Scielo RSS <![CDATA[Ciência e Agrotecnologia]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1413-705420140006&lang=en vol. 38 num. 6 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Antifungal activities of thiosemicarbazones and semicarbazones against mycotoxigenic fungi</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Mycotoxigenic fungi can compromise the quality of food, exposing human and animal health at risk. The antifungal activity of eight thiosemicarbazones (1-8) and nine semicarbazones (9-17) was evaluated against Aspergillus flavus, A. nomius, A. ochraceus, A. parasiticus and Fusarium verticillioides. Thiosemicarbazones had MIC values of 125-500 µg/ml. The thiosemicarbazones 1 and 2 exerted fungistatic activity against Aspergillus spp., and thiosemicarbazone 2 exerted fungicidal activity against F. verticillioides. Compound 2 showed an iron chelating effect of 63%. The ergosterol content of A. parasiticus had a decrease of 28 and 71% for the 31.2 and 62.5 µg/ml concentrations of thiosemicarbazone 2 compared to the control. The obtained results of antifungal activity revealed that thiosemicarbazone class was more active when compared to semicarbazone class and, the thiosemicarbazone 2 was the most active compound, specially, against Aspergillus spp.<hr/>Os fungos micotoxigênicos podem comprometer a qualidade dos alimentos colocando em risco a saúde do homem e dos animais. As atividades antifúngicas de oito tiosemicarbazonas (1-8) e nove semicarbazonas (9-17) foram avaliadas frente Aspergillus flavus, A. nomius, A. ochraceus, A. parasiticus e Fusarium verticillioides. As tiosemicarbazonas apresentaram valores de MIC entre 125 a 500 µg/ml. As tiosemicarbazonas 1 e 2 exerceram atividade fungistática frente Aspergillus spp., e enquanto, a substância 2 apresentou atividade fungicida frente F. verticillioides. O composto 2 também foi capaz de apresentar efeito quelante (63%) frente ao ferro e, reduzir 28 e 71% o conteúdo de ergosterol de A. parasiticus nas concentrações de 31,2 e 62,5 µg/ml, respectivamente. Os resultados obtidos para a atividade antifúngica revelaram que a classe das tiossemicarbazonas foi mais ativa quando comparada a classe das semicarbazones e, a tiossemicarbazona 2 foi mais ativa frente Aspergillus spp. <![CDATA[<b>Influence of three rootstocks on yield and commercial quality of "Italian Sweet" pepper</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Pepper crops (Capsicum annuum L.) represent a very important production sector in the Southeast of Spain. Specifically, in the province of Almería, approximately 7000 hectares are grown every year. Due to the economic importance that this crop has for the region and the withdrawal of soil fumigants from the market, agronomic techniques have been adopted with the aim of controlling some soil pathogens and increasing the yield and quality parameters of the fruits obtained. The use of grafted pepper plants is not, as yet, very well established in this region, due mainly to the lack of commercial rootstocks that satisfy the producers of this vegetable. In this experiment three pepper rootstocks were assessed. An experiment was designed with four treatments and three replications of each one (12 experimental plots), which were distributed in randomised blocks. Three of the treatments corresponded to grafted plants of the "Palermo" cultivar onto: "Oscos", "AR40" and "Tresor", using non-grafted "Palermo" cultivar as the control test. The average yield expressed in kg/plant, showed significant differences between grafted and non-grafted plants. The highest fruit weight was obtained in Palermo onto Tresor. The presence of Blossom end rot (BER) in the assessed fruits also showed significant differences between the different treatments, with the fruits from plants grafted onto Tresor showing a higher proportion of BER and the fruits coming from plants grafted onto AR40 showing the lowest proportion.<hr/>O cultivo de pimenta (Capsicum annuum L.) é muito importante para o setor produtivo do sudeste da Espanha. Especificamente, na província de Almería, são cultivados 7000 ha cada ano. Em razão da importância econômica da cultura para a região e a retirada de fumigantes do solo, técnicas agronômicas foram adotadas, a fim de controlar alguns patógenos de solo e melhorar os parâmetros e qualidade dos frutos. O uso de plantas de pimenta enxertadas, até agora, não é bem estabelecido na região, principalmente em decorrência da falta de porta-enxertos comerciais para atender aos produtores. Nesse experimento, foram avaliadas três porta-enxertos de pimenta. Um experimento com quatro tratamentos e três repetições de cada (12 parcelas) que foram distribuídos em blocos ao acaso. Três dos tratamentos corresponderam à variedade enxertada " Palermo" em " Oscos ", " AR40 " e " Tresor " usando cultivar " Palermo", sem enxertia, como plantas controle. O rendimento médio em kg/planta mostrou diferenças significativas entre plantas enxertadas e não enxertadas. O maior peso do fruto foi obtido em Palermo no Tresor. A presença de podridão fim flor (BER) nos frutos avaliados, também mostrou diferenças significativas entre os diferentes tratamentos com os frutos das plantas enxertadas sobre Tresor apresentando uma maior proporção de BER e frutos de plantas enxertadas sobre AR40, a menor proporção. <![CDATA[<b>Physicochemical characteristics of wheat treated with diatomaceous earth and conventionally stored</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Studies show the efficacy of the use of diatomaceous earth for insect control, however, lack studies on the effects of physical and chemical properties of wheat flour added diatomaceous earth. The aim of this study was to assess the physicochemical characteristics of wheat grains treated with increasingly higher dosages of diatomaceous earth and conventionally stored for a 180-day period. Samples containing 10 kg of wheat grains were treated with 0.0, 2.0 and 4.0 g kg-1 of diatomaceous earth and then conventionally stored. Analyses of grain hectoliter mass and ash content, as well as flour gluten content, flour color, alveography and farinography were performed at 0, 60, 120 and 180 days of storage. The experiment was carried out in a totally randomized design. The grain ash content and intensity of color component L* of wheat flour increase proportionally to the application of increasing doses of diatomaceous earth and longer storage periods. The grain hectoliter mass and values of +b* chromaticity coordinate, wet gluten content and gluten content in wheat flour diminish with the application of increasing doses of diatomaceous earth and longer storage periods. The gluten strength and dough stability of flour obtained from wheat grains without addition of diatomaceous earth increase with the storage period; this behavior was not observed in treatments with the application of 2.0 and 4.0 g kg-1 diatomaceous earth. The application of increasing doses of diatomaceous earth changes the physical and chemical characteristics of wheat grains stored, with consequent reduction of the flour technological quality.<hr/>Pesquisas evidenciam a eficácia do o uso de terra de diatomáceas no controle de insetos, entretanto, faltam estudos sobre os efeitos das propriedades físicas e químicas de farinha de trigo adicionadas de terra de diatomácea. Neste trabalho, foram avaliadas as características físicas e químicas de grãos de trigo, tratados com doses crescentes de terra de diatomácea e armazenados no sistema convencional, pelo período de 180 dias. As amostras foram tratadas com terra de diatomácea nas doses de zero, 2,0 e 4,0 g kg-1 e armazenadas no sistema convencional. Nos períodos zero, 60, 120 e 180 dias de armazenamento, foram realizadas as análises de massa de hectolitro e cinzas de grãos de trigo; teor de glúten, cor, alveografia e farinografia da farinha de trigo. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado. O teor de cinzas do grão e a intensidade de cor do componente L* aumentam proporcionalmente com a aplicação de doses crescentes de terra de diatomácea e períodos de armazenamento. A massa de hectolitro e os valores da coordenada de cromaticidade +b*, teor de glúten úmido e índice de glúten da farinha, diminuem com doses crescentes de terra de diatomácea e períodos de armazenamento. A força de glúten e estabilidade da massa da farinha de trigo sem adição de terra de diatomácea aumentaram com o período de armazenamento. A aplicação de doses crescentes de terra de diatomácea altera as características físicas e químicas dos grãos de trigo armazenados com consequente redução da qualidade tecnológica da farinha de trigo. <![CDATA[<b>Effect of pasteurization temperature on stability of an acidified sugarcane juice beverage</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The shelf life of fresh sugarcane juice is quite limited due to the high rates of microbiological and enzymatic reactions which take place after extraction. In order to evaluate the impact of pasteurization temperature on quality and stability of sugarcane juice with passion fruit pulp, nine batches of sugarcane juice with 4g/100g passion fruit pulp were processed at 85, 90 and 95 °C for 30 s, in triplicate. The pasteurized beverage was aseptically packaged in polyethylene terephthalate (PET) bottles and stored at 7 °C in the dark. The beverage was characterized by physicochemical tests. Activities of polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) were determined before and after processing. Coliforms and Salmonella tests were carried out to assure the beverage´s microbiological safety. Color parameters were measured in the processed juice throughout the storage period. Fifty panelists evaluated the beverage's appearance, aroma, flavor, and overall impression using seven-point hedonic scale tests. Sensory stability was estimated by considering score averages above four and percentages of acceptance above 60%. The pH, soluble solids and titratable acidity of end product ranged from 3.96 to 4.19, 19.7 to 20.1 ºBrix, and 0.163 to 0.175 g/100g citric acid, respectively. The three processing binomials were effective for PPO inactivation; however, complete POD inactivation was reached at 95 °C/30 s only. The estimated sensory shelf-lives for sugarcane juice with passion fruit pulp processed at 85, 90 and 95 °C/30 s were 30, 40 and 50 days, respectively. Thus, the increase of pasteurization temperature had a positive effect on product's stability.<hr/>O tempo de vida útil do caldo de cana in natura é bastante limitado em virtude das elevadas taxas de reações microbiológicas e enzimáticas que ocorrem na bebida após a sua extração. Visando à avaliação do impacto da temperatura de pasteurização na qualidade e na estabilidade de caldo de cana acidificado, processaram-se nove lotes de caldo adicionados de polpa de maracujá. Os lotes foram pasteurizados a 85, 90 e 95 °C por 30 s, em triplicata, envasados assepticamente em garrafas de polietileno tereftalato (PET) e estocados a 7 °C, na ausência de luz. Testes físico-químicos foram realizados para caracterizar a bebida. Determinaram-se as atividades de polifenoloxidase (PPO) e peroxidase (POD) antes e após o processamento. Contagens de coliformes e análise de Salmonella foram realizadas para garantir a segurança microbiológica da bebida. Parâmetros de cor foram medidos durante o período de estocagem. Cinquenta provadores avaliaram a aparência, o aroma, o sabor e a aceitação global da bebida por meio de testes de escala hedônica de sete pontos. A estabilidade sensorial foi estimada considerando-se médias de notas acima de quatro e porcentagens de aceitação superiores a 60%. As médias dos valores de pH, de sólidos solúveis e de acidez titulável do produto final variaram entre 3,96 e 4,19;19,7 e 20,1 ºBrix, e 0,163 e 0,175 g/100g de ácido cítrico, respectivamente. Os binômios empregados no processamento foram efetivos na inativação da PPO; entretanto, a completa inativação da POD foi alcançada apenas pelo tratamento a 95 °C/30 s. A estabilidade sensorial da bebida processada a 85, 90 e 95 °C/30 s foi estimada em 30, 40 e 50 dias, respectivamente. O aumento da temperatura de pasteurização impactou positivamente na estabilidade da bebida. <![CDATA[<b>Production of lipase extrated from aqueous waste</b>: <b>enzymatic activity kinetics</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Lipases are an important group of enzymes with various applications in the food, chemical and pharmaceutical industry, besides having great interest for the treatment of effluents with high lipid content. The objective of this study was to isolate, characterize and select lipolytic bacteria that produce lipase from aqueous waste effluents and to study the enzymatic activity kinetics of the extract obtained via submerged fermentation. The results obtained are promising, being possible to isolate and characterize 23 lipase-producing microorganisms, mostly gram-positive bacteria, but after the fermentation step in a liquid medium, gram negative bacteria showed the highest enzymatic activity (56.72 U.L-1 for STP 2A` bacterium and 81.99 U.L-1 for R2B). In the enzymatic activity kinetic study with the selected bacterium (R2B), among the six variables (temperature, pH, minimal mineral medium, soybean oil, glucose and sodium nitrate), temperature was the one that most positively influenced the enzymatic activity, and the best results were obtained at 40°C. It was concluded that the enzyme extract obtained from environmental waste may be used to treat the effluent and contribute to reduce environmental impacts.<hr/>As lipases são um importante grupo de enzimas com diversas aplicações na indústria alimentar, química e farmacêutica, além de ter grande interesse para o tratamento de efluentes com alto teor de lipídios. Objetivou-se, neste trabalho, isolar, caracterizar e selecionar bactérias lipolíticas produtoras de lipase, a partir de efluentes residuais aquosos, assim como estudar a cinética da atividade enzimática do extrato obtido via fermentação submersa. Os resultados obtidos foram promissores, sendo possível isolar e caracterizar 23 microrganismos potencialmente produtores de lipase, sendo a maioria das bactérias Gram Positivas, porém após a etapa de fermentação em meio líquido, os Gram Negativos apresentaram as maiores atividades enzimáticas (56,72 U.L-1 para a bactéria ETE 2A` e 81,99 U.L-1 para a R2B). No estudo cinético da atividade enzimática com a bactéria selecionada (R2B), das seis variáveis (temperatura, pH, meio mínimo mineral, óleo de soja, glicose, e nitrato de sódio), a temperatura foi a que mais influenciou na atividade enzimática, tendo efeito positivo, e os melhores resultados foram obtidos a 40 °C. Concluiu-se que o extrato enzimático obtido, a partir de resíduos ambientais, poderão ser utilizados no próprio tratamento do efluente e contribuir na redução dos impactos ambientais. <![CDATA[<b>Combinations of cholecalciferol and 25-hydroxycholecalciferol as vitamin D sources in white laying hen feed diets</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600006&lng=en&nrm=iso&tlng=en The effect of cholecalciferol (D3) and 25-hydroxycholecalciferol (25-OHD3) as isolated or associated sources of vitamin D (100%-0%, 75%-25%, 50%-50%, 25%-75%, 0%-100%) on the productive performance, egg quality, and bone characteristics was evaluated in white egg-laying hens fed two levels of calcium (Ca) and phosphorus (P) in the basal diet (BD) (BD1 = 0.38% Ca - 0.36% available P and BD2 = 3.2% Ca - 0.30% available P). Nine hundred and sixty Dekalb White hens (24 weeks old) were distributed into 80 cages, under a completely randomized factorial design for 16 weeks. The use of associated sources of vitamin D reduced the feed intake and feed conversion ratio, as well as BD1, which also increased the egg production and egg mass. The association of vitamin D sources with up to 50% 25-OHD3 increased the eggshell percentage. There was interaction (p<0.05) between the sources of vitamin D and the concentrations of Ca and available P, sources with at least 50% 25-OHD3 increased ash percentage and bone radiographic densitometry (BRD) with BD1; in BD2 the use of 25-OHD3 as isolated vitamin D source increased BRD. The association of D3 and 25-OHD3 improved the productive performance, increased the percentage of eggshell and had different positive effects on the bone characteristics that depend on the concentrations of Ca and available P in the balanced feed of white egg-laying hens.<hr/>O objetivo desta pesquisa foi avaliar o efeito da suplementação de colecalciferol (D3) e 25 hidroxicolecalciferol (25-OHD3) como fontes isoladas ou associadas (100%-0%; 75%-25%; 50%-50%; 25%-75%; 0%-100%) de vitamina D sobre o desempenho, a qualidade de casca e as características ósseas, em galinhas poedeiras de ovos brancos de 24 semanas de idade alimentadas com duas concentrações de cálcio (Ca) e fósforo disponível (Pdisp) na dieta basal (DB) (DB1 = 0,38% Ca - 0,36% Pdisp e DB2= 3,2% Ca - 0,30 % Pdisp), durante um período experimental de 16 semanas. Foram utilizadas 960 galinhas Dekalb White em delineamento inteiramente casualizado, com oito repetições e doze aves por unidade experimental. Os tratamentos foram constituídos de um fatorial (5x2), associações de vitamina D e concentrações de Ca e Pdisp. As fontes de vitamina D associadase a maior concentração de Ca e Pdisp diminuíram o consumo de ração e a conversão alimentar. Além disso, a maior concentração de Ca e Pdisp incrementou a produção e massa de ovo. A suplementação a partir de 50% de 25-OHD3 entre as associações de vitamina D aumentou a porcentagem de casca do ovo. Houve interação entre as fontes de vitamina D e as concentrações de Ca e Pdisp. As fontes de vitamina D na DB1 com pelo menos 50% de 25-OHD3 incrementaram a porcentagem de cinzas e a densitometria óssea radiográfica (BRD). A suplementação de 25-OHD3 na DB2 como fonte isolada de vitamina D aumentou a BRD. <![CDATA[<b>Corn germ meal as substitute for corn in the diet of confined Santa Inês sheep</b>: <b>chemical and lipid meat composition</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600007&lng=en&nrm=iso&tlng=en The per capita consumption of sheep meat in Brazil is still small compared to meat originating from other animal species, the lipid profile of meat named as responsible for reduced consumption. Despite the influence of sex, breed, weight at slaughter and environment, diet is seen as a major factor influencing the lipid composition of sheep meat. This study evaluated the effect of replacing corn by corn germ meal (0, 25, 50, 75 and 100%) in the diet of Santa Inês sheep on the meat's chemical and lipid composition. Forty non-emasculated animals were distributed in a randomized block experimental design, with five treatments and eight replications, and slaughtered after 70 days of confinement. There was no influence of the substitution on the meat's chemical composition. No effects on the total saturated fatty acids (SFA) were observed, but there was a decreasing linear effect on the total monounsaturated fatty acids (MFA) and an increasing linear effect on the total polyunsaturated fatty acids (PFA). The PFA:SFA and ω-6:ω-3 ratios increased with the substitution level. Corn germ meal had no effect on the meat's chemical composition, but improved the nutritional quality of the lipid fraction, enriching it with compounds beneficial for human health.<hr/>O consumo per capta de carne ovina no Brasil ainda é pequeno quando comparado às carnes oriundas de outras espécies animais, sendo o perfil lipídico da carne apontado como responsável pelo consumo reduzido. Apesar de sofrer influência de sexo, raça, peso ao abate e ambiente, a dieta é tida como principal fator que influencia a composição lipídica da carne ovina. Avaliou-se o efeito da substituição do milho pelo gérmen integral de milho na dieta de ovinos da raça Santa Inês sobre a composição química e lipídica da carne. Quarenta animais não castrados da raça Santa Inês foram distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, com cinco tratamentos e oito repetições, e abatidos após 70 dias de confinamento. Não houve influência sobre a composição química da carne. Não houve efeito sobre o total de ácidos graxos saturados (AGS), mas verificou-se efeito linear decrescente para o total de ácidos graxos monoinsaturados e crescente para o total de ácidos graxos poli-insaturados (AGP). As relações AGP:AGS e ω-6:ω-3 elevaram-se com a substituição. O gérmen integral de milho não influencia a composição química da carne, mas melhora a qualidade nutricional da fração lipídica, enriquecendo-a com compostos benéficos à saúde humana. <![CDATA[<b>Effects of diets with increasing levels of citrus pulp on the blood parameters linked to energy metabolism in horses</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Currently, the use of alternative energy ingredients for horses has increased because these foods contain "superfibers", making safer diet for these animals. To study the influence of diets containing increasing levels of citrus pulp on albumin, triglycerides, cholesterol, glucose, insulin and short chain fatty acid (SCFA) concentrations in the blood, five animals were used, with an average age of 3.5 years and a live weight of 460.66±76.86 kg, they were fed twice a day, at 7:00 am and 4:00 pm. The diets were formulated to meet the requirements of the animals at maintenance. 60% of the energy was obtained from forage, and 40% from concentrate, containing the following inclusion levels of citrus pulp (0, 7, 14, 21 and 28%). The area under the curve (AUC) and the glucose and insulin peaks were calculated, and no differences were observed between the treatments. There was no effect of diet on the blood concentrations of the evaluated parameters tested, and there was no effect of the time of collection on the following variables: SCFAs, cholesterol, triglycerides and albumin. However, the diet did have quadratic effect on the glucose (Ŷ =-0.5327X²+4.2130X+84.5276) and insulin (Ŷ=-0.1002X² +0.8233X + 1.6336) concentrations. Up to 28% of the concentrate can be composed of citrus pulp in horse diets without causing any alterations on the concentrations of the parameters analyzed in the blood. High-fiber diets with easily fermentable fibers are beneficial because they maintain the glucose and insulin curves close to the baseline levels.<hr/>Atualmente, a utilização de ingredientes energéticos alternativos para os equinos tem aumentado, pois esses alimentos contêm "super fibras", tornando a dieta mais segura para esses animais. Objetivando-se estudar a influência de dietas, contendo níveis crescentes de polpa cítrica sobre as concentrações sanguíneas de albumina, triglicérides, colesterol, glicose, insulina e ácidos graxos de cadeia curta, foram utilizados cinco animais, com idade média de 3,5 anos e peso vivo de 460,66±76,86kg, arraçoados duas vezes ao dia, às 7h e às 16h. As dietas foram formuladas para atender àdemanda de animais em mantença, sendo 60% da energia proveniente do volumoso e 40% do concentrado, contendo os seguintes níveis de inclusão de polpa cítrica(0, 7, 14, 21 e 28%). Foram calculadas a área abaixo da curva (AAC) e o pico da glicose e insulina, para as quais não foram observados efeitos das dietas. Não houve efeito da dieta sobre as concentrações sanguíneas dos parâmetros avaliados, bem como não houve efeito do tempo de coleta sobre as variáveis: ácidos graxos de cadeia curta, colesterol, triglicérides e albumina. Foi observado, porém, efeito quadrático para as concentrações de glicose (Ŷ = -0,5327X² + 4,2130X + 84,5276) e insulina (Ŷ = -0,1002X² +0,8233X + 1,6336). A polpa citrica pode ser incluida em até 28% no concentrado dos equinos, sem causar alterações nas concentrações sanguineas analisadas. Dietas com alta inclusão de fibra e participação de ingredientes com fibras de fácil fermentação são benéficas,pois mantêm as curvas glicêmicas e insulinêmicas próximas aos valores basais. <![CDATA[<b>Growth in weight and of some tissues in the bullfrog</b>: <b>fitting nonlinear models during the fattening phase</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Knowledge of the growth of animals is important so that zootechnical activity can be more accurate and sustainable. The objective of this study was to describe the live weight, development of liver tissue and fat body, leg growth, and cumulative food intake of bullfrogs during the fattening phase using nonlinear models. A total of 2,375 bullfrog froglets with an initial weight of 7.03 ± 0.16 g were housed in five fattening pens (12 m²). Ten samplings were performed at intervals of 14 days to obtain the variables studied. These data were used to estimate the parameters of Gompertz and logistic models as a function of time. The estimated values of weight (Wm) and food intake (FIm) at maturity and time when the growth rate is maximum (t*) were closer to expected values when the logistic model was used. The Wm values for live weight and liver, adipose and leg weights and the FIm value for food intake were 343.7, 15.7, 19.6, 96.03 and 369.3 g, respectively, with t* at 109, 98, 105, 109 and 107 days. Therefore, the logistic model was the best model to estimate the growth and food intake of bullfrogs during the fattening phase.<hr/>O conhecimento do crescimento dos animais é importante para a atividade zootécnica ser mais precisa e sustentável. O objetivo do estudo foi descrever o crescimento em peso vivo, dos tecidos hepático e adiposo, da coxa e o consumo alimentar acumulado da rã-touro na engorda, através de ajuste de modelos não lineares. Foram utilizados 2.375 imagos de rã-touro com peso inicial de 7,03±0,16g, os quais foram alojados em cinco baias de engorda com 12 m². Foram realizadas 10 amostragens, a cada 14 dias, para obtenção das variáveis estudadas. Os dados amostrados foram utilizados para estimar os parâmetros dos modelos de Gompertz e Logístico em função do tempo. Os valores estimados de peso (Pm) e consumo à maturidade (Cm) e tempo em que a taxa de crescimento é máxima (t*) dos parâmetros avaliados foram mais próximos do esperado no modelo Logístico. Os valores de Pm para peso vivo, tecido hepático e adiposo, coxas e Cm para consumo alimentar foram 343,7 g; 15,7g; 19.6g; 96,03 e 369,3g, respectivamente, com t* aos 109, 98, 105, 109 e 107 dias, respectivamente. Portanto, o modelo Logístico foi a melhor ferramenta para estimar o crescimento e o consumo alimentar da rã-touro na fase de engorda. <![CDATA[<b>Herbage intake and animal performance of cattle grazing dwarf elaphant grass with two access times to a forage peanut area</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542014000600010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Relatively short grazing periods in a pure legume pasture can be an alternative for increasing animal performance in medium-quality tropical pastures. Thus, the aim was to evaluate the herbage intake and animal performance of steers grazing dwarf elephant grass (Pennisetum purpureum Schum. cv. BRS Kurumi) with two access times [2 h (07:00 - 9:00) and 6 h (07:00 - 13:00)] to an area of forage peanut (Arachis pintoi cv. Amarillo). Twelve steers (219 ± 28.8 kg LW) were divided into four groups and assessed during three consecutive grazing cycles, from January to March 2013. The crude protein and neutral detergent fiber contents were 158 and 577 g/kg dry matter (DM) for dwarf elephant grass and 209 and 435 g/kg DM for forage peanut, respectively. The pre-grazing height and leaf mass of dwarf elephant grass and forage peanut were 94 cm and 2782 kg DM/ha and 15 cm and 1751 kg DM/ha, respectively. The herbage intake (mean = 2.7 ± 0.06% LW) and average daily weight gain (mean = 1.16 ± 0.31 kg/day) were similar for both treatments. However, animals with 2-h access to the legume paddock grazed for 71% of the time, whereas those with 6-h access grazed for 48% of the time. The performance of the steers that were allowed to graze forage peanut pasture for 2 h is similar to that of those that were allowed to graze the legume pasture for 6 h.<hr/>Períodos relativamente curtos de acesso a área exclusiva de leguminosa podem se constituir numa alternativa para aumentar o desempenho de bovinos em pastos tropicais de média qualidade. Objetivou-se avaliar o consumo de forragem e o desempenho de bovinos, pastejando capim-elefante anão (Pennisetum purpureum Schum. cv. BRS Kurumi), com dois tempos de acesso à área exclusiva de amendoim forrageiro (Arachis pintoi cv. Amarillo): duas (7h às 9h) e seis horas (7h às 13h). Doze bovinos (219 ± 28,8 kg de PV) foram distribuídos, segundo um delineamento experimental inteiramente casualizado e avaliados durante três ciclos de pastejo consecutivos de janeiro a março de 2013. Os teores de proteína bruta e FDN foram 158 e 577 g/kg MS para o capim-elefante anão e 209 e 435 g/kg MS para o amendoim forrageiro, respectivamente. A altura pré-pastejo e a massa de folhas do capim-elefante anão foram, respectivamente, 94 cm e 2782 kg MS/ha, e no amendoim forrageiro 15 cm e 1751 kg MS/ha. O consumo de forragem (média = 2,7 ± 0,06% PV) e o ganho médio diário (média = 1,16 ± 0,31 kg/dia) foram semelhantes entre os tratamentos, mas 71% do tempo alocado na área de leguminosa foi utilizado para pastejo, durante o período de acesso de 2 h de acesso e 48% para o acesso de 6 horas. Bovinos, pastejando capim-elefante anão, com duas horas de acesso a pastos de amendoim forrageiro, conseguem obter o mesmo desempenho que animais com seis horas de acesso ao pasto de leguminosa.