Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Zootecnia]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1516-359820100001&lang=en vol. 39 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<B>Lysine levels, based on the ideal protein concept, in diets for Nile tilapia fingerlings</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliaram-se os efeitos dos níveis de lisina digestível da ração, com base no conceito de proteína ideal, no desempenho de alevinos de de tilápia-do-nilo (Oreochromis niloticus). Utilizaram-se 432 alevinos revertidos, linhagem tailandesa, com peso inicial de 1,12 ± 0,02 g, em delineamento inteiramente ao acaso, composto de 6 dietas, 6 repetições e 12 peixes por unidade experimental. Como tratamentos, avaliaram-se uma dieta basal com 29,12% de proteína bruta e 3.000 kcal de energia digestível/kg, suplementada com aminoácidos sintéticos, resultando em dietas com 0,95; 1,10; 1,25; 1,40; 1,55 e 1,70% de lisina digestível e relações mínimas entre metionina + cistina, treonina, triptofano, isoleucina e arginina com a lisina (66, 77, 23, 64 e 85%, respectivamente), com base em valores digestíveis. Os peixes foram mantidos em aquários de 130 litros, dotados de abastecimento de água, temperatura controlada e aeração individual, e alimentados à vontade em seis refeições diárias durante 30 dias. Avaliaram-se os parâmetros de desempenho, a composição corporal, a deposição de proteína e gordura corporais e a eficiência de retenção de nitrogênio dos peixes. A elevação do teor de lisina digestível na ração não influenciou a taxa de sobrevivência e o teor de gordura corporal dos peixes, mas melhorou de forma linear todos os demais parâmetros avaliados, com exceção da eficiência de utilização de lisina e a umidade corporal, que pioraram de forma quadrática e linear, respectivamente. O nível de 1,80% de lisina total (0,600% Mcal de ED) e o de 1,70% de lisina digestível (0,567% Mcal de ED) proporcionam os melhores resultados de desempenho e características de carcaça de alevinos de tilápia-do-nilo quando se utiliza o conceito de proteína ideal na formulação das rações experimentais.<hr/>The effects of the digestible lysine level were assessed in feeds for Nile tilapia fingerlings (Oreochromis niloticus), based on the ideal protein concept. Four hundred and thirty two reverted fingerlings were used, average weight 1.12 ± 0.02 g, in a randomized complete design, consisting of 6 feeds, six replications and twelve fish per experimental unit. The diets consisted of a basal diet with 29.12% crude protein and 3,000 kcal/kg digestible energy, supplemented with synthetic amino acids, resulting in six diets with 0.95; 1.10; 1.25; 1.40; 1.55 and 1.70% digestible lysine and minimum ratios between methionine plus cystine, threonine, thryptophan, isoleucine, arginine with the lysine (66, 77, 23, 64 and 85%, respectively), based on digestible values. The fish were maintained in 130 liter aquaria equipped with individual water and controlled temperature and aeration. The fish were fed to apparent satiation, six times a day, for 30 days. Growth performance, body composition, body protein and fat deposition and nitrogen retention efficiency of the fish were evaluated. The increase in the dietary digestible lysine did not affect the survival rate and body fat level of the fishes. However, there was linear improvement in all the other parameters assessed, except lysine use efficiency and the body humidity, that showed quadratic and lineardecline, respectively. The levels of 1.80 (0.600% Mcal of DE) total lysine and 1.70% (0.567% Mcal of DE) digestible lysine, respectively, result in the best performance and carcass characteristics of Nile tilapia fingerlings, when the ideal protein concept is used to formulate the experimental diets. <![CDATA[<B>Influence of supplying bullfrog tadpoles with feed containing 28% crude protein on performance and enzymatic activities</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was evaluate the influence of feeding bullfrog tadpoles on commercial feed containing 28% crude protein (CP), on their digestive enzyme performance and activities. The experiment lasted 60 days, at the density of one tadpole/L in boxes containing 30 L water. A hundred and twenty tadpoles at the 25 Gosner stage averaging weight and length was 0.046 g and 6.22 mm, respectively, were used. Survival rate, length, final weight, weight gain, feed consumption, apparent food conversion, specific growth rate and activities of chime, amylase, lipase and trypisin were the parameters evaluated, biweekly, in five biometries. Quadratic effect was observed for the length and the weight. There was larger growth of the tadpoles from the 15th to the 45th day (19.82 mm). On the 15th day, the tadpoles presented the largest specific growth rate (16.93%/day), and the largest weight gain (5.460 g), feed intake (14.099 g) and the best apparent food conversion (2.46) was from the 45th to the 60th day. The specific activity of amylase was 205 times greater at 60 days when compared to the beginning of the experiment. The results demonstrated that, for the three enzymes studied, the action capacity over the tadpole chime increased significantly after the 30th experimental day. Moreover, they suggested a greater capacity of tadpoles to digest carbohydrates in detriment to proteins, and this fact was accentuated in the initial phase of the exogenous feeding of this amphibian. The commercial feed with 28% CP provide good performance in the bullfrog tadpoles, indicating the juvenile formation within commercial bullfrog farming standards.<hr/>Objetivou-se com este trabalho avaliar a influência da alimentação de girinos de rã-touro com ração comercial contendo 28% de proteína bruta (PB) no desempenho e nas atividades de enzimas digestivas desses animais. Utilizaram-se 120 girinos no estágio 25 de Gosner com 0,046 g e 6,22 mm, respectivamente, mantidos em quatro caixas contendo 30 L de água, na densidade de 1 girino/L. O experimento teve duração de 60 dias e quinzenalmente foram avaliadas as seguintes características de desempenho: taxa de sobrevivência, comprimento, peso final, ganho de peso, consumo de ração, conversão alimentar aparente, taxa de crescimento específico e as atividades no quimo das enzimas amilase, lipase e tripsina. A alimentação teve efeito quadrático sobre o comprimento e o peso final. O crescimento dos girinos foi maior do 15º ao 45º dia (19,82 mm). No 15º dia, os girinos apresentaram a maior taxa de crescimento específico (16,93%/dia), de modo que o maior ganho de peso (5,460 g), o consumo de ração (14,099 g) e a melhor conversão alimentar aparente (2,46) ocorreram do 45º ao 60º dia. A atividade específica da amilase foi 205 vezes maior aos 60 dias em comparação ao início do experimento. Os resultados indicam que, para as três enzimas em estudo, a capacidade de ação sobre o quimo dos girinos aumenta significativamente após o 3º dia experimental e que a capacidade dos girinos em digerir alimentos à base de carboidratos é superior à de digerir proteínas, fato que se acentua na fase inicial da alimentação exógena. A ração comercial com 28% de PB proporciona bom desempenho aos girinos de rã-touro, possibilitando a formação de imagos dentro dos padrões dos ranários comerciais, um indicativo provisório para alteração de manejo visando à redução de custos operacionais. <![CDATA[<B>Ruminal degradation and intake prediction of the dwarf elephant grass genotypes</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Os objetivos neste estudo foram avaliar a degradação ruminal in situ da matéria seca (MS) e da fibra em detergente neutro (FDN) e estimar o consumo de matéria seca de genótipos de capim-elefante anão em diferentes intervalos de corte. Os tempos de incubação no ambiente ruminal foram 0, 3, 6, 12, 24, 36, 48, 72, 96 e 144 horas. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados com três repetições (animais), dois genótipos de capim-elefante anão (CNPGL 94-34-3, CNPGL 92-198-7) e a cultivar Mott, avaliados em intervalos de corte de 14, 28, 42, 56, 70 e 84 dias, em esquema em parcelas subdivididas. Os parâmetros de degradação da MS e FDN e suas degradabilidades potencial e efetiva não apresentaram grande variação entre a cultivar Mott e os genótipos CNPGL 94-34-3 e CNPGL 92-198-7, mas reduziram substancialmente com o aumento da maturidade da planta em todos os genótipos. As estimativas de consumo geradas por duas equações são adequadas a esses alimentos.<hr/>The objectives of this study were to assess the in situ rumen degradation of dry matter (DM) and neutral detergent fiber (NDF) and the estimated DM intake of dwarf elephant grass genotypes in different cutting intervals. The incubation periods in the rumen environment were 0, 3, 6, 12, 24, 36, 48, 72, 96 and 144 hours. A randomized block design was used with three replications (animals), two dwarf elephant grass genotypes (CNPGL 94-34-3 and CNPGL 92-198-7) and the cv. Mott, with cutting intervals of 14, 28, 42, 56, 70 and 84 days, in a split plot design. The parameters of DM and NDF degradation, and its potential and effective degradabilities did not vary greatly for cv. Mott and the CNPGL 94-34-3 and CNPGL 92-198-7 genotypes, but they decreased substantially with increased plant maturity for all the genotypes. Intake estimates generated by two equations are considered valid for these feeds. <![CDATA[<B>Chemical and microbiological characteristics of sugar cane silages treated with microbial inoculants</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of this research was to evaluate the effect of microbial additives containing heterofermentative or homofermentative bacteria on the chemical and microbiological characteristics of sugar cane (Saccharum spp) silages. Sugar cane was inoculated with Lactobacillus plantarum, L. paracasei, L. brevis or L. buchneri previously isolated from sugar cane silages or commercial inoculants containing L. buchneri or L. plantarum. Silages were produced in laboratory silos (10 × 60 cm PVC tubes) and evaluated 90 days after ensiling. A randomized complete design was used with eight treatments (seven inoculants and control - without inoculant) and three replications. The inoculation with bacteria affected lactic acid bacteria, yeast populations, volatile fatty acids and ethanol contents in the silages. Inoculation with different strains of the same species of bacteria result in silages with different chemical and microbiological characteristics. Two of the L. buchneri strains show the best results in relation to silage quality.<hr/>Objetivou-se avaliar o efeito de aditivos microbianos contendo bactérias heterofermentativas ou homofermentativas sobre as características químicas e microbiológicas de silagens de cana-de-açúcar (Saccharum spp.). A cana-de-açúcar foi inoculada com Lactobacillus plantarum, L. paracasei, L. brevis ou L. buchneri, previamente isolados de silagens de cana-de-açúcar, ou inoculantes comerciais contendo L. buchneri ou L. plantarum. As silagens foram produzidas em silos laboratoriais (tubos de PVC - 10 × 60 cm) e avaliadas 90 dias após a ensilagem. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado com oito tratamentos (sete inoculantes e um controle, sem inoculante) e três repetições. A inoculação influenciou as populações de bactérias ácido-láticas e leveduras e também as concentrações de ácidos graxos voláteis, ácido lático e etanol nas silagens. A inoculação com cepas diferentes da mesma espécie de bactéria resulta em silagens com características químicas e microbiológicas diferentes. Duas cepas de L. buchneri promovem melhores resultados de qualidade das silagens. <![CDATA[<B>Performance and feed conversion of beef cattle steers on Tanzania guineagrass under two grazing intensities and rotational stocking</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en O experimento foi realizado para avaliar o valor nutritivo da forragem, o desempenho e a conversão alimentar de novilhos em pastos de Panicum maximum Jacq. cv. Tanzânia submetidos a duas intensidades de pastejo rotativo (resíduos de 25 e 50 cm), associadas a intervalo de pastejo correspondente ao tempo necessário para que o dossel forrageiro interceptasse 95% da luz incidente durante a rebrotação. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos completos casualizados, com duas repetições. Foram avaliados a altura do dossel pré-pastejo, os intervalos de pastejo, o ganho de peso individual, a conversão alimentar, a taxa de lotação e o ganho de peso por unidade de área. Pastos manejados com o resíduo 50 cm apresentaram maior número de ciclos de pastejo em relação àqueles manejados com resíduo de 25 cm. O maior ganho de peso médio diário foi registrado nos pastos manejados com 50 cm de resíduo (801 g/dia) em relação àqueles manejados com de 25 cm de resíduo (664 g/dia). Em contrapartida, a taxa de lotação foi mais alta nos pastos manejados com o resíduo 25 cm, fazendo com que os ganhos de peso por unidade de área fossem 601 e 559 kg/ha para os resíduos de 25 e 50 cm, respectivamente. O manejo do pasto visando altura de resíduo de 25 cm proporciona maiores ganhos de peso por unidade de área e maior uniformidade de produção e o resíduo de 50 cm promove maior ganho individual e maior número de ciclos de pastejo.<hr/>The objective of this experiment was to evaluate the nutritive value, animal performance and feed conversion of beef cattle steers grazing Panicum maximum Jacq. cv. Tanzania pasture subjected to intensities of rotational grazing. Treatments corresponded to two grazing intensities (post-grazing residues of 25 and 50 cm) associated with a grazing interval corresponding to the time necessary for a 95% canopy light interception (LI) condition during regrowth. A randomized complete block design was used, with two replications. The pre-grazing sward height, grazing interval, weight gain, stocking rate and weight gain per unit area were assessed. Pastures managed with 50 cm residue post-grazing condition resulted in a larger number of grazing cycles than the 25 cm residue. The highest daily average weight gain was observed in the pastures managed with 50 cm residue (801 g/.day) compared to those managed with 25cm residue (664 g/day). However, the 25 cm post-grazing condition allowed for higher of stocking rate values, resulting in 601 and 559 kg weight gain/ha for the 25 and 50 cm conditions, respectively. Grazing management with a post-grazing residue of 25 cm result in higher weight gain per unit area and a more stable pattern of animal performance while management with 50 cm residue result in higher individual performance and a larger number of grazing cycles. <![CDATA[<B>Morphological acclimation of temperate forages to patterns and levels of shade</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en As características morfológicas do azevém-perene (Lolium perenne cv. Nui), dátilo (Dactylis glomerata cv. Vision) e trevo-vermelho (Trifolium pratense cv. Pawera) foram avaliadas em resposta a quatro níveis (0, 25, 50 e 75%) e dois padrões de sombreamento (contínuo e alternado), sob três períodos de crescimento (estabelecimento, primeira e segunda rebrotação), na Nova Zelândia, com o objetivo de avaliar as formas de adaptação de diferentes espécies às mudanças no ambiente luminoso. O estudo foi conduzido em delineamento experimental de blocos completos casualizados, com três repetições, entre janeiro e outubro de 2004. A maioria das medidas morfológicas foi afetada pelos níveis de sombreamento. A área foliar específica foi a variável morfológica que variou mais consistentemente em resposta aos níveis de sombreamento, com aumento de 22 a 79% entre as forrageiras. As adaptações morfológicas do dátilo foram as que mais se relacionaram à tolerância ao sombreamento, enquanto as do azevém-perene foram mais relacionadas à expansão da sua área foliar individual. A faixa de sombreamento entre 25 e 50% pode ser considerada a de maior aclimatação morfológica das forrageiras para compensar a restrição luminosa.<hr/>The morphological characteristics of perennial ryegrass (Lolium perenne cv. Nui), cocksfoot (Dactylis glomerata cv. Vision) and red clover (Trifolium pratense cv. Pawera) in response to four shade levels (0, 25, 50 and 75%) and two shade patterns (continuous and alternate) were assessed in three growth periods (establishment, first regrowth and second regrowth), in New Zealand, to evaluate the adaptation of different species to changes in the light environment. The experiment was conducted in a randomized complete block design, with three replications, between January and October, 2004. Most of the morphological measurements were affected by the shade levels. The specific leaf area was the morphological variable that most consistently varied in response to shade levels, presenting an average increase between 22 and 79% among the forage species. The morphological adaptations of cocksfoot were the most related to shade tolerance, whereas for perennial ryegrass they were more related to the expansion of its individual leaf area. The 25 - 50% shade range can be considered the range of highest morphological acclimation of forages to offset light constraint. <![CDATA[<B>Grazing ecology of female lambs on Italian ryegrass plus red clover pasture under different defoliation intensities</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en The relationship between pasture dynamics and ingestive behavior of female lambs was studied on Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) plus red clover (Trifolium pratense L.) mixture under a range of defoliation intensities. Rotational grazing was used and the grazing interval was determined by the thermal sum of 313 degree days. The initial pre-grazing canopy height disappearance values were 65 (very high), 58 (high), 47 (medium) and 37% (low). The sward vertical structure was similar among defoliation intensities. The forage allowance decreased linearly as defoliation intensities increased, with 0.35 bite/minute reduction for each 1% increase in forage allowance. The bite rate and number of bites/feeding station decreased with reduced contribution of leaves in the sward structure. It was associated, respectively, with an increase and a decrease of NDF and CP levels in forage as grazed by female lambs. The pasture cycle proves to be more important than defoliation intensities as a source for changes in feeding stations and displacement patterns of female lambs.<hr/>Estudou-se a relação entre a dinâmica do pasto e o comportamento ingestivo de cordeiras em pastagem de azevém (Lolium multiflorum Lam.) e trevo-vermelho (Trifolium pratense L.) em diferentes intensidades de desfolha. O pastejo foi rotacionado e o intervalo entre pastejos foi determinado pela soma térmica de 313 graus-dia. Os valores de desaparecimento da altura do dossel no pré-pastejo foram de 65 (muito alta), 58 (alta), 47 (média) e 37% (baixa), respectivamente. A estrutura vertical do pasto foi semelhante entre as intensidades de desfolha testadas. A oferta de forragem diminuiu linearmente com o aumento da intensidade de desfolha, com redução de 0,35 bocado/minuto a cada 1% a mais na oferta de forragem. A taxa de bocados e o número de bocados/estação alimentar reduziram com a diminuição da contribuição de folhas na estrutura da pastagem, acompanhada do aumento do teor de FDN e da redução do teor de PB no pasto ingerido pelas cordeiras. O ciclo do pasto é mais importante que as intensidades de desfolha testadas para provocar mudanças nos padrões de deslocamento e nas estações alimentares de cordeiras. <![CDATA[<B>Losses and nutritional value of corn, Sudan sorghum, forage sorghum and sunflower silages</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar as perdas e o valor nutritivo de silagens de diferentes forrageiras (milho, sorgo-sudão, sorgo forrageiro e girassol) ensiladas no momento ideal de cada cultura. Utilizou-se um delineamento inteiramente ao acaso, com quatro forrageiras e cinco repetições. As forragens foram ensiladas em silos de PVC com 50 cm de altura e 10 cm de diâmetro, providos de válvula de Bunsen, que foram armazenados por 60 dias. As perdas por gases e por efluente foram avaliadas por diferença de peso antes e após a ensilagem. As perdas por gases foram relativamente pequenas em comparação às perdas por efluente. A silagem de milho se destacou por apresentar menores perdas, enquanto as de girassol e sorgo-sudão apresentaram maiores perdas por efluente. A silagem de sorgo-sudão possui menor valor nutritivo, em decorrência dos maiores teores das frações fibrosas, enquanto a de milho destaca-se positivamente pelo seu valor nutricional.<hr/>The objective of this study was to assess the losses and nutritional value of silages of different forage crops (corn, Sudan sorghum, forage sorghum and sunflower) ensiled at the ideal time for each crop. A randomized complete design was used, with four forage crops and five replications. The forages were ensiled in PVC silos, 50 cm high and 10 cm in diameter, equipped with a Bunsen valve, that were stored for 60 days. The losses through gases and effluent were assessed for difference in weight before and after ensilaging. The losses by gases were relatively small compared with the losses by effluent. The corn silage stood out because it presented smaller losses, while the sunflower and Sudan sorghum presented greater losses by effluent. The Sudan sorghum silage presents the lowest nutritional value, due to the greater contents of the fibrous fractions, while the corn silage stand out positively because of its nutritional value. <![CDATA[<B>Forage production and stocking rate of Coastcross pastures overseeded with winter grasses</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo nesta pesquisa foi avaliar a produção de forragem e a carga animal de quatro pastagens: Coastcross (Cynodon dactylon L. Pers.) sobressemeada com azevém (Lolium multiflorum Lam. cv. Comum); Coastcross sobressemeada com azevém e trevo-branco (Trifolium repens L., cv. Yi); azevém e trevo branco; e azevém. O experimento foi realizado no período entre 15 de maio e 24 de outubro de 2006, quando foram realizados cinco ciclos de pastejo. Utilizaram-se vacas da raça Holandesa recebendo concentrado (3,5 kg/dia) como suplemento alimentar. Nos períodos pré e pós-pastejo, foram avaliadas a massa de forragem, as composições botânica e estrutural da pastagem e a carga animal. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com quatro tratamentos (pastagens), duas repetições (piquetes) e cinco períodos de avaliação (pastejos). Não foram detectadas diferenças entre pastagens para as médias de massa de forragem e carga animal. As pastagens exclusivamente de azevém tiveram maiores produções de lâminas foliares de azevém. As pastagens sobressemeadas apresentaram maior produção de forragem. A sobressemeadura do azevém e do trevo-branco em Coastcross permite estender o período de utilização da pastagem anual e aumenta a produção de forragem.<hr/>The objective of this research was to evaluate the forage production and stocking rate (SR) of four Coastcross (Cynodon dactylon L. Pers.) pastures overseeded with ryegrass (Lolium multiflorum Lam. cv. Common); ryegrass plus white clover (Trifolium repens L., cv. Yi) over bermudagrass; ryegrass plus white clover and ryegrass. The experiment was carried out from May 15 to October 24, 2006, in five grazing periods. Holstein cows receiving 3.5 kg/daily complementary concentrate feed were used in the evaluation. In the pre and post grazing periods, the forage mass, botanical and structural pasture composition and the stocking rate were assessed. A randomized complete design was used, with four treatments (pastures) and two replications (paddocks), in five grazing cycles. No differences in herbage mass and stocking rate averages were detected among pastures. The ryegrass pastures had larger ryegrass leaf blade herbage mass production. The overseeded pastures had larger forage production. Overseeding with ryegrass and white clover on Coastcross extend the use period of annual grass and increase forage production. <![CDATA[<B>Intake, nutrients digestibility and nitrogen balance of elephant grass silages with mango by-product addition</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to evaluate the nutritive value of elephant grass silages with increasing levels of dried mango by-product (DMB). Five addition levels were studied (0, 4, 8, 12 and 16%) using 20 rams, in a randomized complete design with five treatments (addition levels) and four replications. Dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), ether extract (EE), total carbohydrates (TC), non-fibrous carbohydrates (NFC) intake and digestibility were evaluated, as well as the total digestible nutrients (TDN) and the silage nitrogen balance (NB). Mango by-product addition did not influence the DM, CP and TC intakes, the TDN level or the OM, CT and NFC digestibilities. On the other hand, DMB addition reduced the NDF and the ADF intakes, as well as the DM, CP, NDF and ADF digestibilities, and the NB of the silages. There was also a increasing linear effect of DMB addition on the EE and NFC intakes, and on EE digestibility. The elephant grass silage with DMB by-product may not be used as a single feed to ruminants because it reduces the NDF and the ADF intakes and the DM, CP, NDF and ADF digestibilities, as well as the nitrogen balance.<hr/>Esta pesquisa foi realizada objetivando avaliar o valor nutritivo de silagens de capim-elefante contendo níveis crescentes de subproduto do processamento de manga desidratado. Foram estudados cinco níveis de adição (0,0; 4,0; 8,0; 12 e 16,0%) utilizando-se 20 ovinos, machos não-castrados, em delineamento experimental inteiramente casualizado com cinco tratamentos (níveis de adição) e quatro repetições. Foram avaliados os consumos e as digestibilidades aparentes dos nutrientes, além do valor de nutrientes digestíveis totais (NDT) e do balanço de nitrogênio das silagens. A adição de resíduo do processamento de manga não influenciou os consumos de MS, PB, carboidratos totais e NDT nem as digestibilidades de matéria orgânica (MO), carboidratos totais (CT) e carboidratos não-fibrosos (CNF) e o teor de NDT das silagens. A inclusão do resíduo na ensilagem de capim-elefante ocasionou reduções nos consumos de FDN e FDA; na digestibilidade da MS, PB, FDN e FDA e no balanço de nitrogênio. A inclusão do subproduto promoveu também efeito linear crescente nos consumos de EE e CNF e na digestibilidade do EE das silagens. A silagem de capim-elefante com subproduto do processamento de manga não deve ser utilizada como única fonte de alimento para ruminantes, pois reduz os consumos de FDN e FDA e as digestibilidades da MS, PB, FDN e FDA, além do balanço de nitrogênio. <![CDATA[<B>Chemical and bromatological characteristics of elephant grass silages containing a mango by-product</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study was carried out to evaluate the nutritive value of elephant grass (Pennisetum purpureum, Schum.) silages with the addition of 0, 4, 8, 12 and 16% dehydrated mango (Mangifera indica, L.) by-product (DMB), on the fresh matter basis. A randomized complete design with four replications was used. As experimental silos, 210L plastic drums were used. Dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), hemicellulose (HCEL), ether extract (EE), total carbohydrates (TC), non-fibrous carbohydrates (NFC), neutral detergent insoluble nitrogen (NDIN, % total N), acid detergent insoluble nitrogen (ADIN, % total N), pH values, ammoniacal nitrogen (% total N), lactic acid, acetic acid, butyric acid and propionic acid levels were determined. The DM, OM, CP, EE, NFC, NDIN, lactic acid and propionic acid levels increased with the DMB addition while the NDF, ADF, hemicellulose, N-NH3/ammoniacal nitrogen levels and the pH values decreased with the DMB addition. The addition of DMB had a quadratic effect on the acetic and butyric acid levels but there was no effect with the addition of DMB on TC and ADIN. The DMB can be used at the ensiling of the elephant grass, because the addition of 8.6% improves the silages fermentative process. However, these silages have low crude protein levels and high contents of ether extract and nitrogen compounds mixed with the fiber (NDIN and ADIN) in the silages, that may damage their use by animals.<hr/>Este trabalho foi conduzido com o objetivo de avaliar o valor nutritivo de silagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum, Schum.) com 0; 4; 8; 12 e 16% de subproduto do processamento de manga (Mangifera indica L.) desidratado, com base na matéria natural. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições. Como silos experimentais, foram utilizados tambores plásticos de 210 L. Determinaram-se os teores de nutrientes, os valores de pH e os teores de nitrogênio amoniacal (N-NH3, % do N total), ácido lático, acético, propiônico e butírico. Os teores de matéria seca (MS), matéria orgânica (MO), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), carboidratos não-fibrosos (CNF), nitrogênio insolúvel em detergente neutro (NIDN), ácido lático e ácido propiônico aumentaram com a adição do subproduto de manga. Os teores de FDN, FDA e hemicelulose, o pH e o N-NH3 (% do N total), no entanto, diminuíram com a adição do subproduto de manga. A adição do subproduto de manga teve efeito quadrático sobre os teores de ácido acético e butírico, mas não influenciou a composição em carboidratos totais e nitrogênio insolúvel em detergente ácido (NIDA), que não diferiu entre as silagens. O subproduto de manga pode ser utilizado na ensilagem do capim-elefante, uma vez que adições acima de 8,6% melhoram o processo fermentativo das silagens. No entanto, essas silagens apresentam baixos níveis de proteína e elevados teores de extrato etéreo e de compostos nitrogenados complexados à fibra (NIDN e NIDA), o que pode comprometer seu aproveitamento pelos animais. <![CDATA[<B>Sugarcane silage production treated with additives at different times post burning</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en This trial aimed to evaluate the effects of the time post-burning, and additives on fermentative characteristics, losses and chemical composition on the sugar cane silage. The sugar cane variety IAC 86-2480 was ensiled on the 1, 4, 7, 10 and 14 days after burning. The additives evaluated were: control (Cont.), Lactobacillus buchneri (LB), Calcium oxide micro pulverized (CO), and Lactobacillus buchneri (LB) plus Calcium oxide micro pulverized (LB + CO). The yeast population was determined before ensiled. After 56 days of the fermentation period the silos were opening to take samplings. The experimental design was a completely randomized design, in a factorial scheme (additive and burning time) with seven treatments and four replications. The sugar cane was recontaminated with yeast, the populations increased from 5.04 to 6.48 log cfu/g of forage. Dry matter content decreased after fermentation period in average 7.6 units, compared to the sugar cane forage before ensilage. Control and LB silage showed lowest dry matter recovery (DMR), 613 g/kg and 631 g/kg, respectively, compared to the Cal and LB + Cal, 807 g/kg and 832 g/kg. This fact probably was associated to the calcium oxide control on the yeast populations. In relation to the time post-burning, the greatest changes were observed in the gas production and DMR. Gas production were higher in the first days post-burning and decreased in response to the prolongation time post-burning. The time post-burning alters the nutritive value of the fresh sugarcane and its silage and also the size of the losses from the ensilage process.<hr/>Objetivou-se estudar a ação do tempo após a queima do canavial e o uso de aditivos sobre as características fermentativas, as perdas e a composição química de silagens de cana-de-açúcar. A cultivar utilizada foi a IAC 86-2480 colhida em cinco tempos (1, 4, 7, 10 e 14 dias) pós-queima. Os aditivos utilizados foram controle, sem aditivos, Lactobacillus buchneri, cal virgem micropulverizada e Lactobacillus buchneri + cal virgem micropulverizada. Antes da ensilagem em cada tempo, foram determinadas as populações de leveduras presentes na cana-de-açúcar. Decorridos 56 dias após a ensilagem, os silos experimentais foram abertos. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado em esquema fatorial, considerando os fatores aditivos e tempo pós-queima. Houve recontaminação da cana-de-açúcar pelas leveduras, elevando a população de 5,04 para 6,48 log ufc/g de forragem. Os teores de matéria seca (MS) após a abertura do silo reduziram em média 7,6 unidades percentuais em comparação aos observados na ensilagem. As silagens controle e com Lactobacillus buchneri tiveram menores recuperações da matéria seca (613 e 631 g/kg, respectivamente), em comparação às observadas nas silagens com cal e com a combinação Lactobacillus buchneri + cal (807 g/kg e 832 g/kg, respectivamente), fato que pode ser justificado pelo controle de levedura pela cal. Após a queima, as maiores variações foram na produção de gás e na recuperação de matéria seca: a produção de gás foi maior nos primeiros dias e diminuiu com o tempo após a queima, consequentemente, a recuperação de MS foi menor nos primeiros dias e aumentou com o tempo após a queima. O tempo após a queima altera o valor nutritivo da cana-de-açúcar fresca e das suas silagens, assim como a magnitude das perdas no processo de ensilagem. <![CDATA[<B>Morphologic and productive characteristics of tropical forage legumes under two harvest frequencies</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com este trabalho avaliar características morfológicas e produtivas de leguminosas forrageiras submetidas a duas frequências de corte (28 e 56 dias) a altura de 10 cm. Foram avaliadas as seguintes espécies: Arachis pintoi (cv. Amarillo), Clitoria ternatea, Calopogonium mucunoides, Desmodium ovalifolium (cv. Itabela) e Stylosanthes guianensis (cvs. Bandeirante, Cook, Mineirão). O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado em arranjo fatorial (7 leguminosas × 2 frequências de corte) com quatro repetições, para avaliação das seguintes variáveis: acúmulo de biomassa, número de ramificações/planta, número de folhas vivas/planta, massa seca das raízes, número e massa seca dos nódulos. A produção acumulada de MS da parte aérea e das raízes foi equivalente para os cortes efetuados a cada 28 dias ou a cada 56 dias, com exceção do Arachis, Clitoria e Desmodium, que apresentaram maior biomassa aérea e de raízes no intervalo de corte de 56 dias. Houve diferenças entre leguminosas quanto à massa seca e ao número de nódulos, todavia, o maior número de nódulos foi observado na frequência de 56 dias. O número de folhas vivas/planta foi maior na frequência de 56 dias, com exceção das leguminosas Arachis e Calopogonium, cujos valores foram próximos quando cortadas nas diferentes frequências. A frequência de corte afetou de forma diferenciada as características morfológicas e produtivas das leguminosas estudadas, o que indica a necessidade de manejo diferenciado para as variedades testadas.<hr/>The objective of this research was to evaluate morphological and productive characteristics of forage legumes under two harvest frequencies (28 and 56 days) and 10 cm harvest intensity. The following legume species were evaluated: Arachis pintoi (cv. Amarillo), Clitoria ternatea, Calopogonium mucunoides, Desmodium ovalifolium (cv. Itabela) and Stylosanthes guianensis (cvs. Bandeirante, Cook, Mineirão). A randomized complete design was used in a factorial arrangement (07 legumes × 02 harvest frequencies), with four replications per treatment and the following variables were analyzed: biomass accumulation, number of branches per plant, number of live leaves/plant, root dry matter, nodule number, and nodule matter. Shoot and root dry matter accumulation per unit time was similar for the harvests at every 28 or every 56 days, except for Arachis, Clitoria, and Desmodium, which showed greater shoot and root biomass when harvested every 56 days. Nodule number and nodule mass differed among legumes, but a greater nodule number was observed when the legumes were harvested every 56 days. Live leaf number per plant was greater at 56 days, except for Arachis and Calopogonium which showed similar values for both frequencies. Harvest frequency affected differently the morphologic and productive characteristics of the studied legumes that indicated the need for different management among the varieties tested. <![CDATA[<B>Burning and chemical and bacterial additives in sugar cane silage</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar o efeito da queima e do uso de aditivos (ureia, benzoato de sódio, hidróxido de sódio (NaOH), Propionibacterium acidipropionici + Lactobacillus plantarum e Lactobacillus buchneri) na ensilagem de cana-de-açúcar. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 (cana-de-açúcar crua e queimada) × 6 (cinco aditivos mais o grupo controle) com três repetições. Determinaram-se as perdas durante o processo fermentativo nas formas de gases e de efluentes e a recuperação de matéria seca (MS). Maior recuperação de MS foi observada nas silagens de cana-de-açúcar queimada (77,3%) em relação às silagens de cana crua (73,1%). As recuperações de MS observadas nas silagens tratadas com NaOH ou L. buchneri foram de 84%, enquanto das silagens controle, 69%. No período após abertura, uma variável importante é a inibição da elevação do pH, nesse caso, medida pela variação do pH. Destacam-se como inibidores da variação do pH o benzoato de sódio e o L. buchneri, que promoveram variação do pH de 0,05 e 0,18 unidade de pH, respectivamente. A ensilagem da cana-de-açúcar sem aditivos, crua ou queimada, é uma estratégia que resulta em grandes perdas quantitativas, que podem ser evitadas pelo uso de aditivos. Entre os aditivos avaliados, o L. buchneri é o que atua de forma mais satisfatória nas fases de fermentação e pós-abertura de silagens de cana-de-açúcar crua ou queimada.<hr/>This research was conducted to evaluate the effects of burning and additivess (urea, sodium benzoate, sodium hydroxide (NaOH), Propionibacterium acidipropionici + Lactobacillus plantarum and Lactobacillus buchneri) on sugar cane silage. A randomized complete design was used, in a 2 × 6 factorial scheme with two sugar cane forages (natural or burned) and six treatments (five additive sources plus a control) with three replications. The gas and effluent losses during the fermentation process and dry matter recovery (DMR) were determined. Greater DMR was observed in the burned sugar cane silage (77.3%) compared to the crude silage (73.1%). Among the additives, greater DM recovery was observed in the silages treated with the NaOH or L. buchneri silage, that showed 84.0% DMR, and the control silage with 69.0%. After opening, an important aspect is the inhibition of pH elevation, in this case, measured by the variation in the pH values (VpH). Sodium benzoate and L. buchneri were efficient inhibitors of the VpH, showing values of 0.05 and 0.18 per pH unit, respectively. Ensiled sugar cane without additives, raw or burned, is a strategy that presents high quantitative losses. L. buchneri effectively reduces losses during the fermentation and post-opening phases of raw or burned sugar cane silage. <![CDATA[<B>Chemical composition, digestibility and in situ degradation of sheep diet on Tanzania grass with three defoliation frequencies</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar a composição químico-bromatológica, a digestibilidade e a degradação in situ da matéria seca da dieta consumida por ovinos em pastagem de Panicum maximum cv. tanzânia sob três frequências de desfolhação, determinadas pela interceptação da radiação fotossinteticamente ativa (IRFA) de 85, 95 e 97% no 1º e 4º dias de pastejo. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com arranjo fatorial 3 × 2 (três frequências de desfolhação e dois dias de pastejo), com quatro repetições (piquetes) por tratamento. Para determinação da composição químico-bromatológica e da digestibilidade e ensaio de cinética de degradação da matéria seca da dieta, foi realizada uma simulação de pastejo no 1º e 4º dias de ocupação. A diminuição da frequência de desfolhação piorou a composição químico-bromatológica, a digestibilidade e a degradação do capim-tanzânia. Recomenda-se frequência de desfolhação no capim-tanzânia menor ou igual a 95% de interceptação da radiação fotossinteticamente ativa visando à manutenção da qualidade do pasto.<hr/>The objective of this study was to evaluate the chemical composition, digestibility and in situ degradation of dry matter of the diet consumed by sheep grazing on Panicum maximum cv. Tanzania under three defoliation frequencies, determined by the interception of the photosynthetically active radiation in the canopy (PAR) of 85, 95 and 97% on the first and fourth days of the grazing period. A randomized complete design in a 3 × 2 factorial arrangement (three defoliation frequencies and two days grazing), with four replications (poles). To determine the chemical composition, digestibility and an in situ dry matter degradation trial, a grazing simulation was carried out on the 1st and 4th days. Reduced defoliation frequency decreased the chemical composition, digestibility and in situ degradation of the diet. Thus defoliation frequency of tanzania grass is recommended of less or equal to 95% photosynthetically active radiation to maintain pasture quality. <![CDATA[<B>Milk production and composition of dairy cows grazing elephant grass under two grazing intervals</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar duas frequências de pastejo em pastagens de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum. cv. Cameroon): uma variável, determinada pela entrada dos animais na área a ser pastejada, quando o dossel atingisse 95% de interceptação da radiação fotossinteticamente ativa; e uma frequência fixa, de 26 dias. Utilizaram-se oito vacas com média de 124 dias em lactação, 516 kg de peso corporal e 17,5 kg de leite no início do experimento. O período experimental foi de 80 dias, divididos em quatro subperíodos de 20 dias. O delineamento experimental utilizado foi o cross-over. As frequências de pastejo não influenciaram a produção e composição do leite, o nitrogênio ureico no plasma, o escore de condição corporal e a variação de peso corporal. Entretanto, a taxa de lotação e a produção de leite por unidade de área foram maiores nas pastagens com intervalo de pastejo determinado pela interceptação de 95% da radiação fotossinteticamente ativa. Assim, a frequência de pastejo definida em intervalos variáveis por meio da interceptação da radiação fotossinteticamente ativa resulta em maior produção de leite por unidade de área.<hr/>The objective of this study was to evaluate two grazing intervals (IG) for elephant grass (Pennisetum purpureum Schum cv. Cameroon) pasture: one variable, determined by the entry of animals to the paddocks when 95% of active photosynthetic radiation was intercepted by the sward, and fixed 26-day grazing interval. Eight dairy cows were used, averaging 124 days lactation, 516 kg body weight and 17.5 kg daily milk production at the beginning of the trial. The experimental period was 80 days divided into four sub-periods of 20 days each. Data were analyzed in a cross-over design. The grazing frequencies did not influence milk production and composition, plasma urea nitrogen, body condition score and variations in body weight. However, the stocking rate and milk production per hectare were higher for pasture with interval of grazing determined by 95% of active photosynthetic radiation. Thus grazing frequency defined in variable intervals by sward interception of active photosynthetic radiation result in higher milk production per area unit. <![CDATA[<B>Genetic evaluation of Devon Cattle using a reaction norms model</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to evaluate differences in sire genetic values obtained by a conventional animal model (AM) and by a reaction norms hierarchical model (RNHM) that considers the genotype by environment interaction. A total of 25,500 records was used collected by PROMEBO - beef cattle improvement program of the National Breeders Association "Herd Book Collares" on Devon cattle born from 1980 though 2005. Post weaning gain 345 adjusted (PWG345) was the evaluated trait and the INTERGEN program was employed for data analysis. Reaction norms of the 25 sires with larger offspring showed ranking exchanges and scale effect in the environmental gradient. Spearman rank correlations between genetic values obtained by AM and RNHM at low, medium and high environmental levels were used to assess selection decision based on the different models. These correlations ranged from 0.12 and 0.99, therefore showing substantial changes in ranking, particularly between those genetic values obtained by the RNHM at low level compared to the same RNHM at medium and high levels and to AM, when considering the top 5% bulls. The results indicated that the selection process should consider the genotype by environmental interaction to maximize genetic gain and production of this population in each specific environment.<hr/>Objetivou-se avaliar diferenças nas estimativas dos valores genéticos dos reprodutores obtidos por meio de um modelo animal (MA) e de um modelo hierárquico normas de reação (MHNR) que considera o efeito da interação genótipo-ambiente (G*A). Foram utilizados dados do PROMEBO - Programa de Melhoramento de Bovinos de Carne, conduzido pela Associação Nacional de Criadores - "Herd Book Collares" dos rebanhos da raça Devon que participaram do programa entre 1980 e 2005, num total de 25.000 registros, com 14.973 animais conectados. Foi avaliada a característica de ganho pós-desmama padronizada para 345 dias (GPD345) por meio do programa INTERGEN. As normas de reação dos 25 reprodutores com maior número de filhos avaliados apresentam alteração de ordenamento e efeito escalar no gradiente ambiental. Correlações de ordem de Spearman entre os valores genéticos obtidos pelo MA e pelo MHNR nos níveis ambientais baixo, médio e alto foram utilizadas para comparar decisões de seleção baseadas nos diferentes modelos. Essas correlações variaram entre 0,12 e 0,99 e apontam alteração considerável no ordenamento, especialmente entre aqueles valores genéticos obtidos pelo MHNR em ambientes menos favoráveis que os obtidos pelo mesmo MHNR nos ambientes médios e superiores e aos obtidos pelo MA, quando considerados os 5% melhores touros. Os resultados indicam que, no processo seletivo, deve-se considerar a interação G*A para aumentar o ganho genético dessa população em cada ambiente específico. <![CDATA[<B>Weight and age at puberty and their correlations with morphometric measurements in crossbred breed Suffolk ewe lambs</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to identify and to correlate parameters that characterize puberty and estimate the age and weight of Suffolk ewe lambs in Mato Grosso do Sul. This study was carried out with twenty-two Suffolk ewe lambs for 256 days. Blood samples were collected from the jugular vein and centrifugated and the plasma were stored at -20°C until analysis of progesterone (P4) concentration by radioimmunoassay (RIA). The morphometric measurements included: head length and width, body length, elbow height, chest perimeter, back-sternal diameter, croup length, width and height, cannon bone perimeter and shoulder and hip width, using a tape. The animals became pubertal when the plasma progesterone concentration was >1.0 ng/mL, at 34.1 ± 5.2 kg and 39.5 ± 8.5 weeks of age. Meanwhile, the lambs that did not reach puberty (37.7 ± 11.4 weeks of age) were lighter. The morphometric measurements has medium to low correlations with age and weight at puberty.<hr/>Os objetivos neste trabalho foram identificar e correlacionar parâmetros que caracterizem a puberdade e estimar a idade e o peso à puberdade de cordeiras mestiças Suffolk. Amostras de sangue de 22 borregas foram coletadas e centrifugadas e o plasma armazenado a -20 ºC para posterior análise das concentrações de progesterona (P4) por meio de radioimunoensaio. As medidas morfométricas aferidas foram: comprimento e largura da cabeça; comprimento do corpo; altura de cernelha; perímetro torácico; diâmetro dorso-esternal; comprimento, altura e largura de garupa; perímetro de canela; e largura entre ísquios e ílios, utilizando-se fita métrica. Definiu-se como início da puberdade quando os animais apresentaram concentração plasmática de P4 >1,0 ng/mL, o que ocorreu aos 34,1 ± 5,2 kg de peso vivo e 39,5 ± 8,5 semanas de idade. Entretanto, as cordeiras que não atingiram a puberdade (37,7 ± 11,4 semanas de idade) apresentaram peso menor. As medidas morfométricas apresentam médias e baixas correlações com idade e peso à puberdade. <![CDATA[<B>Effects of the weaning age on the reproductive performance of beef heifers exposed to reproduction at 13/15 months old</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar, por dois anos consecutivos, o efeito da idade de desmame no desempenho reprodutivo de 121 novilhas Braford acasaladas aos 13/15 meses de idade. Avaliaram-se duas idades de desmame - aos 77 dias pós-parto (desmame precoce); e aos 147 dias pós-parto (desmame convencional), utilizando-se 121 bezerras Braford nascidas nos anos de 2004 (66) e 2005 (55). Após o desmame, as bezerras foram mantidas, inicialmente, em pastagens cultivadas de verão (Pennisetum americanum, L.) e de inverno/primavera (Avena strigosa Schreb + Lolium multiflorum Lam). Foram avaliados o peso vivo (PV), a condição corporal (CC) e o ganho de peso médio diário (GMD) durante o período reprodutivo. O desmame precoce não ocasionou diferença significativa no peso ao início e ao final do período reprodutivo. As novilhas nascidas em 2005 apresentaram menor peso durante o período reprodutivo em relação às nascidas em 2004. O ano influenciou a condição corporal ao início e ao final do período reprodutivo, que foi, respectivamente, 4,16 e 4,29 pontos para as novilhas nascidas em 2004; e 3,57 e 3,38 pontos para as nascidas em 2005. A porcentagem de prenhez não foi influenciada pela idade de desmame (55,5 e 70,7% para novilhas do desmame precoce e as do desmame convencional, respectivamente) nem pelo ano (68,6% para novilhas nascidas em 2004 e 57,6% para as novilhas nascidas em 2005). As novilhas com diagnóstico de prenhez positivo tiveram maior desempenho reprodutivo durante a recria e o período de acasalamento em comparação àquelas com diagnóstico negativo. O desempenho reprodutivo das novilhas correlacionou-se positivamente com peso vivo e condição corporal ao início e ao final do período reprodutivo. O desmame precoce não afeta o desempenho reprodutivo de novilhas Braford aos 13/15 meses de idade.<hr/>The objective of the study was to evaluate, for two consecutive years, the weaning age effect on the reproductive performance of 121 Bradford heifers mated at 13/15 months old. Two weaning ages were assessed: at 77 days, early weaning (EW) or at 147 days, conventional weaning (CW). The heifers were born in 2004 (66) and 2005 (55). After weaning, heifers were kept initially on cultivated summer pasture (Pennisetum americanum, L.) and afterward on cultivated winter/spring pasture (Avena strigosa Schreb plus Lolium multiflorum Lam.). Live weight (LW), body condition (BC) and mean live weight gain (ADG) were evaluated during the mating period. Early weaning did not cause significant difference in weight at the beginning and end of the mating period. The heifers born in 2005 showed lower live weight during the mating than those born in 2004. The year influenced the body condition at the beginning and end of the mating that was, respectively, 4.16 and 4.29 points for heifers born in 2004, and 3.57 and 3.38 points for the ones born in 2005. Pregnancy rate was not affected by the heifer weaning age (55.5 and 70.7% for EW and CW heifers, respectively), nor by year (68.6 and 57.6% for heifers born in 2004 and 2005, respectively). Heifers that became pregnant had greater reproductive performance during the growing phase and mating period than those with negative diagnosis. The reproductive performance of the heifers was positively correlated with live weight and body condition at the beginning and end of the mating period. Early weaning did not affect the heifer reproductive performance at 13/15 months old. <![CDATA[<B>Level digestible lysine with two electrolyte balances for broiler chicks at the starting phase (1-21 day)</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Um experimento foi conduzido com o objetivo de avaliar os níveis de lisina digestível para frangos de corte na fase inicial (1 a 21 dias de idade) utilizando-se dois balanços eletrolíticos. Foram utilizados 800 pintos de corte machos, da linhagem Cobb, distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 × 5, composto de cinco níveis de lisina (1,021; 1,276; 1,531; 1,786; 2,042) e dois balanços eletrolíticos (190 e 255 mEq/kg), com quatro repetições de 20 aves por unidade experimental. Houve interação para peso final, ganho de peso e consumo de ração e, com o balanço eletrolítico de 190 mEq/kg, o melhor peso final e ganho de peso foram obtidos com o nível de 1,515% de lisina. Para o balanço eletrolítico de 255 mEq/kg, o melhor peso final e ganho de peso foi observado com o nível de 1,801% de lisina digestível. A conversão alimentar melhorou de forma linear decrescente com o aumento dos níveis de lisina digestível. Os valores de ácido úrico e proteína total não diferiram, entretanto os níveis de cálcio apresentaram interação entre os balanços eletrolíticos e os níveis de lisina. A exigência de lisina digestível para a fase inicial, de 1 a 21 dias de idade, varia conforme o balanço eletrolítico da ração.<hr/>An experiment was conducted with the objective of evaluating the levels digestible lysine for chickens in the starting phase (1 to 21 days of age), using two eletrolytes balances. Eighty hundred male Cobb broilers were used, allotted in a randomized complete design in a 2 × 5 factorial arrangement consisting of five levels digestible lysine levels (1.021; 1.276; 1.531; 1.786; 2.042) and two electrolyte balances (190 and 255 mEq/kg), with four replications and 20 chicks per experimental unit. There was interaction for final weight, weight gain and feed intake, and for the electrolyte balance of 190 mEq/kg the best final weight and weight gain were observed with a 1.515% of digestible lysine. For the eletrolyte balance of 255 mEq/kg, the best final weight and weight gain were observed with 1,801% digestible lysine. The feed:gain ratio increased linearly when the digestible lysine was increased. The uric acid and total protein values did not differ, however the calcium levels presented interaction significant between electrolyte balances and level lysine. The digestible lysine requirement for the starting phase, from 1 to 21 days of age ranges with the electrolyte balance in the feed. <![CDATA[<B>Different ways of administering probiotic on performance, yield carcass and small intestine microbial population of meat quail</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar duas vias de administração de probiótico sobre o desempenho, o rendimento de carcaça e a população microbiana do intestino delgado de codornas de corte. Foram utilizadas 1.050 codornas machos e fêmeas de 1 dia de idade distribuídas em delineamento inteiramente casualizado com três tratamentos (controle, probiótico na água bebida e probiótico na ração) e cinco repetições de 70 aves. A cada sete dias, foram avaliados o ganho de peso, o consumo de ração, a conversão alimentar e a viabilidade criatória. Aos 7 e aos 14 dias, 15 aves foram abatidas para determinação da contagem de Lactobacillus sp., enterobactérias e Escherichia coli do intestino delgado e, aos 35 dias, 30 aves foram abatidas para avaliação do rendimento de carcaça e de cortes. Dos 7 aos 14 dias, as codornas que receberam probiótico na ração, em relação àquelas que receberam na água de bebida, apresentaram menor consumo de ração, porém essa diferença no consumo não afetou o ganho de peso, o que levou à melhora na conversão alimentar. O rendimento de carcaça, a contagem de Lactobacillus sp., de enterobactérias e de Escherichia coli não foram influenciados pela adição do probiótico. O fornecimento de probiótico não melhora o desempenho e o rendimento de carcaça e não altera a microbiota do intestino delgado de codornas de corte.<hr/>The objective of this study was to evaluate the effect of different ways of administering probiotic on performance, carcass yield and small intestine microbial population of meat quail. One thousand and fifty quails, one-day old males and females were used, distributed in a randomized completedesign with three treatments (control, probiotic in drinking water and probiotic in feed) and five replications of seventy quail each. Every seven days, the quails were weighed to evaluate weight gain (WG), feed intake (FI), feed conversion (FC) and growth viability. At 7 and 14 days, fifteen quails were slaughtered to perform the count of Lactobacillus sp., enterobacteria and Escherichia coli of the small intestine at 35 days, 30 quails were slaughtered to evaluate the carcass and cut yields. From 7 to 14 days of age, the quails fed probiotic in the ration, compared to those fed probiotic in the drinking water, showed lower feed intake, which did not affect weight gain and improved feed conversion. Carcass yield, count of Lactobacillus sp., enterobacteria and Escherichia coli were not influenced by probiotic addition.The probiotic do not improve performance, carcass yield and also do not alter small intestine microbiota of meat quail. <![CDATA[<B>Yeast extract and prebiotic in pre-initial phase diet for broiler chickens raised under different temperatures</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this research was to evaluate the performance, carcass yield and intestinal morphometry of broiler chickens raised under different temperatures that received feed with or without yeast extract and prebiotic in the pre-initial phase. One thousand four hundred and forty one-day old male chicks were used, raised in different climate chambers. Feed with or without the addition of yeast extract and prebiotic was offered only in the pre-initial phase (1 to 7 days). From the eighth day on, every chick received the same feed, readjusted according to usual recommendations. A randomized complete experimental design was used in a 3 × 2 × 2 factorial arrangement, consisting of three environmental temperatures (hot, comfort and cold) and two levels of yeast extract (with or without) and prebiotic (with or without). The performance of the birds was evaluated considering weight gain, feed intake, food conversion and viability at 42 days of age. Carcass yield and intestinal morphometry were also evaluated. Environmental heat impaired performance and carcass yield. Prebiotic inclusion in the pre-initial feed increased weight gain and enhanced food conversion of birds raised under hot conditions. The inclusion of products in the feed of broiler chickens raised in hot and cold environments has beneficial effects on chicken intestinal villi.<hr/>Objetivou-se nesta pesquisa avaliar o desempenho, o rendimento de carcaça e a morfometria intestinal de frangos de corte criados em diferentes temperaturas e que receberam na fase pré-inicial ração contendo ou não extrato de leveduras e prebiótico. Foram utilizados 1.440 pintos machos de 1 dia de idade, criados em diferentes câmaras climáticas. As rações, acrescidas ou não de extrato de leveduras e prebiótico, foram oferecidas somente na fase pré-inicial (1 a 7 dias). A partir do oitavo dia, todas as aves receberam a mesma ração, reajustada de acordo com as recomendações usuais. Adotou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado em arranjo fatorial 3 × 2 × 2, composto de três temperaturas de criação (calor, conforto e frio) e dois níveis de extrato de leveduras (com ou sem) e prebiótico (com ou sem). O desempenho das aves foi avaliado considerando o ganho de peso, o consumo de ração, a conversão alimentar e a viabilidade aos 42 dias de idade. Também foram avaliados o rendimento de carcaça e a morfometria intestinal. O calor ambiente prejudicou o desempenho e o rendimento de carcaça. A inclusão de prebiótico na ração pré-inicial aumentou o ganho de peso e melhorou a conversão alimentar das aves criadas no calor. A inclusão dos produtos na ração de frangos de corte criados em ambiente de calor e no frio tem efeito benéfico sobre as vilosidades das aves. <![CDATA[<B>Levels of corn meal based supplement in Nellore steers finished on pasture in the dry season</B>: <B>performance, carcass characteristics and pasture evaluation</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com este trabalho avaliar a disponibilidade dos componentes da pastagem, o ganho de peso e as características de carcaça de novilhos Nelore recebendo suplemento na fase de terminação durante o período seco. O experimento foi realizado em pastagem de capim-braquiária (Brachiaria brizantha, cv. Marandu), em seis piquetes de 9 hectares. Utilizaram-se 48 novilhos com 30 meses e peso inicial de 412 ± 16 kg, distribuídos ao acaso em seis lotes de oito animais. Cada lote foi alojado em um piquete e pesado no início e a cada 21 dias, durante 84 dias. Os suplementos foram fornecidos nos níveis de 0,25; 0,5; 1,0; 2,0; e 4,0 kg/animal.dia em comparação a um suplemento controle, com apenas mistura mineral. Os suplementos, à exceção do controle, apresentaram níveis variáveis de proteína bruta (87,4 a 25,0% da matéria seca) e 25:25:50, 15:15:70, 10:10:80, 5:5:90 e 2,5:2,5:95 para 0,25; 0,5; 1,0; 2,0; e 4,0 kg/animal.dia, respectivamente, uma vez que a ureia foi usada como controladora do consumo de suplemento. O delineamento foi inteiramente casualizado e os níveis de suplementação foram avaliados por análise de regressão. A proporção de colmo e folha seca aumentou no decorrer dos períodos experimentais, caracterizando déficit hídrico da estação seca. Houve efeito linear crescente dos níveis de suplemento sobre o peso vivo final, o ganho de peso médio diário e o ganho médio por período, tanto em relação ao consumo de suplemento quanto em relação ao consumo de proteína bruta e nutrientes digestíveis totais. Os níveis de suplemento têm efeito linear crescente sobre o peso de carcaça e a espessura de gordura subcutânea e efeito quadrático sobre o rendimento de carcaça.<hr/>The objective of this study was to evaluate the availability of pasture components, average daily gain and carcass characteristics of Nellore steers receiving supplements in the finishing phase during the dry season. The experiment was carried out on Brachiaria brizantha, cv. Marandu pasture, in six nine-hectare paddocks. Forty-eight 30 month old Nellore steers with 412 + 16 kg initial weight were randomly distributed in six groups of eight animals. Each group was placed in a paddock and was weighed at the beginning and at every 21 days, for 84 days. Increasing levels of supplements were used: 0.25, 0.5, 1.0, 2.0, and 4.0 kg/animal.day, in comparison to a supplement control that received only mineral mixture. The supplements, except the control, presented variable levels of crude protein (87.4 to 25.0% of the dry matter), and proportions of mineral mixture:urea:corn meal of 25:25:50, 15:15:70, 10:10:80, 5:5:90, and 2.5:2.5:95 for 0.25, 0.5, 1.0, 2.0, and 4.0 kg/animal.day, respectively, since that urea was used as supplement intake controller. The supplementation levels were evaluated by regression in a randomized complete design. The proportion of stem and dead leaf increased over the experimental periods, characterizing the dry season. There was increasing linear effect on the final live weight, average daily gain and average daily gain per period as a function of the supplement intake, and average daily gain as a function of the crude protein and intake of total digestible nutrients. The supplement levels have an increasing linear effect on the carcass weight and fat thickness and quadratic effect for carcass yield. <![CDATA[<B>Sodium monensin and <I>Saccharomyces cerevisiae</I> in cattle diets</B>: <B>ruminal fermentation, nutrient digestibility and microbial synthesis efficiency</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliaram-se os efeitos do uso de monensina sódica, Saccharomyces cerevisiae e da mistura de ambos na dieta de bovinos sobre o pH e a concentração de amônia no rúmen, a digestibilidade aparente parcial e total dos nutrientes e a síntese de proteína microbiana no rúmen. Foram utilizados quatro bovinos da raça Holandesa Preto e Branco, castrados, com 320 kg de peso vivo, e canulados no rúmen. O delineamento experimental utilizado foi o quadrado latino 4 × 4, e os tratamentos consistiram de doses diárias de: 200 mg de monensina sódica (100I); 100 mg monensina sódica + 2,5 g Saccharomyces cerevisiae (50IP); 200 mg de monensina sódica + 5 g Saccharomyces cerevisiae (100IP); e 5 g Saccharomyces cerevisiae (100P), fornecidos diariamente pela cânula ruminal. A dieta contendo 100I promoveu menor digestão intestinal e total da matéria seca (MS), maior digestão intestinal da fibra em detergente neutro (FDN) e do extrato etéreo (EE), maior digestão total da proteína bruta (PB) e do EE e maior coeficiente de digestibilidade aparente ruminal (CDAR) e total (CDAT) da PB. A dieta contendo 100P resultou em menor digestão ruminal da PB, maior digestão ruminal da FDN, maior digestão intestinal da matéria orgânica (MO), da PB e dos carboidratos não-fibrosos (CNF), maior digestão total da matéria orgânica e do extrato etéreo, maior CDAR da FDN, maior coeficiente de digestibilidade intestinal (CDAI) da MO e dos CNF e maior CDAT da MO. A dieta 100P promoveu maior fluxo omasal de nitrogênio bacteriano e maior eficiência microbiana aparente e verdadeira. A dieta com 5 g/dia de Saccharomyces cerevisiae apresentou valor de NDT superior ao das outras dietas. As dietas não diferem quanto ao pH e à concentração de amônia no rúmen.<hr/>The study was conducted to evaluate effects of sodium monensin, Saccharomyces cerevisiae and a mixture of both, in cattle diets, on ruminal pH and ammonia concentration, partial and total nutrient digestibility, and microbial protein synthesis in the rumen. Four Holstein steers weighting 320 kg and cannulated in the rumen were used. A 4 × 4 Latin square experimental design was used and treatments consisted of daily intake of: 200 mg of sodium monensin (100I); 100 mg of sodium monensin + 2.5 g of Saccharomyces cerevisiae (50IP); 200 mg sodium monensin + 5 g Saccharomyces cerevisiae (100IP), and 5 g Saccharomyces cerevisiae (100P) supplied daily through the ruminal canula. The diets containing 100I showed lower intestinal and total DM digestion, higher intestinal digestion of neutral detergent fiber (NDF) and ether extract (EE), higher total digestion of crude protein (CP) and ether extract (EE) and higher apparent ruminal and total CP digestibility. The diets containing 100P showed lower ruminal CP digestion, higher ruminal NDF digestion, higher intestinal digestion of OM, CP, and NFC, higher total digestion of OM and EE, higher apparent ruminal NDF digestibility, higher apparent intestinal digestibility of OM and NFC, and higher apparent total digestibility of OM. Regarding microbial protein synthesis, diets with 100P produced higher omasal flow of bacterial nitrogen and higher apparent and true microbial efficiency. The diets that supplied 5 g/d Saccharomyces cerevisiae increased TDN compared to the other diets. The treatments do not differ for ruminal pH and ammonia concentration. <![CDATA[<B>Reproductive performance and blood metabolites from Ile de France ewes fed organic or common salt in the breeding season</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se o desempenho reprodutivo de ovelhas sob suplementação com sal orgânico ou sal comum durante a estação de monta e sua associação com os constituintes metabólicos do sangue. O experimento foi conduzido no período de novembro de 2005 a maio de 2006 utilizando-se 40 ovelhas da raça Ile de France. Durante a estação de monta, as ovelhas permaneceram em duas áreas de campo nativo, cada uma com 15 hectares, e foram distribuídas em dois grupos, conforme o tipo de suplementação: recebendo apenas mistura mineral (sal+fosfato) ou suplementação diária de sal orgânico. Foram analisados os indicadores bioquímicos do perfil nutricional por meio da quantificação de albumina, ureia, glicose, colesterol e triglicerídeos do soro sanguíneo. As ovelhas sob suplementação com mineral orgânico tiveram teor de nitrogênio ureico sérico superior ao daquelas que receberam mineral na forma tradicional (39,00 vs 35,69 mg/dL, respectivamente). Os demais componentes bioquímicos avaliados não apresentaram diferença entre as formas de suplementação. Os níveis séricos de albumina, ureia, glicose e colesterol apresentaram variação entre os períodos avaliados durante a estação de monta. Os níveis séricos de albumina e nitrogênio ureico não influenciam a taxa de parição das ovelhas. A suplementação com mineral orgânico não melhora os índices reprodutivos do rebanho ovino na estação de monta das ovelhas.<hr/>The objective of this study was to evaluate the reproductive performance of ewes supplemented with organic or common mineral salt in the breeding season, and the effect on metabolic constituents of the blood. The experiment was carried out from November 2005 to May 2006 using 40 Ile de France breed ewes. During the breeding season, sheep grazed on two native pasture areas of 15 ha each and were distributed in two groups, depending on the supplementation: submitted to treatments: receiving only mineral mix (salt+phosphate) and receiving organic salt. Biochemical indicators of the nutritional status were analyzed by quantifying the serum albumin, urea, glucose, cholesterol and triglycerides of the blood serum. Ewes fed organic mineral had a higher rate of serum urea nitrogen than ewes that received salt in the traditional form (39.00 vs. 35.69 mg/dL, respectively). The others biochemical components evaluated did not differ between treatments. The albumin, urea, glucose and cholesterol serum values differed between the evaluated periods during the breeding season. Serum albumin and urea nitrogen values did not influence the birth rate. Supplementation with organic salt do not improve the reproductive performance of ewes in the breeding season. <![CDATA[<B>Performance and carcass characteristics of crossbred young bulls finished in a feedlot on diets with sorghum silage substituted by sugar cane</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se estudar a utilização da cana-de-açúcar com dois níveis de concentrado em substituição à silagem de sorgo no confinamento de tourinhos mestiços. Utilizaram-se 36 tourinhos alojados em baias individuais, em delineamento inteiramente casualizado, com três dietas: silagem de sorgo + concentrado na quantidade de 1,0% do peso vivo (PV), cana-de-açúcar picada + concentrado (1,0% PV) e cana-de-açúcar picada + concentrado (1,2% PV). As dietas foram calculadas para que tivessem em torno de 12% de proteína bruta. As dietas não promoveram diferença no rendimento de carcaça, na conversão alimentar e nas porcentagens de músculo, osso e gordura. O ganho médio diário e o índice bionutricional foram maiores nos animais alimentados com silagem de sorgo (1,70 kg e 13,12, respectivamente). O peso final e as ingestões de matéria seca, proteína bruta, fibra em detergente neutro e nutrientes digestíveis totais foram maiores nos animais alimentados com silagem de sorgo. A substituição de silagem de sorgo por cana-de-açúcar reduz o desempenho dos animais, mesmo quando fornecido maior nível de concentrado na dieta.<hr/>The experiment was conducted to evaluate the use of sugar cane at two concentrate levels as a replacement for sorghum silage in the diet of crossbred young bulls in feedlot. Thirty-six young crossbred males were maintained in individual stalls in a randomized complete experimental design with three diets: sorghum silage with 1.0% of the live weight (LW) in concentrate, sugar cane with concentrate (1.0% LW) and sugar cane with concentrate (1.2% LW). The diets were calculated to have approximately 12% crude protein. The diets did not cause differences in the dressing percentage, feed conversion and bone, muscle and fat percentage. The daily gains and bio-nutritional index were higher for the animals fed with sorghum silage (1.70 kg and 13.12, respectively). The final weight and ingestions of dry matter, crude protein, neutral detergent fiber and total digestible nutrients were higher for the animals fed sorghum silage. The replacement of sorghum silage with sugar cane reduce the animal performance, even when a higher level of concentrate is supplied in the diet. <![CDATA[<B>Production and chemical composition of the milk from crossbred Moxotó goats supplemented with licuri or castor oil</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100027&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se o efeito da inclusão de óleos de licuri ou de mamona na dieta sobre a produção, a composição química do leite de cabras leiteiras e a viabilidade econômica dessas dietas. No delineamento experimental foram utilizadas cabras Mestiças Moxotó distribuídas em quadrado latino 5 × 5 com duas repetições, composto de cinco dietas: uma controle, sem lipídio suplementar, e as demais com 3% ou 5% de óleo de licuri ou de mamona. A suplementação com 5% de óleo de licuri reduziu a produção de leite, mas não influenciou a produção de leite corrigida para 4% de gordura. A adição de 3% de óleo de mamona reduziu o teor de gordura e de sólidos totais em comparação ao óleo de licuri, aumentando o teor de lactose. O teor de proteína do leite, no entanto, não foi alterado pela adição de óleo na dieta. Os indicadores econômicos apontaram a dieta controle como a mais rentável, no entanto, a suplementação com 3% de óleo de licuri, em comparação ao de mamona, pode ser interessante quando o leite se destina ao processamento, em virtude do maior teor de gordura.<hr/>The effect was assessed of including licuri and castor oils in the diet on the production and chemical composition of milk from goats and the economic viability of the diets. Crossbred Moxotó goats in a 5 × 5 Latin square design were used with two replications consisting of five diets: a control treatment without supplementary oil (control), and the others with 3% or 5% licuri or castor oil. Milk production decreased with the inclusion of 5% licuri oil, but it did not influence the production of milk corrected to 4% fat. The addition of 3% castor oil reduced the fat content and total solids production compared to licuri oil, but it increased the lactose content. There was no significant difference in the protein content among treatments. The simple financial analyses showed that the control diet was more profitable, but supplementation with 3% licuri oil when compared to castor oil supplementation can be an alternative when the milk is for processing because of the higher fat content. <![CDATA[<B>Body composition and nutritional requirements of protein and energy for body weight gain of lambs browsing in a tropical semiarid region</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100028&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study evaluated body fat, protein and energy contents and nutritional requirements for body weight (BW) gain of lambs in tropical semiarid conditions. Thirty-two castrated Santa Inês 3-to-4-month old lambs (initial BW: 15.8 kg ± 1.4 kg) were used. Eight lambs were initially slaughtered to serve as the reference for initial body weight composition. The remaining 24 animals were placed in a randomized block with three treatments and eight replications. Each one of the eight experimental blocks consisted initially of three 15 kg lambs to which treatments (daily supplement levels: 0.0, 1.0, and 1.5% of body weight of a corn, soybean and minerals concentrate mixture adjusted for a daily 200 g BW gain at 1.5% level) were randomly assigned. As one of the lambs reached 30 kg all three were slaughtered. Body composition (per kg of empty body weight - EBW), ranged from 171.59 to 145.84 g protein, from 0.53 to 319.00 g fat, and from 2,06 to 3,90 Mcal energy, for lambs from 15 to 30 kg EBW, respectively. Net requirements for 200 g BW gain/day ranged from 25.99 to 22.09 g protein and from 0.311 to 0.591 Mcal energy for lambs from 15 to 30 kg EBW, respectively. Santa Inês lambs browsing in tropical semiarid regions require more protein and less energy than lambs raised in temperate regions or kept in feedlots in tropical areas, as reported in the literature.<hr/>Este trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a composição corporal em gordura, proteína e energia e as exigências nutricionais para ganho de peso em cordeiros em sistema de pastejo na região semi-árida. Foram utilizados 32 cordeiros Santa Inês, castrados, com peso inicial de 15,8 kg ± 1,4 kg e idade variando entre 3 e 4 meses. Desses animais, oito cordeiros foram abatidos no início do experimento, como animais-referência, para determinação da composição corporal inicial na metodologia do abate comparativo. Os 24 animais remanescentes foram utilizados em delineamento em blocos casualizados, com três tratamentos e oito blocos. Cada um dos oito blocos experimentais foi composto inicialmente de três cordeiros de 15 kg, aos quais foram aplicados os tratamentos (0,0, 1,0 e 1,5% do peso vivo do animal de suplementação diária com mistura concentrada composta de fubá de milho, farelo de soja e mistura mineral, ajustada para ganho de peso médio diário estimado em 200 g) aleatoriamente designados. Quando um dos animais de cada lote atingiu 30 kg de peso, os três animais do lote foram abatidos. Os valores estimados de composição corporal variaram de 171,59 a 145,84 g de proteína/kg de peso do corpo vazio (PCV); 0,53 a 319 g de gordura/kg de PCV; e 2,06 a 3,90 Mcal/kg de PCV para animais de 15 a 30 kg de PCV. As exigências líquidas para ganho médio de 200 g/dia variaram de 25,99 a 22,09 g de proteína e de 0,311 a 0,591 Mcal de energia para animais de 15 a 30 kg de PV, respectivamente. Cordeiros Santa Inês em pastejo na região semi-árida necessitam de mais proteína e menos energia que cordeiros confinados em regiões temperadas ou confinados em áreas tropicais como reportado na literatura. <![CDATA[<B>Thermal comfort and performance of chicks submitted to different heating systems during winter</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100029&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se o efeito de três sistemas de aquecimento de aviários no conforto térmico e no desempenho de pintos de corte criados no inverno na Região Sul do Brasil. Utilizaram-se três galpões avícolas com 17.700 aves (Cobb) por galpão, em dois lotes de criação. Os sistemas de aquecimento avaliados foram: fornalha a lenha (aquecimento indireto do ar); campânulas infravermelhas a gás; e tambores de aquecimento por radiação com aquecimento suplementar de campânulas infravermelhas a gás. Para avaliação do ambiente térmico e do desempenho animal, foi utilizado delineamento em blocos casualizados, com três sistemas de aquecimento, em dois lotes de criação. Nas duas primeiras semanas de vida das aves, o sistema de tambor + campânulas é o mais eficiente em manter a temperatura e umidade relativa do ar na condição de conforto térmico das aves. Consequentemente, propicia melhores ganho de peso, conversão alimentar e eficiência produtiva.<hr/>The objective of this study was to evaluate the effect of different poultry house heating systems on the thermal comfort and performance of broiler chicks during the winter period, in the southern region of Brazil. Three buildings were used, each containing 17,700 broiler chickens (Cobb), during two complete productive cycles. Three heating systems were evaluated: furnace with indirect air heating; infrared heater and radiant experimental "drum" system with an infrared supplemental heating system. In order to evaluate the thermal environment and animal performance, a randomized block experimental design with three heating system was used, in two complete productive cycles. In the first two weeks after birth, the radiant experimental "drum" system is the most efficient in maintaining the air temperature and relative humidity in thermal comfort condition of the broiler chicks and, consequently, result in the best results of weigh gain, dietary conversion and efficient production. <![CDATA[<B>Corn silage substituted by sunflower silage in the diet of fedlot steers</B>: <B>ingestive behavior</B>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000100030&lng=en&nrm=iso&tlng=en Estudaram-se os efeitos da substituição na dieta da silagem de milho por silagem de girassol (0, 33 e 66% MS) no comportamento ingestivo de novilhos em confinamento. Utilizaram-se nove novilhos castrados com peso vivo e idade média inicial de 288 kg e 20 meses, respectivamente, pertencentes aos grupos genéticos Nelore, 21/32Charolês (C) 11/32Nelore (N) e 21/32N 11/32C. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, com três repetições por tratamento. As dietas testadas foram: 100 % de silagem de milho e 0 % de silagem de girassol; 70,94% de silagem de milho e 29,06 % de silagem de girassol; 38,27 % de silagem de milho e 61,73 % de silagem de girassol, todas com relação volumoso:concentrado 60:40. O tempo destinado ao ócio deitado foi maior para os novilhos que consumiram apenas silagem de milho como volumoso em relação aos que consumiram silagem de girassol. O tempo despendido em ócio em pé foi semelhante entre as dietas com 33 (1,84 hora) e 66 % de silagem de girassol (1,96 hora) e menor para aquela sem silagem de girassol (1,62 hora). O tempo em ruminação dos animais aumentou com a inclusão da silagem de girassol na dieta e correspondeu a 8,61; 8,76 e 9,45 horas, respectivamente, para 0; 33 e 66 % de silagem de girassol. Animais alimentados somente com silagem de milho apresentam maior eficiência de ruminação da matéria seca e da fibra em detergente neutro. O tempo despendido por refeição diminui com o aumento da participação da silagem de girassol.<hr/>The objective of this experiment was to evaluate the effect of replacing corn silage with sunflower silage (0, 33 e 66% DM) on the ingestive behavior of fedlot steers. Nine castrated steers were used, with average 288 kg initial live weight and 20 month old from the Nellore (N), 21/32Charolais (C) 11/32N and 21/32N 11/32C genetic groups. A randomized complete block experimental design was used, with three replications per treatment. The tested diets were: 100% corn silage and 0% sunflower silage; 70.94% corn silage and 29.06% sunflower silage and 38.27% corn silage and 61.73% sunflower silage, all with a 60:40 roughage:concentrate ratio. Time spent lying idle was greater for steers that consumed only corn silage as roughage compared to those that consumed sunflower silage. Time spent standing idle was similar between 33 (1.84 h) and 66% sunflower silage (1.96 h) and lower for 0% sunflower silage (1.62 h). The animals rumination time increased with the inclusion of sunflower on diet, with values of 8.61; 8.76 and 9.45 h, respectively for 0; 33 and 66% sunflower silage. Animals fed only with corn silage show better dry matter and neutral detergent fiber rumination efficiencies. The time spent feeding decrease with higher participation of sunflower silage.