Scielo RSS <![CDATA[Revista de Nutrição]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1415-527320140002&lang=en vol. 27 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Acute caffeine intake lowers glycemia before and after acute physical exercise in diabetic rats]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200143&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJETIVO: O presente estudo verificou os efeitos da suplementação com cafeína associada ao exercício físico agudo sobre a resposta glicêmica em ratos diabéticos. MÉTODOS: Foram utilizados 32 animais, com 60 dias de idade, e 238±3 g de peso, divididos em quatro grupos: controle, controle cafeína, diabetes e diabetes/cafeína. O modelo de diabetes foi induzido pela administração intraperitoneal de 60 mg/kg de estreptozotocina. De forma aguda, os animais receberam 6 mg de cafeína ou salina para os grupos-controles 60 minutos antes do exercício físico. Os animais realizaram um protocolo de natação de 60 minutos de exercício físico, com sobrecarga de 6% do peso corporal com lactacidemia compatível com a máxima produção de lactato em estado estável (5,5 mmol/L). Após o exercício físico agudo, foi realizada a eutanásia dos animais para coleta de sangue e análises glicêmicas. Antes e após a prescrição das suplementações, ocorreu a aferição das respostas cardiovasculares por meio de um pletismógrafo de cauda. Foi realizado o teste estatístico Analise de Variância one way com post hoc de Student-Newman-Keuls para analisar as diferenças estatísticas entre as suplementações, sendo considerado p&lt;0,05. RESULTADOS: A prescrição de cafeína na dose de 6 mg/kg não alterou respostas cardiovasculares. No entanto, a cafeína promoveu uma significante redução na glicemia sanguínea (42%; p&lt;0,05) após 60 minutos do protocolo de exercício nos ratos diabéticos em relação aos grupos-controles. CONCLUSÃO: A ingestão aguda de cafeína associada ao exercício físico agudo pode aumentar a captação de glicose sem alterar as respostas cardiovasculares em modelo animal. <hr/> OBJECTIVE: The present study investigated the effects of caffeine supplementation combined with acute physical exercise on the glycemic response of diabetic rats. METHODS: Thirty-two 60-day-old rats with a mean weight of 238±3 g were divided into four groups: control, control caffeine, diabetes, and diabetes/caffeine. Diabetes was induced by 60 mg/kg of streptozotocin intraperitoneally. The control groups received an acute dose of caffeine (6 mg) or saline 60 minutes before exercise. The animals were then forced to swim for 60 minutes carrying a ballast weighing 6% of their body weight, producing lactacidemia compatible with the maximum lactate production during the steady state (5.5 mmol/L). After the acute exercise session, the animals were sacrificed and their blood collected for glucose analysis. The cardiovascular responses were measured before and after supplementation by tail cuff plethysmography. The one-way Analysis of Variance (Anova) was realized with post hoc of Student-Newman-Keuls to analyse the statistical differences between the supplementations, considering p&lt;0.05. RESULTS: Caffeine at a dose of 6 mg/kg did not change the cardiovascular responses. However, compared with the control groups, caffeine reduced the blood glucose (42%, p&lt;0.05) of diabetic rats after 60 minutes of exercise. CONCLUSION: Acute caffeine ingestion together with exercise can increase glucose uptake without changing cardiovascular responses in animal models. <![CDATA[Resveratrol reduces chronic inflammation and improves insulin action in the myocardium of high-fat diet-induced obeserats]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200151&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To evaluate the effects of resveratrol on insulin signaling and inflammation pathway in the myocardium of high-fat diet-induced obese rats. METHODS: Thirty Wistar rats were divided into a control group (n=10, standard diet), obese group (n=10, high-fat diet), and obese supplemented with resveratrol group (n=10, 20 mg/kg/day) for eight weeks. An insulin tolerance test was performed at the end of the study period "0" (without insulin), 5, 10, 15, 20, 25, and 30 minutes after an intraperitoneal injection of insulin (2 U/kg). Body and epididymal adipose tissue were weighed. Fragments of the myocardium were extracted for Western blot analyses of insulin pathway and proinflammatory molecules. RESULTS: Resveratrol increased the rate of glucose disappearance, phosphorylation of the insulin receptor, insulin receptor substrate 1, and protein kinase B; and reduced expression of tumor necrosis factor alpha and of the molecules involved in proinflammatory signal transduction, namely Ikappa B kinase and nuclear factor kappa B complex. The results also suggest that higher insulin sensitivity and lower levels of proinflammatory molecules occurred regardless of weight and epididymal adipose tissue loss. CONCLUSION: Resveratrol increases insulin action and reduces inflammatory molecules in the myocardium. <hr/> OBJETIVO: Avaliar o efeito do resveratrol sobre a via de sinalização da insulina e melhora do quadro inflamatório no miocárdio de ratos Wistar obesos induzidos por dieta. MÉTODOS: Ratos Wistar foram divididos em grupos: controle (dieta padrão para roedores), obeso (dieta hiperlipídica) e obeso suplementado com resveratrol (20 mg/kg/dia), por 8 semanas (n=10). Ao final do período experimental, realizou-se o teste de tolerância à insulina, nos tempos 0 (sem insulina), 5, 10, 15, 20, 25 e 30 minutos após injeção intraperitoneal de insulina (2 U/kg). O peso corporal e o tecido adiposo epididimal foram mensurados. Fragmentos do miocárdio foram extraídos para análises da via da insulina e moléculas pró-inflamatórias através de Western blot. RESULTADOS: Os resultados indicam que a intervenção com resveratrol aumenta a constante de decaimento da glicose, fosforilação do receptor de insulina, substrato do receptor de insulina e da proteína quinase B. A suplementação de resveratrol também reduziu os níveis proteicos do fator de necrose tumoral alfa e de moléculas envolvidas com a transdução do sinal pró-inflamatório (quinase indutora do kappa B e fator nuclear kappa B). Os resultados ainda sugerem que a melhora na sensibilidade à insulina e a redução das moléculas pró-inflamatórias ocorreram independentemente da perda de peso corporal e da redução do tecido adiposo epididimal. CONCLUSÃO: A suplementação de resveratrol aumenta a sensibilidade à insulina, o que está relacionado à redução de fatores inflamatórios no miocárdio. <![CDATA[Neck circumference as predictor of excess body fat and cardiovascular risk factors in adolescents]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200161&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To verify whether neck circumference can predict cardiovascular risk factors and excess body fat in adolescents. METHODS: This cross-sectional study included male and female adolescents aged 10 to 14 years from Viçosa, Minas Gerais. The following data were collected: anthropometric measurements, blood pressure, percentage of body fat according to dual energy X-ray absorptiometry, and levels of fasting glucose, fasting insulin, triglycerides, total cholesterol, high-density lipoprotein, and low-density lipoprotein. The anthropometric measurements were used for calculating indices and assessing nutritional status. The receiver operating characteristic curve tested whether neck circumference could predict cardiovascular risk. We also investigated how neck circumference related to the study parameters. The significance level was set at 5% (p&lt;0.05). RESULTS: A total of 260 adolescents were assessed of which 50.4% (n=131) were females, 20.4% (n=53) had excess body weight according to the body mass index-for-age index, and 42.7% (n=111) had excess body fat. Blood pressure (3.9%, n=10) and all biochemical parameters were affected, varying from 1.9% (n=5) for glucose to 65% (n=169) for total cholesterol. Neck circumference correlated with body fat, waist circumference, hip circumference, weight, height, body mass index, waist-to-height ratio, homeostasis model of assessment - insulin resistance, fasting insulin, blood pressure, and high-density lipoprotein (&lt;0.05). It predicted excess body fat and changes in fasting insulin and blood pressure in both sexes, blood glucose and high-density lipoprotein in females, and triglycerides in males (area under the curve &gt;0.5; p&lt;0.05, varying from 0.610 for high-density lipoprotein to 0.817 for blood pressure). CONCLUSION: Neck circumference was capable of predicting excess fat and cardiovascular risk factors in adolescents. <hr/> OBJETIVO: Verificar a capacidade do perímetro do pescoço, predizer fatores de risco cardiovascular e excesso de gordura corporal na triagem de adolescentes. MÉTODOS: Estudo transversal com adolescentes de 10 a 14 anos, de ambos os sexos, residentes em Viçosa, Minas Gerais. Foram realizadas avaliações de medidas antropométricas, pressão arterial, gordura corporal pelo Absortometria Radiológica de Dupla Energia, glicemia e insulinemia de jejum, triglicerídios, colesterol total e frações lipoproteína de alta densidade e lipoproteína de baixa densidade. As medidas antropométricas foram utilizadas para cálculo de índices e avaliação do estado nutricional. O perímetro do pescoço foi testado como preditor de risco cardiovascular através da Curva ROC e verificada sua relação com os parâmetros avaliados. Adotou-se significância de p&lt;0,05. RESULTADOS: Foram avaliados 260 adolescentes: 50,4% (n=131) do sexo feminino, 20,4% (n=53) com excesso de peso pelo índice de massa corporal/Idade e 42,7% (n=111) com excesso de gordura corporal. Houve alterações em todos os parâmetros bioquímicos - com variação de 1,9% (n=5) para glicemia a 65% (n=169) para colesterol total - e na pressão arterial (3,9%, n=10). O perímetro do pescoço correlacionou-se com gordura corporal, perímetro da cintura, perímetro do quadril, peso, estatura, índice de massa corporal, relação cintura/estatura, homeostasis model of assessment-insulin resistance, insulinemia, pressão arterial e lipoproteína de alta densidade (p&lt;0,05), sendo capaz de predizer o excesso de gordura corporal e alterações na insulina de jejum e na pressão arterial para ambos os sexos; glicemia e lipoproteína de alta densidade para o sexo feminino e triglicerídeos para o masculino (Area Under the Curve &gt;0,5; p&lt;0,05, com variação entre 0,610 para lipoproteína de alta densidade e 0,817 para pressão arterial). CONCLUSÃO: O perímetro do pescoço foi capaz de predizer o excesso de gordura corporal e fatores de risco cardiovascular na população adolescente. <![CDATA[Association between sociodemographics factors and dietary patterns during pregnancy]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200173&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To investigate the association between socio-demographic factors and dietary patterns in pregnancy. METHODS: Cross-sectional study with baseline data from a cohort of 421 postpartum women aged 18 and 45 years resident in Rio de Janeiro, Brazil. Dietary intake was evaluated with a validated food frequency questionnaire at 15 days following delivery, having as time frame the second and third pregnancy trimesters. Dietary patterns were identified using factor analysis for principal components analysis. The association between socio-demographic factors and the identified dietary patterns was assessed with multiple linear regression analysis. RESULTS: Two dietary patterns were identified: i) healthy: fruits; green vegetables; vegetables; fish; roots, corn and potato; milk and dairy and herbal tea mate, and negatively loadings for alcohol and coffee and ii) mixed: rice; bean; flour and pasta; breads; cake and cookies; soda and juice; sugar and sweets; fatty foods; meats; chicken; and eggs. The linear regression showed that the income (β=0.0002; 95%CI: 0.0002-0.0004) and schooling (β=0.0491; 95%CI: 0.0264-0.0718) were positively associated with healthy pattern, and parity (β=-0.1044; 95%CI: -0.1665- -0.0423) and skin color (β=-0.3102; 95%CI: -0.5256- -0.0947) were negatively associated. Skin color (β=0.1647; 95%CI: 0.0378- 0.2916) and marital status (β=0.1065; 95%CI: 0.0062- 0.2067) were positively associated with mixed pattern and income (β=-0.0001; 95%CI:-0.0002- -0.0001) and schooling (β=-0.0281; 95%CI: -0.0417- -0.0146) were negatively associated. CONCLUSION: Socio-demographic factors such as income, schooling, skin color, marital status and parity were associated with dietary patterns in this sample of postpartum women residents in Rio de Janeiro. <hr/> OBJETIVO: Investigar a associação entre fatores sociodemográficos e padrões de consumo alimentar gestacional. MÉTODOS: Estudo transversal, com dados da linha de base de uma coorte com 421 puérperas entre 18 e 45 anos, residentes no Rio de Janeiro. O consumo alimentar foi avaliado com um questionário de frequência alimentar validado, aplicado aos 15 dias do pós-parto, e teve como referência o segundo e o terceiro trimestres gestacionais. Os padrões alimentares foram identificados a partir da análise fatorial por meio de análise de componentes principais. A associação entre os fatores sociodemográficos e os padrões alimentares foi avaliada com regressão linear múltipla. RESULTADOS: Foram identificados dois padrões alimentares: i) saudável: frutas; folhosos; hortaliças; peixe; raízes, milho e batata; leite e derivados e mate, e, negativamente para o consumo de álcool e café; e ii) misto: arroz; feijão; farinhas e macarrão; pães; bolo e biscoito; refrigerante e suco; açúcares e doces; alimentos gordurosos; carnes; frango e ovos. Na regressão linear, a renda (β=0,0002, IC95%: 0,0002-0,0004) e a escolaridade (β=0,0491, IC95%: 0,0264-0,0718) associaram-se positivamente ao padrão saudável, e a paridade (β=-0,1044, IC95%: -0,1665- -0,0423) e a cor da pele (β=-0,3102, IC95%: -0,5256- -0,0947) associaram-se negativamente. A cor da pele (β=0,1647, IC95%: 0,0378-0,2916) e o estado marital (β=0,1065, IC95%: 0,0062-0,2067) associaram positivamente ao padrão misto; e a renda (β=-0,0001, IC95%: -0,0002- -0,0001) e a escolaridade (β=-0,0281, IC95%: -0,0417- -0,0146) associaram-se negativamente. CONCLUSÃO: Fatores sociodemográficos como a renda, a escolaridade, a cor da pele, o estado marital e a paridade influenciaram os padrões alimentares nessa amostra de puérperas residentes no Rio de Janeiro. <![CDATA[Effect of actions promoting healthy eating on students' lipid profile: A controlled trial]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200183&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To assess the effect of nutrition intervention actions on the lipid profile of children and adolescents enrolled in public elementary schools. METHODS: This nine-month, controlled, intervention study included 202 students aged 7 to 14 years attending two schools (intervention/control) located in a poor neighborhood of the municipality of Salvador, Bahia, Brazil. Actions were implemented in the intervention school to promote healthy eating habits, presented as "Ten steps to healthy eating". The effect of these actions was assessed by subjecting the students at baseline and end of the follow-up to biochemical, maturation, and anthropometric measurements and a produce intake survey. The dependent variables were the changes in the study biochemical parameters: total cholesterol, high density lipoprotein-cholesterol, low density lipoprotein-cholesterol, and triglycerides. Analysis of covariance assessed the changes that occurred over the study period. RESULTS: The mean total cholesterol, low-density lipoprotein-cholesterol, and triglycerides of the intervention students decreased 13.18 mg/dL (p=0.001), 7.41 mg/dL (p=0.038), and 12.37 mg/dL (p=0.029), respectively, compared with the control students. CONCLUSION: Actions of this nature have a positive impact on lipid profile. This study adds to those that use effective and viable public health strategies implementable at the primary care level. <hr/> OBJETIVO: Avaliar o efeito das ações de intervenção nutricional sobre o perfil lipídico de crianças e adolescentes matriculados na rede pública de ensino fundamental. MÉTODOS: Trata-se de um estudo de intervenção, controlado, com duração de 9 meses, do qual participaram 202 estudantes, com idade entre 7 e 14 anos, matriculados em duas escolas (intervenção/controle) situadas em bairro pobre do município de Salvador, Bahia, Brasil. Foram previstas para a escola sob intervenção ações com vistas à adoção de hábitos alimentares saudáveis, traduzidos nos "Dez passos para uma alimentação saudável". Com o propósito de avaliar o efeito de tais ações, todos os alunos foram submetidos, no baseline e final do follow-up, aos exames bioquímicos, maturacionais e antropométricos. Além disso, responderam a um inquérito de consumo de frutas, verduras e legumes Adotaram-se como variáveis dependentes as mudanças nos parâmetros bioquímicos (colesterol total, lipoproteína de alta densidade-colesterol, lipoproteína de baixa densidade-colesterol e triacilglicerol). Para avaliar as mudanças ocorridas ao longo do tempo, empregou-se análise de covariância. RESULTADOS: Os estudantes sob intervenção apresentaram decremento de 13,18 mg/dL na média do colesterol total (p=0,001), de 7,41 mg/dL na média do lipoproteína de baixa densidade-colesterol (p=0,038) e de 12,37 mg/dL na média dos triacilglicerídeos (p=0,029) quando comparados àqueles que não foram submetidos à intervenção. CONCLUSÃO: Ações dessa natureza têm impacto positivo na adequação do perfil lipídico. Este estudo soma-se àqueles que adotam estratégias eficazes e viáveis em saúde pública, que podem ser desenvolvidas no âmbito da atenção básica. <![CDATA[Household food availability in <em>Pelotas</em>, Brazil: An approach to assess the obesogenic environment]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200193&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To identify household food availability according to socioeconomic and demographic factors. METHODS: A cross-sectional, population-based study was carried out in the city of Pelotas, Southern Brazil to determine household food availability in the 30 days that preceded the interview. Availability was considered high when food was "always" or "usually" available at home. The independent variables were: age and education level of the household head, number of household members, presence of children or adolescents, National Wealth Score, and family income. RESULTS: Data were collected from 1,555 households. A high availability of fruits and vegetables (80%) was more prevalent than that of soft drinks, processed meats, and sweets (40%). Whole grains and frozen foods were never available in half of the households. High-sugar and high-fat foods were positively related and fruits and whole grains were negatively related to the presence of children or adolescents in the household. National Wealth Score, family income, and age and education level of the household head were associated with household food availability. CONCLUSION: Socioeconomic factors and demographic characteristics were associated with household food availability. High household availability of fruits and vegetables, together with sweets, processed meats, and soft drinks suggests the complex eating practices of a household, impairing classifying the environment as obesogenic. <![CDATA[School Gardens in the <em>Distrito Federal</em>, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200205&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: The aim of the present study was to identify experiences with gardens in public schools in the Distrito Federal, Brazil, and to analyze factors involved in their use to promote healthy eating habits. METHODS: This is an analytical cross-sectional study with data collection in two phases: (1) telephone contact with all public schools in the Distrito Federal; (2) interviews conducted with a sample of schools with a garden (n=105). RESULTS: Of the 582 schools in the Distrito Federal, 453 (77.8%) participated in phase 1 and 37.7% of these had a garden. Rural schools had a higher prevalence of gardens (p=0.003). Among the schools which had no garden, 75.2% (n=212) had interest in creating one. The main reason for the deactivation of gardens was a lack of manpower to maintain them. The main reason for creating a garden was to supplement school food (56.2%). The garden was used as an educational space to promote healthy eating habits by 60.8% of the schools. CONCLUSION: An expressive percentage of schools with gardens (37.7%) was identified in the Distrito Federal. A number of factors were associated with the presence of a garden, including the location and size of the school, as well as the level of education. A significant percentage of schools reported using the garden as a space to promote healthy eating habits. This result must be refined by assessing the use and impact of gardens as a tool to promote healthy eating habits in the school community. <hr/> OBJETIVO: Identificar experiências com hortas em escolas públicas do Distrito Federal, Brasil, analisando determinantes no seu uso voltado à promoção da alimentação saudável. MÉTODOS: Estudo transversal analítico, com coleta de dados em duas fases: (1) por telefone com todas as escolas públicas do Distrito Federal; (2) entrevista presencial com amostra das escolas que possuíam horta (n=105). RESULTADOS: Das 582 escolas do Distrito Federal, 453 (77,8%) participaram da fase 1 e dessas, 37,7% possuíam horta. Escolas rurais apresentaram maior prevalência de horta (p=0,003). Das escolas sem horta, 75,2% tinham interesse na sua implantação. O principal motivo para desativação da horta foi falta de mão-de-obra para manutenção. Quanto às escolas com horta, a intenção de complementar a alimentação escolar foi o principal motivo de sua implantação (56,2%). A horta era utilizada como espaço educativo para promoção da alimentação saudável por 60,8% das escolas. CONCLUSÃO: Foi identificado no Distrito Federal um percentual expressivo de escolas com horta (37,7%). Alguns fatores relacionados à localização, porte e nível de ensino da escola associaram-se à presença da horta. Verificou-se inicialmente, um elevado percentual de escolas que relataram utilizar a horta como espaço de promoção da alimentação saudável. Faz-se necessário aprofundar este resultado por meio de avaliação do uso e impacto da horta como instrumento de promoção da alimentação saudável na comunidade escolar. <![CDATA[Iron intake and its association with iron-deficiency anemia in agricultural workers' families from the <em>Zona da Mata</em> of <em>Pernambuco</em>, Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200217&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To verify the association between dietary iron intake and the occurrence of iron-deficiency anemia in agricultural workers' families from the municipality of Gameleira in the state of Pernambuco, Brazil. METHODS: The study population consisted of 46 harvesters' families, consisting of 225 individuals. The food intake of each individual was recorded on three different days by directly weighing the foods consumed. Hemoglobin was determined by fingerstick (HemoCue). This research used the probability of adequacy method to assess iron intake and the paired t test for comparing groups. The Spearman Mann-Whitney test estimated associations between the dietary variables and anemia. RESULTS: The prevalence of anemia was high in all ages groups and highest (67.6%) in children aged &lt;5 years with a mean hemoglobin of 10.37 g/dL (±1.30 g/dL). Children aged &lt;5 years had low percentage of iron intake adequacy (53.1%). Most of them consumed diets with low iron bioavailability (47.5%). Associations between the occurrence of anemia and dietary variables were significant for total iron (heme and nonheme), its bioavailabilities, and general meat intake. CONCLUSION: Inadequate dietary iron intake and inadequate intake of factors that facilitate iron absorption can be considered decisive for the occurrence of iron-deficiency anemia. Food insecurity occurs between family members, with some members being favored over others with regard to the intake of good dietary iron sources. <hr/> OBJETIVO: Verificar a associação entre o consumo de ferro dietético e a ocorrência da anemia ferropriva em famílias de trabalhadores rurais do município de Gameleira, Pernambuco. MÉTODOS: A população foi composta por 46 famílias de trabalhadores de cana-de-açúcar, totalizando 225 indivíduos. Para cada indivíduo, foram realizados três inquéritos alimentares pelo método de registro alimentar por pesagem direta dos alimentos e dosagem de hemoglobina por meio do equipamento Hemocue. Utilizou-se o método da adequação aparente para avaliar a ingestão de ferro, e o teste t pareado na comparação entre grupos de indivíduos. Para estimar associações entre variáveis dietéticas e anemia, foi utilizado o teste de Mann-Whitney. RESULTADOS: A prevalência de anemia foi elevada em todas as faixas etárias, sendo maior (67,6%) no grupo de crianças com menos de 5 anos de idade, com média de hemoglobina de 10,37 g/dL (±1,30 g/dL). Na análise da adequação aparente, as crianças menores de 5 anos apresentaram baixo percentual de adequação (53,1%). A maioria delas apresentou um percentual elevado de dieta com baixa biodisponibilidade de ferro (47,5%). As associações entre a ocorrência de anemia e as variáveis dietéticas mostraram-se estatisticamente significantes para ferro total (heme e não heme), suas biodisponibilidades e consumo de carnes em geral. CONCLUSÃO: A inadequação do consumo de ferro dietético e dos fatores facilitadores da sua absorção pode ser considerada determinante para a ocorrência da anemia ferropriva. As famílias vivenciam insegurança alimentar intrafamiliar, com discriminação do consumo de alimentos fontes de ferro entre seus membros. <![CDATA[Nutritional adequacy of meals offered and consumed by soldiers of the Brazilian Army]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200229&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: The purpose of this research is to evaluate the nutritional adequacy of meals served and consumed by soldiers in a construction unit (army and civil employees) of the Brazilian Army Construction. METHODS: Body mass index, fat percentage (bioimpedance) and the physical activity level were evaluated. Furthermore, the nutritional evaluation of meals offered and consumed by soldiers was evaluated, in relation to the macronutrients, sodium, fibers and total energetic value. RESULTS: Through the results, we verified that 76% of the soldiers were eutrophic, and that the population's energetic requirement was approximately 3.600 kcal. We verified that the energetic consumption of this population was below the required value (3.200 kcal) and with inadequacy regarding the distribution of macronutrients: percentage of carbohydrates above the recommended one, percentage of lipid below the minimum value recommended and percentage of proteins within the recommendation. Moreover, the amount of fibers was in accordance to the standards; however, there was an excessive amount of sodium, which may put this population in danger. CONCLUSION: We concluded that it is necessary to improve the quality of the meals offered in relation to the nutritional aspect, by promoting the adequacy to the soldiers' needs. Other types of quality were not studied, but they are important when evaluating acceptability of meals. <hr/> OBJETIVO: O objetivo do presente trabalho foi avaliar a adequação nutricional de refeições oferecidas e consumidas por soldados do Exército Brasileiro em uma unidade de construção. MÉTODOS: Para avaliar a demanda energética e de nutrientes para o grupo estudado, foram avaliados o índice de massa corporal, o percentual de gordura (bioimpedância) e o nível de atividade física. Ademais, avaliaram-se nutricionalmente (macronutrientes, sódio, fibras e valor energético total) as refeições ofertadas aos soldados e por eles consumidas. RESULTADOS: Verificou-se por meio dos resultados que 76% dos soldados estavam eutróficos e que a demanda energética média da população estudada foi de 3600 kcal, porém o consumo energético (3200 kcal) estava abaixo do valor necessário e com inadequação em relação à distribuição de macronutrientes: percentual de carboidratos acima do recomendado; percentual de lipídios abaixo do recomendado. O percentual de proteínas estava de acordo com a recomendação. Verificou-se, também, que havia consumo adequado em relação à quantidade de fibras, porém com excesso de sódio, o que pode representar um risco à população estudada. CONCLUSÃO: É necessário melhorar a qualidade das refeições ofertadas em relação ao aspecto nutricional a fim de se promover adequação às necessidades dos soldados. Outros tipos de qualidade - sensorial, higiênico-sanitária, regulamentar, entre outras -, não foram avaliados, mas são importantes para se verificar a aceitabilidade das refeições. <![CDATA[Refinement of the Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale: Recommendation for a 14-item EBIA]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732014000200241&lng=en&nrm=iso&tlng=en OBJECTIVE: To review and refine Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale structure. METHODS: The study analyzed the impact of removing the item "adult lost weight" and one of two possibly redundant items on Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale psychometric behavior using the one-parameter logistic (Rasch) model. Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale psychometric behavior was analyzed with respect to acceptable adjustment values ranging from 0.7 to 1.3, and to severity scores of the items with theoretically expected gradients. The socioeconomic and food security indicators came from the 2004 National Household Sample Survey, which obtained complete answers to Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale items from 112,665 households. RESULTS: Removing the items "adult reduced amount..." followed by "adult ate less..." did not change the infit of the remaining items, except for "adult lost weight", whose infit increased from 1.21 to 1.56. The internal consistency and item severity scores did not change when "adult ate less" and one of the two redundant items were removed. CONCLUSION: Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale reanalysis reduced the number of scale items from 16 to 14 without changing its internal validity. Its use as a nationwide household food security measure is strongly recommended. <hr/> OBJETIVO: Revisar e aprimorar a estrutura da Escala Brasileira de Medida Domiciliar de Insegurança Alimentar. MÉTODOS: A avaliação do impacto resultante da remoção do item "adulto perdeu peso" e de um de dois itens possivelmente redundantes sobre o comportamento psicométrico da Escala Brasileira de Medida Domiciliar de Insegurança Alimentar foi realizada com uso de análise estatística por modelo logístico de parâmetro único de Rasch. O comportamento psicométrico da Escala Brasileira de Medida Domiciliar de Insegurança Alimentar foi analisado em relação a valores aceitáveis de ajustamento ao modelo, entre 0,7 e 1,3 e escore de severidade dos itens com gradientes teoricamente esperados. Para as análises, foram usados dados da Pesquisa Nacional Por Amostra de Domicílios de 2004, com 112 . 665 domicílios visitados e com respostas completas para os itens da Escala Brasileira de Medida Domiciliar de Insegurança Alimentar. RESULTADOS: Retirando o item "adulto diminuiu os alimentos" e posteriormente "adulto comeu menos" não foi observada mudança nos ajustes dos demais itens, exceto quanto a "adulto perdeu peso", que passou de 1,21 para 1,56. Posteriormente, este e um dos itens redundantes foram excluídos, sendo mantidos adequados a consistência interna e os valores de severidade dos itens. CONCLUSÃO: A reanálise reduziu os itens da escala de 16 para 14, o que manteve a validade interna da escala. Sua adoção como medida nacional da segurança alimentar domiciliar é, portanto, fortemente recomendada.