Scielo RSS <![CDATA[Ciência e Agrotecnologia]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1413-705420160005&lang=es vol. 40 num. 5 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Ammonia volatilization from blends with stabilized and controlled-released urea in the coffee system]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500497&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Application of stabilized and controlled-release urea blends can reduce the losses of N-NH3 as compared to conventional urea. The aim of this study was to quantify ammonia volatilization from conventional nitrogen fertilizers and blends of urea + (urea + NBPT) + controlled release urea applied in drip irrigated coffee system. The experiment was conducted under field conditions in in a Red Latosol located in Lavras-MG, Brazil. The randomized complete block design with six treatments: Urea = 450 kg ha-1 yr-1 N (100% of the recommended dose) divided in three splittings equal to 150 kg ha-1 N with an interval of 50 days; ammonium nitrate = 450 kg ha-1 yr-1 N (100% of the recommended dose) in three splittings equal to 150 kg ha-1 N with an interval of 50 days; Polyblen Extend(r)-100%= 450 kg ha-1 yr-1 (100% of the recommended dose) applied in two splittings, 315 kg ha-1 N in the 1º split and 135 kg ha-1 N in the 2º split; Polyblen Extend(r)-70% = 315 kg ha-1 yr-1 N (70% of the recommended dose) in two splittings, 220.5 kg ha-1 N in the 1º split and 94.5 kg ha-1 N in the 2º split; Polyblen Montanha(r)-100% = 450 kg ha-1 yr-1 (100% of the recommended dose) in an unique application in the 1º split and Polyblen Montanha(r)-70% = 315 kg ha-1 yr-1 N (70% of the recommended dose) at an unique application in the 1º split, with three repetitions. Total accumulated N-NH3 losses followed the decreasing order: Urea (83.2 kg ha-1 N) &gt; Polyblen Extend(r) - 100% (60.3 kg ha-1 N) &gt; Polyblen Montanha(r) - 100% (46.8 kg ha-1 N) &gt; Polyblen Extend(r) - 70% (35.1 kg ha-1 N) &gt; Polyblen Montanha(r) - 70% (24.2 kg ha-1 N) &gt; nitrate ammonium (2.0 kg ha-1 N ). The use of Polyblen Montanha(r) decreases two splittings compared to conventional sources such as urea and ammonium nitrate, by applying only 70% of the recommended dose without affecting yield and coffee crop nutrition.<hr/>RESUMO A aplicação de blends de ureia com inibidor de urease e de liberação controlada pode reduzir as perdas de N-NH3 em comparação a ureia convencional. O objetivo desse trabalho foi quantificar as perdas de N-NH3 por fertilizantes nitrogenados convencionais e "blends" de ureia + (ureia + NBPT) e ureia de liberação controlada aplicados em lavoura cafeeira irrigada por gotejamento. O experimento foi realizado em condições de campo em um Latossolo Vermelho de textura argilosa, Lavras - MG, Brasil. O delineamento foi em blocos casualizados com seis tratamentos: Ureia = 450 kg ha-1 ano-1 de N (100% da dose recomendada) dividido em três parcelamentos iguais de 150 kg ha-1 de N com intervalo de 50 dias; Nitrato de amônio = 450 kg ha-1 ano-1 de N (100% da dose recomendada) em três parcelamentos iguais de 150 kg ha-1 de N com intervalo de 50 dias; Polyblen Extend(r)-100%= 450 kg ha-1 ano-1 (100% da dose recomendada) aplicado em dois parcelamentos, 315 kg ha-1 de N no 1º parcelamento e 135 kg ha-1 de N no 2º parcelamento; Polyblen Extend(r)-70% = 315 kg ha-1 ano-1 de N (70% da dose recomendada) em dois parcelamentos, 220,5 kg ha-1 de N no 1º parcelamento e 94,5 kg ha-1 de N no 2º parcelamento; Polyblen Montanha(r)-100% = 450 kg ha-1 ano-1 (100% da dose recomendada) em aplicação única no 1º parcelamento e o Polyblen Montanha(r)-70% = 315 kg ha-1 ano-1 de N (70% da dose recomendada) em aplicação única no 1º parcelamento, com três repetições. A perda acumulada total de N-NH3 seguiu a ordem decrescente: Ureia (83,2 kg ha-1 de N) &gt; Polyblen Extend(r) - 100% (60,3 kg ha-1 de N) &gt; Polyblen Montanha(r) - 100% (46,8 kg ha-1 de N) &gt; Polyblen Extend(r) - 70% (35,1 kg ha-1 de N) &gt; Polyblen Montanha(r) - 70% (24,2 kg ha-1 de N) &gt; nitrato de amônio (2,0 kg ha-1 de N). Com a utilização do Polyblen Montanha(r) é possível reduz dois parcelamentos em comparação a fontes convencionais como uréia e nitrato de amônio, aplicando-se apenas 70% da dose recomendada sem alterar a produtividade e a nutrição do cafeeiro. <![CDATA[Biodegradable films of starch/PVOH/alginate in packaging systems for minimally processed lettuce (<em>Lactuca sativa</em> L.)]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500510&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Biodegradable packaging may replace non-biodegradable materials when the shelf life of the packaged product is relatively short, as in minimally processed foods. The objective of this work was to evaluate the efficiency of biodegradable films comprising starch/polyvinyl alcohol (PVOH)/alginate with the addition of 0 or 0.5% of essential oil of copaiba (EOCP) or lemongrass (EOLM) compared to poly-vinyl chloride (PVC) films in the storage of minimally processed lettuce. Lettuce samples cut into 1-cm strips were placed in polypropylene trays wrapped with biodegradable films and stored at 6 ± 2 °C for 8 days. PVC films were used as controls. The biofilms presented 11.43-8.11 MPa resistance and 11.3-13.22% elongation, with water vapor permeability (WVP) of 0.5-4.04 x 10-12 g. s-1.Pa-1.m-1; thus, the films' properties were considered suitable for the application. The lettuce stored in PVC presented minor total soluble solids (TSS), less luminosity (L), higher intensity of yellow color (b), and eight times less mass loss than that stored in biodegradable films. Multivariate analysis showed that the lettuce lost quality after 2 days of storage in PVC films, representing a different result from the other treatments. Lettuce stored in biodegradable films for 2 and 4 days showed a greater similarity with newly harvested lettuce (time zero). The films with or without the addition of essential oil showed similar characteristics. Biodegradable films were considered viable for the storage of minimally processed lettuce.<hr/>RESUMO As embalagens biodegradáveis podem substituir as não biodegradáveis quando a vida de prateleira do produto embalado é relativamente curta, como no caso dos alimentos minimamente processados. Neste trabalho o objetivo foi avaliar a eficiência de filmes biodegradáveis de amido/PVOH/alginato adicionados de 0 ou 0,5% de óleo essencial de copaíba (EOCP) ou de capim limão (EOLM) em comparação aos filmes de PVC ao longo do armazenamento de alfaces minimamente processadas. As alfaces cortadas em tiras de 1 cm foram dispostas em bandejas de polipropileno armazenadas a 6 ± 2 °C por 8 dias. Filmes de PVC foram utilizados como controle. Os biofilmes apresentaram 11,43 - 8,11MPa de resistência, 11,3 - 13,22% de elongação e permeabilidade ao vapor de água (PVA) entre 0,5 - 4,04 x 10-12 g.s-1.Pa-1.m-1, sendo os filmes biodegradáveis considerados adequados á aplicação devido as propriedades apresentadas. As alfaces armazenadas em PVC apresentaram queda brusca dos sólidos solúveis totais (SST), menor luminosidade (L), maior intensidade da cor amarela (b) e perda de massa (2%) oito vezes menor que as armazenadas em filmes biodegradáveis (12-16%) aos 8 dias de armazenamento. A análise multivariada evidenciou que as alfaces em filmes de PVC perderam qualidade aos 2 dias de armazenamento diferindo dos demais tratamentos. Já alfaces armazenadas em biofilmes por 2 e 4 dias apresentaram maior similaridade com as alfaces recém colhidas (tempo zero). Os filmes biodegradáveis foram considerados viáveis ao armazenamento de alface minimamente processada. <![CDATA[Co-inoculation with diazotrophic bacteria in soybeans associated to urea topdressing]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500522&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Increased grain yield can be obtained via an interaction between plants and growth-promoting microorganisms. The Bradyrhizobium spp. are capable of fixing atmospheric nitrogen in soybeans [Glycine max (L.) Merril], and Azospirillum spp. induce the synthesis of phytohormones. The aim of this study was to evaluate inoculation with Bradyrhizobium and co-inoculation with Bradyrhizobium + Azospirillum brasilense in soybeans in combination with the application a topdressing of 0, 75 or 150 kg of N ha-1 of urea during the reproductive stage. Three soybean cultivars (BMX Ativa, TEC 6029 and BMX Potência), were tested in field experiments in Santa Maria, RS, Brazil, during two agricultural years (2013/2014 and 2014/2015) and two sowing times. Morphological, nodulation and yield components were evaluated. Co-inoculation increased the grain yield by 240 kg ha-1 compared with conventional inoculation. When co-inoculated, cultivars BMX Ativa, TEC 6029 and BMX Potência showed increased grain yields of 6, 4 and 12%, respectively. The application of 150 kg ha-1 of N as a topdressing increased the grain yield by 300 kg ha-1 in the co-inoculated cultivars TEC 6029 and BMX Potência, but without a financial return. When inoculated only with Bradyrhizobium, the cultivars did not respond positively to the application of urea.<hr/>RESUMO O incremento na produtividade de grãos pode ser obtido pela interação entre plantas e microrganismos promotores do crescimento vegetal. Bactérias do gênero Bradyrhizobium spp. são capazes de realizar a fixação do nitrogênio em soja [Glycine max (L.) Merril], enquanto as do gênero Azospirillum spp. induzem a síntese de hormônios vegetais. O objetivo do presente trabalho foi avaliar a inoculação com Bradyrhizobium e co-inoculação com Bradyrhizobium + Azospirillum brasilense em sementes de soja associado a aplicação de 0, 75 e 150 kg de N ha-1 de ureia aplicada em cobertura no estádio reprodutivo. Três cultivares de soja (BMX Ativa, TEC 6029 e BMX Potência) foram utilizadas nos experimentos em Santa Maria, RS, Brasil, durante dois anos agrícolas (2013/2014 e 2014/2015) e duas épocas de cultivo. Foram avaliadas as características morfológicas, de nodulação e componentes da produtividade. A co-inoculação proporcionou incremento de 240 kg de grãos ha-1 em relação a inoculação convencional. Quando co-inoculadas, as cultivares BMX Ativa, TEC 6029 e BMX Potência acresceram a produtividade de grãos em 6, 4 e 12% respectivamente. A aplicação de 150 kg de N ha-1 acresceu a produtividade em 300 kg de grãos ha-1, com a co-inoculação das cultivares TEC 6029 e BMX Potência, porém, sem retorno econômico. Os cultivares testados quando inoculados somente com Bradyrhizobium não responderam positivamente à aplicação de ureia. <![CDATA[Mapping soils in two watersheds using legacy data and extrapolation for similar surrounding areas]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500534&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Existing soil maps (legacy data) associated with digital mapping techniques are alternatives to obtain information at lower costs, however, tests are required to do it more efficiently. This study had as objectives to compare different methods to extract information from detailed scale soil maps using decision trees for mapping soil classes at two watersheds in Minas Gerais, validate these maps in the field and use the best method to extrapolate information to larger areas, also validating these maps of larger areas. Detailed soil maps of Vista Bela creek (VBW) and Marcela creek (MCW) watersheds were used as source of information. Seven methods to extract information from maps were compared: the whole polygon, eliminating 20 and 40 m from the polygon boundaries, and with buffers around the sampled points with radii of 25 m, 50 m, 75 m, and 100 m. The Classification and Regression Trees (CART) algorithm was employed to create decision trees and enable creation of soil maps. Accuracy was assessed through overall accuracy and kappa index. The best method was used to extrapolate information to larger areas and maps were validated. The best methods for VCW and MCW were, respectively, eliminating 20 m from polygon edges and buffer of 25 m of radii from points. Maps for larger areas were obtained using these methods. Removing uncertainty areas from legacy soil maps contribute to better modeling and prediction of soil classes. Information generated in this work allowed for validated extrapolation of soil maps for regions surrounding the watersheds.<hr/>RESUMO Mapas de solos existentes (dados legados) associados a técnicas de mapeamento digital são alternativas para obter informações a menores custos, entretanto, alguns testes são necessários para se fazer isso de forma mais eficiente. Este estudo objetivou comparar diferentes métodos para extrair informações de mapas de solos em escala detalhada usando árvores de decisão para mapear classes de solos em duas sub-bacias hidrográficas de Minas Gerais, validar os mapas em campo e usar o melhor método para extrapolar informações para áreas maiores, também validando estes mapas. Mapas de solos detalhados das sub-bacias do ribeirão Vista Bela (VBW) e ribeirão Marcela (MCW) foram utilizados como fonte de informação. Sete métodos para extrair informações de mapas foram comparados: polígono todo, eliminando 20 e 40 m das bordas dos polígonos, e com buffers em torno dos pontos amostrados com raios de 25 m, 50 m, 75 m e 100 m. O algoritmo Classification and Regression Trees (CART) foi utilizado para gerar árvores de decisão e permitir a criação de mapas de solos. A acurácia dos mapas foi avaliada através da acurácia global e índice Kappa. O melhor método foi utilizado para extrapolar informações para áreas maiores e esses mapas foram validados. Os melhores métodos para VCW e MCW foram, respectivamente, eliminando 20 m das bordas dos polígonos e buffer com raio de 25 m ao redor dos pontos. Mapas para áreas maiores foram obtidos usando esses métodos. Remoção de áreas de incerteza de mapas legados de solos contribuem para uma melhor modelagem e predição de classes de solos. A utilização de informações geradas neste trabalho permitiu a extrapolação validada de mapas de solos para regiões do entorno das sub-bacias hidrográficas. <![CDATA[Multiple resistance to atrazine and imazethapyr in hairy beggarticks (<em>Bidens pilosa</em> )]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500547&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Resistance to herbicides is a serious threat to crop production worldwide, especially in agronomic crops and cereals. This research evaluated the possible occurrence of Bidens pilosa resistant to imazethapyr and atrazine in Brazil. The resistant biotype was collected from an area with a history of repeated application of photosystem II (PSII) and ALS inhibitor herbicides. The susceptible biotype was collected from an area with no history of herbicide application. Resistance verification experiments were carried out in the greenhouse. The treatments were arranged in a 3 x 8 factorial scheme, where the first factor was populations [susceptible (S), parent resistant (PR), and resistant F1 (RF1)]; and the second factor was herbicide dose (0, 375, 750, 1500, 3000, 6000, 12000 and 24000 g ha-1 for atrazine; or 0, 12.5, 25, 50, 100, 200, 400 and 800 g ha-1 for imazethapyr). The resistance factor to atrazine was 2.83 for PR and 5.55 for RF1. This population was more resistant to imazethapyr (&gt;21-fold) than it was to atrazine. The recommended maximum dose of the herbicides did not control this B. pilosa population adequately. The data support the claim that B. pilosa population from this field in Quarto Centenário, Parana is resistant to two herbicide modes of action - PSII inhibitor (i.e. atrazine) and ALS inhibitor (i.e. imazethapyr). This is the first report of such case for this species, globally. Cross-resistance to other ALS inhibitors and other PS II inhibitors as well as the respective mechanisms of resistance to each herbicide are being investigated.<hr/>RESUMO A resistência de plantas daninhas à herbicidas constitui uma das principais ameaças para a agricultura no mundo, especialmente para a produção de grãos. O presente trabalho objetivou verificar a possível existência de Bidens pilosa resistente a imazethapyr e atrazina. Dois experimentos foram realizados em casa-de-vegetação, sendo um para cada herbicida. O biótipo resistente foi proveniente de área com histórico de aplicações de herbicidas inibidores do fotossistema II e da ALS, enquanto que o biótipo suscetível foi coletado em área sem histórico de aplicação de herbicidas. Os tratamentos foram dispostos em esquema fatorial 3 x 10, em que o primeiro fator foi composto por diferentes populações [suscetível (S), resistente parental (RP) e resistente F1 (RF1)], e o segundo fator constituiu de doses de cada herbicida (0, 375, 750, 1500, 3000, 6000, 12000 and 24000 g i.a. ha-1 para atrazina e 0; 12,5; 25; 50; 100; 200; 400 e 800 g e.a. ha-1 para imazethapyr). O fator de resistência variou entre 2,83 e 5,55 para atrazina e &gt;21 para imazethapyr. Além disso, a dose máxima de registro dos herbicidas não controlou as plantas do biótipo resistente. Os resultados revelaram que a população de B. pilosa proveniente de Quarto Centenário, Paraná, apresenta resistência múltipla a dois mecanismos de ação: inibidores da ALS (atrazine) e do fotossistema II (imazethapyr). Este é o primeiro relato deste tipo de resistência nesta espécie no mundo. A resistência cruzada a outros herbicidas destes dois mecanismos, bem como o mecanismo de resistência estão sendo investigados. <![CDATA[Physalis size reduction for potted ornamental plant use]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500555&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT The consumer's constant search for novelties in the area of ornamental plants has inspired the use of species that are normally used for other purposes, such as fruit-bearing plants, to be introduced into floriculture. The physalis, a fruit-bearing plant, with a beautiful accrescent fruiting calyx that envelops the berry, can be used for these purposes. However, this plant can reach 70 cm high, which makes it unviable to be used as an indoor plant. The objective of this research was to decrease the size of the physalis (Physalis angulata) for ornamental use, pot it and apply the plant growth regulator Paclobutrazol (PBZ). The PBZ growth regulator was applied only once, via foliar spray at the concentrations of 0, 30, 60, 90, 120 and 150 mg a.i L- 1, as well as via irrigation in the substrate at concentrations of 0, 5, 10, 15, 30 and 60 mg a.i L- 1. Along with the quantitative variables, a plant acceptability test was carried out when it was considered ideal for commercialization. The obtained results clearly show that it is possible to reduce the size of the physalis for use as a potted plant by using PBZ with foliar applications at the concentration of 90 mg a.i L-1 or by using irrigation applications directly in the substrate at a concentration of 5 mg a.i L-1.<hr/>RESUMO A constante busca dos consumidores de plantas ornamentais por novidades estimula que espécies utilizadas para outros fins, como as plantas frutíferas, possam ser introduzidas na floricultura. O fisális, uma planta frutífera, cujos frutos são envolvidos por um belo cálice em forma de balão, pode ser utilizado para este fim. Entretanto, essa planta pode chegar a 70 cm de altura, o que inviabiliza o seu cultivo em vasos como planta de interior. Objetivou-se com essa pesquisa diminuir o porte de plantas de fisális (Physalis angulata) para uso ornamental envasado com a aplicação do regulador vegetal Paclobutrazol (PBZ). Para isso utilizou-se o regulador vegetal PBZ, uma única vez, via pulverização foliar nas concentrações de 0, 30, 60, 90, 120 e 150 mg i.a L-1, e via irrigação do substrato nas concentrações de 0, 5, 10, 15, 30 e 60 mg i.a L-1. Adicionalmente as variáveis quantitativas, foi aplicado um teste de aceitabilidade das plantas no momento em que se considerava ideal para comercialização. Os resultados obtidos demonstraram que é possível a redução do porte de fisális para uso como planta envasada utilizando PBZ com aplicação foliar na concentração de 90 mg i.a L-1 ou com aplicação via irrigação do substrato na concentração de 5 mg i.a L-1. <![CDATA[Metabolizable energy and digestible amino acids of full-fat soybean without or with protease supplementation in diets for broilers]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500565&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Two experiments were carried out to determine the energy values ​​and the true ileal digestibility of amino acids of nine toasted full-fat soybeans (FFSB), without or with the addition of monocomponent protease. In the first experiment, to determine the energy values, the method of excreta collection was used with 1120 broiler chicks at 14 days old, distributed in randomized blocks in a 10x2 factorial arrangement with nine full-fat soybeans (30% included) plus a control diet (70%) without or with the addition of protease, totaling 20 treatments with 8 replicates and 7 birds per cage. In the second experiment, 1120 broiler chickens from 24 to 28 days of age were distributed in randomized blocks in a 10x2 factor arrangement, with nine full-fat soybeans (40% included) + a protein free diet (60%), without or with the addition of protease, totaling 20 treatments with 8 replicates and 7 birds per cage. Ileal digesta collection was used to determine the true digestibility coefficients and the digestible amino acid content of full-fat soybean. The average values ​​of nitrogen-corrected apparent metabolizable energy (AMEn) and their respective metabolization coefficients (CAMEn) were 3207 kcal/kg and 62.57%, respectively. The average values ​​of digestibility coefficients of crude protein and essential and nonessential amino acids were 86.79, 87.90 and 84.34%, respectively. The inclusion of protease improved (P&lt;0.05) all evaluated parameters. Therefore, its use is recommended in diets containing full-fat soybeans for broiler chickens.<hr/>RESUMO Foram realizados dois experimentos para determinar os valores energéticos e os coeficientes de digestibilidade ileal verdadeiros de aminoácidos de nove sojas integrais tostadas, sem ou com a adição de protease monocomponente. No primeiro experimento, para a determinação dos valores energéticos, foi utilizado o método de coleta total de excretas, com 1120 pintos de corte com 14 dias de idade, distribuídos em blocos casualizados, em arranjo fatorial 10x2, com nove sojas integrais (30% de inclusão) + uma ração referência (70%), sem ou com adição de protease, totalizando 20 tratamentos, com 8 repetições e 7 aves por gaiola. No segundo experimento foram utilizados 1120 frangos dos 24 aos 28 dias de idade, distribuídos em blocos casualizados, em arranjo fatorial 10x2, com nove sojas integrais (40% de inclusão) + uma ração isenta de proteína (60%), sem ou com adição de protease, totalizando 20 tratamentos, com 8 repetições e 7 aves por gaiola. A coleta da digesta ileal foi utilizada para determinar os coeficientes de digestibilidade verdadeiros e o teor de aminoácidos digestíveis da soja integral. Os valores médios de energia metabolizável aparente corrigida para balanço de nitrogênio (EMAn) e o seu respectivo coeficiente de metabolizabilidade (CEMAn) foram de 3207 kcal/kg e 62,57%, respectivamente. Os valores médios dos coeficientes de digestibilidade da proteína bruta e dos aminoácidos, essenciais e não essenciais foram de 86,79, 87,90 e 84,34%, respectivamente. A inclusão de protease melhorou (P&lt;0,05) todos os parâmetros avaliados. Portanto, recomenda-se sua utilização em rações formuladas com soja integral para frangos de corte. <![CDATA[Pathological effects of acetone cyanohydrin in swiss rats]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500577&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Cassava has been widely used for animal and human nutrition. It has also been demonstrated to have antineoplastic and anthelmintic properties. Toxicity due to cassava consumption has been reported in ruminants and laboratory animals; therefore, this study aimed to investigate the toxic effects of acetone cyanohydrin, a metabolite of linamarin that is present in cassava, in Wistar rats. Six groups of five animals each were used to evaluate the toxic effects of acetone cyanohydrin administered at 25 (G1), 50 (G2), 75 (G3), 100 (G4) and 125 (G5) µmol/kg as a single oral dose. The control group received acidified water (pH 3.5). The animals were monitored after administration of acetone cyanohydrin, and clinical symptoms were recorded. Serum enzyme levels were measured to assess the kidney and liver function. During necropsy, tissue samples were collected for histopathological examination. After administration, some animals in the G2, G4, and G5 groups presented neurological symptoms such as convulsions, involuntary muscle contraction, staggering gait, motor coordination disability, prostration, and mydriasis. All of the animals in the G5 and four animals in the G4 group died seven minutes after the administration of acetone cyanohydrin. Animals in the other groups, particularly in G2, recovered from the acute phase. Biochemical analysis revealed hepatic lesions and liver dysfunction. Histopathology revealed severe lesions in both the liver and brain. In conclusion, acetone cyanohydrin has toxic effects in the liver, lung, and central nervous system in rats; however, at concentrations up to 25 µmol/kg, the animals could survive the acute phase.<hr/>RESUMO A mandioca tem sido amplamente utilizada para alimentação animal e humana. Também tem sido demonstrado que possui propriedades anti-neoplásicas e anti-helmínticas. A toxicidade devido ao consumo da mandioca tem sido relatada em ruminantes e animais de laboratório. Assim, este estudo teve como objetivo investigar os efeitos tóxicos da acetona cianidrina, um metabólito da linamarina que está presente na mandioca, em ratos Wistar. Foram utilizados seis grupos de cinco animais cada para avaliar os efeitos tóxicos da acetona cianidrina administrada a 25 (G1), 50 (G2), 75 (G3), 100 (G4) e 125 (G5) umol / kg como uma dose oral única. O grupo controle recebeu água acidificada (pH 3,5). Os animais foram monitorados após a administração de acetona cianidrina e os sintomas clínicos foram registrados. Os níveis séricos das enzimas foram medidos para avaliar a função renal e hepática. Durante a necropsia, amostras teciduais foram coletadas para análise histopatológica. Após a administração, alguns animais dos grupos G2, G4 e G5 apresentaram sintomas neurológicos como convulsões, contração muscular involuntária, andar cambaleante, incordenação motora, prostração e midríase. Todos os animais do G5 e quatro animais do G4 morreram após sete minutos da administração de acetona cianidrina. Animais dos outros grupos, particularmente do G2, se recuperaram da fase aguda. A análise bioquímica revelou lesões e disfunção hepáticas. A histopatologia revelou lesões severas no fígado e cérebro. Os resultados permitem inferir que a acetona cianidrina tem efeitos tóxicos no fígado, pulmão e sistema nervoso central de ratos. No entanto, em concentrações de até 25 umol / kg os animais podem sobreviver à fase aguda. <![CDATA[Characterization of powder from the permeate of yacon extract by ultrafiltration and dehydrated by spray drying]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500585&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Yacon root is a functional food which contains antioxidants and prebiotics compounds. This study aimed to evaluate the physical, chemical and prebiotic characteristics of a yacon extract powder obtained by ultrafiltration (UF) with membranes of 10 and 30 kDa and encapsulation of the resulting permeate by spray drying. Drying air temperatures of 140 and 160 ºC and concentrations of gum arabic of 10 and 15% were tested. The samples had solubility values ​​greater than 90% while the hygroscopicity decreased with increasing gum concentration and drying temperature. Electron microscopy showed a strong tendency to agglomeration of smaller particles around the larger ones, mainly at a temperature of 140 ºC. Regarding color, the parameter L* showed that drying at 160 ºC produced darker samples and the parameters a* and b* indicated that all samples were greenish yellow. The concentration of inulin decreased during drying, whereas the levels of glucose and fructose increased due to the thermolysis reaction, which led to degradation of inulin chains at drying temperature. The permeates and retentates from the UF membranes had prebiotic activity, while only the encapsulated product from UF-30 membrane, metabolized by Lactobacillus acidophilus LA-5(r), presented activity scores without significant difference to that of glucose.<hr/>RESUMO O yacon é uma raiz que contém compostos com atividade antioxidante e prebiótica. Este estudo teve como objetivo avaliar as características físicas, químicas e prebióticas das micropartículas de yacon encapsuladas por atomização. A partir do extrato do yacon foram obtidas as soluções de retido e permeado usando a separação por ultrafiltração (UF) com membranas de 10 e 30 kDa. O permeado foi misturado com goma arábica em concentrações de 10 e 15% e encapsulado por atomização a temperaturas de 140 e 160 °C. As micropartículas obtidas tiveram valores de solubilidade maiores que 90%, enquanto que a higroscopicidade diminuiu com o aumento da concentração de goma e da temperatura de secagem. A microscopia eletrônica mostrou uma forte tendência à aglomeração de partículas menores em torno das maiores, principalmente a 140 ºC. Em relação à cor, o parâmetro L* mostrou que a secagem a 160 ºC produziu amostras mais escuras, e os parâmetros a* e b* indicaram que todas as amostras tiveram coloração amarelo esverdeado. A concentração de inulina diminuiu durante a secagem, enquanto que os conteúdos de glicose e de frutose aumentaram devido às reações de termólise, o que levou à degradação das cadeias de inulina. As dispersões permeadas e retidas provenientes da separação de UF apresentaram atividade prebiótica, enquanto que somente o pó encapsulado proveniente da membrana de 30 kDa foi metabolizado pelo Lactobacillus acidophilus, apresentando escores de atividade sem diferença significativa em relação à da glicose. <![CDATA[Total antioxidant activity of yacon tubers cultivated in Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500596&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT Yacon (Smallanthus sonchifolius) is a tuberous root from the Andean region in the South America rich em water, fructooligosaccharides and phenolic compounds, some of which are natural antioxidants and may help prevent the deleterious action of free radicals in the body. The yacon has attracted much attention due to their potential health benefits to humans. In this study the levels of total phenolics, tannins, phenolic acids, and total antioxidant activity were measured in the peel and pulp of yacon tubers both in the fresh and flour forms. The flours of yacon presented higher concentrations of total phenolics and tannins, especially peel flour. The yacon pulp flour stood out as the main source of phenolic acids, mainly caffeic and chlorogenic acid. The total antioxidant activity assessed by DPPH (2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) assays was higher in the yacon peel flour. The total antioxidant activity was correlated with the total phenolic content and tannins by the DPPH and ABTS assays. These results suggest that yacon can be used as an alternative food source of phenolic compounds that help prevent degenerative processes caused by oxidative stress, especially in the flours form.<hr/>RESUMO Yacon (Smallanthus sonchifolius) é uma raiz tuberosa da região andina na América do Sul, rica em água, frutooligossacarídeos e compostos fenólicos, alguns dos quais são antioxidantes naturais e podem auxiliar a prevenir a ação deletéria dos radicais livres no organismo. O yacon tem atraído muita atenção devido a seus potenciais benefícios de saúde para os seres humanos. Neste estudo, os níveis de fenólicos totais, taninos, ácidos fenólicos e atividade antioxidante total foram mensurados na casca e polpa de túberas de yacon ambas nas formas fresca e de farinha. As farinhas de yacon apresentaram altas concentrações de fenólicos totais e taninos, especialmente a farinha da casca. A farinha da polpa de yacon destacou-se como a principal fonte de ácidos fenólicos, principalmente caféico e ácido clorogênico. A atividade antioxidante total avaliada pelos métodos DPPH (2,2-Difenil-1-picril-hidrazil) and ABTS (2,2′-Azino-bis (3-etilbenzotiazolina-6-ácido sulfônico)) foi maior na farinha de casca de yacon. A atividade antioxidante total foi correlacionada com o conteúdo de fenólicos totais e taninos pelos métodos DPPH e ABTS. Estes resultados sugerem que yacon pode ser usado como uma fonte alimentar alternativa de compostos fenólicos que auxiliam a prevenir processos degenerativos causados pelo estresse oxidativo, especialmente na forma de farinhas.