Scielo RSS <![CDATA[Ciência e Agrotecnologia]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1413-705420130003&lang=en vol. 37 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>SensoMaker</b>: <b>a tool for sensorial characterization of food products</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en SensoMaker is a free software for data analysis from sensory studies, which has modules with user-friendly interface. Data acquisition can be performed using different methods, such as category scale, linear scale, temporal dominance of sensations (TDS), and time-intensity (TI). Results can be analyzed by a variety of methods, such as conventional internal and external preference mapping, three-way internal and external preference mapping, principal component analysis, hierarchical cluster analysis, TDS and TI curves, in addition to Tukey and Dunnett tests. High quality graphics are easily obtained and exported to several formats. The software is useful during the development or improvement of products, when it is important to carefully note consumer preferences and to relate it to descriptive characteristics in order to ensure good product acceptance.<hr/>SensoMaker é um software livre para análise de dados de estudos sensoriais que tem módulos com uma interface gráfica amigável. A aquisição de dados pode ser realizada por meio de diferentes métodos, tais como escala de categoria, escala linear, dominância temporal de sensações (TDS) e tempo-intensidade (TI). Os resultados podem ser analisados por uma variedade de métodos, tais como mapas de preferência interno e externo (convencional e de três vias), análise de componentes principais, análise de agrupamento hierárquico, curvas de TDS e TI, além de testes de Tukey e Dunnett. Gráficos de alta qualidade são facilmente obtidos e exportados para vários formatos. O software é útil durante o desenvolvimento ou a melhoria de produtos, quando é importante observar cuidadosamente as preferências dos consumidores e relacioná-la com características descritivas, a fim de garantir sua boa aceitação. <![CDATA[<b>Biomass production, yield and chemical composition of peppermint essential oil using different organic fertilizer sources</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Mentha x piperita L. is an aromatic and medicinal species belonging to the family Lamiaceae that is popularly known as peppermint. The aim of this study was to evaluate the effects of organic fertilizer sources on the biomass production, yield and chemical composition of peppermint (Mentha piperita L.) essential oil. The experiment was conducted using a completely randomized design (CRD) with a 2 x 5 factorial scheme, two sources of manure (cattle and poultry), five doses (0, 3, 6, 9 and 12 kg m-2) and four replicates. Different doses of cattle and poultry manure significantly affected plant biomass production and the responses of other variables, including leaf area, leaf weight ratio, leaf area ratio, root:shoot ratio, yield and chemical composition. Organic fertilizer doses of 9.0 kg m-2 cattle manure and 8.3 kg m-2 poultry manure to obtain the maximum total dry biomass. The highest yield of essential oil was obtained by applying 11.8 kg m-2 poultry manure. Differences in the chemical composition of the essential oil were observed for only three components (menthone, pulegone and menthyl acetate) without significant changes in the menthol content.<hr/>Mentha x piperita L. é uma planta aromática e medicinal pertencente à família Lamiaceae, popularmente conhecida como hortelã-pimenta. No trabalho, objetivou-se verificar o efeito das fontes de adubação orgânica na produção de biomassa, no rendimento e na composição química do óleo essencial de hortelã-pimenta (Mentha piperita L.). O experimento foi conduzido em DIC, em esquema fatorial 2 x 5, com duas fontes de esterco, bovino e avícola, e cinco doses (0, 3, 6, 9 e 12 kg m-2), com quatro repetições cada. As diferentes doses de estercos bovino e avícola influenciaram significativamente de forma benéfica a produção de biomassa das plantas e também outras variáveis de crescimento como área foliar, razão de peso foliar, razão de área foliar, relação raiz:parte aérea, rendimento e composição química do óleo de hortelã-pimenta. Utilizar adubação orgânica para a obtenção máxima de biomassa seca total as doses de 9,0 kg m-2 de esterco bovino e 8,3 kg m-2 de esterco avícola. O maior rendimento de óleo é obtido com a aplicação de 11,8 kg m-2 de esterco avícola. Diferenças na composição química do óleo essencial foram observadas para três componentes (mentona, pulegona e acetato de mentila) sem mudança significativa no conteúdo de mentol. <![CDATA[<b>MACRO simulator (version 5.0) for predicting atrazine herbicide behavior in brazilian latosols</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en The knowledge of pesticides behavior is fundamental for understanding the environmental impact caused by these products. However, related field experiments are time consuming and expensive. The MACRO® simulator allows to predicting the leaching of pesticides through the soil profile and the possible environmental contamination. The objective of this work was to study the percolate behavior and the atrazine leaching in two contrasting Latosols using the MACRO® simulator. The MACRO® simulator was adequate to predict atrazine behavior under the studied conditions and it can be used for the risk evaluation of atrazine contamination in surface and underground waters.<hr/>O conhecimento do comportamento de pesticidas é fundamental para a compreensão do impacto ambiental causado por esses produtos. No entanto, os experimentos de campo consomem tempo e investimento. O simulador MACRO® permite prever a lixiviação de pesticidas ao longo do perfil do solo e a possível contaminação ambiental. Objetivou-se, neste trabalho, estudar o comportamento do percolado e a lixiviação do herbicida atrazina em dois Latossolos contrastantes, usando o simulador MACRO® . A simulação pelo MACRO® foi adequada para prever o comportamento da atrazina sob as condições estudadas e pode ser utilizada para a avaliação dos riscos de contaminação por esse herbicida em águas superficiais e profundas. <![CDATA[<b>Thermal decomposition of torrefied and carbonized briquettes of residues from coffee grain processing</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The use of biomass has been recognized as a potential renewable energy and an alternative substitute that contributes to the decrease of fossil fuels consumption. Therefore, this research aimed to analyze the thermal behavior of briquettes made of residues from coffee grain processing in different conditions: in natura, torrefied and carbonized. Eucalyptus sawdust was used for comparison. The briquettes were carbonized considering final temperature of 450° C (kept for 30 min). The briquettes torrefaction was performed in an electric oven (muffle) using two heating rates until 250° C (kept 60 min). The thermal-gravimetric analysis was made in nitrogen atmosphere until the temperature of 600° C. The contents of fixed carbon and volatile matter of the fuels were determined. The carbonized briquette of residues from coffee grain processing presented higher stability and low thermal decomposition. It was observed a low influence of torrefaction heating rate under thermal properties of briquettes, and fixed carbon and volatile matter content. Regarding the raw biomass, lower total mass loss was observed for the residues from coffee grain processing when compared to Eucalyptus sawdust. The carbonized and torrefied briquettes presented higher hydrophobicity than raw briquettes.<hr/>O uso da biomassa tem sido reconhecido como uma energia potencial renovável e um substituto alternativo que contribua para a redução do consumo de combustíveis fósseis. Portanto, objetivou-se analisar o comportamento térmico de briquetes de resíduos do processamento dos grãos de café, em diferentes formas: in natura, torrificados e carbonizados. Utilizou-se a serragem de Eucalyptus como parâmetro de comparação. Os briquetes foram carbonizados considerando a temperatura final de 450° C (mantida por 30 min). A torrefação dos briquetes foi realizada em uma mufla em duas taxas de aquecimento até 250° C (mantida por 60 min). Realizou-se a análise termogravimétrica em atmosfera de nitrogênio até a temperatura de 600° C. Determinaram-se os teores de carbono fixo e materiais voláteis dos combustíveis. O briquete carbonizado dos resíduos do processamento dos grãos de café apresentou a maior estabilidade e baixa decomposição térmica. Observou-se baixa influência da taxa de aquecimento de torrefação nas propriedades térmicas dos briquetes e nos teores de carbono fixo e materiais voláteis. Quanto às biomassas in natura observou-se menor perda de massa total para os resíduos do processamento dos grãos de café em comparação a serragem de eucalipto. Os briquetes carbonizados e torrificados apresentaram caráter mais hidrofóbico em relação ao briquete in natura. <![CDATA[<b>Vigor of canola seeds through quantification of CO<sub>2</sub> emission</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Seed marks the beginning of grain production from cultivated crops. Ensuring seed quality is the priority in the field of seed technology. In this context, the purpose of this study was to evaluate the use of carbon dioxide concentration to Classify Brassica napus seed lots of different quality resulting from various sowing dates. Seed lots were evaluated by percentage of normal plantlets and the germination rate index. CO2 concentration was quantified in samples submitted to five periods of incubation at 40° C with the aid of a gas exchange analyzer coupled to an injection and airflow system. The results were subjected to analysis of variance and the mean values were compared by the Duncan test and by regression analysis at the 5% level of significance. B. napus seeds from all lots showed a high percentage of normal plantlets and germination rate index. Percentage of normal plantlets was correlated with CO2 concentration. Determination of the CO2 concentration was more efficient with three hours of incubation which allowed classification of canola seed lots into four vigor classes. CO2 concentration was inversely proportional to the percentage of normal plantlets.<hr/>A semente marca o inicio da produção de grãos de plantas cultivadas. Assegurar a qualidade da semente é a prioridade da tecnologia de sementes. Neste contexto, o trabalho objetivou aferir o uso da concentração de dióxido de carbono na classificação de sementes de Brassica napus de diferentes níveis de qualidade resultante de diferentes datas de semeadura. nos quais avaliou-se a porcentagem de plântulas normais e o índice de velocidade de germinação. A concentração CO2 foi quantificada em amostras mantidas por cinco períodos de incubação a 40 °C e mensuradas com o auxílio de um medidor de trocas gasosas, acoplado a um sistema de injeção e fluxo de ar. Os resultados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Duncan e pela análise de regressão a 5%. Os resultados da porcentagem de plântulas normais foram correlacionados com os resultados da concentração de CO2. Sementes de B. napus apresentaram alta porcentagem de plântulas normais. Contudo, para o índice de velocidade de germinação houve possibilidade de classificação em pelo menos duas classes de vigor. A determinação da concentração de CO2 foi mais eficiente após três horas de incubação, sendo possível agrupar os lotes em quatro Classes de vigor. A concentração de CO2 foi inversamente proporcional à porcentagem de plântulas normais, com melhor coeficiente de correlação obtido após três horas de incubação. <![CDATA[<b>Microstructural and rheological properties of irradiated rice</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en The culinary quality of rice directly results in its market value and consumer acceptance. Thus, the present study evaluated the effect of gamma irradiation on the properties of the polished white rice starch, as well as their characteristic pulp. Doses of 6.5 kGy and 7.5 kGy did not alter the microstructure of rice starch granules, but interfered with rheological properties when compared to the control treatment, resulting in a reduction of the maximum and final viscosity and retrogradation. Since the microstructural and rheological properties within the values associated with rice quality, it was inferred that gamma irradiation did not alter the decisive characteristics for the acceptability of this cereal.<hr/>A qualidade culinária do arroz resulta diretamente em seu valor de mercado e aceitação do consumidor. Assim, no presente estudo, avaliou-se o efeito da irradiação gama sobre as propriedades do amido do arroz branco polido, bem como na sua característica de pasta. Doses de 6,5 kGy e 7,5 kGy não alteraram a microestrutura dos grânulos de amido de arroz, mas interferiram nas propriedades reológicas quando comparado ao tratamento controle, resultando na redução da viscosidade máxima e final; e retrogradação. Esse resultado pode estar correlacionado à presença de radicais livres no arroz branco polido recém-irradiado, os quais se estabilizaram ao passar quatro meses. Desde que as propriedades microestruturais e reológicas se encontrem dentro dos valores associados à qualidade do arroz, a irradiação gama não altera as características determinantes para a aceitação do cereal. <![CDATA[<b>Phenolic compounds, methylxanthines and antioxidant activity in cocoa mass and chocolates produced from "witch broom disease" resistant and non resistant cocoa cultivars</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en The "witch broom disease" caused by the fungus called Moniliophthora perniciosa is one of the most important cocoa diseases in Latin America, causing around 70% production reduction in the southern Bahia. In attempt to solve the problem, many cultivars resistant to the disease have been recommended to farmers. On the other hand, the chocolate flavour is composed by many compounds whose formation depends on the genetic background, environment where cocoa is grown and processing operations. Therefore, this work aimed at determining the monomeric phenolic compounds, methylxanthines and antioxidant activity of cocoa mass and dark chocolate from cocoa cultivars resistant to "witch broom disease" and non resistant to the disease. The total phenolic compounds in cocoa mass did not vary among cultivars with values ranging from 23.95mg g-1 to 25.03mg g-1. Chocolates made from non resistant cultivars showed higher total phenolic compounds (19.11mg g-1) than SR162 and PH16 with 16.08mg g-1 and 15.46mg g-1, respectively. Epicatechin had higher content than catechin and the levels of these two compounds were higher in SR162. There were significant differences among samples of cocoa mass analyzed for caffeine. Chocolate made from SR162 had the highest amount of monomeric compounds due to its high concentration of catechin and epicatechin. The chocolate sample with the highest antioxidant activity was the SR162, followed by non resistant blend and PH16, showing relationship between the antioxidant activity and monomeric phenolics content.<hr/>A "vassoura bruxa" causada pelo fungo Moniliophthora perniciosa, é uma das doenças mais importantes do cacau na América Latina, provocando uma redução de cerca de 70% na produção das amêndoas na Bahia. Para tentar resolver o problema, muitos cultivares resistentes à enfermidade têm sido recomendados para os agricultores. Por outro lado, as características do chocolate são oriundas de várias substâncias, cuja formação depende da origem genética do fruto, do meio ambiente onde o cacau é cultivado e das operações de processamento. Assim, neste trabalho, objetivou-se determinar os compostos fenólicos monoméricos, metilxantinas e a atividade antioxidante em massa de cacau e chocolates provenientes de cultivares resistentes à "vassoura de bruxa" e não resistentes à doença. Os compostos fenólicos totais na massa de cacau não variou entre os cultivares com valores que variam entre 25,03mg g-1 a 23,95mg g-1. Chocolates feitos a partir de cultivares não resistentes à doença apresentaram maior teor de fenólicos totais (19,11mg g-1) que os cultivares resistentes, SR162 e PH16 com 16,08mg.g-1 e 15,46 mg.g-1, respectivamente. Os conteúdos de epicatequina foram superiores aos de catequina em todos os cultivares. Houve diferenças significativas entre as amostras de massa de cacau analisadas para a cafeína. Chocolates produzidos a partir do cultivar SR162 apresentaram maior quantidade de compostos fenólicos e metilxantinas. A amostra de chocolate com a atividade antioxidante mais elevada é a SR162, seguida dos cultivares não resistentes e PH16, mostrando uma relação entre a atividade antioxidante e o conteúdo de compostos fenólicos monoméricos. <![CDATA[<b>Blood chemistry profile of Surubim hybrid fish (<i>Pseudoplatystoma reticulatum</i> X <i>P. corruscans</i>) raised in different stocking densities</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Massive production, such as fish growing in water recirculation system, imposes challenges to animals capable of altering their homeostatic balance, and is able to affect their physiological performance. Therefore, the levels of ions and serum enzymes can be used as indicators of fish health. This study aimed to analyze the blood biochemistry profile of hybrid surubim (P. reticulatum X P. corruscans) submitted to different stocking densities in water recirculation system, in two distinct stages of production, from 150 to 400 g (first trial), and 400 to 1000 g (second trial). In the first trial, the five stocking rates were: 27.5, 47.5, 67.5, 87.5 and 107.5 fish/m³ of water. To obtain these densities, it was used 11, 19, 27, 35 and 43 fish per tank, respectively. In the second trial, five stocking rates were: 10, 20, 30, 40 and 50 fish/m³ of water. To obtain these densities we used 4, 8, 12, 16 and 20 fish per tank, respectively. The concentrations of glucose, cholesterol, triglycerides, urea, creatinine, alkaline phosphatase (ALP), aspartate aminotransferase (AST), lactate dehydrogenase (LDH), calcium, phosphorus, potassium and magnesium were obtained. Only urea concentrations in first trial and ALP and AST concentrations in second trial were influenced by stocking density, presenting a significant difference between groups. Thus, in both trials the hybrid fish studied maintained homeostasis when reared in different stocking densities.<hr/>Dentre os sistemas de produção, o de recirculação de água impõe desafios para os animais que podem ser capazes de alterar o seu equilíbrio homeostático, afetando o índice de desempenho. Por conseguinte, os níveis de ions e enzimas séricas podem ser utilizados como indicadores de saúde dos peixes. Neste estudo, objetivo-se analisar o perfil de bioquímico do sangue do híbrido de Surubim (P. reticulatum X P. corruscans), submetido a diferentes densidades de estocagem em sistema de recirculação de água, em duas fases distintas de produção, de 150 a 400 g (primeiro ensaio) e, 400 a 1000 g (segundo ensaio). No primeiro ensaio, as cinco densidades de estocagem estudadas foram: 27,5, 47,5, 67,5, 87,5 e 107,5 peixes/m³ de água. Para a obtenção dessas densidades foram utilizados 11, 19, 27, 35 e 43 peixes por tanque, respectivamente. No segundo ensaio, as cinco densidades de estocagem estudadas foram: 10, 20, 30, 40 e 50 peixes/m³ de água. Para a obtenção dessas densidades foram utilizados 4, 8, 12, 16 e 20 peixes por tanque, respectivamente. As concentrações de glicose, colesterol, triglicérides, ureia, creatinina, fosfatase alcalina (FA), aspartato aminotransferase (AST), desidrogenase lática (LDH), cálcio, fósforo, potássio e magnésio foram avaliadas. Apenas as concentrações de ureia no primeiro ensaio e FA e AST no segundo ensaio foram influenciadas pela densidade de estocagem, apresentando uma diferença significativa entre os grupos. Assim, em ambos os ensaios, o Surubim híbrido manteve a homeostase do sangue em diferentes densidades. <![CDATA[<b>Use of markers to determine the ileal digestibility of amino acids for swine</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542013000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Many markers can be used in digestibility assays for swine, but needs to be evaluated before its use. An assay was carried out with the objective of measuring the coefficients of ileal apparent (CIAD) and standardized digestibility (CISD) of amino acids in meat and bone meal for swine using different markers. Eight crossbred barrows were equipped with T-cannulas in the distal ileum. Four animals received a free protein diet and another four received a diet containing meat and bone meal as the only protein source in the diet. The treatments consisted in evaluating the chromic oxide, acid-insoluble ash naturally occurring in the diet, cellulose and lignin as markers to determine the apparent and standardized digestibility of the amino acids contained in the meat and bone meal. All data were submitted to analysis of variance and means were compared using the Tukey test, with a significance of 5%. The CIAD, obtained using chromic oxide as external marker, were lower (P<0.05) than those obtained when acid insoluble ash, lignin and cellulose were used as markers, observing differences for all the amino acids evaluated. Similarly, the CISD from all the studied amino acids were lower (P<0.05) when the chromic oxide was used for determining the indigestibility factor. It is concluded that chromic oxide used as a external marker, to determine the coefficients of apparent and standardized ileal digestibility of the amino acids of the meat and bone meal, is most appropriate than the acid insoluble ash naturally occurring in diets, lignin and cellulose.<hr/>Muitos indicadores podem ser utilizados em ensaios de digestibilidade para suínos, mas precisam ser avaliados antes de serem utilizados. O experimento foi realizado com o objetivo de determinar os coeficientes de digestibilidade ileal aparentes (CDIA) e estandardizados (CDIE) dos aminoácidos da farinha de carne e ossos, para suínos, utilizando diferentes indicadores. Oito suínos, machos castrados, foram submetidos à cirurgia para aimplantação de cânulas T simples, no íleo distal. Quatro animais receberam uma dieta isenta de proteína e outros quatro uma dieta contendo farinha de carne e ossos como única fonte protéica na dieta. Os tratamentos consistiram em avaliar o óxido crómico, cinza insolúvel em ácido naturalmente contido na dieta, celulose e lignina como indicadores para determinar os CDIA e CDIE dos aminoácidos da farinha de carne e ossos. Os dados foram submetidos a análise de variância e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey, ao nível de 5% de significância. Os CDIA, obtidos usando o óxido crômico como indicador externo, foram menores (P<0,05) em relação aos obtidos utilizando cinza insolúvel em ácido, lignina e celulose como indicadores, observando-se diferenças para todos os aminoácidos avaliados. O CDIE de todos os aminoácidos estudados foram menores (P<0,05) quando o óxido crômico foi utilizado para a determinação do fator de indigestibilidade. Conclui-se que o óxido de cromo utilizado como indicador externo, para determinar os coeficientes de digestibilidade ileal aparente e standarizado dos aminoácidos da farinha de carne e ossos, é mais apropriado do que a lignina, celulose e a cinza insolúvel em ácido naturalmente encontrada na dieta.