Scielo RSS <![CDATA[Scientia Agricola]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=0103-901619920004&lang=en vol. 49 num. SPE lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<B>Nota do editor</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<B>Detection of bacteriocins produced by plant pathogenic bacteria from the genera <I>Erwinia, Pseudomonas </I>and <I>Xanthomonas</i></B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400002&lng=en&nrm=iso&tlng=en A detecção da produção de bacteriocinas foi estudada em diferentes condições, utilizando-se linhagens de bactérias fitopatogênicas dos gêneros Erwinia, Pseudomonas e Xanthomonas. Obtiveram-se, respectivamente, 58,06%, 71,31% e 40,00% de linhagens produtoras no meio 523, que foi o mais indicado para detecção dessa produção. Uma maior concentração de ágar adicionada ao meio (1,5%) produziu melhores resultados mas, a quantidade de meio nas placas não influenciou a detecção de bacteriocinas. O maior tempo de incubação utilizado (72 h.) facilitou detecção de halos de produção de bacteriocinas. Irradiação com luz ultra-violeta em baixas doses parece facilitar a liberação de bacteriocinas, mas isso varia com a linhagem empregada.<hr/>Detection of bacteriocin production was studied under distinct conditions using strains of plant pathogenic bacteria from the genera Erwinia, Pseudomonas and Xanthomonas. 58.06%, 79.31% and 40.00% of producing strains were found respectivelly in the three groups of bacteria using the 523 medium which was the best for the detection of bacteriocin production. Increasing agar concentrations added to the medium up to 1,5% improved the detection. The amount of medium added to the Petri dishes did not affect bacteriocin production. The longest incubation time (72h.) improved the detection of haloe production. Ultra-violet irradiation in low dosages seems to improve the visualization of haloe prodution but this is dependent on the tested strains. <![CDATA[<B>Overcoming seed dormancy in <I>Brachiaria brizantha </I>cv. Marandu</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400003&lng=en&nrm=iso&tlng=en As tentativas de se efetuar a colheita de sementes de Brachiaria brizantha cv. Marandu por via mecanizada esbarraram em sua baixa germinação, o que é atribuído à dormência. Em vista disso, o presente trabalho buscou encontrar alternativas para superar tal fenômeno. Para tanto, utilizaram dois lotes de sementes colhidas no cacho, manualmente, um deles oriundo de Neves Paulista-SP e o outro, de Goiânia-GO. Amostras desses dois lotes foram submetidas aos seguintes tratamentos, (em delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições): substrato de germinação umedecido com 13ml de H2O (testemunha); substrato umidecido com 13ml de KNO3 a 0,2%; sementes submetidas ao H2SO4 concentrado por 15 minutos, seguido de lavagem em água corrente por cinco minutos e substrato umedecido com 13ml de H2O; semelhante ao anterior, sendo que o substrato foi umedecido com 13ml de KNO3 a 0,2%; substrato umedecido com solução de ácido 2-cloroetilfosfônico (etileno) a 10, 100 e 1000 ppm; e substrato umedecido com solução de ácido giberélico a 10, 100 e 1000 ppm. Após o teste de germinação constatou-se que o tratamento das sementes com H2SO4 mais KNO3 no substrato de germinação constitui a forma mais efetiva para superar a dormência em sementes de B.brizantha cv. Marandu.<hr/>Mechanized of harvesting of Brachiaria brízantha cv. Marandu seeds has resulted in high % of dormant seeds. This work aimed at identifying laboratory procedures to overcome such dormancy. Two hand harvested seed lots of different origin were used in a completely randomized design, with four replications of each treatment. The treatments consisted of all possible combinations among sulfuric acid-treated (for 15 minutes) and non treated seeds with the wetting of the germination substratum with water, potassium. nitrate, chloroethylphosphonic acid at 10, 100 and 1000 ppm, or gibberelic acid at 10, 100 and 1000 ppm. The highest germination percentages, as determined by the standard germination test, were obtained from sulfuric acid-treated seeds on top of potassium nitratewetted substratum. <![CDATA[<B>Rooting evaluation in <I>Chrysanthemum morifolium </I>cv. white Reagan 606 stem cuttings as affected by indolbutyric acid (IBA)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se o efeito de doses crescentes do ácido indolbutírico (IBA) e de diferentes tempos de imersão no enraizamento de estacas de Chrysanthemum morifolium cv. White Reagan 606. O fator doses foi aplicado em quatro níveis: 0, 500, 1000 e 1500 ppm de IBA e o fator tempo em três níveis: 5s, 1h e 2h. O delineamento utilizado foi o de blocos completos casualizados com parcelas subdivididas, onde as dosagens de IBA foram aplicadas como tratamento principal. O experimento foi instalado em caixas de isopor, em casa de vegetação sob nebulização, tendo vermiculita como substrato. O momento adequado para o transplante foi avaliado através da leitura de uma repetição adicional utilizada como controle. Obteve-se enraizamento em todas as combinações de tratamento, mesma na ausência de IBA. De maneira geral o tratamento rápido tende a ser mais facilmente eficiente quando combinado com as maiores dosagens, enquanto os tratamentos mais demorados com as menores dosagens.<hr/>The effect of rising concentrations of indolbutyric acid (IBA) solutions was evaluated with different exposition times in stem cuttings of Chrysanthemum morifolium cv. White Reagan 606. The applied concentrations were 0,500,1000 and 1500 ppm of IBA during 5s, 1h and 2h, in a randomized complete split-plot block design, with IBA concentrations as main treatment. The experiment was installed in styrofoam trays in a green-house with a mist device and vermiculite as substrate. Transplanting time was determined by an additional block. All treatments induced rooting even in the absence of IBA. In a general sense the fastest treatments tended to be the more efficient when combined with higher concentrations. <![CDATA[<B>Interactions between auxins and boric acid in the rooting of stem cuttings Coffea arabica L. cv. "Mundo Novo"</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400005&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve como finalidade, estudar o efeito de auxinas e do boro no enraizamento de estacas caulinares de Coffea arabica L. cv. "Mundo Novo". As estacas foram retiradas de ramos ortotrópicos semi-lenhosos de cafeeiro, as quais foram tratadas durante 24 horas com soluções de IBA ou NAA e boro, e a mistura das três substâncias, resultando um total de 14 tratamentos. Para a avaliação do objetivo em questão, foram realizadas as seguintes observações, mediante coleta após 90 dias de plantio: número de estacas enraizadas e número de estacas com calos. Através dos resultados obtidos, pode-se concluir que, para obter um maior número de estacas enraizadas, é conveniente o tratamento com NAA à 100 ou 200 ppm mais boro.<hr/>The present research had as purpose to study auxin and boron effects on rooting of Coffea arábica L. cv. "Mundo Novo" stem cuttings. The cuttings were taken from orthotropous semi-hardwood branches of coffee-tree, which were treated during 24 hours with IBA or NAA and boron solutions, and the mixture of the three substances, resulting a total of 14 treatments. The following observations were realized, taking the cuttings 90 days after planting: number of rooted cuttings and "callus" formation per cutting. It can be concluded that to obtain a higher number of rooted cuttings, the treatment with NAA at 100 or 200 ppm plus boron is the most suitable. <![CDATA[<B>Influence of branche harvest period in rooting of coffee stem cuttings</B> <B><I>(Coffea arabica </I>L. cv "Mundo Novo")</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Na propagação vegetativa através de estacas caulinares, a época de retirada dos ramos, que serão utilizados na confecção das estacas, tem grande influência sobre seu enraizamento. Outro fator de grande relevância é o tratamento auxínico, realizado nas estacas, que promove a formação de raízes. O presente trabalho teve como objetivo, verificar a ação das auxinas e do boro e a influência da época de coleta dos ramos de cafeeiro, sobre o enraizamento de ramos ortotrópicos semi-lenhosos de café (Coffea arabica L. cv "Mundo Novo"). Para tal, o experimento foi montado mensalmente, realizando-se as seguintes medidas , mediante coleta das estacas, após 90 dias do plantio: número de estacas enraizadas e número total de raízes formadas. À partir dos resultados obtidos, concluiu-se que, a melhor época de coleta dos ramos é na estação chuvosa. Além disso, tratamentos com NAA à 200 ppm mais boro, também promovem uma alta porcentagem de enraizamento.<hr/>Timing of stem cuttings has large influence on rooting and on vegetative propagation of coffee seedlings. Auxin treatments on cuttings also promote root formation. The present research evaluated auxins and boron actions and the influence time of coffee-tree branch havest time, over rooting of orthotropous semi-hardwood branches of coffee (Coffea arabica L. cv . Mundo Novo) stem cuttings. The trial was performed monthly, observing the cuttings 90 days after planting: number of rooted cuttings and total root number. It was concluded that the best branch harvesting time is in the rainy season, whem cuttings show satisfatory results. Treatments with NAA 200 ppm plus boric acid, promoted higher rooting percentage. <![CDATA[<B>Vegetative propagation of <I>Feijoa sellowiana </I>Berg through stool layring</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho teve como objetivo verificar a influência de três tipos de mergulhia de cepa na obtenção de novas plantas de Feijoa sellowiana Berg. Para isso, foi conduzido experimento na EMBRAPA-CNPFT, Pelotas-RS, durante o período de agosto de 90 a julho de 91. Foram utilizados como tratamentos: T1 -corte total da planta a l0cm do nível do solo, seguido de amontoa; T2 - Sem corte da planta, seguido de amontoa a 20 cm de altura e T3 - corte total da planta a 10 cm do nível do solo e amontoa com terra a 20 cm de altura, 2 meses depois do corte. Os parâmetros avaliados foram: número de brotos emitidos por planta; número de brotos enraizados por plantas; número de raízes por broto e vigor dos brotos, representado pelas medidas do comprimento total e diâmetro da base. De acordo com o resultados obtidos o tratamento T3 foi o que proporcionou um maior número de brotos emitidos e enraizados. Para as demais variáveis não houve diferença significativa entre os tratamentos.<hr/>An experiment to evaluate the effect of stool layring of feijoa was carried out in EMBR APA/CNPFT, Pelotas-RS, from August 90 to July 91. Three treatments of layring propagation were used: T1 - plant cutting 10 cm above the ground and covered with soil; T2 - No plant cutting and covered with soil up to 10 cm above the ground; and T3 - Plant cutting 10 cm above the ground and covered with soil two months later. The results obtained showed that the number of shoots and rooted shoots were more significant in T3. There was no diference between number of roots, diameter and length of shoots among treatments. <![CDATA[<B>Nutrient absorption in the first 240 days of growth of <I>Hevea </I>spp</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Com o objetivo de obter informações referentes ao crescimento, concentração e conteúdo de macronutrientes e micronutrientes em plantas de seringueira, foram coletadas amostras de folhas, caule e raízes aos 60, 120, 180 e 240 dias de idade em condições de casa de vegetação. Os resultados obtidos mostraram que: o maior incremento do crescimento ocorreu a partir dos 180 dias; as maiores concentrações de nutrientes exceto para o ferro ocorreram nas folhas; a extração de nutrientes por hectare, nos 240 dias foi o seguinte: N = 60,0kg, P = 12kg, K = 27,74kg, Ca = 8,97kg, Mg = 5,32kg, S = 6,21kg, B = 45,52g, Fe = 544g, Mn = 337,74g e Zn = 77,30g.<hr/>Rubber plants were grown in a greenhouse and sampled at 60, 120, 180 and 240 days of growth. Samples were separated in leaves, stems and roots. Growth rate and nutrients concentrations were analyzed. The highest growth rate was obtained after 180 days of plant growth. Except for iron, the highest nutrient concentrations were determined in the leaves. Nutrient extractions per hectare at the 240 day were: N = 60kg; P = 12kg; K = 27,74kg; Ca = 8,97kg; Mg = 5,32 kg; S = 6,21kg; B = 45,52g; Fe = 544g; Mn = 337,74g and Zn = 77,30g. <![CDATA[<B>Growth, nutrient absorption and nutrient export by anato plants</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Sementes de urucu (Bixa orellana L.) var. Peruana foram postas para germinar num substrato constituido de duas partes de terra para uma de matéria orgânica, onde foram adicionados 1,5g de superfosfato triplo por litro de substrato. Após 115 dias as plantas foram transplantadas para um Latossolo Vermelho Escuro Orto série "Luiz de Queiroz" de alta fertilidade natural. O espaçamento foi de 5m x 5m. Aos 201 dias foi feita uma adubação em cobertura com 5g de KCl + 10g de uréia por planta. Plantas foram coletadas a partir dos 115 dias com intervalos de 60 dias até a produção aos 507 dias. As plantas em número de quatro por amostragem foram subdivididas em folhas, ramos, caule e órgãos reprodutivos. Aos 507 dias foram coletados frutos que foram subdivididos em casca e sementes. Os resultados mostraram que o urucu cresce lentamente até aos 267 dias intensificando o seu crescimento até os 447 dias quando ocorre uma paralização. A extração de macro e micronutrientes por uma cultura de 400 plantas/ha aos 507 dias foi de: N - 25,7kg, P - 4,1kg, K -16,7kg, Ca - 16,4kg, Mg - 4,4kg, S - 2,5kg, B - 56,4g, Cu - 16,2g, Fe - 240- 130,3g e Zn - 50,7g.<hr/>Anato plant seeds (Bixa orellana var. Peruana) were germinated in a soil + organic matter (2:1) substrate that received triple superphosphate (1.5 g/l). After 115 days, plants were transplanted to a high fertility Dark Red Latosol. Spacing was 5m x 5m a top dressing with 5g of KCl and l0g urea per plant was applied at the 201 day. Starting on day 115 plants (4 per sampling) were collected at 60 day intervals until the 507 day. Samples were subdivided in leaves, branches, stem and reproductive parts. At the 507 day fruits were taken and divided into seeds and hulls. Anato plants grew slowly until the 267 day and improved growth rate from then on to the 447 day, when growth almost stopped. The macro and micronutrient extraction by a 400 plant per hectare crop at the 507 day were: N - 25.7 kg, P - 4.1 kg, K - 16.7 kg, Ca - 16.4 kg, Mg - 4.4 kg, S - 2.5 kg, B - 56.4 g, Cu - 16.2 g, Fe - 240.1 g, Mn - 130.3 g and Zn - 50.7 g. <![CDATA[<B>Effect of limestone reactivity on soybean crop characteristics and yield</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400010&lng=en&nrm=iso&tlng=en O experimento foi conduzido num latossolo vermelho escuro, textura média, localizado em Jaboticabal-SP, para se estudar o efeito de dois calcários (dolomítico e dolomítico calcinado), com quatro graus de finuras (F1 = > 2mm; F2 = 2-0,84 mm; F3 = 0,84-0,30mm e F4 = < 0,30mm), sobre propriedades químicas desse solo durante dois anos agrícolas (1988/89 e 89/90) e em características agronômicas da soja cv. IAC-8. Concluiu-se que: no 1&deg; ano agrícola (88/89) o calcário calcinado foi mais reativo, bem como as granulometrias mais finas, sendo que a produção de grãos aumentou em 14%; no 2&deg; ano (89/90), os calcários e as finuras tenderam a igualar seus efeitos e a produção de grãos não foi alterada; para as análises foliares e de grãos, somente houve efeito para o Mg.<hr/>This experiment was conducted on a dark-red latosol, medium textured, Jaboticabal-SP, Brazil. The main objective was to study the effect of two liming materials (dolomitic and calcined-dolimitic), with four grades of particle size (F1 = > 2mm; F2 = 2-0,84 mm; F3 = 0,84-0,30mm and F4 = < 0,30mm) on the chemical properties of the soil, and on several characteristics of soybean cv IAC-8, evaluated during two croping seasons (1988/89 and 1989/90). During the first year the calcined-dolomitic limestone and the materials with smaller particles were more active and the yield of grain increased 14 percent. For the second croping season (1989/90) the effects of the liming materials were similar and grain productions were not affected by the treatments (P > 0.05). Only the contents of Mg in the leaves and grains differed among treatments. <![CDATA[<B>Influence of soil tillage and source of nitrogen fertilizer on corn productivity</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foi instalado um ensaio de campo, em solo Podzólico Vermelho-Escuro latossólico (PELa), para avaliar a influência do preparo do solo e a natureza da fonte do fertilizante nitrogenado, para adubação em cobertura, na cultura do milho. Os tipos de preparo do solo avaliados foram o convencional e o plantio direto. Em relação às fontes de nitrogênio, foram utilizadas: uma sólida, o sulfato de amônio (20%N), e outra fluida, o uran (32%N), aplicados à superfície do solo sem incorporação. A absorção de nitrogênio (mg/planta) foi determinada nas folhas, colmos, panículas e espigas, aos 53 e 67 dias após a emergência das plântulas. Na colheita, após a maturidade fisiológica, foi determinada a quantidade de nitrogênio acumulado e exportado, bem como a produção de grãos e alguns de seus componentes. O tipo de preparo do solo não apresentou influência na produção no primeiro ano de sua implantação. Entretanto, o plantio direto permitiu o aproveitamento do nitrogênio, mesmo quando se verificou redução na disponibilidade da água, estimada, através do balanço hídrico.<hr/>The effect of soil tillage and source of nitrogen fertilizer applied as sidedressing on corn was studied by means of a field trial conducted on a latosolic Darkred Podzolic soil (PELa). Soil tillage treatments were conventional and notillage soil seed-bed preparation. Nitrogen sources were ammonium sulfate (solid, 20%N) and uran (liquid, 32%N), sidedressed 40 days after sealing emergence. Nitrogen uptake by the plants was evaluated by determining N content in leaves, stalks, panicles and ear, 53 and 67 days after seedling emergence (13 and 27 days after sidedressing). Harvest was done after physiological maturity was reached by the corn crop. Treatment effects on corn production were determined through yield parameters such as ear lenght and diameter, grain and ear weight and a ratio between these two. Analysis and interpretation of the results indicated that soil treatment had no effect on corn yield in the first cropping year. The results showed, however, a higher nitrogen uptake by the corn plants in the no-tillage and liquid nitrogen (uran) tretments which could be atributed to a rainfall defficiency prevailing in the period when the plants were sampled for analysis (53 and 67 days after plant emergence). <![CDATA[<B>Grain chalkness in three paddy rice cultivars</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foi avaliada a ocorrência de grãos gessados em grãos de arroz de três genótipos de arroz irrigado, em diferentes ambientes, proporcionados pela realização de semeaduras durante a época recomendada. Os experimentos foram realizados durante o ano agrícola de 1988/89 no campo experimental do Departamento de Agricultura da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (ESALQ/USP). Utilizou-se os cultivares IAC-4440, PESAGRO-104 e a linhagem CNA-3771, realizando-se quatro semeaduras, entre 04/10 a 09/12/88, período correspondente à época recomendada para o Estado de São Paulo. A avaliação de grãos gessados foi feita em arroz beneficiado utilizando-se 100 grãos, retirados ao acaso, da amostra de grãos inteiros, que foi colhida com teor de água em torno de 20%. Constatou-se que há diferenças entre genótipos quanto ao gessamento de grãos. A linhagem CNA-3771 apresenta índice de grãos gessados acima do tolerado em programas de fitomelhoramento.<hr/>The objetive of the research was to evaluate grain chalkness in three rice cultivars, under different conditions of climate and different sowing times. The experiment was carried out during the growing season of 1988/89, at the experimental field of the Departament of Agriculture of the Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, ESALQ/USP. The three paddy rice cultivars used were: IAC-4440, PESAGRO-104 and CNA-3771, sowed four times during the recommended sowing time for the São Paulo region, i.e. from 10/04 to 12/09/1988. The white center and the white belly of rice grams were estimated in 100 grams samples, harvested at 20% moisture content. It was conclued that there are differences in grain chalkness among the genotipes. CNA-3771 presented a higher index of white center grains than the established index by selection programs. <![CDATA[<B>Selection of corn (Zea mays L.) ears and seed thrashing</B>: <B>I - effect on physical quality and insect infestation</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400013&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho, teve como objetivo verificar os efeitos da seleção de espigas e da debulha das sementes de milho, realizada no campo e na unidade de beneficiamento de sementes, sobre a qualidade física e infestação por insetos. Para tanto, foram utilizadas sementes de quatro campos de produção de sementes fiscalizadas da safra 1985/86. As espigas amostradas, foram submetidas às debulhas manual e mecânica (debulhador estacionário acoplado ao trator no próprio local de produção e debulhador da unidade de beneficiamento de sementes da companhia produtora), com e sem seleção de espigas. Os resultados obtidos mostraram que as sementes provenientes da debulha realizada mecanicamente no campo apresentaram maior incidência de danos mecânicos. A seleção das espigas com palha, realizada no campo, não foi eficiente para reduzir a infestação por insetos e nem melhorou a qualidade das sementes.<hr/>This work had the objective to verify the effects of ear selection and of corn seed thrashing, on their physical quality and insect infestation. Seeds from four fields of seed production, grown in the 1985/86 cropping season were sampled and thrashed (by hand and and mechanically). The results obtained, showed that the seeds derived from the mechanical thrashing at the field showed higher occurrence of mechanical damage than those thrashed under controlled condictions. The selection of ears with corn husk, performed at the field, did not decrease insect infestation and did not to improve the quality of seeds. <![CDATA[<B>Water relations in a rubber-tree plantation of Piracicaba, SP</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Em um estudo das relações hídricas de um seringal de 5 anos de idade, implantado na região sudeste do Brasil em 1984 são mostradas variações de umidade do solo, potencial da água no solo, distribuição radicular, interceptação de precipitação pluvial e escoamento superficial. Resultados indicam a estreita faixa de retenção de água da terra roxa estruturada e a alta correlação entre as variações de potencial da água no solo e a distribuição radicular. O seringal apresentou um sistema radicular com raízes superficiais (0-30cm) se estendendo até a projeção das copas e raízes profundas, atingindo mais de 2,5m. O perfil de solo não apresentou escoamento subsuperficial de água ao longo do declive de 10%, mas apresentou significantes perdas superficiais, chegando a 50% da chuva em dias com superfície do solo muito úmida. A interceptação média das copas não passou de 5% da precipitação pluvial.<hr/>A study of water relations of a rubber-tree plantation of 5 years age, established in southeast Brazil in 1984, shows changes in soil water content, soil water potential, root distribution, rainfall interception and runoff. Results show the narrow soil water storage range of "terra roxa estruturada" soil and the high correlation between soil water potential changes and root distribution. The plantation presents a root system with superficial roots (0-30cm) which extends to the projection of the tree tops, and deeper roots reaching depths greater than 2.5m. Soil profile did not present sub-surface runoff along the 10% slope but presented significant surface losses reaching 50% of rainfall in days when soil surface was very wet. Tree top rainfall interception did not exceed 5% of the rainfall. <![CDATA[<B>Comparison of neutron moisture gauges with nonnuclear methods to measure field soil water status</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400015&lng=en&nrm=iso&tlng=en The neutron moisture gauge is compared with the gravimetric-core soil sampling technique, tensiometers and resistance blocks in relation to stability, Held variability, spatial dependence and number of samples needed at a given level of significance. The variance of field water content measurements with neutron moisture gauges is lower than that of the gravimetric sampling, which therefore requires 2 to 6 times as many samples as the number of measuring sites of the gauges to attain the same level of significance. The space dependence of the measurements made with the subsurface gauge varied depending on the average field soil water content. No space dependence was evident when the water content was lower than 0.2 cm³.cm-3 (50% saturation). Measurements with the tensiometers and resistance blocks manifested no spatial dependence and therefore randomly selected measuring sites can be adapted to Held research work where these methods are to be utilized. Soil water content measurements estimated with neutron moisture gauges showed well defined temporal stability (i.e., the lowest, average and the highest soil water content measurements occur at the same field site) which implies that soil water status of an entire field can be assessed with measurements limited to few locations. Measurements with both tensiometers and the resistance blocks are time variant (i.e., the site giving field average water content changes spatially in time) owing to their relatively smaller measuring domains (i.e., scale of the area which can be represented by a single measurement) as compared to neutron gauges. Therefore it is not possible to define the measuring sites of the tensiometers and resistance blocks as to assess soil water status of the entire field, as it could be done with the neutron gauge.<hr/>A sonda de neutrons é comparada com a amostragem gravimétrica, com a tensiometria e com o uso de blocos de resistência, em relação à estabilidade, variabilidade do campo, dependência espacial e múmero de amostras necessárias levando em conta determinado nível de significância. A variância das medidas de umidade do solo obtidas por sonda de neutrons é menor do que para a amostragem gravimétrica, que requer um número de amostras 2 a 6 vezes maior em relação à sonda de neutrons dentro de um mesmo nível de significância. A dependência espacial das medidas feitas com sondas de profundidade variou de acordo com os níveis de umidade do solo. Nenhuma dependência espacial ficou evidente para umidades menores que 0,2 cm³.cm³ (50% da saturação). Medidas com tensiômetros e blocos de resistência não manifestaram dependência espacial e, por isso, a escolha das parcelas para medida facilmente se adaptam a esquemas experimentais nos quais estes métodos podem ser utilizados. Medidas de umidade de solo obtidas por sondas de neutrons mostraram uma estabilidade temporal bem definida (isto é, os valores menor, médio e mais alto de umidade do solo ocorrem na mesma posição no campo experimental) o que significa que o estado da umidade do solo de um campo relativamente grande pode ser determinado através de um número limitado de medidas. Medidas com tensiômetros e blocos de resistência são variáveis no tempo (isto é, a parcela que indica a umidade média do campo varia espacialmente no tempo) devido a seus domínios de medida relativamente menores (isto é, tamanho da área que pode ser representada por uma única medida) em comparação com sondas de neutrons. Por isso não é possível definir posições de medidas para tensiômetros e blocos de resistência para caracterização da umidade do solo do campo todo, da forma como foi possível para sondas de neutrons. <![CDATA[<B>Effect of different materials on soil pH</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400016&lng=en&nrm=iso&tlng=en A grande maioria dos solos agrícolas brasileiros apresenta alta acidez (pH H2O < 5,5) sendo um dos principais responsáveis pela baixa produtividade das culturas. Estes solos exigem a aplicação de corretivos para elevar o seu pH, neutralizar os efeitos dos elementos tóxicos, fornecer Ca e Mg como nutrientes e aumentar a produtividade das culturas. Com o objetivo de verificar o efeito de diferentes materiais (calcário calcinado e dolomítico, escória e gesso) no pH do solo, em função da dose aplicada (2, 4 e 6 t/ha) e do tempo de incubação (25, 50 e 75 dias), foi conduzido trabalho em condições de laboratório. Após o período de incubação e determinação do pH em água, concluiu-se que: a) todos os materiais, com exeção do gesso, foram eficientes para elevar o pH do solo. b) o efeito corretivo do material foi função do seu poder de neutralização (PN), ou seja, para uma mesma dose e tempo, quando maior o PN, maior o efeito do material no pH do solo; c) dentre os materiais estudados, o calcário calcinado foi o que provocou o maior aumento de pH, seguido do calcário dolomítico e da escória; d) a maior dose aplicada de cada corretivo correspondeu maior elevação de pH do solo.<hr/>The great majority of Brazilian agricultural soils presents high acidity (pH H2O < 5,5) which is one of the main causes of low crop yields. These soils demand lime materials to increase their pH, to neutralize the toxic element effects, to supply calcium and magnesium as nutrients and to increase crop yields. This laboratory experiment was carried out to evaluate the effect of different materials (calcinated and dolomitic limestone, scoria and gypsum) on soil pH, as affected by the applied dosis (2, 4 and 6 tons per hectare) and the incubation time (25, 50 and 75 days). It was concluded that: a) all materials, except gypsum, were efficient in increasing the soil pH; b) the lime material effect was related to its neutralization power, i.e., for the same dosis and time, the highest neutralization power had the highest effect on soil pH; c) among the used materials, the calcinated limestone determined the highest increase in soil pH, followed by the dolomitic limestone and scoria; d) the highest dosis for each material corresponded to the highest pH increase. <![CDATA[<B>Cellulose mill liquid alkaline waste and gypsum as a substitute for lime in soils</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram coletados vários efluentes alcalinos da fábrica de celulose a fim de estudar a utilização destes junto com fosfogesso na correção da acidez do solo. Avaliou-se o poder de neutralização dos efluentes e a lixiviação de sódio na presença de fosfogesso numa coluna de terra. A aplicação do efluente eleva o pH do solo e o volume de efluente necessário para atingir pH 6,5 depende da sua composição química e o poder tampão de acidez do solo. A lixiviação de sódio é maior quando o fosfogesso é incorporado ao solo. A combinação do efluente com o fosfogesso corrige a acidez do solo, aumenta o teor de cálcio e, ao mesmo tempo, reduz o acúmulo de sódio no solo.<hr/>Alkaline liquid effluent from cellulose factories was used in an experimental study to appraise the feasibility of utilizing this material with industrial gypsum (residual material from superphosphate production) for the correction of soil acidity. A soil + gypsum column was prepared and leached with the sodium rich industrial waste. Soil pH was raised but the amont of material needed bring it to 6.5 was found to vary with soil chemical composition and soil acidity buffering capacity. The soil leachate was richer in Na when gypsum was presented. Results obtained show that industrial gypsum combined with alkaline waste neutralizes soil acidity, increases soil calcium content and prevents sodium accumulation in the soil. <![CDATA[<B>Higroscopicity evaluation of fertilizers and agricultural liming materials</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Visando determinar a quantidade de água absorvida em função da umidade do ambiente e do tempo de exposição por alguns fertilizantes simples, misturas de fertilizantes e corretivos, foram colocadas em três ambientes de umidade relativa constante de 70,4%, 80,5% e 88,8% . As amostras foram pesadas após 0, 3, 6, 24, 48 e 72 horas determinando a porcentagem de água absorvida. A absorção de água pelos produtos aumentou com o aumento da umidade relativa do ar e do tempo de exposição. Todos os materiais absorveram alguma umidade no menor tempo e na menor umidade relativa estudados, isto é, 3 horas de 70,4%, porém essa absorção foi insignificante nos casos do sulfato de amônio, fosfato diamônico, fosfato natural parcialmente acidulado, cloreto de potássio, sulfato de potássio, calcário calcinado. Os fertilizantes nitrogenados, uréia e nitrocálcio, foram os que apresentaram maior higroscopicidade dentre os materiais estudados. Foi possível verificar também que a presença de 5% de calcário calcinado ou de vermiculita nas misturas de grânulos diminuiu sensivelmente sua higroscopicidade.<hr/>The percentual of water absorbed by fertilizer materials, bulk blend fertilizer mixtures and agricultural liming materials was determined as a function of the environment relative humidity and time of exposition. Samples of these were exposed to three relative humidity environments: 70,4%, 80,5% and 77,8%, during 3, 6, 12, 24, 48, 72 hours, after drying at 50&deg;C for 24 hours. The water absorbed by all products increased with air relative humidity and exposition time. All the materials absorbed some humidity for the lowest exposition time and lowest relative humidity (3 hours and 70,4%) but was insignificant in the case of ammonium sulphate, diammonium phosphate, natural phosphate parcially acidulated, potassium chloride, potassium sulphate, limestone and hidrated lime. The urea and calcium nitrate presented major higroscopicity among the materials studied. The presence of 5% hidrated lime or vermiculite in bulk blend mixtures decreases significatively the higroscopicity. <![CDATA[<B>Drying curve of corn seeds by the intermittent method</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400019&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve por objetivo determinar as curvas de secagem de sementes de milho, para diferentes temperaturas do ar, durante a secagem intermitente. Foram utilizados três lotes de sementes de milho do hibrido duplo AG-162 e um secador marca D'Andréa, modelo D-200. As temperaturas do ar de secagem empregadas foram de 70, 80 e 90&deg;C. As seguintes determinações foram realizadas: teor de água das sementes, temperatura do ar de secagem, temperaturas da massa de sementes na câmara de secagem e na saída do secador, umidade relativa do ar e temperatura do ar ambiente. Considerando temperaturas do ar de secagem de 70, 80 e 90&deg;C e reduções do teor de água de 16,5% para 13,0%, os resultados permitem as seguintes conclusões: a) as curvas de secagem de sementes de milho, utilizando o método intermitente, podem ser representadas por funções lineares, b) o aumento da velocidade de secagem e a redução do tempo total de exposição das sementes ao ar aquecido podem ser obtidos pela elevação da temperatura do ar de secagem.<hr/>The objective of this work was the determination of the drying curve of corn seeds for different air temperatures during the intermittent drying process. Three lots of double hybrid AG-162 corn seeds and a D'Andrea dryer, model D-200, were utilized. Air temperatures of 70, 80 and 90&deg;C, were used during the drying process. The following determinations were made: seed moisture content, air temperature at drying, seed temperature in drying roon and drier outled, air relative humidity and environment temperature. Considering the temperature of the drying processes at 70, 80 and 90&deg;C and the reduction of moisture content from 16,5% to 13,0%, the following conclusions were obtained: a) corn seed drying curves in the intermittent drying process can be represented by linear functions; b) the increase of the drying speed and the reduction of total time of seed exposition to hot air can be achieved by temperature elevation of drying air. <![CDATA[<B>Transmission of soybean mosaic virus (SMV) by soybean seeds <I>(Glycine max</I> (L.) Merrill)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Diante da dispersão do vírus VMCS nas lavouras brasileiras de soja, o presente trabalho foi conduzido procurando verificar a transmissibilidade do patógeno pelas sementes portadoras do sintoma ("mancha café") característico da doença. Para tanto, material proveniente de campos contaminados foi testado quanto às porcentagens de emergência e infecção das plântulas. Os resultados obtidos permitiram concluir que o patógeno é transmitido por sementes, ainda que estas estejam livres de sintomas; contudo, apesar da inexistência de efeitos sobre a emergência, a elevação da freqüência de sementes com "mancha café" tende a ampliar o número de plântulas contaminadas.<hr/>In view of the long-range dissemination of the virus SMV in Brazilian soybean fields, this research was conserned with the transmission of the pathogen by seeds that show seedcoat mottling. Seeds proceeding from contaminated fields were submitted to emergence tests and examination of infected seedlings. The results indicated that the pathogen is transmited through the seeds even when they do not show seedcoat mottling; although no particular effect was found on emergence percentage, the use of mottled seeds tends to increase the number of infected seelings. <![CDATA[<B>The use of physical analysis to estimate the chemical composition of feed ingredientes</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Procurou-se verificar se a medida física "densidade aparente" poderia ser utilizada como parâmetro capaz de analizar a composição química bromatológica dos farelos de algodão 40% (FA), de soja (FS) e de arroz cru (FAr), provenientes de diversas regiões do país. Os tratamentos consistiram na adição das respectivas cascas de farelo aos níveis de 0, 10, 20, 30, 40, 50 e 100, simulando fraudes em delineamento inteiramente casualizado. As análises foram efetuadas no laboratório da Purina Nutrimentos Ltda, em Paulínea. Avaliou-se o efeito da adição crescente da casca sobre os valores de densidade, e desta sobre a composição em umidade (U), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), fibra bruta (FB) e matéria mineral (MM). As amostras foram analisadas separadamente, pois apresentaram efeito de origem (P? 0,05) sobre a densidade de FA e FS, mas tendência positiva sobre a densidade do FAr. Verificou-se correlação alta da densidade com PB e FB de FS e FA (R² ? 80 a 70%, respectivamente). Com as demais determinações para o FAr não houve correlação sinificativa. Exceto para FAr, a medida da densidade, de determinação rápida, fácil e barata; permite avaliação prévia do nível proteico e de adição de cascas nos dois suplementos protéicos mais utilizados no país.<hr/>The purpose of this experiment was to verify if feed "bulk density" would be a good indication of chemical components of feeds such as 40% crude protein cotton (C) and soybean (S) meals and rice bran (RB). The bromatological analysis as carried out at the central laboratory of Purina Nutrimentos Ltda., located at in Paulinia, State of São Paulo, Brazil. Samples of feed came from different locations of the country. Increasing proportions - zero, 10, 20, 30, 40, 50 and 100% - of hulls were added to C, S and RB, as treatments, in a randomised experimental design. The addition of hulls influenced significantly (P < 0,05) the bulk density , in a negative way for C and S, and in a positive way for RB. Bulk density was correlated to crude protein and fiber for C and S (R² > 70 and 80% respectively), but there was no correlation to any component of RB. Bulk density could also indicate fraudulence due to the addition of hulls to meals. <![CDATA[<B>Effects of high level of copper and biotin supplementation in the diet of weanling pigs (8 - 20 kg)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Dois experimentos foram conduzidos para investigar a necessidade de suplementação de biotina na dieta de leitões recém desmamados quando o cobre é utilizado como promotor de crescimento. Rações com níveis marginais de biotina (0,10 ppm), formuladas à base de trigo e farelo de soja, foram suplementadas ou não com 0,4 ppm de biotina (BIO) e 250 ppm de cobre (COB) e fornecidas a 168 leitões desmamados com 4 semanas de idade e peso médio de 7,8 kg. Os experimentos tiveram duração de 5 semanas. No experimento 1 houve uma interação BIO x COB (P < 0,05) no ganho de peso dos leitões, com BIO promovendo uma melhora de 10% na ausência de COB, mas não na presença de COB; COB resultou em um aumento de 16% no ganho de peso na ausência de BIO, mas não em sua presença . Também houve uma melhora de 7% na conversão alimentar dos leitões que receberam COB (P<0,05). A mesma tendência foi observada no experimento 2, e embora a magnitude das diferenças tenha sido semelhante, não houve significância (P > 0,05). A suplementação conjunta de COB e BIO não melhorou o desempenho dos animais, em relação a sua suplementação individual.<hr/>Two trials were carried out to investigate the need for supplemental biotin in the diet of weanling pigs when high dietary copper is used as growth promoter. Wheat - soybean meal based feeds, containing marginal levels of biotin (.10 ppm) were supplemented or not with .4 ppm biotin (BIO) and 250 ppm copper (COP). The diets were fed to 168 piglets weaned at 4 weeks of age with an average weight of 7.8 kg. The trials were conducted for 5 weeks. In trial 1 there was a BIO x COP interaction (P < .05) for weight gain; BIO resulted in a 10% improvement in gain in absence of COP, but not when COP was present; COP resulted in a 16% improvement in absence of BIO and no improvement when BIO was present. There was also a main effect of COP on feed efficiency (P < .05), resulting in a 7% improvement. A similar tendency was observed in trial 2, but the differences were not significant (P > .05). The combination of supplemental BIO and COP did not result in further improvement in performance compared to the individual supplementation. <![CDATA[<B>Chicken loaves prepared with broiler light and dark meat</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90161992000400023&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve como objetivo específico a obtenção de fiambres com as carnes branca (do peito) e escura (das coxas e pernas) de frango, separadamente. Os cortes foram desossados manualmente e às carnes, após limpeza e corte, foram adicionados ingredientes não cárneos e aditivos, sendo elas moídas após 12 h. O processamento térmico foi realizado em defumador até a temperatura interna de 71&deg;C. Foram obtidos fiambres curados e defumados com boa qualidade sensorial, adequado nível de proteína e baixo conteúdo calórico, do tipo semi-conserva. O rendimento foi maior na elaboração do fiambre de carne branca, o qual foi preferido na avaliação sensorial, em relação ao produto de carne escura.<hr/>Chiken loaves were prepared with light and dark meat from broiler and deboned breasts and legs. The meat was cut, cured, ground, smoked and pasteurized (until 71&deg;C). The yield was greater for the loaf prepared with light meat, which was also ranked first in sensory analysis. The light and the dark meat loaves had the following chemical compositions: moisture 70.6 - 71.0%; protein 22.0 - 20.2%; moisture/protein ratio 3.2 - 3.5; fat 4.0 - 4.5%; sodium chloride 2.4 - 2.5%; sodium nitrite 51.5 - 69.0 ppm; pH 6.1 - 6.25, respectively.