of AA in the drying chamber or in full sun resulted in the best responses in TCFT and TFLA content.<hr/>Resumo A romã é uma fruta considerada medicinal devido às características nutracêuticas, em especial de sua casca. Assim, objetivou-se analisar a influência de diferentes métodos de secagem nas características físico-químicas e bioquímicas da casca de romã. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado em esquema de parcelas subdivididas: 4 (pleno sol [SOL]; estufa 60±2°C [E60]; câmara fria 10°C a 60%UR [CF]; secadora solar [SS]) x 2 (presença ou ausência de ácido ascórbico [AA] a 1%). As variáveis analisadas foram: perda de massa; índice de heterogeneidade de secagem (IHS); luminosidade, Chroma, ângulo Hue interno (LI, CI, HI) e externo (LE, CE, HE) da casca; compostos fenólicos totais (TCFT) e flavonoides (TFLA). O tratamento E60 apresentou menor tempo para secagem, seguido dos tratamentos SOL e SS. O IHS apresentou redução em função do tempo, sendo mais acentuada no tratamento E60. Para o LI, a CF apresentou melhor resposta, o mesmo foi observado para LE. O TCFT e TFLA apresentaram efeito de interação, em que à aplicação do AA na secagem em estufa resultaram em uma redução acentuada. Por outro lado, a secagem sem a aplicação de AA, na estufa ou a pleno sol resultou nas melhores respostas no TCFT e TFLA. <![CDATA[Dinâmica espacial da produção de laranja no Paraná]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200501&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The aim of this study was to identify and qualify the microregions specialized in orange production and the spatial dynamics of citrus production in the state of Paraná, Brazil. For this purpose, data from the Brazilian Institute of Geography and Statistics and the Brazilian Central Bank were used. The location quotient (LQ) methodology was applied, the principal component analysis (PCA) and the cluster analysis were carried out, and information regarding the location of industries and agribusiness cooperatives that process orange juice in the state of Paraná was collected. The LQ results, subdivided into 5-year periods, denote changes in the spatial dynamics of orange production. Between 1998-2002 and 2013-2017, the specialized microregions increased from nine to 11; in addition, the consolidation of a citrus belt, which extended from the northwestern to the northeast area of Paraná, took place. Two main components explained 89.16% of the total data variability and four clusters were identified. The microregion of Paranavaí was the most specialized and the most important for the orange production chain in Paraná. The dynamics of orange production were spatially associated with the location of industries and agribusiness cooperatives in the sector, which were concentrated in the northwestern and mid-northern Paraná.<hr/>Resumo O estudo teve por objetivo identificar e qualificar as microrregiões especializadas na produção de laranja e a dinâmica espacial da citricultura no estado do Paraná. Para tanto, foram utilizados dados do Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística e do Banco Central do Brasil. Foi aplicada a metodologia do quociente locacional (QL), realizada a análise de componentes principais (ACP), efetuada a análise de agrupamentos (cluster) e coletadas informações relativas à localização das industriais e cooperativas agroindustriais de transformação de suco de laranja no Paraná. Os resultados do QL, subdivididos em períodos de 5 anos, denotam mudanças na dinâmica espacial na produção de laranja. Entre os períodos de 1998-2002 e 2013-2017 houve um aumento de 9 para 11 microrregiões especializadas, além da consolidação de um cinturão citrícola, que se estende do Noroeste ao Norte Pioneiro do Paraná. Foram identificados dois componentes principais que explicaram 89,16% da variabilidade total dos dados, além de serem definidos quatro clusters. A microrregião de Paranavaí foi a mais especializada e de maior importância para cadeia produtiva de laranja do Paraná. A dinâmica espacial da produção de laranja se mostrou espacialmente associada à localização de cooperativas e agroindústrias do setor, que se concentram no Noroeste e no Norte Central do Paraná. <![CDATA[Descrição do crescimento de frutos de amora-preta por modelos de regressão não linear]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200701&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Blackberry is a small fruit with several properties beneficial to human health and its cultivation is an alternative for small producers due to its fast and high financial return. Studying the growth of fruits over time is extremely important to understand their development, helping in the most appropriate crop management, avoiding post-harvest losses, which is one of the aggravating factors of blackberry cultivation, being a short shelf life fruit. Thus, growth curves are highlighted in this type of study and modeling through statistical models helps understanding how such growth occurs. Data from this study were obtained from an experiment conducted at the Federal University of Lavras in 2015. The aim of this study was to adjust nonlinear, double Logistic and double Gompertz models to describe the diameter growth of four blackberry cultivars (‘Brazos’, ‘Choctaw’, ‘Guarani’ and ‘Tupy’). Estimations of parameters were obtained using the least squares method and the Gauss-Newton algorithm, with the “nls” and “glns” functions of the R statistical software. The comparison of adjustments was made by the Akaike information criterion (AICc), residual standard deviation (RSD) and adjusted determination coefficient (R2 aj). The models satisfactorily described data, choosing the Logistic double model for ‘Brazos’ and ‘Guarani’ cultivars and the double Gompertz model for ‘Tupy’ and ‘Choctaw’ cultivars.<hr/>Resumo A amora-preta é um pequeno fruto com várias propriedades benéficas à saúde humana, e seu cultivo é uma alternativa para os pequenos produtores. Estudar o crescimento de frutos, ao longo do tempo, é extremamente importante para entender seu desenvolvimento, auxiliando no manejo mais adequado da cultura, evitando, por exemplo, perda após a colheita, que é um dos fatores agravantes da amora-preta, por ser um fruto de curto período de prateleira. Sendo assim, as curvas de crescimento ganham destaque, nesse tipo de estudo, e a modelagem, por meio de modelos estatísticos, ajuda a entender como tal crescimento acontece. Conduziu-se este trabalho com o objetivo de ajustar modelos não lineares, duplo Logístico e duplo Gompertz, para descrever o crescimento do diâmetro de quatro cultivares da amora-preta (Brazos, Choctaw, Guarani e Tupy). As estimativas dos parâmetros foram obtidas por meio do método de mínimos quadrados, utilizando o algoritmo de Gauss-Newton, por meio do software R. A comparação dos ajustes foi feitas pelo critério de informação Akaike (AICc), desvio padrão residual (DPR) e coeficiente de determinação ajustado (R2 aj). Os modelos descreveram de forma satisfatória os dados, sendo escolhido o modelo duplo Logístico para as cultivares Brazos e Guarani, e o duplo Gompertz para as cultivares Tupy e Choctaw. <![CDATA[Variabilidade físico-química de frutos de Camu-camu em áreas cultivadas e não cultivadas da Amazônia Colombiana]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200801&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Camu-camu (Myrciaria dubia, Myrtaceae) has the highest reported vitamin C concentrations of any native Amazonian fruit tree species, with increasing demand in domestic and international markets. With the goal of aiding management and conservation programs, we studied the diversity of camu-camu in cultivated and uncultivated areas, based on physicochemical characterization of the fruits. We evaluated 2,250 fruits from 87 plants from six localities of the Tarapacá district (Amazonas, Colombia) and from the Amazonian fruit germplasm bank of Agrosavia (Meta, Colombia). We found high physicochemical variability within and among localities, and superior fruits in the localities where non-cultivated plants were sampled, especially Pechiboy. Using correlations and principal component analyses, we identified the variables Brix value, ascorbic acid content, fruit weight and pulp yield as the most useful for intraspecific selection of plants. The most promising plants presented Brix values of 8.2 ± 0.88 (maximum 10.9), fruit mass of 14.4 ± 1.2 g (max. 18.4 g) and pulp yields of 0.82 ± 0.02 (max. 0.87). These plants can be considered as possible sources for future breeding work. We conclude that there are plants in Tarapacá with relevant characteristics for commercialization and improvement of the species.<hr/>Resumo O camu-camu (Myrciaria dubia, Myrtaceae) possui as mais altas concentrações de vitamina C relatadas em frutíferas nativas da Amazônia, com uma demanda crescente nos mercados nacional e internacional. Visando aos processos de manejo e à conservação da espécie, estudou-se a diversidade de camu-camu em áreas cultivadas e não cultivadas, a partir da caracterização físico-química de frutos. Foram avaliados 2.250 frutos de 87 plantas procedentes de 6 localidades do distrito de Tarapacá (Amazonas – Colômbia) e do banco de germoplasma de frutíferas amazônicas de Agrosavia (Meta – Colômbia). Encontrou-se alta variabilidade físico-química entre e dentro das localidades, com frutos superiores nas localidades onde foram amostradas plantas não cultivadas, destacando-se Pechiboy. Os resultados por correlações e componentes principais permitiram identificar as variáveis graus Brix, vitamina C, massa de fruto e rendimento de polpa como as mais úteis para a seleção intraespecífica de plantas. Foram identificadas plantas com valores promissores de graus Brix (8,2±0,88; máximo 10,94), massa de fruto (14,4±1,2 g; máx. 18,4 g) e rendimento de polpa (0,82±0,02; máx. 0,87). Essas plantas podem ser consideradas como possíveis matrizes para futuros processos de melhoramento. Concluiu-se que existem em Tarapacá plantas com características relevantes para processos de comercialização e de melhoramento da espécie. <![CDATA[Teores minerais na casca e polpa em frutos de cultivares de macieira]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452020000200901&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Apple is considered a functional food, since it presents considerable contribution in the supply of antioxidants, vitamins and minerals, and its consumption is related to the prevention of various diseases. However, most cultivars released in recent years have been poorly studied regarding their nutritional properties. The aim of this work was to quantify mineral contents in the skin and flesh, of apple cultivars with potential production in southern Brazil. The apple cultivars evaluated were ‘Fuji Suprema’, ‘Castel Gala’, ‘Lisgala’, ‘Monalisa’, ‘Luiza’, ‘Daiane’, ‘Venice’, ‘Elenise’ and M.10-09 advanced selection, in the 2017/2018 and 2018/2019 seasons. Among evaluated minerals, considering consumption of a fruit of 115 g with skin (except carpel and seeds), potassium supplies high percentage of recommended daily intake, followed by phosphorus and magnesium. The calcium content in apples presents low contribution to the recommended daily intake. Due to the higher concentrations of minerals in skin in comparison to flesh, the consumption of whole fruit increases the percentage of minerals ingested. In addition, the evaluated minerals showed significant differences as a function of cultivar. ‘Monalisa’ cultivar, in the flesh portion, stood out due to the high phosphorus and calcium content, 204.1 and 36.5 mg kg-1 (2017/2018) and 305.6 and 43.8 mg kg-1 (2018/2019), respectively. ‘Fuji Suprema’, in both harvest seasons, stood out due to the high potassium contents in skin (1073.8 mg kg-1) and flesh (1223.7 mg kg-1) in 2017/2018 and in flesh (1547.3 mg kg-1) in 2018/2019 and magnesium in flesh (122.4 mg kg-1) in 2017/2018 and in skin (231.2 mg kg-1) and flesh (62.4 mg kg-1) in 2018/2019.<hr/>Resumo A maçã é considerada um alimento funcional, pois apresenta uma considerável contribuição no aporte de antioxidantes, vitaminas e minerais, e seu consumo está relacionado à prevenção de várias doenças. Porém, a maior parte das cultivares lançadas nos últimos anos ainda foi pouco estudada com relação às suas propriedades nutricionais. O objetivo do trabalho foi quantificar teores minerais na casca e na polpa, em frutos de cultivares de macieiras com potencial de produção no Sul do Brasil. Foram avaliadas as cultivares Fuji Suprema, Castel Gala, Lisgala, Monalisa, Luíza, Daiane, Venice, Elenise e a seleção avançada M.10-09, nas safras de 2017/2018 e 2018/2019. Entre os minerais avaliados, considerando o consumo de um fruto de 115 g (exceto carpelo e sementes), o potássio supre a maior porcentagem da ingestão diária recomendada para o organismo, seguido do fósforo e do magnésio. O cálcio presente em maçãs apresenta baixa contribuição para o suprimento da ingestão diária. Devido às maiores concentrações dos minerais na casca em relação à polpa, o consumo dos frutos inteiros aumenta o percentual de minerais ingeridos. Ainda, os minerais avaliados apresentaram diferenças significativas em função da cultivar. A cultivar Monalisa, na porção polpa, destacou-se pelos elevados teores minerais de fósforo e de cálcio, com 204,1 e 36,5 mg kg-1 (2017/2018) e 305,6 e 43,8 mg kg-1 (2018/2019), respectivamente. A cultivar Fuji Suprema, em ambas as safras avaliadas, destacou-se devido aos elevados teores minerais de potássio, na casca (1.073,8 mg kg-1) e na polpa (1.223,7 mg kg-1), em 2017/2018, e na polpa (1.547,3 mg kg-1) em 2018/2019, e magnésio na polpa (122,4 mg kg-1) em 2017/2018, e na casca (231,2 mg kg-1) e na polpa (62,4 mg kg-1) em 2018/2019.