Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1415-436620160007&lang=en vol. 20 num. 7 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Biological treatment of drippers clogged by the use of treated domestic wastewater]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700595&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study aimed to recover the flow rate of clogged drippers with different doses and permanence times of the product MaxBio. The experiment was conducted in a completely randomized design in split-split-plot scheme, where the plots corresponded to product doses (80, 160, 240 and 320 mg L-1), subplots to the applied treatments (T1 - without biological treatment, T2 - 1st application of the product, and T3 - 2nd application of the product) and in sub-subplots the types of emitters (Plastro Hydrodrip Super, Netafim Tiran and Netafim PCJ-CNJ), with three replicates. The four irrigation units operated with treated domestic wastewater for 400 h in order to clog the emitters. After applying the product MaxBio, the flow rate of the drippers and the relative flow rate reduction were determined to express the unclogging levels. There was significant effect of T2 and T3 on the recovery of the flow rate of the drippers, while for the reduction of relative flow rate, the doses of the product did not show statistical difference regarding the types of drippers.<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste trabalho, recuperar a vazão de gotejadores obstruídos com diferentes dosagens e tempos de permanência do produto MaxBio. O experimento foi montado no delineamento inteiramente casualizado em esquema de parcelas subsubdivididas tendo, nas parcelas, as doses do produto (80, 160, 240 e 320 mg L-1), nas subparcelas, os tratamentos aplicados (T1 - sem tratamento biológico; T2 - 1ª aplicação do produto e T3 - 2ª aplicação do produto) e, nas subsubparcelas, os tipos de gotejadores (Plastro Hydrodrip Super, Netafim Tiran e Netafim PCJ-CNJ), em três repetições. As quatro unidades de irrigação operaram com água residuária doméstica tratada, durante 400 h proporcionando a obstrução dos gotejadores. Após aplicação do produto MaxBio a vazão dos gotejadores e a redução da vazão relativa foram determinadas para expressar os níveis de desobstrução. Na recuperação da vazão dos gotejadores houve efeito significativo dos tratamentos T2 e T3 enquanto para a redução da vazão relativa às doses do produto não apresentaram diferença estatística em relação aos tipos de gotejadores. <![CDATA[Assessment methodology of backwash in pressurized sand filters]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700600&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this study was to apply a methodology based on sampling sand from contaminated filter beds, to evaluate the performance of the backwash process in pressurized sand filters used in irrigation. Backwash trials were conducted in an experimental module with three new sand filters of the same commercial model. The evaluations were conducted after filtration processes performed using four filtration rates and three separate sand particle sizes (fine - 0.55 mm; medium - 0.77 mm, and coarse sand - 1.04 mm diameter), repeated in three subsequent cycles. After reaching a fixed expansion of 25% of the filter bed height, the backwash processes were performed for 15 min. Backwash cleaning efficiency was evaluated in all trials based on the mass of removed solids for different filter bed layers and throughout the entire filter bed. The backwash assessment methodology is effective and has potential to be a practical tool for farmers in the evaluation of the performance of pressurized sand filters used in irrigation.<hr/>RESUMO Propôs-se, neste trabalho, aplicar uma metodologia baseada em amostragens de areia de leitos filtrantes contaminados para avaliar o desempenho do processo de retrolavagem em filtros de areia pressurizados utilizados na irrigação. Os ensaios de retrolavagem foram conduzidos em um módulo experimental constituído de três filtros novos de areia e de um mesmo modelo comercial. As avaliações foram conduzidas após processos de filtração realizados com o emprego de quatro taxas de filtração em três granulometrias de areia, separadamente (areia fina, 0,55 mm; média, 0,77 mm e grossa, 1,04 mm de diâmetro) repetidos em três ciclos de filtração subsequentes; após atingir uma expansão fixa de 25% da altura leito filtrante, as retrolavagens foram processadas por 15 min; a eficiência de limpeza da retrolavagem foi avaliada em todos os ensaios a partir da massa de sólidos removidos para as diferentes camadas do leito filtrante e para a camada, por inteiro. A metodologia de avaliação do processo de retrolavagem é eficaz e possui potencial para ser uma ferramenta prática para o agricultor na avaliação do desempenho de filtros de areia pressurizados utilizados na irrigação. <![CDATA[Maize response to inoculation with strains of plant growth-promoting bactéria]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700606&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the response of maize to inoculation with strains of plant growth-promoting bacteria (PGPB) in two cultivation years. The experiment was set in a randomized block design with four replicates in two cultivation years (2012/13 and 2013/14). The treatments consisted of PGPB inoculation: control (without N and without inoculation); 30 kg of N ha-1 at sowing (N1); 160 kg of N ha-1 (N1 + 130 kg of N ha-1 as top-dressing); N1 + A. brasilense, Ab-V5; N1 + A. brasilense, HM053; N1 + Azospirillum sp. L26; N1 + Azospirillum sp. L27; N1 + Enhydrobacter sp. 4331; N1 + Rhizobium sp. 8121. Basal stem diameter, plant height, leaf area, shoot dry matter and yield were evaluated. The strain of Rhizobium sp. 8121and the isolate Azospirillum sp. L26 associated with 30 kg of N ha-1 at sowing promoted yields equivalent to that of the N fertilization of 160 kg ha-1, demonstrating the potential to be used in the inoculation of maize seeds.<hr/>RESUMO Neste trabalho objetivou-se avaliar a resposta do milho à inoculação de estirpes de bactérias promotoras do crescimento de plantas (BPCP's) em dois anos de cultivo. O experimento foi conduzido em delineamento experimental de blocos ao acaso com quatro repetições em dois anos de cultivo (2012/13 e 2013/14). Os tratamentos foram constituídos pela inoculação de BPCP's: controle (sem N e sem inoculação); 30 kg ha-1 N na semeadura (N1); 160 kg ha-1 N (N1 + 130 kg ha-1 N em cobertura); N1 + A. brasilense, Ab-V5; N1 + A. brasilense, HM053; N1 + Azospirillum sp., L26; N1 + Azospirillum sp., L27; N1 + Enhydrobacter sp. 4331; N1 + Rhizobium sp. 8121. Diâmetro basal do colmo, altura da planta, área foliar, massa seca da parte aérea e produtividade foram avaliados. A estirpe de Rhizobium sp. 8121 e o isolado de Azospirillum sp. L26 associados à adubação com 30 kg ha-1 N na semeadura proporcionaram produtividades equivalentes à adubação com 160 kg ha-1 N demonstrando potencial para serem utilizadas na inoculação de sementes de milho. <![CDATA[Growth of <em>Leucaena leucocephala</em> (Lam.) de Wit favored by organic waste in the Brazilian semiarid region]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700612&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the effect of sources and rates of organic waste and their interaction on the growth of Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, in the Southeast region of Piauí State. The treatments consisted of two sources (Copernicia prunifera (Mill.) H.E. palm residue and plant compound) and six organic waste rates. The study was conducted in the period of March-June 2011 and the following parameters were evaluated: stem diameter, height, number of leaves, shoot dry weight, root dry weight, total dry matter, root volume, shoot dry weight/root dry weight ratio, height/stem diameter ratio and the Dickson Quality Index. The Copernicia prunifera (Mill.) H.E. palm residue and plant compound showed a great potential to be used in the manufacture of substrates for the production of seedlings Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, since their initial development was influenced by the sources and proportions of these organic residues and by the interaction between these treatments. The substrate containing 50% of plant compound produced better quality of plants of Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit in their initial development stage.<hr/>RESUMO O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de fontes, proporções de resíduos orgânicos e da sua interação no crescimento de mudas de Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit, na região Sudeste do estado do Piauí. Os tratamentos foram constituídos de duas fontes (resíduo de palha de Copernicia prunifera (Mill.) H.E. e composto de plantas) e seis proporções de resíduo orgânico. O estudo foi conduzido no período de março a junho de 2011 e foram avaliadas as seguintes variáveis: diâmetro de caule, altura, número de folhas, massa seca de parte aérea, massa seca de raiz, massa seca total, volume de raiz, relação massa seca de parte aérea/massa seca de raiz, razão altura/diâmetro de caule e o Índice de Qualidade de Dickson. Os resíduos de palha de Copernicia prunifera (Mill.) H.E. e de composto de vegetal apresentaram grande potencial para serem utilizados na confecção de substrato para produção de mudas de Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit uma vez que o desenvolvimento inicial das plantas foi influenciado pelas fontes e pelas proporções desses resíduos e pela interação entre tais tratamentos. O substrato de cultivo contendo 50% do composto vegetal proporcionou melhor qualidade às plantas de Leucaena leucocephala (Lam.) de Wit na fase inicial de desenvolvimento. <![CDATA[Spatial variability of Regosol chemical atributes in guava management with neem under semi-arid conditions]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700618&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Considering the relevant importance of guava (Psidium guajava) in Northeastern Brazil along with the benefits of neem cake amendments on soil characteristics, this work evaluated the effects of neem cake on chemical attributes of a Regosol under irrigated guava orchard in an alluvial valley of Pernambuco semi-arid region. Evaluations were carried out in two areas (area 1 - with neem cake; area 2 - without neem cake) at three periods: before the first application of neem cake, 90 days after the first application and 90 days after the second application. A regular 8 × 6-point grid was designed in each area and the soil was sampled for total organic carbon, pH, soluble salts (Na+, K+, Ca2+ and Mg2+) and total nitrogen contents, as well as soil C-CO2 evolution rate in soil. Geostatistical analysis pointed out the spherical model as the best fit to the studied variables, followed by the Gaussian model, with ranges from 12 to 60.5 m. Neem cake incorporation increased spatial variability and the contents of the evaluated soil chemical attributes.<hr/>RESUMO Considerando a importância do cultivo de goiabeiras (Psidium guajava) para o nordeste do Brasil e os benefícios da aplicação da torta de nim nas características do solo, avaliou-se o efeito da aplicação de torta de nim nos atributos químicos de um Neossolo Regolítico cultivado com goiabeiras irrigadas no semiárido de Pernambuco. Para as avaliações foram usadas duas áreas (área 1 - com nim; área 2 - sem nim) e três períodos, antes da aplicação do nim, 90 dias após a primeira aplicação e 90 dias após a segunda aplicação; assim, 96 amostras de solo foram coletadas em duas malhas regulares de 8 × 6 pontos amostrais e realizadas análises do teor de carbono orgânico total, pH, teores de sais solúveis (Na+, K+, Ca2+e Mg2+), nitrogênio total e taxa de evolução C-CO2 do solo. O modelo esférico foi o que melhor se ajustou às variáveis estudadas seguido pelo gaussiano, com alcances que variaram de 12 a 60,5 m. A incorporação da torta de nim aumentou a variabilidade espacial e a oferta dos atributos de solo estudados. <![CDATA[Humic substances, purified MAP and hydrogel in the development and survival of <em>Eucalyptus urograndis</em>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700625&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The development and survival of Eucalyptus urograndis plants may be influenced by products based on humic fractions of the organic matter, purified MAP and soil conditioners, such as hydrogel. Thus, the present study aimed to evaluate the effect of the commercial products Fertiactyl®, based on humic substances, purified MAP and hydrogel on the post-planting development and survival of Eucalyptus urograndis. The experiment was conducted in a randomized block design, with 25 treatments and four replicates, each of which consisted of 6 plants. The immersion of the tubes in solution with doses of Fertiactyl® and purified MAP promoted the increase in the development and survival of the plants. In the preparation of the hydrogel, the use of solution based on Fertiactyl® and purified MAP reduced the hydration capacity of the water-retaining polymer. With increasing doses, there was a linear increment in the electrical conductivity of the solution, exponentially reducing the hydration capacity of the polymer.<hr/>RESUMO O desenvolvimento e a sobrevivência de plantas de Eucalyptus urograndis podem ser influenciados por produtos à base de frações húmicas da matéria orgânica, MAP purificado e condicionadores de solo, como hidrogel; assim, realizou-se o presente trabalho com o objetivo de avaliar o efeito dos produtos comerciais Fertiactyl® à base de substâncias húmicas, MAP purificado e hidrogel no desenvolvimento e na sobrevivência em pós-plantio de Eucalyptus urograndis. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos casualizados com 25 tratamentos e quatro repetições sendo cada repetição uma parcela composta por 6 plantas. A imersão dos tubetes em solução com doses de Fertiactyl® e MAP purificado promoveu o aumento no desenvolvimento e na sobrevivência das plantas. No preparo do hidrogel a utilização de solução à base de Fertiactyl® e MAP purificado reduziram a capacidade de hidratação do polímero hidro-retentor; com o aumento das doses houve aumento linear na condutividade elétrica da solução fazendo com que a capacidade de hidratação do polímero fosse reduzida exponencialmente. <![CDATA[Accumulation of macronutrients in different parts of sunflower fertilized with cassava wastewater]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700630&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The utilization of organic wastes in agriculture is an alternative that can reduce the amounts of mineral fertilizers applied to the soil. The aim of this study was to evaluate the accumulation of macronutrients in sunflower cv. 'Hélio 250' fertilized with cassava wastewater. The experiment was conducted in randomized block design, with six treatments (0; 8.5; 17; 34; 68 and 136 m3 ha-1 of cassava wastewater) and four replications. The accumulation of nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and sulfur (S) were evaluated in leaves, stem, capitulum and achenes. The cassava wastewater dose of 136 m3 ha-1 promoted the greatest accumulation of all evaluated nutrients. The pattern of macronutrients accumulation occurred in the following order: leaves - Ca &gt; K &gt; N &gt; Mg &gt; S &gt; P; stem - K &gt; Ca &gt; Mg &gt; N &gt; P &gt; S; capitulum - N &gt; K &gt; P &gt; Mg &gt; Ca &gt; S; and achenes - N &gt; P &gt; K &gt; Mg &gt; S &gt; Ca. The extraction of nutrients by whole sunflower plants occurred in the following order: N &gt; K &gt; Ca &gt; Mg &gt; P &gt; S. Cassava wastewater provided appropriate concentrations of N, P, K, Ca, Mg and S; therefore, it has potential as an organic fertilizer for the studied sunflower cultivar.<hr/>RESUMO A utilização de resíduos orgânicos em cultivos é uma alternativa capaz de reduzir quantidades de adubos minerais aplicados ao solo. Objetivou-se, com este trabalho, avaliar o acúmulo de macronutrientes na cultura do girassol cultivar Hélio 250 adubado com manipueira. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com seis tratamentos (0; 8,5; 17; 34; 68 e 136 m3 ha-1 de manipueira) em quatro repetições. Foram avaliados os acúmulos de nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca), magnésio (Mg) e enxofre (S) nas folhas, caules, capítulos e aquênios. A dose de 136 m3 ha-1 de manipueira foi a que proporcionou o maior acúmulo para todos os nutrientes avaliados. O acúmulo dos macronutrientes ocorre na seguinte ordem por órgão: folhas Ca &gt; K &gt; N &gt; Mg &gt; S &gt; P; caule K &gt; Ca &gt; Mg &gt; N &gt; P &gt; S; capítulos N &gt; K &gt; P &gt; Mg &gt; Ca &gt; S; aquênios N &gt; P &gt; K &gt; Mg &gt; S &gt; Ca. A ordem de acumulação dos nutrientes pelas plantas inteiras de girassol é: N &gt; K &gt; Ca &gt; Mg &gt; P &gt; S. A manipueira, por ter fornecido concentrações suficientes de N, P, K, Ca, Mg e S, apresenta potencial, como fertilizante orgânico para a cultivar estudada do girassol. <![CDATA[Water use efficiency and economic return of fresh vegetable in organic cultivation]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700637&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The optimization in the use of irrigation is a necessity due to water scarcity and the increasing demand for food. The objective of this study was to evaluate the effect of different irrigation depths on the economic efficiency of lettuce, eggplant, beet and carrot, cultivated in an organic production system. The evaluations were performed based on production functions obtained in field experiments conducted from 2006 to 2011, and survey of prices of products and inputs, determining the irrigation depths corresponding to the maximum gross profit and the maximum water use efficiency. Additionally, the relative yield reduction was evaluated for different percent increments in the economically optimal irrigation depth. It was observed that the crops have differences between the irrigation depths of maximum economic efficiency and maximum water use efficiency, ranging from 22.2 mm (lettuce) to 149.7 mm (eggplant). The application of water above the irrigation depth of maximum economic efficiency led to yield and profit reductions, whose magnitude depends on the response of the crop.<hr/>RESUMO A otimização do uso da irrigação é uma necessidade em virtude da escassez de água e do aumento da demanda por alimentos. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar o efeito de diferentes lâminas de irrigação sobre a eficiência econômica dos cultivos da alface, berinjela, beterraba e cenoura conduzidas em sistema orgânico de produção. As avaliações foram realizadas com base em funções de produção obtidas em experimentos de campo conduzidos de 2006 a 2011 e no levantamento de preços dos produtos e de insumos determinando-se as lâminas correspondentes ao máximo lucro bruto e à máxima eficiência no uso da água. Adicionalmente, avaliou-se a redução relativa da produtividade para diferentes incrementos percentuais na lâmina economicamente ótima. Observou-se que as culturas apresentam diferenças entre as lâminas de máxima eficiência econômica e do uso da água variando de 22,2 mm (alface) a 149,7 mm (berinjela). A aplicação de água em quantidade superior à lâmina de máxima eficiência econômica proporcionou redução da produtividade e do lucro cuja magnitude depende da resposta da cultura. <![CDATA[Potassium fertilizer applied by different methods in the zucchini crop]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700643&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Aiming to evaluate the effect of potassium (K) doses applied by the conventional method and fertigation in zucchini (Cucurbita pepo L.), a field experiment was conducted in Fortaleza, CE, Brazil. The statistical design was a randomized block, with four replicates, in a 4 x 2 factorial scheme, which corresponded to four doses of K (0, 75, 150 and 300 kg K2O ha-1) and two fertilization methods (conventional and fertigation). The analyzed variables were: fruit mass (FM), number of fruits (NF), fruit length (FL), fruit diameter (FD), pulp thickness (PT), soluble solids (SS), yield (Y), water use efficiency (WUE) and potassium use efficiency (KUE), besides an economic analysis using the net present value (NPV), internal rate of return (IRR) and payback period (PP). K doses influenced FM, FD, PT and Y, which increased linearly, with the highest value estimated at 36,828 kg ha-1 for the highest K dose (300 kg K2O ha-1). This dose was also responsible for the largest WUE, 92 kg ha-1 mm-1. KUE showed quadratic behavior and the dose of 174 kg K2O ha-1 led to its maximum value (87.41 kg ha-1 (kg K2O ha-1)-1). All treatments were economically viable, and the most profitable months were May, April, December and November.<hr/>RESUMO Objetivando-se, com este trabalho, avaliar o efeito de doses de potássio aplicadas pelo método convencional e por fertirrigação na abobrinha (Cucurbita pepo L.) em um experimento em Fortaleza, Ceará. O delineamento estatístico foi o de blocos ao acaso, com quatro repetições, em esquema fatorial 4 x 2, sendo quatro doses de K (0, 75, 150 e 300 kg K2O ha-1) e dois métodos de adubação (convencional e fertirrigado). Avaliaram-se massa do fruto (MF) número de frutos (NF), comprimento do fruto (CF) diâmetro do fruto (DF), espessura da polpa (EP), sólidos solúveis (SS), produtividade (PROD), eficiência de uso da água (EUA) e do potássio (EUK) e análise econômica, por meio do valor presente líquido (VPL), taxa interna de retorno (TIR) e período "payback". As doses de K influenciaram a MF, o DF, a EP e a PROD, que cresceram linearmente, com o maior valor estimado em 36.828 kg ha-1, relativo à maior dose de K (300 kg ha-1); esta dose também foi responsável pela maior EUA de 92 kg ha-1 mm-1. A EUK apresentou comportamento quadrático com a dose de 174 kg ha-1 de K2O proporcionando um valor máximo de (87,41 kg ha-1 (kg K2O ha-1)-1). Todos os tratamentos foram economicamente viáveis sobressaindo os meses de maio, abril, dezembro e novembro como os mais rentáveis. <![CDATA[Saline stress and temperatures on germination and vigor of <em>Piptadenia moniliformis</em> Benth. Seeds]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700649&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The knowledge concerning the physiology of germination in saline areas may contribute to the development of more efficient cultural practices and adequate choice of planting areas. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of saline and temperature stress on germination and vigor of Piptadenia moniliformis (a species known in Brazil as "catanduva") seeds. The treatments were distributed according to a completely randomized design in accordance with a 3 x 6 factorial arrangement (temperature x osmotic potential), with four replicates of 25 seeds each. The seeds were put to germinate at constant temperatures of 25, 30, and 35 °C on paper towel moistened in distilled water (0.0) and NaCl solutions at 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1.0 MPa. The results were evaluated in terms of germination percentage and germination speed index, seedling (root and shoot) length, and total dry matter. P. moniliformis seeds were able to germinate under temperatures of 25 and 30 °C and tolerate osmotic potentials of up to -0.6 MPa; from this point on, there is progressive decrease in the physiological quality of seedlings.<hr/>RESUMO O conhecimento da fisiologia da germinação em locais salinos pode contribuir para o desenvolvimento do manejo e da escolha adequada das áreas de plantio. Com isto objetivou-se avaliar o efeito do estresse salino e temperaturas na germinação e vigor de sementes de catanduva (Piptadenia moniliformis Benth.). O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com os tratamentos distribuídos em esquema fatorial 3 x 6 (temperatura x potencial osmótico) em quatro repetições de 25 sementes. Para tal, as sementes foram colocadas para germinar nas temperaturas constantes de 25, 30 e 35 °C e semeadas em substrato de papel toalha umedecido com água destilada (0,0) e soluções de NaCl a -0,2; -0,4; -0,6; -0,8 e -1,0 Mpa; as variáveis analisadas foram a porcentagem e o índice de velocidade de germinação, comprimento de plântulas (raiz e parte aérea) e massa seca total; as sementes de P. moniliformis germinadas sob temperaturas de 25 e 30 °C suportam concentrações salinas com potencial osmótico de até -0,6 MPa sendo que a partir de então ocorre diminuição progressiva da qualidade fisiológica das plântulas. <![CDATA[Agronomic aspects of soybean plants subjected to deficit irrigation]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700654&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study aimed to evaluate the behavior of soybean plants subjected to irrigation management with controlled water deficits in different phenological stages. The research was conducted in an experimental area of the Federal University of Tocantins (UFT), in Palmas-TO, Brazil. The experimental design was randomized blocks with four replicates, and treatments arranged in a split-plot scheme. The plots consisted of irrigation levels that induced plants to water deficit in the vegetative stage, reproductive stage and throughout the entire cycle, based on potential crop evapotranspiration (ETpc). The subplots corresponded to two soybean cultivars (M9144RR and TMG1288RR). The following agronomic variables were evaluated: days until flowering, days until maturation, plant height, first pod height, number of pods per plant, stem diameter, leaf area and yield. Irrigation management with moderate water deficit, 50% of ETpc, in the vegetative stage, promoted the best agronomic characteristics and contributed to increase the yield of the evaluated soybean cultivars, especially M9144RR.<hr/>RESUMO No presente trabalho objetivou-se avaliar o comportamento da soja submetida a manejos de irrigação com déficit hídrico controlado em diferentes fases fenológicas, na cultura da soja. A pesquisa foi conduzida no período de junho a outubro de 2014 em uma área experimental da UFT em Palmas, TO. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso em esquema de parcelas subdivididas. As parcelas foram constituídas por lâminas de irrigação que induziram as plantas a déficit hídrico no período vegetativo, reprodutivo e durante todo o ciclo tendo, como referência evapotranspiração potencial da cultura (ETpc) com quatro repetições. As subparcelas corresponderam a duas cultivares de soja: M9144RR e TMG1288RR. As variáveis avaliadas foram: dias para florescimento, dias para maturação, altura da planta, altura da primeira vagem, número de vagens por planta, diâmetro do caule, área foliar e produtividade. O manejo da irrigação com déficit hídrico moderado, 50% da ETpc, no período vegetativo promoveu as melhores características agronômicas além de contribuir para o aumento da produtividade das cultivares de soja avaliadas com destaque para a cultivar M9144RR. <![CDATA[Air quality in a poultry house with natural ventilation during phase chicks]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700660&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los pollos de engorde durante la primera fase deben estar protegidos del estrés por frio, especialmente en el inverno, noches y madrugadas frías. Para proteger a los animales, los avicultores han utilizado diferentes estrategias, entre ellas está el uso de varias capas de cortinas para aumentar el nivel de aislamiento térmico y disminuir las pérdidas de calor, disminuyendo también la permeabilidad con el aire externo. En este contexto, es importante dar especial atención a la calidad del aire interno de los galpones avícolas como parte de una producción bajo parámetros de bienestar animal. El presente estudio fue realizado en el municipio de Barbacena, MG, en Brasil, y tuvo como objetivo evaluar la calidad del aire al nivel de los pollos y los trabajadores, específicamente de las concentraciones de amoniaco, dióxido de carbono y monóxido de carbono, en un galpón avícola naturalmente ventilado durante la primera fase de vida de pollos de engorde en el período de inverno, y la influencia del nivel de aislamiento con cortinas laterales sobre las concentraciones de amoniaco. Durante la primera semana experimental, los niveles de amoniaco sobrepasaron los valores aceptables, y se encontró diferencia estadística entre las concentraciones de amoniaco para los diferentes niveles de aislamiento con cortinas laterales.<hr/>ABSTRACT Broilers during the first phase should be protected from cold stress, especially in the winter, cold nights and early mornings. To protect animals, poultry producers have used different strategies, including the use of multilayer of curtain, to increase the thermal insulation and reduce heat losses, also decreasing the permeability to the external air. In this context it is important to give special attention to the indoor air quality of poultry sheds as part of a production under animal welfare parameters. This study was conducted in the municipality of Barbacena, MG, in Brazil, and aimed to assess air quality at the level of the chickens and workers, specifically concentrations of ammonia, carbon dioxide and carbon monoxide, in a poultry house naturally ventilated during the first phase of life of broilers in the winter period, and the influence of insulation level with side curtains on concentrations of ammonia. During the first experimental week, ammonia levels exceed acceptable values, and statistical difference was found between the concentrations of ammonia for different insulation levels with side curtains. <![CDATA[Preservation of roasted and ground coffee during storage. Part 2: Bulk density and intergranular porosity]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700666&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The determination of physical properties is an important factor in the design of machinery and the scaling of post-harvest operations. The present study evaluates the influence of the level of roasting and the size of grinding on the physical properties of coffee during storage. The following physical properties were evaluated: true and bulk density, and intergranular porosity. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and dried, were roasted to two different levels: medium light (SCAA#65) and moderately dark (SCAA#45). The beans were then grinded into three different sizes: fine (0.59 mm), medium (0.84 mm) and coarse (1.19 mm). An additional coffee lot was kept whole. Following grinding, samples were stored at two different temperatures (10 and 30 ºC) and analyzed after five different storage durations (0, 30, 60, 120 and 180 days). The medium light roast had higher values for each of the measured physical properties. Finely ground samples had higher true and bulk densities, and porosities. It is concluded that the size of grinding, level of roasting and duration of storage significantly affect the physical properties of coffee.<hr/>RESUMO A determinação das propriedades físicas é fator importante na formulação de projetos de maquinários e dimensionamento de operações pós-colheita. De forma a permitir o dimensionamento correto e o uso desses maquinários, objetivou-se avaliar e determinar, durante o armazenamento, as propriedades físicas: massa específica unitária e aparente e porosidade intergranular, além de avaliar a influência dos níveis de torrefação e moagem sobre essas propriedades. Grãos de café cru (Coffea canephora e Coffea arabica) foram utilizados, descascados e secados e só então torrados em dois níveis: média clara (SCAA#65) e moderadamente escura (SCAA#45). Os grãos foram moídos em três granulometrias: fina (0,59 mm), média (0,84 mm) e grossa (1,19 mm), além do lote de café inteiro. Realizada a moagem as amostras foram armazenadas em duas temperaturas (10 e 30 ºC) e analisadas em cinco tempos distintos de armazenamento (0, 30, 60, 120 e 180 dias). A torra média clara permitiu maiores valores das propriedades físicas; já as amostras de granulometria fina apresentaram aumento das massas específica unitária e aparente e porosidade. Conclui-se que a granulometria, o nível de torrefação e o tempo de armazenamento, afetaram as propriedades físicas do café. <![CDATA[Drying kinetics of atemoya pulp]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700672&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study was conducted in order to obtain drying curves of whole atemoya pulp through the foam-mat drying method. The suspension was prepared with whole atemoya pulp mixed with 2% of Emustab® and 2% of Super Liga Neutra® with mixing time of 20 min, and dried in a forced-air oven at different temperatures (60; 70 and 80 °C) and thicknesses of the foam layer (0.5, 1.0 and 1.5 cm). The drying rate curves were plotted against the water content ratio and the semi-theoretical models of Henderson &amp; Pabis, Page and Midilli were used. All tested models showed coefficient of determination (R2) above 0.993, and the Midilli model showed the best fit for all conditions. Drying curves were affected by temperature and layer thickness.<hr/>RESUMO Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de se obter curvas de secagem a partir de uma suspensão da polpa integral de atemoia através do método de secagem em camada de espuma (foam mat drying). A suspensão foi elaborada com polpa integral de atemoia e adição de 2% de Emustab® e 2% de Super Liga Neutra® com tempo de batimento de 20 min e desidratada em estufa com circulação de ar forçado em diferentes temperaturas (60; 70 e 80 °C) e espessuras da camada de espuma (0,5; 1,0 e 1,5 cm). As curvas de cinética de secagem foram traçadas quanto à razão de água e aplicados os modelos semiteóricos de Henderson &amp; Pabis, Page e Midilli. Todos os modelos testados apresentaram coeficiente de determinação (R2) acima de 0,993 enquanto o modelo de Midilli foi o que apresentou os melhores ajustes para todas as condições. As curvas de secagem foram influenciadas pela temperatura e pela espessura da camada. <![CDATA[Stability of cashew apple juice in powder dehydrated in spouted bed]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000700678&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study evaluated the stability of cashew apple juice in powder, dehydrated in spouted bed and stored in two vacuum-sealed packages (laminated and plastic) for a period of 60 days. The parameters evaluated in this study were ascorbic acid, carotenoids, moisture, water activity, hygroscopicity, degree of caking, solubility and rehydration. Decreases in the contents of ascorbic acid and carotenoids were observed after 60 days. Moisture content remained practically unchanged during storage, and water activity showed a rising trend in the plastic package. In both packages, the powder showed low hygroscopicity and high caking formation. The solubility in both packages was higher than 90% and the time of rehydration of cashew apple juice in powder in the plastic package increased during storage. Cashew apple juice in powder stored in laminated package preserved better its physical and physico-chemical properties.<hr/>RESUMO Propôs-se, neste trabalho, avaliar a estabilidade do suco de caju em pó desidratado em leito de jorro e acondicionado em duas embalagens (laminada e plástica) seladas a vácuo pelo período de 60 dias. Os parâmetros avaliados foram: o ácido ascórbico, carotenoides, umidade, atividade de água, higroscopicidade, grau de caking, solubilidade e reidratação. Observaram-se, após os 60 dias, reduções nos teores de ácido ascórbico e carotenoides. A umidade praticamente não variou ao longo do armazenamento; já a atividade de água apresentou tendência de elevação na embalagem plástica. Em ambas as embalagens o pó apresentou baixa higroscopicidade porém com elevada formação de caking. As solubilidades nas duas embalagens foram superiores a 90% e o tempo necessário para reidratar o suco de caju em pó da embalagem plástica aumentou ao longo do armazenamento. O suco de caju em pó acondicionado na embalagem laminada a vácuo conservou melhor suas propriedades físicas e físico-químicas.