Scielo RSS <![CDATA[Revista de Nutrição]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1415-527320150003&lang=en vol. 28 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Undernutrition and associated factors in a Portuguese older adult community]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300231&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To evaluate the prevalence of undernutrition in older adults aged &gt;75 years living in communities and to identify the main factors independently associated with undernutrition. METHODS: A cross-sectional study was conducted using a random sample of family physicians' medical records of 86 older adults aged &gt;75 years living in the community studied. Their nutritional status was evaluated using the Mini Nutritional Assessment. RESULTS: A total of 10.5% of the elderly were undernourished and 41.9% were at undernutrition risk. According to the logistic regression multivariable model, the following characteristics: being widowed (OR=6.7; 95%CI=1.8-24.6); being institutionalized (OR=12.6; 95%CI=1.7-90.5); or having a negative self-perception of health (OR=15.0; 95%CI=3.3-69.1) were independently associated with a significant increase of undernutrition risk. CONCLUSION: The current study shows that undernutrition is highly prevalent in Portuguese older adults aged &gt;75 years living in communities. The major factors independently associated with their undernutrition are being widowed and institutionalized and having negative self-perception of health. The results obtained show that undernutrition and its associated factors are very serious problems for older adults and a challenge in their health care. <hr/> OBJETIVO: Determinar a prevalência de desnutrição em idosos com 75 ou mais anos de idade que vivem em comunidades e identificar os possíveis fatores independentes associados à desnutrição. MÉTODOS: Foi realizado um estudo transversal numa amostra aleatória dos registos de médicos de família de idosos com idades &gt;75 anos. O estado nutricional foi avaliado por meio da Miniavaliação Nutricional. RESULTADOS: Estavam desnutridos 10,5% dos idosos e 41,9% apresentavam risco de desnutrição. De acordo com o modelo de regressão logística multivariável, ser viúvo (OR=6,7; IC95%=1,8-24,6), estar institucionalizado (OR=12,6; IC95%=1,7-90,5) ou ter uma autoperceção de saúde negativa (OR=15,0; IC95%=3,3-69,1) demonstraram estar associados a um aumento significativo do risco de desnutrição. CONCLUSÃO: Segundo o presente estudo, a desnutrição tem uma prevalência elevada em idosos portugueses com idades &gt;75 anos que vivem em comunidades. Os principais fatores associados com a desnutrição são a viuvez, a institucionalização e a autopercepção de saúde negativa. Esses resultados demonstram que a desnutrição e os fatores a ela associados representam um grave problema para os idosos e um desafio para os cuidados de saúde. <![CDATA[Duration of breastfeeding among the indigenous Xakriabá people living in the Minas Gerais state, Southeast Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300241&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: Estimar a duração mediana do aleitamento materno na Terra Indígena Xakriabá e identificar fatores que se relacionaram ao tempo de amamentação nessa população. MÉTODOS: Neste estudo transversal, coletaram-se dados por meio de questionário que abrange características sociodemográficas, saúde e amamentação de 342 binômios mãe/criança, residentes na Terra Indígena Xakriabá, Minas Gerais, em 2007. Dados descritivos foram obtidos de 317 crianças que mamaram por pelo menos um dia, mas, para alcance dos objetivos, analisaram-se somente questionários que foram integralmente respondidos e que se referiam a crianças que mamaram por pelo menos um dia, ou seja, 82,2% (287) do universo das 349 crianças indígenas menores de 3 anos, pelo método de Kaplan Meier e modelo de Regressão de Cox. RESULTADOS: A maioria das crianças era do sexo masculino (52,0%), 1º, 2º ou 3º filho (53,6%) e teve o leite materno como primeiro alimento (94,6%). A duração mediana do aleitamento materno exclusivo e do aleitamento materno foi de 11,73 meses e 7,27 dias, respectivamente, sendo os meninos e as crianças nascidas na 4ª ordem ou adiante os mais vulneráveis ao desmame. CONCLUSÃO: Na Terra Indígena Xakriabá, a duração mediana do aleitamento materno exclusivo foi curta, e metade das crianças deixou de ter os benefícios nutricionais, imunológicos e funcionais do leite materno em idade próxima a 12 meses, quando foram desmamadas. O sexo e a ordem de nascimento se relacionaram a essa duração, mas pesquisas poderiam ser realizadas para maior entendimento dos fatores socioculturais que se relacionaram ao tempo de amamentação nesta Terra Indígena. <hr/> OBJECTIVE: To estimate the median duration of breastfeeding in the Xakriabá Indigenous lands and identify the factors related to breastfeeding duration among these people. METHODS: A cross-sectional study was conducted, and data regarding health, breastfeeding, and socio-demographic characteristics of 342 mothers/children living in this Indigenous Land in Minas Gerais in 2007 were collected using a questionnaire. Descriptive data of 317 children who were breastfed for at least one day were obtained, but in order to achieve this study objective, only the questionnaires that were fully completed and referred to children who were breastfed for at least one day were analyzed, i.e., 82.2% (287 children) of the total population of indigenous children under 3 years old (349). Data were analyzed using the Kaplan Meier method and the Cox regression model. RESULTS: The majority of children were male (52.0%), 53.6% were the 1st, 2nd, or 3rd born child, and 94.6% were breastfed as the first form of nutrition. The median duration of exclusive breastfeeding and non-exclusive breastfeeding was 11.73 months and 7.27 days, respectively; the boys and the 4th or further children were weaned earlier. CONCLUSION: In the Xakriabá Indigenous Land, the median duration of exclusive breastfeeding is short and half of the children were weaned at around 12 months of age, and therefore they could no longer reap the nutritional, immunological and functional benefits provided by breast milk. Gender and birth order were associated with the duration of breastfeeding, but further studies are needed to better understand the sociocultural factors related to the duration of breastfeeding in this Indigenous Land. <![CDATA[Can self-esteem, body dissatisfaction, and internalization of the thinness ideal influence risk behaviors for eating disorders?]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300253&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: O objetivo do presente estudo foi verificar a influência da autoestima, da insatisfação corporal e da internalização do ideal de magreza nos comportamentos de risco para transtornos alimentares de adolescentes do sexo feminino. MÉTODOS: Participaram do estudo 471 jovens. Utilizou-se a Escala de Autoestima de Rosemberg, o Body Shape Questionnaire e o Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 para avaliar autoestima, insatisfação corporal e internalização do ideal de magreza, respectivamente. As subescalas do Eating Attitudes Test foram utilizadas para avaliar os comportamentos de risco para transtornos alimentares. RESULTADOS: Os resultados indicaram influência dos escores do Body Shape Questionnaire (p&lt;0,05) e da Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 (p&lt;0,05) em todas as subescalas do Eating Attitudes Test. Em contrapartida, os achados não demonstraram influência da Escala de Autoestima de Rosemberg nos escores das subescalas do Eating Attitudes Test (p&gt;0,05). CONCLUSÃO: Concluiu-se que a insatisfação corporal e a internalização do ideal de magreza influenciam os comportamentos de risco para transtornos alimentares em adolescentes do sexo feminino, fato que não foi evidenciado para a autoestima. <hr/> OBJETIVE: The aim of this study was to investigate the influence of self-esteem, body dissatisfaction, and internalization of the thin ideal on disordered eating female adolescents. METHODS: Four hundred and seventy one adolescents participated in this research. The Rosenberg Self-Esteem Scale, the Body Shape Questionnaire, and the Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 were used to assess self-esteem, body dissatisfaction, and internalization of the thin ideal, respectively. The Eating Attitudes Test subscales were used to evaluate eating disorder risk behavior. RESULTS: The results indicated influence of the Body Shape Questionnaire (p&lt;0.05) and Sociocultural Attitudes Towards Appearance Questionnaire-3 scores (p&lt;0.05) on all subscales of the Eating Attitudes Test. In contrast, the findings did not show any significant influence of the Rosenberg Self-Esteem Scale on the Eating Attitudes Test subscales scores (p&gt;0.05). CONCLUSION: It was concluded that body dissatisfaction and internalization of the thin ideal influence eating disorder risk behavior in female adolescents; the same behavior was not observed for self-esteem. <![CDATA[Waist circumference percentiles in adolescents in the city of Rio de Janeiro, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300265&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: Descrever o perímetro da cintura e apresentar estimativas de pontos críticos para classificação de risco e alto risco de excesso de gordura abdominal segundo sexo e faixa etária. MÉTODOS: Foi estudada uma amostra probabilística de adolescentes (n=3 . 175) da rede pública de ensino do Rio de Janeiro. O perímetro da cintura foi aferido no ponto médio entre a borda inferior da costela e a crista ilíaca. Os percentis de perímetro da cintura estudados foram estimados segundo método LMS (Lambda, Mu, Sigma) proposto por Cole em 1990. Os pontos de corte adotados para definição de risco e alto risco de excesso de gordura abdominal foram os propostos por Jolliffe &amp; Janssen em 2007. RESULTADOS: Comparando os valores estimados, meninas apresentaram valores de perímetro da cintura maiores que os de meninos para todos os percentis (exceto para o P90) em todas as idades. Os valores críticos estimados foram menores entre as meninas e aumentaram com a idade em ambos os sexos. Em geral, para ambos os sexos, os valores estimados foram menores do que os propostos pela referência adotada. CONCLUSÃO: Os achados ratificam a importância da aferição dessa medida em adolescentes, sendo apresentados pontos críticos de perímetro da cintura para classificação antropométrica desse grupo populacional segundo essa medida, o que até o momento não havia sido proposto com base em dados de adolescentes brasileiros. <hr/> OBJECTIVE: To determine waist circumference and present waist circumference critical values to classify the risk and high risk posed by excessive abdominal fat according to age and gender. METHODS: A probabilistic sample of adolescent students (n=3,175) from public schools in Rio de Janeiro was analyzed. Waist circumference measurements were performed at midpoint between the last rib and the top of the iliac crest. Waist circumference percentiles were estimated using the LMS (Lambda, Mu, Sigma) method proposed by Cole (1990). The cut-points used to determine the risk and high-risk posed by excessive abdominal fat were proposed by Jolliffe &amp; Janssen (2007). RESULTS: Comparing the values estimated, it was observed that the girls had higher waist circumference than the boys at all percentiles (except for P90) and ages. The estimated percentiles were lower in girls and increased with age in both sexes. At all ages, (except for 17 year old boys) and both genders, the estimated values were lower than the reference values used. CONCLUSION: The results obtained confirm the importance of measuring waist circumference in adolescents. This study presents waist circumference critical values for the anthropometric classification of the group studied, which has not yet been reported in the literature with data of Brazilian adolescents. <![CDATA[School menus in Santa Catarina: Evaluation with respect to the National School Food Program regulations]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300277&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To assess compliance of school menu planning with the National School Food Program's regulations. METHODS: This cross-sectional study analyzed 133 menus for 542 schools in 49 municipalities of the state of Santa Catarina. The menus were assessed according to the National School Food Program's regulations, the "Dietary Guidelines for the Brazilian Population" and the "Qualitative Evaluation of Menu Components for Schools". The data were analyzed by descriptive statistics. RESULTS: Nearly all (98.5%) municipalities met the requirement of technical responsibility for menu development and 81.0% acquired foods from family farms. The menus contained fruits (87.2%) and non-starchy vegetables (94.0%), but the frequencies of fruits and non-starchy vegetables were smaller than two to three times a week. The most common high-sodium and high-fat foods were commercially processed meats (53.0%), but their frequency was smaller than once a week. Likewise, the frequencies of beverages (natural fruit juice, coffee, and tea) were smaller than once a week. Most menus (85.1%) repeated foods during the week, and only 3.0% of the menus listed organic foods. CONCLUSION: Some school menus from Santa Catarina need to be revised with respect to the frequency of fruits and non-starchy vegetables, high-sugar foods, high-sodium foods, and high-fat foods, and need to increase food diversity and variety. <hr/> OBJETIVO: Avaliar a adequação do planejamento de cardápios escolares perante a regulamentação do Programa Nacional de Alimentação Escolar. MÉTODOS: Trata-se de estudo que transversal, que analisou 133 cardápios, de 49 municípios catarinenses, que atendiam a 542 escolas. Os cardápios foram avaliados com base na regulamentação do Programa Nacional de Alimentação Escolar, no Guia Alimentar para a população brasileira e no Método de Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio Escolar. Os dados foram analisados através de estatística descritiva. RESULTADOS: A exigência de responsabilidade técnica pela elaboração do cardápio foi observada em 98,5% dos municípios, e 81% adquiriam alimentos da agricultura familiar. Os cardápios apresentaram frutas (87,2%) e hortaliças (94,0%), no entanto mais da metade teve frequência de frutas e hortaliças inferior a duas ou três vezes por semana. A presença de alimentos e preparações ricas em açúcar foi elevada (&gt;90%), predominando frequência de até duas vezes por semana. Dos alimentos ricos em sódio e gorduras, destacaram-se embutidos e produtos cárneos industrializados (53,0%), porém a frequência foi inferior a uma vez por semana. As bebidas nos cardá-pios (suco de fruta natural, café e chá) tiveram frequência inferior a uma vez por semana. A repetição de ali-mentos na mesma semana foi observada em 85,1% dos cardápios. Já a identificação do alimento orgânico foi encontrada em apenas 3,0% deles. CONCLUSÃO: Alguns cardápios da alimentação escolar catarinense necessitam de revisão quanto à frequência de frutas e hortaliças, redução de alimentos ricos em açúcar, sódio e gorduras e de aumento na diversidade e variedade de alimentos. <![CDATA[Adherence to the "10 steps to a healthy diet for children" and associated factors in schoolchildren]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300289&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: Avaliar a frequência de adesão aos "10 Passos da Alimentação Saudável para Crianças" e fatores associados em escolares. MÉTODOS: Estudo transversal com 813 escolares do 1º ano das Escolas Municipais de Ensino Fundamental de São Leopoldo (RS). Os dados foram obtidos das mães/responsáveis por meio de um questionário com questões sobre alimen-tação, atividade física, tempo de tela e características sociodemográficas. O critério de adesão a cada passo foi definido pelos pesquisadores. As associações foram analisadas por meio do teste Qui-quadrado de Pearson e de tendência linear. RESULTADOS: O número médio de passos atingido foi 3,9, e nenhum escolar aderiu a todos os passos. O Passo 4 (consumir feijão com arroz no mínimo cinco vezes/semana) apresentou maior frequência de adesão (99,8%), e aqueles que envolvem medidas restritivas, como evitar alimentos gordurosos/frituras (Passo 6) e guloseimas (Passo 7), foram os menos frequentemente atingidos, respectivamente, 2,1 e 0,0%. O Passo 10 (ser ativo e ter tempo de tela &lt;2 horas/dia) também apresentou baixa adesão (14,5%). Maior escolaridade materna e melhor nível econômico associou-se positivamente com o Passo 5 (consumo diário de grupo do leite e das carnes), o contrário sendo observado para o Passo 2 (incluir diariamente cereais, tubérculos e raízes nas refeições) e para o Passo 10. CONCLUSÃO: O estudo revelou um cenário desfavorável, que indica a necessidade de ações de diferentes atores (governo, produtores, escola e família) para aumentar a frequência de adesão aos 10 Passos pelos escolares. <hr/> OBJECTIVE: To assess the frequency of adherence to the "10 Steps to Healthy Eating for Children" and associated factors in schoolchildren. METHODS: The present study had a cross-sectional design and was conducted on 813 first grade students from elementary public schools in São Leopoldo (RS). Data were obtained using a questionnaire completed by mothers/guardians. It consisted of questions about food, physical activity, screen time, and socio-demographic characteristics. The criterion of adherence to every step was defined by the researchers. Pearson's chi-square and linear trends were used to evaluate the factors associated with the frequency of adherence to each step of the recommendations investigated. RESULTS: The average number of steps of the "Healthy Eating for Children" recommendations actually followed was 4.9, and none of the students followed all of the steps. Step 4 (consumption of the beans and rice at least five times/week) showed higher compliance (99.8%), and those involving restrictive measures, such as avoiding fatty foods and fried foods (Step 6) and sweets, soft drinks, and sugar-sweetened beverages (Step 7), showed the least compliance, respectively, 2.1 and 0.0%. Step 10 (be active and have screen time &lt;2 hours/day) also showed low compliance (14.5%). Respondents' (mothers/guardians) higher level of education and higher economic level were positively associated with Step 5 (daily consumption of milk and meat groups). The opposite was observed for Step 2 (daily consumption of cereals, stem tubers, tuberous roots) and for Step 10 (mentioned above). CONCLUSION: This study revealed an unfavorable scenario for the population investigated, which indicates the need for actions by different actors (government, school, family, and fruit, nut, cereal, grain, and vegetable growers), in order to increase the frequency of adherence to the 10 Steps by young students. <![CDATA[School Nutrition Councils in Santa Catarina, Brazil: Collective Subject Discourse analysis]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300305&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: Identificar no discurso dos conselheiros de alimentação escolar a compreensão sobre as funções, os limites e os avanços da atuação dos Conselhos de Alimentação Escolar. MÉTODOS: Trata-se de um estudo qualitativo que utilizou entrevistas com roteiro semiestruturado baseadas na técnica de Grupos Focais em nove Conselhos de Alimentação Escolar do estado de Santa Catarina, sendo oito conselhos municipais e um estadual. As falas dos conselheiros foram gravadas, posteriormente transcritas e analisadas a partir do método do Discurso do Sujeito Coletivo. RESULTADOS: Foram construídos cinco discursos, agrupados segundo as ideias centrais emergentes. Destacam-se os avanços conquistados pela atuação dos Conselhos de Alimentação Escolar e a capacidade limitada de intervenção na gestão da alimentação escolar. Os achados corroboram a literatura no que se refere ao excesso de burocracia para atuação dos conselhos, à compreensão dos conselheiros sobre os espaços democráticos institucionalizados como de controle social e à falta de comprometimento e representatividade dos membros envolvidos. CONCLUSÃO: Entre os temas analisados, ressaltam-se a compreensão do papel de fiscalização do Conselho de Alimentação Escolar, o conceito de controle social que envolve a participação no Programa Nacional de Alimentação Escolar, e a compreensão desse programa como uma política de Segurança Alimentar e Nutricional. Verifica-se a necessidade de continuidade da formação e qualificação de conselheiros e de estímulo à participação democrática que vise a uma maior representação social. Dessa forma, contribui-se para o resgate da capacidade dos conselhos de intervirem na execução da política pública. <hr/> OBJECTIVE: Identify in the committee members' discourse the understanding of the School Nutrition Councils' functions and the actions taken by their members. METHODS: This is a qualitative study, and data were collected using a questionnaire with semi-structured interviews based on the Focus Groups technique in School Nutrition Councils' in the state of Santa Catarina. A total of nine councils were analyzed (eight municipal councils and one state council). The council members' discourse was recorded, transcribed, and analyzed according to the Collective Subject Discourse method. RESULTS: Five Collective Subject Discourses' were built and grouped according to the Central Ideas. The advances made by the actions of the School Nutrition Councils' members and their limited ability to intervene in the school nutrition management were observed. The findings corroborate those in the literature with regard to: excessive bureaucracy hindering or preventing council member actions, the understanding the councilors of democratic institutionalized spaces such as social control, and the lack of commitment and representativeness of the members involved. CONCLUSION: Among the topics analyzed, the following should be highlighted: the understanding the role of the School Nutrition Councils in supervising activities; the social control concept, which involves participation in the National School Nutrition Program; and the understanding of this program as a Food and Nutrition Security policy. There is a need for further training and of councilors and the encouragement of democratic participation aiming at greater social representation thus contributing to improve their ability to intervene in the implementation of public policies. <![CDATA[Factors associated with sarcopenia in subjects aged 80 years and over]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300319&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To analyze whether sarcopenia is associated with sociodemographic factors and chronic noncommunicable diseases in adults aged 80 years and older. METHODS: The sample consisted of 120 adults aged 80 to 95 years (83.4±2.9 years) from the city of Presidente Prudente (São Paulo, Brazil), of which 76 were females (83.4±3.0 years) and 44 were males (83.4±2.6 years). The study sociodemographic and epidemiological factors were: age stratum, gender, marital status, education level, chronic noncommunicable diseases, ethnicity, and nutritional status. Body composition was determined by Dual-Energy X-Ray Absorptiometry and sarcopenia was identified by the appendicular lean mass ratio (upper limb lean mass + lower limb lean mass [kg]/height [m]2). The Chi-square test analyzed whether sarcopenia was associated with sociodemographic and epidemiological factors and binary logistic regression expressed the magnitude of the associations. The data were treated by the software Statistical Package for the Social Sciences (17.0) at a significance level of 5%. RESULTS: The factors associated with sarcopenia were gender, age, nutritional status, and osteopenia/osteoporosis. CONCLUSION: The factors gender, age, nutritional status, and osteopenia/osteoporosis are independently associated with sarcopenia in adults aged 80 years and older. <hr/> OBJETIVO: Analisar a associação entre sarcopenia, fatores sociodemográficos e doenças crônicas não transmissíveis em idosos longevos. MÉTODOS: A amostra foi constituída por 120 idosos - 76 mulheres (83,4±3,0 anos) e 44 homens (83,4±2,6 anos) -, com idade entre 80 e 95 anos (83,4±2,9 anos), residentes na cidade de Presidente Prudente (SP), Brasil. Os fatores sociodemográficos e epidemiológicos investigados foram: estrato etário, sexo, estado civil, escolaridade, doenças crônicas não transmissíveis, etnia e estado nutricional. A análise da composição corporal foi feita pela técnica de absorptiometria de raios-X de dupla energia, e, para identificação da sarcopenia, foi utilizada a razão da massa apendicular (massa magra dos membros superiores mais massa magra dos membros inferiores [kg]/estatura [m]2). Para tratamento estatístico, foi empregado o teste Qui-quadrado para analisar a associação entre os fatores sociodemográficos, epidemiológicos e sarcopenia, e a análise de regressão logística binária foi utilizada para expressar a magnitude das associações. Foi utilizado o software Statistical Package for the Social Sciences (17.0), e o nível de significância estabelecido foi de 5%. RESULTADOS: Os fatores que se associaram com a sarcopenia foram: sexo, idade, estado nutricional, osteopenia/osteoporose. CONCLUSÃO: O sexo, a idade, o estado nutricional e a presença de osteopenia/osteoporose são fatores que estão independentemente associados à sarcopenia em idosos longevos. <![CDATA[Aspects of the built environment associated with obesity in children and adolescents: A narrative review]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732015000300327&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To perform a narrative literature review to describe the availability of food retailers (groceries and eateries) and their association with obesity in schoolchildren and adolescents. METHODS: The review included studies published from 2003 to 2013 listed in three databases with data on the child's school and/or home surroundings. RESULTS: There was a higher concentration of fast foods near the schools, especially high schools, public schools, or schools located in low-income regions. Moreover, children and adolescents living in areas further from convenience stores had better diets. CONCLUSION: Acknowledging the relationship between built environment and obesity by establishing scientific evidence is necessary for developing specific strategies that help to control the spread of obesity in this age group, aiming to construct healthier spaces. <hr/> OBJETIVO: Realizar revisão narrativa da literatura, procurando descrever as características da disponibilidade de locais de comercialização de alimentos (pontos de venda de alimentos e pontos de alimentação) e sua associação com obesidade entre crianças em idade escolar e adolescentes. MÉTODOS: Foram identificados os estudos publicados entre 2003 e 2013 em três diferentes bases de dados que apresentaram resultados relacionados ao ambiente no entorno escolar e/ou residencial de crianças e adolescentes. RESULTADOS: No entorno das escolas, encontrou-se maior concentração de estabelecimentos do tipo fast food, em especial nas escolas de ensino médio, públicas ou localizadas em regiões de menor poder aquisitivo. Também foi identificado que crianças e adolescentes que residem em áreas mais distantes de lojas de conveniências apresentam dieta de melhor qualidade. CONCLUSÃO: O reconhecimento da relação entre ambiente construído e obesidade, por meio do estabelecimento de evidências científicas, é necessário para a elaboração de estratégias diferenciadas que contribuam para o controle do crescimento da obesidade nesse grupo etário, com um novo olhar para a construção de espaços mais saudáveis.