Scielo RSS <![CDATA[Ciência Rural]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0103-847820140011&lang=en vol. 44 num. 11 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Photosynthetic pigments in Italian ryegrass susceptible and resistant to the herbicide glyphosate]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101901&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho foi quantificar o teor de pigmentos fotossintéticos em biótipos de azevém (Lolium multiflorum) suscetíveis e resistentes ao glyphosate, por dois diferentes métodos, bem como, estabelecer uma correlação entre o índice de clorofila obtido pelo equipamento portátil e a metodologia clássica (clorofila extraível). Um experimento foi conduzido em casa de vegetação e laboratório da Universidade Federal de Santa Maria, Campus de Frederico Westphalen - RS - em esquema fatorial 2X4, em que o fator A equivaleu aos biótipos de azevém (resistente e suscetível a glyphosate) e o fator B a estádios de desenvolvimento das plantas (afilhamento, vegetativo I e II, e reprodutivo). O biótipo de azevém suscetível apresentou maiores teores de clorofila a, b, total e carotenoides, inferindo em um maior potencial competitivo frente ao biótipo resistente ao herbicida. A determinação do teor de clorofila pelo determinador portátil apresentou alta correlação com o método clássico de determinação de pigmentos fotossintéticos, podendo, assim, ser usado com precisão na avaliação deste, proporcionando economia de tempo bem como do uso de reagentes.<hr/>The aim of this study was to quantify the content of photosynthetic pigments in ryegrass (Lolium multiflorum) susceptible and resistant to glyphosate, by two different methods, as well as the correlation between chlorophyll content obtained by portable and classical methodology (chlorophyll extractable). An experiment was conducted in a greenhouse and laboratory of the Federal University of Santa Maria, Frederico Westphalen Campus - RS in a 2X4 factorial scheme, where factor A was equivalent to ryegrass (resistant and susceptible to glyphosate) and factor B to the developmental stages of plant (tillering, vegetative I and II and reproductive stage). The susceptible ryegrass biotype showed higher contents of chlorophyll a, b, and total carotenoids, inferring a superior competitive potential to the herbicide-resistant biotype. The determination of chlorophyll by portable determinato showed high correlation with the classical method of determination of photosynthetic pigments, and can thus be used to assess this accurately, saving time, as well as the use of reagents. <![CDATA[Organic fertilization and botanical insecticides to control two-spotted spider mite in strawberry]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101908&lng=en&nrm=iso&tlng=en Strawberry fields receive several pesticides spraying and residues in fruits are recurrent. Development and application of methods that avoid applying pesticides mostly during fructification period are imminent needs. Comparison of population of two-sppoted spider mite (TSSM) Tetranychus urticae Koch. in organic and mineral fertilized plants (as used by growers) and treated with alternative products were done. Plants were grown in vessels in a greenhouse infested with local population of TSSM. Extracts of Tephrosia voggeli (Hook), neem oil (Azadirachta indica A. Juss.), and lime sulfur were applied three times against TSSM in ten days intervals. Assessments were done three times after each spraying. Interaction between fertilization and spraying alternatives was also assessed but was not significant. TSSM population was about 44% lesser in organic fertilized plants than those in inorganic fertilized. T. voggeli extracts reduced in large amounts TSSM; neem oil reduced in some assessments and an intermediate reduction was found for sulfur lime. Organic fertilization and T. voggeli extracts are potential strategies to manage TSSM and additional studies are proposed to enable wide utilization<hr/>Lavouras de morango recebem várias aplicações de agrotóxicos e resíduos nos frutos são recorrentes. O desenvolvimento e a aplicação de métodos de manejo que evitem a aplicação de pesticidas, principalmente durante o período de frutificação, é uma necessidade iminente. Compararam-se as populações do ácaro rajado Tetranychus urticae Koch. em plantas adubadas com fertilizantes orgânicos e minerais (como o usados por produtores) e tratadas com produtos alternativos. As plantas foram cultivadas em vasos, em casa de vegetação infestada de população local do ácaro. Extratos de Tephrosia voggelii (Hook), óleo de nim (Azadirachta indica A. Juss.) e calda sulfocálcica foram pulverizados três vezes em intervalos de 10 dias. As avaliações foram realizadas três vezes após cada pulverização. A interação entre a fertilização e produtos alternativos em pulverização foi também avaliada, mas não foi significativa. A população do ácaro foi cerca de 44% menor em plantas fertilizadas com fertilizante orgânico do que aquelas com fertilizante mineral. Extrato de T. voggelii reduziu em grande quantidade a população do ácaro; o óleo de nim reduziu em algumas avaliações e redução intermediária foi observada com calda sulfocálcica. Adubação orgânica e extrato de T. voggeli são estratégias potenciais para manejar a população de ácaros e estudos adicionais são propostos para permitir ampla utilização <![CDATA[Natural insecticide based-leaves extract of Piper aduncum (Piperaceae) in the control of stink bug brown soybean]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101915&lng=en&nrm=iso&tlng=en This research aimed to evaluate the insecticide potential of the leaves extract of Piper aduncum (L.) (Piperaceae) on development of brown stink bug, Euschistus heros (F.), major pest in soybean crop in Mato Grosso State. For this a bioassay was conducted with eggs, nymphs and adults of this stink bug, using the concentrations 0.5; 1.0; 2.0; 4.0 and 8.0%, of the extract acetonic of P. aduncum and acetone for control. It was evaluated the numbers of unviable eggs, nymphs death and longevity, fecundity and fertility of the adults. In the immersing eggs bioassay, all concentrations greater than 1% unviable more than 70% of the eggs, while in the contact bioassay only 19% of the eggs were unviable in 8% concentration, differing of control. In nymphs bioassay the concentrations of 8% and 4% caused death of 72% and 52%, respectively. In adults bioassay all concentrations tested reduced significantly the survival and reproduction of the insects. Thus is evidence that P. aduncum is a potential plant for stink bug control, because it had deleterious action in all development phases on E. heros. <hr/>Esta pesquisa avaliou o potencial inseticida do extrato de folhas de Piper aduncum (L.) (Piperaceae) sobre o desenvolvimento do percevejo marrom, Euschistus heros (F.), a principal praga da soja no Mato Grosso. Para este estudo, foram realizados bioensaios com ovos, ninfas e adultos do percevejo, utilizando as concentrações de 0,5; 1,0; 2,0; 4,0 e 8,0%, do extrato acetônico de P. aduncum e como controle acetona P.A. Foram avaliados o número de ovos inviáveis, a mortalidade de ninfas e a longevidade, fecundidade e fertilidade dos adultos. No bioensaio de imersão dos ovos, todas as concentrações maiores que 1% tornou inviável mais de 70% dos ovos, enquanto, no bioensaio de contato, apenas 19% dos ovos foram inviabilizados na concentração 8%, diferindo do controle. No bioensaio com ninfas, as concentrações de 8% e 4% ocasionaram morte de 72% e 52%, respectivamente. No bioensaio com adultos, todas as concentrações testadas reduziram significativamente a sobrevivência dos insetos e a reprodução dos insetos. Assim, ficou evidente que P. aduncum é uma planta com potencial para o controle do percevejo marrom, pois teve ação deletéria em todas as fases de desenvolvimento de E. heros. <![CDATA[Selectivity of pesticides used in peach orchards on eggs and pupae of the predator Chrysoperla externa]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101921&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com este trabalho avaliar a seletividade de dezenove agrotóxicos utilizados na cultura do pessegueiro sobre ovos e pupas do predador Chrysoperla externa em condições laboratoriais (temperatura 25±1ºC, umidade relativa 70±10% e fotofase 14 horas). Os agrotóxicos foram pulverizados diretamente sobre ovos e pupas por meio de uma torre de Potter, utilizando a máxima dosagem recomendada para a cultura do pessegueiro. Foi avaliada a viabilidade de ovos e pupas, além da fecundidade e fertilidade de adultos emergidos de pupas tratadas. Os agrotóxicos foram classificados para ovos em função da redução na eclosão e, para pupas, em função do efeito total, conforme a escala de toxicidade proposta pela IOBC. A maioria dos agrotóxicos avaliados (8 inseticidas, 8 fungicidas e 2 herbicidas) se mostrou inócua (classe 1) a ovos e pupas, com redução na eclosão de larvas e efeito total em pupas inferiores a 30%. A exceção se deu para o inseticida óleo mineral, que reduziu a eclosão de larvas em 69,55% quando pulverizado em ovos e proporcionou efeito total em pupas de 36,22%, sendo classificado como levemente nocivo (classe 2) a ovos e pupas de C. externa <hr/>This research aimed to evaluate the effect of nineteen pesticides used in peach orchards on eggs and pupae of the predator Chrysoperla externa in bioassays carried under laboratory conditions (temperature of 25±1ºC, relative humidity 70±10% and 14 hours photophase). The pesticides were directly sprayed on eggs and pupae trough a Potter tower using the maximum recommended dosage for peach orchards. It was evaluated eggs and pupae viability, in addition to fecundity and fertility of adults emerged from treated pupae. The pesticides were classified to eggs according to reduction in eggs hatch, and to pupae according to the total effect into IOBC toxicity categories. Most of pesticides evaluated (8 insecticides, 8 fungicides and 2 herbicides) were harmless (category 1) to eggs and pupae, with a reduction in eggs hatch and total effect to pupae lower than 30%, except for the insecticide mineral oil, which reduced eggs hatch in 69.55% and caused a total effect of 36.22% in pupae, being therefore classified as slightly harmful (category 2) to eggs and pupae of C. externa <![CDATA[Sweet potato tuberous roots yield under different soil managements]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101929&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study aimed to assess the sweet potato tuberous roots yield under different soil managements and harvesting periods. The experimental design was in randomized blocks in split-plot scheme. The plots corresponded to four soil managements: conventional tillage with Urochloa decumbens straw incorporated and making mounds (PCCP), conventional tillage without straw and with making mounds (PCSP), reduced tillage with straw on the soil surface (PRCP) and reduced tillage without straw (PRSP). The subplots were divided in four harvesting periods: 90, 120, 150 and 180 days after planting. The study showed that sweet potato crop has higher total and commercial tuberous roots yields due to higher numbers of total and commercial roots in soil under conventional tillage with (PCCP) and without straw (PCSP). Thus, the conventional tillage is better to the sweet potato crop.<hr/>Este trabalho objetivou avaliar a produtividade de raízes tuberosas de batata-doce em diferentes sistemas de preparo do solo e épocas de colheita. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em esquema de parcelas subdivididas. As parcelas corresponderam a quatro sistemas de preparo do solo: preparo convencional com palha de Urochloa decumbens incorporada e confecção de leiras (PCCP), preparo convencional sem palha e com confecção de leiras (PCSP), preparo reduzido com manutenção de palha na superfície (PRCP) e preparo reduzido sem palha (PRSP); e as subparcelas, a quatro épocas de colheita: 90, 120, 150 e 180 dias após plantio. Entre os sistemas estudados, a cultura da batata-doce apresenta maiores produtividades total e comercial de raízes tuberosas em função de maiores números total e comercial de raízes tuberosas em solo manejado sob preparo convencional, tanto com (PCCP) como sem palha (PCSP). Assim, o preparo convencional do solo é mais adequado ao cultivo da batata-doce. <![CDATA[Adaptability and stability of coffee genotypes in the organic cultivation in Minas Gerais, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101936&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho teve como objetivo comparar a adaptabilidade e estabilidade de cultivares de café quanto à média de produtividade anual e de biênios, pelo método de EBERHART &amp;amp; RUSSEL (1996), e selecionar cultivares de café para o cultivo orgânico em Minas Gerais. Os experimentos foram conduzidos em três locais, em delineamento de blocos casualizados com trinta genótipos e três repetições. Uma análise se baseou na produtividade média anual de quatro colheitas (2005/2006, 2006/2007, 2007/2008 e 2008/2009) com o total de doze ambientes. A outra análise considerou a média de dois biênios (2005/2006 e 2006/2007; 2007/2008 e 2008/2009) com o total de seis ambientes. A análise em que se considerou a média da produtividade do biênio apresentou redução expressiva do coeficiente de variação ambiental. Por isso, foi possível identificar mais cultivares com adaptabilidade e estabilidade para o cultivo orgânico. Conclui-se que a análise de adaptabilidade e estabilidade com base na produtividade de biênio é mais segura para a seleção de cultivares. Considerando essa premissa, as cultivares 'Catucaí Vermelho 36/6', 'Catuaí Vermelho IAC 15' e 'Siriema 842' são indicadas somente para os ambientes favoráveis. As cultivares 'Sabiá 708', 'IBC Palma 1', 'Catucaí Amarelo 24/137', 'Oeiras MG 6851' e as linhagens H518 e H514 são indicadas para o cultivo orgânico em locais com ambientes similares aos avaliados em Minas Gerais.<hr/>The aim of this research was to compare the stability and adaptability of coffee cultivars in relation to the average annual yield and to the biannual yield by the method of EBERHART &amp;amp; RUSSELL (1996), and select coffee cultivars for organic cultivation in Minas Gerais. The experiments were conducted at three sites in randomized block design with thirty genotypes and three replications. An analysis was based on the annual average yield of four crops (2005/2006, 2006/2007, 2007/2008 and 2008/2009) resulting in twelve environments. The other analysis considered the average of two biannual (2005/2006 and 2006/2007; 2007/2008 and 2008/2009) with a total of six environments. The analysis in which was considered that average biannual yield enabled a significant reduction in the coefficient of environmental variation. Thus, it was possible to identify cultivars with more adaptability and stability to organic cultivation. It was concluded that the analysis of stability and adaptability based on the biannual yield is more precise for selecting cultivars. Considering this premise the cultivars 'Catucaí Vermelho 36/6', 'Catuaí Vermelho IAC 15' and 'Siriema 842' are promising only for favorable environments. The cultivars 'Sabia 708', 'IBC Palma 1', 'Catucaí Amarelo 24/137', 'Oeiras MG 6851' and the lines H518 and H514, stood out in organic farming in similar environments like the locations evaluated in Minas Gerais. <![CDATA[Imidazolinone leaching in response to different irrigation management on rice cultivated soil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101943&lng=en&nrm=iso&tlng=en Os herbicidas utilizados no Sistema Clearfield(r) de produção de arroz irrigado caracterizam-se por serem móveis no solo. Tal mobilidade contribui para a contaminação ambiental e intensificação do residual no solo. A irrigação por inundação utilizada na lavoura arrozeira é uma das principais causas de livixiação de imidazolinonas, contudo, manejos alternativos de irrigação podem contribuir para sua diminuição. Assim, o objetivo do trabalho foi estimar, através de bioensaio, a lixiviação de imidazolinonas frente a diferentes manejos de irrigação. Para isso, foram conduzidos dois experimentos em casa de vegetação e em colunas de solo. Em ambos, foram testados três manejos de irrigação, sendo eles: contínuo, intermitente e capacidade de campo. Os herbicidas foram aplicados na superfície do solo e, após 48 horas, iniciou-se a irrigação. Aos 45 e 90 dias de irrigação, para o primeiro e segundo experimentos, respectivamente, as colunas de solo foram cortadas longitudinalmente e realizou-se bioensaio utilizando solo das diferentes profundidades. Os resultados permitem concluir que a mistura formulada imazapic + imazapyr apresenta maior lixiviação. Para os herbicidas testados isoladamente, o imazapic lixivia mais, seguido do imazethapyr e imazapyr. Os manejos de irrigação contínuo e intermitente não diferem entre si e promovem maior lixiviação dos herbicidas, quando comparado ao solo na capacidade de campo<hr/>Herbicides used in Clearfield(r) rice system are characterized to be mobile in soil. This mobility contributes to environmental contamination and intensifies the residual in the soil, due to the upward movement during the off-season. The flooded irrigation used on rice crops is the main cause of imidazolinones leaching. However, alternative practices can be used to minimize leaching of herbicides. This research aimed to evaluate the effects of different irrigation management on leaching of imidazolinone herbicides. For this, two experiments were conducted using soil columns in a greenhouse and testing three irrigation managements: continuous, intermittent and field capacity. The herbicides were applied to soil surface and after 48 hours irrigation started. At 45 and 90 days of irrigation for the first and second trials, respectively, bioassay was carried out using different soil layers. Results showed that the formulated mixture of imazapyr + imazapic showed the greatest leaching potential. For individually herbicides tested, imazapic was the most leached one, followed by imazethapyr and imazapyr. Continuous and intermittent irrigation managements did not differ and promoted greater leaching potential of herbicides compared to soil at field capacity <![CDATA[Irrigation with Irrigás, Class A pan and an low cost controller in the organic cultivation of lettuce]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101950&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente estudo teve como objetivo comparar um sistema automático de baixo custo a outras duas técnicas de manejo (sistema Irrigás e tanque classe A) na cultura da alface (Lactuca sativa L.) com relação à operacionalidade dos sistemas, custo dos equipamentos, lâminas aplicadas e dados de produção da cultura. O cultivo foi desenvolvido num delineamento experimental de blocos ao acaso, com quatro tratamentos casualizados em seis blocos. Os tratamentos foram caracterizados pelo sistema Irrigás, tanque Classe A (TCA) e pelo uso de um acionador automático de baixo custo para irrigação (AAI), em duas tensões de água no solo (9,0kPa e 12,0kPa). Foram avaliados dados de lâmina aplicada, eficiência no uso da água e as variáveis de produção, área foliar, massa fresca e seca da parte aérea, diâmetro e altura da cabeça. Não houve diferença significativa entre os tratamentos para nenhuma das variáveis de produção avaliadas(P&gt;0,05) e as lâminas totais referentes aos diferentes métodos de manejo foram próximas à evapotranspiração de referência (ETo) acumulada no período. A eficiência no uso da água nos tratamentos TCA, AAI/9kPa, Irrigás, AAI/12kPa foi, respectivamente, 241,4; 217,9; 205,5 e 267,1kg ha-1 mm-1, enquanto as produtividades foram respectivamente, 32,80; 28,86; 28,80 e 35,45Mg ha-1. Os resultados obtidos são próximos de valores reportados na literatura, permitindo concluir que as metodologias de manejo avaliadas foram eficientes para o cultivo de alface, e que, dessa forma, a escolha do método dependerá da disponibilidade de mão-de-obra e também do nível de treinamento do agricultor.<hr/>The objective of the present research was to compare an low cost controller with two other techniques of irrigation management, Irrigas system and Class A pan, in the cultive of lettuce (Lactuca sativa L.),concerning operability of systems, equipment costs, applied depths and crop yield data. The cultivation was developed in a randomized complete blocks design with four treatments randomized in six replicates. The treatments were characterized by the system Irrigás, Class A pan (TCA) and the use of automatic irrigation of low cost device (AAI) in two different soil water tensions (9.0kPa and 12.0kPa). Data of irrigation depth, water use efficiency and production variables leaf area, fresh and dry weight of shoots, diameter and height of the head were evaluated. There wasn't significant difference between treatments for any of the production variables evaluated (P&gt;0.05) and total irrigation depths were related to different management practices and close to the evapotranspiration estimated reference (ETo) accumulated in the period. The water use efficiency in treatments TCA, AAI/9kPa, Irrigás, AAI/12kPa were, respectively, 241.4, 217.9, 205.5 and 267.1kg ha-1 mm-1, while the productivities were, respectively, 32.80, 28.86, 28.80 and 35.45Mg ha-1. The results obtained are close to values reported in the literature, allowing to conclude that the evaluated methodologies were efficient for growing lettuce and thus the method chosen would depend on the availability of skilled manpower and also of the level of farmer training. <![CDATA[Soil chiseling and poultry litter fertilization: effects on soil structural recovery under Tifton 85 production]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101956&lng=en&nrm=iso&tlng=en A produção intensiva de forrageiras para fenação aumenta os riscos de degradação física do solo e a escarificação, associada ou não com a adubação orgânica, pode ser alternativa para a recuperação estrutural desses solos. Assim, objetivou-se avaliar os efeitos da escarificação do solo, da adubação orgânica e adubação mineral, na densidade e porosidade do solo e na produtividade da Tifton 85. O experimento foi conduzido em uma área cultivada por dez anos para feno com Tifton 85. Apenas a escarificação promoveu alterações significativas nos atributos físicos do solo, principalmente na profundidade de 0,03-0,08m, mantendo-se por pelo menos nove meses. O curto período entre a escarificação e o primeiro corte para fenação prejudicou a produtividade da Tifton 85, porém não houve diferença na produtividade acumulada entre os manejos do solo ao fim de uma estação de crescimento da pastagem. A produtividade foi maior para os tratamentos com reaplicação de nitrogênio mineral em relação à testemunha, sendo que a produtividade com o uso de cama de aves foi inferior à adubação mineral no somatório dos quatro cortes da gramínea<hr/>The intensive forage production for hay increases the risk of soil physical degradation and soil chiseling, with or without organic and mineral fertilization, could be alternatives to soil structural recovery. The objective of this study was to evaluate the soil chiseling and poultry litter fertilization effects on soil bulk density and porosity and Tifton 85 production. The experiment was conducted in a soil with a ten years hay production with Tifton 85. Significant changes in soil physical properties occurred only with chiseling, especially at 0.03-0.08m depth, keeping for at least nine months. The short period between the first cut and chiseling harmed the Tifton 85 production, with no difference between the soil management in the end of Bermuda grass growing season. The productivity was higher in treatments with nitrogen reapplication. Tifton 85 with poultry litter produced less dry matter than with mineral fertilizer on tfhe sum of four cuts of Bermuda grass <![CDATA[The incorporation of limestone in consolidated no-tillage system reduces carbon stock in soil macroaggregates]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101962&lng=en&nrm=iso&tlng=en Estoques de carbono em macroagregados do solo possuem relação com a taxa de sequestro de C no solo em sistema plantio direto. Objetivou-se avaliar os estoques de carbono em macroagregados (12,5-19,0mm) em função do revolvimento ocasional e/ou da calagem de um Latossolo Vermelho Distroférrico típico textura muito argilosa, sob sistema plantio direto há 17 anos em Pato Branco, sudoeste do Paraná. A partir de outubro de 2009, foi avaliado um experimento em parcelas sub-subdivididas, tendo como parcelas, épocas de amostragens após 6, 12 e 20 meses do revolvimento do solo e/ou calagem; nas subparcelas, manejos de solo, sem e com revolvimento do solo com uma aração e uma gradagem; e, nas sub-subparcelas, níveis de calagem, sem e com calcário para elevar o índice de saturação por bases para 70%. Dos 6 aos 12 meses, a aplicação de calcário em superfície ou incorporado aumentou os estoques de C dos macroagregados na camada de 0,10-0,20m. Após 20 meses, a incorporação de calcário em solo reduziu os estoques de C dos macroagregados somente na camada de 0-0,10m. Assim, a calagem na superfície é fundamental para a manutenção e aumento dos estoques de C em macroagregados de solo sob sistema plantio direto, mantendo-o consolidado<hr/>Carbon stocks in soil macroaggregates are related to the rate of soil C sequestration in no-tillage system. This study aimed to evaluate carbon stocks in macroaggregates (12.5 to 19.0mm) as a function of the occasional tillage and/or liming of a Hapludox loamy clayey under no-tillage for 17 years in Pato Branco, Paraná southwest, Brazil. Starting from October 2009, it was evaluated an experiment with split-split plots, with plots as sampling dates after 6, 12 and 20 months of the occasional tillage and/or liming; the subplots as soil management, with and without occasional soil tillage with plowing and disking; and as sub-subplots, liming levels, with and without limestone to raise the base saturation index to 70%. From 6 to 12 months, the limestone application on surface or incorporated increased C stocks of macroaggregates in the 0.10-0.20m layer. After 20 months, the incorporation of limestone in soil reduced C stocks in macroaggregates only in the 0-0.10m layer. Thus, the surface liming is essential for the maintenance and enhancement of C stocks in macroaggregates of no-tillage system, keeping it consolidated <![CDATA[Control of leaf diseases in wheat with low spray volume equipments]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101966&lng=en&nrm=iso&tlng=en A utilização de equipamentos de pulverização com menor volume de aplicação no controle de doenças é uma tendência na agricultura. Portanto, este trabalho tem por objetivo determinar a eficiência de equipamentos com baixo volume de aplicação no controle de doenças foliares do trigo. O experimento foi conduzido em duas safras agrícolas e três cultivares no município de Santa Maria, RS. Os tratamentos constituíram-se de diferentes equipamentos de pulverização, sendo eles: pontas hidráulicas do tipo leque (XR 110015) e cone vazio sem indução de ar (TX-VK6), ambos com volume de aplicação de 120L ha-1, atomizadores rotativos de discos, utilizando baixo volume oleoso (BVO(r)), com volumes de aplicação de 24L ha-1 e 34L ha-1 e uma testemunha sem aplicação. As gotas geradas pelos equipamentos (densidade, diâmetro mediano volumétrico) foram avaliadas através da utilização de papéis hidrosensíveis. Também foram avaliadas a severidade da mancha amarela e da ferrugem da folha. A utilização de bicos hidráulicos com volume de aplicação de 120L ha-1 apresentaram as maiores eficiências no controle das doenças. O atomizador rotativo de discos com volume de aplicação de 34L ha-1 apresentou eficiência no controle das doenças semelhantes ao bico hidráulico. A densidade de gotas foi superior a 40 gotas cm-2 em todos os tratamentos, mesmo nos tratamentos com atomizadores rotativos de disco com baixo volume de aplicação. O controle das doenças não apresentou relação direta com a cobertura mensurada pelos cartões hidrosensíveis<hr/>The use of spraying equipments with lower spray volume at disease control is a tendency in agriculture. The study aimed to determinate the efficiency of low spray volume at the wheat leaf diseases control. The experiment was carried during two harvest years and three cultivars in Santa Maria, RS. The treatments were constituted of different spraying equipments: hydraulic nozzle (XR 110015) and hollow cone (TX-VK6), both with spray volume of 120L ha-1, rotary-disk atomizer using low volume in oil, with spray volume of 24L ha-1 and 34L ha-1 and a control treatment without application. The droplets generated by the equipments (density, medium volumetric diameter) were evaluated throughout the use of water sensible cards. Also were evaluated the yellow leaf blight and leaf rust. The use of hydraulic nozzle at spray volume of 120L ha-1 showed higher efficiency on the disease control. The rotary-disk atomizer with spray volume of 34L ha-1 showed similar efficiency in the disease control of hydraulic nozzle. The droplet density was superior to 40 droplets cm-2 in all treatments, also at the rotary-disk treatments with low pulverization rates. The disease control did not show direct relation with the coverage measured by the water sensible cards <![CDATA[Peripheral speed of the plate in seed meters of corn and soybean]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101973&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da velocidade periférica do disco dosador de sementes em mecanismos dosadores pneumáticos e de disco alveolado horizontal, com as culturas do milho e soja, em ensaio de laboratório. Os tratamentos foram compostos por quatro velocidades periféricas (0,09, 0,18, 0,28 e 0,38m s-1) em combinação com quatro mecanismos dosadores (dois pneumáticos de pressão negativa e dois de disco alveolado horizontal) em delineamento blocos ao acaso com três repetições. Os mecanismos foram comparados por teste de médias e, para as velocidades periféricas, traçaram-se equações de regressão. Foram avaliados os percentuais de espaçamentos aceitáveis, múltiplos e falhos entre sementes por meio do espaçamento teórico nominal resultante de cada tratamento. O percentual de espaçamentos aceitáveis reduziu de maneira linear com o aumento da velocidade periférica do disco para ambas as culturas. Para a cultura do milho, os mecanismos dosadores pneumáticos apresentaram resultados superiores aos de disco alveolado nas velocidades periféricas mais elevadas. Para a cultura da soja, os dosadores pneumáticos apresentaram melhor desempenho na média dos tratamentos. De maneira geral, quanto menor a velocidade periférica do disco, melhor a regularidade de distribuição de sementes de milho e soja.<hr/>The purpose of this study was to evaluate the effect of peripheral speed of the disc in pneumatic and horizontal plate metering mechanisms, with corn and soybean seeds, in laboratory test. The treatments consisted of four peripheral speeds (0.09, 0.18, 0.28 and 0.38m s-1) in combination with four metering mechanisms (two pneumatic and two horizontal plate) in split-plot design with three replications. The mechanisms were compared by mean test and, for peripheral speeds, draw up regression equations. The index of the acceptable, multiple and fail between seeds through the theoretical nominal spacing's resulting from each treatment. The acceptable spacing's index decreased linearly with increasing peripheral speed of the disc to both cultures. For corn, the pneumatic metering mechanisms showed better results to the horizontal plate in higher peripheral speeds. For soybean, the pneumatic feeders performed better on the average of treatments. In general, how much lower the peripheral speed of the plate, better the regularity of seeds distribution of corn and soybean. <![CDATA[Land use change from the sugar cane expansion in the western region of São Paulo state, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101980&lng=en&nrm=iso&tlng=en A demanda por alternativas energéticas tem aumentando a produção mundial de biocombustíveis e, consequentemente, o cultivo das culturas agrícolas. No Brasil, o lançamento dos veículos bicombustíveis propiciou a retomada da importância da produção de etanol e, consequentemente, numa nova fase de expansão do cultivo de cana-de-açúcar. Diversas questões relacionadas à sustentabilidade da produção de biocombustíveis têm sido discutidas na literatura, tais como o efeito na produção de alimentos e na segurança alimentar, o impacto ambiental da mudança do uso da terra e os efeitos sociais no campo. Este trabalho pretende analisar as mudanças no uso da terra na região Oeste Paulista, provocadas pela expansão do cultivo da cana-de-açúcar. Na última década (2003 a 2012), a região Oeste Paulista representou mais da metade da expansão dessa cultura no estado de São Paulo, maior estado produtor brasileiro. O método utilizado foi o Modelo Shift-Share, que, por meio da decomposição da variação das áreas, possibilitou calcular os efeitos escala e substituição das principais atividades em análise. Este trabalho revela que a expansão da cultura da cana-de-açúcar na região estudada ocorreu predominantemente pela substituição de áreas de pastagem e, consequentemente, da atividade pecuária<hr/>The demand for energy alternatives to oil are increasing global biofuel production and, consequently, the biofuel crops cultivation. In Brazil, the emergence of flex-fuel vehicles resumed the importance of ethanol production, resulting in a new phase of Brazilian sugar cane crop expansion. Several issues related to the sustainability of biofuel production have been discussed in the literature, such as the effect on food production and food security, the environmental impact of land use change and social effects in the field. This study aims to analyze the land use change in the Oeste Paulista region, caused by the expansion of sugar cane cultivation. Between 2003 and 2012, the Oeste Paulista region represented more than half of the expansion of this crop in São Paulo state, the largest producer in Brazil. This paper used the Shift-Share model to decompose the agricultural areas variation and to calculate the replacement of the main activities analyzed. The results revealed that, in the analyzed region, the expansion of sugar cane area has occurred predominantly by replacing pasture and, consequently, by cattle activity <![CDATA[Cultural landscape and the new possibilities for familiar rural activity]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101988&lng=en&nrm=iso&tlng=en O reconhecimento do patrimônio pelo conceito de paisagem cultural já é difundido na Europa pela Convenção da UNESCO de 1992, mas ainda é recente no Brasil, com a chancela do IPHAN em 2009 e sua aplicação em 2011, nos núcleos rurais de imigração alemã de Rio da Luz e Testo Alto, em Santa Catarina. Este estudo tem o objetivo de evidenciar alternativas para a gestão de tal área, e os resultados, obtidos através da metodologia de apoio à decisão (MCDA-C), aplicada à Superintendência do IPHAN, apontam a continuidade da atividade familiar rural como fundamental para que a paisagem cultural seja preservada e valorizada.<hr/>The cultural heritage recognition through the concept of cultural landscape is already widespread in Europe since 1992 UNESCO Convention, but it is recent in Brazil, with the label created by IPHAN in 2009 and its implementation in 2011, in the rural german immigration areas called Rio da Luz and Testo Alto, in Santa Catarina. This study aims to show alternatives for the management of these areas and the results obtained through the multicriteria methodology for decision aiding (MCDA-C) applied with IPHAN managers demonstrate the continuity of rural family activity as fundamental for the cultural landscape preservation. <![CDATA[Fruits, seeds and seedlings morphology of Averrhoa bilimbi L. derived from two stages of maturation]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001101995&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho teve por objetivo descrever as características morfológicas de frutos, sementes e plântulas de Averrhoa bilimbi L. oriundas de frutos imaturos e maduros. Os frutos de A. bilimbi foram separados de acordo com a sua coloração em frutos imaturos e maduros. O registro das características morfológicas dos frutos, sementes e plântulas foram realizados por meio de ilustrações manuais, fotografias e descrições de todos os aspectos morfológicos. Para o estudo da morfologia da germinação e plântula, foram semeadas quatro repetições de 25 sementes sobre substrato papel mata-borrão e levadas ao germinador tipo B.O.D., regulado à temperatura constante de 30°C e regime de luz contínua. Os frutos tanto imaturos como maduros variaram apenas quanto ao tamanho, consistência e coloração, sendo as demais características comuns à espécie. As sementes dos frutos imaturos e maduros diferenciaram-se quanto à turgescência dos tecidos, assim como sua coloração, brilho e textura. A germinação é do tipo epígea e fanerocotiledonar, com início no sétimo dia e término no décimo quinto dia após semeadura, com a obtenção da plântula normal. <hr/>This study aimed to describe the fruits, seeds and seedlings morphological characteristics of Averrhoa bilimbi L. immature and mature fruits. The A. bilimbi fruits were separated according to color in immature and mature fruits. The record of fruits, seeds and seedlings morphological characteristics were performed by means of manual illustrations, photographs and morphological aspects descriptions. To study the germination and seedling morphology were take four replications of 25 seeds sown on blotter paper substrate and brought to B.O.D. adjusted in constant temperature 30°C under continuous light. The immature and mature fruits varied only in size, consistency and color, and other characteristics were common to the species. The seeds of immature and mature fruits could distinguished regarding the tissues turgor, as well as its color, luster and texture. The germination is phanerocotylar and epigeal, commencing on the seventh day and ending on the fifteenth day after seeding by obtaining normal seedling. <![CDATA[Phenotypic variability in a population of globe artichoke]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102003&lng=en&nrm=iso&tlng=en The existence of variability is a prerequisite for genetic improvement in plants. Globe artichoke is a high nutritious vegetable with medical value, representing a profitable alternative for rural producers. This research was conducted with the aim of evaluating the phenotypic variability in a commercial cultivar of artichoke (Cynara cardunculus var. scolymus L) established from seeds. Field plants were assessed when primary head reached commercial stage. An amount of 21 quantitative and 5 multicategoric characters were assessed. The quantitative data were submitted to multivariate analysis. For quantitative characters the distance between individuals varied from 3.0 to 50.9, revealing high intrapopulation variability. The greater relative contribution characters for genetic divergence were the primary head fresh mass (79.88%) and bottom fresh mass (8.43%). This indicates the possibility of plant selection for head quality in this population. The clustering analysis through UPGMA method, based on quantitative characters, allowed the formation of five groups. For multicategoric traits, the similarity among individuals varied from 1.22% to 100%. Within the existing population variability, it was possible to select plants with superior quantitative traits desirable for in natura consumption, as primary head fresh weight and length, bottom fresh mass, bract basis length and width, as well as non-quantitative traits as round head shape, absence of thorn and presence of violet color in the head.<hr/> A existência de variabilidade é um pré-requisito para o melhoramento genético em plantas. A alcachofra é uma hortícola de alto valor nutritivo e medicinal, representando uma alternativa rentável para os produtores rurais. Este trabalho objetivou avaliar a variabilidade fenotípica de uma cultivar comercial de alcachofra (Cynara cardunculus var. scolymus L) estabelecida por sementes. As plantas foram cultivadas no campo e avaliadas quando o capítulo primário atingiu o estádio comercial. Foram avaliados 21 caracteres quantitativos e cinco multicategóricos, com posterior análise multivariada. Para os caracteres quantitativos, a distância entre os indivíduos variou de 3 a 50,9, revelando elevada variabilidade intrapopulacional. Os caracteres com maior contribuição relativa para divergência genética foram a massa fresca do capítulo primário (79,88%) e massa fresca do fundo (8,43), indicando a possibilidade de seleção de plantas com qualidade de capítulo nesta população. A análise de agrupamento pelo método UPGMA, com base nos caracteres quantitativos, permitiu a formação de cinco grupos. Para as variáveis multicategóricas, similaridade entre os indivíduos variou de 1.22% a 100%. Foi possível selecionar indivíduos com características superiores quanto aos principais caracteres quantitativos desejáveis para o consumo in natura, como: massa fresca e comprimento do capítulo primário, massa fresca de fundo, comprimento e largura da base das brácteas, comprimento das brácteas externas, bem como características não quantitativas como capítulo de formato circular, ausência de espinhos e presença de cor violeta no capítulo. <![CDATA[Potential for ornamental use of pepper accessions]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102010&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho foi avaliar o potencial ornamental de dez acessos de pimenta Capsicum spp. procedentes da Coleção de Germoplasma da Universidade Federal do Piauí, Brasil. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, no Departamento de Fitotecnia, do Centro de Ciências Agrárias, no município de Teresina, Piauí, obedecendo ao delineamento experimental inteiramente casualizado, com três repetições. Na caracterização morfoagronômica dos acessos, conforme orientação do Bioversity International, utilizaram-se os seguintes descritores qualitativos e quantitativos para o gênero Capsicum: forma da folha, hábito de crescimento da planta, antocianina no nó da planta, posição da flor, cor da corola, cor do fruto no estado intermediário e maduro, forma do fruto, forma do ápice do fruto, textura da epiderme do fruto, comprimento do fruto, comprimento do pedicelo, persistência do fruto maduro e altura da planta. Dentre os dez acessos avaliados, sete foram considerados com potencial ornamental: CGC-06 (C. chinense), CGC-07 (C. chinense), CGC-11 (C. annuum var. glabriusculum), CGC-23 (C. chinense), CGC-36 (C. annuum var. glabriusculum), CGC-59 (C. annuum var. glabriusculum) e CGC-67 (C. annuum var. glabriusculum). O CGC 11 apresentou estética mais harmoniosa, com flores eretas, as quais são de fácil percepção; frutos eretos e vistosos e folhas de formato lanceolado.<hr/>The objective of this research was to evaluate the potential for ornamental use of ten Capsicum spp. accessions from Germplasm Collection of Federal University of Piauí, Brazil The experiment was carried out in a greenhouse at the Department of Plant Science, Centre of Agricultural Sciences, in Teresina City, Piauí State, according to the completely randomized design, with three replications. In the morphoagronomic characterization of pepper accessions, according to Bioversity International, the following qualitative and quantitative descriptors for the Capsicum genus were used: leaf shape, plant growth habit, anthocyanin node of the plant, flower position, color of the corolla, fruit color and mature in the intermediate state, fruit shape, fruit shape of apex of the texture of the fruit skin , fruit length, length of pedicel, persistence of ripe fruit and plant height. Among the ten accessions, seven were considered with ornamental potential: CGC-06 (C. chinense), CGC-07 (C. chinense), CGC-11 (C. annuum var. glabriusculum), CGC-23 (C. chinense), CGC-36 (C. annuum var. glabriusculum), CGC-59 (C. annuum var. glabriusculum) and CGC-67 (C. annuum var. glabriusculum). The CGC 11 was the more harmonious aesthetic accession, by presenting erect flowers , which are easy to read; erect and showy fruits and lanceolate leaves format. <![CDATA[Fitting nonlinear autoregressive models to describe coffee seed germination]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Cumulative germination of coffee has a longitudinal behavior mathematically characterized by a sigmoidal model. In the seed germination evaluation, the study of the germination curve may contribute to better understanding of this process. The aim of this study was to evaluate the goodness of fit of Logistic and Gompertz models, with independent and first-order autoregressive errors structure, AR (1), in the description of coffee (Coffea arabica L.) line Catuai vermelho IAC 99 germination, at five different potential germination. The data used were from an experiment conducted in 2011 at the Seed Analysis Laboratory of the Federal University of Lavras. The Logistic and Gompertz nonlinear models were appropriately adjusted to the percentage germination data. The Gompertz model with first-order autoregressive errors structure was the best to describe the germination process<hr/>A germinação acumulada de sementes de café tem um comportamento longitudinal matematicamente caracterizado por um modelo sigmoidal. Na avaliação de sementes, o estudo da curva de germinação pode contribuir para melhor entendimento de tal processo. O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade do ajuste dos modelos Logístico e Gompertz, com estrutura de erros independentes e autorregressivos de primeira ordem, AR(1), na descrição de germinação de sementes de café (Coffea arabica L.), linhagem Catuaí vermelho IAC 99, em cinco diferentes potenciais de germinação. Os dados utilizados foram provenientes de um experimento conduzido no ano de 2011 no Laboratório de Análises de Sementes da Universidade Federal de Lavras. Os modelos não lineares Logístico e Gompertz se ajustaram adequadamente aos dados de porcentagem de germinação acumulada. O modelo Gompertz com estrutura de erros autorregressivos de primeira ordem apresentou-se como o melhor para descrever o processo germinativo ao longo do tempo <![CDATA[Thermochemical inactivation of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella enterica Enteritidis by essencial oils]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102022&lng=en&nrm=iso&tlng=en O controle do crescimento microbiano tanto na indústria de alimentos quanto em ambientes hospitalares é de extrema importância. Entretanto, observa-se aumento da resistência dos microrganismos aos desinfetantes mais empregados, observando-se a necessidade de estudos com novos antimicrobianos. Assim, o objetivo desse trabalho foi avaliar a atividade antimicrobiana e a curva de morte termoquímica de soluções desinfetantes de óleos essenciais sobre Escherichia coli, Staphylococcus aureus e Salmonella Enteritidis. Foram utilizados os óleos essenciais de Thymus vulgaris (tomilho), Elettaria cardamomum (cardamomo), Eugenia caryophyllus (cravo botão) e Foeniculum vulgare dulce (funcho doce). As concentrações mínimas inibitórias foram determinadas utilizando-se a técnica de diluição em placas. As concentrações testadas foram de (%): 0,00; 0,25; 0,5; 1,0; 2,0; 2,5; 3,0; 3,5; 4,0; 4,5; e 5,0. Escherichia coli foi a única bactéria sensível a todos os óleos em concentrações abaixo de 5%. Cravo da índia não inibiu o crescimento de S. aureus nas concentrações testadas. Somente o óleo essencial de tomilho inibiu o crescimento de Salmonella Enteritidis. Observando-se as curvas de morte termoquímica de S. aureus, nota-se que a solução desinfetante contendo óleo essencial de tomilho foi a mais eficiente, tanto a 25 quanto a 40°C, sendo necessário apenas 10min. de contato para não serem mais detectadas células viáveis. A solução desinfetante contendo 0,25% de óleo essencial de tomilho, tanto a 25 quanto a 40°C, eliminou as células de S. Enteritidis após10min. de contato. Já pra E. coli , os melhores resultados foram obtidos com as soluções desinfetantes contendo óleos essenciais de funcho doce e cravo da índia a 25 e 40°C e tomilho a 40°C. Todos os tratamentos, exceto aqueles contendo óleo essencial de cardamomo, reduziram o número de células viáveis das bactérias testadas em pelo menos 5 ciclos log, sendo considerados adequados para utilização como desinfetantes<hr/>The control of microbial growth in the food industry and in hospital environments is extremely important. However there is increasing resistance of microorganisms to disinfectants normally applied, which leads to the need for new antimicrobial studies. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity and thermochemical death curve of disinfectant solutions from essential oils on Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella Enteritidis. The essential oils of Thymus vulgaris (thyme), Elettaria cardamomum (cardamom), Eugenia caryophyllus (clove bud) and Foeniculum vulgare dulce (sweet fennel) were used. The minimum inhibitory concentrations were determined using dilution technique in Petridish. The concentrations tested were (%): 0.00 , 0.25, 0.5, 1.0 , 2.0, 2.5 , 3.0, 3.5, 4.0 , 4.5, and 5.0. Escherichia coli were the only bacteria sensitive to all oils at concentrations below 5%. Cloves did not inhibit the growth of S. aureus at the concentrations tested. Only the thyme essential oil inhibited the growth of Salmonella Enteritidis. Observing the thermochemical death curves of S. aureus one can see that the disinfectant solution containing thyme essential oil was the most effective, both at 25 and 40°C, requiring only 10min contact to no longer detecte viable cells. The disinfectant solution containing 0.25% thyme essential oil, both at 25 and 40°C removed S. Enteritidis cells after 10min. contact. For E. coli the best results were obtained with disinfectant solutions containing fennel and sweet clove essential oils at 25 and 40°C and thyme at 40°C. All treatments, except that containing cardamom essential oil, reduce the number of viable bacteria cells tested in at least 5log cycles, being considered suitable for use as disinfectants <![CDATA[Macrobrachium amazonicum: an alternative for microbiological monitoring of aquatic environments in Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102029&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study aimed to evaluate the role of the Amazon River prawn, Macrobrachium amazonicum, as carrier of Candida spp., by analyzing the correlation between Candida spp. from these prawns and their environment (surface water and sediment), through M13-PCR fingerprinting and RAPD-PCR. For this purpose, 27 strains of Candida spp. were evaluated. These strains were recovered from the gastrointestinal tract of adult M. amazonicum (7/27) from Catú Lake, Ceará State, Brazil and from the aquatic environment (surface water and sediment) of this lake (20/27). Molecular comparison between the strains from prawns and the aquatic environment was conducted by M13-PCR fingerprinting and RAPD-PCR, utilizing the primers M13 and OPQ16, respectively. The molecular analysis revealed similarities between the band patterns of eight Candida isolates with the primer M13 and 11 isolates with the primer OPQ16, indicating that the same strains are present in the digestive tract of M. amazonicum and in the aquatic environment where these prawns inhabit. Therefore, these prawns can be used as sentinels for environmental monitoring through the recovery of Candida spp. from the aquatic environment in their gastrointestinal tract<hr/>Este estudo teve como objetivo avaliar o papel do camarão Macrobrachium amazonicum como carreador de Candida spp. do ambiente aquático, por meio da análise da correlação entre Candida spp. isoladas desse camarão e do seu ambiente (água de superfície e sedimento) através das técnicas de M13-PCR fingerprinting e RAPD-PCR. Para tanto, 27 cepas de Candida spp. foram avaliadas. Essas cepas foram recuperadas a partir do trato gastrointestinal de M. amazonicum adultos (7/27), oriundos da lagoa do Catú, Ceará, Brasil, e do meio aquático (águas superficiais e sedimentos) desse lago (20/27). A comparação molecular entre as cepas de camarões e o ambiente aquático foi conduzida por M13-PCR fingerprinting e RAPD-PCR, utilizando os iniciadores M13 e OPQ16, respectivamente. A análise molecular revelou semelhanças entre os padrões de bandas de oito isolados de Candida com o iniciador M13 e 11 isolados com o primer OPQ16, indicando que elas estão presentes no trato digestivo de M. amazonicum e no ambiente aquático, onde esses camarões habitam. Portanto, essa espécie de camarão pode ser usada como sentinela para monitoramento ambiental através da recuperação de Candida spp. do ambiente aquático, a partir do seu trato gastrointestinal <![CDATA[Deforming mandibular osteomyelitis in a cow caused by Trueperella pyogenes]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102035&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study reports an unusual case of deforming mandibular osteomyelitis in a cow caused by Trueperella (Arcanobacterium) pyogenes, on the face of the ventrolateral caudal portion of the right branch of the mandible. Fragment aspired of lesion by fine needle allowed cytological characterization, isolation and identification of T. pyogenes. Radiographic examination showed marked periosteal reaction in the right mandible, numerous lytic areas and cortical bone destruction. Despite of treatment based on in vitro antimicrobial sensitivity test, it was recommended the euthanasia due to progressive worsening of the cow's condition. Multiple abscesses were observed in the mandibular region at necropsy. Pyogranuloma was characterized in histological exam. Sampled material collected from the lesion after necropsy resulted in microbiological reisolation of T. pyogenes <hr/>Relata-se caso incomum de osteomielite mandibular deformante em vaca, causada por Trueperella (Arcanobacterium) pyogenes, na face ventro-lateral da porção caudal do ramo direito da mandíbula. A punção aspirativa de fragmento da lesão permitiu a caracterização citológica, o isolamento microbiano e identificação de T. pyogenes. Exame radiográfico mostrou acentuada reação periodontal na mandíbula direita, com predomínio de áreas líticas e destruição da cortical óssea. Apesar da instituição do tratamento baseado no teste de sensibilidade microbiana in vitro, foi recomendada a eutanásia, em virtude da piora progressiva do estado geral do animal. No exame post-mortem foram observados múltiplos abscessos na lesão que, histologicamente, foi caracterizada como piogranuloma. A colheita de material da região mandibular afetada, após a necropsia, resultou no reisolamento microbiológico de T. pyogenes <![CDATA[Nutritional and environment aspects of canine obesity]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102039&lng=en&nrm=iso&tlng=en A obesidade é a doença nutricional mais frequente em cães, leva a uma série de alterações nas funções corporais e limita a longevidade dos animais. Vários fatores contribuem para o desenvolvimento da obesidade em cães, como genética, raça, idade, falta de atividade física, composição calórica dos alimentos, tipo e a forma de alimentação, distúrbios hormonais, medicamentos e fatores relacionados com os proprietários. Devido à falta de estudos sobre os aspectos nutricionais e ambientais envolvidos no desenvolvimento da obesidade canina, o presente trabalho objetivou obter estas informações por meio de enquetes a proprietários. Foram realizadas 254 entrevistas com proprietários de cães com sobrepeso ou obesos, atendidos em Hospitais Veterinários Universitários. Selecionaram-se cães com escore de condição corporal (ECC) de 6 a 9, de acordo com escala descrita por LAFLAMME (1997). A maioria dos cães acometidos eram fêmeas adultas castradas, sem raça definida (33%) ou Poodles (17%). De acordo com 36% dos respondentes, o excesso de alimento era a possível razão do ganho de peso dos animais. Apenas 52% dos proprietários tentaram realizar controle de peso do seu animal, principalmente reduzindo a quantidade de alimento. Não houve correlação entre a condição corporal do proprietário, nível de escolaridade, renda familiar e ambiente domiciliar dos proprietários com o ECC dos animais. As informações obtidas podem auxiliar na identificação dos fatores nutricionais e ambientais envolvidos no desenvolvimento da obesidade em cães, podendo adotar medidas preventivas e desenvolver melhores estratégias para o tratamento<hr/>Obesity is the most common nutritional disease in dogs and may cause many changes in body systems and limit the longevity of the animals. Many factors contribute to the development of obesity in dogs, as genetics, breed, age, lack of physical activity, caloric food composition, type and form of nutrition, hormonal disorders, medicine, and factors related to the owners. Due to the lack of studies on the nutritional and environmental aspects involved in the development of canine obesity, the present study aimed to obtain information through owners surveys. Interviews with 254 owners of overweight or obese dogs were conducted at University Veterinary Hospitals. Dogs were selected through body condition score (BCS) from 6 to 9, according to the scale described by LAFLAMME (1997). The data were coded, tabulated and submitted to frequency analysis and correlation (Spearman Test). Most affected dogs were castrated adult female of mixed breeds (33%) or poodles (17%). For most respondents (36%), food excess was the possible reason for the weight gain of pets. Only half of the owners have tried to achieve weight control of their pet, especially reducing the amount of food. There was no correlation between body condition of the owner, educational level, family income and home environment of the owners with pets BCS. Information obtained may help identifying nutritional and environmental factors involved in the development of obesity in dogs and can provide better preventive measures and strategies for treatment <![CDATA[Biometry by ultrasonography of the epaxial and pelvic musculature in equines trained with Pessoa's rein]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102045&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study aimed to evaluate the use of Pessoa's rein in training equine, as a support in exercise training, on biometry by ultrasonography of the epaxial (Longíssimus Dorsi, Gluteus Medius e Musculus Multifidus) and pelvic musculature (Biceps Femoris e Semitendinosus). Thereby, eight Quarter Horse mares was used, with eight years on average age, 400kg of body weight, trained with the Pessoa's rein twice a week, for two months. Variables were measured before and after training, consisting of assessment thickness (cm) of the Longíssimus Dorsi and cross-sectional area (cm2) of muscles, Gluteus Medius, Biceps Femoris, Semitendinosus and Musculus Multifidus. It observed a significant effect of training with Pessoa's rein, on the Biceps Femoris (P&lt;0.01) and Musculus Multifidus (P&lt;0.01), which the average cross-sectional area at the final evaluation were of 28.66cm2 and 14.29cm2, respectively. Thus it can be conclude that training with Pessoa's rein modifies muscular function, promoting hypertrophy Musculus Multifidus and Biceps Femoris of horses<hr/>Objetivou-se avaliar o emprego da rédea Pessoa no treinamento de equinos atletas, como auxiliar de condicionamento físico, sobre a biometria avaliada pela ultrassonografia das musculaturas epaxial (Longíssimus Dorsi, Gluteus Medius e Musculus Multifidus) e pélvica (Biceps Femoris e Semitendinosus). Foram utilizadas oito éguas da raça Quarto de Milha, com idade média de cinco anos, 400kg de peso vivo, treinadas com a rédea Pessoa duas vezes por semana, durante dois meses. As variáveis foram mensuradas, antes e após o treinamento, consistindo das avaliações de espessura (cm) do Longíssimus Dorsi e área transversal (cm2) dos músculos, Gluteus Medius, Biceps Femoris, Semitendinosus e Musculus Multifidus. Observou-se efeito significativo do treinamento com rédea Pessoa sobre os músculos Biceps Femoris (P&lt;0,01) e Musculus Multifidus (P&lt;0,01), no qual os valores médios da área transversal, na avaliação final, foram de 28,66cm2 e 14,29cm2, respectivamente. Concluiu-se que o treinamento com a rédea Pessoa modifica o funcionamento muscular, promovendo a hipertrofia do Musculus Multifidus e Biceps Femoris de equinos <![CDATA[Analysis of the relationship between occlusal and clinical parameters and the need for incisor reduction in confined horses - a retrospective study]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102052&lng=en&nrm=iso&tlng=en The purpose of this retrospective study was to evaluate the relationship between occlusal and clinical parameters and the need for incisor shortening in horses. It was based on the retrospective analysis of the dental charts of 75 confined horses. Body condition score, shape of incisors, presence of dysmastication, excursion to molar contact (EMC) distance before and after cheek teeth occlusal adjustment were evaluated. History of difficult to riding, dysmastication and digestive problems was also considered. The initial measurement of lateral excursion to molar contact (EMC) revealed incisor occlusal surface abnormalities in 45 (60%) horses and long incisors (EMC&gt;15mm) in five (6.6%) horses. Considering clinical examination and history data the need for reduction of incisor length was significant when EMC exceeded 15mm (P&lt;0.0001) and when based on dental shape, clinical history of dysmastication and/or digestive problems or body condition score was also significant (P&lt;0.05). In confined horses, the decision to shorten and align the incisor teeth should be based on observation and history of dysmastication and digestive problems, body condition score, incisors shape and EMC distance. The need for incisor reduction should be determined before dental intervention and reassessed following cheek teeth oclusal adjustment<hr/>O objetivo deste estudo foi avaliar a relação entre parâmetros clínicos e oclusais e a necessidade de redução de dentes incisivos de equinos. Este estudo foi baseado na análise retrospectiva dos odontogramas de 75 cavalos estabulados. Foram analisados o escore corpóreo, o formato dos incisivos, a presença de disfagia, a extensão da excursão lateral da mandíbula no ponto de início do contato molar (ELCM) antes e após o ajuste oclusal molar / pré-molar (M/PM). Foram considerados os históricos de dificuldades de equitação, problemas digestórios e mastigatórios. O exame inicial revelou anormalidade de oclusão em 45 (60%) equinos e incisivos longos (ELCM&gt;15mm) em 5(6,6%). Após o ajuste oclusal M/PM, mais 14 (18,6%) equinos apresentaram ELCM &gt;15mm. Considerando-se os parâmetros oclusais e clínicos em conjunto, foi significante a necessidade de redução dos incisivos quando a ELCM foi maior que 15mm (P&lt;0.0001). A análise individual da presença de distúrbios de oclusão de incisivos, do escore corpóreo magro e regular, da presença e histórico de disfagia e do histórico de dificuldades na condução a necessidade de redução de incisivos com ELCM&gt;15mm foi significante (P&lt;0.05). A decisão de redução do tamanho de dentes incisivos em cavalos confinados deve ser baseada na observação e histórico de disfagia e problemas digestórios, escore corpóreo, formato dos incisivos e na extensão da ELMC. A necessidade de redução dos incisivos deve ser determinada antes e reavaliada após o ajuste oclusal molar/pré-molar <![CDATA[Application of random regression models using different data structures]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102058&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram utilizadas 3.202 primeiras lactações de vacas da raça Holandesa de quatro fazendas da região Sudeste, para verificar a influência da estrutura de dados de produção de leite sobre os parâmetros genéticos. Foram testados quatro arquivos com diferentes estruturas: controles semanais (CS), arquivo mensal (CM), bimestral (CB) e trimestral (CT), com 122.842, 30.883, 15.837 e 12.702 controles, respectivamente. Um modelo de regressão aleatória foi empregado nas análises, considerando os efeitos genético aditivo e o de ambiente permanente de animal, como aleatórios. Os efeitos fixos, grupos de contemporâneos (GC) foram comuns para todos os arquivos de dados e foram compostos por fazenda, mês e ano do controle, além da co-variável idade da vaca ao parto (regressão linear e quadrática). As estimativas de herdabilidade apresentaram tendências mais semelhantes entre os arquivos de dados CS, CM e CB. O arquivo de dados CB apresentou estimativas de parâmetros genéticos com as mesmas tendências e magnitudes que os arquivos CS e CM, permitindo afirmar que não houve influência da estrutura dos dados sobre as estimativas dos componentes de (co)variância e que o controle leiteiro poderia ser realizado em uma estrutura CB<hr/>A total of 3.035 lactations of Holstein cows from four farms in the Southeast, to check the influence of data structure of milk yield on the genetic parameters. Four dataset with different structures were tested, weekly controls (CW) with 122.842 controls, monthly controls (CM) 30.883, bimonthly controls (CB) with 15,837 and quarterly controls (CQ) with 12,702. The random regression model was used and was considered as random additive genetic and permanent environment effects, fixed effects of the contemporary groups (herd-year-month of test-day) and age of cow (linear and quadratic effects). Heritability estimates showed similar trends among the data files analyzed, with the greatest similarity between dataset CS, CM and CB. The dataset submitted all the CB estimates of genetic parameters analyzed with the same trend and similar magnitude to the CS and CM dataset, allowing the claim that there was no influence of the data structure on estimates of covariance components for the dataset CS, CM and CB. Thus, milk recording could be accomplished in a CB structure <![CDATA[Cactus pear forage production under different plant densities]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102064&lng=en&nrm=iso&tlng=en Entre as práticas e técnicas empregadas para obtenção de maior produtividade de massa seca, a escolha do arranjamento de plantas é, entre as decisões de manejo das plantas cultivadas, uma das mais importantes, associada à escolha da cultivar e do sistema de cultivo. Em função do exposto, objetivou-se com este trabalho avaliar a produtividade de forragem de palma forrageira cultivada em diferentes densidades de plantio. O experimento foi instalado no Campo Experimental do CPATC - Embrapa, em Frei Paulo - SE. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, com parcelas subdivididas e quatro repetições. As parcelas foram representadas por genótipos de palma forrageira (Miúda, Redonda e Gigante) e as subparcelas pelas seguintes densidades de plantio (10.000, 20.000, 40.000 e 80.000 plantas ha-1). Os genótipos de palma forrageira apresentam comportamento diferente quanto ao número de cladódios na 1a inserção e no número de cladódios por planta. O aumento da densidade de plantio reduz o comprimento e a largura do cladódio. Existe comportamento diferencial dos genótipos quanto à capacidade produtiva em diferentes densidades. A palma forrageira Miúda apresenta melhor potencial produtivo no cultivo adensado. Já a palma Redonda e Gigante tem maior teor de umidade na massa verde da forragem, e, em cultivo adensado, a palma forrageira reduz a massa verde e seca por planta<hr/>Plant arrangement is one of the most important among management decisions of cultivated plants among the practices and techniques employed to obtain higher productivity of dry matter, due to its association to cultivar choice and cultivation system. The current research evaluates forage yield at different planting densities. The experiment was conducted in the CPATC-Embrapa experimental field in the municipality of Frei Paulo SE Brazil. Experimental design consisted of randomized blocks with split plot and four replications. The plots were the genotypes of forage cactus (small, rounded and giant size) and subplots followed planting densities (10,000; 20,000; 40,000 and 80,000 plants ha-1). Cactus forage genotypes exhibit different behavior with regard to number of cladodes in the first insertion and in the number of cladodes per plant. Increased planting density reduces the cladodes length and width. A differential behavior of genotypes exists with regard to the yield capacity for different densities. The small forager cactus has the best production potential in dense growth, whereas the round and giant-sized cactus have a higher rate of humidity in green mass. Forager cactus reduces green and dry mass per plant in dense culture <![CDATA[Population structure of Girolando breed]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102072&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo neste estudo foi avaliar a estrutura genética da população de bovinos da raça Girolando no Brasil. Analisou-se o arquivo de pedigree de 26.969 animais, composto de 3.031 machos e 23.938 fêmeas. O nível de conteúdo de informação do pedigree na geração atual foi 61%, mostrando ser de qualidade moderada. O coeficiente de endogamia médio e o coeficiente de relação médio da população Girolando foram 0,11 e 0,13%, respectivamente. O tamanho efetivo da população, considerando a geração completa traçada, foi 188, acima do nível crítico. Do total de 9.457 ancestrais que contribuíram para a população de referência, 457 explicaram 50% da variabilidade genética da população. O número efetivo de fundadores foi 551 e o de ancestrais 393. O intervalo médio de geração foi de 5,26 anos, sendo ligeiramente maior nas trilhas gaméticas mãe-filho e pai-filha. A partir dos coeficientes estimados, pode-se concluir que a endogamia nos rebanhos da raça Girolando foi de pequena magnitude e que as práticas de acasalamento foram adequadas durante o período avaliado. No entanto, é importante continuar com o monitoramento desses coeficientes a fim de prevenir perda de variabilidade genética<hr/>The aim of this study was to evaluate the population structure of Girolando cattle in Brazil. The pedigree file contained 26,969 individuals, from which 3,031 were males and 23,938 were females. The average level of completeness of the pedigree in the current generation was of reasonable quality (61%). Inbreeding and average relatedness coefficients were low: 0.11 and 0.13%, respectively. Estimates of effective population size considering the full generations traced was 188, which is above the critical level range. The number of ancestors that contributed to the reference population was 9,457 animals, from which 457 explained 50% of the genetic variability of the population. The effective number of founders and the effective number of ancestors in this population were, respectively, 551 and 393. The average generation interval was 5.26 years, slightly higher in genetic pathways dam-son and sire-daughter. The inbreeding in the Girolando breed was of small magnitude, indicating that the current practices of mating were adequate during the study period. However, it is important to continue monitoring these coefficients in order to prevent loss of genetic variability <![CDATA[Fermentative characteristics in sugarcane silage with maniçoba]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102078&lng=en&nrm=iso&tlng=en A utilização da silagem de cana-de-açúcar apresenta benefícios que têm despertado interesse de produtores e pesquisadores. No entanto, algumas limitações, principalmente relacionadas ao seu padrão de fermentação, têm constituído grande desafio para utilização desta forrageira. Com objetivo de avaliar a inclusão de maniçoba sobre as características fermentativas na silagem de cana-de-açúcar, foi elaborado experimento em delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (níveis de inclusão: 0, 20, 30 e 40%) e seis repetições. Após 90 dias do fechamento dos silos, foram determinadas as perdas na forma de gases, perda total e recuperação de matéria seca e produção de efluentes. Os silos então foram abertos e obtido o extrato aquoso das silagens, foram determinados os teores dos ácidos orgânicos (acético, butírico, lático e propiônico), etanol, N-NH3, NT e valores de pH. À medida que se aumentou o nível de inclusão de maniçoba, foi observada redução de 67% nas perdas por gases e de 23,3% na produção de efluente, enquanto a concentração de etanol foi reduzida de 25,6 a 2,7%. As máximas concentrações de ácido lático (2,4%), acético (2,2%) e propiônico (0,03%) foram encontradas em silagens contendo 40% de maniçoba, enquanto que, para o ácido butírico, decresceu linearmente. Em todas as silagens, o pH encontrado mostrou-se adequado ao processo de ensilagem (variação de 3,4 a 3,7). O maior nível de inclusão de maniçoba em silagens de cana-de-açúcar melhora a fermentação das silagens e reduz as perdas fermentativas.<hr/>The use of silage sugar cane has a benefit that has aroused the interest of producers and researchers. However, some limitations mainly related to its fermentation pattern, has become the challenge for forage use. To evaluate the inclusion of maniçoba on silage fermentation characteristics of sugar cane, it was prepared an experiment in a completely randomized design with four treatments (inclusion levels: 0, 20, 30 and 40% ) and six replications. After 90 days of the silos closing o were resoluted losses in the form of gases, total loss and recovery of dry matter production and effluent. The silos were opened and then obtained the aqueous extract of the silages, determined levels of organic acids (acetic, butyric, lactic and propionic), ethanol, NH3-N, NT and pH values. As the level of inclusion of maniçoba was increased, it was observed a 67% reduction in the losses of gases and 23.3% in the effluent production, while the ethanol concentration was reduced from 25.6 to 2.7%. The maximum concentration of lactic acid (2.4%), acetic acid (2.2%) and propionic (0.03%) were found in silages containing 40% of maniçoba, while for butyric acid it decreased linearly. In all silages the pH found was adequate to silage (range 3.4 to 3.7). The highest level of maniçoba inclusion in sugar cane silages improves the fermentation of the silage and reduces fermentation losses. <![CDATA[Intake and ingestive behavior of rams fed with increasing inclusions of babassu endocarp meal I in their diet (Orbignya spp.)]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102084&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this work was to investigate the ingestive behavior of sheep fed with different inclusions of babassu endocarp meal I. The animals receive isofibrous, isoenergetic and isonitrogenous diets containing the by-product in increasing levels of inclusion (zero; 7,5%; 15%; 22,5%). Twenty rams were used in this study and distributed in four treatments with five repetitions each. The ingestive behavior was conducted over a period of 24 hours, with visual observations at 5 minutes intervals and the variables being: idle, ruminating, feeding and chewing. The study demonstrated that the dry matter intake in function of the body weight and the metabolic weight decreased linearly as the babassu endocarp meal I was included in the diet. The feeding, ruminating and chewing efficiency when expressed in grams/dry matter/hour was reduced in a linear response with the different inclusions of the by-product. The ingestive behavior of feeding, idle, rumination and chewing activities in minutes/day was not altered in this study<hr/>Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes inclusões da farinha do endocarpo I do babaçu sobre o consumo e comportamento ingestivo de ovinos. Vinte ovinos machos não castrados foram distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso em quatro tratamentos com cinco repetições por tratamento. Os animais receberam dietas experimentais isofibrosas, isoenergéticas e isonitrogenadas (zero; 7,5%; 15%; 22,5%). O comportamento ingestivo foi realizado durante o período de 24 horas, sendo as variáveis comportamentais: ócio, ruminação e alimentação e mastigação. Observou-se que o consumo de matéria seca em função do peso vivo e do peso metabólico reduziu linearmente com a inclusão da farinha do endocarpo I na dieta. A eficiência de alimentação, ruminação e mastigação quando expressa em gramas /matéria seca/hora, reduziu de forma linear com as diferentes inclusões do subproduto. O comportamento ingestivo das atividades alimentação, ócio, ruminação e mastigação em minutos por dia não foi alterado neste ensaio <![CDATA[Room-temperature preservation of a hot-filled cheese whey beverage]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014001102090&lng=en&nrm=iso&tlng=en A indústria de leite e derivados no Brasil lança todos os anos diversos novos produtos no mercado, incluindo produtos de alto valor nutricional e tecnologia de fabricação de baixo custo. Focando neste tema, foi avaliado o efeito do envase a quente de uma bebida a base de soro de leite tratada termicamente após fermentação, e sua conservação à temperatura ambiente, por 84 dias. Durante o processamento, utilizou-se um tratamento térmico brando, aliado ao baixo pH, para que a bebida pudesse ser armazenada a temperatura ambiente. Garrafas PET de 250 mL foram utilizadas para o envase a quente do produto. Para avaliar sua estabilidade durante o armazenamento, foram realizadas periodicamente análises físico-químicas, microbiológicas e análise sensorial. Os resultados obtidos foram analisados por análise de variância e teste de Tukey para comparação de médias. Análises físico-químicas e microbiológicas indicaram que a bebida manteve-se estável; entretanto, o sabor foi alterado ao longo do armazenamento. O baixo custo do processamento e embalagem são benefícios do produto avaliado, podendo-se concluir que a bebida é uma boa forma para a utilização do soro de leite. Uma grande vantagem deste produto é o seu armazenamento à temperatura ambiente, dispensando o uso da refrigeração durante o transporte e acondicionamento em supermercados.<hr/>The Brazilian dairy industry launches several new products on the market every year, including products with high nutritional value and low-cost manufacturing technology. Focusing on this issue, a cheese whey beverage thermally treated after fermentation was hot-filled and evaluated for 84 days. During the beverage manufacturing, we applied a mild heat treatment in combination with low pH aiming to store the beverage at room temperature. PET bottles were used to hot filling of the product. To assess the product stability during the storage period, we performed, periodically, physico-chemical, microbiological and sensory analysis. The obtained results were analyzed by the Analysis of Variance and Tukey's test. Physical-chemical and microbiological analysis indicated that the beverage remained stable; however, the flavor was altered during the storage period. Since hot-filling of dairy beverages in PET bottles is a low cost-effective procedure easily deployed in dairy plants, this process allows the productive use of cheese whey. A remarkable advantage of such product is its possible storage at room temperature, reducing distribution and sales expenditures with cooling.