Scielo RSS <![CDATA[Ciência e Agrotecnologia]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1413-705420110002&lang=es vol. 35 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Association between agronomical traits and popping expansion in a popcorn population under recurrent selection</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se, neste trabalho, investigar a possibilidade de seleção mais eficiente por meio do uso de análise de trilha e de correlações parciais no programa de seleção recorrente da população UENF de milho pipoca. Duzentas famílias de irmãos completos foram obtidas e avaliadas quanto a oito características em dois ambientes no estado do Rio de Janeiro: Campos dos Goytacazes e Itaocara. A correlação genotípica entre capacidade de expansão e rendimento de grãos foi negativa e não significativa ao nível de 5% de probabilidade pelo teste t. A análise de trilha demonstrou ser a massa de 100 grãos, a característica mais associada à capacidade de expansão neste estudo. Há possibilidade de obtenção de resposta correlacionada em capacidade de expansão e rendimento de grãos, desde que se selecionem, entre os genótipos de maior rendimento, aqueles com menores tamanhos de grãos.<hr/>The objective of this work was to investigate the possibility of a more efficient selection through path analysis and partial correlation in the breeding program of the UENF popcorn population by recurrent selection. Two hundred full-sib progenies were obtained and evaluated by eight traits in two environments in Rio de Janeiro State: Campos dos Goytacazes and Itaocara. The genotypic correlation between popping expansion and grain yield was negative and non significant at the 5% probability level by t test. Path analysis showed that mass weight of 100 grains is the most associated trait at popping expansion in this study. It is possible to obtain correlated response for popping expansion by grain yield, as long as genotypes with smaller grain size are selected from the genotypes with higher grain yield. <![CDATA[<b>Effect of liming on the mineralization of <sup>14</sup>C-glyphosate in soils</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es A calagem é uma prática de manejo da fertilidade muito utilizada e considerada essencial em solos tropicais. Essa prática, por influenciar as propriedades físicas, químicas e biológicas dos solos, pode também alterar o comportamento de moléculas orgânicas. Objetivou-se, neste estudo, avaliar o efeito da calagem na mineralização do herbicida glifosato em um Latossolo Vermelho (LE) e em um Neossolo Quartzarênico (RQ) e também na atividade microbiana dos mesmos solos. Os experimentos foram conduzidos em delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 2 x 2, correspondendo a dois solos e a duas condições de manejo (com e sem calagem). Para o ensaio de mineralização, técnicas radiométricas foram utilizadas para avaliar a evolução do 14CO2 a intervalos de 7 dias, durante 70 dias. O estudo de atividade microbiana foi conduzido paralelamente ao experimento de mineralização, usando a metodologia de glicose radiomarcada (14C-glicose), a qual foi avaliada a intervalos de quatorze dias, durante 70 dias. Pelos resultados, foi possível verificar que nos dois solos estudados, a calagem aumentou significativamente a mineralização do 14C-glifosato e a atividade da microbiota.<hr/>Liming is a widely used soil fertility management practice and essential in tropical soils. This practice, by influencing physical, chemical and biological features of soils, may alter the behavior of organic molecules in soils. In this context, the objective of the present study was to evaluate the effect of liming on the mineralization of glyphosate in Red Latosol (LE) and Quartzarenic Neosol (RQ) soils and also on the microbial activity. The experiments were conducted in completely randomized design blocks in a 2 x 2 factorial scheme, corresponding to two soils and two management conditions (with and without liming). The radiometric technique was used to evaluate the evolution of 14CO2 at intervals of 7 days, during 70 days. The study of microbial activity was conducted using the methodology of radiolabelled glucose (14C-glucose), which was measured at intervals of fourteen days, during 70 days. Results show that the liming increased significantly the 14C-glyphosate mineralization and the microbial activity. <![CDATA[<b>Nutritional efficiency and nitrogen uptake by capim-marandu at pasture in moderate stage of degradation under doses and sources of nitrogen</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es O presente estudo foi desenvolvido sob condições de campo, visando avaliar a eficiência no uso e no aproveitamento do nitrogênio pelo capim-marandu por meio de diversos índices. O experimento foi conduzido na Fazenda Modelo da Universidade Estadual de Goiás (UEG) num Latossolo Vermelho distrófico, no período de julho de 2003 a março de 2006. O delineamento experimental utilizado foi de blocos ao acaso, com três repetições. Os tratamentos nas parcelas foram caracterizados por um fatorial 2 x 4, sendo duas fontes de N (sulfato de amônio e uréia) e quatro doses de N (0, 100, 200 e 300 kg/ha). Na subparcela, os tratamentos foram representados pelos anos (2004, 2005 e 2006), referentes ao tempo de recuperação da pastagem. A adubação nitrogenada foi parcelada em três aplicações após cada corte de avaliação da forrageira. Foram realizados três cortes da forrageira por ano, avaliando-se a massa seca e os teores de N nos tecidos. Com esses resultados, avaliaram-se os índices de Eficiência de Utilização do N (EUN), Recuperação do N Aplicado (RNA), Eficiência Agronômica do N Aplicado (EA) e Eficiência Fisiológica (EF) ou Eficiência Biológica. Os resultados mostraram que a EUN aumentou, enquanto que a RNA, EA e a EF diminuíram com o aumento das doses de N aplicadas. Em todos os casos, os índices foram influenciados pelos anos de recuperação da forrageira estudados, mas não pelas fontes de N.<hr/>This study was accomplished under field conditions, to evaluate the use and efficiency of nitrogen uptake, through various indexes, in pasture of Brachiaria brizantha. The experiment was conduced at the Model Farm of the Goiás State University in a distrophic Dark Red Latosol, from 2003 July to 2006 March. The experimental design was randon blocks, with three replicates. The treatments were placed in parcels characterized by a 2x4 factorial, with two sources of N (ammonium sulfate and urea) and four doses of N (0, 100, 200 and 300 kg/ha/year). In sub - parcel, the treatments were represented per years (2004, 2005 and 2006) refering to time of pasture recovery. The use of nitrogen was divided in three times, after each cut evaluation of the forage pasture. Three cuts were made per year, evaluating dry mass and N accumulation in the tissue. Nitrogen Utilization Efficiency, Recovery from the N Applied, Agronomic Efficiency from the N Applied, Physiological or Biological Efficiency indexes were evaluated. The results showed that EUN increased, while RNA, EA and EF reduced with the increase in the N doses applied. In all cases, the indexes were influenced by the years of recovery the herbage, and not by the sources of N. <![CDATA[<b><i>Coffea racemosa</i></b><b> extract as an alternative for the control of coffee leaf miner</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se, com o presente trabalho, verificar o efeito do extrato metanólico de Coffea racemosa Lour., espécie silvestre de cafeeiro portadora de resistência a uma das principais pragas da cultura cafeeira, o bicho-mineiro. Inicialmente, o extrato metanólico das folhas de C. racemosa foi pulverizado em mudas de cafeeiro Coffea arabica cv. Catuaí, em casa-de-vegetação, as quais foram expostas a adultos de L. coffeella para o teste de oviposição com chance de escolha. Observou-se que as plantas tratadas foram menos preferidas para oviposição. A seguir, realizou-se o teste de efeito ovicida, no qual mudas de C. arabica contendo ovos do bicho-mineiro foram pulverizadas com o mesmo extrato. Os experimentos foram conduzidos em delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições. Verificou-se redução significativa na eclosão de larvas, e segundo análise por microscopia eletrônica de varredura, os ovos não viáveis apresentaram anomalias nas superfícies externas. Entretanto, os adultos provenientes de ovos tratados não foram afetados na percentagem de emergência, razão sexual e oviposição. Os resultados obtidos demonstram que C. racemosa apresenta-se como uma alternativa promissora ao controle do bicho-mineiro, necessitando, no entanto, de novos estudos para isolamento e identificação das substâncias bioativas.<hr/>The objective of this study was to evaluate the effect of Coffea racemosa Lour. methanolic extract , a wild coffee specie that presents resistance against the coffee leaf-miner, a major pest of coffee crop. The methanol extract of C. racemosa leaves was sprayed on coffee seedlings, Coffea arabica cv. Catuaí, in greenhouse, which were exposed to adults of L. coffeella for oviposition in free choice test. Plants treated were less preferred for oviposition. An ovicidal assay was carried out by spraying the methanol extract on C. arabica seedlings containing L. coffeela eggs on their leaves. The experiments were conducted in a completely randomized design with five replicates. Larvae hatching out from treated eggs were significantly reduced by the extract and non viable eggs presented some anomalies on their external surfaces according to analyses by scanning electron microscopy. However, the adults derived from treated eggs did not have the percentage of emergence, sex ratio and oviposition affected by the treatment. The results show that C. racemosa presents as a promising alternative to control the coffee leaf-miner, being necessary new studies to isolate and caracterize the bioactive substances against this pest. <![CDATA[<b>Biological nitrogen fixation and leaf nutrient concentration on soybean as a function of molybdenum and gypsum levels</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es A competitividade econômica da soja brasileira no mercado mundial se deve, em grande parte, aos benefícios da fixação biológica do nitrogênio na cultura. O trabalho foi conduzido a campo, sob sistema plantio direto, em condição de sequeiro, no Município de Maracaju-MS, com o objetivo de avaliar a nodulação, o crescimento, nutrição mineral e produtividade de grãos da soja submetida a diferentes doses de gesso agrícola e molibdênio. Foi utilizado o delineamento experimental de blocos ao acaso, com cinco repetições e esquema de parcelas subdivididas, sendo as parcelas representadas por quatro doses de gesso agrícola (0, 1.000, 2.000 e 3.000 kg ha-1) e as subparcelas, por quatro doses de molibdênio (0, 20, 40 e 60 g ha-1). Não houve efeito da interação gesso x Mo sobre a produtividade da soja. O gesso agrícola não influencia no teor foliar de N e na produtividade. O Mo proporciona incrementos na produtividade e no teor de proteínas dos grãos.<hr/>The economic competitiveness of Brazilian soybeans on the world market occurs, in large part, due to the benefits of biological nitrogen fixation in this crop. The field experiment was carried out in Maracaju, Mato Grosso do Sul State, Brazil, under no-tillage system, in rainfed condition. The aim was to evaluate nodulation, growth, mineral nutrition and grain yield of soybeans under different doses of gypsum and molybdenum. The experimental design used was a randomized block with five replicates and arranged in a split-plot squeme, with the plot represented by four doses of gypsum (0, 1.000, 2.000 and 3.000 kg ha-1) and the subplots by four doses of molybdenum (0, 20, 40 and 60 g ha-1). There were no interaction effects of Mo x gypsum for grain yield. Gypsum has no influence in the N leaf content and grain yield. Mo increases grain yield and protein levels in the grain. <![CDATA[<b>Identification of advanced lineages of lettuce resistant to <i>Meloidogyne javanica</i></b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se, no presente trabalho, avaliar o comportamento de linhagens de alface quanto à resistência ao nematoide das galhas Meloidogyne javanica, identificando a provável existência de linhagens homozigotas para o caráter. Foram utilizados como tratamentos cinco linhagens F4 e seis linhagens F5, juntamente com as testemunhas 'Grand Rapids' (resistente) e 'Regina 71' (suscetível), além da cultivar de tomateiro Santa Clara. A semeadura foi feita em bandejas de poliestireno expandido, sendo o substrato infestado com ovos de M. javanica, na proporção de 30 ovos cm-3 de substrato. Aos quarenta e sete dias após a infestação, cada planta foi avaliada individualmente quanto aos seguintes caracteres: índice visual de galhas, número de ovos, fator de reprodução e índice de reprodução. Cada linhagem foi comparada com as testemunhas 'Regina 71' e 'Grand Rapids', para cada característica, através do teste de Dunnett (5%), obtendo-se a significância em relação a cada uma das testemunhas, permitindo a classificação de cada linhagem como homozigota resistente, homozigota suscetível ou segregante. Pelos resultados obtidos conclui-se que seis linhagens (AFX 018C 002 23 15, AFX 018C 002 23 22, AFX 018C 005 42 20, AFX 018C 005 44 22, AFX 018C 005 44 28 e AFX 022B 010 31) foram consideradas homozigotas resistentes para as características avaliadas, podendo ser utilizadas como novas fontes de resistência ao M. javanica em programas de melhoramento de alface.<hr/>The objective of the present work was to evaluate the behavior of lettuce lineages as for resistence to nematode from the Meloidogyne javanica root-knots, identifying probable existence of homozigote lineages for the characteristics. Five F4 and six F5 lineages were used as treatments together with the controls 'Grand Rapids' (resistent) and 'Regina 71' (susceptible), apart from the Santa Clara tomato plant cultivar. The sowing was done over expanded polystyrene trays with the substrate infested by M. javanica eggs in the proportion of 30 eggs cm-3 of substrat. At 47 days after infestation, each plant was evaluated individually as for the following characteristics: visual level of root-knots, number of eggs, level and factor of reproduction. Every lineage was compared to the 'Regina 71' and 'Grand Rapids' for each characteristic, through Dunnett (5%) test, obtaining the significance in relation to each control, allowing the classification of each lineage as resistant homozigote, susceptible homozigote or segregated. The results obtained showed that six lineages (AFX 018C 002 23 15, AFX 018C 002 23 22, AFX 018C 005 42 20, AFX 018C 005 44 22, AFX 018C 005 44 28 and AFX 022B 010 31) were considered resistant homozigote for the evaluated characteristics, and maybe being used as new sources of resistance to M. javanica in lettuce breeding program. <![CDATA[<b>Index of selection and estimation of genetic and phenotypical parameters for traits related with the production of vegetable corn</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es O Brasil é um dos maiores produtores de milho do mundo e possui grande potencial para a produção de milho verde. Além de agregar valor ao produto, a comercialização de milho verde cresceu muito nos últimos anos. Há escassez de informações sobre a avaliação e a obtenção de cultivares destinadas à produção de milho-verde e também sobre estudos genéticos das características envolvidas nessa produção. Objetivou-se, neste trabalho, estimar parâmetros genéticos e fenotípicos, a correlação genética, classificar e identificar híbridos de milho verde promissores ao mercado consumidor e avaliar a eficiência dos pesos econômicos atribuídos. Os resultados determinaram que a seleção terá sucesso, para as diferentes características de milho-verde, pois, a herdabilidade foi de alta magnitude para as características avaliadas. A avaliação da produtividade de espigas empalhadas (PEE) é suficiente para definir quais os híbridos apresentam o melhor desempenho para a produtividade de espigas comerciais (PEC), diâmetro (DIAM) e comprimento de espigas (COMP). Isso indica que as características PEC, DIAM e COMP podem ser descartadas da avaliação em programas de melhoramento de milho-verde. Os híbridos HS48, HS27, HS24, HS25, HS12 e HS45 acumularam um maior número de características desejadas em um único genótipo, com base no índice de seleção baseado na soma de postos, sendo os mais promissores para a produção de milho-verde. Os pesos econômicos utilizados foram capazes de distinguir e identificar os híbridos mais promissores para a produção de milho- verde e podem ser utilizados como critério de seleção em programas de melhoramento de milho-verde.<hr/>Brazil is one of the largest producers of corn of the world and it possesses great potential for vegetable corn production. Besides adding value to the product, the commercialization of vegetable corn increased in the last years. There is shortage of information about the evaluation and the acquisition of genotypes destined to the production of vegetable corn and also on genetic studies of the traits involved in this production. The objective of this work was to estimate the genetic and phenotypic parameters, and the genetic correlation, and to classify and identify hybrids of promising vegetable corn to the consumer market and to evaluate the efficiency of the attributed economical weights. The results determined that the selection will succeed, for the different traits of vegetable corn, because the heritability was of high magnitude to the appraised traits. Evaluation of husked ears yield (PEE) was enough to define which hybrid presents better commercial ear productivity, diameter and corn ear length. This indicates that those traits could be discarded in the selection process of genotypes of breeding programs for vegetable corn production. The hybrids HS48, HS27, HS24, HS25 and HS12 accumulated the largest number of desirable traits in a single genotype based on the sum of rank index. The used economical weights were efficient to distinguish and identify the most promising hybrid for vegetable corn production and they can be used as a selection criterion in programs of breeding of vegetable corn. <![CDATA[<b>Influence of silicate fertilization on chlorophylls of rose leaves</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es A realização de estudo da adubação silicatada em roseiras é justificada com o intuito de reduzir o número de aplicações de defensivos agrícolas, podendo aumentar a produtividade e a qualidade dos botões florais na colheita e pós-colheita. A absorção de silício difere entre as espécies vegetais. Há evidências de que o envolvimento dos silicatos na indução de resistência pode ocorrer pela participação do próprio silício, fortificando estruturas da parede celular, conferindo aumento da lignificação. Baseando nos benefícios desse elemento, realizou-se o experimento para avaliar o efeito da adubação silicatada no teor de clorofila, em folhas de roseiras. O experimento foi instalado em casa de vegetação, em chácara comercial de produção de rosas, da variedade Versília®. Os tratamentos testados consistiram da aplicação de silício utilizando-se como fonte o silicato de potássio, acrescido ou não de fosfito. Utilizaram-se 4 doses de silício: 0, 427,5; 855 e 1282,5 mg L-1, que corresponde a 0; 0,25; 0,5 e 0,75% na calda de pulverização. O delineamento utilizado foi em blocos casualizados, em esquema fatorial (2x4). As aplicações das doses 0,25 e 0,50% de silicato de potássio na calda foliar em roseira influenciaram os teores de clorofila a, b e clorofila total das folhas, proporcionando maiores teores em comparação com os demais tratamentos.<hr/>The study of silicate fertilization in crop roses is justified with the purpose of reducing the use of defensives, increasing yield, and enhancing the quality of stem flowers in harvest and postharvest. The uptake of silicon is different among species. There is evidence that silicates involved in resistance induction can occur with the participation of silicon itself, reinforcing cellular wall (apoplast) structures and increasing lignification. Based on the benefits of this element, an assay was carried out to evaluate the effect of silicate fertilization on the chlorophyll content of rose leaves, cultivar Versília®, in a commercial greenhouse. The effect of potassium silicate with and without phosphite (1:1) in four silicon (Si) concentrations: 0; 427.5; 855 and 1285.5 mg L-1, that corresponds to 0; 0.25; 0.5 and 0.75% in foliar spray were tested. The treatments were laid out in randomized blocks in a (2x4) factorial scheme. The use of 0.25 and 0.5% potassium silicate in leaf spray in crop rose, influenced the content of chlorophyll a, b, and total chlorophyll of leaves, providing higher levels than other treatments. <![CDATA[<b>Influence of leaf processing and type of drying on the content and chemical composition of the essential oil of basil cv. Maria Bonita</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es O manjericão é uma planta medicinal aromática pertencente à família Lamiaceae, rica em óleos essenciais e com grande interesse industrial. Objetivou-se, no presente trabalho, estudar a influência do processamento da folha (inteira e pulverizada) submetida a dois tipos secagem (estufa de ventilação forçada a 38º C e sala com desumidificador), sobre o teor e composição química do óleo essencial. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado (DIC), com 4 tratamentos e 6 repetições. O óleo essencial foi extraído por hidrodestilação das folhas e analisado por CG e CG/EM. O tipo de secagem e o processamento da folha do O. basilicum influenciaram no teor e composição química do óleo essencial. Maior porcentagem da área de pico do componente químico linalol foi obtida quando se realizou o processo de secagem das folhas. A secagem em estufa conservou o aroma e a coloração verde das folhas, preservando as características originais da cultivar.<hr/>Ocimum basilicum L. cv. Maria Bonita is a medicinal aromatic plant of the Lamiaceae family, it is rich in essential oils with high industrial interest. The present work aimed to study the influence of leaf processing (whole and ground leaf) in two drying types (oven-drying at 38º C and room temperature using moisture dryer) on the content and chemical composition of the essential oil. A completely randomized design was used with 4 treatments and 6 replicates. The essential oil obtained by hydrodestillation of the leaves was analyzed by GC and GC/MS. The results show that the drying type and the processing of the leaf influence the content and chemical composition of the essential oil. High amounts of linalol were obtained when the leaves underwent dry processing. The oven-dried conserved the aroma and the green color of the leaves, preserving the original characteristics of the cultivar. <![CDATA[<b>Inversion of the sucrose using citric acid and lemon juice for preparing energetic diet of <i>Apis mellifera </i>Linnaeus, 1758</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Em época de escassez de néctar, pode-se fornecer ao enxame uma suplementação alimentar utilizando "açúcar invertido" que é obtido pela hidrólise da sacarose em meio ácido por aquecimento, formando uma mistura de glicose e frutose. O ácido normalmente utilizado em tal reação é o ácido cítrico, no entanto, diante da dificuldade de pequenos produtores apícolas em obterem tal produto comercialmente, uma alternativa seria substituí-lo pela utilização de suco de limões. Sendo assim, o objetivo deste trabalho foi quantificar a inversão da sacarose em dietas para operárias de Apis mellifera, empregando-se o ácido cítrico e sucos de limões. Prepararam-se 21 soluções aquosas de açúcar cristal na proporção de 100 g/100 mL, colocando-se em cada uma 1,0; 2,0; 3,0; 5,0; 10,0; 15,0 ou 20,0 mL de suco dos limões Galego [Citrus aurantifolia (C.) Swingle], Tahiti [Citrus latifolia Tanaka] ou Cravo [Citrus limonia (L.) Osbeck]. Além dessas, outras seis soluções aquosas de açúcar na mesma proporção foram preparadas adicionando-se 0,1; 0,16; 0,3; 0,5 e 0,7 g de ácido cítrico e uma para testemunha. Quantificou-se a inversão pelo método de Somogyi-Nelson. Para o limão Cravo foi encontrada a menor porcentagem de inversão. Em relação a adição de ácido cítrico, constatou-se que ao colocar 0,1 g, a inversão foi estimada em 12,2% enquanto que, com a adição de 0,16 g, a inversão seria de 18,8%. A quantidade máxima de ácido cítrico a ser adicionada foi estimada em 0,18 g adotando como critério o pH médio de 3,3 dos méis de abelhas africanizadas. Para os sucos dos limões Galego, Tahiti e Cravo, quando utilizados como substitutos do ácido cítrico, estimou-se a quantidade máxima a ser adicionada sendo igual a 2,1; 3,6 e 5,3 mL, respectivamente, para cada 100 g de açúcar em 100 mL de água, para o pH fixado em 3,3. Considerando-se a inversão e o pH, o suco do limão Tahiti forneceu melhores resultados.<hr/>In times of nectar shortage, food supplementation using "inverted sugar" obtained by sucrose hydrolysis in an acid environment by heating can be supplied to the hive, forming a glucose and fructose mixture. The acid usually used in such a reaction is the citric acid, however, due to the difficulty that small producers have to obtain the product commercially, an alternative would be to replace it with lemon juice. The objective of this work was to quantify the inversion of sucrose present in Apis mellifera worker diets by employing commercial citric acid and lemon juice. A total of 21 aqueous solutions of granulated sugar at the proportion of 100 g/100 mL were prepared, placing in each one 1.0; 2.0; 3.0; 5.0; 10.0; 15.0 or 20.0 mL of the juices of the Galego [Citrus aurantifolia (C.) Swingle], Tahiti [Citrus latifolia Tanaka] or Cravo [Citrus limonia (L.) Osbeck] lemon varieties. In addition to those, six other aqueous sucrose solutions were prepared by adding 0.0 (control); 0.16; 0.3; 0.5 and 0.7 g citric acid. Sucrose inversion was quantified by using the Somogyi-Nelson method. For the Cravo lemon, the lowest inversion rate was found. Regarding the addition of citric acid, it was estimated that in placing 0.1 g, the inversion was of 12.2% while with 0.16 g, an inversion of 18.8% sucrose present in the solution. The maximum amount of citric acid to be added was estimated to be 0.18 g, adopting as a criterion the mean pH of 3.3 in Africanized bee honey. If Galego, Tahiti and Cravo lemon juices are used as replacements for the citric acid, the maximum added amount should be 2.1, 3.6 and 5.3 mL, respectively, for each 100 g sugar/100 mL water, at fixed pH of 3.3. Considering the inversion rate and pH level recommended for the use of citric acid, Tahiti lemon juice provides better results. <![CDATA[<b>Persistence of pesticides used in integrated production of apple to <i>Trichogramma pretiosum</i></b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es No sistema de Produção Integrada de Maçã (PIM) o controle biológico de pragas é uma importante tática de controle, no entanto, a sua utilização pode ser limitada pela utilização de agrotóxicos. Nesse contexto, objetivou-se, com este trabalho, avaliar a persistência (duração da atividade nociva) de dez agrotóxicos recomendados na PIM sobre o parasitóide de ovos Trichogramma pretiosum. Insetos adultos foram expostos ao contato com resíduos de agrotóxicos pulverizados sobre folhas de videira cv. Isabel, sendo avaliado o efeito residual dos agrotóxicos sobre o parasitismo de T. pretiosum, aos 3, 10, 17, 24 e 31 dias após a pulverização, de acordo com a metodologia sugerida pela IOBC. O parâmetro utilizado para classificar os agrotóxicos foi a redução no parasitismo. Os resultados demonstraram que os produtos comerciais/ingredientes ativos (g ou mL da formulação comercial.100 L-1): o inseticida Malathion® 1000 CE/malationa (100) e os fungicidas Domark® 100 CE/tetraconazole (50), Manzate® 800/mancozebe (200), Mancozebe Sipcam®/mancozebe (200) e Metiltiofan®/tiofanato metilico (90) foram classificados como de vida curta (< 5 dias de ação nociva); o inseticida/acaricida Vertimec® 18 CE/abamectina (100) como levemente persistente (5-15 dias de ação nociva), o inseticida Lorsban® 480 BR/clorpirifós (150) como moderadamente persistente (16-30 dias de ação nociva) e os inseticidas Imidan® 500 PM/fosmete (200) e Sevin® 480 SC/carbaril (360) e o fungicida/acaricida Kumulus® DF/enxofre (600) como persistentes (&gt; 31 dias de ação nociva) a T. pretiosum.<hr/>In the Integrated Production of Apple (IPA) the biological control is an important control tactics, however, it may be limited by the use of pesticides. Thus, the objective of this work was to evaluate the persistence (duration of harmful activity) of ten pesticides indicated in the IPA on the egg parasitoid Trichogramma pretiosum. Insect adults were exposed to pesticide residues on the leaves of vine cv. Isabel. The residue effect was evaluated on parasitism of T. pretiosum, at 3, 10, 17, 24 and 31 days after the treatment, using the IOBC standard methodology. The reduction in capacity of parasitism of T. pretiosum was used to measure the effect of the pesticides. The results showed that the products, commercial name/active ingredient (g or mL commercial formulation.100 L-1), insecticide Malathion® 1000 CE/malathion (100) and the fungicides Domark® 100 CE/tetraconazol (50), Manzate® 800 /mancozeb (200), Mancozeb Sipcam® /mancozeb (200) and Metiltiofan® /thiophanate-methyl (90) were classified as short lived (< 5 days); the insecticide/acaricid Vertimec® 18 CE/abamectin (100) as slightly persistent (5-15 days of harmful action), the insecticide Lorsban® 480 BR/chlorpyrifos (150) as moderately persistent (16-30 days of harmful action), the insecticides Imidan® 500 PM/phosmet (200) and Sevin® 480 SC/carbaryl (360) and the fungicide/acaricid Kumulus® DF/sulphur (600) were persistent (&gt; 31 days of harmful action) to T. pretiosum. <![CDATA[<b>Production of chlamydospores of <i>Pochonia chlamydosporia</i> in different substrates</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Clamidósporos são estruturas de sobrevivência do fungo nematófago Pochonia chlamydosporia. Objetivou-se, com este trabalho, avaliar diferentes substratos, teores de água e formas de inóculo para a produção in vitro de clamidósporos de P. chlamydosporia. Inicialmente, testaram-se os substratos grãos de milho triturado, grãos de arroz e casca de café e os tipos de inóculo meio líquido concentrado ou diluído (1:40) e discos de cultura, colonizados por P. chlamydosporia. Posteriormente, testou-se o substrato grãos de milho triturado suplementado ou não com caldo de batata com os inóculos do fungo nas formas de discos de micélio ou suspensão aquosa. As maiores produções de clamidósporos g-1 de substrato foram obtidas nos substratos grãos de milho triturado e casca de café, e as melhores formas de inóculo foram meio líquido diluído (1:40) e discos de micélio. A suplementação do substrato grãos de milho triturado com caldo de batata não aumentou a produção de clamidósporos do fungo e a melhor forma de inóculo do fungo foi a de discos de micélio. Além disso, testaram-se os substratos canjica, grãos de arroz, casca de café e fibra de coco, umedecidos com diferentes quantidades de água; o substrato casca de café umedecido por diferentes períodos; a casca de café enriquecida ou não com sacarose e farinha de arroz e o substrato grãos de arroz esterilizado no forno micro-ondas com diferentes quantidades de água. Apenas o substrato grãos de arroz, em todas as quantidades de água testadas, apresentou maior produção de clamidósporos. Não houve diferença na produção de clamidósporos no substrato casca de café umedecido por diferentes períodos e apenas quando a casca de café foi enriquecida com farinha de arroz, apresentou maior média de clamidósporos g-1 de substrato. Todos os tratamentos apresentaram grande produção de clamidósporos g-1 quando o substrato utilizado foi o de grãos de arroz tratados no forno de micro-ondas. O melhor meio de cultivo de P. chlamydosporia para a produção de clamidósporos foi o substrato contendo grãos de arroz.<hr/>Chlamydospores are survival structures of the nematophagous fungus Pochonia chlamydosporia. The objective of this study was to evaluate different substrates, different contents of water and kinds of inoculum for the production of Pochonia chlamydosporia chlamydospores. The substrates evaluated were: milled maize, rice grains and coffee husk; all of them were inoculated with disks of culture, concentrated liquid media or diluted liquid media (1:40) colonized by P. chlamydosporia. Besides, the substrates milled maize, supplemented or not with potato broth, and inoculated with fungus disks or aqueous suspension were evaluated. Milled maize and coffee husk were the best substrates for chlamydospores production. The best inoculum kinds were disks of culture and diluted liquid media (1:40) colonized by P. chlamydosporia. The supplementation of milled maize with potato broth did not improve the production of chlamydospores, and the best inoculum form was disks of fungus. Moreover, it was also studied the substrates rice grains, coffee husk and coconut fibers with different rates of water; the substrate coffee husk moistened by different periods; the supplementation of coffee husk with rice flour or dextrose; and the substrate grains of rice sterilized in microwave oven with different rates of water. The substrate grains of rice, in all of the amounts of water tested showed increase in production of chlamydospores. There was no difference in the chlamydospores production of the coffee husk substrate, when moistened by different periods of time and only when it was supplemented with rice flour it showed higher mean of clamydospores per gram of substrate. All treatments evaluated showed higher production of chlamydospores in the substrate grains of rice treated in the microwave oven. The best substrate for the production of chlamydospores of P. chlamydosporia was the rice grains. <![CDATA[<b>Production of peach grafts under hydroponic conditions</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es The objective of the present work was to study the feasibility of producing Okinawa rootstocks and peach grafts using a hydroponic system. The study was conducted in two phases. The growth and development of Okinawa rootstocks under hydroponic conditions were determined in the first phase, and in the second phase, the viability of grafting production of peach cultivars Aurora and Diamante associated with different types of rootstocks. The parameters analysed were the time required for 60 to 75% plants to reach the stages of transplanting (15 cm height) and grafting (4 to 6 cm stem diameter), the percentage of sprouting grafts determined 20 days after grafting, and the height of the shoots measured every 7 days until grafts were 40 cm high measured from the crown. Although 13% of the Okinawa rootstocks grown under hydroponic conditions presented undesirable genetic segregation characteristics, transplanting was reached at 30 days after transference (DAT) to hydroponic conditions and grafting at 61 DAT. Proximal pruning at 5 cm gave rise to grafts of 47.53 cm in height at 116 DAT, and both cultivar showed 100% graft sprouting with the cultivar Aurora presenting higher growth.<hr/>Conduziu-se este trabalho, com o objetivo de estudar a viabilidade da produção de porta-enxerto 'Okinawa' e de mudas enxertadas em sistema hidropônico. O experimento foi conduzido em duas etapas. Na primeira etapa, pesquisaram-se o tempo de germinação e o desenvolvimento vegetativo das plantas do porta-enxerto 'Okinawa' e na segunda etapa a viabilidade de produção de mudas enxertadas de pêssego das cultivares 'Aurora' e 'Diamante', associada a diferentes tipos de desmama dos enxertos. As características avaliadas referiram-se ao tempo para que 60 a 75% das plântulas atingissem o ponto de repicagem (15 cm de altura) e o ponto de enxertia (diâmetro de 4 a 6 mm) coletados semanalmente, a percentagem de pegamento da enxertia foi avaliada aos 20 dias após a enxertia e o crescimento em altura dos enxertos (brotos), tomadas semanalmente, até atingirem 40 cm de altura. Embora cerca de 13% dos porta-enxerto de 'Okinawa' tenham se apresentado com aparência arbustiva e ananicante, características impróprias ao futuro desenvolvimento normal das mudas, o ponto de repicagem dos porta-enxertos foi atingido aos 30 dias após transferência para solução nutritiva (DAT) e o ponto de enxertia aos 61 DAT. A desbrota a 5 cm foi a mais apropriada à propagação de mudas de pessegueiro, estando as mesmas prontas para a comercialização aos com 47,53 centímetros de altura aos 116 DAT e ambas as cultivares apresentaram índice de pegamento de 100%, sendo que a cultivar Aurora apresentou maior crescimento. <![CDATA[<b>Conilon coffee quality submitted to drying in hybrid terrace and concrete yard</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es Avaliar a qualidade do café conilon (Coffea Canephora Pierre) depois da secagem em terreiro híbrido e de concreto, processado por via seca para as condições climáticas do Estado de Rondônia, foi o principal objetivo deste trabalho. O café foi colhido, manualmente, pelo sistema de derriça no pano, com teor de água de aproximadamente 50% (b.u.), separado por diferença de massa específica em três grupos: cerejas, boia e café mistura. Posteriormente, cada um dos grupos foi dividido em dois lotes e submetidos à secagem em terreiro híbrido e terreiro de concreto. A análise sensorial foi realizada pela degustação por especialista e a qualidade química do produto foi avaliada por meio das análises da acidez titulável, sólidos solúveis totais e condutividade elétrica. Conclui-se que o tempo necessário para que os cafés boia, mistura e cereja atingissem o teor de água de 9,5 ± 0,5 (%b.u.) foi de 168 horas no terreiro de concreto e no terreiro híbrido foi de 48, 54 e 60 horas, respectivamente. O café submetido à secagem em terreiro de concreto obteve melhor qualidade em comparação ao café secado em terreiro híbrido, decorrente da taxa de remoção de água mais lenta, em média 3,1 vezes menor que no terreiro híbrido, e em função das condições climáticas favoráveis à secagem em terreiro de concreto.<hr/>The main objective of this work was to analyze the conilon (Coffea Canephora Pierre) coffee berry quality after drying in hybrid terrace and concrete yard processed by dry and drying under the climatic conditions of the state of Rondônia. The coffee berries were manually harvested on the cloth, at moisture content of approximately 50% (w.b.), separated by differences of bulk density in three types: cherries, float and coffee mixture. Thereafter, each group was divided into two lots and subjected to drying in hybrid terrace and concrete yard. The sensory analysis was carried out by specialist tasting and the chemical quality was assessed by analysis of acidity, soluble solids and electrical conductivity. The results showed that the drying time needed for all the types to reach the moisture content of 9.5 ± 0.5 (% w.b.) was 168 hours in the concrete yard, and for hybrid terrace was 48, 54 e 60 hours respectively. The coffee berry drying in concrete yard obtained better quality compared to the hybrid terrace, mainly due to smaller rate of removal of water in drying system, on average three times lower than in the concrete yard and according to the fortunate climatic conditions in the drying concrete yard. <![CDATA[<b>Response of rice to the use of urease inhibitor in no-tillage and conventional</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo do presente trabalho foi avaliar a volatilização de N-NH3 e a resposta do arroz irrigado ao uso de ureia com inibidor de urease em dois sistemas de cultivo, direto e convencional. Para tanto, desenvolveu-se um experimento em campo, no ano agrícola 2008/09, na UFSM em Santa Maria/RS. O delineamento utilizado foi de blocos ao acaso em esquema bifatorial (2x5), sendo o fator A constituído por ureia e ureia revestida com B e Cu (inibidor de urease) e o fator B composto por diferentes intervalos de entrada de água (0, 3, 6, 9, 12 dias) após a aplicação das fontes de nitrogênio (N). Os resultados demonstram que o inibidor de urease retarda e diminui a conversão de N para NH3, reduzindo as perdas por volatilização, comparativamente à ureia sem inibidor. Entre os sistemas, as perdas são potencializadas no sistema plantio direto. O inibidor de urease não traz benefícios à produtividade em qualquer um dos sistemas de cultivo utilizados e o estresse causado na planta de arroz pelo atraso no início da irrigação é mais prejudicial do que as perdas causadas pela volatilização de N-NH3.<hr/>The objective of this work was to measure the N-NH3 volatilization and the response of irrigated rice to the use of urea with urease inhibitor in two cropping systems, no-tillage and conventional. For this, an experiment in field was performed in the crop year 2008/09, at the UFSM in Santa Maria/RS. A random block in factorial scheme (2x5), with the factor A consisting of two nitrogen (N) sources, urea and urea coated with B and Cu (urease inhibitor) and the factor B consisting of different intervals of water intake (0, 3, 6, 9, 12 days) after the application of N sources. The results demonstrated that the urease inhibitor slows and decreases the conversion of N to NH3, reducing the losses by volatilization, comparatively to urea without inhibitor. Between the systems, the losses were increased in the no-tillage system. The urease inhibitor does not add benefits to the productivity in both cropping systems used and the stress caused on the rice plant by the delay of water intake is more harmful than the losses caused by the volatilization of N-NH3. <![CDATA[<b>Sunflower micronutrient uptake curves</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Most studies in the literature regarding the uptake of micronutrients [zinc (Zn), manganese (Mn), iron (Fe), copper (Cu) and boron (B) accumulation] by sunflower are old. For this reason, this work is aimed to establish curves of sunflower micronutrient accumulation in tropical edaphoclimatic conditions. The experiment was conducted in field on Rhodic Eutrudox, located at the experimental farm of Embrapa Soja in Londrina-PR, using the commercial hybrid BRS 191. The experimental design was completely randomized, with four replicates. The experimental units consisted of 14 lines with a spacing of 0.70 meter between lines and 25.0 meters in length, with final density of 42,858 plants per hectare. Plants samples were collected every 14 days after emergence. After each collection, plants were divided into petiole, leaf, stem, capitulum and achenes. They were dried until reaching constant weight. Then, dry matter was weighed and the concentrations of Zn, Mn, Fe, Cu, and B were determined in the vegetal tissue. Micronutrient uptake occurred faster in the phase initiated 42 days after emergence (DAE). Iron was the most absorbed micronutrient, accumulating higher amounts in the achenes as well as in relation to the total absorbed. Fe, Mn, Zn, B and Cu concentrations were 38.06, 19.68, 9.20, 8,62 and 4.27 mg plant-1, respectively.<hr/>Devido ao fato de a maioria dos trabalhos encontrados na literatura a respeito do acúmulo dos micronutrientes [zinco (Zn), manganês (Mn), ferro (Fe), cobre (Cu) e boro (B)] no girassol serem antigos, objetiva-se, com este trabalho estabelecer curvas de acúmulo de micronutrientes em um híbrido de girassol na condição edafoclimática dos trópicos. O experimento foi instalado no campo sobre Latossolo Vermelho distroférrico de textura argilosa, localizado na fazenda experimental da Embrapa Soja, em Londrina-PR, utilizando o híbrido comercial BRS 191. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com quatro repetições. As unidades experimentais foram constituídas de 14 linhas, com espaçamento de 0,70 m entre linhas e 25 m de comprimento, com densidade final de 42.858 plantas ha-1. As amostras das plantas foram coletadas em intervalos de 14 dias após a emergência. Após cada coleta, dividiram-se as plantas em pecíolo, folha, caule, capítulo e aquênios, sendo que as mesmas foram secas até peso constante, quando foram tomados os pesos da matéria seca e determinados os teores de Zn, Mn, Fe, Cu e B no tecido vegetal. A absorção de micronutrientes ocorreu em maior velocidade a partir dos 42 dias após a emergência (DAE). O Fe foi o micronutriente mais absorvido, acumulando maior quantidade tanto nos aquênios como em relação ao total absorvido. O acúmulo total de Fe, Mn, Zn, B e Cu foram 38,06, 19,68, 9,20, 8,62 e 4,27 mg planta-1, respectivamente. <![CDATA[<b>Sugarcane juice use for levan production by <i>zymomonas mobilis</i> CCT4494</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es A levana é um exopolissacarídeo constituído por unidades de frutose, unidas pó ligações β(2 → 6), sintetizado por vários microrganismos durante a fermentação de um meio de cultura à base de sacarose, extrato de levedura e sais minerais. Este biopolímero possui diversas aplicações tanto na área de alimentos (fixador de cores e sabores, espessante e estabilizante de vários alimentos) como também na farmacêutica (substituto de plasma sanguíneo, imunomodulador, anticarcinogênico e hipocolesterolêmico). Objetivou-se, com este trabalho, realizar um estudo comparativo da produção de levana a partir de Zymomonas mobilis CCT 4494, utilizando os meios de fermentação sintético e o caldo de cana-de-açúcar, por este ser considerado um substrato de baixo custo comercial para o processo fermentativo, devido a sua abundância e facilidade de obtenção no Brasil. Os resultados obtidos indicaram que o caldo de cana-de-açúcar, utilizado como meio de cultura alternativo, é uma matéria-prima adequada para a fermentação por Zymomonas mobilis CCT 4494, pois a sua composição possibilitou a obtenção de rendimentos de levana superiores ou semelhantes às concentrações de sacarose testadas com o meio sintético.<hr/>Levan is an exopolysaccharide constituted by fructose units, β(2 → 6) linked, synthesized by several microorganisms during fermentation of a culture medium containing sucrose, yeast extract and mineral salts. This biopolymer has various applications as much in food area (colors and flavors fixer, thickener and stabilizer of several foods) as in pharmaceutical one (blood plasma replacement, immunomodulator, anticarcinogenic and hypocholesterolemic). The study was aimed at providing a comparative study of the production of levan from Zymomonas mobilis CCT 4494, using fermentation media sinthetic and sugarcane juice as this is considered a low cost substrate for the commercial fermentation process, due to its abundance and easy availability in Brazil. The results obtained indicated that the sugarcane juice, used as alternative culture medium, is an appropriate raw material for fermentation by Zymomonas mobilis CCT 4494 since its composition made possible the obtainment of levan yields higher or similar to the sucrose concentrations tested with the best synthetic medium. <![CDATA[<b>Genetic variability associated with germination and seed vigor of common bean lines</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se, com este trabalho estimar a variabilidade genética para os caracteres relacionados com a velocidade de germinação e a capacidade das plantas em cobrir rapidamente o solo. Foram utilizadas sementes de 94 linhagens do banco de germoplasma de feijão (Phaseolus vulgaris L.) da Universidade Federal de Lavras, que diferiam em vários caracteres, tais como, cor, tamanho e formato das sementes. Foram realizados dois experimentos para avaliação das linhagens. O primeiro foi aos 120 dias e o segundo aos 360 dias após o início do armazenamento (em temperatura e umidade ambientes e sob baixa luminosidade). Foram obtidos as porcentagens de germinação (%G), o índice de velocidade de emergência (IVE) e a matéria seca (MS). As variáveis foram padronizadas e obtido o somatório do IVE + MS. Foram obtidas as correlações fenotípica, genética e ambiental entre todos os caracteres e estimaram-se o ganho esperado com a seleção e a resposta correlacionada. Tanto a %G, quanto o IVE tiveram seus valores reduzidos na avaliação aos 360 dias após o armazenamento das sementes, em comparação com a avaliação realizada aos 120 dias. Foi possível obter ganho com a seleção, para maiores %G, IVE e MS. O maior ganho foi obtido no primeiro experimento. Entre as linhagens avaliadas há variabilidade suficiente para se proceder à seleção com relação à germinação e emergência. As linhagens JALO EEP 558, PI-103 e CVII 39-24 foram identificadas como as melhores em relação à germinação e emergência e as linhagens RP-2, BP-34 e ESAL 569 foram as que apresentaram menor vigor.<hr/>The objective of this study was to estimate the genetic variability for characters related with the germination rate and the capacity of the plants to occupy the ground quickly. Ninety four lines from the common bean (Phaseolus vulgaris L.) germoplasm from the Universidade Federal de Lavras, differing in several characters as color, size and shape of the seeds were used. Two experiments were carried out to evaluate the bean lines. The first was conducted at 120 days and the second 360 days after the beginning of storage (room temperature and humidity and under low light). Percentage of germination (%G), emergency speed rate (ESR) and dry matter (DM) were obtained. The variables were standardized and obtained the sum of the ESR + DM. Phenotypic, genetic and environmental correlations between all the characters were obtained and the expected gain was estimated with the selection and correlated response. Both the G% and ESR presented reduced levels in the evaluation at 360 days after seed storage in comparison with the evaluation at 120 days. It was possible to obtain the gain with the selection, for higher %G, ESR and DM. The higher gain was obtained in the first experiment. Among the lines evaluated, there are genetic sufficient variability to proceed the selection for germination and emergence. The lines JALO EEP 558, PI-103 and CVII 39-24 were identified as the best for germination and emergence and the lines RP-2, BP-34 and ESAL 569 were those with smaller vigor. <![CDATA[<b>Drying kinetics of bananas by natural convection</b>: <b>Influence of temperature, shape, blanching and cultivar</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200019&lng=es&nrm=iso&tlng=es The influence of variables as temperature, solid shape, temperature, branching and cultivar on drying of bananas were studied. Bananas from cv. Prata and D'água, on disk and cylindrical shape, blanched or not, were dehydrated in a tray dryer in natural convection at 40 and 70ºC. Drying behavior was analyzed by using a mathematical model. The exponential model showed good agreement to experimental data (r² 0.93 - 0.99 and standard error: 0.01- 0.05). Temperature presented positive influence on drying rate in all the tested conditions. With respect to the sample shape, the disk shape carried out to significantly higher drying rates only for D'água cultivar without blanching. Blanching was significantly influent, with positive influence, on drying rate of banana cv. Prata at 40º C. The influence of the cultivar did not present a defined tendency.<hr/>No presente trabalho, estudou-se a influência de variáveis como temperatura, formato do sólido, branqueamento e cultivar na secagem de bananas. Bananas cultivares Prata e D'água, nos formatos disco e cilindro, branqueadas ou não, foram desidratadas em secador de bandejas com convecção natural nas temperaturas de 40 e 70ºC. O comportamento da secagem foi analisado utilizandose modelagem matemática. O modelo exponencial mostrou bom ajuste aos resultados experimentais (r²: 0,93 - 0,99 e erro de estimativa padrão: 0,01 - 0,04). A temperatura apresentou influência positiva na taxa de secagem em todas as condições testadas. Com relação ao formato das amostras, o formato disco conduziu a taxas de secagem significativamente maiores somente para o cultivar D'água e sem branqueamento. O branqueamento se mostrou significativamente influente, com influência positiva na taxa de secagem da banana Prata a 40º C. A influência da cultivar não apresentou uma tendência definida. <![CDATA[<b>Quality <i>Caryocar brasiliense</i> Camb. fruits submitted to different cooking times</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es O pequi é consumido tradicionalmente cozido, podendo sofrer influência desse processo. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o efeito de diferentes tempos de cozimento sobre a qualidade do pequi. Os frutos oriundos do Norte de Minas Gerais foram selecionados, lavados, sanificados, descascados e submetidos a diferentes tempos de cozimento (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 e 40 minutos). As análises foram realizadas no mesocarpo interno e na água de cozimento. Com o aumento do tempo de cozimento, observou-se, no fruto, diminuição da cor, firmeza e sólidos solúveis e dos minerais potássio, sódio, zinco e ferro, sendo esses minerais detectados na água. O cobre aumentou no mesocarpo interno e reduziu na água. Fósforo, cálcio, magnésio, manganês e enxofre não foram influenciados pelo tempo de cozimento. Vitamina C, carotenóides totais e β-caroteno diminuíram proporcionalmente ao tempo de cozimento e desses, apenas a vitamina C foi encontrada na água de cozimento. Conclui-se que, mesmo com 40 minutos de cozimento, o pequi continua sendo importante fonte de nutrientes.<hr/>Caryocar brasiliense Camb. fruits is traditionally consumed cooked; and may suffer influences from this process. Thus, the objective of this work was to evaluate the effect of different times of cooking on the quality of this fruit. The fruits from North of Minas Gerais (Brazil) were selected, washed, sanitized, peeled and submitted to different times of cooking (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 minutes). The analyses were carried out at the internal mesocarp and in the cooking water. With the increase of cooking time, decrease of color, firmness and the minerals potassium, sodium, zinc and iron decreased in the fruit and were detected in the water. The copper increased in internal mesocarp and reduced in the water. Potassium, sodium, zinc and iron decreased in the fruit with increased time of cooking and were detected in the water. Copper increased in the internal mesocarp and decreased in water. Phosphorus, calcium, magnesium, manganese and sulfur were not influenced by cooking time. Vitamin C, total carotenoids and beta-carotene decreased to the time of cooking and of these, only vitamin C was found in the cooking water. It was concluded that even with 40 minutes of cooking these fruits continues as an important source of nutrients. <![CDATA[<b>Contents of <i>β</i></b><b>-carotene in supplements and biomass of <i>Spirulina</i></b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200021&lng=es&nrm=iso&tlng=es A cianobactéria Spirulina tem sido utilizada há séculos, tendo em vista suas propriedades nutricionais e medicinais. Neste trabalho, objetivou-se analisar os teores de β-caroteno tanto em suplementos alimentares a base de Spirulina comercializados em estabelecimentos de produtos naturais no mercado varejista, quanto em S. platensis cultivada em laboratório. Alguns pigmentos carotenóides possuem atividade de vitamina A e, dentre eles, o β-caroteno é o que apresenta maior atividade biológica. A extração de β-caroteno foi feita com metanol:água (90:10 v/v), seguida de saponificação e partição em n-hexano. As análises cromatográficas foram realizadas em coluna Waters Spherisorb S5 ODS 2 (4,6 x 250 mm), usando metanol:tetrahidrofurano (90:10, v/v) bombeado a 2 mL min-1, com registro dos cromatogramas em 450 nm. Os suplementos alimentares a base de Spirulina apresentaram baixos teores de β-caroteno. A maior concentração foi encontrada em S. platensis cultivada a 24º C com fotoperíodo de 16 h claro e 8 h escuro. Considerando sua atividade provitamínica, os teores de retinol equivalente (RE) nas microalgas analisadas no presente trabalho foram calculados a partir do β-caroteno para classificá-las como fonte excelente ou fonte útil de vitamina A.<hr/>Spirulina is a cyanobacterium that has been used for several centuries due to its nutritional and medicinal properties. This work has evaluated the contents of β-carotene both in Spirulina commercialized as food supplement, purchased from natural product shops, and in S. platensis reared under laboratory conditions. Some carotenoids exhibit pro-vitamin A activity, and β-carotene presents the greatest biological activity. β-Carotene of microalgae was extracted in 90% aqueous methanol. These extracts were saponified and partitioned in n-hexane. Chromatographic analyses were carried out in a Spherisorb column S5 ODS 2 (4.6 x 250 mm), with a mobile phase of methanol:tetrahydrofuran (90:10, v/v) delivered at 2 mL min-1 and chromatograms registered at 450 nm absorbance. Food supplement made with Spirulina presented low content of β-carotene. The highest content of β-carotene was detected in S. platensis cultivated under 24º C with photoperiod of 16 h light and 8 h dark. Considering its pro-vitamin activity, retinol equivalent (RE) was calculated from β-carotene to determine whether alga material could be claimed as an useful or an excellent source of the vitamins A. <![CDATA[<b>Economical evaluation of the crisphead lettuce production as a function of irrigation depths</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200022&lng=es&nrm=iso&tlng=es Visando reduzir as dificuldades do produtor no cultivo da alface americana, especificamente quanto à falta de informações técnicas sobre o momento oportuno de irrigar e a quantidade de água a ser aplicada economicamente viável, objetivou-se estudar o efeito de diferentes lâminas de água sobre o comportamento produtivo e econômico da alface americana. O experimento foi realizado na Universidade Federal de Lavras, no período de março a maio de 2008 em casa de vegetação. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, com cinco tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos foram constituídos de cinco fatores de evaporação, correspondentes a 0,30, 0,60, 0,90, 1,20 e 1,50 EVm, baseado na lâmina evaporada de um minitanque. Os resultados permitiram concluir que, a máxima produtividade total e comercial, 65.578 e 35.308 kg ha-1, foram estimadas com aplicação de lâminas equivalentes a 203,9 e 204,3 mm, respectivamente, correspondente ao fator de reposição de 101%. Considerando o preço do fator água (R$ 0,67 mm-1) e o preço da alface americana (R$ 0,90 kg-1), a lâmina economicamente ótima foi 203,9 mm, resultando em uma produtividade comercial praticamente igual à máxima física.<hr/>With the objective of minimize the difficulties faced by the producers on cultivating the crisphead lettuce, specifically those related with the lack of technical information regarding the ideal moment to irrigate and the amount of water to be applied, a study was performed in order to determine the effect of different water depths on production and economical behavior of crisphead lettuce. The experiment was carried out in a greenhouse of the Universidade Federal de Lavras, between March and May 2008. A randomized block design with five treatments and four replicates was applied. The treatments, consisted of five evaporation factors 0.30, 0.60, 0.90, 1.20 and 1.50 EVm, based on an evaporated depth of a reduced pan. The results showed that the maximum total and commercial yield, 65.578 and 35.308 kg ha-1, were estimated by applying depths equivalent to 203.9 and 204.3 mm, respectively, corresponding to 101% replacement factor. Considering the water factor price (R$ 0.67 mm-1) and crisphead lettuce price (R$ 0.90 kg-1), the economically optimum depth was 203.9 mm, which resulted in a commercial yield equal to a physical maximum. <![CDATA[<b>Evaluation of the behaviour of Santa Inês sheep in a silvopastoral system in the north of Rio de Janeiro state</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Um estudo foi desenvolvido em Quissamã, RJ utilizando-se 20 ovelhas da raça Santa Inês com idade média de dois anos objetivando-se avaliar o comportamento dos animais em dois sistemas de criação. Os animais foram mantidos em piquetes com pastagem de capim-quicuio, sendo dez ovelhas alojadas em piquete sem sombreamento e outras 10 alojadas em piquete, com consórcio de pastagem e o cultivo de coco (Cocus nucifera). Durante o período de 10 dias consecutivos, os animais tiveram seus respectivos comportamentos observados de acordo com o tempo despendido com as atividades de alimentação, ruminação e ócio, aferidos de dez em dez minutos das 9:00 às 17:00 horas, período em que permaneciam a pasto. Os animais expostos ao sol despenderam menor tempo diário pastejando, aumentando atividade de ruminação e ócio, mantendo essas atividades menos constantes quando comparadas aos animais mantidos à sombra. O consórcio da cultura de coco com a pastagem influenciou positivamente o comportamento dos animais.<hr/>A study was developed in Quissamã, RJ, Brazil, with twenty two-year-old sheep of the Santa Inês with the objective of evaluating the animals' behavior in two raising system. The animals were maintained in two pickets with "capim-quicuio" pasture. The animals were separated in two groups, ten of which without shade and the other ten in a picket with a consortium of pasture and a coconut cultivation (Cocus nucifera). During a period of ten consecutive days, the animals had their behavior evaluated according to the time spent on feeding, rumination and resting time, checked every ten minutes, from 9 a.m. to 5 p.m. The animals exposed to sunlight spent less time grazing, increased rumination time and resting time, and these activities were less stable when compared to the sheep under shade. Coconut cultivation, therefore, had a positive impact on the behavior of the animals. <![CDATA[<b><i>α</i></b><b>-Tocopherol, retinol and ascorbic acid degradation during the processing and storage of shrimp food</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200024&lng=es&nrm=iso&tlng=es O cultivo de camarão marinho é um setor de grande viabilidade econômica, principalmente na região Nordeste. Entretanto, a alimentação dos camarões é responsável pelo maior custo no cultivo desses crustáceos, a ração deve ser nutricionalmente eficiente, sendo indispensável a presença das vitaminas que são substâncias fundamentais para o funcionamento do organismo animal, e sua falta resulta frequentemente em crescimento e desenvolvimento deficiente. O retinol, -tocoferol e o ácido ascórbico são vitaminas que atuam em diversos processos metabólicos. São indispensáveis em rações animais porque são antioxidantes que auxiliam os animais contra o estresse oxidativo. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar as perdas das vitaminas durante o processamento das dietas e no período de armazenagem. Foram formuladas oito dietas isoprotéicas com diferentes níveis de vitamina A, E e C que foram processadas com temperatura de até 80ºC. Após a fabricação e depois de 60 dias de armazenagem foram analisadas e quantificadas as vitaminas a fim de descobrir as perdas durante o processamento e após estocagem. Constatou-se que a vitamina A, que foi adicionada na dieta, foi perdida em até 99,56%. Já a vitamina E perdeu no máximo 93,5% e a vitamina C com 70% de perda, durante o processamento. Durante o período de armazenagem as perdas foram menores. Pode-se concluir que as vitaminas são extremamente sensíveis aos fatores que atuam durante a manufatura das dietas, ocasionando perdas consideráveis de vitaminas.<hr/>The farming of marine shrimp is a sector of great economic viability, mainly in the Northeast region of Brazil. However, feeding is responsible for the major cost in the farming of these crustaceans, so the food must be nutritiously efficient, since it is essential to the presence of vitamins which are vital substances to the functioning of the animal's organism where its lack frequently results in deficient growth and development. Retinol, -tocopherol, and ascorbic acid are vitamins that act in several metabolic processes, therefore they are indispensable in animal food due to their antioxidant effects that protect these animals against oxidative stress. The objective of this study was to evaluate the vitamin losses during the diet processing and in the storage period. Eight isoproteic diets were formulated with different levels of vitamin A, E and C that were processed with temperatures up to 70º C. After the production and 60 days of storage, the vitamins were analyzed and quantified in order to discover the losses during the processing and post-storage. It was observed that the vitamin A suffered loss of up to 99.56%, vitamin E had its maximum loss value of 93.5% and vitamin C with 70% of loss, during the processing. During the storage period the losses were lower. It can be concluded that the vitamins are extremely sensitive to the factors that occur during the production and food storage, causing considerable vitamin losses. <![CDATA[<b>Calcium requirement for male japanese quails (<i>Coturnix coturnix japonica</i>) from 1 to 21 days of age</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000200025&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se, com esta pesquisa, determinar a exigência de cálcio de codornas japonesas machos, no período de 1 a 21 dias de idade. Foram utilizadas 280 codornas com peso médio de 8 ± 2 g na fase inicial. As variáveis estudadas foram consumo de ração (CR), ganho de peso (GP) e conversão alimentar (CA). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente ao acaso, constituído de sete níveis de cálcio para cada fase, com quatro repetições de dez aves por unidade experimental. Os níveis de cálcio foram 0,85; 1,00; 1,15; 1,30; 1,45; 1,60 e 1,75%. As suplementações de cálcio foram realizadas através do calcário calcítico da ração. Verificou-se que o CR, o GP e a CA apresentaram efeito quadrático com o aumento dos níveis de cálcio na dieta. Recomenda-se dieta contendo 1,24% de cálcio para codornas japonesas machos no período de 1 a 21 dias de idade.<hr/>The objective of this study was to determine calcium requirement of male japanese quails from 1 to 21 days of age. 280 quails with average weight of 8 ± 2 g in the initial phase were used. The evaluated performance parameters were feed intake (CR), weight gain (GP) and feed conversion (CA). A completely randomized experimental design was used, with seven calcium levels and four replicates of ten birds per experimental unit. Calcium levels were 0.85, 1.00, 1.15, 1.30, 1.45, 1.60 and 1.75%. Limestone was added to the diet as calcium supplementation source. It was found that CR, GP and CA showed a quadratic effect with the increased levels of calcium in the diet. It is recommended diet containing 1.24% calcium for male japanese quail in the period from 1 to 21 days of age.