Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1415-436620170001&lang=en vol. 21 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Simulation of oat development cycle by photoperiod and temperature]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The simulation of oat development cycle can be used in the planning of agricultural practices. The aim of the study was to simulate and validate the duration of oat development cycle by photoperiod, temperature and coefficients of development of wheat for use in the WE-Streck model, considering different doses of N-fertilizer and systems of succession of high and low C/N ratio. The study was conducted in 2015 in a randomized block design with four replicates in a 4 x 2 factorial scheme, corresponding to N rates (0, 30, 60 and 120 kg ha-1) and oat cultivars (Barbarasul and Brisasul), respectively, in the soybean/oat and maize/oat systems. The duration of the stages from emergence to anthesis and from anthesis to maturation of oats was simulated in the WE-Streck model. The minimum, optimum and maximum temperatures that effectively simulate the oat development cycle were 4, 22 and 30 °C from emergence to anthesis and 15, 25 and 35 °C from anthesis to maturation, respectively. The intermediate-cycle oat development was efficiently simulated by the WE-Streck model using coefficients developed for wheat, with vegetative and reproductive cycles estimated at 89 and 43 days, respectively.<hr/>RESUMO A simulação do ciclo de desenvolvimento da aveia pode ser utilizada no planejamento de práticas agrícolas. Objetivou-se simular e validar a duração do ciclo de desenvolvimento da aveia por intermédio de fotoperíodo, temperatura e coeficientes de desenvolvimento do trigo para uso no modelo WE-Streck, considerando diferentes doses de N-fertilizante e sistemas de sucessão de alta e reduzida relação C/N. O estudo foi conduzido em 2015, em delineamento de blocos casualizados com 4 repetições em esquema fatorial 4 x 2 para doses de nitrogênio (0, 30, 60 e 120 kg ha-1) e cultivares de aveia (Barbarasul e Brisasul), respectivamente, no sistema soja/aveia e milho/aveia. No modelo WE-Streck foi simulada a duração das fases emergência à antese e antese à maturação da aveia. As temperaturas mínima, ótima e máxima que simulam com eficiência o ciclo de desenvolvimento da aveia da emergência à antese, foram 4, 22 e 30 °C, respectivamente e da antese à maturação 15, 25 e 35 °C, respectivamente. A simulação do desenvolvimento da aveia de ciclo médio pelo modelo WE-Streck foi eficiente usando coeficientes desenvolvidos para o trigo, com ciclo vegetativo e reprodutivo estimado em 89 e 43 dias, respectivamente. <![CDATA[Water magnetization and phosphorus transport parameters in the soil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT There are scientific studies describing changes in properties of the water when subjected to the action of a magnetic field, which may favor the availability of some nutrients in the soil solution. Some nutrients, although they are essential to the process of crop development, can be sources of pollution for watercourses and soil. The aim of this study was to evaluate the effect of water magnetization on transport parameters of the phosphate ion in a Red Latosol (RL) and in a Quartzarenic Neosol (QN). Saturated leaching columns were connected to bottles containing KH2PO4 solutions. In RL, there were significant differences in phosphorus (P) transport parameters, related to the retardation factor (R) and distribution coefficient (Kd). For the others, Peclet number (Pe), dispersive-diffusion coefficient (D) and dispersivity (λ), there were no significant differences in the comparison between the treatments with magnetized and non-magnetized water. In QN, there were statistical differences in R and Kd. For the other parameters, Pe, D and λ, there were no statistical differences between treatments.<hr/>RESUMO Existem trabalhos científicos que descrevem alterações nas propriedades da água quando submetida à ação de um campo magnético, podendo vir a favorecer a disponibilidade de alguns nutrientes na solução do solo. Alguns nutrientes, apesar de serem essenciais ao processo de desenvolvimento das culturas, podem ser fontes de poluição para os cursos hídricos e para o solo. Objetivou-se, neste estudo, avaliar o efeito da magnetização da água nos parâmetros de transporte do íon fosfato em um Latossolo Vermelho (LV) e em um Neossolo Quartzarênico (NQ). Foram usadas colunas de lixiviação saturadas e conectadas a frascos contendo soluções de KH2PO4. No LV, foram encontradas diferenças significativas para os parâmetros de transporte do fósforo (P), relacionados ao fator de retardamento (R) e coeficiente de distribuição (Kd); para os demais, número de Peclet (Pe), coeficiente dispersivo-difusivo (D) e dispersividade (λ) não houve diferenças significativas quando comparados aos tratamentos com água magnetizada e não magnetizada. No NQ, ocorreram diferenças significativas no R e no Kd; para os demais parâmetros Pe, D e λ não foram verificadas diferenças estatísticas entre os tratamentos. <![CDATA[Cultivation of CNPA G3 sesame irrigated with saline water and fertilized with nitrate-N and ammonium-N]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The study aimed to evaluate the effects of irrigation with saline water and fertilization with nitrate (NO3--N) and ammonium (NH4+-N) ratios on growth, flowering, water consumption and water use efficiency of the sesame cv. CNPA G3. The treatments were distributed in randomized blocks in a 5 x 5 factorial with three replicates, referring to five levels of electrical conductivity of the irrigation water - ECw (0.6, 1.2, 1.8, 2.4 and 3.0 dS m-1) and nitrate (NO3--N) and ammonium (NH4+-N) (200/0, 150/50, 100/100, 50/150, 0/200 mg kg-1) ratios. Irrigation with saline water above 0.6 dS m-1 inhibited the growth, delayed flowering and promoted early maturation of capsules of sesame, cv. CNPA G3. The proportion of 0/200 mg kg-1 of NO3--N/NH4+-N promoted the greatest increase relative to stem diameter and height of sesame plants. Water consumption decreases with increasing ECw and was significantly lower in plants fertilized with the proportion of 0/200 of NO3--N/NH4+-N. The interaction between ECw levels and ammonium/nitrate proportions significantly affect water use efficiency, and the highest value was obtained with ECw of 0.6 dS m-1 and fertilization with 150:50 mg kg-1 of NO3--N and NH4+-N.<hr/>RESUMO O trabalho objetivou avaliar os efeitos da irrigação com águas salinas e adubação com diferentes proporções de nitrato (NO3--N) e amônio (NH4+-N) sobre o crescimento, a floração, o consumo hídrico e a eficiência do uso da água pelo gergelim cv. CNPA G3. Os tratamentos foram distribuídos em blocos casualizados, em esquema fatorial 5 x 5, com três repetições, referentes a cinco níveis de condutividade elétrica da água de irrigação - CEa (0,6; 1,2; 1,8; 2,4 e 3,0 dS m-1) e às proporções de nitrato (NO3--N) e de amônio (NH4+-N) (200/0, 150/50, 100/100, 50/150, 0/200 mg kg-1). A irrigação com água salina acima de 0,6 dS m-1 inibiu o crescimento, retardou o florescimento e aumentou a precocidade para maturação das cápsulas do gergelim CNPA G3. A proporção de 0/200 mg kg-1 de NO3--N e NH4+-N promoveu o maior crescimento relativo para diâmetro do caule e altura de plantas de gergelim. O consumo hídrico diminuiu com o incremento da CEa e foi significativamente menor nas plantas adubadas com a proporção de 0/200 de NO3--N e NH4+-N. A interação entre os níveis de CEa e as proporções de nitrato e amônio exerceu efeitos significativos na eficiência no uso da água e o maior valor foi obtido nas plantas irrigadas com água de 0,6 dS m-1 e adubação com a proporção NO3--N e NH4+-N de 150/50 mg kg-1. <![CDATA[Response of eggplant crop fertigated with doses of nitrogen and potassium]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of the present study was to evaluate the response of eggplant, cv. ‘Ciça’, with respect to yield, number of fruits and dry matter (root and stem), when grown in a greenhouse and conducted under fertigation with nitrogen and potassium. The experiment was conducted in the Irrigation Technical Center of the State University of Maringá, between the months of February and August 2015. Four nitrogen doses (0.0; 6.43; 12.86 and 25.72 g of N plant-1) and four potassium doses (0.0; 5.18; 10.36 and 20.73 g of K plant-1) were tested, totaling 16 treatments in a 4 x 4 factorial scheme, arranged in a completely randomized design with four replicates, in a Red Latosol with sandy texture. The highest number of fruits per plant and yield were found in the range of 14-17 g of N plant-1 (145-177 kg N ha-1). Single doses of potassium did not statistically influence yield and root dry matter.<hr/>RESUMO Objetivou-se, no presente estudo, avaliar a resposta da cultura da berinjela, cultivar Ciça, com relação à produtividade, número de frutos e massa seca (raiz e caule), quando cultivada em ambiente protegido e conduzida sob fertirrigação com nitrogênio e potássio. O experimento foi conduzido no Centro Técnico de Irrigação da Universidade Estadual de Maringá, entre os meses de fevereiro e agosto de 2015. Foram testadas quatro doses de nitrogênio (0,0; 6,43; 12,86 e 25,72 g de N planta-1) e quatro doses de potássio (0,0; 5,18; 10,36 e 20,73 g de K planta-1), perfazendo 16 tratamentos em esquema fatorial 4 x 4, dispostos em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições, em Latossolo vermelho distrófico, de textura arenosa. O maior número de frutos por planta e produtividade foi obtido na dose entre 14-17 g de N planta-1 (145-177 kg ha-1). Doses isoladas de potássio não influenciaram estatisticamente a produtividade nem a massa seca de raiz. <![CDATA[Evapotranspiration and crop coefficients of corn in monoculture and intercropped with jack bean]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study was carried out to determine the evapotranspiration (ETc) and crop coefficients (Kc) for four stages of “Caatingueiro” corn under the climate condition of Seropédica, RJ, Brazil, using weighing lysimeters. The field trial occurred in 2015, from March 18 to June 25, in two areas cultivated with “Caatingueiro’ corn intercropped with jack bean and in monoculture. The reference evapotranspiration (ETo) was estimated by the FAO-56 Penman-Monteith model and the Kc values were determined by the ratio between ETc and ETo. The Kc values obtained for the intercropping and monoculture systems, were respectively: 0.78 (I); 1.01 (II); 1.10 (III) and 1.01 (IV), and 0.62 (I); 0.92 (II); 1.27 (III) and 0.81 (IV), and they were different from the values presented by FAO.<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste trabalho, determinar a evapotranspiração (ETc) e os coeficientes de cultivo (Kc) para as quatro fases de desenvolvimento do milho Caatingueiro nas condições edafoclimáticas de Seropédica, RJ, utilizando lisímetros de pesagem. O experimento foi realizado de 18/03 a 25/06/2015, em áreas cultivadas com o milho Caatingueiro consorciado com feijão-de-porco e em monocultivo. A evapotranspiração de referência (ETo) foi estimada pela metodologia Penman-Monteith FAO-56 e os valores de Kc determinados pela razão entre ETc e ETo. Os valores de Kc para o consórcio e o monocultivo foram, respectivamente: 0,78 (I); 1,01 (II);1,10 (III) e 1,01 (IV) e 0,62 (I); 0,92 (II); 1,27 (III) e 0,81 (IV) que se diferenciaram dos valores apresentados pela FAO. <![CDATA[Leaf gas exchange in cowpea and CO<sub>2</sub> efflux in soil irrigated with saline water]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100032&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Leaf gas exchanges in plants and soil respiration are important tools for assessing the effects of salinity on the soil-plant system. An experiment was conducted with cowpea irrigated with saline water (0, 2.5, 5.0, 7.5, 10.0 and 12.5 dS m-1) prepared with two sources: NaCl and a mixture of Ca, Mg, Na, K and Cl ions in a randomized block design and a 6 x 2 factorial scheme, with four replicates, totaling 48 experimental plots. At 20 days after planting (DAP), plants were evaluated for net photosynthesis (A), stomatal conductance (gs) and transpiration (E) using the Infra-Red Gas Analyzer (Model XT6400- LICOR), and water use efficiency, intrinsic water use efficiency and instantaneous efficiency of carboxylation were calculated. At 60 DAP, the soil CO2 efflux (soil respiration) was determined with a camera (Model 6400-09- LICOR). Salinity caused reductions in A, gs and E. However, the salt source did not have significant effect on these variables. Soil CO2 efflux was reduced with the increase in the electrical conductivity, especially in the mixture of ions.<hr/>RESUMO As trocas gasosas em plantas e a respiração do solo são ferramentas importantes para avaliar os efeitos da salinidade no sistema solo-planta. Com este propósito conduziu-se um experimento com feijão-caupi irrigado com seis níveis de condutividade elétrica (0; 2,5; 5,0; 7,5; 10,0 e 12,5 dS m-1) elaborados com duas fontes: NaCl e uma mistura de íons de Ca, Mg, Na, K e Cl, em blocos ao acaso e arranjo fatorial 6 x 2, com 4 repetições totalizando 48 parcelas; aos 20 dias após o plantio (DAP) foram determinadas fotossíntese líquida (A), condutância estomática (gs) e transpiração (E) com o Infra-Red Gas Analyzer (Modelo XT6400- Licor) e se calcularam a eficiência do uso da água, a eficiência intrínseca do uso da água e a eficiência instantânea de carboxilação; aos 60 DAP determinou-se o efluxo de CO2 (respiração do solo) com uma câmara de solo (Modelo 6400-09- LICOR). Observaram-se reduções de A, gs e E com o aumento da salinidade; entretanto, a fonte de sal não apresentou efeito significativo para tais variáveis; já para a respiração do solo ocorreu redução com o aumento da condutividade elétrica da água de irrigação sendo mais pronunciado quando se utilizou somente a mistura de sais. <![CDATA[Gas exchange and photosynthetic pigments in bell pepper irrigated with saline water]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100038&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The tools that evaluate the salinity effects on plants have great relevance as they contribute to understanding of the mechanisms of tolerance. This study aimed to evaluate gas exchanges and the contents of photosynthetic pigments in bell peppers cultivated with saline solutions (0, 1, 3, 5, 7 and 9 dS m-1) prepared using two sources: NaCl and a mixture of Ca, Mg, K, Na and Cl salts, in randomized blocks with a 6 x 2 factorial scheme and 4 replicates, totaling 48 experimental plots. The net photosynthesis (A), stomatal conductance (gs), transpiration (E), internal CO2 concentration (Ci), instantaneous carboxylation efficiency (A/Ci) and water use efficiency (WUE), besides chlorophyll a, b and carotenoids were evaluated. The gas exchange parameters were efficient to indicate the effects of salinity. All photosynthetic pigments decreased with increased electrical conductivity, and the chlorophyll a is the most sensitive to salinity, while the water use efficiency increased with the increment of electrical conductivity.<hr/>RESUMO As ferramentas que avaliam os efeitos da salinidade nos vegetais apresentam grande relevância uma vez que contribuem para compreender os mecanismos de tolerância. Objetivou-se avaliar as trocas gasosas e os teores dos pigmentos fotossintéticos em pimentão cultivado com água salina (0, 1, 3, 5, 7 e 9 dS m-1) elaboradas de duas formas: NaCl e uma mistura de sais de Ca, Mg, K, Na e Cl. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso com arranjo fatorial 6 x 2, com 4 repetições totalizando 48 parcelas experimentais. Foram avaliadas a fotossíntese líquida (A), a condutância estomática (gs), a transpiração (E), a concentração interna de CO2 (Ci), a eficiência instantânea de carboxilação (A/Ci) e a eficiência do uso da água (EUA) além da clorofila a, clorofila b e carotenoides. Os parâmetros de trocas gasosas foram eficientes para indicar os efeitos da salinidade. Todos os pigmentos fotossintéticos reduziram com o aumento da condutividade elétrica sendo a clorofila a de maior sensibilidade à salinidade enquanto a eficiência do uso da água aumentou com a elevação da condutividade elétrica. <![CDATA[Responses of basil cultivars to irrigation water salinity]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100044&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this work was to verify the response of basil cultivars to the salinity of irrigation water during the period from January 15 to March 20, 2013, in a greenhouse, at the Federal Rural University of the Semi-Arid, Mossoró, RN, Brazil. The experimental design was completely randomized, with treatments arranged in 2 x 4 factorial scheme, constituted of two cultivars of basil (‘Verde’ and ‘Roxo’) and four levels of irrigation water salinity (0.5; 2.0; 3.5 and 5.0 dS m-1), with four replicates. The plants were collected at 65 days after transplanting and the following variables were evaluated: stem diameter; plant height; number of stems and leaves; leaf area; dry matter of leaves, stems, roots, and total dry matter. The increase in salinity was detrimental to all variables evaluated in both cultivars, but the cultivar ‘Roxo’ proved to be more tolerant than the cultivar ‘Verde’. Both cultivars are tolerant to irrigation water salinity of up to 1.5 dS m-1.<hr/>RESUMO O objetivo do trabalho foi verificar as respostas de cultivares de manjericão à salinidade da água de irrigação, no período de 15 de janeiro a 20 de março de 2013, em casa de vegetação, na Universidade Federal Rural do Semiárido, Mossoró, RN. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado e os tratamentos arranjados em esquema fatorial 2 x 4, relativo a duas cultivares de manjericão (Verde e Roxo) e quatro níveis de salinidade (0,5; 2,0; 3,5 e 5,0 dS m-1), com quatro repetições. As variáveis avaliadas foram diâmetro do caule e altura das plantas, número de hastes, número de folhas e área foliar, massa seca de folhas, hastes, raiz e total. O aumento da salinidade prejudicou todas as variáveis avaliadas em ambas as cultivares, mas a cultivar Roxo mostrou-se mais tolerante que a cultivar Verde; as duas cultivares são tolerantes à salinidade da água de irrigação até 1,5 dS m-1. <![CDATA[Chemical attributes of traditional agriculture and Caatinga managed at different depths in an Inceptisol]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100050&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this work was to evaluate changes in the chemical attributes of an Inceptisol in two areas of sustainable management of the Caatinga Biome and a conventional tillage, compared with the native forest. The areas were managed in the following way: in areas under sustainable management, the Caatinga was thinned in a savanna system (1), and in the other area, the Caatinga was thinned in strips (2); the area under conventional tillage was burned, plowed and harrowed (3), and the native forest (4). The following chemical attributes were analyzed: pH, electrical conductivity, Ca2+, Mg2+, H + Al, P, Na+, K+ and soil organic matter (SOM), calculating CEC and base saturation. The treatments were evaluated using multivariate analysis, at different depths up to 0.52 m. In the Caatinga areas thinned in a savanna system and in strips, the greater availability of exchangeable bases and SOM occurs close to the depth of 0.20 m and, in the area with traditional agriculture, it is limited to 0.10 m. In the area thinned in a savanna system, sodium showed a negative correlation with the other elements.<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste trabalho, avaliar mudanças nos atributos químicos de um Cambissolo háplico em duas áreas de manejo sustentável da caatinga e em uma área de cultivo agrícola convencional e se optou, para efeito de comparação, pela mata nativa (Caatinga). As áreas foram manejadas da seguinte forma: Nas áreas em que houve manejo sustentável foi feito raleamento na caatinga com sistema de savana (1) e na outra área raleamento em faixas (2); na área de cultivo agrícola convencional foram realizadas queimada, aração e gradagem (3) e a mata nativa (4). Os atributos químicos analisados foram: pH, condutividade elétrica, Ca2+, Mg2+, H + Al, P, Na+, K+ e matéria orgânica do solo (MOS) calculando-se CTC e saturação por bases. Os tratamentos foram avaliados por meio de análises multivariadas, em várias profundidades até 0,52 m. Verificou-se que na área de caatinga raleada em savana e em faixa, houve maior disponibilidade de bases trocáveis e MOS próximos aos 0,20 m de profundidade e na área com agricultura tradicional se restringe a 0,10 m. Na área raleada com sistema de savana o Na apresentou correlação negativa com os demais elementos indicando situação de antagonismo. <![CDATA[Simultaneous optimization of coffee quality variables during storage]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100056&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of coffee beans. Coffea arabica L. fruits were harvested in the ripe stage of maturation, processed using wet and dry methods, and dried to 11% (wet basis) moisture content. Part of the beans was hulled, while the other part was hulled only after the beans were stored under two different environmental conditions: cooled air at 10 ºC with 50% relative humidity; and at 25 ºC without controlling the relative humidity. Samples were taken at 3, 6, and 12 months intervals in order to evaluate quality. The data were submitted to the simultaneous optimization of responses for each processing and hulling condition separately, in a completely randomized design and 2 x 3 factorial scheme (two storage conditions and three storage periods). In conclusion, the use of the simultaneous optimization of responses is viable to be applied for determining the ideal storage conditions in a refrigerated condition.<hr/>RESUMO Objetivou-se utilizar a metodologia de resposta simultânea aplicada a um delineamento experimental para determinar a melhor combinação de tempo e das condições de armazenamento para a conservação de grãos de café. Frutos de Coffea arabica L. foram colhidos no estádio de maturação cereja, processados por via úmida ou por via seca e secados até atingir 11% de teor de água. Parte dos grãos foi beneficiada e parte não foi beneficiada antes de ser armazenada em duas condições de ambiente: em ar refrigerado a 10 ºC e umidade relativa de 50% e em 25 ºC sem controle da umidade relativa do ar. Nos períodos de 3, 6 e 12 meses, foram retiradas amostras para avaliação da qualidade. Os dados foram submetidos à técnica de otimização de resposta simultânea para cada processamento e beneficiamento separadamente, em delineamento inteiramente casualizado e esquema fatorial 2 x 3 (duas condições de armazenamento e três períodos de armazenamento). Conclui-se que a utilização da metodologia de resposta simultânea é viável para ser aplicada para determinação das condições ideais de armazenamento em condição refrigerada. <![CDATA[Thermodynamic properties and drying kinetics of <em>Bauhinia forficata</em> Link leaves]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100061&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The aim of this study was to determine the effective diffusion coefficient and the thermodynamic properties of Bauhinia forficata Link leaves, considering two forms of thickness measurements and to describe the process by fitting mathematical models. The leaves were collected, taken to the laboratory and prepared to start the drying process in which four temperatures (40, 50, 60 and 70 °C) were applied. After the drying process, the effective diffusion coefficient was determined through the theory of diffusion in liquid, allowing to obtain the values of the activation energy, enthalpy, entropy and Gibbs free energy. The description of the drying process was performed by setting the thirteen mathematical models used to represent constant drying of agricultural products. The Valcam model was selected to represent the drying kinetics B. forficata Link. Increased temperature promotes: decreasing enthalpy and entropy; increasing Gibbs free energy and effective diffusion coefficient. The effective diffusion coefficient is higher when the rib thickness is considered; thus, it is recommended to standardize and/or specify the points of measurement of leaf thickness.<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste trabalho, determinar o coeficiente de difusão efetivo e as propriedades termodinâmicas das folhas de Bauhinia forficata Link, considerando-se duas formas de medição de espessura, bem como descrever o processo de secagem por meio do ajuste de modelos matemáticos. As folhas foram coletadas, levadas ao laboratório e preparadas para dar início ao processo de secagem em quatro temperaturas (40, 50, 60 e 70 °C). Após a secagem determinou-se o coeficiente de difusão efetivo por meio da teoria da difusão líquida permitindo a obtenção dos valores da energia de ativação, entalpia, entropia e energia livre de Gibbs. Já a descrição do processo de secagem foi realizada por meio do ajuste de treze modelos matemáticos constantemente utilizados para representação de secagem de produtos agrícolas. O modelo de Valcam foi selecionado para representar a cinética de secagem de folhas de B. forficata Link. O aumento da temperatura promove: decréscimo de entalpia e entropia; aumento da energia livre de Gibbs e do coeficiente de difusão efetivo. O coeficiente de difusão efetivo é maior quando se considera a espessura da nervura, recomendando-se a padronização e/ou especificação dos pontos de medição da espessura da folha. <![CDATA[Relationship between biospeckle laser technique and firmness of <em>Acrocomia aculeata</em> fruits]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000100068&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Knowing the maturation of the Acrocomia aculeata (macaw palm) fruit is decisive for harvest to be performed when the fruit has a higher content and quality of oil. There are different approaches to monitor maturation and they can be classified as destructive and non-destructive. Variables obtained by optical instruments have been used to determine maturation stage. The present study evaluated the relationship between the biological activity measured by the optical technique of biospeckle laser and firmness, measured in the Acrocomia aculeata fruit pulp between the 41st and 61st week after flowering. The biological activity was quantified by biospeckle images, while the fruit pulp firmness was determined by digital penetrometer. Correlations between variables were evaluated during maturation and in the senescence of fruits. According to the results, significant correlation between biological activity and firmness was found for both evaluated conditions, demonstrating that biospeckle laser can be an effective non-invasive indicator of Acrocomia aculeate fruit maturation assisting in the determination of the moment of harvest.<hr/>RESUMO O conhecimento da maturação dos frutos de Acrocomia aculeata (macaúba) é determinante para que a colheita seja realizada no momento em que o fruto apresente maior quantidade e qualidade de óleo. Existem diversas abordagens para monitorar a maturação, classificadas como destrutivas e não destrutivas. Variáveis obtidas por instrumentos óticos vêm sendo utilizadas para determinar, de forma não destrutiva, o estádio de maturação. Neste trabalho foram avaliadas a relação entre a atividade biológica mensurada pela técnica ótica do biospeckle laser e a firmeza da polpa dos frutos de Acrocomia aculeata entre as 41a e 61a semanas de maturação, após a florada. A atividade biológica foi quantificada a partir das imagens do biospeckle enquanto a firmeza da polpa dos frutos foi determinada por um penetrômetro digital. Foram avaliadas as correlações entre as variáveis durante a maturação e na senescência dos frutos. A partir dos resultados foi constatada correlação significativa entre atividade biológica e firmeza para as duas condições avaliadas demonstrando que o biospeckle laser pode ser um indicador eficiente não invasivo da maturação dos frutos da Acrocomia aculeata auxiliando na determinação do momento de colheita.