Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1415-436620170009&lang=en vol. 21 num. 9 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Dripper testing: Application of statistical quality control for measurement system analysis]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900587&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Laboratory tests for technical evaluation or irrigation material testing involve the measurement of many variables, as well as monitoring and control of test conditions. This study, carried out in 2016, aimed at using statistical quality control techniques to evaluate results of dripper tests. Exponentially weighted moving average control charts were elaborated, besides capability indices for the measurement of the test pressure and water temperature; and study on repeatability and reproducibility (Gage RR) of flow measurement system using 10 replicates, in three work shifts (morning, afternoon and evening), with 25 emitters. Both the test pressure and water temperature remained stable, with “excellent” performance for the pressure adjustment process by integrative-derivative proportional controller. The variability between emitters was the component with highest contribution to the total variance of the flow measurements, with 96.77% of the total variance due to the variability between parts. The measurement system was classified as “acceptable” or “approved” by the Gage RR study; and non-random causes of significant variability were not identified in the routine of tests.<hr/>RESUMO Os ensaios laboratoriais para avaliação técnica ou estudo de material de irrigação envolvem a medição de diversas grandezas, bem como o monitoramento e controle das condições de ensaio. A presente pesquisa, realizada em 2016, teve por objetivo utilizar técnicas de controle estatístico de qualidade para avaliar resultados de ensaios de tubos gotejadores. Foram elaborados gráficos de controle para média móvel exponencialmente ponderada, além de índices de capacidade para o processo de medição da pressão de ensaio e temperatura da água; e estudo de repetitividade e reprodutibilidade (Gage RR) para vazão, no qual foram utilizadas 10 repetições, sob três turnos de trabalho (manhã, tarde e noite), com 25 emissores. Tanto a pressão quanto a temperatura se mantiveram estáveis, com desempenho “excelente” para o ajuste da pressão via controlador proporcional integrativo-derivativo. A variabilidade entre emissores foi a componente de maior contribuição na variância total das medições de vazão, sendo 96,77% devida à variabilidade entre peças. Classificou-se o sistema de medição como “aceitável” ou “aprovado” mediante o estudo Gage RR; e não foram identificadas causas não aleatórias de variabilidade relevantes na rotina de ensaios. <![CDATA[Methodology for designing lateral lines with microtubes operated under variable inlet pressure]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900594&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Design of lateral lines consisting of microtubes enables to optimize water distribution uniformity. In addition, there must exist a range of pressures at the lateral line inlet in which the water distribution uniformity remains acceptable. Thus, such emitters are interesting for use in micro-irrigation systems supplied by alternative power sources, in which temporal variability in the electrical power supplied to the pumping systems normally occurs. This study presents a methodology for designing lateral lines with microtubes operated under varying pressure, using the step-by-step method in order to establish the recommended range of lateral line inlet pressures. The proposed methodology was validated over three replicates by testing maximum, minimum and optimum pressures. Deviation between estimated and observed values of flow rate was lower than 6%, indicating a satisfactory accuracy. Distribution uniformity of the system was higher than 95% under all pressures within the estimated range of values. Lateral lines can operate within a wide range of operating pressures and even so satisfactory results of distribution uniformity are obtained.<hr/>RESUMO O dimensionamento de linhas laterais constituídas por microtubos de comprimento variável, permite a obtenção de uniformidade de distribuição de água otimizada. Supõe-se que existe um intervalo de pressões de entrada na linha lateral no qual a uniformidade de distribuição de água é mantida dentro de limites aceitáveis. Deste modo, esses emissores podem ser aplicados em sistemas de irrigação em que há variação temporal de potência para o bombeamento. Assim, este trabalho propõe uma metodologia para dimensionar linhas laterais constituídas por microtubos sob pressão variável utilizando o método trecho a trecho a fim de se estabelecer o intervalo de pressões recomendadas para operação. A metodologia foi validada ensaiando-se a pressão máxima, ótima e mínima obtida, com três repetições. A diferença entre valores estimados e observados de vazão foi inferior a 6%, indicando que o equacionamento adotado apresentou acurácia satisfatória. A uniformidade de distribuição do sistema foi superior a 95% para todas as pressões ensaiadas; demonstrou-se, portanto, que é possível estabelecer um amplo intervalo de pressões de operação mantendo-se a uniformidade de distribuição dentro de limites aceitáveis. <![CDATA[Association of morphological and water factors with irrigated forage cactus yield]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900600&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study aimed to understand the relationship of morphological characteristics and actual evapotranspiration of forage cactus clones with their productive capacity under different water regimes. The data used in this study were collected between the years 2012 and 2013, in Serra Talhada, State of Pernambuco. The clones Sertânia IPA - IPA, Miúda - MIU and Orelha de Elefante Mexicana - OEM were submitted to three irrigation depths (2.5, 5.0 and 7.5 mm) and three irrigation intervals (7, 14 and 28 days). Cladode and plant morphology, accumulated actual evapotranspiration and yield were obtained at the moment of harvest. Pearson’s correlation matrix was elaborated and, in the sequence, multicollinearity, canonical and path analysis were applied. There was no correlation of yield with the soil water supply and actual evapotranspiration of the clones (p &gt; 0.05). Forage cactus yield was more associated with peculiarities of the morphological characteristics of the clones than with the different soil water supplies or the crop actual evapotranspiration. However, regardless of the water regime and clone, the vigor of the basal cladodes was highly decisive for the expression of the forage cactus productive capacity.<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste trabalho, compreender a relação de características morfológicas e da evapotranspiração real de clones de palma forrageira com sua capacidade produtiva em diferentes regimes hídricos. Os dados usados nesta pesquisa foram coletados entre os anos de 2012 e 2013, em Serra Talhada, PE. Os clones IPA Sertânia - IPA, Miúda - MIU e Orelha de Elefante Mexicana - OEM foram submetidos a três lâminas (2,5; 5,0; e 7,5 mm) e três intervalos de irrigação (7; 14 e 28 dias). Dados morfológicos dos cladódios e da planta, evapotranspiração real acumulada e desempenho produtivo foram obtidos na ocasião da colheita. A matriz de correlação de Pearson foi elaborada e, em seguida, foram aplicadas análises de multicolinearidade, canônica e de trilha. Não houve correlação da produtividade com o suprimento de água e evapotranspiração real dos clones (p &gt; 0,05). A produtividade da palma esteve mais associada a peculiaridades das características morfológicas dos seus clones do que aos diferentes suprimentos de água no solo ou à evapotranspiração real da cultura. Mas, independente do regime hídrico e do clone, o vigor do cladódio basal foi bastante decisivo para a expressão da capacidade produtiva da palma forrageira irrigada. <![CDATA[Strategies of fertigation with saline water for growing cucumber in a greenhouse]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900606&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the use of saline water to grow cucumbers cultivated in substrate composed of coconut fiber and washed fine sand (1:1) and submitted to split-root system. The experimental design was completely randomized, with eight treatments and four replicates. Treatments consisted of different fertigation managements, comprising two nutrient solutions of different electrical conductivities (1.65 and 6.25 dS m-1), applied in a continuous or alternated way, with splitting or not of the root system (S/S). Growth and yield variables were evaluated. The use of water with electrical conductivity of 6.25 dS m-1 to prepare the nutrient solution caused significant reduction in all variables of cucumber growth and production. Adoption of split-root system with simultaneous application of the two water types increased cucumber tolerance to salinity.<hr/>RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar o uso de água salina na cultura do pepineiro cultivado com substrato composto por fibra de coco e areia fina lavada (1:1) utilizando o método de divisão do sistema radicular. O experimento foi realizado com o uso do delineamento inteiramente casualizado, com oito tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos foram obtidos pela combinação de dois níveis de salinidade da solução nutritiva (1,65 e 6,25 dS m-1), com ou sem divisão do sistema radicular (S/S). Foram avaliadas as variáveis de crescimento e de rendimento. O uso de água com salinidade de 6,25 dS m-1 no preparo da solução nutritiva provoca redução significativa em todas as variáveis de crescimento e de produção do pepineiro. O uso do sistema de divisão das raízes com aplicação de dois tipos de água simultaneamente, aumentou a tolerância do pepineiro à salinidade. <![CDATA[Viability of polycultures of arugula-carrot-coriander fertilized with hairy woodrose under different population densities]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900611&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Polycultures from broadleaves with tuberoses are being used in vegetable crop production systems in the semiarid region of Potiguar. The challenge is to determine whether these systems are productively viable when fertilized with organic matter produced by spontaneous species of the Caatinga biome. The objective of this study was to evaluate the agro-economic performance of arugula (A), carrot (C), and coriander (Co) polycultures fertilized with hairy woodrose biomass incorporated into the soil under different population densities among the component crops. The experimental design was a randomized complete block with four replications, with the treatments arranged in a 4 × 4 factorial scheme, from the combination of four amounts of hairy woodrose biomass incorporated into the soil (7.5, 15.0, 22.5, and 30.0 t ha-1 on a dry matter basis), with four population densities (20A-50C-20Co%, 30A-50C-30Co%, 40A-50C-40Co%, and 50A-50C-50Co% of the recommended population in the single crop). The efficiency of polycultures was evaluated through indexes and agro-economic indicators. The most productive agro-economic performance was obtained with a biomass of 18.21 t ha-1 of hairy woodrose incorporated in the soil and a population density of 50A-50C-50Co%.<hr/>RESUMO Policultivos de folhosas com tuberosas estão sendo utilizados nos sistemas de produção de hortaliças na região semiárida Potiguar. O desafio é determinar se esses sistemas são produtivamente viáveis quando fertilizados com matéria orgânica produzida por espécies espontâneas do bioma Caatinga. O objetivo deste trabalho foi avaliar o desempenho agroeconômico de policultivos de rúcula (R), cenoura (C) e coentro (Co) adubados com biomassa de jitirana incorporada no solo sob diferentes densidades populacionais entre as culturas componentes. O delineamento experimental foi de blocos completos casualizados com quatro repetições, com os tratamentos arranjados em esquema fatorial 4 x 4, provenientes da combinação de quatro quantidades de biomassa de jitirana incorporadas ao solo (7,5; 15,0; 22,5 e 30,0 t ha-1 em base seca) com quatro densidades populacionais (20R-50C-20Co; 30R-50C-30Co; 40R-50C-40Co e 50R-50C-50Co (%) da população recomendada no cultivo solteiro - PRCS). A eficiência dos policultivos foi avaliada através de índices e indicadores agroeconômicos. O desempenho agroeconômico mais produtivo foi obtido com uma biomassa de 18,21 t ha-1 de jitirana incorporada ao solo e uma densidade populacional de 50R-50C-50Co (%). <![CDATA[Water productivity for sugar and biomass of sugarcane varieties]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900618&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The aim of this study was to evaluate the water productivity into biomass and into sugar for 23 sugarcane varieties (second ratoon crop) under two levels of drip irrigation. Two experiments were conducted in a greenhouse. Experiment 1 comprised nine sugarcane varieties grown in a clay soil and Experiment 2 was composed of 14 varieties in a sandy-loam soil. Moreover, two irrigation treatments were adopted: T100 - full irrigation with 100% crop evapotranspiration replacement, maintaining soil moisture near field capacity for each variety; and T70 - irrigation with 70% T100 water depth. Water productivity was evaluated in terms of stem fresh biomass (WPFB) and sugar (WPGSY). The results showed that WPFB ranged from 11.45 to 18.45 kg m-3. The highest values were observed for varieties CTC14, CTC6, RB867515, and SP81-3250 (in T100) and for the varieties CTC6 and CTC14 (in T70). The WPGSY values ranged from 1.68 to 2.22 kg m-3, with emphasis placed on CTC6, RB9675-15, SP81-3250, and RB925211 (in T100) and on CTC6, CTC14, and SP81-3250 (in T70).<hr/>RESUMO Objetivou-se, neste estudo, avaliar a produtividade da água em biomassa e açúcar de 23 variedades de cana-de-açúcar (segunda soqueira) irrigada por gotejamento sob dois níveis de irrigação. Dois experimentos foram instalados e conduzidos em casa de vegetação. Experimento 1: nove variedades em um solo argiloso e Experimento 2: 14 variedades em um solo franco-arenoso. Dois tratamentos de irrigação foram adotados: T100 - plenamente irrigado com reposição de 100% da evapotranspiração de cada variedade, mantendo a umidade do solo próximo à capacidade de campo; e T70 - irrigação com 70% da lâmina aplicada no tratamento T100. Avaliaram-se a produtividade da água em biomassa fresca de colmo (PABFC) e a produtividade da água em açúcar (PARBA). Houve variação na PABFC de 11,45 a 18,45 kg m-3. Observaram-se os maiores valores nas variedades CTC14, CTC6, RB867515 e SP81-3250 (T100) e nas variedades CTC6 e CTC14 (T70). A PARBA variou de 1,68 a 2,22 kg m-3, destaque para as variedades CTC6, RB967515, SP81-3250 e RB925211 em T100 e CTC6, CTC14 e SP81-3250 em T70. <![CDATA[Maize growth in response to <em>Azospirillum brasilense</em>, <em>Rhizobium tropici</em>, molybdenum and nitrogen]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900623&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this research was to evaluate the effect of Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici, nitrogen (N) and molybdenum (Mo) fertilization on maize growth. The experiment was carried out in a greenhouse from October to November 2015, in a completely randomized design, in 2 x 2 x 2 x 5 factorial scheme, with 5 replicates, corresponding to the absence and presence of Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici, N (30 kg ha-1) and five Mo doses (0, 7.5, 15.0, 22.5 and 30.0 g ha-1). The analyzed variables were: plant height, basal stem diameter, dry biomass of shoots, roots, total and N accumulated in the shoots. There was double or triple interaction between N fertilization, Azospirillum brasilense and Rhizobium tropici for the evaluated variables. However, isolated and/or combined effect of Mo was not observed. Seed inoculation with Azospirillum brasilense as well as their co-inoculation with Rhizobium tropici in the absence of N fertilization was efficient to increase plant growth. Soil N fertilization at sowing was less efficient in promoting plant growth than when it was combined with seed inoculation with Rhizobium tropici.<hr/>RESUMO Objetivou-se nesta pesquisa avaliar o efeito de Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici, nitrogênio e molibdênio no crescimento do milho. O experimento foi realizado em casa de vegetação no período de outubro a novembro de 2015, no delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 2 x 2 x 2 x 5, com 5 repetições considerando a ausência e a presença de Azospirillum brasilense, Rhizobium tropici, nitrogênio (30 kg ha-1), além de cinco doses de molibdênio (0; 7,5; 15,0; 22,5 e 30,0 g ha-1). As variáveis avaliadas foram: altura, diâmetro basal do colmo, massas secas da parte aérea, raízes, total e nitrogênio acumulado na parte aérea. Verificou-se interação dupla ou tripla entre a adubação nitrogenada, Azospirillum brasilense e Rhizobium tropici para as variáveis avaliadas. Todavia, não foi observado efeito isolado e/ou combinado do molibdênio. Tanto a inoculação das sementes com Azospirillum brasiliense como a coinoculação deste com Rhizobium tropici na ausência de nitrogênio se mostraram eficientes para aumentar o crescimento das plantas. A adubação nitrogenada do solo na semeadura foi menos eficiente em promover o crescimento das plantas do que quando esta foi combinada com a inoculação das sementes com Rhizobium tropici. <![CDATA[Potassium fertilization in the cultivation of colored cotton irrigated with saline water]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900628&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of this study was to evaluate growth, flowering and production components of the cotton cv. ‘BRS Topázio’ irrigated with water of different salinity levels and potassium (K) doses in the soil. The research was conducted in a greenhouse. The experiment was set in a randomized complete block design with four replicates, in 4 x 4 factorial arrangement with 4 levels of irrigation water salinity (1.5, 3.0, 4.5 and 6.0 dS m-1) and four K doses (50, 75, 100 and 125% of the recommendation); the dose of 100% corresponded to 150 mg K2O kg-1 of soil. Irrigation water salinity reduced stem diameter, plant height, number of leaves and leaf area of the cotton cv. ‘BRS Topázio’. Leaf area at 53 DAS was the most affected variable. The highest K dose associated with increased salinity of the irrigation water caused a more deleterious effect on the number of leaves and leaf area at 108 DAS. Progressive increases in irrigation water salinity proportionally increased flower abortion rate and, consequently, reduced the total number of bolls and seed weight of cotton.<hr/>RESUMO Objetivou-se neste trabalho avaliar crescimento, floração e os componentes de produção do algodoeiro cv. BRS Topázio em função da irrigação com águas de diferentes níveis de salinidade e doses de potássio no solo. A pesquisa foi conduzida em casa de vegetação. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados em arranjo fatorial 4 x 4, com três repetições cujos tratamentos consistiram de quatro níveis de condutividade elétrica da água de irrigação (1,5; 3,0; 4,5 e 6,0 dS m-1) e quatro doses de potássio (50; 75; 100 e 125% da recomendação), sendo a dose de 100% correspondente a 150 mg K2O kg-1 de solo. A salinidade da água de irrigação reduziu o diâmetro de caule, altura de plantas, número de folhas e área foliar do algodoeiro, sendo a área foliar aos 53 dias após a semeadura (DAS) a variável mais afetada. As maiores doses de potássio associadas ao aumento da salinidade da água de irrigação proporcionaram um efeito depressivo no número de folhas e na área foliar aos 108 DAS. Aumentos progressivos da salinidade da água de irrigação elevaram, de forma proporcional, a taxa de abortamento de flores e, consequentemente, reduziram o número de capulhos total e a massa de algodão em caroço. <![CDATA[Post-harvest quality model of pineapple guava fruit according to storage and weather conditions of cultivation]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900634&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The post-harvest quality of pineapple guava fruit is determined by the storage and prevailing weather conditions during growth and development. This study proposes a model for post-harvest fruit quality according to the storage and weather conditions in the pineapple guava growing region. Physiologically ripe fruit were collected during two harvests from two locations within the Department of Cundinamarca (Colombia): Tenjo and San Francisco de Sales. The fruits were stored at 18 ± 1 °C (76 ± 5% relative humidity (RH), over 11 days) and at 5 ± 1 °C (87 ± 5% RH, over 31 days), and the quality attributes were evaluated every two days. Models of the most significant physio-chemical quality characteristics of the post-harvest fruit were developed by using the Excel® Solver tool for all data obtained in the two crop periods. The results showed that storage and prevailing weather conditions, which differed according to the altitude of the growing site, had considerable impacts on the physio-chemical characteristics of the fruit throughout the post-harvest ripening process.<hr/>RESUMO A qualidade pós-colheita da goiaba serrana é determinada pelas condições de armazenamento e climáticas durante o crescimento e o desenvolvimento. O objetivo deste estudo foi propor um modelo para a qualidade pós-colheita de frutos de acordo com as condições de armazenamento e climáticas, nas regiões de produção da goiaba serrana. Os frutos foram coletados maduros nas duas safras e em duas localidades do Departamento de Cundinamarca (Colômbia): Tenjo e San Francisco de Sales O fruto foi armazenado por 11 dias a 18 ± 1 °C (76 ± 5% de umidade) e por 31 dias a 5 ± 1 °C (87 ± 5% de umidade relativa) enquanto os atributos de qualidade foram avaliados a cada dois dias. Modelos das características físico-químicas dos frutos após colheita mais importantes, foram obtidos e utilizado o programa Excel Solver para todos os dados obtidos nos dois períodos de cultivo. Os resultados mostraram que as condições de armazenamento e climáticas da safra, as quais variaram de acordo com a altitude do local de cultivo, tiveram grande impacto sobre os atributos físicos e químicos do fruto, durante o período pós-colheita. <![CDATA[Physico-chemical composition of native fruits of the Ceará coast at different development stages]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900640&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study aimed to evaluate the physico-chemical composition of native fruits of the Ceará coast at different development stages. The fruits of ‘guajiru’, ‘manipuçá’, ‘murici-pitanga’ and ‘murta’ were collected during the year 2014, and the following evaluations were made: total soluble solids, total titratable acidity, pH, total soluble solids and titratable acidity ratio. A completely randomized design was used, with 5 or 6 treatments, depending on the maturation stage and 4 replicates. For total soluble solids, ‘murta’ obtained a minimum of 2.6 °Brix in stage 1 and ‘manipuçá’ obtained maximum of 24.53 °Brix in stage 5. For the total titratable acidity, ‘guajiru’ showed minimum of 0.09% in stages 3 and 4, and ‘murici-pitanga’ showed maximum of 3.29% in stage 6. ‘Murici-pitanga’ had minimum pH of 3.44 in stage 5 and ‘guajiru’, maximum pH of 5.9 in stage 2. For total soluble solids and titratable acidity ratio, ‘murici-pitanga’ exhibited a minimum of 3.25 in stages 1 and 3, and ‘guajiru’ showed maximum of 141.11 in stage 4. It was concluded that ‘guajiru’ and ‘manipuçá’ fruits reached physiological maturity in stage 3, whereas ‘murici-pitanga’ and ‘murta’ fruits reached in stage 4; thus, these are the ideal stages for fruit harvest.<hr/>RESUMO Objetivou-se, com este trabalho, avaliar a composição físico-química de frutas nativas do litoral cearense em diferentes estádios de desenvolvimento. Os frutos de guajiru, manipuçá, murici-pitanga e murta, foram colhidos durante o ano de 2014, através das seguintes avaliações: sólidos solúveis totais, acidez total titulável, pH e relação sólidos solúveis totais e acidez total titulável. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com 5 ou 6 tratamentos, dependendo do estádio de maturação do fruto e 4 repetições. Para sólidos solúveis totais a murta obteve mínimo de 2,6 ºBrix no estádio 1 e o manipuçá obteve máximo de 24,53 ºBrix no estádio 5. Na acidez total titulável, o guajiru com mínimo de 0,09% nos estádios 3 e 4, e o murici-pitanga com máximo de 3,29% no estádio 6. Para o pH no murici-pitanga foi obtido mínimo de 3,44 no estádio 5 e o guajiru, máximo de 5,9 no estádio 2. Para a relação sólidos solúveis totais e acidez total titulável, o murici-pitanga com mínimo de 3,25 nos estádios 1 e 3 e o guajiru com máximo de 141,11 no estádio 4. Concluiu-se que os frutos do guajiru e do manipuçá atingiram a maturidade fisiológica no estádio 3; já os frutos do murici-pitanga e da murta os atingiram no estádio 4; portanto, esses são os estádios ideais para a colheita dos frutos. <![CDATA[Stability of ‘mangaba’ pulp powder obtained by freeze drying]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900645&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This work examined the stability of lyophilized ‘mangaba’ pulp powder, rolled and packaged in plastic containers, with and without vacuum during 90 days of storage under room temperature, with evaluation of the parameters every 15 days. Analyses of ascorbic acid concentration, pH, color and water activity were carried out. It was found that ascorbic acid remained in accordance with the standards specified for daily consumption according to the Brazilian legislation in all analyzed packages, with preservation of stability in the laminated package with vacuum, which was also effective in maintaining water activity, which contributes to better stability of the product.<hr/>RESUMO A conservação de produtos desidratados, como aqueles obtidos por liofilização, torna necessária a avaliação das características físico-químicas do produto durante o armazenamento. Foi analisada a estabilidade da mangaba em pó obtida por secagem, através de liofilização, acondicionada em embalagens laminadas e plásticas, com e sem vácuo, durante 90 dias de armazenamento em temperatura ambiente. A cada 15 dias de armazenamento foram realizadas as análises de concentração de ácido ascórbico, pH, atividade de água e cor. Verificou-se que o ácido ascórbico se manteve de acordo com os padrões indicados para consumo diário, conforme a legislação brasileira em todas as embalagens analisadas, com preservação da estabilidade pela embalagem laminada com vácuo, que também foi eficaz na manutenção da atividade de água, o que contribui para melhor estabilidade do produto. <![CDATA[Anaerobic co-digestion of hatchery waste and wastewater to produce energy and biofertilizer - Batch phase]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900651&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Aiming to evaluate different wastewaters in the anaerobic co-digestion (ACoD) of hatchery wastes, a batch test was conducted in bench horizontal digesters. At the end of the process, the potential production of biogas and methane was calculated as well as the chemical composition (macro- and micronutrients) of the effluent and the concentrations of methane and carbon dioxide gas at 60 days. The monitoring of the process included observations of the reduction of the organic carbon, chemical oxygen demand, and total (TS) and volatile solids (VS), as well as the variation of pH and electrical conductivity (EC). The results showed that the mixing between the hatchery fresh waste and swine wastewater (T4) and among fresh hatchery waste, water from the first anaerobic pond of the hatchery and swine wastewater (T5) represent significant sources of renewable energy and thereby greater potential for biogas production (192.50 and 205.0 L biogas per kg of VS added to T4 and T5, respectively). The average concentration of methane in the biogas varied from 72 to 77% among the treatments. For all treatments, reductions were observed in TS and VS and increases in pH and EC. It was concluded that the energy recovery from hatchery wastes is favoured by the addition of swine wastewater in the ACoD process.<hr/>RESUMO Visando avaliar diferentes águas residuárias na co-digestão anaeróbia de resíduos de incubatório foi realizado ensaio batelada conduzido em biodigestores horizontais de bancada. Ao final do processo foram determinados a produção e os potenciais de produção de biogás e de metano bem como a composição química (macro e micronutrientes) do efluente e a concentração de metano e gás carbônico aos 60 dias. O monitoramento do processo foi acompanhado pela redução de carbono orgânico, demanda química de oxigênio, sólidos totais e voláteis (ST e SV), além da variação do pH e da condutividade elétrica (CE). Os resultados obtidos revelaram que as misturas entre resíduo fresco de incubatório e água residuária de suinocultura - ARS (T4) e resíduo fresco de incubatório + água da primeira lagoa anaeróbia do incubatório + ARS (T5) apresentaram os melhores potenciais de produção de biogás (192,50 e 205,0 L biogás por kg de SV adicionados, respectivamente). Aos 60 dias a concentração média de metano variou de 72 a 77% entre os tratamentos. Para todas as situações avaliadas observou-se redução de ST e SV e aumento do pH e da CE. Concluiu-se que a recuperação de energia dos resíduos de incubatório é favorecida pela adição de ARS em co-digestão anaeróbia. <![CDATA[Effect of different conductor tubes on the longitudinal distribution of corn seeds]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000900657&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The correct longitudinal distribution of seeds by the seeder machine is one of the features that most contributes to obtain an adequate plant stand and good crop yield. The objective of this study was to evaluate the longitudinal distribution of corn seeds by seed conductor tube types, combined with a horizontal perforated disc and a pneumatic meter, altering the seeding density rate. The experiment was conducted in a laboratory using a seed meter test bench. Treatments were a combination of two seed meters, six conductor tubes and four peripheral speeds for the meter disc, corresponding to densities of 60, 70, 80 and 90 thousand corn seeds per hectare and were organized in a three-factor scheme with four repetitions. By increasing the seeding rate into the same ground speed, there was a reduction in the percentage of acceptable spacing, this effect being more pronounced when conductor tubes with a small diameter and straight profile were used.<hr/>RESUMO A correta distribuição longitudinal das sementes pela máquina semeadora é uma das características que mais contribuem para a obtenção de estande adequado de plantas e para a boa produtividade das culturas. Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a distribuição longitudinal de sementes de milho por diferentes tipos de tubos condutores, combinados com um dosador de disco alveolado horizontal e um pneumático, variando-se a densidade de semeadura. O experimento foi conduzido em laboratório utilizando uma bancada de ensaio de dosadores de sementes. Os tratamentos consistiram da combinação de dois dosadores, seis tubos condutores e quatro velocidades periféricas do disco dosador, correspondentes às densidades de 60, 70, 80 e 90 mil sementes de milho por hectare e foram organizados em um esquema trifatorial, com quatro repetições. Ao aumentar a densidade de semeadura para uma mesma velocidade de deslocamento, houve redução do percentual de espaçamentos aceitáveis este efeito mais acentuado quando utilizados tubos condutores com pequeno diâmetro e perfil reto.