Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Plantas Medicinais]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1516-057220140005&lang=es vol. 16 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Antimicrobial activity and phytoalexin induction of <i>Baccharis trimera</i> (Less.) DC. hydrolate</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500001&lng=es&nrm=iso&tlng=es Hidrolato é o líquido resultante da extração de óleo essencial de plantas aromáticas por arraste a vapor apresentando em sua composição importantes metabólitos do vegetal de origem. O objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade indutora de fitoalexinas, bem como as propriedades antifúngica e antibacteriana do hidrolato de carqueja (Baccharis trimera). Foram testadas as concentrações de 1, 10, 25, 50, 75 e 100%. A atividade indutora de fitoalexinas foi avaliada em mesocótilos estiolados de sorgo e em cotilédones de soja. A atividade antifúngica foi avaliada sobre a germinação de esporos de Pseudocercospora vitis, Cercospora kaki e Hemileia vastatrix. A atividade antibacteriana foi avaliada sobre a multiplicação de Xanthomonas campestris pv. passiflorae, Erwinia carotovora e Bacilllus subtilis. O hidrolato não induziu a produção de fitoalexinas em soja, mas promoveu esta atividade em sorgo a partir da concentração de 50%. Atividade antibacteriana ocorreu para os três isolados a partir da concentração de 75%, com inibição de até 87,9% sobre B. subtilis. O hidrolato não mostrou atividade antifúngica.<hr/>Hydrolate is a product resulting from the extraction of a plant essential oil using steam distillation, which presents major metabolites of such plants in its composition. The objective of this work was to evaluate the phytoalexin induction and the antifungal and antibacterial activities of the Baccharis trimera hydrolate, in the concentrations of 1, 10, 25, 50, 75 and 100%. Phytoalexin induction was evaluated in etiolated sorghum mesocotyl and in soybean cotyledons. The antifungal activity was evaluated on the spore germination of Pseudocercospora vitis, Cercospora kaki and Hemileia vastatrix, while the antibacterial activity was evaluate on the Xanthomonas campestris pv. passiflorae, Erwinia carotovora and Bacillus subtilis multiplication. The hydrolate did not induce the phytoalexin synthesis in soybean, but it provided activity in sorghum in the concentration of 50% and above. Antibacterial activity occurred for the three isolates tested at the concentrations of 75 and 100%, with inhibition up to 87.9% for B. subtilis. The hydrolate showed no antifungal activity. <![CDATA[<b>Antimicrobial activity of methanol extracts of root, stem and leaves of <i>Croton pulegioides</i> Baill.</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500002&lng=es&nrm=iso&tlng=es O uso popular de plantas medicinais continua sendo de grande interesse para a população, principalmente em países em desenvolvimento, nos quais o acesso à medicina alopática ainda é muito restrito. Assim, além de sua importância na medicina tradicional, o conhecimento das plantas pode fornecer para a indústria farmacêutica, direta ou indiretamente, princípios ativos de interesse terapêutico. No presente trabalho foi avaliada a atividade antimicrobiana dos extratos metanólicos secos de Croton pulegioides Baill. obtidos a partir da raiz, do caule e das folhas nas concentrações de 25, 50 e 100mg/mL utilizando o método de difusão em Agar (técnica de poços) frente a cinco cepas Gram-positivas, três cepas de fungos e três cepas de bactérias Gram-negativas. Na execução do estudo foi utilizado o antibiótico Gentamicina (100µg/mL) no teste com bactérias, e Cetoconazol (300µg/mL) para as Candidas verificando-se, ao mesmo tempo, a ausência de atividade para o diluente DMSO 20% em água. Na observação dos resultados evidenciaram-se halos de inibição indicando atividade dos extratos metanólicos da raiz, caule e folhas, nas concentrações de 50 e 100mg/ml, frente Bacillus subtilis AM 04; dos extratos metanólicos da raiz e do caule, nas concentrações de 50 e 100mg/ml, frente Staphylococcus aureus AM 103 (ATCC 6538); e do extrato metanólico do caule, nas concentrações de 50 e 100mg/ml, frente S. epidermidis AM 235. Por outro lado, todos os extratos foram inativos nas concentrações avaliadas frente às bactérias Gram-negativas utilizadas no estudo (Pseudomonas aeruginosa AM 206, Escherichia coli AM 1050 e Klebsiella pneumoniae AM 410). Referente à atividade sobre fungos, os extratos metanólicos da raiz e do caule inibiram, nas três concentrações avaliadas, o crescimento de Candida tropicalis AM 1181 e C. albicans AM 1140, enquanto o extrato das folhas, inibiu o crescimento de C. tropicalis AM 1181 nas concentrações de 50 e 100mg/ml e de C. albicans AM 1140 apenas na concentração de 100mg/mL. Finalmente o extrato metanólico das folhas, na concentração de 100mg/mL, foi o único a inibir o crescimento de Candida krusei. Os resultados preliminares apresentados pelo presente trabalho sugeriram que a espécie Croton pulegioides Baill. apresentou resultados promissores quanto ao potencial antimicrobiano.<hr/>The employment of medicinal plants as a folk custom remains important to the present time, mainly in developing countries, where access to allopathic medicine is restricted. Besides their importance in traditional medicine, the knowledge on these plants can, directly or indirectly, provide information about the active ingredients involved, which may be of interest to the pharmaceutical industry. The present study evaluated the antimicrobial activity of dried methanolic extracts of Croton pulegioides Baill, extracted from its roots, stalk, and leaves, at the concentrations of 25, 50 and 100mg/ml. These were diffused in wells with an Agar medium, to which five strains of Gram-positive, three strains of fungi and three strains of Gram-negative bacteria had been added. For this study, the antibiotic Gentamicin (10µg/100µL) was used in tests with bacteria, and Ketoconazole (30µg/100µL), with Candidas. When DMSO diluted in 20% water was used, no activity was observed. The results produced evidence of inhibition halos, which indicates the activity of the methanolic extracts from the roots, stalk and leaves at the concentrations of 50 and 100 mg/ml for Bacillus subtilis AM 04; activity of the methanolic extracts from the roots and stalk at the concentrations of 50 and 100mg/ml for Staphylococcus aureus AM 103 (ATCC 6538); and activity of the methanolic extract from the stalk at the concentrations of 50 and 100mg/ml for Staphylococcus epidermidis AM 235. There was no activity in the concentrations studied for the Gram-negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa AM 206, Escherichia coli AM 1050 and Klebsiella pneumoniae AM 410). With respect to fungal activity, the methanolic extracts from the roots and stalk inhibited Candida tropicalis AM 1181 and C. albicans AM 1140 at the three concentrations studied. The extract from the leaves inhibited the growth of C. tropicalis AM 1181 at the concentrations of 50 e 100mg/ml and C. albicans AM 1140 only at the concentration of 100mg/ml. Finally, the methanolic extract from the leaves, at the concentration of 100mg/ml, was the only one to inhibit the growth of Candida krusei. Preliminary results from this study suggest that the Croton pulegioides Baill showed promising results as a potential antimicrobial agent. <![CDATA[<b>Study of the joint antimicrobial action of aqueous extracts of broadleaf plantain (<i>Plantago major</i> l., Plantaginaceae) and Pomegranate (<i>Punica granatum</i> l., Punicaceae) and their interference in the in vitro activity of amoxicillin</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500003&lng=es&nrm=iso&tlng=es O uso de plantas medicinais no tratamento de doenças (fitoterapia) é uma prática de diversos povos, sendo realizada desde a Antiguidade. Diversos estudos são realizados para determinar a eficácia dessas plantas, sendo desconhecida a existência de interações e interferências na combinação das mesmas, quer seja benéfica, quer cause algum dano para o organismo. A fim de descobrir a existência dessas interações ou a interferência na ação do antibiótico amoxicilina testou-se Punica granatum e Plantago major contra as bactérias Staphylococcus aureus e Escherichia coli. A matéria prima foi obtida nas regiões de Montes Claros e Curvelo e seus extratos aquosos foi obtido através da decocção. A Concentração Inibitória Mínima (CIM) dos extratos foi determinada pela técnica de microdiluição em caldo. Para o teste de interferência realizou-se o teste de disco-difusão. No teste de microdiluição em caldo, Punica granatum apresentou CIM de 6,25% contra o S. aureus e de 25% contra E. coli. O extrato de Plantago major não apresentou atividade contra as bactérias. O teste de disco-difusão confirmou a existência de interações, sendo apenas quatro resultados significativos (Amoxicilina + Plantago major Pura (PgP), Amoxicilina + Plantago major Diluição 1 (PgD1) e Amoxicilia + Plantago major Diluição 2 (PgD2) contra E. coli e Amoxicilina + PgP contra S. aureus). Conclui-se que existe interação dos extratos entre si e dos extratos com a amoxicilina, o que também pode acontecer com outros antibióticos e gerar riscos para a população. Portanto é indispensável à realização de testes que complementem essa pesquisa oferecendo mais informação à população para segurança na utilização de plantas medicinais. informações à população assegurando sua segurança na utilização de plantas medicinais.<hr/>The use of medicinal plants in treating diseases (herbal medicine) is a practice of many peoples, being done since ancient times. Several studies are conducted to determine the effectiveness of these plants, but the existence of interactions and interference with their combined use, whether beneficial or detrimental to the body, are unknown. In order to discover the existence of these interactions or interferences in the activity of the antibiotic amoxicillin, we tested in this research Punica granatum and Plantago major against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The raw material was obtained in the regions of Montes Claros and Curvelo, and their aqueous extracts were obtained from decoction. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the extracts was determined by the broth microdilution technique. For interference, we performed the disk diffusion test. In the broth microdilution test, Punica granatum had MICs of 6.25% against S.aureus and 25% against E. coli. The Plantago major extract showed no activity against the bacteria. The disk diffusion test confirmed the existence of interactions and only four significant results (amoxicillin + pure Punica granatum (PgP), amoxicillin + Punica granatum dilution 1 (PgD1) and amoxicillin + Punica granatum dilution 2 (PgD2) against E. coli and amoxicillin + PgP against S. aureus). We conclude, as a result, that there really is interaction between the extracts themselves and between the extracts and amoxicillin, which can also occur with other antibiotics and cause some risk to the population. Therefore, it is essential to carry out tests to complement this research, providing more information to the public and ensuring the safety in the use of medicinal plants. <![CDATA[<b>Chemical composition and <i>in vitro</i> activity of three essential oils on <i>Colletotrichum gloeosporioides</i> from passion fruit</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Objetivou-se avaliar a ação de diferentes concentrações de óleos essenciais de três plantas medicinais sobre o crescimento micelial, a produção e a germinação de conídios de Colletotrichum gloeosporioides (Penz.). Utilizou-se os óleos essenciais de Lippia sidoides Cham., Cymbopogon citratus (DC) Stapf.) e Ocimum gratissimum L. em cinco concentrações (0 µL mL-1, 1 µL mL-1, 3 µL mL-1, 5 µL mL-1 e 7 µL mL-1) com 4 repetições no delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5x3. Os óleos foram analisados por cromatografia gasosa acoplada com espectrometria de massas. Para todas as características verificou-se efeito significativo da interação "Óleo" versus "Concentração". O óleo essencial de C. citratus proporcionou a maior inibição do crescimento micelial em todas as concentrações testadas. Os outros óleos não se diferenciaram, exceto a partir da concentração de 5 µL mL-1, onde o óleo de L. sidoides foi superior ao óleo de O. gratissimum. Na produção e germinação de conídios, o óleo de C. citratus, foi superior aos óleos de L. sidoides e de O. gratissimum nas concentrações de 1 µL mL-1 e 3 µL mL-1, inibindo completamente a produção e germinação a partir da concentração de 3 µL mL-1. As concentrações influenciam em todas as variáveis, ajustando-se à equação do modelo linear. Observa-se o decréscimo nessas, à medida em que se aumentam as concentrações dos óleos testados. Os óleos essenciais testados possuem efeito fungitóxico e fungistático.<hr/>The objective of this study was to evaluate the action of different concentrations of essential oils of three medicinal plants on the mycelial growth, production and conidial germination of Colletotrichum gloeosporioides (Penz.). We used a completely randomized design, in a 5x3 factorial design, being five concentrations (0 µL mL-1, 1 µL mL-1, 3 µL mL-1, 5 µL mL-1 e 7 µL mL-1) x three oils from Lippia sidoides Cham., Cymbopogon citratus (DC) Stapf. and Ocimum gratissimum L., with four replications. The oils were analyzed by gas chromatography with mass spectrometry. There was a significant interaction of concentration versus species on all analyzed traits. The essential oil from C. citratus yielded the highest mycelial growth inhibition at all concentrations. The other oils were not differentiated, except at the concentration of 5µL mL-1, in which the oil of L. sidoides was more efficient that the oil of O. gratissimum. In conidial production and germination, the oil of C. citratus was superior to the oil of L. sidoides and O. gratissimum at the concentrations of 1 µL mL-1 and 3 µL mL-1, as it completely inhibited the production and germination of conidia at the concentrations of 3 µL mL-1 and above. The concentrations influenced all the variables, adjusting themselves to the linear model equation. We observed a decrease in the variables, as the concentrations of the oils tested are increased. The essential oils used have antifungal and fungicidal effect. <![CDATA[<b>Quality of leaves and essential oil yield of peppermint (<i>Mentha x piperita</i> L.) submitted to the drying process in fixed-bed dryer</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500005&lng=es&nrm=iso&tlng=es O uso de plantas medicinais e seus derivados para o tratamento de doenças é uma prática antiga e se percebe, atualmente, uma crescente procura por produtos naturais, incluindo medicamentos, produtos alimentícios, e cosméticos. Hortelã pimenta (Mentha x Piperita L), além de ser uma planta medicinal, pode ser utilizada para obtenção de aromatizantes, infusões, e temperos. O processo de secagem se faz necessário para aumentar o tempo de conservação e a vida útil do produto facilitando seu transporte, manuseio, e armazenamento. Para que os produtos derivados da hortelã pimenta tenham qualidade é necessário estudos sobre o processo de pré e de pós-colheita. Objetivou-se neste estudo identificar a temperatura de secagem, em duas velocidades de ar circulante, que minimize a degradação da cor das folhas e permita obter maior rendimento de óleo essencial. Folhas da hortelã foram colhidas manualmente no horário entre 7:15 e 8:00, e submetidas a secagem em duas velocidades do ar (0,3 e 0,5 m.s-1) e em cinco temperaturas (30, 40, 50, 60 e 70 °C). O material seco foi analisado quanto à cor utilizando-se colorímetro com escala do sistema CIELab baseado em coloração dentro dos padrões da Norma DIN 6174 (1979). A quantificação do óleo essencial foi realizada por hidrodestilação em aparelho Clevenger. Observou-se que temperaturas superiores a 50 °C reduzem o rendimento. A cor das folhas submetidas à secagem diferencia-se da cor das folhas frescas. De acordo com a Norma DIN 6174, a cor das folhas submetidas a secagem com temperatura até 40 °C são "Facilmente distinguíveis" e para as folhas submetidas à secagem a temperaturas superior a 50 °C, a diferenciação é "Muito grande". Conclui-se que para obter o máximo de rendimento do óleo essencial e o mínimo de degradação da cor, a secagem deve ser realizada a temperatura de até 50 ºC. A velocidade do ar de secagem, na faixa de 0,3 a 0,5 m.s-1, não afetou os parâmetros avaliados.<hr/>The use of medicinal plants and their derivatives for the treatment of diseases is an ancient practice. Currently, there is a growing demand for natural products, not only medicines, but also food and cosmetics. The peppermint (Mentha x piperita L.), in addition to being a medicinal plant, can be used for obtaining flavorings, spices and tea infusions. The drying process is necessary to increase the shelf life of the product and to facilitatg itr transport, handling and storage. For peppermint derivatives of sufficient quality, it is necessary studies on the pre- and post-harvest. The objective of this study is to identify the temperature and air velocity that minimizs the degradation of the color of the leaves with higher oil yield. PepperMint leaves were harvested manually from 7:15 to 8:00 a.m. and dried in trays in a completely randomized design in a 2 x 5 factorial design, being two air velocities (0.3 and 0.5 m.s-1) and five temperatures (30, 40, 50, 60 and 70 °C) with three replications. The dried material was analyzed for color using a colorimeter with the CIELab scale system based on a color within the DIN 6174 standards (1979). The quantification of the essential oil was performed by hydrodistillation in a Clevenger-type apparatus. The analyzes were performed in triplicate. Ws observed that the yield of essential oil of the dry leaves was highertwhan compared to the yield presented by the fresh leaves. This effect was attributed to the fact that the lower water content in the leaves enables the vapor stream generated in the extractor to promots a more effective drag of the volatile oilcompounds stored in the cells; however, a temperature exceeding 50 °C promotes a reduction in yield. The color of the leaves submitted to drying is different from the color of fresh leaves. According to the DIN 6174 standard, the color of the leaves subjected to drying at the temperature up to 40 °C is "easily distinguishable" and, for the leaves submitted to drying at temperatures higher than 50 °C, the differentiation is "too large". We conclude that to get the maximum yield of essential oil and minimal color degradation, drying should be carried out at a temperature of up to 50 °C. The rate of the drying processes in the rangeofrom 0.3 to 0.5 m.s-1 did not affect the parameters evaluated. <![CDATA[<b>Evaluation of the genotoxicity of <i>Ilex paraguariensis</i> (yerba mate) by micronucleus test</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500006&lng=es&nrm=iso&tlng=es A Ilex paraguariensis é espécie nativa da América do Sul. O consumo de erva mate tem sido associado ao aumento nas taxas de câncer oral, de orofaringe, esôfago e laringe. O objetivo deste estudo foi investigar o potencial genotóxico da exposição a dose única de Ilex paraguariensis através do teste do micronúcleo. Para este estudo, foram utilizados 32 ratos Wistar albinos machos e adultos, divididos em 4 grupos: A - Composto por 8 ratos que receberam infusão de chá preparado na concentração de 5% de erva mate (concentração usualmente encontrada no chá de consumo humano); B - Composto por 8 ratos que receberam chá preparado por imersão em água fria na concentração de 5% de erva mate; C - Composto por 8 ratos, os quais receberam ciclofosfamida em dose única subcutânea (50mg/kg) no primeiro dia do experimento (grupo controle positivo); D - Composto por 8 ratos, os quais receberam somente água (grupo controle negativo). Todos os animais receberam ração ad libitum. Os animais dos grupos A, B e D foram submetidos à eutanásia 48 horas após o início do experimento e os do grupo C, 24 horas após. Foi coletado material da medula óssea de cada rato após a eutanásia para realização do teste do micronúcleo em eritrócito policromático, para avaliação do grau de genotoxicidade. A mediana de micronúcleos para o grupo A (chá mate preparado com infusão) foi de 0,00, do grupo B (chá mate em imersão em água fria) foi de 0,00, do grupo C (ciclofosfamida - controle positivo) foi de 9,00, e no grupo D (controle negativo) foi de 0,00. Não se observou genotoxicidade da Ilex paraguariensis, em ambas as formas de preparo do chá, através do teste de micronúcleo, ao nível de significância de 5%.<hr/>The Ilex paraguariensis is a native species of South America. Yerba mate consumption has been associated with increased rates of oral, oropharynx, esophagus and larynx cancer. The aim of this study was to investigate the genotoxic potential of the exposure to a single dose of Ilex paraguariensis by the micronucleus test. For this study, 32 male, adult Wistar rats were used, divided into 4 groups: A - Consisting of 8 rats, which received an infusion of tea prepared at a concentration of 5% of mate (concentration usually found in human consumption of tea); B - Consisting of 8 rats, which received tea prepared immersed in cold water at a concentration of 5% of mate; C - Consisting of 8 rats, which received a single subcutaneous dose of cyclophosphamide (50mg/kg) on the first day of the experiment (positive control group); D - Consisting of 8 rats, which received only water (negative control group). All animals received food ad libitum. The animals in groups A, B and D were sacrificed 48 hours after the beginning of the experiment and group C, 24 hours after. Material from the bone marrow of each rat was collected after euthanasia to perform the micronucleus test in polychromatic erythrocyte to assess the degree of genotoxicity. The median of micronuclei for group A (mate tea prepared with infusion) was 0.00, for group B (mate tea immersed in cold water) was 0.00, for group C (cyclophosphamide - positive control) was 9.00 and for group D (negative control) was 0.00. No genotoxicity of Ilex paraguariensis was observed in both tea preparation methods by the micronucleus test at a significance level of 5%. <![CDATA[<b>Plant growth regulators on <i>in vitro</i> culture of <i>Mentha x piperita</i> L.</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500007&lng=es&nrm=iso&tlng=es A micropropagação é uma técnica muitas vezes indicada para a multiplicação em larga escala de plantas com propriedades medicinais. Dentre elas, destaca-se a hortelã-pimenta (Mentha x Piperita L.), cujo óleo essencial é utilizado no tratamento de transtornos digestivos e respiratórios. Para otimizar o protocolo de micropropagação dessa espécie são necessários estudos, principalmente quanto à suplementação do meio de cultura para garantir a produção massal in vitro e posterior extração do óleo essencial. Nesse contexto, objetivou-se avaliar o efeito de concentrações e combinações de reguladores de crescimento vegetal na morfogênese in vitro de hortelã-pimenta. Segmentos nodais provenientes de plântulas estabelecidas in vitro foram utilizados como fonte de explante e inoculados em meio de cultura MS suplementado com 0; 2,0 e 4,0 mg L-1 de BAP (6-benzilaminopurina), 0; 0,5 e 1,5 mg L-1 de ANA (ácido naftaleno-acético) e 0; 0,5 e 1,0 mg L-1 de GA3 (ácido giberélico). O delineamento experimental adotado foi inteiramente casualizado, com os tratamentos distribuídos em esquema fatorial 3x3x3 com oito repetições. Concluiu-se que o BAP favoreceu a sobrevivência de segmentos nodais de M. x Piperita inoculados in vitro e, quando combinado ao GA3, promoveu a brotação dos explantes. Essas características, no entanto, não foram estimuladas pela adição de ANA ao meio de cultura. Conclui-se que após a multiplicação dos brotos in vitro estes devem ser transferidos para meio sem reguladores para seu desenvolvimento. Apesar dos efeitos benéficos do BAP na organogênese de M. x Piperita, elevadas concentrações deste regulador de crescimento vegetal promoveram a formação de calos.<hr/>Micropropagation is a technique used for the large-scale production of medicinal plants. Among them, peppermint (Mentha x piperita L.) may be mentioned because of the pharmacological importance of its essential oil, which is used on the treatment of digestive and respiratory disorders. Studies are needed in order to optimize the micropropagation protocol of this species, especially concerning the culture medium, to ensure the in vitro mass clonal production and to enable the future extraction of the plant essential oil. Therefore, this work aimed to evaluate the effects of concentrations and combinations of different plant growth regulators on the in vitro morphogenesis of peppermint. Nodal segments from plantlets already established in vitro were used as explants and inoculated on MS medium supplemented with 0, 2.0 and 4.0 mg L-1 of BAP (6-benzylaminopurine), 0, 0.5 and 1.5 mg L-1 of NAA (naphthalene acetic acid) and 0; 0.5 and 1.0 mg L-1 of GA3 (gibberellic acid). The experiment was in a completely randomized design, set up as a 3x3x3 factorial design with eight replicates. We concluded that BAP increases the survival rate of in vitro inoculated nodal segments of M. x piperita. In addition, its combination with GA3 stimulates explants shooting. Those aspects, however, are not promoted by the addition of NAA into the culture medium. Also, the results indicate that, after in vitro multiplication, peppermint shoots must be transferred to another medium without plant growth regulators for shoot elongation. High concentrations of BAP promote calli induction, despite having beneficial effects on the organogenesis of M. piperita. <![CDATA[<b>Genetic dissimilarity in varieties of <i>Artemisia annua</i> L. based on agronomic, physiological and phytochemical characters</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500008&lng=es&nrm=iso&tlng=es O presente estudo objetivou estimar a variabilidade genética existente entre caracteres agronômicos, fisiológicos e fitoquímicos em variedades de A. annua. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado e os tratamentos foram as variedades Artemis, 2/39x5x3M, e 2/39x1V de A. annua, submetidas a avaliações agronômicas, fisiológicas e fitoquímicas. Para a realização das estimativas de distância genética foram geradas matrizes de dissimilaridade utilizando a distância Euclidiana e os métodos de agrupamento de Tocher e UPGMA. Além disso, avaliou-se a importância relativa dos caracteres para divergência genética pelo método de Singh. As análises foram realizadas pelo software Genes e os dendrogramas obtidos pelo NTSYS. A presença de variabilidade genética dentro das variedades permitiu a identificação de acessos dissimilares e com média elevada para as características estudadas. O número de ramificações, concentração intracelular de CO2, e o rendimento de óleo essencial foram os caracteres que mais contribuíram para a dissimilaridade genética de A. annua. Os acessos B24, C5 e C32 foram os mais promissores dentro das variedades e devem ser conservados para futuras hibridações, sendo que as hibridações mais promissoras na obtenção de populações segregantes desejadas são B24 x C5, B24 x C32 e C5 x C32.<hr/>This study aimed to estimate the genetic variability among agronomic, physiological, and phytochemical characters in varieties of A. annua. The experimental design was completely randomized and the treatments were the varieties Artemis, 2/39x5x3M and 2/39x1V of A. annua, subject to agronomic, physiological and phytochemical evaluations. To estimate the genetic distances, dissimilarity matrices were generated using the Euclidean distance and the Tocher and UPGMA grouping methods. Moreover, we evaluated the relative importance of the characters for genetic divergence through the method of Singh. The analyses were performed in the Genes software and the dendrograms were obtained from the NTSYS program. The presence of genetic variability within the varieties allowed the identification of dissimilar accessions with high average for all traits. The number of branches, intracellular concentration of CO2 and oil yield were the traits that contributed most to the genetic dissimilarity of A. annua. The accessions B24, C5 and C32 were the most promising within the populations and must be conserved for future crossings, and the most promising crosses to obtain the desired segregant populations were B24 x C5, B24 x C32 and C5 x C32. <![CDATA[<b>Essential oil composition and content of different accessions and cultivars of basil (<i>Ocimum basilicum</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500009&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo desse estudo foi avaliar o teor e a composição química dos óleos essenciais de quatro acessos silvestres de manjericão (Ocimum basilicum L.), provenientes de diferentes regiões geográficas, e duas cultivares comerciais cultivados sob as mesmas condições edafoclimáticas. As sementes dos acessos foram coletadas nos município de Gurupi-TO (GUR) e de Monte Alegre-GO (MAL, MVE e FPS) e as sementes da cultivar comercial manjericão roxo (MR) foram adquiridas no comércio de Gurupi e da cultivar Maria Bonita (MB) foram fornecidas pelo Horto de Plantas Medicinais da Universidade Federal de Lavras. O plantio foi realizado em vasos com capacidade de dez litros utilizando-se como substrato: solo de barranco e esterco bovino na proporção 2:1. O óleo essencial foi obtido por hidrodestilação em aparelho tipo Clevenger e a identificação e a porcentagem relativa dos compostos do óleo essencial foi realizada por Cromatografia à Gás acoplada a Detector de Espectrometria de Massas. Foram identificados trinta e nove substâncias nos óleos essenciais obtidos, abrangendo monoterpenos, sesquiterpenos e fenilpropanoides. Nas cultivares MB e MR o composto majoritário foi o linalol, enquanto nos acessos silvestres (MAL, GUR, FPS e MVE) o composto em maior quantidade foi o (E)-cinamato de metila. O maior teor de óleo essencial foi obtido na cultivar Maria Bonita (3,77%).<hr/>The objective of this study was to evaluate the essential oil chemical composition and content of four wild accessions of basil (Ocimum basilicum L.), from different geographical regions, and two commercial cultivars grown under the same edaphoclimatic conditions. The seeds of the accessions were collected in the municipality of Gurupi, state of Tocantins (GUR), and Monte Alegre, state ofGoiás (MAL, MVE and FPS), and the seeds of the commercial cultivar of purple basil (MR) were acquired in the Gurupi market and the seeds of the commercial cultivar Maria Bonita (MB) were provided by the Garden of Medicinal Plants of the Federal University of Lavras. The seeds were planted in pots with a capacity of ten liters using as substrate soil from earth works and cattle manure in the proportion of 2:1. The essential oil was obtained by hydrodistillation using a Clevenger-type apparatus, and the identification and the relative percentage of the compounds of the essential oil were performed by Gas Chromatography coupled to Mass Spectrometry Detector. Thirty-nine compounds were identified in the essential oils obtained, which were divided into monoterpenes, sesquiterpenes and phenylpropanoids. In the cultivars MB and MR, the major compound was linalool, and in the wild accessions (MAL, GUR, FPS and MVE) it was the (E)-methyl cinnamate. The highest content of essential oil was obtained from the cultivar Maria Bonita (3.77%). <![CDATA[<b>Antibacterial Activity of Essential Oils against Strains of <i>Streptococcus</i> and <i>Staphylococcus</i></b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este trabalho objetivou avaliar a ação antimicrobiana in vitro dos óleos essenciais de Ocimum basilicum (Manjericão Exótico), Thymus vulgaris (Tomilho Branco), e de Cinnamomum cassia (Canela da China) sobre cepas bacterianas de Streptococcus mutans (ATCC 25175) e Staphylococcus aureus (ATCC 25923). A atividade antibacteriana dos óleos essenciais foi determinada pela Concentração Inibitória Mínima (CIM) e a Concentração Bactericida Mínima (CBM) através da técnica de microdiluição e do esgotamento. Para a CIM, foram utilizadas placas de 96 poços e inseriu-se 100µL de caldo BHI, 100µL da diluição dos óleos essenciais no primeiro poço e 10µL da suspensão bacteriana (1,5x10(6) microrganismos/mL). Realizou-se a diluição seriada partindo-se da concentração inicial de 8% até 0,0625%. A CIM correspondeu à última diluição na qual não foi verificada a presença de bactérias. Para obter a CBM, realizou-se a semeadura em Ágar Miller-Hinton das diluições correspondentes a CIM, 2CIM e 4CIM. As placas foram incubadas a 37º C em estufa bacteriológica por 24 horas. Os testes foram realizados em triplicata tendo a clorexidina como controle positivo. Para S. aureus (ATCC 25923) a CIM e CBM dos óleos essenciais de C. cassia, O. basilicum e T. vulgaris foram 0,0625%, 4% e 0,0625%, respectivamente. Para S. mutans a CIM e a CBM dos óleos essenciais de C. cassia e T. vulgaris foram 0,125% e 0,25%, respectivamente. Já a CIM do O. basilicum foi 4% e não apresentou ação bactericida. Conclui-se que os óleos essenciais avaliados apresentaram ação antibacteriana frente a cepas de S. mutans e S. aureus, sendo que os menores valores de CIM e de CBM foram provenientes dos óleos de C. cassia e T. vulgaris.<hr/>The aim of this study is to evaluate the in vitro antimicrobial activity of essential oils of Ocimum basilicum (basil), Thymus vulgaris (thyme) and Cinnamomum cassia (Chinese cinnamon) against strains of Streptococcus mutans (ATCC 25175) and Staphylococcus aureus (ATCC 25923). The antibacterial activity of the essential oils was determined by Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC). The MIC was obtained by the microdilution technique using 96-well microplates, in which we inserted: 100µL of Brain Heart Infusion broth at double concentration, 100µL of the dilution of the essential oils and 10µL of bacterial suspension (1.5 x 10(6) organisms / mL). The products were diluted from the initial concentration of 8% up to 0.0625%. The MIC corresponded to the last dilution in which there was no presence of bacteria or turbidity in the culture medium. The MBC was obtained by seeding, in Mueller-Hinton agar, 10µL aliquots of dilutions corresponding to the MIC and the two immediately preceding ones (2MIC and 4MIC). The plates were incubated at 37°C in a bacteriological incubator for 24 hours. The tests were performed in triplicate, and 2% Chlorhexidine Digluconate was the control product. For S. aureus, the MIC and MBC of the essential oils of C. cassia, O. basilicum and T. vulgaris were 0.0625%, 0.0625% and 4%, respectively. For S. mutans, the MIC and MBC of the essential oils of C. cassia and T. vulgaris were 0.125% and 0.25%, respectively. The MIC of O. basilicum against S. mutans was 4% and the essential oil showed no bactericidal action. Chlorhexidine Digluconate presented antibacterial activity against all organisms. The evaluated essential oils presented antibacterial activity against the strains of S. mutans and S. aureus, and we highlight the essential oils from C. cassia and T. vulgaris with the lowest MIC and MBC. <![CDATA[<b>Evaluation of drying curves of <i>Mikania glomerata</i> Spreng. in a tray dryer</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Esse trabalho teve como objetivo avaliar diferentes modelos matemáticos para determinar a curva de secagem de guaco. Para a condução do experimento, foi utilizado um secador com ventilação forçada, com 4 bandejas, empregando gás liquefeito de petróleo como fonte de aquecimento. Foram realizados 6 tratamentos de secagem: com ar aquecido a 40, 50, 60, 70 e 80ºC, e com ar a temperatura ambiente. Para todos os tratamentos a velocidade do ar de secagem passando através da massa de plantas foi mantida em, aproximadamente, 0,5 m s-1. Para ajuste dos modelos matemáticos aos dados experimentais realizou-se análise de regressão não-linear pelo método Quasi-Newton empregando-se o programa computacional STATISTICA 6.0®, sendo os valores dos parâmetros dos modelos estimados em função da temperatura do ar de secagem. Apenas o modelo proposto por Midilli et al. apresentou ajuste satisfatório para descrever o processo de secagem de guaco, independentemente da temperatura do ar de secagem, enquanto o modelo da aproximação da difusão se adequou para a temperatura ambiente e com ar aquecido a 60ºC.<hr/>This work aimed to evaluate different mathematical models to determine the curve of the drying of Mikania glomerata Spreng. . For the conduction of the experiment, a drier with forced ventilation was used, with 4 trays, using liquefied petroleum gas as heating source. Six drying treatments were carried out, that is, with hot air at 40, 50, 60, 70 and 80ºC, as well as drying with air at room temperature. For all the treatments, the drying air speed, through the mass of plants, were kept at, approximately, 0.5 m s-1. For the adjustment of the mathematical models to the experimental data, nonlinear regression analysis was performed through the Quasi-Newton method, using the computational program STATISTICA 6.0®, and the values of the parameters of the models were estimated in function of the temperature of the drying air. But only the model considered by Midilli et al. presented satisfactory adjustment to describe the process of drying Mikania glomerata Spreng., regardless of the temperature of the drying air, while the model of diffusion approximation was suitable for room temperature and hot air at 60ºC. <![CDATA[<b>Vegetative development of noni (<i>Morinda citrifolia</i> L.) under different irrigation systems and water depths</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500012&lng=es&nrm=iso&tlng=es O noni é uma cultura de origem asiática que vem despertando interesse de agricultores brasileiros em virtude de suas propriedades fitoterápicas na medicina popular e de seu elevado valor comercial; contudo, são escassas as informações quanto ao manejo da cultura em geral e inexistentes estudos a respeito da irrigação da cultura no Brasil. Objetivou-se com este estudo definir, entre dois sistemas de irrigação e cinco laminas d´água, qual a melhor condição para o desenvolvimento vegetativo da cultura. O experimento foi realizado no período de maio de 2009 a março de 2010, em Trairi-CE. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos casualizados e dois sistemas de irrigação localizada (gotejamento e microaspersão) dispostos em faixas verticais. Dentro de cada faixa foram distribuídos os blocos com as parcelas dos cincos níveis de irrigação correspondentes à aplicação de frações da evapotranspiração de referência FAO (ETo) de 40%, 60%, 80% 100% e 120%. Para o sistema de irrigação por microaspersão as lâminas correspondentes foram: 109,3 mm, 135,8 mm, 187,9 mm, 227,8 mm e 297,7 mm e para sistema de irrigação por gotejamento: 83,4 mm, 1237 mm, 166,5 mm, 204,7 mm e 254,4 mm, respectivamente. Foram utilizadas cinco repetições. O desenvolvimento vegetativo de plantas de noni foi influenciado tanto pelos sistemas de irrigação, quanto pelas lâminas d´água aplicadas. A lâmina de irrigação equivalente a 227,8 mm, correspondente a 100% da ETo, na irrigação por microaspersão, proporcionou maiores ganhos de diâmetro do coleto, altura da planta, e diâmetro de copa.<hr/>Noni is a crop of Asian origin that has piqued the interest of Brazilian farmers because of its properties in herbal folk medicine and its high commercial value. However, there is little information about the crop management in general, and particularly on the irrigation of the crop in Brazil. The objective of this study was to define what localized irrigation system (drip or micro sprinklers) and water depth that provide the best vegetative growth of noni plants. The experiment was conducted from May 2009 to March 2010 in the city of Trairi, Brazil. We used a split block experimental design, with two irrigation systems (drip and micro sprinklers) arranged in vertical lines. Within each line, five irrigation levels, corresponding to the application of fractions of the reference evapotranspiration (ETo) 40% 60% 80% 100% and 120%, were distributed in five blocks. For the micro sprinkler irrigation system, the corresponding slides were: 109.3 mm, 135.8 mm, 187.9 mm, 227.8 mm and 297.7 mm, respectively, and for the drip irrigation system, they were: 83.4 mm, 123.7 mm, 166.5 mm, 204.7 mm and 254.4 mm, respectively. The noni vegetative growth was influenced both by the irrigation systems and the depths of irrigation applied. The application of irrigation depths equivalent to 227.8 mm, which corresponds to 100% of ETo with the use of micro sprinklers, provided the largest gains in stem diameter, plant height and canopy diameter. <![CDATA[<b>Influence of poultry litter and plant density on the production and chemical composition of the essential oil of <i>Schinus terebinthifolius</i> Raddi fruits</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500013&lng=es&nrm=iso&tlng=es The aim of this study was to evaluate the production and chemical composition of the essential oil of Brazilian pepper fruits grown in single and double rows using different doses of semi decomposed poultry litter in two evaluation times. The experiment was carried out at the Federal University of Grande Dourados, in the city of Dourados, state o- Mato Grosso do Sul, Brazil, from October 2009 to November 2010. Brazilian pepper plants were grown in single and double rows in soil with incorporated poultry litter at the doses of 0, 5, 10, 15 and 20 t ha-1. Treatments were arranged as a 2 x 5 factorial experiment in a randomized block design with four replications. Fruits were harvested 180 and 390 days after transplant (DAT). There was a significant interaction for fresh weight of fruits and weight of 50 fruits, being the values higher at 180 DAT in the double rows with increasing poultry litter doses. Fruits harvested 390 DAT showed higher diameter compared with those harvested 180 DAT. The number of fruits per bunch was significantly influenced by the doses of poultry litter, presenting a linear increase with increasing doses. The essential oil of the Brazilian pepper fruits obtained by hydrodistillation and analyzed by Gas chromatography - mass spectrometry exhibited predominance of monoterpenes, highlighting α-pinene (20.14%) as the major constituent. The chemical composition of the essential oil was not influenced by the number of plant rows in the plot or by the doses of poultry litter in any evaluation time. Therefore, the cultivation of Brazilian pepper plants is recommended in double rows, with 13.59 t ha-1 of incorporated poultry litter in the soi, and with harvest of 180 DAT for higher fruit production.<hr/>O objetivo deste estudo foi avaliar a produção e composição química do óleo essencial de frutos de pimenta-rosa cultivados em fileira simples e dupla com diferentes doses de cama-de-frango semidecomposta em duas épocas de avaliação. O experimento foi realizado na Universidade Federal da Grande Dourados, em Dourados/MS, de outubro de 2009 a novembro de 2010. Plantas de pimenta-rosa foram cultivadas em fileira simples e dupla, em solo com cama-de-frango incorporada nas doses de 0, 5, 10, 15 e 20 t ha-1. Os tratamentos foram arranjados em fatorial 2 x 5, em delineamento de blocos ao acaso com quatro repetições. Os frutos foram colhidos aos 180 e 390 dias após o transplante (DAT). Houve interação significativa para peso fresco de frutos e peso de 50 frutos, sendo os valores maiores aos 180 DAT nas plantas cultivadas em fileira dupla, relacionado com o aumento das doses de cama-de-frango. Os frutos colhidos aos 390 DAT apresentaram maior diâmetro comparado com aqueles coletados aos 180 DAT. O número de frutos por cacho foi influenciado significativamente pelas doses de cama-de-frango, tendo aumento linear em função do aumento das doses. O óleo essencial dos frutos de pimenta-rosa obtido por hidrodestilação e analisado por cromatografia gasosa-espectrometria de massas exibiu predominância de monoterpenos, apresentando como principal constituinte o α-pineno (20,14%). A composição química do óleo essencial não foi influenciada pelo número de fileiras de plantas na parcela, nem pelas doses de cama-de-frango, em nenhuma das épocas de avaliação. Portanto, para maior produção de frutos recomenda-se o cultivo de plantas de pimenta-rosa em fileira dupla e 13.59 t ha-1 de cama-de-frango incorporada ao solo com colheita aos 180 DAT. <![CDATA[<b>Medicinal plants used in the Community Santo Antônio, city of Currais, Southern Piauí, Brazil</b>: <b>an ethnobotanical approach</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500014&lng=es&nrm=iso&tlng=es O trabalho objetivou a realização de inventário sobre as plantas medicinais utilizadas pelos membros da Comunidade Rural de Santo Antônio, Currais, Piauí, e dessa forma analisar o valor de uso e a riqueza de espécies conhecidas. Foram mencionadas 121 espécies pelos 32 entrevistados. As famílias mais representativas foram Fabaceae, Arecaceae e Anacardiaceae. A espécie com maior valor de uso foi a imburana [Amburana cearensis (Allemao) A. C. Sm]. Não houve diferenças significativas quanto ao conhecimento entre gêneros, assim como a renda e escolaridade. No entanto, a idade influenciou significativamente no conhecimento sobre plantas úteis. A riqueza da flora piauiense, marcada por apresentar áreas de transição entre caatinga e cerrado na região sul, oferece uma oportunidade ímpar para o desenvolvimento de pesquisas abrangendo o escopo da biodiversidade vegetal e do conhecimento tradicional associado.<hr/>The study aimed toflist the medicinal plants used by members of the Rural Community of Santo Antonio, in the city of Currais, state of Piauí, Brazil, in order to assess the value of use and richness of the species known locally. Approximately 121 species were mentioned by 32 respondents. The most representative families were Fabaceae, Arecaceae and Anacardiaceae. The species with the highest use wa:[Amburana cearensis (Allemão) A. C. S]. There were no significant differences between genders in terms of knowledge, as well as income and education. However, the age significantly influenced knowledge about useful plants. The richness of the Piauí flora, marked by presenting areas of transition between the Brazilian Caatinga and Cerrado in the south, offers a unique opportunity for the development of research covering the scope of plant biodiversity and associated traditional knowledge. <![CDATA[<b>Medicinal plants as a therapeutic option in the community Montes Claros, Minas Gerais, Brazil</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este trabalho objetivou identificar a importância de plantas medicinais como primeira linha de ação para enfermidades em população residente no território da Estratégia Saúde da Família (ESF) de Montes Claros/MG, Brasil. A pesquisa foi transversal e descritiva, realizada em 2010, sendo a coleta de dados obtida por questionário semi-estruturado. O cálculo amostral do cenário do estudo embasou-se no número de famílias da ESF. O tratamento estatístico considerou o nível de significância p<0,05. Para cada família (N=253) foi entrevistada uma pessoa. Dos entrevistados, 75,5 % utilizam plantas medicinais; sem associação com renda, cor de pele, escolaridade e sexo (p&gt;0,05). Quase a metade dos entrevistados (45,1 %) informou que utiliza mais de uma planta por vez. No caso de doença, após consulta e prescrição médica, uma parcela importante dos usuários de plantas (48,7 %) usa apenas o medicamento alopático. Concluiu-se que a utilização de plantas medicinais como recurso terapêutico independe de escolaridade e renda familiar, sugerindo incorporação cultural da prática integrativa na comunidade nortemineira estudada.<hr/>This study aimed to identify the importance of medicinal plants as a first line of action when treating diseases in populations residing in the territory of the Family Health Strategy (FHS) in Montes Claros,/state of Minas Gerais, Brazil.tThis is a cross-sectional descriptive research. Data collection took place by means of a semi-structured questionnaire in 2010. The sample size calculation was based on the number of families in the FHS study setting. For statistical analysis, the significance level considered was p <0.05. One personofrom each family (253) was interviewed. Of the respondents, regardless of income, skin color, education and sex, 75.5 % stated they use medicinal plants (p&gt; 0.05). Almost half of respondents (45.1 %) reported the use of more than one plant at a time. In the event of illness, 42.3 % reported to use medicinal plants and visit the doctor. In case of illness, after consultation and prescription, a significant portion of the plant users (48.7 %) uses only allopathic medicine.sWe concluded that the use of medicinal plants as a therapeutic resource is independent of education and income, which suggestg cultural incorporation of the integrative practice in the community studied. <![CDATA[<b>Drying kinetics of <i>Cordia verbenacea</i> DC. leaves</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500016&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo do presente trabalho foi avaliar a cinética de secagem das folhas de erva baleeira (Cordia verbenacea DC.) bem como ajustar diferentes modelos matemáticos aos valores experimentais de razão de umidade. As folhas de erva baleeira foram colhidas com teor de água inicial de 75% b.u., sendo submetidas à secagem sob condições controladas de temperatura (40, 50, 60 e 70°C), até o teor de água aproximado de 10% b.u.. Aos dados experimentais foram ajustados oito modelos matemáticos citados na literatura específica e utilizados para a representação do processo de secagem de produtos agrícolas. Com base nos resultados obtidos pôde-se concluir que o modelo de Midilli é o que melhor representa a cinética de secagem das folhas de erva baleeira. O aumento da temperatura do ar de secagem promoveu maior taxa de remoção de água do produto. O coeficiente de difusão efetivo aumenta com a elevação da temperatura, sendo que sua relação com a temperatura de secagem pode ser descrita pela equação de Arrhenius. A energia de ativação para a difusão líquida durante a secagem das folhas de erva baleeira foi de 62,89 kJ mol-1 .<hr/>The objective of the present work was to evaluate the drying kinetics of Cordia verbanacea DC. leaves, as well to fit different mathematical models to the experimental data of the moisture ratio. The Cordia verbanacea Dc. leaves wers harvested with initial moisture content of approximately 75% w.b. and submitted to the drying process under controlled conditions of temperature (40, 50 60 and 70ºC), until the approximate moisture content of 10% w.b. Eight mathematical models mentioned or the specific literature were fitted to the experimental data and used to predict the drying process of the agricultural products. Based on the results obtained,swe have concluded that the Midilli model was the one that best represents the drying kinetics of Cordia verbanacea leaves. The temperature increase of the drying air promotes higher removal rate of water from the product. The effective diffusion coefficient increases with temperature elevation,tand its relationship with the drying temperature can be described through the Arrhenius equation, which presents activation energy of 62.89 kJ mol-1 for the liquid diffusion during the drying of the Cordia verbanacea DC. leaves. <![CDATA[<b><i>In vitro</i> establishment and acclimatization of <i>Lippia alba</i> (Mill.) N. E. Brown</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500017&lng=es&nrm=iso&tlng=es O presente trabalho teve por objetivo estabelecer in vitro a espécie Lippia alba (Mill.) N. E. Brown e promover a aclimatização de mudas dessa espécie. Para isso, foi testada a influência de diferentes concentrações e tempos de imersão em hipoclorito de sódio na assepsia dos explantes. Segmentos nodais foram imersos em hipoclorito de sódio nas concentrações 0,4; 0,6; 0,8 e 1,0 % e nos tempos 8, 12 e 16 minutos. Após 30 dias avaliou-se a contaminação bacteriana (%), número de brotos, número de folhas, e a taxa de sobrevivência (%). A concentração de 1% de hipoclorito de sódio foi a mais eficiente no controle da contaminação. Ápices caulinares de L. alba foram estabelecidos in vitro em meio MS suplementado com diferentes doses de BAP (0; 0,5; 1,0; 1,5 mg L-1). Após 140 dias avaliou-se a contaminação (%), a taxa de sobrevivência (%), a oxidação (%) e o número de brotos. Os melhores resultados foram obtidos para a dose 1,5 mg L-1 deste regulador. Para a aclimatização foram testados quatro tipos de substratos: pó de coco + calcário (1 g L-1), Plantmax® + calcário (1 g L-1), vermiculita + calcário (1 g L-1) e pó de coco + Plantmax® + vermiculita (1:1:1) + calcário (1 g L-1). Avaliou-se a taxa de sobrevivência (%), comprimento da parte aérea (cm), comprimento da raiz (cm), massa fresca da parte aérea e da raiz (g), e a massa seca da parte aérea e da raiz (g). Os melhores resultados foram obtidos quando com o substrato comercial Plantmax®.<hr/>The present study aimed to establish the species Lippia alba (Mill.) N. E. Brown in vitro and promote the acclimatization of the seedlings of this species. Therefore, we tested the effect of different concentrations and immersiog times in sodium hypochloritetfor the disinfection of explants. Nodal segments were immersed in sodium hypochlorite at the different concentrations of ,.4; ,.6; ,.8 and ,.0% during the different times of 8, 12 and 16 minutes. After 30 days, bacterial contamination (%), number of shoots, number of leaves and survival rate (%) were evaluated. The 1% concentration of sodium hypochlorite was more effective in controlling contamination. Shoot apices of L. alba were established in vitro on MS medium supplemented with different concentrations of BAP (;, ,.5; ,.0; ,.5 mg L-1). After 140 days, we evaluated the contamination (%), survival rate (%), oxidation (%) and number of shoots. The best results were obtained when we used the dose of ,.5 mg L-1 of this regulator. For acclimatization, we tested four types of substrates: coconut powder + lime (1 g L-1), Plantmax® + lime (1 g L-1), vermiculite + lime (1 g L-1) and coconut powder + Plantmax® + vermiculite (1:1:1) + lime (1 g L-1). We evaluated the survival rate (%), shoot length (cm), root length (cm), fresh weight of shoot and root (g) and dry weight of shoot and root (g). The best results were obtained when using the substrate Plantmax®. <![CDATA[<b>Ethnobotany survey of medicinal trees of the José Milanese Municipal Ecological Park, city of Criciúma, state of Santa Catarina - Brazil</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500018&lng=es&nrm=iso&tlng=es O presente estudo foi realizado no Parque Ecológico Municipal José Milanese (PEMJM), localizado no Bairro Mina União, no Município de Criciúma, Santa Catarina - Brasil, tendo como objetivo realizar levantamento etnobotânico no PEMJM sobre as 31 árvores medicinais descritas por Figueiró-Leandro & Citadini-Zanette (2008), junto aos moradores do entorno do referido parque, detentores do conhecimento com plantas medicinais. Os dados foram coletados no período de fevereiro a abril de 2008 por meio de entrevistas semiestruturadas realizadas nas residências dos informantes. Das 31 árvores medicinais presentes no PEMJM, 14 foram citadas pelos entrevistados, atribuindo a elas, 42 indicações terapêuticas. Os farmacógenos mais utilizados foram: folhas (76,25%) e cascas (12,5%). As formas mais expressivas de preparo foram: o decocto (36,25%), e o infuso (28,75%). Em relação às indicações terapêuticas destacaram-se três espécies: Casearia sylvestris Sw. (guaçatonga) e Jacaranda puberula Cham. (carobinha), com nove indicações cada uma, e Zollernia ilicifolia (Brongn.) Vogel (carapicica-de-folha-lisa), com oito indicações. Muitas das indicações terapêuticas relatadas neste estudo não constam na literatura consultada por Figueiró-Leandro & Citadini-Zanette (2008) evidenciando a necessidade de mais pesquisas sobre essas plantas e a importância do registro das informações populares.<hr/>This study was carried out at the José Milanese Municipal Ecological Park (PEMJM), located in Mina União, municipality of Criciúma, state of Santa Catarina - Brazil, aiming to do an ethnobotanical survey of the 31 medicinal trees described by Figueiró-Leandro & Citadini-Zanette (2008) in the PEMJM together with the surrounding residents of that park, who possess knowledge of medicinal plants. The data were collected from February to April 2008 through semi-structured interviews, which were held in the houses of the respondents. From 31 medicinal trees present in the Park, 14 were mentioned by the respondents, giving to such trees 42 therapeutic indications. The most used pharmacogens were the leaves (76.25%) and barks (12.5%), and among the ways of preparation the most revealing ones were in the form of decoction (36.25%) and infusion (28.75%). In relation to therapeutic indications, three tree species were mentioned: Casearia sylvestris Sw. and Jacaranda puberula Cham. with nine indications, and Zollernia ilicifolia (Brongn.) Vogel with eight indications. Many of the therapeutic indications reported in this study are not in the literature verified by Figueiró-Leandro & Citadini-Zanette (2008), which shows the necessity of carrying out more research studies on such plants and the importance of registering popular information. <![CDATA[<b><i>In vitro</i> cultivation of <i>Brosimum gaudichaudii</i> Tréc. (Moraceae)</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500019&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo desta pesquisa foi avaliar o potencial organogenético de entrenós, discos foliares, e raízes de Brosimum gaudichaudii utilizando 12 diferentes combinações dos fitorreguladores 6-benzilaminopurina e ácido naftaleno acético, em meio MS (diluído à metade), sólido (6,5 g de ágar), e com 20 g.L-1 de sacarose. Independentemente das combinações hormonais testadas verificou-se a formação de calos friáveis (2 a 20 mm de diâmetro) em 90% dos entrenós usados como explantes. No entanto, os tratamentos testados não foram capazes induzir calos ou gemas em raízes e em discos foliares. O estudo anatômico revelou a formação de meristemóides nas regiões mais externa e mais interna dos calos. Os resultados obtidos poderão servir de base para novos testes de indução de calos na espécie.<hr/>The objective of this research was to evaluate the organogenic potential of internodes, leaf discs and roots of Brosimum gaudichaudii using 12 different combinations of the plant growth regulators 6-benzylaminopurine and naphthalene acetic acid in MS medium (half strength), solid medium (6.5 g agar) and sucrose medium (20 g.L-1). Regardless the hormonal combination tested, we observed the formation of friable calluses (2 - 20 mm wide) in 90% of the internode explants. However, the treatments were not able to induce callus or buds on roots and leaf discs. The anatomical analysis revealed meristemoid formation in the outer and inner regions of the calluses. The results may serve as the basis for further testing of callus induction in this species. <![CDATA[<b>Behavioral and physiological health of lima bean seeds subjected to aqueous extract of medicinal plants</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722014000500020&lng=es&nrm=iso&tlng=es O objetivo do presente estudo foi avaliar a bioatividade de extratos aquosos de plantas medicinais em sementes de Phaseolus lunatus L. (feijão-fava) via comportamento fisiológico e fitossanitário. Foram utilizadas sementes de feijão-fava da variedade Anduzinha tratadas com seis extratos aquosos de plantas medicinais a 5% (Ocimun gratissimum, Plectranthus neachilus, Vernonia condensata, Cymbopogom citratus, Equisetum sp., e Piper aduncum L.), juntamente com a testemunha (água destilada). A bioatividade foi determinada pelo comportamento fisiológico e sanitário avaliados por meio dos testes de germinação, primeira contagem de germinação, índice de velocidade de germinação, comprimento de raiz na primeira e última contagem, e teste de sanidade. Realizou-se a análise de variância e teste Tukey a 5% de probabilidade. O extrato aquoso de cavalinha (Equisetum sp.) promoveu a melhor qualidade fisiológica das sementes de feijão-fava. Houve maior incidência de fungos nas sementes de feijão-fava que receberam o extrato de boldinho (Plectranthus neachilus).<hr/>The aim of this study was to evaluate the bioactivitt of medicinal lants aqueous extracts in Phaseolus lunatus L. (lima bean) s via through physiological and behavioral health. We the llima bean seeds of the variety Anduzinha ins of medicinal lants aqueous extracs ato 5% (Ocimun gratissimum, Plectranthus neachilus, Vernonia condensata, Cymbopogom citratus, Equisetum sp. and Piper aduncum L.) together with the control (distilled water). The bioactivity was determined by physiological and sanitary qutyies reviews through germination, first counting of germination, speed of germination, root length in the first and last counting, and sanity check. We carried out the analysis of variance and the Tukey test at 5% probability. The aqueous extract of Equisetum sp. promoted beseed physiological quality of the lima bean seed. There was a higher incidence of fungs of lima bean sract that received the extract of Plectranthus neacilus).