Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Sementes]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0101-312220050002&lang=en vol. 27 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<B>Germination and morphology of <I>Hyptis cana </I>Pohl. (Lamiaceae) seeds and seedlings</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Estudos de morfologia de sementes e de plântulas de espécies nativas do cerrado durante a germinação fornecem informações fundamentais para sua identificação, para interpretação dos testes de germinação em laboratório e para estudos sobre seu ciclo biológico e regeneração natural. O objetivo deste trabalho foi descrever características externas e internas da semente, além de detalhar e ilustrar o processo germinativo e a morfologia das plântulas de hortelã-do-campo. O teste de germinação foi conduzido com duas subamostras de 50 sementes colocadas em substrato de papel mata-borrão (sobre papel), acondicionadas em caixas de plástico transparente, mantidas em câmara de germinação regulada a 30ºC e fotoperíodo de oito horas. As avaliações foram realizadas semanalmente, durante 30 dias. O fruto é um carcerulídio e a semente possui tegumento castanho-escuro, opaco, rugoso e hilo basal e esbranquiçado. A semente é exalbuminosa, o embrião é invaginado, com ponta da radícula excedendo a margem inferior dos cotilédones. A germinação é fanerocotiledonar e a emergência é epígea, que se inicia cerca de dois dias após a instalação do teste e se caracteriza pela protrusão da raiz primária, sendo que os cotilédones só rompem o tegumento no quarto dia. O hipocótilo é esverdeado, cilíndrico e piloso. Aos 21 dias, as plântulas estão completamente desenvolvidas, com epicótilo e as primeiras folhas abertas (filotaxia oposta).<hr/>Studies on the seed and seedling morphology of species native to the Brazilian cerrado provide basic information for their identification, interpretation of laboratory germination tests and studies on their biological cycles and natural regeneration. The objective of this study was to describe external and internal seed characteristics, as well as to describe and illustrate the germination process and morphology in "hortelã-do-campo" seedlings. The germination test was carried out by using two sub samples of 50 seeds placed on blotting paper substrate, in clear plastic boxes, maintained in a germination camera at 30ºC with an eight-hour photoperiod. Evaluations were made weekly, during 30 days. The fruit is a carcerule and the seed has a dark-brown, opaque, rough integument, with a whitish hilum at its base. The seed is exalbuminous, the embryo is invaginated and the radicle end surpasses the cotyledon lower edge. Germination is phanerocotyledonar and epigeous and started two days after test installation and was characterized by radicle protrusion, with the cotyledons breaking the integument on the fourth day. The hypocotyl is greenish, cylindrical and hirsute. The seedling is completely developed twenty one days after germination, with the epicotyl and the first leaves opened and showing an opposite phyllotaxy. <![CDATA[<B>Sorption isotherms for <I>Eucaliptus grandis</I> and <I>Pinus taeda</I> seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en As sementes florestais devem ser armazenadas adequadamente, a fim de reduzir ao mínimo o processo de deterioração. É possível estabelecer uma relação entre o teor de água livre na semente e sua conservação, expresso pela atividade de água, através da relação entre a pressão de vapor de água em equilíbrio sobre a semente e a pressão de vapor de água pura, à mesma temperatura. Uma isoterma é uma curva que descreve, em uma umidade específica, a relação de equilíbrio de uma quantidade de água sorvida por componentes da semente e a pressão de vapor ou umidade relativa, a uma temperatura específica. O objetivo deste trabalho foi estudar as isotermas de sorção para sementes de Eucalyptus grandis e Pinus taeda, que são espécies florestais de interesse econômico. Os graus de umidade das sementes foram ajustados, antes do armazenamento, usando-se dessecadores com sílica gel ou através de reidratação sobre água. Para o controle da quantidade de água removida ou absorvida, as subamostras foram pesadas periodicamente, sendo o processo encerrado ao ser atingido o peso correspondente ao grau de umidade final desejado para cada tratamento. Foram realizadas determinações de umidade e de atividade de água e utilizados diferentes modelos de equações empíricas que correlacionam dados experimentais das isotermas de sorção em materiais biológicos. O melhor ajuste das isotermas de sorção foi alcançado pelos modelos de três parâmetros de Langmuir e de quatro parâmetros de Peleg para sementes de E. grandis e de P. taeda, respectivamente.<hr/>Forest seeds must be adequately stored in order to minimise the process of deterioration. The level that limits the water in stored seeds is called the moisture equilibrium. It is possible to establish a relation between seed free water content and conservation, expressed by the water activity,, given by the relation between seed water and pure water vapour pressures, at the same temperature. An isotherm is a curve that describes, in specific moisture, the equilibrium of an amount of water sorbed by seed components and the vapour pressure or relative humidity, at a specific temperature. The main aim of this study was to analyse sorption isotherms for Eucalyptus grandis and Pinus taeda, which are forest species of economic interest. Seed moisture contents were adjusted before storage, using silica gel or rehydration above water. Seed subsample weights were recorded periodically to control the amounts of removed or sorbed water. The process was over when the corresponding weight to the desired seed moisture content had been achieved. Seed moisture content and water activity determinations have been carried out and different empirical equation models were used aiming to correlate experimental data of sorption isotherms of the seed samples. The best adjustment of the sorption isotherms was achieved through the Langmuir 3-parameter model and the Peleg 4-parameter model for seeds of E. grandis and P. taeda, respectively. <![CDATA[<B>Influence of fruit type, specific seed weight and storage on the physiological quality of papaya seeds of the formosa group</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho teve como objetivo avaliar a influência do tipo do fruto, do peso específico da semente e do período de armazenamento na germinação e vigor de sementes de mamão, do grupo Formosa. Durante a colheita, os frutos foram classificados por tipo, em comerciável e refugo. As sementes foram extraídas manualmente, lavadas e colocadas para secar à sombra. Após a secagem, as sementes foram submetidas a pré-limpeza em separador pneumático e, em seguida, classificadas em mesa de gravidade, por peso específico, nas classes leve, intermediária e pesada. As sementes foram acondicionadas em embalagem permeável (papel multifoliado), armazenadas em câmara fria e avaliadas quanto à germinação e vigor (primeira contagem, avaliação do vigor das plântulas e envelhecimento acelerado), no início e depois de 3 e 6 meses de armazenamento. Os melhores resultados foram encontrados quando se utilizou sementes da classe pesada. A qualidade fisiológica das sementes foi mantida até o terceiro mês de armazenamento. As sementes das classes pesada e intermediária mostram alta germinação e alto vigor, podendo ser utilizadas para composição de lotes comerciáveis de sementes de mamão.<hr/>The present study evaluated the influence of the fruit type, specific seed weight and storage on the germination and vigor of papaya seeds of the Solo group. After harvest the fruits were classified as small, medium or large. The seeds were extracted manually, washed and placed to dry in the shade. After drying, the seeds were processed in a pneumatic machine to separate light materials and also through a gravity table machine, where the seeds were separated into three classes: light, intermediate and heavy. The seeds were placed in paper bags, stored in a cold chamber and evaluated for germination and vigor (First Count of GT, Seedling Size and Accelerated Aging test) at the start of the experiment and after 3 and 6 months of storage. The best germination and vigor results were found when heavy seeds were used. High seed quality was preserved until the third month of storage. <![CDATA[<B>The influence of temperature, substrate and light on bertalha seed germination</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Esse trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar os efeitos da temperatura, substrato e luz na germinação de sementes de bertalha. Inicialmente, foram desenvolvidos três experimentos, testando temperaturas constantes de 20, 25, 30, 35ºC e alternadas de 20-25, 20-30, 20-35, 25-30, 25-35 e 30-35ºC; quatro substratos: rolo de papel toalha, sobre papel de filtro, areia e vermiculita; luz monocromática, comprimentos de ondas do vermelho, vermelho extremo e ausência de luz, isoladamente. E, posteriormente, foi conduzido um quarto experimento, em ensaio fatorial 6x5, onde foram avaliados os substratos rolo de papel toalha RP), sobre papel de filtro, sobre areia, entre areia, sobre vermiculita e entre vermiculita e as temperaturas de 25 e 30ºC constantes e 20-25, 20-30 e 20-35ºC alternadas. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso, com quatro repetições de 25 sementes. As sementes foram avaliadas quanto à porcentagem e velocidade de germinação. Os resultados evidenciam que as temperaturas de 30ºC constante e 20-30ºC alternadas e o substrato rolo de papel são as melhores condições para germinação das sementes de bertalha. As sementes de bertalha germinam tanto na presença como na ausência de luz, comportando-se como fotoblástica neutra.<hr/>This study was carried out to investigate the effect of temperature, substrate and light on bertalha seed germination. Initially, three experiments were carried out to evaluate the utilization of temperatures of 20, 25, 30 and 35ºC and alternated temperatures of 20-25, 20-30, 20-35, 25-30, 25-35 and 30-35ºC; the substrates used were rolled paper towel, filter paper, sand and vermiculite; under light regime of monochromatic, red, re-last and dark. A factorial experiment 6 x 5 was then carried out using the substrates rolled paper towel, filter paper, sand and vermiculite at 25 and 30ºC constant temperature and 20-25, 20-30and 20-35ºC alternated temperature. The experiments were set up in a completely randomized design, with four replications of 25 seeds. The results showed that 30ºC constant temperature and 20-30ºC alternated temperature in rolled paper towel substrate paper increased the germination percentage of Basella seeds. <![CDATA[<B>Growth and maturation of urucum fruits and seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este experimento foi conduzido, em sistema multiextratado em Manaus - Amazonas, com finalidade de estudar o crescimento e a maturação de frutos e de sementes de urucum (Bixa orellana L.). No período de máxima floração foram marcadas cerca de 1.500 flores e, a partir desta data, uma vez por semana, colheram-se, ao acaso, 45 frutos até a idade em que os frutos atingiram a maturidade de colheita, totalizando 12 coletas. Em cada colheita, foi realizada descrição detalhada do estádio de desenvolvimento dos frutos. Também foi determinada a matéria seca dos frutos e das sementes; comprimento e diâmetro dos frutos; comprimento, diâmetro, umidade, viabilidade e vigor das sementes. As sementes de urucum começam a germinar aos 62 dias após a antese, quando alcançam 62,5% da matéria seca total. O crescimento das sementes, com relação ao acúmulo de matéria seca, apresentou um padrão sigmoidal e atingiu o valor máximo de matéria seca aos 76 dias após a antese. Nesta fase, as sementes estão com a máxima germinação e vigor, com a área da calaza circundada por anel lilás e funículo marrom e os frutos mudam de coloração de vermelha para tons amarelados caracterizando o ponto de maturidade fisiológica.<hr/>This experiment was carried out in a multistratum system in Manaus - Amazonas to study the growth and maturation of annato fruits and seeds (Bixa orellana L.) cultivated in this system. At the stage of maxim blooming about 1.500 flowers were marked. From this stage on, 45 fruits were picked at random once a week until the fruits reached the maturation stage, totalizing 12 collections. A detailed description was made of the fruit development stage in every collection. The fruit and seed dry matter; fruit length and diameters; and seed length, diameter, humidity, viability and vigor were also determined. The annato seed began to germinate at 62 days after anthesis, when they attained 62.5% total dry matter. Regarding seed growth related to dry matter a sigmoid behavior was observed, with three distinct phases, reaching maximum dry matter on the 76th day after anthesis. At this stage, the seeds reached the maximum germination and vigor stage, and the fruits were turning from reddish to yellowish hues and the seeds showed the chalazae with lilac-colored rings and brown funiculum, which characterizes physiological maturation. <![CDATA[<B>Priming temperature effects on viability and vigor of <I>Pterogyne nitens</I> Tull seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en O trabalho teve por objetivo comparar o efeito da temperatura e do período de condicionamento osmótico na viabilidade e no vigor de sementes de Pterogyne nitens Tul. Sementes escarficadas em ácido sulfúrico durante 10 minutos, foram pré-embebidas em solução mista de PEG + KNO3 (-1,0MPa) em temperaturas constantes de 10ºC e 27ºC durante 0 (controle), 6, 12 e 24 h. Decorridos estes períodos, as sementes foram secas em condição de ambiente de laboratório até atingirem os níveis iniciais de umidade apresentados antes do condicionamento. Foram utilizadas quatro repetições de 20 sementes que foram submetidas aos testes: a) efeitos da temperatura sub-ótima (10ºC), ótima (27ºC) e supra-ótima (35ºC); b) reserva teste de exaustão, com a submersão das sementes em água durante 24, 48 e 72h, e posterior germinação a 27ºC; c) integridade das membranas, avaliada pelo teste de condutividade elétrica; d) envelhecimento acelerado, empregando sementes primeiramente envelhecidas durante 24, 48 e 72h e em seguida, condicionadas a 10ºC, e sementes submetidas ao condicionamento a 27ºC, depois envelhecidas durante 24, 48 e 72h e em seguida colocadas para germinar a 27ºC. Foi realizada análise de variância e de regressão polinomial em função dos tempos de condicionamento. Os resultados mostraram que o condicionamento osmótico a 10ºC é mais eficiente que a 27ºC porém, não é possível padronizar o melhor tempo de pré embebição na avaliação da viabilidade e vigor de sementes osmocondicionadas de Pterogyne nitens.<hr/>Selected and scarified seeds of Pterogyne nitens were osmoconditioned in PEG + KNO3 (-1,0MPa) solutions at constant temperatures: 10 or 27ºC for 0 (control), 6, 12, 24 h. Afterwards, the seeds were dried at room temperature until the initial moisture content present before the osmopriming was reached. The experiments were carried out with four simultaneous replicates of 20 seeds each. In order to observe the temperature effects the seeds were incubated at 10ºC (suboptimal), 27ºC (optimal) and 35ºC (supra optimal). The exhaustion test was carried out and evaluated after submersion for 24, 48, 72 h, followed by germination at 27ºC. Seed aging for 24, 48, 72 h at 45% and 100% R.U. was evaluated in seeds primed after or before aging, electrical conductivity was evaluated after seed submersion for 24 h in deionized water at 20ºC. The results indicated that the osmopriming carried out at 10ºC was more efficient than that realized at 27ºC, but it was not possible to fix the best period of osmopriming in all tests. <![CDATA[<B>Asepsis interference in sweet pepper seeds submitted to an acelerated aging test</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo desse trabalho foi avaliar a incidência de fungos e a interferência da assepsia em sementes de pimentão submetidas à incubação para o teste de envelhecimento acelerado (tradicional e com solução salina). Foram utilizadas amostras de cinco lotes de sementes de pimentão, cv. Magali R, submetidas ou não à assepsia com NaOCl 1% por três minutos, incubadas ou não a 41ºC por 72 horas em solução saturada de NaCl ou água. As avaliações foram realizadas por meio dos testes de germinação e de sanidade (papel de filtro com congelamento). As porcentagens dos fungos Aspergillus spp., Rhizopus sp. e Cladosporium sp., após a incubação para o teste de envelhecimento tradicional, foram muito superiores às da avaliação realizada antes da incubação, o que não ocorreu quando foi utilizada solução salina. A assepsia, quando realizada antes da incubação das sementes para o teste de envelhecimento acelerado, é eficiente para diminuir a incidência de Aspergillus spp. O uso de solução saturada de NaCl, em substituição à água, no teste de envelhecimento acelerado inibe o crescimento de Aspergillus spp., Rhizopus spp. e Cladosporium sp.<hr/>The objective of this study was to assess the incidence of fungi and asepsis interference in sweet pepper seeds submitted to incubation for the accelerated aging test (traditional with salt solution). Samples from five different batches of Magali R cultivar sweet pepper were used, submitted or not to asepsis with 1% NaOCl for three minutes, incubated or not to 41ºC for 72 hours in saturated NaCl solution or water. The assessment was performed by means of germination and health tests (freezing filter paper). The percentage of Aspergillus spp., Rhizopus sp. and Cladosporium sp. fungi, after incubation for the traditional aging test, was higher than the assessment made before the incubation, that did not occur when salt solution was used. The asepsis, when accomplished before the seed incubation, was efficient in minimizing the incidence of Aspergillus spp. The utilization of NaCl solution in substitution to water in the accelerated aging test inhibited the growth of Aspergillus spp., Rhizopus sp. and Cladosporium sp. <![CDATA[<B>Effect of irrigation, clipping dates and nitrogen rates on seed yield of pearl-millet</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en O experimento foi conduzido na Estação Experimental Agronômica/UFRGS, (30º05'52"S; 51º40'08"W) com o objetivo de avaliar o efeito da irrigação (irrigado e não irrigado), de duas épocas de remoção da forragem (E1- remoção de aproximadamente 50% dos ápices dos meristemas apicais dos perfilhos primários e E2- remoção de 75%) e de quatro doses de nitrogênio (0, 50, 100 e 150kg.ha-1), sobre os componentes de rendimento e o rendimento de sementes de milheto (Pennisetum americanum (L.) Leeke). O delineamento experimental utilizado foi parcela sub-subdividida com quatro repetições. A semeadura foi realizada com máquina de plantio direto no dia 29/12/00. As doses de N foram parceladas em duas aplicações iguais, sendo a primeira em 16/01/01 e a segunda uma semana após os cortes em E1 e E2. Os cortes foram realizados a uma altura de 20cm (E1=09/02 e E2=19/02) e a colheita de sementes nos dias 30/04 e 01/05. A aplicação de doses de N teve influência sobre os componentes de rendimento, tais como, número de panículas.m-2, número de panículas com sementes.m-2, comprimento de panícula, peso de panícula e número de sementes.panícula-1. O componente panículas com sementes respondeu ao efeito das interações entre irrigação com doses de nitrogênio e épocas de corte com doses de nitrogênio. Maiores pesos de panícula e de mil sementes foram registrados no corte precoce (E1). O rendimento de sementes puras viáveis foi influenciado pelas épocas de corte e doses de nitrogênio, e no ponto de maior eficiência técnica do N (120kg.ha-1), foi de 769kg.ha-1. Os componentes do rendimento que mais se correlacionaram com o rendimento de sementes foram o número de sementes.panícula-1 e o peso de mil sementes. O rendimento de matéria seca total respondeu às doses de N, sendo expresso por uma regressão linear positiva. A irrigação não afetou a resposta das variáveis estudadas.<hr/>A field trial was carried out at the Estação Experimental Agronômica/UFRGS (30º05'52"S; 51º40'08"W) to evaluate the effect of irrigation (with and withoutirrigation), two clipping dates (E1- removing about 50% of the apical meristems of the primary tillers; E2- removing 75%), and four rates of nitrogen (0, 50, 100, and 150 kg.ha-1) on seed yield of pearl-millet (Pennisetum americanum (L.) Leeke). The experiment was arranged in a randomized split-split-plot design with four replications. Seeding was performed by direct drilling, on December 29, 2000. Nitrogen rates were equally split and broadcast, half in January 16, 2001 and half one week after clipping. The clippings were done at 20cm height, (E1=02/09 and E2=02/19) and the seed was harvested in April 30 and May 01, 2001. Nitrogen applications influenced seed yield components such as: total number of panicles.m-2, number of panicles with seeds.m-2, length of panicles, weight of panicles and number of seeds.panicle-1. The component panicles with seeds were affected by the interactions between irrigation and nitrogen rates, and clipping and nitrogen rates. Higher weights of panicles and thousand seeds were registered in early clipping (E1). The viable pure seed yield at the maximum technical efficiency of N (120kg.ha-1) was 769kg.ha-1. The seed yield components that correlated significantly with seed yield were number of seeds.panicle-1 and weight of one thousand seeds. The total dry matter yield was influenced by the nitrogen rates, which was described by a positive linear regression. Irrigation did not affect any of the studied variables. <![CDATA[<B>Morphological characterization of fruits, seeds and germination of <I>Allophylus edulis</I> (St.- Hil.) Radlk. (Sapindaceae)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Os objetivos deste trabalho foram caracterizar morfologicamente as estruturas externa e interna dos frutos e das sementes, além de descrever e ilustrar a morfologia externa da plântula de Allophylus edulis (St.-Hil.) Radlk.. Para a descrição dos frutos foram observados detalhes externos e internos do pericarpo, referentes à textura, consistência, cor, pilosidade, brilho, forma, número de sementes por fruto e deiscência. Para as sementes foram analisadas as seguintes variáveis externas: dimensões, cor, textura, consistência, forma e posição do hilo e da micrópila. Para as características internas, verificou-se presença ou ausência de endosperma, o tipo, a forma, a cor, a posição dos cotilédones, o eixo-hipocótilo-radícula e plúmula. A germinação foi considerada desde a emissão da radícula até a emissão dos protófilos e a plântula foi considerada estabelecida quando os protófilos já estavam totalmente expandidos. Os frutos de Allophylus edulis são do tipo coca, globosa, indeiscentes e monospérmicos. As sementes são ovóides, sem endosperma e o embrião ocupa toda a semente, mais ou menos encurvado e levemente comprimido. A germinação das sementes tem início ao oitavo dia e pode ser encerrada no décimo quinto dia, após a semeadura.<hr/>The aim of this research was to characterize morphologically internal and external structures of fruits and seeds and to describe and illustrate the external seedling morphology of Allophylus edulis (St.- Hil.) Radk. from seed germination. In order to describe fruits, internal and external details related to texture, consistency, color, pilosity, brightness, shape, number of seeds per fruit and shedding were observed. Some external aspects of seeds were analyzed, including size, color, texture, consistency, shape, hilum and micropyle position. Regarding the internal characteristics the endosperm presence or absence and cotyledon, embryo axes and plumule type, shape and color. Germination was considered from radicle protrusion to the protophilus emission and seedlings were considered stable when all the protophilus were expanded. The fruits of Allophylus edulis are of the type coca, globose, indehiscent and monospermic. The seeds are ovoid, without endosperm and the embryo occupies the whole seed, more or less bent and slightly tablet. The germination of the seeds has beginning to the eighth day and it can be contained in the fifteenth day, after to planting. <![CDATA[<B>Morphological characterization of fruits ands seeds of<I> Drimys brasiliensis</I> Miers. - (Winteraceae)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho teve como objetivo caracterizar morfologicamente as estruturas externas e internas dos frutos e das sementes de cataia (Drimys brasiliensis Miers.). Para a descrição dos frutos foram observados detalhes externos e internos do pericarpo, referentes à textura, consistência, pilosidade, brilho, forma, número de sementes por fruto e deiscência. Para as sementes foram analisadas as seguintes variáveis externas: dimensões, cor, textura, consistência, forma, posição do hilo e da micrópila. Para as características internas, verificou-se a presença ou ausência de endosperma, o tipo, a forma, a cor, o desenvolvimento embrionário e posição dos cotilédones, do eixo-hipocótilo-radícula e da plúmula. Durante o desenvolvimento embrionário, foram encontrados embriões que variaram de acordo com a diferenciação celular, evidenciando seus aspectos morfológicos, nos estágios de coração, torpedo e maduro. Os frutos de D. brasiliensis são múltiplos, livres, constituídos por cinco frutíolos, bagas, indeiscentes e polispérmicos. As sementes são reniformes e têm grande quantidade de endosperma, e apresentam dormência por imaturidade embrionária.<hr/>The aim of this research was to characterize morphologically internal and external structures of Drimys brasiliensis Miers fruits and seeds. In order to describe the fruits, internal and external details related to texture, consistency, pilosity, brightness, shape and number of seeds per fruit were observed. Shedding was observed as well. Some external aspects of the seeds were analyzed including size, color, texture, consistency, shape, hilum and micropyle position. The following internal characteristics were observed the presence or absence of endosperm and cotyledon, embryo axes and plumule type, shape and color. The heart, torpedo and mature stages were identified during embryo development. The fruits of D. brasiliensis are multiple, free, constituted by five little fruits, indehiscence and polispermic. The seeds are kedney form and they have great amount of endosperm, and they present dormancy for embryonic immaturity. <![CDATA[<B>Soybean seeds use in the state of Paraná - Brazil</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Para que a oferta de sementes atenda às necessidades do mercado, é fundamental um planejamento de produção ajustado à demanda. Uma informação indispensável é a taxa de utilização de sementes comerciais por parte do agricultor, assim como a avaliação da qualidade da semente fornecida pelas empresas, além das práticas agronômicas relacionadas com o estabelecimento das lavouras. Para se estimar estes valores, foi utilizado o método de amostragem na caixa da semeadora. Foi estimado o número de amostras, admitindo-se um erro de 5% para o universo de todas as lavouras de soja e as coletas distribuídas ao longo do período de semeadura, de forma proporcional à área cultivada em cada região produtora do estado do Paraná, na safra 2002/03. As lavouras foram visitadas ao acaso, no momento da semeadura, abordando-se o operador e coletando-se uma amostra de 1kg de sementes da caixa da semeadora. Além da coleta da semente, que foi utilizada para a avaliação da qualidade, obteve-se uma série de outras informações, sendo a mais importante a origem da semente utilizada. Após a avaliação da qualidade das sementes e da análise dos dados levantados, constatou-se que a taxa de utilização de semente comercial de soja no estado do Paraná situa-se entre 85 e 90%; estima-se que menos de 20% das lavouras de soja estão sendo estabelecidas com sementes de baixa qualidade fisiológica; os sojicultores do estado do Paraná utilizam alta tecnologia: a danificação mecânica e a deterioração por umidade são as principais causas de baixa qualidade fisiológica de alguns lotes de sementes utilizados.<hr/>In order to have a proper seed supply, it is essential to have a production program adjusted to the demand. Commercial seed usage by the farmer is indispensable information , as well as the seed quality supplied by the seed companies and the agronomic practices related to crop establishment. To estimate these values a drill box survey method was used. The samples were estimated allowing an error of 5%, and collected during the planting season proportionally to each region of the state of Paraná in the crop year 2002/03. The fields were visited at random, contacting the machine operator and collecting a sample of 1.0kg from the drill box. Besides collecting the seed samples, which were used for quality evaluations, additional information was obtained of which the most important was the origin of the seed that the farmer was using for planting. After seed quality evaluation and analysis of the data it was concluded that the commercial seed usage in the state of Paraná is in the range of 85-90%; less than 20% of the seed that is planted present low physiological quality; soybean growers from the state of Paraná are using high technology; and it seems that mechanical and weathering damage are the main causes for reducing the quality of the seed. <![CDATA[<B>Stationary drying of wheat seeds using petroleum liquified gas</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho foi verificar a qualidade física e fisiológica das sementes de trigo em função da utilização de gás liquefeito de petróleo (GLP) na secagem estacionária e determinar a curva de secagem em comparação à secagem estacionária em estufa. Sementes de trigo, cultivar OR-I, com teor de água inicial de 15,3%, foram secas até 12,6%, em um secador estacionário de tubo central horizontal perfurado. A amostragem das sementes foi realizada em intervalos de 45 minutos durante a secagem, em três posições diferentes do cilindro central (proximal, mediana e distal da fonte de calor). A qualidade física da semente foi avaliada pelo teor de água, peso de mil sementes e temperatura da massa de semente em pontos distintos. A qualidade fisiológica foi avaliada por testes de vigor e germinação. A velocidade média obtida na secagem a gás foi de 0,9 pontos percentuais por hora (pph-1). O tempo dispendido para a redução do teor de água de 15,3% para 12,6%, foi de três horas, além de mais uma hora usada para o resfriamento da semente. A velocidade de secagem reduz a medida que aumenta a distância das sementes ao cilindro central (no ponto proximal à fonte de calor 1,00pph-1 e no ponto distal 0,73pph-1), em função da temperatura da massa de sementes ser maior no ponto proximal. A temperatura na massa de semente aumenta gradativamente nos pontos mais próximos à fonte de calor durante a secagem. A temperatura de secagem permanece estável durante o processo com a utilização de gás liquefeito de petróleo. Os resultados dos testes de germinação e vigor mostram a possibilidade de utilização do gás liquefeito de petróleo como combustível na secagem estacionária de sementes de trigo.<hr/>The purpose of this study was to verify wheat seed physiological and physical quality while using petroleum liquified gas (LPG) for stationary drying and to determine the drying curve in comparison to the stationary drying in an oven. Wheat seeds, variety OR-I, with 15,3% initial water contents were dried down to 12,6%, in a stationary dryer with a perforated horizontal central tube. Samples were taken at 45 min. intervals of the seeds set in three different positions from the central cylinder (proximal, median and distal from the heat source), during the drying process. The physical seed quality was evaluated by water contents, weight of one thousand seeds, temperature of the seeds mass at different points. The physiological seed quality was evaluated by germination and vigor. The average speed obtained in the drying by gas was 0,9 percent points per hour (pph-1). The seeds were dried down from 15,3% to 12,6%, taking three hours, plus one more hour for cooling. The drying speed was reduced as the distance of the seeds from the central cylinder increased (at the proximal point to the heat source 1,00pph-1 and at the distal point 0,73pph-1) because the temperature of the seed mass was higher at the proximal point. The temperature of the seed mass increased gradually in the points closer to the heat source during the drying process. The seed physiological quality was assessed by tests of germination and vigor, which demonstrated the possibility of using petroleum liquefied gas in the drying process with the temperatures applied. <![CDATA[<B>Effect of temperature and participation of phytochrome on the control of seed germination in <I>Cecropia glaziovi</I> sneth (Cecropiaceae)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en A embaúba é considerada uma espécie pioneira que ocorre na mata Atlântica, principalmente em borda da mata ou em matas secundárias. O presente trabalho teve como objetivo a análise da influência da temperatura e do modo de ação da luz através de curva de fluência resposta, para a melhor compreensão do comportamento das sementes desta espécie. Através de incubações isotérmicas foi determinada que a temperatura ótima de germinação de sementes de Cecropia glaziovi, situa-se entre 25 e 30ºC e a saturação da indução da germinação com luz branca mediada pelo fitocromo ocorreu com 1W.m-2. Embora as sementes de embaúba necessitem de luz de alta razão de V:VE para a indução do processo, a germinação ocorreu em fluência baixa de luz branca, indicando alta sensibilidade dessas sementes ao ambiente aberto, como borda de matas e pequenas clareiras. Estas características indicam a participação do fitocromo B no controle da germinação de sementes nesta espécie.<hr/>Cecropia glaziovi is a pioneer species which occurs in the Atlantic Rain Forest, especially in forest borders and secondary forest. This study was carried out to analyse the effect of temperature and light mode of action by fluence response curves to understand the seed behaviour of this species. The optimum temperature for germination of Cecropia glaziovi seeds was determined as between 25 to 30ºC and the saturation of germination induction by white light mediated by phytochrome was attained at 1W.m-2. Although Cecropia glaziovi seeds need light with a high R:FR ratio fto induce the process, germination was achieved by low fluence indicating high sensitivity to light in open areas such as forest borders and small gaps in the canopy. These characteristics indicate the participation of phytochrome B in the control of germination in this species. <![CDATA[<B>Free radical-scavenging enzymes an <I>lea</I> proteins associated to maize seed tolerance to high drying temperature</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Sementes de milho tornam-se tolerantes à dessecação à medida que secam naturalmente no campo e, após a maturidade fisiológica, pré-secagem a 35ºC pode induzir tolerância à temperatura de secagem de 50ºC. Nesse trabalho, sementes da cultivar BRS-3060, colhidas com teor de água de 42,2%, submetidas a períodos crescentes de pré-condicionamento apresentaram tolerância crescenteà temperatura de 50ºC, até atingirem o teor de água de 25,9%, quando exibiram o máximo desempenho fisiológico, avaliado por meio de testes de germinação, vigor e atividade de enzimas a-amilase. O presente trabalho teve o objetivo de investigar o padrão eletroforético de enzimas removedoras de radicais livres e de proteínas lea, em sementes tolerantes e intolerantes a alta temperatura de secagem. As atividades das enzimas removedoras superóxido dismutase, peroxidase e catalase, foram detectadas em hipocótilos de plântulas após cinco dias de germinação e a atividade de proteínas lea detectada em eixos embrionários. Os resultados permitiram concluir que a tolerância de sementes de milho à temperatura de 50ºC está associada à atividade da enzima catalase e pouco relacionada à atividade das enzimas superóxido dismutase e peroxidase. Proteínas lea estavam ausentes em sementes de milho intolerantes e sua presença foi associada ao desempenho fisiológico das sementes tolerantes.<hr/>Maize seeds assume desiccation tolerance as they dry naturally during maturation and pre drying at 35ºC after their physiological maturity can induce tolerance to artificial drying at 50ºC. Seeds of 'BRS-3060' harvested with 42,2% water content and submitted to increased periods of pre-conditioning, showed enhanced tolerance to 50ºC until 25,9% water content when they reached maximum physiological performance. Seed quality was evaluated by germination and vigor tests and a-amilase enzyme activity. Seeds tolerant and not-tolerant to drying at 50ºC were investigated by means of electrophoretic standards of free radical-scavenging enzymes and lea proteins. The scavenger activity enzyme superoxide dismutase, peroxidase and catalase was detected in 5-day old seedling hypocotyl and lea protein was detected in embryonic axes. The results showed that maize seeds tolerant to 50ºC are associated to catalase enzyme activity but are less related to superoxide dismutase and peroxidase enzymes activities. Lea proteins were not present in maize seeds non tolerant to desiccation and their presence was associated to the physiological performance of tolerant seeds. <![CDATA[<B>Effects of the growth regulator and chemical control of diseases on the physiologic and sanitary quality of rice seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200015&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho objetivou avaliar o efeito da aplicação do regulador de crescimento ethephon e do fungicida tebuconazole sobre a qualidade fisiológica e sanitária das sementes de arroz, produzidas em diferentes densidades de semeadura. Foi utilizada uma combinação fatorial (2x2x4) de duas cultivares (IRGA 417 e El Paso L 144), duas densidades de semeadura (50 e 150kg ha-1) e quatro tratamentos químicos (1-controle, 2-ethephon, 3 tebuconazole, 4-ethephon + tebuconazole), em delineamento experimental de blocos ao acaso com três repetições. As avaliações da qualidade fisiológica e sanitária das sementes foram realizadas em duas épocas (logo após a colheita e aos 120 dias de armazenamento), utilizando-se os testes de germinação, primeira contagem de germinação, frio, emergência, índice de velocidade de emergência e sanidade. A germinação das sementes produzidas nos tratamentos com pulverização do fungicida tebuconazole apresentam desempenho superior na cultivar El Paso L 144, pois esta cultivar mostra-se mais susceptível a doenças. Os testes de vigor mostram que as sementes produzidas com aplicação de fungicida apresentam melhor desempenho em ambas as cultivares. A análise sanitária revela alta incidência de fungos nos tratamentos sem pulverização fungicida, sendo que a incidência é maior na cultivar El Paso L 144 em relação à cultivar IRGA 417. A variação na densidade de semeadura não afeta a qualidade das sementes.<hr/>This study aimed to evaluate the effects from the application of the growth regulator ethephon and the tebuconazole fungicide on the physiologic and sanitary quality of rice seeds cropped at different sowing densities. A factorial combination (2x2x4) of two varieties (IRGA 417 and El Paso L 144), two sowing densities (50 and 150kg.ha-1) and four chemical treatments (1-control, 2-ethephon, 3-tebuconazole, 4-ethephon + tebuconazole) was used on a randomized block experimental design with three replicates. Both the physiologic and sanitary quality of the seeds were evaluated at two different times (just after harvesting and at 120 days under storage) by applying the tests for germination, first germination count, cold, emergency, emergence speed index and health test. The germination of the seeds cropped under tebuconazole pulverization showed a better performance in the El Paso L 144 variety, since this cultivar was shown to be more susceptible to diseases. The vigor tests showed the seeds cropped with application of the tebuconazole performed better in both cultivars. The seed health test revealed high incidence of fungi in the treatments without fungicide pulverization, and their incidence was also higher in the El Paso L 144 variety compared to the IRGA 417 variety. The varied sowing density did not affect the seed quality. <![CDATA[<B>Effects of the embebition and osmocondition in <I>Ttriplaris americana </I>seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram realizados dois experimentos com o objetivo de avaliar o efeito do condicionamento osmótico sobre a germinação de sementes de Triplaris americana, em condições normais e sob estresse. O primeiro experimento foi instalado em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições de 50 sementes e constituído dos tratamentos: T1: água (7 dias a 25ºC), T2: -1,5pa (NaCl), T3: -1,5Mpa (NaCl) + 25mg.L-1 -ácido giberélico (GA), T4: -0,25Mpa - polietilenoglicol (PEG), T5: - 0,25Mpa (PEG) + 25mg.L-1 (GA) , T6: controle. O segundo experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições de 25 sementes, sob esquema fatorial 2x4, sendo duas condições de estresse e quatro condicionamentos. As condições de estresse foram envelhecimento acelerado (72 horas em BOD a 42ºC) e germinação à temperatura de 20ºC. Os tratamentos de condicionamentos utilizados foram: água, - 1,5Mpa (NaCl), -0,25Mpa (PEG), sem condicionamento (testemunha). Conclui-se que, em sementes não sujeitas à estresse, o condicionamento osmótico não aumenta o percentual de germinação e o peso seco de plântulas de pau-formiga, mas o condicionamento em água e em solução de PEG + GA proporciona maior velocidade de germinação. Em condições de estresse simulado, o condicionamento osmótico, principalmente em - 0,25Mpa (PEG), atua positivamente em aspectos relacionados à germinação de sementes de pau-formiga e o condicionamento em água apresenta potencial semelhante.<hr/>Two experiments were carried out to evaluate the effect of osmotic conditioning on the germination of Triplaris americana seeds, under nondormant and stress conditions. The first experiment was set up in a completaly randomized design with four replications of 50 seeds and the following treatments: T1: water (7 days at 25ºC), T2: - 1,5Mpa (NaCl) , T3: -1,5Mpa (NaCl) + 25mg.L-1 -giberellic acid (GA), T4: - 0,25Mpa - polyethylem glycol (PEG), T5: - 0,25Mpa (PEG) + 25mg.L-1 (GA) and T6: control. The second experiment was a completaly randomized design with four replications of 25 seeds, in a 2x4 factorial design, with two stress conditions and 4 conditionings. The stress conditions were accelerated aging (72 hours in germination chamber (BOD type), at 42ºC and germination at 20ºC. The following treatments were compared: water; -1,5Mpa (NaCl), - 0,25Mpa (PEG), without conditioning (control). It was confirmed that in seeds not subjected to stress, the osmotic conditioning did not increase the germination percentage and dry mass of Triplaris americana ("ant-wood"), but conditioning in water and in PEG + GA provided higher germination speed. In conditions of simulated stress, the osmotic conditioning, mainly in - 0,25 Mpa (PEG), acted positively in aspects related to Triplaris americana germination and conditioning in water presented similar potential. <![CDATA[<B>Seed drying of corn ears as affected by layer depth and air flow</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Os objetivos do presente trabalho foram determinar a velocidade de secagem em função do fluxo de ar e seu efeito na qualidade de sementes de milho. Foram utilizadas sementes de milho em espiga com umidade inicial de 30% secas, em quatro protótipos de secador de fundo perfurado, com diâmetro de 0,92m, altura de 1,0m e ventilador axial, com cilindros de altura 2,0m instalados internamente. Utilizaram-se fluxos de ar de 5, 10 e 15m³.min-1.t-1 e aquecimento do ar de 30ºC, o que proporcionou uma UR entre 40 e 70%. As avaliações foram realizadas aos zero, seis e 12 meses de armazenamento, determinando-se a umidade das sementes durante a secagem, a percentagem de sementes fissuradas, a germinação e o vigor, pelos testes de envelhecimento acelerado, frio sem solo e emergência de plântulas em campo. Os resultados mostraram que a secagem estacionária, empregando ar com umidade relativa entre 40 e 70%, não ocasiona fissuras às sementes de milho em espiga. A velocidade mínima de secagem de milho em espiga, com grau de umidade superior a 25%, deve ser de 0,2 pontos percentuais por hora. O emprego de ar de secagem com umidade relativa entre 40 e 70% determina um gradiente máximo de umidade de dois pontos percentuais no final da secagem, numa camada de 1,50m de sementes de milho em espiga. A velocidade média de avanço da secagem de sementes de milho em espiga é afetada de forma não diretamente proporcional pelo fluxo de ar.<hr/>The objective of this study was to evaluate the stationary drying process of corn seeds on the ear at 30% moisture content dried in four perfurated floor prototypes with 0.92m diameter, 1.0m height and axial fan and internal tubes 2.00m high. Air flows of 5.15 and 20m³.min-1.t-1 were used with air heated to 30ºC providing RH from 40 to 70%. Evaluations were made after zero, six and 12 months of storage, determining seed moisture content during drying, proportion of internal breakage in seeds, standard germination, accelerating ageing, cold test without soil and field emergency. Results showed that stationary drying with 40 to 70% RH did not cause internally broken kernels of hybrid seed corn on the ear that were not affected even at the maximum air flow, nearest to the perfurated floor and to round seeds that are more susceptible to breakage. On the other hand, physiological quality was affected by air flows below 20m³.min-1.t-1, as detected by cold germination after one year of storage. Maximum drying rate must be 0.18%/hour with seed moisture above 25%; therefore, drying at 40 to 70% RH, the seed moisture gradient is 2%/hour up to 1.50m seed layer height at the end of drying. Average drying front speed is not directly affected by air flow. <![CDATA[<B>Mechanical damage and fhysiological seed quality of soyben with conventional and axial flow harvest</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Neste trabalho, objetivou-se avaliar dois tipos de colhedoras, a de sistema convencional ou de cilindro côncavo e a axial, quanto à qualidade fisiológica de sementes de duas cultivares de soja (Glycine max (L.)Merrill), colhidas em três períodos diferentes do dia. A colhedora de cilindro côncavo trabalhou, deslocando-se a 5,0km.h-1 e cilindro trilhador com 750 rotações por minuto (rpm). A colhedora de fluxo axial deslocou-se a 8,0km.h-1 e rotor com 650 rotações por minuto (rpm). As cultivares de soja utilizadas foram BRS 184 e BRS 133. Para a avaliação da qualidade de sementes foram conduzidos os testes de germinação, vigor, tetrazólio, danos mecânicos e a determinação do grau de umidade. Sementes provenientes de ambas as colhedoras apresentaram resultados estatisticamente similares em relação a danos mecânicos e qualidade fisiológica. Há variações no grau de umidade da semente de soja durante o dia, podendo, ao final da tarde (18 horas), apresentar-se inferior ao início da colheita (10 horas), em até 3 pontos percentuais. Tanto a colhedora de cilindro côncavo como a axial, desde que convenientemente utilizadas na colheita quanto às especificações de regulagem, não provocam diferenças na qualidade fisiológica da semente de soja.<hr/>This experiment aimed to evaluate two types of harvest combines, on seed quality of two soybean cultivars harvested at three times of - day. The conventional combine worked moving at 5,0km.h-1, cylinder speed 750 rotations per minute (rpm). The axial flow combine worked moving at 8,0km.h-1, rotor speed 650 rotations per minute (rpm). The soybean cultivars used were BRS 184 and BRS 133. The germination test, vigor test, tetrazolium, mechanical damages and humidity test were used to evaluate the seed quality. Both harvest combines did not present statistical differences in mechanical damage and physiological quality. The seed moisture content varied during the day, but the results confirmed that it was always in a range of ideal moisture for the soybean mechanical harvest. Therefore the mechanical damage was controlled and consequently the seeds had good physiological quality regardless of the harvest combine used. There were variations in the soybean seed moisture content during the day, that could be lower by up to three percentage points at the end of the afternoon (6 p.m.) than at the start of harvesting (10 a.m.). Neither the conventional nor the axial flow combine harvesters, when used with specific adjustments, caused differences in soybean seed physiological quality. <![CDATA[<B>Substrate moisture and temperature in germination of angelim pedra (<I>Dinizia excelsa </I>Ducke) seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200019&lng=en&nrm=iso&tlng=en A água e a temperatura estão entre os fatores essenciais para desencadear a germinação. Assim, o substrato deve estar suficientemente úmido, a fim de suprir as sementes da quantidade de água necessária para sua germinação e desenvolvimento. Por outro lado, a temperatura deve ser adequada para desencadear todas as atividades metabólicas envolvidas no processo. O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar a influência de diferentes volumes de água no substrato e temperaturas na germinação das sementes de angelim-pedra (Dinizia excelsa Ducke). Antes da instalação dos testes de germinação, as sementes foram imersas em ácido sulfúrico por 20 minutos, para superação da dormência. As sementes foram colocadas para germinar em rolos de papel germitest, umedecidos com volumes (mL) de água equivalentes a 1,5; 2,0; 2,5 e 3,0 vezes o peso do substrato sem adição posterior de água, com três folhas por rolo. Os rolos foram acondicionados em sacos de plástico e colocados em câmaras nas temperaturas constantes de 25, 30 e 35ºC. Além da porcentagem de germinação, foram avaliados o índice de velocidade de germinação e os comprimentos da raiz primária e do hipocótilo. O delineamento experimental adotado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4 x 3, sendo empregadas 150 sementes (três repetições de 50 sementes) para cada tratamento. As combinações de volume de água no substrato e temperatura de exposição que proporcionam maiores comprimentos da raiz primária são de 1,5 e 2,0 vezes o peso do papel a 25ºC; 1,5 vezes a 30ºC e 3,0 vezes a 35ºC. Quanto ao comprimento do hipocótilo, as temperaturas mais altas (30 e 35ºC) e os volumes de água acima de 2,0 vezes o peso do papel apresentam melhores resultados. Estes dados indicam que o volume de água influencia de maneira diferente, tanto o desenvolvimento da raiz primária como do hipocótilo e a temperatura influencia o desenvolvimento do hipocótilo para os maiores volumes de água no substrato.<hr/>Water and temperature are amongst the essential factors that set off germination. Hence, the substrate must be sufficiently moist in order to supply the seeds with the amount of water necessary for their germination and development. On the other hand, temperature has to be appropriate in order to set off all the metabolic activities involved in the process. The present study was carried out to assess the different volumes of water in the substract and temperatures on the germination of angelim pedra (Dinizia excelsa Ducke) seeds. Prior to the start of the germination tests, the seeds were treated with immersion in sulphuric acid for 10 minutes, to break dormancy. The seeds were placed to germinate in rolls of germitest paper, moistened with amounts (mL) of water equivalent to 1.5; 2.0; 2.5 and 3.0 times the weight of the substrate without later addition of water, with three leaves/roll. The rolls were stored in plastic bags and placed in chambers at steady temperatures of 25, 30 and 35ºC. In addition to the germination percentage, the germination speed, radicle length and hypocotyle, were assessed. A completely randomized design with a 4x3 factorial scheme was used with 150 seeds (three 50 seed replicates) for each treatment. The amounts of water that provided longer radicle lengths were 1.5 and 2,0 times the weight of the paper at 25ºC, 1.5 times at 30ºC and 3.0 times at 35ºC. As to the length of the hypocotyle, the higher temperatures (30 and 35ºC) and the amounts of water more than twice the weight of the paper presented better results. These findings showed that the water volumes influence both the root and hypocotyle development in different ways, and that temperatures only influenced the hypocotyle dvelopment. <![CDATA[<B>Using the electrical condutivity test to evaluate the physiological quality of<I> Sebastiana commersoniana </I>(Bail) Smith & Downs seeds - Euphorbiaceae</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200020&lng=en&nrm=iso&tlng=en O teste de condutividade elétrica tem sido excelente ferramenta para avaliar a qualidade de sementes de diversas espécies e, mais recentemente, estudos têm sido conduzidos visando verificar sua aplicabilidade em sementes florestais. Assim este trabalho objetivou estabelecer metodologia específica do teste de condutividade elétrica para sementes de branquilho. Foram usados três lotes de sementes resultantes do armazenamento em embalagens de vidro (Lote I), pano (Lote II) e papel (Lote III), em câmara fria (10ºC e 60% UR), por cinco meses, os quais foram submetidos ao teste de germinação, avaliando-se a porcentagem e o índice de velocidade de germinação. No teste de condutividade elétrica foram estudadas três quantidades de sementes por repetição (25, 50 e 75 sementes), três volumes de água deionizada (50, 75 e 100mL) e 11 tempos de embebição das sementes (2, 4, 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48 e 72h), a 25ºC. O lote I apresentou maior porcentagem e velocidade de germinação. O teste de condutividade elétrica possibilitou a mesma discriminação dos lotes que o teste de germinação, em combinações variadas dos fatores estudados. Foi possível separar o lote de melhor qualidade fisiológica (Lote I) dos demais lotes, já a partir de 2 horas de embebição, utilizando-se amostras de 75 sementes embebidas em 50, 75 ou 100mL de água; ou amostras de 50 sementes embebidas em 50mL de água, a partir de 18 horas de embebição. Desta forma, pode-se recomendar o uso de 75 sementes, embebidas em 75mL de água, por 24 horas à temperatura de 25ºC, para a condução do teste de condutividade elétrica.<hr/>The electrical conductivity test is an excellent means to evaluate seeds physiological quality. More recently studies have been conducted to verify its aplicability to tree seeds. This study aimed establish a specific electrical conductivity methodology for Sebastiana commersoniana seeds. Three seed lots of this species were submitted to the standard germination test whereby germination percentage and speed of germination were evaluated. The factors considered for the electrical conductivity test were: soaking time (2, 4, 6, 12, 18, 24, 30, 36, 48, 48, and 72 hours), number of seeds per replication (25, 50, and 75), and volume of deionized water (50, 75, and 100mL) at a constant temperature of 25ºC. Lot I seeds showed higher percentage and speed of germination in comparison to lots II and III, and these results were corroborated by the electrical conductivity test when either a combination of 2 hours of soaking time, a sample of 75 seeds and a volume of 50, 75, or 100mL of water or a combination of 50 seed sample size, a volume of 50mL of water and a soaking period of 18 hours were employed. For practical purposes a combination of a sample size of 75 seeds, a volume of 75mL of deionized water and a soaking time of 24 hours at a temperature of 25ºC is recommended for the electrical conductivity test of Sebastiana commersoniana seeds. <![CDATA[<B>Germination of cubiu seeds under diferent substrates and temperatures</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200021&lng=en&nrm=iso&tlng=en O cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) é uma solanácea arbustiva nativa da Amazônia, que apresenta potencialidades para a agroindústria devido à alta produção de frutos saudáveis, com elevada concentração de ácido cítrico. Objetivou-se neste estudo analisar o comportamento germinativo das sementes de cubiu sob regime de temperaturas e substratos diferentes. O trabalho foi realizado no Laboratório de Tecnologia e Análises de Sementes do Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES), Alegre-ES. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, num esquema fatorial 6x6 (seis substratos e seis temperaturas) com quatro repetições. A comparação de médias foi feita pelo teste de Tukey, a 5% de probabilidade. Os substratos utilizados foram: sobre vermiculita (V); entre areia (EA); sobre papel (SP); sobre areia (SA); sobre mistura terra + areia + esterco (TAE) e rolo de papel germitest (RP) e as temperaturas foram constantes de 20, 25 e 30ºC e alternadas de 20-25; 25-30 e 20-30ºC. Os resultados obtidos evidenciaram maior porcentagem de germinação das sementes de cubiu semeadas nos substratos sobre areia e entre areia, sendo a temperatura de 20-30ºC, aquela que mais favoreceu a germinação e a velocidade de germinação das sementes.<hr/>The cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) is a native arbustiva solanacea of the Amazon whose fruits present a high concentration citric acid. This study was carried to verify the effect of substrate and temperature on the germination capacity of cubiu seeds. This study was developed in the Seed Analysis Laboratories at the Agrarian Science Center at the Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES), Alegre-ES, Brazil. A cinpletely randomized design was used with four repetitions of 50 seeds, in a 6x6 factorial outline, with six substrates (on vermiculite (V); between sand (EA); on paper (SP); on sand (SA); on mixture soil+sand+esterco (TAE) and paper roll (RP) and six temperatures (constant of 20, 25 and 30ºC and alternated of 20-25; 25-30 and 20-30ºC). The following characteristics were assessed: germination (%); emergency speed index(IVE); hard and deteriorated seeds (%); normal and abnormal seedlings (%); seedlings height (mm) and canopy and root dry matter (mg). The results showed that the substrate on sand and between sand under 20-30ºC were the best conditions for cubiu seed germination. <![CDATA[<B>Electrial conductivity test in peanut seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200022&lng=en&nrm=iso&tlng=en O teste de condutividade elétrica (CE) tem potencial para ser empregado no controle de qualidade pelas empresas produtoras de sementes, no entanto há fatores que podem afetar os resultados obtidos. Neste sentido, o trabalho teve como objetivo estudar os efeitos do tamanho da semente, do número de sementes da amostra e do período e temperatura de embebição que podem influenciar a interpretação dos resultados do teste de CE, em sementes de amendoim. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado em esquema fatorial 3 x 3: três lotes de semente, classificados em três tamanhos (peneiras 18, 20 e 22). Avaliou-se a CE em dez tempos de embebição (3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27 e 30 horas). O trabalho foi composto de quatro ensaios, onde se combinou número de sementes e temperatura de exposição das mesmas à embebição: a) quatro repetições de 25 sementes a 20ºC; b) quatro repetições de 50 sementes a 20ºC; c) quatro repetições de 25 sementes a 25ºC; d) quatro repetições de 50 sementes a 25ºC. A leitura da CE foi realizada por condutivímetro e os resultados expressos em µS.cm-1.g-1. O tamanho da semente afetou os resultados da CE; o tempo de embebição pode ser reduzido para até 3 horas; a temperatura de embebição de 25ºC mostrou-se mais promissora do que 20ºC, assim como a utilização de 50 sementes puras.<hr/>The electrical conductivity test (EC) has potential to be used in quality control by seeds companies, but some factors can affect the results of the EC. Thus research was carried out with the purpose of studying the effects of seed size, imbibition period, imbibition temperature and sample size on EC for evaluating peanut seed vigor. Four experiments were carried out and treatments were set in a completely randomized design. Three seeds lots with three different sizes (sieves 18, 20 and 22) were imbibed for different periods of time (3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27 and 30 hours). Four replicates with a variable number of seeds (25 or 50) and temperature (20 or 25ºC) were also tested. The EC was read by conductivimeter and the results were expressed as µS.cm-1.g-1. Under tested conditions, it was concluded that: peanut seed size affected the results of EC; the seed imbibition period can be reduced to 3 hours for the evaluation of physiological seed quality; the imbibition temperature of 25ºC was more promising than 20ºC, especially when used with 50 pure seeds. <![CDATA[<B>Quantitative characteristics of fruits and seeds of <I>Pouteria pachycarpa</I> Pires - Sapotaceae</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Pouteria pachycarpa is a tree species, found in the Brazilian Amazon and Bolivia whose wood has been exploited from the native forest. The present research describes the quantitative characteristics of fruits and seeds and quantifies the seed germination of this species. The fruit and seed color were characterized and measurements taken of the mass, length, diameter and number of seeds per fruit, the seed length, width and thickness, the germination percentage, abnormal seedlings and dead seeds. Sowing was carried out on a substrate containing sand and sawdust (1:1), in four replications of 50 seeds. The predominant fruit and seed colors were vivid yellowish orange (9YR) and dark grayish brown (6YR), respectively. Fruit mass, length and diameter ranged from 37.7 to 192.4g, 41.3 to 87.3mm and 39.7 to 71.7mm, respectively. Fruits had from two to seven seeds, and 42.6% were damaged by insects. Seed length, width and thickness ranged from 22.4 to 35.2mm, 9.7 to 15.5mm and 5.5 to 10.8mm, respectively. Seedling emergence began 18 days after sowing. Maximum germination, 86%, was recorded 33 days after sowing. The germination curve was sigmoid, similar to the majority of species. The percentage of abnormal seedlings and dead seeds were 3% and 11%, respectively. Both fruits and seeds show great variation in quantitative characteristics and the germination is slow and non-uniform.<hr/>Pouteria pachycarpa Pires é uma espécie arbórea, encontrada na Amazônia brasileira e boliviana, cuja madeira tem múltiplos usos, sendo extraída de floresta nativa. O trabalho descreve as características físicas de frutos e sementes e quantifica a germinação de sementes de goiabão. Determinou-se a coloração de frutos e sementes, o peso, o comprimento e o diâmetro dos frutos e o número de sementes por fruto, o comprimento, a largura e a espessura das sementes, a porcentagem de germinação, de plântulas anormais e de sementes mortas. A semeadura ocorreu em substrato de areia e serragem (1:1), com quatro repetições de 50 sementes. A cor predominante nos frutos foi laranja-amarela-escura (9YR) e nas sementes, marron-acinzentada-escura (6YR). A massa, o comprimento e o diâmetro dos frutos variaram de 37,7 a 192,4g, de 41,3 a 87,3mm e de 39,7 a 71,7mm, respectivamente. Os frutos apresentaram de duas a sete sementes, com alta (42,6%) porcentagem de sementes danificadas por insetos. O comprimento, a largura e a espessura das sementes variaram de 22,4 a 35,2mm, de 9,7 a 15,5mm e de 5,5 a 10,8mm, respectivamente. A emergência das plântulas iniciou-se no 18º dia após a semeadura, atingindo a germinação máxima de 86%, aos 33 dias. A porcentagem de plântulas anormais foi de 3% e de sementes mortas de 11%. Frutos e sementes de goiabão apresentam grandes variações nas suas características quantitativas e a germinação é lenta e desuniforme. <![CDATA[<B>Use of tetrazolium test for physiological quality evaluation of squash seeds</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200024&lng=en&nrm=iso&tlng=en O trabalho teve como objetivo desenvolver metodologia apropriada para o uso do teste de tetrazólio em sementes de abobrinha, visando determinar a viabilidade e o vigor. Os seguintes procedimentos foram avaliados: umedecimento das sementes em papel toalha por 16 e 24h, a 25ºC; imersão direta em água, em câmara BOD, a 40ºC, por 15, 30 e 60 minutos para a remoção do tegumento e por mais 30 e 60 minutos para retirada da membrana que envolve o embrião. Os embriões foram então imersos em solução de tetrazólio a 0,05 e 0,075% por 30, 60 e 90 minutos, em câmara BOD, a 40ºC, para coloração. Paralelamente, foram conduzidos testes de germinação e vigor, estabelecendo-se cinco classes de viabilidade e vigor. A metodologia desenvolvida foi aplicada a oito lotes, sendo aferida com os resultados dos testes de germinação, envelhecimento acelerado e emergência de plântulas em areia. O teste de tetrazólio mostrou-se eficiente para avaliar a viabilidade e o vigor das sementes de abobrinha. O método de pré-condicionamento mais eficiente foi imersão direta em água, a 40ºC, por 30 minutos para a remoção do tegumento e por mais 30 minutos para a retirada da membrana interna. A coloração ideal dos embriões foi obtida após 60 minutos de imersão em solução de tetrazólio a 0,05 ou 0,075% a 40ºC.<hr/>The objective of this research was to develop an appropriate tetrazolium methodology for viability and vigor evaluation of squash seeds. The following procedures were tested for pre-conditioning of the seeds: moistening in wet paper towel for 16 to 24h at 25ºC; immersion in water for 15, 30 and 60 minutes at 40ºC for tegument removal, and for 30 and 60 minutes for removal of the embryo surrounding internal membrane. The embryos were then immersed for 30, 60 and 90 minutes in 0.05 and 0.075% tetrazolium solution, at 40ºC, for coloration. Each sample submitted to the tetrazolium test was also evaluated by the germination and seedling vigor tests and five viability and vigor classes were established . This procedure was applied to eight seed lots and the results were validated by the germination, accelerated aging and seedling emergence tests. The tetrazolium test was efficient in evaluating squash seed viability and vigor. The ideal procedure was seed immersion in water for 30 minutes at 40ºC, for removal of the tegument followed by a further 30 minutes in water for the internal membrane removal. The ideal coloration was obtained after 60 minutes immersion in a 0.05 or 0.075% tetrazolium solution at 40ºC. <![CDATA[<B>Profile of the physical, physiological and chemical aspectos of soybean seeds produced in six regions of Brazil</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200025&lng=en&nrm=iso&tlng=en A semente de soja, produzida em algumas regiões do Brasil, tem apresentado sérios problemas de qualidade fisiológica. Essa situação pode ser atribuída a ajustes inadequados do sistema de trilha das colhedoras, à ocorrência de estresses climáticos na maturação e, geralmente, à lesões de percevejos, resultando em semente com baixos potenciais de germinação e de vigor. O estudo teve como objetivo avaliar o comportamento da qualidade da semente produzida em diferentes regiões produtoras de soja e identificar locais com condições edafoclimáticas ideais para sua produção com melhor potencial qualitativo. Foram avaliadas 364 amostras de diferentes cultivares de soja, coletadas diretamente do tanque graneleiro das colhedoras, nos estados do Paraná, Minas Gerais, Mato Grosso do Sul e Mato Grosso (região de Alto Garça). Para diagnosticar o desempenho da qualidade, empregaram-se os seguintes parâmetros: grau de umidade, germinação, sementes quebradas e testes de hipoclorito e tetrazólio, este para estimar vigor, viabilidade, dano mecânico, deterioração por umidade e lesões de percevejos, além de análise química. Os resultados indicaram que índices elevados de danos mecânicos, de quebra e de ruptura de tegumento, quando associados a percentuais acentuados de deterioração por umidade e de ataque de percevejo afetaram, em maior intensidade, a qualidade da semente proveniente de Minas Gerais, do Mato Grosso do Sul e das regiões norte e oeste do Paraná, quando comparados com àquelas oriundas do Estado do Mato Grosso e da região sul do Paraná. Nos Estados do Mato Grosso e região sul do Paraná, existem áreas com potencial climático, para produção de sementes de soja com elevada qualidade fisiológica. Existem regiões nos Estados de Minas Gerais, Paraná e Mato Grosso que produzem sementes de soja com maiores teores de proteínas e óleo e com acidez relativamente baixa.<hr/>Soybean seeds, produced in some areas of Brazil, have presented serious problems of physiological quality. This has been attributed to inadequate fittings of the harvesting system, climatic stress occurrence at maturation and stinkbug lesions, resulting in seed with low germination and vigor. The objective of this study was to evaluate the quality of soybean seeds produced in different areas and to identify the best edaphoclimatic regions for high quality seed production. During the 2001/2002 soybean crop, 364 samples, including different cultivars, were collected directly from the grain reservoir of the combine during harvesting in the States of Parana, Minas Gerais, Mato Grosso do Sul and Mato Grosso. The seeds were evaluated based on the following parameters: tetrazolium test (to estimate vigor, viability, field deterioration, mechanical damage and bug attack); germination (%), vigour (TZ 1-3), viability (TZ 1-5), oil, protein and acidity content. The results showed that the high levels of breakage, mechanical damage and tegument rupture which were associated with damage caused by moisture and sting bug, affected the quality of seeds produced in Minas Gerais, Mato Grosso do Sul, North and the Western regions of Parana, when compared with seeds produced in the Southern region of Parana and Mato Grosso. In the states of Mato Grosso and South region of Paraná there are regions with potential climatic for soybean seed production of high physiological quality. There are regions in the states of Minas Gerais, Paraná and Mato Grosso that produce soybean seeds with high protein and oil content and with lower acidity contend. <![CDATA[<B>Effect of <I>Colletotrichum dematium</I> var. <I>truncata</I> and <I>Cercospora Kikuchii</I> on soybean seed germination</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222005000200026&lng=en&nrm=iso&tlng=en A antracnose, causada por Colletotrichum dematium var. truncata, é a principal doença da soja que afeta a fase inicial de formação das vagens, podendo causar a morte das plântulas. Cercospora kikuchii é o fungo causador da doença mancha púrpura nas sementes de soja, responsável por severas reduções no rendimento e na qualidade das sementes. O objetivo deste trabalho foi determinar o tempo mais apropriado para infecção das sementes de soja por C. dematium var. truncata e C. kikuchii, para posterior avaliação dos danos causados pelo fungo na germinação. Tais fungos foram cultivados em meio BDA. As sementes de soja cultivar MSOY 6101 foram colocadas sobre meio contendo o patógeno C. dematium var. truncata por 0 (testemunha), 4, 16, 24, 32 e 40h. As sementes da cv. CD 208 foram inoculadas com C. kikuchii pelos mesmos períodos citados, com adição de 48 e 56h. Após os respectivos tempos de contato, as sementes foram submetidas ao teste de sanidade (papel de filtro), com duas variações, sem e com assepsia superficial (hipoclorito de sódio 1% por três minutos). Determinado o tempo mais adequado de infecção, outras sementes foram infectadas pelo patógeno e, posteriormente, foram realizados testes de germinação em papel e areia com uma mistura de sementes sadias (colocadas sobre o meio BDA) e sementes inoculadas, resultando em lotes com 0, 20, 40, 60, 80 e 100% de sementes infectadas. O tempo de incubação de 40 e 56 horas para C. dematium var truncata e C. Kikuchii, respectivamente são suficientes para obtenção da totalidade das sementes infectadas. C. Kikuchii não prejudica a germinação das sementes.<hr/>Anthracnose, caused by Colletotrichum dematium var. truncata, is the main soybean disease that affects soybean yields. Cercospora kikuchii is the fungus that causes the purple stain disease in soybean seeds that causes severe reductions in the yield and quality of the seeds. The objective of this study was to determine the optimum period of contact of the soybean seeds with C. dematium var. truncata and C. kikuchii, for subsequent evaluation of the damage caused by the fungus on seed germination. The fungus was cultivated in PDA medium. The soybean seeds cv. MSOY 6101 were placed on Petri dishes with culture media colonized by C. dematium var. truncata for 0 (control), 4, 16, 24, 32 and 40h. The seeds of the cv. CD 208 were inoculated with C. kikuchii for the same mentioned periods, with the addition of 48 and 56h. After the respective periods of contact, they were submitted to the Blotter test, with and without superficial asepsis (sodium hipoclorite 1%, 3 minutes). After determining the optimum incubation period, other seeds were infected with the pathogen and, later, germination tests were accomplished in paper and in sand with a mixture of healthy seeds (placed on PDA medium) and inoculated seeds, resulting in lots with 0, 20, 40, 60, 80 and 100% infected seeds. The incubation time of C. dematium var truncata and C. Kikuchii, was 40 and 56 hours, respectively, and was sufficient to obtain completely infected seeds. C. Kikuchii not reduce seed germination.