Scielo RSS <![CDATA[Horticultura Brasileira]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0102-053620140004&lang=es vol. 32 num. 4 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Editor Letter]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400381&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Publication on <em>in vitro</em> plant growth: quality for scientific and technological advances]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400383&lng=es&nrm=iso&tlng=es O cultivo in vitro de plantas tornou-se nas últimas décadas essencial a diferentes áreas do conhecimento, tais como a propagação em larga escala de espécies frutíferas e de plantas ornamentais, onde auxilia na produção de mudas de alta qualidade fitossanitária; como ferramenta em programas de melhoramento genético de espécies da horticultura; em estudos sobre fisiologia de plantas em condições controladas, bem como tem sido utilizado para a conservação de espécies ameaçadas de extinção. Dada essa importância e a necessidade de se realizar pesquisas e gerar artigos científicos de melhor qualidade nessa área do conhecimento, o objetivo do presente trabalho é apresentar alguns itens fundamentais a serem observados por autores, revisores e editores para o planejamento e elaboração de artigos científicos na área de cultivo in vitro de plantas, visando a sua posterior publicação e consequente reconhecimento. É importante que sejam produzidos bons artigos, cujos resultados contribuam para o avanço científico nessa área do conhecimento, que tenham alta reprodutibilidade, que possam ser fonte para outros artigos ou que resultem em novas tecnologias.<hr/>Over the past decades, in vitro plant growth has been essential for different fields of plant science, as the large scale propagation of plantlets for fruit and ornamental plants, the production of disease-free plantlets, as tool for genetic breeding programs in horticulture, research about plant physiology under controlled environmental conditions, as well as, the use of in vitro techniques for conservation of endangered plant species. Due this importance and the necessity to develop research and scientific papers with high quality in this field, the aim of the present paper is to point out some fundamental items that support authors, reviewers and editors to the planning and preparation of papers in plant tissue culture, providing papers that will be published and recognized. Publication of high quality papers is important, whose results contributing to increase the scientific and technological advances in this field, with high reproducibility of data, and finally, with the possibility to be used in another research or as technological advance. <![CDATA[Evaluación de parámetros agronómicos en cultivo hidropónico de tomate]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400385&lng=es&nrm=iso&tlng=es In this study we present the results of a comparative analysis of nutrient solution (NS) recycling and non-recycling treatments in hydroponic tomato crop. The established aims are to evaluate water consumption, pH and conductivity variation along the productive cycle in both treatments, to establish the differences in fruit yield and to assess the viability of the recycling system. Watering times and drained nutrient solution volume were counted on a daily basis. Emitter and drained water samples from both treatments were analyzed once per week in the Agricultural Institute of Fraisoro (Gipuzkoa). Tomato samples were collected, weighed and measured three times per week once the harvest had started. There was an 8% reduction in water supply; irrigation excess was between 11-38% and water supply efficiency was 6.7% higher in the recycling treatment in comparison to the non-recycling treatment. Drainage pH values fluctuated from 3.9-7.6 and conductivity varied from 1.9-3.6 mS/cm. Average yield per plant was 7.17 kg/plant. No significant differences were found regarding fruit yield, except for the commercialized smaller size tomatoes (diameter 57-67 mm) whose production was 226% higher in the non-recycling area. Fruit yield was not increased by the recycling technique in hydroponic crop. Recycling treatment viability has to be measured in terms of water and fertilizers saving and minimization of polluting waste in drainage solutions.<hr/>En este trabajo se presentan los resultados de un análisis comparativo de los tratamientos con recirculación y sin recirculación de soluciones nutritivas en un cultivo hidropónico de tomate. Los objetivos planteados son evaluar el consumo de agua, variación del pH y conductividad a lo largo del ciclo productivo en ambos tratamientos, establecer las diferencias en cuanto a producción de tomates y valorar la viabilidad del sistema con recirculación. Se contabilizaron diariamente el número de riegos y el volumen de solución nutritiva drenada. Se recogieron 1 vez por semana, muestras de agua, tanto de goteo como de drenaje, de ambos tratamientos, que se analizaban en el laboratorio agrario de Fraisoro (Zizurkil, Gipuzkoa). Iniciada la recolección, 3 veces por semana, se recogían muestras de tomates que se pesaban y calibraban. A raíz de los resultados obtenidos se concluyó que en el tratamiento con recirculación frente al de no recirculación, existe una reducción de los aportes de agua del 8%; el exceso de riego se situó entre el 11-38% y la eficiencia en el uso del agua fue de un 6,7% superior en el tratamiento con recirculación. El pH del drenaje osciló de 3,9-7,6 y la conductividad varió de 1,9-3,6 mS cm-1. La producción media por planta fue de 7,17 kg por planta. No se encontraron diferencias significativas en cuanto a la producción de tomates, excepto para los tomates de menor calibre comercializados (diámetro de 57-67 mm), siendo un 226% más elevada en la zona no recirculada. La técnica de recircular las soluciones nutritivas en cultivo hidropónico de tomate no incrementó la producción de las plantas, pero su viabilidad debe ser medida en términos de ahorro de agua de riego, fertilizantes, y minimizar la generación de residuos contaminantes en soluciones de drenaje. <![CDATA[Use of ascorbic acid and calcium chloride on quality of minimally processed cabbage]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400391&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do ácido ascórbico (AA) e do cloreto de cálcio (CaCl2) aplicado em imersão nas temperaturas de 20 e 40ºC, sobre as características físico-químicas e sensoriais do repolho minimamente processado e mantido sob refrigeração. Os repolhos foram cortados em fatias com espessura de 3 mm. As fatias foram imersas em hipoclorito de sódio (50 ppm) por 5 minutos para higienização. Foram realizados os tratamentos T1= testemunha (imersão em água por 5 min a 20ºC); T2= imersão em solução contendo AA a 1%, por 5 min a 20ºC; T3= imersão em solução contendo AA a 2%, por 5 min a 20ºC; T4= imersão em solução contendo CaCl2 a 1%, por 5 min a 20oC; T5= imersão em solução contendo CaCl2 a 2%, por 5 min a 20oC; T6= imersão em solução contendo CaCl2 a 1%, por 5 min a 40oC; T7= imersão em solução contendo CaCl2 a 2%, por 5 min a 40oC, com quatro repetições cada. Os produtos foram centrifugados por 1 minuto, embalados em bandejas de poliestireno expandido, recobertos com policloreto de vinila de 20 µm e mantidos a 6±1oC e UR de 85-90%, por oito dias. Observou-se pequena elevação dos valores de pH e acidez titulável e diminuição nos teores de sólidos solúveis durante o período de conservação, independente do tratamento. O tratamento com AA não diferiu da testemunha quanto a cor e aparência geral, enquanto que o tratamento com CaCl2 2% a 20oC foi o que melhor manteve a qualidade, com menor escurecimento, as melhores notas para aparência geral e intenção de compra e menor odor estranho no final do período de conservação<hr/>The objective of this trial was to evaluate the effect of ascorbic acid (AA) and calcium chloride (CaCl2) applied by immersion at temperatures of 20 and 40ºC on the physicochemical and sensory characteristics of minimally processed cabbage, stored under refrigeration. Cabbages were processed in an industrial food processing equipment to be cut in slices with thickness of 3 mm. Slices were immersed in sodium hypochlorite (50 ppm) during 5 minutes for sanitization. After, the following treatments were carried out T1= control (immersion in water during 5 minutes at 20ºC); T2= immersion in 1% AA solution, during 5 minutes at 20ºC; T3= immersion in 2% AA solution, during 5 minutes at 20ºC; T4= immersion in 1% CaCl2 solution during 5 minutes at 20ºC; T5= immersion in 2% CaCl2 solution during 5 minutes at 20ºC, T6= immersion in 1% CaCl2 solution during 5 minutes at 40ºC; and T7= immersion in 2% CaCl2 solution during 5 minutes at 40ºC; with four replications each one. After application of treatments, cabbage was centrifuged during one minute, wrapped with polyvinyl chloride, 20 µm, in trays of expanded polystyrene and maintained in refrigerated environment, at 6±1ºC and 85-90% of relative humidity, during eight days. Little increasing was observed in pH and titratable acidity values and reduction in soluble solids during conservation period on all treatments. Treatment with AA did not differ from control for color and general appearance, while treatment with 2% CaCl2 at 200C maintained the best quality, with less intensity of browning, best general appearance and purchase intent and least strange odor at the end of evaluation period. <![CDATA[Efecto de dosis de cafeína sobre el desarrollo y el comportamiento de cultivos de pimiento en invernadero]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400398&lng=es&nrm=iso&tlng=es A number of experiments on plant organs demonstrated that caffeine acts as a growth stimulator. In this study we aimed to determine the influence of caffeine on development of pepper crops under stress in the autumn-winter cycle, as peppers stop growing and developing in November and January. The experiments were conducted to determine how caffeine applied to the soil by fertigation, with doses of 2.25 µM and 9.00 µM for T1 and T2, respectively, compared to the control crop, affect the morphological development and performance of the pepper crops during two crop cycles (2008-2009 and 2009-2010 in autumn-winter). Throughout the whole vegetative plant cycle, performance parameters of fruit quality and the influence on the morphological development were obtained on different dates. With respect to the remainder of the morphological and production parameters, no significant differences were discovered in either of the evaluated cycles, thus leading to the conclusion that the two doses of caffeine, 2.25 µM and 9.00 µM, did not have any stimulant effect on the development and performance of the pepper crop during both cycles. Total yields were unaffected by either treatment, 4.89, 4.90 and 4.88 kg/m2 for the first assay and 5.28, 5.23 and 5.28 for the second, for treatments control and caffeine dosses 2.25 µM y 9.00 µM respectively.<hr/>Un gran número de experimentos realizados sobre distintos órganos vegetales han puesto de manifiesto que la cafeína actúa como estimulador del crecimiento vegetal. El objetivo del presente estudio, fue determinar la influencia de la cafeína sobre el desarrollo de cultivos de pimiento en condiciones de estrés durante el ciclo de otoño-invierno, en el cual este cultivo detiene su crecimiento y desarrollo durante los meses de Noviembre a Enero. Se llevaron a cabo experimentos para determinar los efectos de la cafeína sobre el desarrollo morfológico y el rendimiento en cultivo de pimiento en invernadero, durante dos ciclos de cultivo 2008/2009 y 2009/2010 (ciclo de otoño-inverno). La aplicación se realizó al suelo en fertirrigación con dosis constantes de 2,25 µM y 9,00 µM para T1 y T2 respectivamente, comparándolo con el cultivo control. Durante todo el ciclo se evaluaron para los distintos momentos de recolección parámetros de rendimiento y calidad de fruto, así como la influencia en el desarrollo morfológico del mismo evaluada al finalizar el cultivo. Los resultados concluyen (para ambos ciclos evaluados) que la cafeína no tiene efecto estimulante sobre la cantidad o calidad de la cosecha, ni sobre los parámetros morfológicos asociados al vigor de la planta, no existiendo diferencias significativas para la mayoría de los parámetros determinados a las dosis evaluadas de 2,25 µM y 9,00 µM aplicadas de forma continuada. Los rendimientos finales no fueron influenciados pelos tratamiento, 4,89, 4,90 y 4,88 kg/m2 en el primer ensayo y de 5,28, 5,23 y 5,28 en el segundo, para los tratamientos testigo y dosis de cafeína de 2,25 µM y 9,00 µM respectivamente. <![CDATA[Palm fiber as substrate for vegetables]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400404&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este trabalho teve por objetivo estudar a possibilidade de aproveitamento dos resíduos provenientes da indústria de conserva de palmito como substrato para hortaliças. Assim, a fibra da palmeira real australiana (Archontophoenix alexandrae) foi utilizada na forma in natura (FN), coletada imediatamente após a extração do palmito e, após sofrer processo de hidrólise ácida (FH), nas proporções 1:1:1 (v:v:v) de folha, "cartucho" (bainhas) e estipe. Os materiais puros (100% FN e 100% FH) e suas misturas com turfa marrom in natura, em proporção de volume (80:20, 60:40, 40:60, 20:80 e 0:100%), foram submetidos às analises físicas (densidade úmida e seca, porosidade total, espaço de aeração e disponibilidade de água) e químicas (valor de pH e condutividade elétrica), em delineamento inteiramente casualizado, com três repetições. Todos os resultados foram submetidos à análise de variância e, quando estatisticamente significativos, à análise de regressão.Tanto FN quanto FH puros, apresentaram baixa densidade, altos valores de porosidade total e espaço de aeração e baixa retenção de água. Em todas as misturas houve redução da densidade. A adição de FN à turfa manteve alta a porosidade total, aumentou o espaço de aeração e reduziu a disponibilidade de água. FH quando adicionado à turfa reduziu a porosidade e a disponibilidade de água e aumentou o espaço de aeração. FN e FH também elevaram o valor de pH da turfa. No entanto, a adição de FN elevou a condutividade elétrica, enquanto que, a adição de FH a diminuiu significativamente. Considerando-se a disponibilidade dos resíduos da palmeira e as excelentes características do material após a hidrólise ácida, este poderá se constituir em um material básico para formulação de substratos.<hr/>This research aimed to study the possibility of recovery of waste from the canning industry of palm heart as substrates for vegetables. The fiber of Australian king palm (Archontophoenix alexandrae) was used in natura (FN), collected immediately after the heart extraction, and after the acid hydrolysis process (FH), in the proportions 1:1:1 (v:v:v) leaf, "cartridge" (sheaths) and stipes. Materials in pure form (100% FN and 100% FH) and their mixtures with in natura brown peat, in volume proportions (80:20, 60:40, 40:60, 20:80 and 0:100%), were submitted to physical (moist and dry bulk density, total porosity, air space and available water), and chemical analyses (pH and electric conductivity), in completely randomized design with three repetlications. All results were submitted to variance analysis and, when statistically significant, to regression analysis. Both pure FN and FH presented low dry density, high values for total porosity and air space and low water retention. All mixtures with peat showed density reduction. The addition of FN to peat increased total porosity, air space, and reduced available water. FH added to peat reduced the total porosity and available water, and increased the air space. FN and FH also increased the peat pH value. However, the addition of FN increased the electric conductivity, while the addition of FH decreased it significantly. Considering the availability of palm residues and its excellent characteristics after the acid hydrolysis, this may constitute a basic material for the formulation of substrates. <![CDATA[Yield and quality of melon fruit depending on types and doses of biofertilizers]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400409&lng=es&nrm=iso&tlng=es O melão (Cucumis melo) apresenta elevados gastos com adubos minerais, evidenciando a possibilidade da utilização de produtos alternativos como os biofertilizantes. Este experimento teve como objetivo avaliar a produtividade e a pós-colheita da cultura do melão cultivar Mirage seguimento Harper, submetida a doses e tipos de biofertilizantes na presença e ausência de adubação mineral. O delineamento experimental foi em blocos casualizados no arranjo fatorial 4×2+2, referentes a quatro doses de biofertilizantes (0,5, 1,0, 1,5 e 2,0 L/semana), dois tipos de biofertilizantes líquidos (misto de fermentação aeróbica e bovino simples de fermentação anaeróbica) com dois tratamentos adicionais: controle e adubação mineral recomendada. As variáveis analisadas foram produtividade, massa média de frutos, diâmetro de frutos, sólidos solúveis, acidez titulável, firmeza, espessura da polpa e cavidade da polpa. O biofertilizante misto mostrou-se mais eficiente do que o bovino na maioria das variáveis analisadas. A maior produtividade do meloeiro (32,62 t/ha) foi alcançada com a dose de 1,08 L/planta/semana para o biofertilizante misto e com 1,41 L/planta/semana para o bovino (25,87 t/ha). O biofertilizante misto e bovino com a dose 2,0 L/planta/semana foi melhor que o controle e a adubação mineral para espessura e cavidade de polpa.<hr/>Melon (Cucumis melo) has a high demand of mineral fertilization, suggesting the possibility of using alternative products such as biofertilizers. In this experiment we evaluated the yield and postharvest of the melon crop, cv. Mirage (Harper), subjected to different doses (and types) of biofertilizers. The experimental design was randomized blocks in a 4×2+2 factorial arrangement, with treatments constituted of four doses of biofertilizers (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 L/week), two types of liquid biofertilizers (mixed aerobically fermented biofertilizer and pure anaerobically fermented bovine biofertilizer) with two additional treatments: control and recommended mineral fertilization. We analyzed yield, average fruit weight, fruit diameter, soluble solids, titratable acidity, firmness, pulp thickness and central cavity. The mixed biofertilizer was more efficient than pure bovine biofertilizer for most of the analyzed variables. The highest melon yield (32.62 t/ha) was achieved with a dose of 1.08 L/plant/week for mixed biofertilizer and 1.41 L/plant/week for pure bovine biofertilizer (25.87 t/ha). Both the mixed biofertilizer and the pure bovine biofertilizer, at the rate (dose) of 2.0 L/plant/week were better than the control and better than mineral fertilization by the criterion of pulp thickness and central cavity. <![CDATA[Características de tomate producido con agua tratada en interior y exterior de invernadero]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400417&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo de investigación fue determinar el rendimiento y calidad post-cosecha de tomate "Dominador" producido en el interior y exterior de invernadero, irrigado por el sistema de goteo superficial y sub-superficial con agua tratada y agua natural de pozo. El planeamiento experimental fue el de bloques casualizados 3x2, siendo las parcelas constituidas por la calidad de agua agua residual, agua para ferti-riego convencional y agua natural), con 4 repeticiones. No hubo efecto significativo en el interior y exterior del invernadero sobre la productividad, (la calidad de frutos, excepto en la relación de sólidos solubles/acidez de titulación, donde el mayor valor de 2,46, fue para cultivados en el interior del invernadero, y con incremento significativo durante el período de almacenamiento (catorce días) que fue de 102%, lo que indica una calidad superior durante el período de almacenamiento. Los valores de pH de los frutos producidos en el interior y exterior del invernadero durante el periodo de almacenamiento indicaron como frutos ácidos. Los sólidos solubles se elevó y la acidez titulación se redujo durante el periodo de almacenamiento para todos los tratamientos. El tomate presentó vida útil post-cosecha de siete días para todos los tratamientos en ambos ambientes de cultivo y almacenamiento a 27ºC y 60% de humedad relativa.<hr/>The objective of this research was to determine the yield and postharvest quality of tomato "Dominador" produced inside and outside the greenhouse, irrigated by the system of surface and subsurface drip with wastewater and natural water. The experimental design was a randomized block 3x2, the portions being formed by the water quality (wastewater, water for conventional fertigation and natural water), with four repetitions. There was no significant effect of cultivars within and outside the greenhouse on the productivity index, fruit size and quality, except in the ratio of soluble solids/titratable acidity, where the highest value (2.46) was for growing inside the greenhouse, and significant increases (102%) during the storage period (fourteen days), indicating a superior quality during the storage period. The pH of the fruits produced within the greenhouse ranged from 3.95 to 4.31, and values for tomatoes produced outside the greenhouse ranged from 4.00 to 4.22 in pH during the storage. The soluble solids increased and titratable acidity was reduced during the storage period for all treatments. The tomato had shelf-life of seven days for all treatments in both cultivation environments, and stored at 27°C and 60% relative humidity. <![CDATA[Electrical conductivity of nutrient solution and spacing between plants on yield of table beet and lettuce]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400426&lng=es&nrm=iso&tlng=es O mercado de baby leaf é novo no Brasil, bem como os sistemas de produção desta modalidade. Alguns dos poucos produtores hidropônicos existentes estão iniciando a atividade com adaptações no sistema de cultivo, tipo NFT, existente em suas propriedades, porém sem o necessário conhecimento técnico. Assim, objetivou-se com o trabalho avaliar o efeito da condutividade elétrica da solução nutritiva e do espaçamento entre plantas sobre a produção de beterraba e de alface para baby leaf em sistema hidropônico do tipo NFT. Foram realizados dois experimentos independentes, com beterraba e alface, no período de dezembro de 2011 a março de 2012. Os ensaios foram conduzidos em ambiente protegido de 126 m2, localizado no Polo Nordeste Paulista da Agencia Paulista de Tecnologia dos Agronegócios em Mococa-SP. O delineamento experimental foi de blocos casualizados, em esquema de parcelas subdivididas, com quatro repetições. O tratamento principal foi composto de diferentes condutividades elétricas da solução nutritiva (0,4; 0,8; 1,2 e 1,6 dS/m). O tratamento secundário consistiu de diferentes espaçamentos entre plantas (2,5; 5,0 e 10,0 cm) para ambas as espécies estudadas. A colheita foi realizada quando as maiores folhas, de cada espécie, apresentaram comprimento aproximado de 15,0 cm. Não houve interação estatisticamente significativa entre os tratamentos estudados. Para beterraba e alface as maiores produtividades de 5,5 e 3,1 kg/m2 foram obtidas com CE's de 1,6 e 1,4 dS/m, respectivamente. O espaçamento entre plantas de 2,5 cm favoreceu a maior produtividade, independente da espécie utilizada, com médias de 4,2 e 4,9 kg/m2 para beterraba e alface, respectivamente.<hr/>Baby leaf market and production systems are beginning in Brazil. Some of the few hydroponically growers are adapting the nutrient film technique (NFT) system in their farms, however without the necessary knowledge, provided by research, for that. Thus, the aim of this research work was to evaluate the effect of electrical conductivity of nutrient solution and space between plants on table beet and lettuce for baby leaf production in NFT hydroponic system. Two independent experiments were carried out, from December 2011 to March 2012, with table beet and lettuce in a greenhouse of 126 m2, at Northeast Paulista field station of Paulista Agency of Agribusiness Technology in Mococa, São Paulo state, Brazil. The experimental design was a split plot with randomized blocks replicated four times. The main treatment was composed of different electrical conductivities of the nutrient solution (0.4, 0.8, 1.2 and 1.6 dS/m) and the secondary treatment consisted of different spacings between plants (2.5, 5.0 and 10.0 cm) for both species. Harvest was carried out when leaves of each specie reached length of approximate 15.0 cm. Higher yields of 5.5 and 3.1 kg/m2 were obtained with 1.6 and 1.4 dS/m for table beet and lettuce, respectively. The space between plants of 2.5 cm promoted greater yields of 4.2 and 4.9 kg/m2 for table beet and lettuce, respectively. <![CDATA[Adventitious rooting on the Brazilian red-cloak and sanchezia after application of indole-butyric and humic acids]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400434&lng=es&nrm=iso&tlng=es Plant regulators, as well as bioactive fractions of the organic matter, can accelerate the development and increase the efficiency of adventitious rooting in ornamental plants. We evaluated rooting in the Brazilian red-cloak (Megaskepasma erythrochlamys) and sanchezia (Sanchezia nobilis) cuttings in response to application of indole-butyric acid (IBA) and humic acids (HA). Stem cuttings of both species treated with solutions of 0, 250, 500, 1000, 2000 mg/L of IBA and 0, 10, 20, 30, 40 mmol/L of C of HA were placed in 2.0 L plastic pots containing carbonized rice husk, kept in greenhouse. Survival of cuttings, number of leaves and shoot and root fresh and dry matter were evaluated 45 days after. Data were used to run an analysis of variance. We observed the average contrasts, calculated the regression equations and estimated the concentrations that provided the best efficiency in terms of root dry matter. For IBA, 185.4 and 66.8 mg/L were the concentrations that promoted the highest root dry matter accumulation in the Brazilian red-cloak and sanchezia, respectively, with increments of 140 and 22.5% in relation to the control. HA, at 33.6 mmol L-1 of C, increased shoot fresh and dry matter in the Brazilian red-cloak, but reduced root formation compared to the control. In sanchezia, HA at 19.5 mmol L-1 of C promoted increases of 35.9% in root dry matter in relation to the control. We concluded that IBA, in the abovementioned concentrations, increased adventitious rooting in cuttings of both the Brazilian red-cloak and sanchezia, while optimal doses of HA solutions are very likely to improve adventitious rooting in sanchezia, but not in the Brazilian red-cloak.<hr/>O enraizamento adventício de plantas ornamentais pode ser acelerado por meio da aplicação de fitorreguladores e também de frações ativas da matéria orgânica. O objetivo deste trabalho foi avaliar o enraizamento adventício de justícia vermelha (Megaskepasma erythrochlamys) e sanquésia (Sanchezia nobilis) em resposta à aplicação de concentrações de ácido indolbutírico (AIB) e ácido húmico (AH). Estacas caulinares das duas espécies tratadas com soluções de 0, 250, 500, 1000, 2000 mg/L de AIB e 0, 10, 20, 30, 40 mmol/L de C de AH foram colocadas em vasos de plástico de 2,0 L, contendo casca-de-arroz carbonizada como substrato, mantidos em casa-de-vegetação. A sobrevivência das estacas, número de folhas e matéria fresca e seca da parte aérea e de raízes foram avaliadas 45 dias após. Os resultados foram submetidos à análise de variância. Foram observados os contrastes médios, calculadas as equações de regressão e estimadas as concentrações dos fitorreguladores de melhor eficiência em termos de matéria seca de raiz. As concentrações 185,4 e 66,8 mg/L de AIB promoveram os maiores acúmulos de matéria seca da raiz em estacas de justícia e sanquésia, respectivamente, com incrementos de 140 e 22,5% em comparação ao controle. A aplicação de AH na concentração de 33,6 mmol/L de C promoveu aumento no acúmulo de matéria fresca e seca da parte aérea em justícia, mas diminuiu a formação de raízes em relação ao controle. Em sanquésia, a aplicação de AH na concentração de 19,5 mmol/L de C promoveu incrementos de 35,9% no acúmulo de matéria seca da raiz em comparação ao controle. Concluiu-se que a aplicação de AIB nas concentrações citadas acima aumentou o enraizamento adventício de justícia e sanquésia e doses ótimas de soluções de AH provavelmente proporcionam aumentos no enraizamento adventício de sanquésia e diminuições em justícia. <![CDATA[Characterization of potato genotypes for resistance to Diabrotica speciosa]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400440&lng=es&nrm=iso&tlng=es The potato a crop is attacked by many pests, among which the Diabrotica speciosa (Coleoptera: Chrysomelidae) is considered the main one. Because of chemical control failures associated with the requirements of integrated potato production (IPP) requiring sustainable measures, aimed to characterize advanced clones breeding program of Embrapa for resistance to insect infestation in artificial conditions. Tests were performed in a greenhouse without choice of plants and tubers of four clones of Embrapa (C2337-06-02, C2337-18-02, C2342-1-02, C2362-02-02), a standard-resistant clone (NYL 235-4) and a susceptible standard cultivar (Asterix). Results of susceptibility of 'Asterix' and resistance of 'NYL 235-4' and 'C2342-1-02', both in shoots and in tubers, predominated. Thus indicating a typical behavior of tolerance of 'NYL 235-4' and 'C2337-06-02' to insect attack, both in the shoots and in the tubers. Clones C2337-06-02 and C2362-02-02 which expressed resistance to the attack of the young stage of the insect in the tubers. Three potato genotypes derived from the wild species Solanum berthaultii (NYL 235-4, C2337-06-02, C2362-02-02) even under infestation of D. speciosa, showed agronomic traits determinants of greater commercial acceptance of tubers such as maintaining productivity, elongated, skin smoothness and shallower depth of the eye (vegetative bud).<hr/>A cultura da batata é hospedeira de diversos insetos, sendo a vaquinha, Diabrotica speciosa (Coleoptera: Chrysomelidae), um dos mais nocivos. Devido às falhas de controle químico, associadas às exigências da produção integrada da batata (PIB) exigindo medidas sustentáveis, objetivou-se caracterizar clones avançados do programa de melhoramento genético de batata da Embrapa quanto à resistência ao inseto, em condições de infestação artificial. Realizaram-se ensaios sem chance de escolha em casa-de-vegetação, utilizando-se plantas e tubérculos de quatro clones da Embrapa (C2337-06-02, C2337-18-02, C2342-1-02 e C2362-02-02), um clone padrão-resistente (NYL 235-4) e uma cultivar padrão-suscetível (Asterix). Predominaram resultados de suscetibilidade da 'Asterix' e de resistência do 'NYL 235-4' e 'C2342-1-02', tanto na parte aérea como em tubérculos. Evidenciou-se comportamento típico de tolerância de 'NYL 235-4' e 'C2337-06-02' ao ataque do inseto, tanto na parte aérea das plantas como nos tubérculos. Os clones C2337-06-02 e C2362-02-02 manifestaram resistência ao ataque de larvas nos tubérculos. Três clones de batata derivados da espécie silvestre Solanum berthaultii (NYL 235-4, C2337-06-02, C2362-02-02), mesmo sob infestação de D. speciosa, apresentaram caracteres agronômicos determinantes de maior aceitação comercial de tubérculos tais como manutenção de produtividade, formato alongado, película lisa e menor profundidade do olho (gema vegetativa). <![CDATA[Field performance of processing tomato hybrids under bacterial spot and begomovirus pressure]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400446&lng=es&nrm=iso&tlng=es A mancha-bacteriana e a begomovirose são exemplos de doenças importantes em tomate para processamento industrial no Brasil em que a disponibilização de cultivares com resistência é extremamente desejável. No presente trabalho foram conduzidos três ensaios (2010 e 2011) para avaliar híbridos comerciais e experimentais de tomate para processamento industrial em campo, com ocorrência de begomovirose (ensaios 1 e 3) e de mancha-bacteriana (ensaios 2 e 3). O delineamento experimental em 2010 foi blocos ao acaso e, em 2011, blocos ao acaso com parcelas subdivididas, cabendo à parcela a inoculação de Xanthomonas perforans e/ou X. gardneri (com e sem) e, à subparcela, os híbridos. A infecção por begomovírus foi natural. A severidade de ambas as doenças foi mensurada por atribuição visual de notas. Foi calculado a estimativa do efeito relativo de tratamento para severidade das doenças quando tomada em uma única avaliação (ensaios 1 e 2) e a Área Abaixo da Curva de Progresso da Mancha-bacteriana (AACPMab) para a severidade estimada em quatro datas (ensaio 3). Avaliou-se ainda a produtividade nos três ensaios. Foram observadas diferenças significativas entre os híbridos em relação à severidade das doenças estudadas (três ensaios) e produtividade (ensaios 2 e 3). Os híbridos BRS Sena, HF1-50 e BQ-210 tiveram melhor comportamento em relação à begomovirose no ensaio 1. Para a mancha-bacteriana (ensaio 2), sete híbridos tiveram estimativa do efeito relativo (ER) de tratamento inferior a 0,50, porém com muita sobreposição entre os intervalos de confiança. A produtividade variou de 33,7 (BQ 145) a 56,5 t/ha (BRS Sena). No ensaio 3, o híbrido BRS Sena novamente colocou-se entre os materiais com melhor desempenho para begomovirose, enquanto, em conjunto com os híbridos CVR 54, BA 5446 e HMX 7889, apresentou AACPMab significativamente menor que os materiais mais suscetíveis. Em seis híbridos a mancha-bacteriana reduziu significativamente (41,4% em média) a produtividade, que variou de 95,8 (AP 533) a 138,0 t/ha (BA 5446).<hr/>Begomoviruses and bacterial spot are examples of important limiting yield factors for the processing tomato crop in Brazil in which the availability of resistant cultivars is strongly welcome. Three field trials were carried out in 2010 and 2011 to evaluate commercial and experimental processing tomato hybrids under begomovirus (trial 1) and bacterial spot (trials 2 and 3) pressure. Blocks at random were used in trials 1 and 2 (2010), while trial 3 (2011) was carried out in a split-plot randomized blocks design, where Xanthomonas perforans and/or X. gardneri inoculation (yes or no) was tested in main plots and hybrids, in sub-plots. Begomovirus infection was natural. Both diseases were assessed independently by using visual severity rates. Whenever diseases were assessed in a single evaluation (trials 1 and 2), we estimated the treatment relative effect for disease severity (ER); while for multiple evaluations (bacterial spot, trial 3), we calculated the Area Under the Bacterial Spot Progress Curve (AUBSPC). Yield data were also taken. Significant differences were detected for disease severity in the three trials and for yield in trials 2 and 3. Hybrids BRS Sena, HF1-50, and BQ-210 performed better for resistance to begomoviruses in trial 1. For bacterial spot (trial 2), seven hybrids had estimated relative effet lower than 0.50, but with intense confident interval overlapping among hybrids. Yields varied from 33.7 (BQ 145) to 56.5 t/ha (BRS Sena). In trial 3, BRS Sena performed again among the most resistant to begomovirus, and along with CVR 54, BA 5446, and HMX 7889 showed an AUBSPC significantly lower than those of the most susceptible hybrids. In six hybrids the bacterial spot significantly reduced yield (41.4% in average), which varied from 95.8 (AP 533) to 138.0 t/ha (BA 5446). <![CDATA[Fruit yield and bacterial wilt symptoms on eggplant genotypes grown in soil infested with Ralstonia solanacearum]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400453&lng=es&nrm=iso&tlng=es Fruit yield and bacterial wilt symptoms of eggplant genotypes CNPH006, CNPH171, CNPH658, CNPH778, CNPH783, and CNPH785 were quantified in soil naturally infested with Ralstonia solanacearum(race 1, biovar 3) in Brasília, Brazil.Exceptfor CNPH778, all genotypes developed at least one typical wiltedplant. Besides wilt,other symptoms considered for assessing levels of tolerance/resistance among genotypes wereplant death (CNPH006, CNPH171, CNPH658 and CNPH783), leaf chlorosis(CNPH785) and plant dwarfing (all genotypes). The occurrence of bacterial ooze on cut stems was observed in all plants grown in infested beds, including those that did not exhibit wilt symptoms. Plants grown simultaneouslyin noninfested beds of the same dimensions and soil characteristics allowed the comparison ofyield losses due to the pathogen. The genotypes were grouped according to their ability to maintain fruit production in the infested area. CNPH785 was the most tolerant genotype, with no significant loss due to the disease,followed by CNPH783, CNPH778 and CNPH171, with mean losses of 19.3%, 11.4%, and 10.1%, respectively. The genotypes CNPH658 and CNPH006 were the most susceptible, with average losses of 99.53 and 99.32%, respectively.<hr/>A produção de frutos e sintomas de murcha-bacteriana foram quantificados nos genótipos de berinjela CNPH006, CNPH171, CNPH658, CNPH778, CNPH783 e CNPH785 cultivados em solo naturalmente infestado comRalstonia solanacearum, raça 1, biovar 3 em Brasília-DF. Com exceção do genótipo CNPH778, todos os genótipos apresentaram pelo menos uma planta com murcha, sintoma típico da doença.Entretanto, para diferenciar níveis de resistência/tolerância entre os genótipos, foram considerados, além da murcha, os sintomas: seca e morte de plantas (CNPH006, CNPH171, CNPH658 e CNPH783), amarelecimento de folhas (CNPH785) e menor crescimento de plantas (todos os genótipos). A ocorrência de fluxo bacteriano foi constatada em todas as plantas cultivadas nos canteiros infestados, inclusive naquelas que não apresentaram sintomas de murcha. Plantas cultivadas simultaneamente em canteiros não infestados, com as mesmas dimensões e características, permitiram obtenção de dados de produção em áreas infestadas e não infestadas. Os genótipos foram agrupados quanto à sua capacidade de manter a produção de frutos na área infestada.Quando comparados à média obtida na área livre do patógeno, CNPH785 foi o mais tolerante, não apresentando perda na produção, seguido dos genótipos CNPH783, CNPH778 e CNPH171, com perdas médias de 19,3; 11,4 e 10,1%, respectivamente. Os genótipos CNPH658 e CNPH006 foram os mais suscetíveis, com perdas médias de 99,53 e 99,32%, respectivamente. <![CDATA[Pepper seedlings production fertigated with various nutrient solutions]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400458&lng=es&nrm=iso&tlng=es A produção de mudas é uma das etapas mais importantes na produção de hortaliças, principalmente de hortaliças fruto. Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a produção de mudas de pimenta fertirrigadas com diferentes soluções nutritivas, em substrato de fibra de coco. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 4x8, com quatro repetições. O primeiro fator foi composto por quatro soluções nutritivas (0, 50, 75 e 100%) aplicadas via fertirrigação, e o segundo fator foi composto por oito cultivares de pimentas (C1: pimenta Vulcão, C2: pimenta Malagueta, C3: pimenta Tekila, C4: pimenta Ouro, C5: pimenta Doce Comprida, C6: pimenta Cayenne Dedo-de-moça, C7: pimenta Salar e C8: pimenta de cheiro Luna). As mudas foram avaliadas quanto aos parâmetros de desenvolvimento: número de folhas, área foliar, diâmetro do colo, comprimento da raiz principal, altura de plântula e massa seca total. Todas as variáveis foram afetadas pelas concentrações iônicas das soluções nutritivas em todas as cultivares. A concentração de nutrientes na solução de fertirrigação deve ser determinada de acordo com cada cultivar. Para a produção de mudas em sistema floating recomenda-se solução nutritiva com concentração variando de 50-90% para as cultivares C1, C2, C3, C4 e C7; e de 70-90% para as cultivares C5, C6 e C8.<hr/>Seedling production is one of the most important steps in the production of vegetables, mainly for fruit vegetables. We evaluated the production of pepper seedlings in coconut fiber substrate using fertigation. We used a completely randomized design in a factorial scheme 4x8 with four replications. The first factor was composed of four nutrient solutions applied through fertigation, and the second factor comprised eight peppers cultivars (C1: Vulcão pepper, C2: Malagueta pepper, C3: Tekila pepper, C4: Ouro pepper, C5: Doce Comprida pepper, C6: Cayenne Dedo-de-moça pepper, C7: Salar pepper and C8: Luna smell pepper). The seedlings were evaluated for the following development parameters: number of leaves, leaf area, stem diameter, main root length, height and total dry mass. All variables were affected by the ionic concentrations of nutrient solutions in all cultivars. The concentration of nutrients in fertigation solution should be determined according to the cultivar. A concentration ranging from 50 to 90% is recommended for the cultivars C1, C2, C3, C4 and C7; and from 70 to 90% for the cultivars C5, C6 and C8 for production of seedlings in floating system nutrient solution. <![CDATA[Yield of gherkin cultivated in substrate and fertirrigated with different nutrient solutions]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400464&lng=es&nrm=iso&tlng=es O cultivo em substrato vem se expandindo consideravelmente entre os horticultores. No entanto, ainda são escassos estudos para muitas culturas. Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de avaliar a produtividade do maxixeiro cultivado em fibra de coco e fertirrigado com diferentes soluções nutritivas. Os tratamentos foram constituídos pelas soluções nutritivas, tomando-se como base as soluções recomendadas para as culturas do meloeiro e do pepino para o cultivo hidropônico no sistema NFT, utilizando-se três soluções a partir da solução recomendada para o meloeiro (S1: 50%, S2: 100% e S3: 150%) e três soluções a partir da recomendação para o pepino (S4: 50%, S5: 100% e S6: 150%), além de uma solução obtida a partir dos valores médios das soluções nutritivas para o meloeiro e pepino (S7: média de S2 e S5). Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, com sete tratamentos e quatro repetições. Foram realizadas cinco colheitas em intervalos semanais, sendo a primeira aos 60 dias após a semeadura. Foram avaliados os seguintes parâmetros de produtividade: número de frutos por planta, massa média de frutos, diâmetros transversal e longitudinal e a produção de frutos por planta. Existe potencial para o cultivo do maxixeiro em substrato com o uso de fertirrigação, utilizando solução nutritiva com concentração iônica correspondente a 100% da recomendação para a cultura do meloeiro ou em concentração maior que 50% em relação à solução recomendada para o pepineiro.<hr/>Cultivation in substrate has expanded considerably among farmers, but studies are still scarce for many crops. This research was developed at the Universidade Federal do Rio Grande do Norte, in Mossoró, Brazil, to evaluate the yield of gherkin plants cultivated in coconut fiber and fertigated with different nutrient solutions. We used a completely randomized design with seven treatments and four replications. Treatments consisted of different nutrient solutions, based on the recommended solutions for melon and cucumber for the NFT hydroponic system. Three solutions were defined from the recommended solution for melon (S1: 50%, S2: 100% and S3: 150%), three solutions based on recommendations for cucumber plants (S4: 50%, S5: 100% and S6: 150%), and a solution obtained from the average values of nutrient solutions for melon and cucumber plants (S7: average value of S2 and S5). Five harvests were carried out at weekly intervals, the first 60 days after sowing. We evaluated the yield parameters: number of fruits per plant, mean fruit mass, transversal and longitudinal diameters and fruit production per plant. Cultivating gherkin plants on substrate with fertigations is potentially interesting using recommended nutrient solution corresponding to 100% of the recommendation for melon or greater than 50% the solution concentration for the cucumber. <![CDATA[Conservation of Cantaloupe melon cropped under different nitrogen and potassium levels]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400468&lng=es&nrm=iso&tlng=es O trabalho teve por objetivo avaliar a conservação de melão Cantaloupe cultivado em diferentes doses de nitrogênio e potássio via fertirrigação. Para isto, foi realizado o plantio do melão cultivar 'Caribbean Gold' em Mossoró-RN. A adubação foi realizada em kg/ha formando os respectivos tratamentos de N e K2O: (0; 0), (0; 83), (0; 365), (0; 828), (38; 0), (38; 83), (238; 0), (238; 365), (238; 828), (666; 0), (666; 365) e (666; 828). Os frutos foram colhidos aos 60 dias após o transplantio e, após a limpeza, pesagem e tratamento antifúngico do pedúnculo, uma amostra de 12 frutos foi avaliada no tempo zero e os demais foram identificados, revestidos em sacolas de PEBD Life Span, acondicionados em caixas de papelão e armazenados em câmara fria com temperatura de 5+1ºC e 90+2% UR, onde permaneceram por 21, 25 e 29 dias e mais três dias à temperatura de 20+1ºC e 85+2% UR; este período foi denominado vida útil de prateleira. Nos frutos foram avaliados a aparência externa e interna, firmeza da polpa e teor de sólidos solúveis. O delineamento experimental foi blocos casualizados em esquema de parcela subdividida, sendo as parcelas constituídas por doses de nitrogênio e potássio fertirrigados e subparcela em fatorial 3x2, com três períodos de armazenamento (21, 25 e 29 dias após a colheita) e dois períodos de vida útil de prateleira (0 e 3 dias) com duas repetições. O cultivo do melão sob diferentes doses de N e K influenciou a conservação dos frutos. Independente do tratamento e período de armazenamento, os frutos mantiveram boa aparência externa quando armazenados sob refrigeração. Porém, quando retirados das sacolas e colocados a 20°C por três dias, a aparência externa dos frutos foi prejudicada severamente dependendo do tratamento (N e K2O) e período de armazenamento. A aparência interna dos frutos foi depreciada comercialmente, apenas aos 29 dias de armazenamento, quando colocados a 20°C por três dias. Nessa mesma temperatura, a firmeza de polpa dos frutos diminuiu acentuadamente em todos os períodos de armazenamento. Os frutos do tratamento com doses de 666 kg/ha de N e 0 kg/ha de K2O apresentaram maior firmeza de polpa em relação aos frutos do tratamento com doses de 38 kg/ha de N e 83 kg/ha de K2O. O teor de sólidos solúveis dos frutos diferiu com o tratamento (N e K2O) e manteve-se acima de 12%.<hr/>This research was carried out to evaluate the conservation of Cantaloupe melon cropped under different nitrogen and potassium levels via fertigation. The Cantaloupe melon, cultivar 'Caribbean Gold' was cultivated in Mossoró, Rio Grande do Norte state, Brazil. Fertilization constituted the treatments of N and K2O, in kg/ha: (0; 0), (0; 83), (0; 365), (0; 828), (38; 0), (38; 83), (238; 0), (238; 365), (238; 828), (666; 0), (666; 365) e (666; 828). Fruits were harvested 60 days after transplanting and after cleaning, weighing and antifungal treatment of peduncle being carried out, a sample of 12 fruits was evaluated at time zero, the remaining fruits being identified, coated in plastic bags of Life Span PEBD within cardboard boxes and stored in cooler with temperature at 5±1ºC and 90±2% RH where they remained 21, 25 and 29 days and additional three days at 20±1ºC and 85±2% RH. The evaluated fruit characteristics were external (AE) and internal appearance (AI), pulp firmness (PF) and soluble solids (SS). The experimental design was randomized blocks in split plots constituting a 3x2 factoria, plots comprising nitrogen and potassium rates applied through fertigation and the subplots corresponding to three periods of storage (21, 25 and 29 days after harvest) and two shelf life times (0 and 3 days) with two replications. The melon cultivation under different doses of N and K influenced the conservation of fruits. Regardless N and K doses and storage period, fruits maintained good external appearance when stored under refrigeration. However, when removed from the bags and placed at 20°C for three days, external appearance of fruits was severely impaired depending on the treatment (N and K2O) and the storage period. The fruit internal appearance was commercially impaired, only after 29 days of storage, when placed at 20°C for three days. At this same temperature, the pulp firmness decreased sharply in all storage periods. The fruits submitted to treatment with doses of 666 kg/ha of N and 0 kg/ha of K2O showed higher firmness than fruits treated with doses of 38 kg/ha of N and 83 kg/ha of K2O. The soluble solids content of fruits differed among treatments (N and K2O) and remained above 12%. <![CDATA[Yield of onion cultivated in conventional and organic minimum tillage systems with biofertilizers]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400475&lng=es&nrm=iso&tlng=es As respostas em produtividade dos cultivos estão relacionadas, entre outros fatores, ao manejo de adubação e fitossanitário. O objetivo do experimento foi comparar a produtividade da cebola em sistema convencional e orgânico, em cultivo mínimo, relacionando-a a aspectos nutricionais e fitossanitários. Foram conduzidos dois experimentos, safras 2011 e 2012, em Cambissolo Háplico, em Ituporanga. Em 2011 foram aplicados os tratamentos: CONV (adubação mineral e pesticidas indicados para cultura da cebola); AM/CB &amp;amp;#91;adubação mineral e calda bordalesa (CB 0,3%)&amp;amp;#92;; AO (adubação orgânica sem pesticidas); AO/CB (adubação orgânica e CB 0,3%); AO/CB/BF-3% &amp;amp;#91;adubação orgânica, CB 0,3% e pulverização de biofertilizante líquido à base de esterco bovino (PBEB a 3%)&amp;amp;#92;; AO/CB/BF-5% (adubação orgânica, CB 0,3% e PBEB a 5%); AO/CB/BF-10% (adubação orgânica, CB 0,3% e PBEB a 10%). Em 2012, adicionou-se o tratamento AM (adubação mineral sem pesticidas). Utilizou-se a cultivar Empasc 352 Bola Precoce. Os transplantes foram realizados em 12/07/11 e 10/07/12, e as colheitas em 21/11/2011 e 09/11/2012. CONV foi 39% mais produtivo que a média dos tratamentos orgânicos com calda bordalesa e biofertilizantes. Medições indiretas de clorofila foram influenciadas pela fase do ciclo e estresse hídrico. Déficits hídricos reduziram a produtividade comercial total em 34% em CONV e 43% em cultivos orgânicos. Biofertilizantes pulverizados não forneceram nutrientes, em especial N, nas quantidades requeridas; não alteraram a qualidade nutricional, teor e extração de nutrientes pelos bulbos; e não reduziram a incidência de tripes e míldio na cebola.<hr/>The responses in yield of crops are related to fertilization and pest management. The objective of the experiment was to compare the yield of onion in organic and conventional system, under minimum tillage, related to nutritional and plant health aspects. Two experiments were carried out, in 2011 and 2012, over an Haplumbrept soil at Ituporanga, Santa Catarina state, Brazil. In 2011 we established the following treatments: CONV (conventional mineral fertilizer and pesticides), AM/CB (mineral fertilizer and Bordeaux mixture (CB 0.3%)&amp;amp;#92;, AO (organic fertilizer without pest management); AO/CB &amp;amp;#91;organic fertilizer and CB 0.3%); AO/CB/BF-3% &amp;amp;#91;organic fertilizer, CB 0.3% and biofertilizer sprayed liquid of cow manure (PBEB 3%)&amp;amp;#92;; AO/CB/BF-5% (organic fertilizer, CB 0.3% and PBEB 5%); AO/CB/BF-10% (organic fertilizer, CD 0.3% and PBEB 10%). In 2012, we included the AM treatment (mineral fertilizer without pest management). We used the Empasc 352 Bola Precoce cultivar. The seedlings were transplanted in July 21, 2011 and July 9, 2012, and the harvests were made in November 21, 2011 and September 9, 2012, respectively. The CONV treatment was 39% more productive than the average organics with Bordeaux mixture and biofertilizers. Indirect measurements of chlorophyll were influenced by cycle phase and water stress. The water stress reduced the marketable yield in 43% on organic system and 34% in CONV. Biofertilizers did not provide nutrients, especially N, in the required amounts by plants. Also, they did not alter the nutritional quality, content and nutrient uptake by the bulbs, and did not reduce the incidence of thrips and downy mildew in onions. <![CDATA[Meloidogyne ethiopica report in Parana state, Brazil, and reaction of potato cultivars to root-knot nematode]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400482&lng=es&nrm=iso&tlng=es Plantas de batata das cultivares Agata e Caesar debilitadas, com sistema radicular repleto de galhas e empipocamento severo nos tubérculos causado pelo nematoide das galhas (Meloidogyne sp.), foram detectadas em Contenda, município produtor tradicional do estado do Paraná. Posteriormente, fêmeas adultas do nematoide foram extraídas das raízes e tubérculos e submetidas à eletroforese identificando-se Meloidogyne ethiopica (Est E3) pelo perfil das bandas esterásticas reveladas. Utilizando-se uma população pura de M. ethiopica, plantas de batata de diferentes genótipos, mantidas em casa de vegetação em vasos contendo solo esterilizado, foram inoculadas com 5.000 ovos + juvenis de 2o estádio do nematoide por planta. Decorridos 55 dias da inoculação, cada planta foi avaliada quanto ao número de galhas e número de ovos, determinando-se o fator de reprodução do nematoide (FR) nos diferentes materiais testados. A cultivar Eliza comportou-se como moderadamente resistente a M. ethiopica; 'Ana', 'Bel', 'Agata' e 'Catucha', como moderadamente suscetíveis; 'Clara', 'Asterix', 'Cris' e 'Cota', suscetíveis (FR&gt;4,00); e 'Caesar', como altamente suscetível.<hr/>Potato plants of cultivars Agata and Caesar attacked by root-knot nematode (Meloidogyne sp.) showing root systems with multiple galls and protuberances in tubers were detected in Contenda, municipality traditionally producer of the Paraná state. Adult female of Meloidogyne sp. extracted from the potato roots and tubers and submitted to electrophoresis showed esterastic band profile as Meloidogyne ethiopica (Est E3). Using a pure population of M. ethiopica, potato plants of different cultivars, kept in pots with sterilized soil in greenhouse, were inoculated with 5,000 eggs + second stage juvenile of the nematode. Fifty-five days after the inoculation, each plant was evaluated by counting the number of galls and eggs, and determined the nematode reproduction factor (RF) in the different tested genotypes. The cultivar Eliza behaved as moderately resistant to M. ethiopica; 'Ana', 'Bel', 'Agata', and 'Catucha', as moderately susceptible; 'Clara', 'Asterix', 'Cris', and 'Cota', susceptible; and 'Caesar', as highly susceptible. <![CDATA[Phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity of leaves, flowers and roots of goat weed]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400486&lng=es&nrm=iso&tlng=es Ageratum conyzoides (mentrasto or goat weed) has invaluable socio-economic-cultural importante being used as unconventional vegetable in traditional cuisine of Minas Gerais state, Brazil. In folk medicine it is used as a purgative, febrifuge, antiemetic and against colic, ulcers and uterine problems. The objective of this study was to quantify the concentration of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity in ethanol extracts of goat weed, as a step towards analytical and bioanalytical validation of its use as aherbal and/or medication as functional food. Thus, analysis of the levels of phenolic, flavonoids and antioxidant activity (AAT %) were made in ethanol extracts of leaves (EF), flowers (EFL) and roots (ER) of goat weed. Measuring phenolic compounds in EF, ER and EFL, was carried out by the Folin-Ciocalteu method. The content of flavonoids in the extracts was determined using vanillin in acid medium. For the antioxidant evaluation we used the methodology of 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) free radical scavenging method. The experimental design was randomized blocks design, all analyzes being performed with four replications. Data were submitted to analysis of variance and to test at 1% significance. ER had a higher concentration of phenolic compound (23.33 mg/mL), followed by EFL (19.254 mg/mL) and PE (14.722 mg/mL). The highest content of flavonoids was EF (5.726 µg/mL), followed by EFL (5.463 µg/mL) and ER (4.805 µg/mL). The antioxidant activity of EFL (87.62%) was similar to the positive control validating the potential of this species as a functional food and the development of standardized herbal formulation that can be used for preventing of degenerative diseases and cellular aging.<hr/> Ageratum conyzoides (mentrasto) tem valor sócio-econômico-cultural inestimável sendo utilizada como hortaliça não convencional na tradicional culinária de Minas Gerais. Na medicina popular é usada como purgativa, febrífuga, antiemética, em cólicas, úlceras e problemas uterinos. O objetivo deste trabalho foi quantificar o teor de compostos fenólicos, flavonoides e atividade antioxidante em extratos etanólicos de mentrasto, como etapa para validação analítica e bioanalítica do uso como medicamento fitoterápico e/ou como alimento funcional. Assim, nos extratos etanólicos de folhas (EF), flores (EFL) e raízes (ER) de mentrasto fizeram-se análises dos teores de compostos fenólicos, flavonoides e atividade antioxidante (% AAT). O doseamento de compostos fenólicos, em EF, EFL e ER, foi realizado pelo método de Folin-Ciocalteu. Na determinação do teor de flavonoides, nos extratos, utilizou-se vanilina em meio ácido e na avaliação antioxidante, a metodologia do sequestro do radical 2,2-difenil-1-picrilhidrazil (DPPH). O delineamento experimental foi em blocos casualizados; todas as análises foram feitas com quatro repetições, os dados submetidos à análise de variância e teste de média a 1% de significância. ER teve maior concentração de compostos fenólicos (23,333 mg/mL), seguido de EFL (19,254 mg/mL) e EF (14,722 mg/mL). O teor mais elevado de flavonoides foi em EF (5,726 µg/mL), seguido de EFL (5,463 µg/mL) e ER (4,805 µg/mL). A atividade antioxidante de EFL (87,62%) foi semelhante ao controle positivo indicando a potencial ação desta espécie como alimento funcional e o desenvolvimento de formulação fitoterápica padronizada que possa ser utilizada na prevenção de doenças degenerativas e no combate ao envelhecimento celular. <![CDATA[Pruning methods on cucumber plants of Aodai, Japanese and Caipira groups]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400491&lng=es&nrm=iso&tlng=es A poda de ramas em plantas da família Cucurbitaceae é prática bastante controvertida e tem sido questionada por técnicos e produtores que buscam informações sobre a melhoria da produção de frutos, em pepineiro tutorado e cultivado a campo. Neste experimento, avaliou-se produtividade de frutos de três híbridos de pepino, com tutoramento vertical e diferentes tipos de poda. O experimento foi conduzido na área experimental da Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais em Oratórios-MG, de 09 a 12/2010. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados com quatro repetições, no esquema de parcelas subdivididas. Três híbridos de pepino [Aladim (salada), Natsuno Kagayaki (japonês) e Safira (caipira)] constituíram as parcelas e cinco tipos de poda das plantas, as subparcelas. O plantio foi feito por meio de mudas. A colheita iniciou-se aos 52 dias após a semeadura, quando foram avaliados número e massa da matéria fresca dos frutos comerciais e massa da matéria fresca das plantas. O híbrido de maior produção foi Natsuno Kagayaki (62,97 t/ha), enquanto os híbridos Safira e Aladim produziram em média 45,51 e 40,16 t/ha respectivamente. A massa fresca média de frutos não foi influenciada pelo tipo de poda e nem pelos híbridos. O número total de frutos e a produtividade de frutos comerciais foram menores na poda mais drástica, ou seja, quando se fez poda, capação e podas de hastes laterais. Nessa poda ocorreu também redução na massa de matéria fresca da parte aérea da planta. Os tipos de podas realizados não proporcionaram ganhos na produtividade de frutos de pepino, para os três grupos e híbridos avaliados, na região da Zona da Mata Mineira.<hr/>Branch pruning of plants of the Cucurbitaceae family is a very controversial practice. It has been questioned by technicians and farmers who search for information on how to improve fruit yield, especially for the field-grown staked cucumber plants. In this experiment, fruit yield of three cucumber hybrids with vertical staking and different methods of pruning were evaluated. The experiment, carried out at EPAMIG in Oratórios, Minas Gerais state, Brazil, from September to December 2010, was arranged in a randomized block design, with four replications in split plots. The plots were established by three cucumber hybrids [Aladim (salada), Natsuno Kagayaki (japanese) and Safira (caipira)] and the split-plots by five pruning methods. Seedlings were planted and the vertical staking system was applied. Harvesting initiated 52 days after sowing, when number of fruits and fresh mass of fruits and plants were evaluated. The hybrid Natsuno Kagayaki presented the highest yield (62.97 t/ha). Pruning did not influence number of fruits and fresh mass of fruits and plants. Cucumber fruit yield was not influenced by pruning method. In the Zona da Mata region of Minas Gerais, plant pruning does not provide gains in yield and fruit quality for the evaluated groups and hybrids of cucumber <![CDATA[Performance of single-head broccoli cultivars cultivated under high temperature conditions]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400497&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho de cultivares de brócolis tipo inflorescência única produzidas em condições de altas temperaturas, de junho a setembro de 2012, em Cáceres-MT. O estudo foi conduzido utilizando-se delineamento em blocos casualizados, composto por quatro repetições e quinze cultivares de brócolis (Shiguemori, Lord Summer, Marathon, Imperial, Avenger, Salinas, Brócolis de Cabeça, Bozano, Legacy, BRO 68, Bibou, Yahto, Calabrês de Cabeça, Romanesco e Green Storm Bonanza). A temperatura do ar mínima, máxima e média obtidas foram 19,2, 33,4 e 26,3ºC, respectivamente. A cultivar Romanesco não emitiu inflorescência. As cultivares Legacy, BRO 68, Yahto, Avenger e Bozano, apesar de apresentarem as maiores produções, não são recomendadas para condições de altas temperaturas, como na região de Cáceres, por apresentarem alto índice de distúrbios fisiológicos e inflorescências defeituosas. As cultivares Salinas e Imperial constituem os genótipos mais promissores para o cultivo em condições de alta temperatura, por apresentarem boa produção e qualidade de inflorescência<hr/>We evaluated the performance of single-head broccoli cultivars produced under high temperature conditions, from June to September, 2012 in Cáceres, Mato Grosso state, Brazil. The study was carried out using a randomized complete blocks design with four replications, evaluating fifteen broccoli cultivars (Shiguemori, Lord Summer, Marathon, Imperial, Avenger, Salinas, Brócolis de Cabeça, Bozano, Legacy, BRO 68, Bibou, Yahto, Calabrês de Cabeça, Romanesco and Green Storm Bonanza). The minimum, maximum and average temperatures during the research were 19.2, 33.4 and 26.3ºC. Despite presenting the highest yields, cultivars Legacy, BRO 68, Yahto, Avenger and Bozano are not recommended for the region of Cáceres due to major indexes of disorders and defective head. Cultivars Salinas and Imperial proved to be the most promising under high temperature conditions due to high yield and good head quality. <![CDATA[Performance of Chinese cabbage cultivars in Cáceres, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400504&lng=es&nrm=iso&tlng=es A couve-chinesa é uma hortaliça que apresenta alto valor nutricional, sendo a escolha de genótipos adaptados às condições locais importante para o sucesso do seu cultivo. Assim, o presente trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho de cultivares de couve-chinesa cultivadas em condições de altas temperaturas. O experimento foi conduzido na área experimental pertencente à Universidade do Estado de Mato Grosso, em Cáceres-MT, de 8 de abril a 23 de junho de 2011. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso com cinco repetições, sendo avaliadas sete cultivares Granat, Michihilli, Kyoto, Seijin F1, Kinjitsu, AF 74 e AF 66. Avaliou-se o número de plantas pendoadas por parcela, produtividade, peso, diâmetro e altura da cabeça, comprimento do caule, altura da planta, número de folhas da saia e compacidade. Constatou-se que não houve diferença estatística, quanto à produtividade; entretanto, para a produção comercial a cultivar AF 66 apresentou melhor desempenho. A cultivar Seijin apresentou o maior diâmetro da cabeça (13,2 cm). Para altura das plantas os resultados foram inversamente proporcionais ao diâmetro da cabeça. A cultivar Michihilli apresentou a maior média para comprimento do caule (17,4 cm), visto que esta se encontrava com 9,1% das plantas florescida no dia da colheita. A cultivar AF 66 obteve-média de 4,3 para compacidade da cabeça. O número de folhas da saia foi em média 15 para a cultivar Kyoto. Entre as cultivares avaliadas, a AF 66 apresentou o melhor resultado com boa adaptação para a região de Cáceres-MT.<hr/>The Chinese cabbage is a vegetable with high nutritional value. The choice for adapted genotypes to local conditions is important to provide success in its cultivation. Thereby, we evaluated the performance of Chinese cabbage cultivars grown under high temperature conditions. The experiment was carried out in the Universidade Estadual do Mato Grosso, in Cáceres, Mato Grosso state, Brazil, from April 8th to June 23rd, 2011. The experimental design was randomized blocks with five replications. Seven cultivars were evaluated (Granat, Michihilli, Kyoto, Seijin F1 Kinjitsu, AF 74 and AF 66). We evaluated the number of bolted plants, productivity (PT) (t/ha), weight of head (g/plant), head diameter (cm), head height (cm), stem length (cm), plant height (cm), number of leaves of the skirt, and compactness. We found no statistical difference regarding productivity. AF 66 showed a better performance for head production. Seijin presented the highest head diameter (13.2 cm). Plant height results were inversely proportional to the head diameter. Cultivar Michihilli had the highest average value for stem length (17,4 cm), considereing 9.1% of plants flowered on the day of harvest. For head compactness we obtained a score of 4.3 for the cultivar AF 66. 'Kyoto' averaged 15 discarded leaves regarding the number of leaves of the skirt. Among the studied cultivars, AF 66 presented the best result, also showing good adaptation to the hot climate of Caceres. <![CDATA[Genetic resources and breeding of vegetables for and with family farming]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000400508&lng=es&nrm=iso&tlng=es A couve-chinesa é uma hortaliça que apresenta alto valor nutricional, sendo a escolha de genótipos adaptados às condições locais importante para o sucesso do seu cultivo. Assim, o presente trabalho teve como objetivo avaliar o desempenho de cultivares de couve-chinesa cultivadas em condições de altas temperaturas. O experimento foi conduzido na área experimental pertencente à Universidade do Estado de Mato Grosso, em Cáceres-MT, de 8 de abril a 23 de junho de 2011. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso com cinco repetições, sendo avaliadas sete cultivares Granat, Michihilli, Kyoto, Seijin F1, Kinjitsu, AF 74 e AF 66. Avaliou-se o número de plantas pendoadas por parcela, produtividade, peso, diâmetro e altura da cabeça, comprimento do caule, altura da planta, número de folhas da saia e compacidade. Constatou-se que não houve diferença estatística, quanto à produtividade; entretanto, para a produção comercial a cultivar AF 66 apresentou melhor desempenho. A cultivar Seijin apresentou o maior diâmetro da cabeça (13,2 cm). Para altura das plantas os resultados foram inversamente proporcionais ao diâmetro da cabeça. A cultivar Michihilli apresentou a maior média para comprimento do caule (17,4 cm), visto que esta se encontrava com 9,1% das plantas florescida no dia da colheita. A cultivar AF 66 obteve-média de 4,3 para compacidade da cabeça. O número de folhas da saia foi em média 15 para a cultivar Kyoto. Entre as cultivares avaliadas, a AF 66 apresentou o melhor resultado com boa adaptação para a região de Cáceres-MT.<hr/>The Chinese cabbage is a vegetable with high nutritional value. The choice for adapted genotypes to local conditions is important to provide success in its cultivation. Thereby, we evaluated the performance of Chinese cabbage cultivars grown under high temperature conditions. The experiment was carried out in the Universidade Estadual do Mato Grosso, in Cáceres, Mato Grosso state, Brazil, from April 8th to June 23rd, 2011. The experimental design was randomized blocks with five replications. Seven cultivars were evaluated (Granat, Michihilli, Kyoto, Seijin F1 Kinjitsu, AF 74 and AF 66). We evaluated the number of bolted plants, productivity (PT) (t/ha), weight of head (g/plant), head diameter (cm), head height (cm), stem length (cm), plant height (cm), number of leaves of the skirt, and compactness. We found no statistical difference regarding productivity. AF 66 showed a better performance for head production. Seijin presented the highest head diameter (13.2 cm). Plant height results were inversely proportional to the head diameter. Cultivar Michihilli had the highest average value for stem length (17,4 cm), considereing 9.1% of plants flowered on the day of harvest. For head compactness we obtained a score of 4.3 for the cultivar AF 66. 'Kyoto' averaged 15 discarded leaves regarding the number of leaves of the skirt. Among the studied cultivars, AF 66 presented the best result, also showing good adaptation to the hot climate of Caceres.