Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Sementes]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0101-312220100003&lang=en vol. 32 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Influence of seed size on physiological seed quality and soybean yield</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en O tamanho da semente é uma característica cujos efeitos vêm sendo estudados por diversos autores, considerando os mais diferentes componentes do desempenho tanto da semente como da planta dela resultante. Para avaliar os efeitos do tamanho de semente sobre o crescimento inicial das plantas, a produtividade e a qualidade fisiológica foram testadas três cultivares de soja, BRSMG 752S, BRSMG 790A e BRSMG 750SRR originadas de três tamanhos de semente (peneiras 4,0 mm, 5,0 mm e 6,0 mm). A semeadura foi efetuada em 06/12/2007 em plantio direto e o desbaste aos 21 dias após a semeadura, deixando-se treze plantas por metro. A colheita manual foi realizada em 11/04/08. Após a colheita, as sementes foram classificadas em três tamanhos, usando-se peneiras manuais de 6,0 mm, 6,5 mm e 7,0 mm. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso para o experimento de campo e inteiramente casualizado para as análises de laboratório, ambos em esquema fatorial 3 (cultivar) x 3 (peneira), com quatro repetições. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância pelo teste F e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade. Para as avaliações de campo, foram determinadas altura de plantas e produtividade. No laboratório, os tratamentos foram avaliados pelos testes de germinação e de vigor (envelhecimento acelerado, classificação do vigor da plântula, comprimento e massa seca de raiz). Foi verificado que sementes menores (peneira 4,0 mm) produzem plantas com menor altura na colheita e menor produtividade, em relação às sementes maiores (peneira 6,0 mm). As sementes classificadas em diferentes tamanhos apresentam diferenças em qualidade fisiológica. Sementes maiores (peneira 7,0 mm) apresentam maiores porcentagens de germinação e de vigor.<hr/>Seed size has received special attention by researchers, who have studied aspects related to seed performance and the resulting plant. The objectives of this study were to evaluate the effects of seed size on initial plant growth, grain yield and the physiological seed quality of soybeans by testing seeds of three cultivars (BRSMG 752S, BRSMG 790A and BRSMG 750SRR), graded into three sizes (4.0 mm, 5.0 mm and 6.0 mm). No-till planting was done on December 6th, 2007 and the plants thinned 21 days after emergence to 13 plants per meter. Harvesting and seed threshing were done manually on April 11th, 2008. After harvesting, seeds were manually graded into three sizes by using round perforation screens of 6.0 mm, 6.5 mm and 7.0 mm. The field trials were set up in a completely randomized block design and the laboratory analyses followed a completely randomized design, both having a factorial of 3 cultivars x 3 seed sizes and four replicates. Data were submitted to analysis of variance by the F test and means were compared by the Tukey test at the 5% probability level. The analyzed field parameters were plant height and grain yield (kg.ha-1 at 13% moisture) and the laboratory parameters measured were seed germination and vigor, measured by accelerated ageing, classification of seed vigor, seedling length and tests for seedling dry mass. Small seeds (4.0 mm) resulted in shorter plants at harvest with a lower grain yield potential when compared to large seeds (6.0 mm). Physiological seed quality varied among the different sizes of the harvested seeds: best performance was observed with large seeds (7.0 mm) for the three cultivars. The effect of seed size on vigor was significant since large seeds (7.0 mm) had the highest vigor. <![CDATA[<b>Physiological maturity in gherkin (<i>Cucumis anguria</i> L.) seeds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com esse trabalho avaliar as modificações físicas e fisiológicas das sementes de maxixe durante o processo de maturação, as quais são aspectos importantes no que diz respeito à obtenção de sementes de alta qualidade e minimização de sua deterioração no campo. As sementes foram colhidas de frutos da cultivar do Norte, em intervalos de cinco dias, do 15º ao 40º dia após a antese (DAA). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com seis tratamentos (15, 20, 25, 30, 35 e 40 DAA) e quatro repetições. Para cada época, os frutos foram avaliados visualmente e determinado o peso médio, e as sementes extraídas dos frutos foram avaliadas pelos seguintes testes e/ou determinações: teor de água, massa da matéria seca das sementes, germinação, primeira contagem, condutividade elétrica, envelhecimento acelerado e índice de velocidade de emergência. As sementes atingiram a maturidade fisiológica aos 32 dias após DAA, embora a melhor época para realizar a colheita de frutos seja no período de 35 a 40 DAA, quando as sementes se encontram com menor teor de água.<hr/>The objective of this study was to evaluate the physical and physiological changes in the maturation of gherkin (Cucumis anguria L.) seeds since these aspects are important for high quality seed production and reducing seed deterioration in the field. Seeds were collected from fruits of the Norte cultivar at five-day intervals from the 15th to the 40th day after anthesis. The statistical design was completely randomized with six treatments (fruit ages) and four replications. For each fruit age, the fruits were evaluated visually and the mean weight determined. The seeds were evaluated regarding: moisture content, seed dry mass, germination, first count of ermination, electrical conductivity, accelerated aging, and emergence speed index. The maximum physiological quality was found in seeds collected 32 days after anthesis but the best time to harvest the fruits was from 35 to 40 days after anthesis when the seeds showed the lowest moisture content. <![CDATA[<b>Effects of osmoconditioning on the germination and vigor of sorghum seeds with different physiological qualities</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo nesta pesquisa foi avaliar o efeito do condicionamento osmótico na germinação e no vigor de sementes de sorgo, cultivar IPA 1011, com diferentes qualidades fisiológicas. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com quatro repetições, no esquema fatorial 2 x 2, constando de quatro tratamentos: 1. sementes envelhecidas; 2. sementes não envelhecidas; 3. sementes envelhecidas e condicionadas osmoticamente e 4. sementes não envelhecidas e condicionadas osmoticamente. A qualidade das sementes foi avaliada por meio do teor de água (TA), massa de mil sementes (MMS), primeira contagem (PCG), teste de germinação (TG), índice de velocidade (IVG) e tempo médio de germinação (TMG), envelhecimento acelerado (TEA), teste de frio (TF), condutividade elétrica (TCE) e lixiviação de potássio (TLK). Os resultados mostraram que o envelhecimento artificial afeta negativamente o desempenho das sementes de sorgo, podendo tais efeitos serem parcialmente revertidos pelo condicionamento osmótico, sendo que essa técnica não influencia a germinação, mas promove benefícios no vigor das sementes de qualidade fisiológica superior e inferior.<hr/>The objective of this study was to evaluate the effect of osmotic conditioning on the germination and vigor of sorghum seeds with different physiological qualities from the IPA 1011 cultivar. The experimental design was completely randomized with four replications in a factorial 2 x 2, consisting of four treatments: 1. aged seeds, 2. seed not aged, 3. seeds aged and conditioned osmotically and 4. seeds not aged and conditioned osmotically. The seeds quality was evaluated from the water content (WC), mass of thousand seeds (MTS), the first germination count (FGC) standart germination test (SGT), germination speed index (GSI), germination mean time (GMT ), accelerated aging test (AAT), cold test (CT), electrical conductivity test (ECT) and leaching of potassium test (LPT). The results showed that artificial aging negatively affects the performance of sorghum seeds and such effects can be partially reversed by priming. This technique does not influence germination but further benefits vigor in physiologically superior and inferior seeds. <![CDATA[<b>Physiological quality of soybean seeds and productivity</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en A soja constitui, atualmente, assunto de intensa atividade de pesquisa dirigida para a obtenção de informações que possibilitem aumentos de produtividade. Nesse contexto, a utilização de sementes de alta qualidade constitui-se em uma ferramenta de extrema importância para o agricultor. Com o objetivo de avaliar o efeito do vigor na produtividade da soja, seis lotes de sementes, três de alto e três de baixo vigor foram semeados, utilizando-se três densidades de semeadura, determinadas pela germinação do termo de conformidade, mais um fator de correção de 15% e pelo resultado da emergência no campo. A população de plantas após a emergência não foi alterada com desbaste, buscando assim, reproduzir as condições de campo que o agricultor enfrenta com a semeadura de sementes de qualidade variável. Avaliou-se durante o ciclo de desenvolvimento das plantas, o estande inicial, altura de plantas aos 21 e 75 dias após a semeadura, número de vagens e de sementes por planta e o peso de mil sementes e produção por área. Os resultados obtidos mostram que: a produtividade por área dos lotes de alto vigor pode ser 9% superior aos de baixo vigor; as plantas provenientes de sementes de alto vigor apresentam maior altura aos 21 dias após a semeadura.<hr/>There is currently intense research on obtaining information about higher soybean productivity and, in this context, using high quality seeds is extremely important to farmers. With the objective of evaluating the effects of soybean seed vigor on productivity, seed lots with high and low vigor were sown at three different densities: the certified germination %, the certified germination % plus 15% as a correction factor and, from the result of field emergence. The seedling population after emergence was not changed so that the field condition that farmers face when sowing variable quality seeds could be reproduced. During plant development, the following parameters were evaluated: initial stand, plant height at 21 and 75 days after sowing, number of pods and seeds per plant, weight of one thousand seeds, and yield/area. The results showed that: the yield/area of high vigor seed lots is on average up to 9% higher; the seedlings from high vigor seeds are taller at 21 days after sowing. <![CDATA[<b>Performance during storage of cucumber seeds under different methods of drying</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en A secagem de sementes de pepino é etapa obrigatória no seu beneficiamento, bem como o armazenamento para conquistar mercados competitivos e melhores oportunidades de preços. Portanto, o objetivo com este trabalho foi o de avaliar o desempenho fisiológico e bioquímico durante a secagem e armazenamento de sementes de pepino. A cultivar utilizada foi o híbrido de pepino Ômega comercializado pela Agristar Ltda. As sementes foram lavadas e secadas em temperatura ambiente de 25 ºC, 35 ºC e 45 ºC até atingir grau de umidade de 7%. As sementes foram embaladas em sacos de papel multifoliado e armazenadas em condições de ambiente não controlado. As avaliações da qualidade foram realizadas aos 0, 3, 6, 9 e 12 meses pelos testes de germinação, primeira contagem, condutividade elétrica e emergência de plântulas em bandeja. Avaliaram também as atividades enzimáticas de superóxido dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase e proteína LEA, e por fim o teste de sanidade. A secagem de sementes de pepino, em temperatura ambiente, e a 35 ºC resulta em sementes de melhor qualidade. Ocorre redução da qualidade fisiológica das sementes e da atividade da proteína LEA a partir de seis meses de armazenamento, independente da temperatura de secagem.<hr/>The drying of seeds of cucumber is a compulsory stage in his improvement, as well as the storage to conquer competitive markets and better opportunities of prices. So the objective with this work valued the physiologic and biochemical performance during the drying and storage of seeds of cucumber. Cultivating used was the hybrid of cucumber Ômega marketed by the Agristar Ltda. The seeds were washed and dried at room temperature 25 ºC, 35 ºC and 45 ºC, following the storage in conditions ambient. The physiologic quality was valued through the germination test, first counting, conductivity electric and seedlings emergence. Also there was done sanitary analysis, evaluation of the activity of enzymes from the superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase and LEA protein, and finally the analysis of images through ray X. The drying of seeds of cucumber, in ambient temperature, and to 35 ºC turns in seeds of better quality. LEA takes place reduction of the quality of the seeds and of the activity of the protein from six months of storage independent of the method of drying. <![CDATA[<b>Morphological characterization of the fruit, the seed and seedling development of <i>Blepharocalyx salicifolius</i> (HBK) Berg. and <i>Myrceugenia gertii</i> Landrum - Myrtaceae</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo neste trabalho foi caracterizar morfologicamente os frutos, as sementes e o desenvolvimento da plântula de Blepharocalyx salicifolius e Myrceugenia gertii. Para descrever os frutos e sementes foram utilizadas 100 unidades e para a descrição do desenvolvimento da plântula foram colocadas para germinar 100 sementes em substrato papel toalha, à temperatura de 25 ºC e 50 sementes em substrato vermiculita. Os frutos de B. salicifolius e M. gertii são carnosos e indeiscentes do tipo bacóide. As sementes de B. salicifolius possuem forma de espiral, coloração castanha semitransparente, não possuem endosperma e o embrião é do tipo pimentóide. As sementes de M. gertii são ovaladas, de coloração castanha semitransparente, comprimidas lateralmente, o endosperma é mucilaginoso e o embrião é do tipo mircióide. A germinação de ambas é epígea fanerocotiledonar.<hr/>The objective of this study was to morphologically characterize the fruits, seeds and developing seedlings of Blepharocalyx salicifolius and Myrceugenia gertii. One hundred fruits and seeds were used for the morphological description and to follow seedling development, 100 seeds were placed in a paper towel substrate at a temperature of 25 ºC and 50 seeds in vermiculite. The fruits of B. salicifolius and M. gertii are fleshy and indehiscent and of the bacoideus type. The seeds of B. salicifolius have a spiral shape, are a brown transparent color, have no endosperm and the embryo is of the pimentoid type. The seeds of M. gertii are oval, have a transparent brown color, are laterally compressed with a mucilaginous endosperm and the embryo is of the myrcioid type. The germination of both is epigeous phanerocotyledonal. <![CDATA[<b>Physiological performance of cotton seeds treated with thiametoxam</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Novos produtos para incorporação às sementes vêm sendo disponibilizados anualmente. Bioativadores, como o inseticida tiametoxam, são utilizados para aumentar o potencial produtivo das plantas, através de modificações no metabolismo vegetal. Objetivou-se neste trabalho avaliar os efeitos do tiametoxam na qualidade fisiológica de sementes de algodoeiro, particularmente no crescimento radicular de plântulas de algodoeiro e estabelecer concentrações do produto para pré-tratamento de sementes. Foram utilizados três lotes de sementes de algodoeiro, cultivar CD 408, tratadas com Cruiser® 350 FS contendo 35 gramas de ingrediente ativo (i.a.) de tiametoxam por litro, sendo, submetidas a seis doses: 0, 2, 4, 6, 8 e 10 mL de Cruiser® 350 FS/kg de semente. As avaliações utilizadas foram: germinação, primeira contagem de germinação, envelhecimento acelerado, comprimento e massa de matéria seca do sistema radicular, índice de velocidade de emergência e emergência final de plântulas. O tratamento de sementes de algodoeiro com tiametoxam favorece positivamente a qualidade fisiológica das sementes, e as doses de 5,0 a 7,0 mL de Cruiser® 350 FS/kg de semente mostram-se mais eficientes em melhorar o desempenho fisiológico das sementes de algodoeiro.<hr/>The introduction of new seed treatment products is increasing and bioactivators, such as the insecticide thiametoxam, are used to increase plant yield potential by modifying metabolism. The objective of this study was to evaluate the effects of thiametoxam on the physiological quality of cotton seeds, particularly on seedling root growth, and establish product concentrations for seed pre-treatment. Three seed lots of the cultivar CD 408 were evaluated which had been treated with six dosages of Cruiser® 350 FS containing 35 g/L A.I. of thiametoxam, at 0, 2, 4, 6, 8 and 10 mL per kg of seeds. Parameters measured included: standard germination test, germination first count, accelerated ageing, root dry matter and length, emergence velocity rate and final seedling emergence. Cotton seeds treated with thiametoxam demonstrated improved physiological quality of the seeds and the dosages of 5.0 to 7.0 mL of the Cruiser® 350 FS/kg of seeds were more efficient in improving the physiological performance of cotton seeds. <![CDATA[<b>Chemical treatment, seed coating and storage of <i>Brachiaria brizantha</i> cv. </b><b>Marandu seeds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en A agregação de valor às sementes de Brachiaria spp., utilizando métodos e tecnologias de beneficiamento de sementes como o recobrimento das sementes é uma exigência do mercado consumidor, cada vez mais competitivo. Apesar do incremento no uso de sementes recobertas verificado no mercado nos últimos anos, são poucas as informações disponíveis na literatura sobre o comportamento destas sementes durante o período de armazenamento. Neste contexto, objetivou-se, neste trabalho, avaliar o efeito de diferentes materiais de revestimento em associação com tratamento químico sobre desempenho das sementes durante o armazenamento. Foram utilizadas sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu, e estas foram revestidas em uma betoneira adaptada, utilizando quatorze tipos de revestimento e como testemunha foram utilizadas sementes sem revestimento; combinados com e sem tratamento químico e armazenadas em condição ambiente. As avaliações da qualidade fisiológica pelo teste de germinação e emergência de plântulas e sanitária foram realizadas durante 0, 3, 6, 9 e 12 meses de armazenamento. Conclui-se que sementes revestidas com Areia + PVA e Areia + CaSiO3 + PVA ou polímero, tratadas quimicamente, mantém sua qualidade fisiológica ao longo dos 12 meses de armazenamento; o tratamento químico com fungicida Carbendazim + Thiram e inseticida Fipronil nas sementes revestidas ou não, é eficiente no controle de fungos e promove melhor desempenho fisiológico ao longo do armazenamento; o revestimento com Betonita e/ou Calcário afeta negativamente a qualidade fisiológica das sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu no armazenamento por um período de 12 meses; o revestimento de sementes promove redução da velocidade de germinação e emergência de sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu.<hr/>Despite the increasing use of coated seeds in recent years, there is little information available on the behavior of these seeds during storage. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of different coating materials, in combination with chemical treatments, on seed performance during storage. Seeds of Brachiaria brizantha cv. Marandu provided by WolfSeeds were coated (pelleted) in an adapted concrete mixer using fourteen types of coating and were compared to uncoated control seeds. The combination of these treatments was also evaluated with fungicide and insecticide treatments of the seed. An evaluation was made of the physiological quality from the germination test, seedling emergence and sanitary quality after 0, 3, 6, 9 and 12 months of storage. It was concluded that seeds coated with Sand + PVA and sand + CaSiO3 + PVA or polymer, chemically treated, maintained physiological quality over the 12 months of storage; chemical treatment with the fungicide mixture Carbendazim + Thiram and the insecticide Fipronil on coated or non-coated seed gives effective control of fungi and promotes better physiological performance during storage; the coating with bentonite and/ or limestone negatively affected the seed quality of Brachiaria brizantha cv. Marandu during the 12 months storage period; the seed coating reduced the speed of germination and emergence of Brachiaria brizantha cv. Marandu. <![CDATA[<b>Inoculation methods of <i>Alternaria alternata</i> and <i>A. dauci</i> in parsley seeds and their influence on the physiological quality</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo neste trabalho foi avaliar o efeito da associação de Alternaria alternata e A. dauci na qualidade fisiológica de sementes de salsa inoculadas sob dois métodos, suspensão de conídios e restrição hídrica. Para a inoculação por suspensão, foi preparada uma solução contendo 10(5) conídios de A. alternata, A. dauci e ambas as espécies (A. alternata + A. dauci), na qual as sementes permaneceram por 30 minutos. Para inoculação por restrição hídrica foi preparado meio BDA, acrescido com 33,10 g/L de manitol, no qual cresceram as colônias de A. alternata; A. dauci e A. alternata + A. dauci. As sementes permaneceram nas placas por 48 horas. Após os procedimentos de inoculação, a qualidade fisiológica das sementes foi avaliada por testes realizados em condições controladas de laboratório e em casa de vegetação. As sementes de salsa tiveram a sua qualidade fisiológica prejudicada pela associação com A. alternata e A. dauci em condições de laboratório, especialmente com relação à germinação, primeira contagem de germinação, porcentagem de plântulas anormais, porcentagem de sementes mortas e ao teste de frio.<hr/>The objective of the study was to evaluate the effect of the association of Alternaria alternata and A. dauci on the physiologic quality of parsley seeds inoculated by two methods: conidia suspension and water restriction. For the inoculation with suspension, a solution containing 10(5) conidia of A. alternata, A. dauci and both species (A. alternata + A. dauci), was prepared in which the seeds remained for 30 minutes. For inoculation by water restriction, a PDA medium was prepared, supplemented with 33.1 g/L of manitol, in which the A. alternata, A. dauci and A. alternata + A. dauci colonies grew. The seeds remain on the plates for 48 hours. After the inoculation, the quality of the seeds was evaluated by testing in the laboratory and greenhouse. The parsley seeds had their physiological quality damaged by association with A. alternata and A. dauci under laboratory conditions, especially in relation to germination, first count germination, abnormal seedlings, percentage of dead seeds and the cold test. <![CDATA[<b>Physiological quality of wheat seeds in response to years and sowing dates</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en O trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a qualidade fisiológica de sementes de cultivares de trigo em resposta aos efeitos de anos e épocas de semeadura. Para tanto, nos anos de 2006 e 2007, sementes de trigo das cultivares CD 104, CD 105, CD 108, CD 110, CD 111 e CD 114 foram semeadas em 22/03, 07 e 20/04, 04 e 18/05, na região de Palotina, PR. Foram analisados as seguintes características: germinação, classificação do vigor das plântulas e envelhecimento acelerado. Os dados foram submetidos à análise de variância conjunta entre os dois anos de experimento e realizaram-se os desdobramentos entre cultivares, épocas de semeadura e anos, em todas as combinações. Em relação à germinação, verificou-se que as cultivares CD 105 e CD 108 foram menos influenciadas pelas épocas de semeadura nos dois anos de cultivo. Observou-se ainda, que as épocas 22/03, 07/04 e 18/05, em 2006, não foram ideais para as cultivares CD 110, CD 111 e CD 114, avaliadas pelos testes de germinação, classificação de vigor das plântulas e envelhecimento acelerado. Conclui-se que, para a maioria das épocas de semeadura e cultivares, em 2007, foram obtidas maiores porcentagens de plântulas normais do que em 2006. Constatou-se ainda que, a maioria das cultivares apresentou maior similaridade entre os anos, na época de semeadura de 20/04 em relação aos testes de germinação e classificação do vigor das plântulas.<hr/>The objective of this study was to evaluate the physiological quality of wheat seeds in response to the effects of years and sowing dates. In 2006 and 2007 seeds of the wheat cultivars CD 104, CD 105, CD 108, CD 110, CD 111 and CD 114 were sown on March 22nd, April 7th and 20th, May 4th and 18th, in the Palotina region, Paraná State. It was analysed the following traits: germination, seedling vigor classification and accelerated ageing. The data were subjected to joint variance analysis between the two years of the experiment and cultivars, sowing dates and years, for all combinations. The germination of the cultivars CD 105 and CD 108 were less influenced by sowing dates in both crop years. The results from germination tests, classification of seedling vigor and accelerated ageing showed that the sowing periods of March 22nd, April 7th and May 18th, in 2006, were not ideal for cultivars CD 110, CD 111 and CD 114. Most sowing dates and cultivars in 2007 showed higher percentages of normal seedlings than for 2006. Furthermore, most of the cultivars showed greater similarity between the years for the April 20th sowing date according to the results of the tests for germination and classification of seedling vigor. <![CDATA[<b>Physiological potential of common landrace bean seeds (<i>Phaseolus vulgaris</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en O trabalho foi realizado com o objetivo de caracterizar genótipos crioulos quanto ao potencial fisiológico das sementes. As sementes foram obtidas na safra 2007/2008, com 26 genótipos, no município de Lages - SC. Para analisar a qualidade das sementes, determinou-se o porcentual de germinação inicial e após o envelhecimento acelerado, massa de 100 sementes, condutividade elétrica, comprimento da raiz primária e emergência a campo. Os genótipos foram separados em classes com base no teste Scott-Knott e os genótipos crioulos também foram comparados com a testemunha (cultivares comerciais) pelo teste de Dunnett, os quais permitiram, com base em todos os parâmetros avaliados, indicar os genótipos BAFs 36, 55, 75, 102 como os de elevado potencial fisiológico. Particularmente nas condições de emergência a campo, a maioria dos genótipos apresenta ampla adaptação ambiental, com exceção dos BAFs 4, 7, 23. Pelo estudo de correlação, observou-se uma associação positiva entre o porcentual de germinação inicial com o comprimento de raiz primária e negativa com a massa de 100 sementes. Esta associação foi devido ao genótipo, o que permite indicar que os genótipos com menor massa de 100 sementes foram os mais vigorosos.<hr/>The objective of this study was to characterize the physiologic potential of common landrace bean seeds. The seeds were produced in the 2007/2008 growing season with 26 genotypes from Lages-SC. The seed physiological potential was evaluated from the percentage germination, before and after accelerated ageing, the weight of 100 seeds, electrical conductivity, the length of the primary root and field emergence. The genotypes were grouped into classes using the Scott-Knott test and compared with a standard (commercial cultivars) using the Dunnett test, which indicated the BAFs 36, 55, 75, 102 genotypes as having a high physiological potential. Under field conditions, most landrace genotypes were adapted to environmental conditions, except for BAFs 4, 7, 23. The correlation analysis showed a positive association between the percentage initial germination and the length of the main root, and a negative correlation with the weight of 100 seeds. The genotypes with a lower seed mass showed more vigor. <![CDATA[<b>Nitrogen top-dressing and the physiological and sanitary quality of proso millet (<i>Panicum miliaceum</i> L.) seeds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en O nitrogênio pode influenciar a qualidade das sementes de várias culturas e os seus efeitos variam com as condições ambientais e o estádio de desenvolvimento da planta em que a aplicação é realizada. Porém, pouco se sabe sobre a influência da adubação nitrogenada na qualidade de sementes da cultura do painço (Panicum miliaceum L.). O objetivo neste trabalho foi avaliar o efeito de doses e épocas de aplicação de nitrogênio em cobertura na qualidade fisiológica e sanitária de sementes de painço, cv. AL Tibagi, produzidas em condições de campo. As sementes foram produzidas no período de dezembro de 2005 a fevereiro de 2006 e as avaliações laboratoriais realizadas de março a agosto de 2006. O delineamento experimental foi de blocos ao acaso, em esquema fatorial 4 x 2, constituído pela combinação de quatro doses (0, 30, 60 e 120 kg ha-1 de N) e duas épocas de aplicação (14 e 28 dias após a emergência - DAE) do fertilizante nitrogenado (uréia) em cobertura, com quatro repetições. A aplicação de N aumentou o vigor das sementes, expresso pelos testes de envelhecimento acelerado e emergência em campo. A aplicação de nitrogênio aos 28 DAE da cultura do painço proporciona maiores IVE e porcentagem de emergência em campo. A sanidade de sementes de painço não é influenciada pelas doses e épocas de aplicação da adubação nitrogenada.<hr/>Nitrogen can influence the seed quality of several crops and its effects vary with the environmental conditions and the plant stage when the nitrogen is applied. However, little is known of the influence of nitrogen fertilization on seed quality in proso millet (Panicum miliaceum L.). The objective of this study was to evaluate the effect of dosages and times of nitrogen top-dressing applications on the physiological and sanitary quality of proso millet, cv. AL Tibagi, seeds grown under field conditions. Seeds were produced between December, 2005 and February, 2006 and laboratory evaluations between March and August, 2006. A completely randomized block design in a 4x2 factorial was used, with a combination of four dosages (0, 30, 60, and 120 kg ha-1 of N) and two application times (14 and 28 days after emergence) of nitrogen fertilizer (urea) in top-dressing with four replications. Nitrogen application increased seed vigor, expressed by the tests of accelerated ageing and field emergence. Nitrogen application of proso millet at 28 DAE results in higher IVE and percentage of field emergence. The sanitary quality of Proso millet seed was not influenced by the dosages and times of application of the nitrogen fertilization. <![CDATA[<b>Substrate moisture and temperature in the germination and vigor of <i>Amburana cearensis</i> (All.) A.C. Smith seeds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en A Amburana cearensis (Allemão) A.C. Smith é uma espécie que apresenta considerável importância econômica para região de Caatinga e é empregada na medicina popular. Atualmente, há necessidade de padronização do teste de germinação nos laboratórios de análises; nesse sentido a definição do volume de água e de temperatura que favoreça a germinação, conforme a espécie, provavelmente minimizaria as variações nos resultados deste teste. O presente trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar diferentes volumes de água no substrato e temperaturas para a germinação de sementes de A. cearensis. As sementes foram semeadas em papel toalha umedecido com volume de água equivalente a 2,0; 2,5; 3,0 e 3,5 vezes o peso do substrato, sem adição posterior de água, e mantidas em germinadores (B.O.D.) nas temperaturas constantes de 30 ºC e 35 ºC. Foi analisada a porcentagem de germinação, a primeira contagem de germinação, o índice de velocidade de germinação, o comprimento e a massa seca de plântulas. O delineamento experimental foi o inteiramente ao acaso com os tratamentos em esquema fatorial 4 x 2 (volumes de água e temperaturas). A temperatura de 35 ºC prejudicou a germinação e o vigor das sementes de A. cearensis. A temperatura de 30 ºC e o volume de água de 3,5 vezes o peso do papel é a combinação mais indicada para a condução dos testes de germinação e vigor das sementes de A. cearensis.<hr/>Amburana cearensis (Allemão) A.C. Smith is an important economic species of the Brazilian Caatinga and in popular medicine and germination test procedures for laboratory analyses need to be standardized. The objective of this study was to evaluate the effects of different water volumes in the substrate and also temperatures on A. cearensis germination. The seeds were sown in paper towels wetted with the water equivalent of 2.0; 2.5; 3.0 and 3.5 times the substrate weight. No more water was added and the seeds were maintained in chambers at constant temperatures of 30 ºC and 35 ºC. The following parameters were analyzed: the germination percentage, first count germination, index of germination speed, length and dry mass of seedlings. A completely randomized design was used with a 4 x 2 factorial (water volumes and temperatures). The 35 ºC temperature impaired the germination and vigor of A. cearensis seeds. A temperature of 30 ºC and a water volume of 3.5 times the weight of paper is the most suitable combination for doing germination tests and evaluating the vigor of A. cearensis seeds. <![CDATA[<b>Evaluation of the evolution of "weathering" damage and reduction in vigor of soybean seeds, TMG 113-RR cultivar, during storage, using x-ray images and physiological potential tests</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Condições climáticas desfavoráveis após a maturidade fisiológica em sementes de soja têm ocasionado problemas no seu potencial fisiológico, incluindo a ocorrência de danos por "umidade". Para a avaliação desses danos, a técnica de análise de imagens de raios X é aplicável para identificar, de maneira precisa, sua intensidade e localização. Assim, foi o objetivo desdte trabalho avaliar o efeito de diferentes condições de armazenamento na evolução dos danos por "umidade" em sementes de soja utilizando o teste de raios X e testes de potencial fisiológico. Foram utilizados três lotes do cultivar TMG113-RR, armazenados durante 8 meses em ambiente não controlado, câmara seca (50% UR e 20 ºC) e câmara fria (65% UR e 10 ºC). Periodicamente, a cada 2 meses, as sementes foram avaliadas por meio dos testes de germinação, envelhecimento acelerado, emergência de plântulas em campo e raios X. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado em esquema fatorial 3x3x5 (lotes x ambientes x épocas) e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey, a 5% de probabilidade. Observou-se que houve evolução dos danos por "umidade" e, conseqüentemente, diminuição do potencial fisiológico durante o período de armazenamento das sementes. A evolução do referido dano foi maior nas sementes armazenadas em ambiente não controlado e menor para as armazenadas em câmara fria.<hr/>Adverse weather conditions after the physiological maturity of soybean seeds have caused problems in their physiological potential, including "weathering" damage. Through the image analysis technique (X-ray), the intensity and location of the damage can be identified. The objective of this study was to evaluate the effect of different storage conditions on the evolution of humidity damage in soybean seeds using the X-ray and physiological potential tests. Three batches of TMG113-RR cultivar were used, stored for eight months under three conditions: uncontrolled environment, dry chamber (50% RH and 20 ºC) and cold chamber (90% RH and 10 ºC). Every 2 months, the seeds were evaluated using the tests for germination, accelerated ageing, seedling emergence in the field and X-rays. The experimental design was completely randomized in a 3x3x5 factorial (batches x environment x storage) and the means were compared by the Tukey test at the 5% probability level. In general, an increase in the occurrence and intensity of humidity damage and a decrease in physiological potential during storage was observed. This tendency was greater in those seeds stored in the uncontrolled environment and less in seeds stored in the cold chamber. <![CDATA[<b>Seed germination and seedling emergence of <i>Kielmeyera coriacea</i></b>: <b>a critical analysis of the use of correlation</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Pau-santo (Kielmeyera coriacea) é a espécie fornecedora de cortiça mais importante do Cerrado, porém apresenta alto grau de polimorfismo entre os indivíduos, o que pode afetar de forma distinta os testes de germinação de sementes e emergência de plântulas. Diante disso, os objetivos foram correlacionar características de germinação de sementes com a emergência de plântulas da espécie e quantificar o impacto da variabilidade entre os indivíduos na correlação e no teste de significância. Nos testes de germinação e emergência, o delineamento experimental foi o de blocos casualizados com sete tratamentos correspondentes aos indivíduos, com três repetições em parcelas compostas de 32 sementes. Dois critérios distintos de avaliação foram adotados, o de protrusão da radícula, no teste de germinação, e de plântula normal, no teste de emergência. Os indivíduos de K. coriacea apresentaram alta capacidade de germinação e emergência, com alto grau de incerteza, baixa sincronia e espalhamento em relação ao tempo médio, embora em ambos os testes os indivíduos tenham apresentado classificação distinta quanto a essas características. As correlações entre medidas de germinação e emergência com dados originais e com resíduos foram diferentes, mostrando que a variabilidade intrínseca do indivíduo interfere no resultado da medida. A significância associada à correlação apenas indicou que o valor encontrado não é zero e, portanto, não pode ser interpretado como relevante na associação entre as características da espécie.<hr/>Kielmeyera coriacea is the most important cork supplying species of the Brazilian Savannah but it shows a high degree of individual polymorphism which can affect seed germination tests and seedling emergence. The objectives of this study were to correlate seed germination characteristics with seedling emergence and quantify the impact of individual variability in the correlation and significance tests. A randomized block design was used in the germination and emergence tests with seven treatments corresponding to the individuals and three plot replications with 32 seeds each. Two distinct evaluation criteria were adopted: radicle protrusion in the germination test and a normal seedlings in the emergence test. K. coriacea individuals presented high germination and emergence capacities, with a high degree of uncertainty, low synchronization and spread in relation to average time, although in both tests the individuals showed a distinct classification with regards to these characteristics. The correlations between germination and emergence measurements with original data and with residuals were different, showing that the individual's intrinsic variability interferes with the measurement result. The significance associated with the correlation only indicated that the value found is not zero and, therefore, cannot be interpreted as being important in the association among the species characteristics. <![CDATA[<b>Osmotic priming methodologies in relation to the physiological performance of rangpur lime seeds<i> (Citrus limonia </i>Osbeck)</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Several mechanisms have been used to promote rapid germination of citrus seeds and uniform seedling emergence. We evaluated the effects of osmotic priming on the physiological performance of Rangpur lime seeds (Citrus limonia Osbeck). Seeds were treated with 30 g of Captan and 10 g of Tecto 600 in 20-litre batches and stored, without drying, at 10 ºC and 50% relative humidity for periods of 3, 6 and 9 months. After each period, seeds were primed at 25 ºC, in the light, by immersion in Poliethylenoglicol (PEG 6000), potassium nitrate (KNO3) and 70% PEG 6000 plus 30% KNO3, all at an osmotic potential of -1.1MPa, for priming periods of 3, 6, 9 and 12 days. Percentage germination, tray emergence and the emergence rate index (ERI) were evaluated. Priming in PEG 6000 solution, independent of priming period, or in KNO3 or PEG 6000 plus KNO3 for up to 9 days, were efficient at improving the physiological performance of seeds stored for up to 3 months. Osmotic priming appears to be a promising technique for improving the physiological quality of Rangpur lemon seeds.<hr/>Vários mecanismos têm sido utilizados para que sementes de citros possuam uma germinação rápida e tenham uniformidade de plantas. Neste trabalho teve-se por objetivo avaliar metodologias de condicionamento osmótico no desempenho fisiológico de sementes de limão cravo (Citrus limonia Osbeck). As sementes foram tratadas com Captan + Tecto 600 (30 g+10 g/20l de semente) e armazenadas em câmara fria (10 ºC e 50% UR), sem secagem, por 3, 6 e 9 meses. Após cada período, as sementes foram submetidas ao condicionamento em câmaras BOD, a 25 ºC e na presença de luz, por imersão em solução aerada de Polietilenoglicol (PEG 6000), nitrato de potássio (KNO3) e combinação de 70% de PEG 6000 e 30% de KNO3, com potencial osmótico de -1,1MPa, nos períodos de 3, 6, 9 e 12 dias, e um tratamento controle (testemunha). As características avaliadas foram: germinação, emergência em bandeja e índice de velocidade de emergência. Os condicionamentos em solução de PEG 6000, independente do período de embebição, ou em solução de KNO3 ou PEG 6000 + KNO3, por até 9 dias, são eficientes em recuperar a viabilidade das sementes armazenadas por até 3 meses. Sendo assim, a técnica do condicionamento osmótico é promissora para melhorar a qualidade fisiológica de sementes de limão cravo. <![CDATA[<b>Alterations in the lipid and soluble sugar content of <i>melanoxylon brauna </i>seeds during natural and accelerated ageing</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en The decay of seeds is irreversible and at best can only be delayed by applying techniques that reduce the velocity of the metabolic reactions involved. There is little information on the biochemistry of tropical forest tree seeds related to their storability. It was investigated the influence of the composition of lipids and soluble sugars of two storage compartments, the cotyledons and the embryonic axis, of Melanoxylon brauna Schot. (Leguminosae- Caesalpinioideae), a hardwood known as black brauna, seeds stored at 20 ºC for 0, 3, 6, 9 and 12 months (natural ageing) and for 0, 24, 48, 72 and 96 hours at 40 ºC (accelerated ageing). The levels of fatty acids and monosaccharides varied differentially in each of the embryo storage compartments. Changes in oligosaccharide levels were similar for both types of ageing, diminishing in both compartments. Ageing can be attributed to the significant decrease of oligosaccharides and the increase of glucose in both types of ageing and both embryo compartments.<hr/>A deterioração de sementes é fato irreversível, podendo, no máximo, ser retardada com aplicação de técnicas que reduzam a velocidade das reações metabólicas envolvidas. Informações bioquímicas sobre sementes florestais tropicais relacionadas à sua armazenabilidade são escassas. O objetivo no presente trabalho foi pesquisar a influência da composição de lipídios e de açúcares solúveis, nos dois compartimentos, eixo embrionário e cotilédones, de sementes de brauna (Melanoxylon brauna - Leguminosae-Caesalpinoideae) armazenadas por 0, 3, 6, 9 e 12 meses a 20 ºC (envelhecimento natural) e durante 0, 24, 48 e 72 horas à 40 ºC (envelhecimento acelerado). Os teores dos ácidos graxos e dos monossacarídeos variam diferentemente durante ambos os tipos de armazenamento em cada um dos compartimentos. As alterações nos teores de oligossacarídeos são semelhantes em ambos os tipos de envelhecimento e apresentam decréscimo em ambos os compartimentos. Pode-se atribuir comportamento marcante no envelhecimento aos oligossacarídeos que mantém significativa queda e da glicose que aumenta em ambos os tipos de envelhecimento e compartimento analisado do embrião. <![CDATA[<b>Tetrazolium test for evaluating triticale seed viability</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Freshly harvested triticale seeds are usually dormant, making the immediate evaluation of the physiological potential of seed lots difficult. We evaluated different triphenyl tetrazolium chloride (TTC) test methods for rapidly determining the viability of four seed lots of x.Triticosecale Wittmack cultivar IPR111. The test variables were: Preconditioning, (i) placing whole seeds between moistened paper towels or (ii) directly soaking the seeds in water, both procedures being conducted at 20 ºC for 18 hours; Post-conditioning seed preparation, (i) longitudinal bisection of the seed through the embryo with one half being stained and the other discarded or (ii) longitudinal bisection with both halves being stained; Staining for three and four hours, in the dark, with 0.1%, 0.5% or 1.0% (w/v) TTC according to the preconditioning method described above, (i) both halves of each seed were placed on filter paper moistened with TTC and maintained at 40 ºC or (ii) one half of each seed was immersed in 5 mL of TTC solution in a 100 mL glass beaker at 30 ºC. The best results were obtained by preconditioning seeds between moistened paper towels at 20 ºC for 18 hours and staining on filter paper with 1.0% (w/v) TTC for three hours at 40 ºC.<hr/>As sementes de triticale recém-colhidas apresentam normalmente dormência, dificultando a avaliação imediata do potencial fisiológico do lote. O trabalho teve por objetivo estudar diferentes procedimentos para a condução do teste de tetrazólio em sementes de triticale, a fim de determinar rapidamente a sua viabilidade. Foram utilizados quatro lotes de sementes da cultivar IPR111, testando as seguintes variáveis: a) pré-condicionamento entre folha de papel toalha umedecido e embebição direta em água a 20 ºC por 18 horas; b) dois tipos de preparo: corte longitudinal da semente através do embrião, com descarte de uma das metades e imersão da outra na solução de tetrazólio, a 30 ºC, e corte com colocação das duas metades sobre papel filtro umedecido com a solução de tetrazólio, a 40 ºC; c) coloração por 3 e 4 horas, sobre papel e imersão direta na solução; d) concentrações de solução de tetrazólio a 0,1%, 0,5% e 1,0%. Pelos resultados obtidos concluiu-se que o teste de tetrazólio em sementes de triticale pode ser conduzido mediante embebição entre papel a 20 ºC por 18 horas, coloração sobre papel por 3 horas, a 40 ºC, na concentração de 1,0%. <![CDATA[<b>Light and temperature in the seed germination of long pepper <i>(Piper hispidinervum)</i> and monkey pepper <i>(Piper aduncum)</i></b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300019&lng=en&nrm=iso&tlng=en As espécies Piper hispidinervum e Piper aduncum destacam-se como produtoras de óleos essenciais ricos em compostos de interesse às indústrias de perfumaria e produtos fitossanitários, como o safrol e dilapiol. Essas espécies encontram-se em processo de domesticação e estudos sobre o processo germinativo de suas sementes são escassos. Assim, objetivou-se com o presente trabalho avaliar a viabilidade de sementes de P. hispidinervum e P. aduncum, buscando determinar um protocolo eficiente para a realização do teste de germinação para cada espécie estudada. O trabalho foi conduzido no período de julho a agosto de 2008, sendo as sementes submetidas a diferentes combinações de temperatura e de luz: 20 ºC e 25 ºC sob luz branca e difusa; e 20-30 ºC alternando escuro (16 h) e claro (8 h), totalizando cinco tratamentos. O tratamento utilizando a temperatura de 25 ºC com incidência de luz branca foi o que produziu melhores resultados, com maiores valores de porcentagem e velocidade de germinação sendo, portanto, indicado para avaliação da qualidade fisiológica das sementes de pimenta longa e pimenta-de-macaco.<hr/>The species Piper hispidinervum and Piper aduncum stand out as producers of essential oils, rich in compounds, such as saffrol and dillapiol, which are of interest to the fragrance and pesticide industries. These species are being domesticated and studies about their seed germination process are scarce and the aim of this study was to develop an efficient protocol for germination tests with which to evaluate seed viability in P. hispidinervum and P. aduncum. The study was carried out in July and August, 2008, when the seeds were submitted to different combinations of temperature and light: 20 ºC and 25 ºC with diffuse, white light; and 20-30 ºC with alternating dark (16 h) and light (8 h) periods, totaling 5 treatments. The treatment with 25 ºC and white light gave the best results in terms of higher percentages and germination rates, and therefore, these conditions are recommended for evaluating seed physiological quality of long pepper and monkey pepper. <![CDATA[<b>Physiological quality of castor bean seeds classified by size</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222010000300020&lng=en&nrm=iso&tlng=en O tamanho da semente, em muitas espécies, pode ser um indicativo de sua qualidade fisiológica. O objetivo neste trabalho foi avaliar o desempenho fisiológico de sementes de mamona classificadas por tamanho. O experimento foi conduzido no Laboratório de Pesquisa de Sementes do Departamento de Fitotecnia da Universidade Federal de Viçosa e foram utilizadas sementes de quatro cultivares de mamona, IAC 226, IAC 80, Al Guarany 2002 e BRS 188 Paraguaçu, oriundas de todos os racemos da planta. As sementes foram classificadas em três peneiras, segundo a cultivar e foram avaliadas por meio dos testes de primeira contagem de germinação, germinação final, envelhecimento acelerado, comprimento de plântula, sistema radicular e parte aérea, massa de matéria fresca e massa de matéria seca. Nas cultivares IAC 226 e BRS 188 Paraguaçu há tendência de as sementes menores apresentarem maior velocidade e porcentagem final de germinação, porém não para as cultivares IAC 80 e Al Guarany 2002.<hr/>Seed size in many species may be an indication of their physiological quality. The objective of this study was to evaluate the physiological performance of castor bean seeds sorted by size. The experiment was conducted at the Seed Research Laboratory of the Department of Plant Science at the Federal University of Viçosa. Seeds of four castor bean cultivars, IAC 226, IAC 80, Al Guarany 2002 and BRS 188 Paraguaçu were used. The seeds were harvested from all the plant racemes and classified into three different seed sizes for each cultivar. Tests were conducted to evaluate germination and vigor: germination at the 4th day, germination at the 7th day, accelerated ageing, seedling length of roots and shoots and fresh and dry weights of the seedlings. Based on the results for IAC 226 and BRS 188 Paraguaçu there is a tendency for smaller seeds to show higher speeds and final percentage of germination but this was not the case for the IAC and 80 Al Guarany 2002.