Scielo RSS <![CDATA[Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1519-994020190001&lang=en vol. 20 num. lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Nutritional value of dehydrated maize straw ammoniated with urea]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100200&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY This study aimed to evaluate the chemical composition and in situ degradation dry matter of maize straw ammoniated with urea. This was a completely randomized design with five levels of ammoniation (0; 2; 4; 6 and 8% dry matter), with five repetitions. There was effect (P&lt;0.05) of the ammoniation process on the retention of nitrogen in maize straw. For each 1% utilization of urea, we observed a reduction of 1.57% nitrogen retention. The dry matter content was not influenced (P&gt;0.05) by the ammoniation; straw presented a mean value of 75%. In turn, the crude protein content increased (P&lt;0.05) with ammoniation, increasing from 2.74% in the straw without treatment to 10 and 11% with the levels of 6 and 8% urea, respectively. For each 1% urea used, we found a reduction (P&lt;0.05) of 0.65% in the neutral detergent fiber content of maize straw. The acid detergent fiber presented effect (P&lt;0.05) in response to ammoniation. The technique provided a reduction of 0.69% acid detergent fiber for each 1% urea used. For dry matter degradation, we observed an increase in the soluble fraction up to the level of 6% urea. The ammoniation process favored the increase in the dry matter degradation rate of maize straw. It is recommended to conduct the ammoniation process in maize straw with 6% urea.<hr/>RESUMO Objetivou-se avaliar a composição químico bromatológica e degradação in situ da matéria seca da palha de milho amonizada com ureia. Adotou-se delineamento inteiramente casualizado com cinco níveis de amonização (0; 2; 4; 6 e 8% da matéria seca), com cinco repetições. Verificou-se efeito (P&lt;0,05) do processo de amonização sobre a retenção de nitrogênio na palha de milho. Para cada 1% de utilização da uréia foi observado redução de 1,57% de retenção de nitrogênio. O teor de matéria seca não foi influenciada (P&gt;0,05) pelo processo de amonização, a palha apresentou valor médio de 75%. Já o teor de proteína bruta aumentou (P&lt;0,05) com a amonização, elevando valores de 2,74% da palha sem tratamento para 10 e 11% com os níveis de 6 e 8% de uréia, respectivamente. Para cada 1% de uréia utilizado foi observado redução (P&lt;0,05) de 0,65% no teor de fibra em detergente neutro da palha do milho. A fibra em detergente ácido apresentou efeito (P&lt;0,05) em resposta à amonização. A técnica proporcionou redução de 0,69% de fibra em detergente ácido para cada 1% de ureia utilizada. Para a degradação da matéria seca foi observado aumento na fração solúvel até o nível de 6% de ureia. O processo de amonização favoreceu o aumento na taxa de degradação da matéria seca da palha de milho. Recomenda-se que o processo de amonização na palha de milho seja realizado com níveis de 6% de ureia. <![CDATA[Genetic association of variations in the kappa-casein and β-lactoglobulin genes with <em>milk traits in</em> girolando cattle]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100300&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY In dairy farm animals, one the most important goal of the selection is the improvement of milk yield and composition. Several studies have demonstrated that the candidate genes of the kappa-casein (CSN3) and β - lactoglobulin (β-LG) are associated with milk yield, milk quality and health traits in dairy animals. Therefore the aim of this study was to detect polymorphisms in CSN3 and β-LG genes and its association with milk yield in up to 305 days (305MY) and predicted transmission capacity (PTA) for 305MY in Girolando cattle. Totally, 138 bulls and 729 cows (n=867) were sampled. The genotypes of both genes were obtained by the PCR-RFLP method using HinfI and HaeIII enzymes for CSN3 and β-LG genes, respectively. Statistical results revealed two alleles A and B for both genes. The genotypes and alleles more frequents for CSN3 and β-LG genes were respectively: AA (0.7324) and A (0.8558), and AB (0.4827) and A (0.5017). The x2 test revealed that the two loci were at Hardy-Weinberg equilibrium (p&lt;0.001). The allele substitution effects for the variants were not significant on 305MY and PTA for 305MY (p&gt;0.05). The allele variants of β-LG and CSN3 might be more investigated before include them into future breeding schemes designed for Girolando dairy cattle with objective of improving milk traits as milk yield in up to 305 days (305MY) and predicted transmission capacity (PTA) for 305MY..<hr/>RESUMO Em rebanhos leiteiros, um dos objetivos mais importantes da seleção é a melhoria da produção e composição do leite. Vários estudos demonstraram que os genes candidatos da kappa-caseína (CSN3) e da β-lactoglobulina (β-LG) estão associados a produção de leite, qualidade do leite e características de saúde em animais leiteiros. Portanto, o objetivo deste estudo foi detectar polimorfismos nos genes CSN3 e β-LG e avaliar possíveis associaçoes desses polimorfismos com a produção de leite em até 305 dias (305MY) e a capacidade de transmissão prevista (PTA) de leite em bovinos da raça Girolando. No total, 138 touros e 729 vacas (n = 867) foram amostrados. A genotipagem foi realizada pelo método PCR-RFLP utilizando as enzimas HinfI e HaeIII para os genes CSN3 e β-LG, respectivamente. Os resultados estatísticos revelaram dois alelos A e B para ambos os genes. Os genotipos e alelos mais frequentes para os genes CSN3 e β-LG foram respectivamente: AA (0,7324) e A (0,8558) e AB (0,4827) e A (0,5017). O teste x2 revelou que os dois loci estavam em equilibrio de Hardy-Weinberg (p &lt;0,001). Os efeitos de substituiçao alélica para as variantes nao foram significativos para as características 305 MY e PTA para 305MY (p&gt; 0,05). Portanto, as variantes alélicas identificadas nos genes β-LG e CSN3 devem ser mais investigadas antes de serem incluidas nos programas de melhoramento desenhados para bovinos leiteiros Girolando objetivando melhorar as características do leite analisadas no presente estudo. <![CDATA[Genotype x Environment Interaction for reproductive traits in brazilian Nellore breed cattle]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100301&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The objective of this study was to evaluate the effect of the genotype-environment interaction (GEI) for scrotal circumference traits measured at different ages, 365 (SC365), 450 (SC450) and 550 (SC550) days of age, and age at first calving (AFC) for Nellore animals raised in different regions of Brazil. For the evaluation, the herds were grouped in the following regions of the country: North, Southeast and Central-west, using information from 26,619, 28,730, 14,476, 15,397 for the traits SC365, SC450, SC550 and AFC respectively. Genetic parameters, as well as the assessment of GEI were performed using Bayesian inference, using the programs of the BLUPF90. The estimated heritabilities were: 0.465 ± 0.021, 0.500 ± 0.022, 0.492 ± 0.026, 0.117 ± 0.017 for SC365, SC450, SC550 and AFC respectively. The results obtained in the analysis, indicated that this interaction was not significant for SC at different ages (genetic correlation, rg&gt; 0.8). For AFC, significant effect of GEI was observed for combinations involving the Northern region (rg&lt;0.8), indicating that this interaction should be considered by the genetic evaluation programs in this region.<hr/>RESUMO O presente estudo teve como objetivo avaliar o efeito da interação genotipo-ambiente (IGA) para as características perímetro escrotal mensurado em diferentes idades, 365 (PE365), 450 (PE450) e 550 (PE550) dias de idade, e da idade ao primeiro parto (IPP) para animais da raça Nelore criados em diferentes regiões do Brasil. Para a avaliação foram agrupados os rebanhos dos diferentes estados do país, nas seguintes regiões: Norte, Sudeste e Centro-Oeste, sendo utilizados informações de 26619, 28730, 14476, 15397 para as características PE365, PE450, PE550 e IPP respectivamente. Os parâmetros genéticos, assim como, a avaliação da IGA foi realizada utilizando a inferência Bayesiana, com uso dos programas BLUPF90. As herdabilidades estimadas foram: 0,465 ± 0,021, 0,500 ± 0,022, 0,492 ± 0,026, 0,117 ± 0,017 para PE365, PE450, PE550 e IPP respectivamente. Os resultados obtidos indicaram que a interação não foi significativa sobre o perímetro escrotal avaliado nas diferentes idades (correlação genética, rg&gt;0,8). No entanto, para a IPP foi evidenciado efeito significativo da IGA para as combinações envolvendo a região Norte (rg&lt; 0,8), indicando que esta interação é significativa devendo ser considerada pelos diferentes programas de avaliação genética da raça,para os animais criados nesta região. <![CDATA[Flour of mushroom <em>Agaricus blazei</em> as additive functional in food of laying hens]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100600&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The current study aims to evaluate the zootechnical performance, quality of eggs, and the immune system of the laying hen's upon supplementing their feed with the flour of the mushroom Agaricus blazei. A total of 210 Hisex Brown® hens, 67 weeks old, were distributed in a completely randomized design with five treatments (control [0%], 0.04%, 0.08%, 0.12% and 0.16% of mushroom meal) with seven replicates and six birds per experimental unit. Were evaluated the zootechnical performance (feed intake, egg production [per day and housed], marketable egg production, egg weight and egg mass, feed conversion per dozen and egg mass, and viability);egg quality (specific weight, Haugh units, weight and percentage of components, shell thickness and yellow intensity of the egg yolks); and the hemogram (erythrogram and leukogram). Mainly, different levels of mushroom meal, were includedin laying hens feeds significantly (p&lt;0.05)egg mass and feed intake. However, the leukogram and the erythrogram remained within the reference values, indicating that the birds were healthy. The addition of different levels of Agaricus blazei flour in the laying hens feed did not promote changes in the egg quality, in the immune system, and in the zootechnical performance, except for the feed intake which reduced with the inclusion of mushroom flour and eggs mass in which the 0.07% level promoted the maximization of this parameter.<hr/>RESUMO Objetivou-se avaliar a adição da farinha do cogumelo Agaricus blazei na ração de galinhas poedeiras sobre o desempenho zootécnico, a qualidade de ovos e o sistema imune. Foram utilizadas 210 galinhas Hisex Brown®, com 67 semanas de idade, distribuídas em delineamento inteiramente casualizado composto por cinco tratamentos (controle [0%]; 0,04%; 0,08%; 0,12% e 0,16% da farinha do cogumelo) com sete repetições e seis aves por unidade experimental. Foi avaliado o desempenho zootécnico (consumo de ração; produção de ovos [ave/dia e ave alojada]; produção de ovos comercializáveis; peso médio e massa de ovos; conversão alimentar por dúzia e por massa de ovos e viabilidade das aves); a qualidade dos ovos (peso específico, unidades Haugh, peso e porcentagem dos componentes, espessura de casca e intensidade da cor amarela das gemas); e o hemograma (eritrograma e leucograma). A inclusão de diferentes níveis de farinha de cogumelo na ração das galinhas poedeiras afetou significativamente (p&lt;0,05) a massa de ovos e o consumo de ração. O leucograma e o eritrograma se mantiveram dentro dos valores de referência, indicando que as aves se encontravam saudáveis. A adição de diferentes níveis da farinha de Agaricus blazei na ração das galinhas poedeiras não promoveu alterações na qualidade dos ovos, no sistema imune nem tampouco no desempenho zootécnico, com exceção do consumo de ração que reduziu com a inclusão da farinha, e da massa de ovos em que o nível de 0,07% promoveu a maximização deste parâmetro. <![CDATA[The effect of dietary phytase and various available phosphorus levels on performance and egg quality in Japanese quail]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100601&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY Birds show poor utilization of phytic phosphorus in their diets because of the lack of endogenous enzymes to digest phosphorus and make it bioavailable. Therefore, the objective of this study was to evaluate phytase supplementation in the diets of laying quails. Eighty quails were used in a completely randomized experimental design with five treatments and four replicates of four birds each. The treatments were as follows: 0.35% Pd; 0.20% Pd; 0.20% Pd + 500FTUs of phytase; 0.09% Pd; 0.09% Pd + 500 FTUs of phytase. The birds were housed in metallic batteries during a trial period of 21 days, for evaluation of egg production, egg weight, feed intake and feed conversion. After being collected, the eggs were sent to the nutrition laboratory of the department of zootechnics of the CEO/Udesc, where analyses of albumin, yolk and shell quality were performed. The results were subjected to analysis of variance, and the differences between the averages were compared using the Tukey test at 5% of significance. No differences (P&gt; 0.05) were observed in terms of performance and egg quality parameters. We conclude that the inclusion of phytase in the diet of laying quails can be accomplished without compromising the performance and quality of the eggs. Additionally, 0.09% of 22 disponible phosphorus can be used to grant adequate performance for 21 days.<hr/>RESUMO As aves possuem baixo aproveitamento do fósforo fítico das dietas, devido à falta de enzimas endógenas que consigam realizar a quebra e aproveitamento do mesmo. Objetivou-se no presente estudo avaliar a adição de fitase em dietas de codornas poedeiras. Foram utilizadas 80codornas, em delineamento experimental inteiramente casualizado composto por cinco tratamentos e quatro repetições, de quatro aves cada. Os tratamentos foram: 0,35% Pd; 0,20% Pd; 0,20% Pd + 500FTUs de fitase; 0,09% Pd; 0,09% Pd + 500 FTUs de fitase. As aves foram alojadas em baterias metálicas, em período experimental de 21 dias, para avaliação da produção de ovos, peso dos ovos, consumo de ração e conversão alimentar. Após coletados, os ovos foram encaminhados ao laboratório de nutrição do departamento de zootecnia do CEO/Udesc, onde foram realizadas as análises de qualidade de albúmen, de clara e casca. Os resultados obtidos foramsubmetidos à análise de variância e as diferenças entre as médias foram comparadas pelo teste de Tukey a 5% de significância. Não foram observadas diferenças (P&gt;0,05) nos parâmetros de desempenho e qualidade de ovos avaliados. Conclui-se que a inclusão da fitase na dieta de codornas poedeiras pode ser empregada sem causar comprometimento do desempenho e qualidade dos ovos das aves. Adicionalmente, 0,09% de fósforo disponível pode ser utilizado, garantindo o desempenho em período de 21 dias de produção. <![CDATA[Ivermectin and albendazole withdrawal period in goat milk]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100800&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY Theaimthis study was to determine the excretion profile of albendazole and ivermectin residues in milk from goats submitted to antiparasitic treatment. Twenty-four Brazilianmongrel lactating and pluriparous goats, maintained extensively on native pasture were orally treatedwith albendazole or ivermectin. Milk samples were collected before and after vermifuges application, in the days 0, 2, 3 e 4 to albendazole and 0, 3, 7, 14, 21, 28, 35 and 42 to ivermectin. The vermifuges residues were detected by high performance liquid cromatography with ultravioletdetector. The amount of residues contained in themilk was decreasing in function of time. The mean daily rates of decrease of albendazole residues were 63.34%, 40.18 and 100.0%, from the 2ndto the 4thday, respectively; on the 3rdday after treatment, 50% of the samples showed concentrations ≥ 47.61 μg.mL–1, and on the 4thday, no sample had albendazole residue. The amount excreted of ivermectin was similar between the 3rdand 21stday when all samples presented values ≥ 51.90 μg.mL-1; on the 35th day, 50% of the samples showed values above of recommended levels, and on the 42nd day, no sample had detectable ivermectin residue. In conclusion, the milk of Brazilian mongrel goats treated orally with albendazole or ivermectin does not contain its respective residues in detectable amounts from the 4th and 42nddays, respectively, after antiparasitic treatment.<hr/>RESUMO Objetivou-se determinar o perfil de excreção de resíduos de albendazole e ivermectina em leite de cabras submetidas a tratamento antiparasitário. Vinte e quatro cabras sem padrão racial definido (SPRD), lactantes, pluríparas, criadas extensivamente em pastagem nativa foram tratadas com albendazole ou ivermectina, via oral. As amostras de leite foram coletadas antes e após a aplicação dos vermífugos, nos dias 0, 1, 2, 3 e 4 para Albendazole e 0, 3, 7, 14, 21, 28, 35 e 42 para ivermectina. Os resíduos dos vermífugos foram determinados por meio de cromatografia líquida de alta eficiência com detector ultravioleta. A quantidade de resíduos presentes no leite foi decrescente em função do tempo. As taxas medias diárias de decréscimo dos resíduos de albendazole foram 63,34%, 40,18 e 100,0%, do 2° ao 4° dia, respectivamente; no 3° dia após o tratamento, 50% das amostras apresentaram concentrações ≥ 47,61 μg.mL-1 e no 4° dia, nenhuma amostra apresentou resíduo de albendazole. Os teores excretados de ivermectina foram similares entre o 3° e 21° dia, quando todas as amostras apresentaram valores ≥ 51,90 μg.mL-1; no 35° dia, 50% das amostras apresentavam valores acima nos níveis recomendáveis; no 42° dia, nenhuma amostra apresentou resíduo detectável de ivermectina. Conclui-se que o leite de cabras SPRD tratadas oralmente com albendazole ou ivermectina não apresenta seus respectivos resíduos em quantidades detectáveis a partir do 4° e 42° dias, respectivamente, após tratamento antiparasitário. <![CDATA[Corn-based or high linoleic acid flushing increases productivity of Morada Nova and Brazilian Somalis ewes]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100801&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The objective of this study was to compare the corn-based (FLU), high linoleic acid flushings(LAF), and a control treatment (un supplemented, CON); two genetic groups:Morada Nova (MN) and Brazilian Somalis (BS), on the productive and reproductive performance of ewes and their lambs. A total of 156 non-pregnant ewes were supplemented three weeks before and after the breeding season. Supplementation with either FLU or LAF increased ewe body condition score (BCS) at the beginning of the breeding season and at lambing compared to CON. The BS ewes had greater body weights at the supplementation end, and BCS both at the supplementation start, and at lambing compared to MN. Similarly, ewes with three lambs per birth had greater BCS at the beginning of supplementation. They also had greater weights at the beginning of the breeding season and at lambing. Both FLU and LAF increased total lamb weight from 56 to 105 days of age compared to CON.The BS ewes had decreased prolificity and produced lower total weight of lambs at lambing, but greater 84 and 105 days after birth compared to MN. Total lambweight at birth was greater for ewes that lambed three, followed by two and then one lamb per birth. In conclusion, the high linoleic acid and high corn supplementation increase body condition score of ewes form breeding season to lambing and enhance lamb performance after 56 days of age. Although Morada Nova ewes increased prolificacy, their lambs were lighter after they reached 84 days of age.<hr/>RESUMO O objetivo deste estudo foi comparar flushings à base de milho (FLU), ácido linoleico alto (FAL), e tratamento controle (não suplementado, CON);dois grupos genéticos: Morada Nova (MN) e Somalis Brasileiro (SB), sobre desempenho de ovelhas e cordeiros. Foram suplementadas 156 ovelhas não prenhes três semanas antes e após a estação de monta. Tanto FLU quanto FAL aumentaram o escore de condição corporal (ECC) de ovelhas no início da estação de monta e no parto, comparado ao CON. Ovelhas da raça SB tiveram maior peso no final da suplementação, e ECC, tanto no início da suplementação, quanto ao parto comparado ao MN. Da mesma forma, ovelhas com três cordeiros por nascimento tiveram ECC maior no início da suplementação. Elas também tiveram maiores pesos tanto no início da estação como no parto. Tanto FLU como FAL aumentaram o peso do cordeiro de 56 até 105 dias de idade comparadoao CON. Ovelhas SB diminuíram a prolificidade e produziram menor peso total de cordeiros ao parto, porém maior peso totalapós 84 e 105 dias comparado às ovelhas MN. O peso totaldecordeiros ao nascimento foi maior para ovelhas com gestação tripla, seguido por dupla, e simples. Em conclusão, a suplementação com ácido linoleico e milho aumentam o escore da condição corporal de ovelhas desde a estação de monta até o parto e a performance do cordeiro após 56 dias de idade. Embora ovelhas Morada Nova tenham aumentado a prolificidade, seus cordeiros ficaram mais leves apósos 84 dias de idade. <![CDATA[Process of sanitation of certified free properties of brucellosis and tuberculosis in the State of São Paulo]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100802&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The aim of this study was to analyze the sanitation process of the properties certified as free of brucellosis and tuberculosis in the State of São Paulo. However, 14 properties with free certification, between the years 2001 and 2016, were identified and analyzed. The municipalities of the properties were geoprocessed on the map of the state livestock circuit. Through descriptive statistics, a semi-structured questionnaire was evaluated with questions related to the profile of properties (characteristics of the owner, property, production and questions related to human, animal and environmental health) and to the sanitation process. The results showed that, in the state of São Paulo, the 14 certified properties free of brucellosis and tuberculosis were not uniformly distributed, it had herds with 90 to 500 animals, monthly veterinary assistance and milk production was technified with medium or large production capacity milk daily. The owners had an average age of 63, 92.8% (13/14) of them with a higher education level and found difficulties to obtain and maintain the certificate. These properties, even in the process of sanitation, had reinfection in the herd, evidencing the complexity in combating the diseases and the need for more joint actions among the whole community.<hr/>RESUMO O objetivo deste trabalho foi analisar o processo de saneamento das propriedades certificadas como livres de brucelose e tuberculose do Estado de São Paulo. Para tanto, 14 propriedades com certificação livre, entre os anos de 2001 e 2016, foram identificadas e analisadas. Os municípios das propriedades foram geoprocessados no mapa dos circuitos pecuários do Estado. Por meio da estatística descritiva, avaliou-se um questionário semiestruturado com questões relativas ao perfil das propriedades (características do proprietário, da propriedade, da produção e perguntas relacionadas à saúde humana, animal e ambiental) e ao processo de saneamento. Os resultados evidenciaram que no Estado de São Paulo as 14 propriedades certificadas livres de brucelose e tuberculose não se distribuíram uniformemente, possuíam rebanhos com 90 a 500 animais, tendo assistência veterinária mensal, e a produção leiteira era tecnificada, com capacidade média ou grande de produção diária de leite. Os proprietários tinham em média 63 anos de idade, 92,8% (13/14) deles com nível superior de escolaridade e encontraram dificuldades para obter e manter o certificado. Essas propriedades mesmo estando em processo de saneamento tiveram reinfecção no rebanho, evidenciando a complexidade em combater as enfermidades e a necessidade de mais ações conjuntas entre toda a comunidade. <![CDATA[Environmental effects on performance of progeny from different Nellore sires in Brazilian semiarid region]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100803&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The aim of this study was to evaluate the influence of environmental factors on the performance of progeny from different Nellore sires in Brazilian semiarid region. Data on live weight, average daily gain and scrotal circumference of 741 animals categorized as OR (open registry) or PB (purebred) and born from 27 sires were collected from a commercial farm located in Varzelândia-MG. Evaluations were taken at 12 (yearling) and 18months of age. Data were analyzed using the least-squares method, considering the effect of pedigree (OR or PB), sire, year of birth, month of birth and calf sex in the model. There was a significant influence of the pedigree, sex, month of birth and sire on animal's performance until yearling age, whereas the performance traits at 18months were influenced only by the month of birth and sire (P&lt;0.05). Therefore, environmental factors such as year, month of birth and calf sex are important sources of variation on calf performance from birth to18 months and it should be considered when comparing and selecting animals based on these traits.<hr/>RESUMO O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência dos fatores ambientais sobre o desempenho das progénies de diferentes touros da raça Nelore no semiárido brasileiro. Informações de 741 animais foram coletadas de uma fazenda comercial localizada no municipio de Varzelândia-MG. Os animais eram filhos de 27 touros da raça Nelore e eram categorizados como LA (livro aberto) ou PO (puros de origem). Foram avaliados os dados de peso, ganho de peso médio diário e perímetro escrotal. As avaliações foram realizadas aos 12 (ano) e 18 (sobreano) meses de idade. Os dados foram analisados pelo método dos quadrados mínimos, utilizando um modelo que considerou efeito de categoria (LA ou PO), touro, anos, mês de nascimento e sexo dos bezerros. Houve influência significativa da categoria, sexo, mês de nascimento e touro sobre o desempenho dos animais até o ano, enquanto as características de desempenho ao sobreano foram influenciadas somente pelo mês de nascimento e touro (P&lt;0,05). Sendo assim, os fatores do meio como ano e mês de nascimento e sexo do bezerro são importantes fontes de variação sobre o desempenho dos bezerros do nascimento até o sobreano, devendo, portanto, ser consideradas na comparação e seleção de animais com base nestas características. <![CDATA[Disinfection of Fertile Eggs of Free-Range Poultry with Essential Oils]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100804&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The effect of the disinfection of fertile eggs of free-range poultry with essential oils from Cymbopogon flexuosus and Lippia rotundifolia was evaluated. The treatments applied to the eggs were (v v-1): 1% essential oil from C. flexuosus (CF), 1% essential oil from L. rotundifolia(LR), 0.1% CF + LR, and 0.1% quaternary ammonia (QA) (positive control). The eggs were incubated for 21 days, the birds from hatched eggs were counted and weighed, and not hatched eggs were opened and examined macroscopically to determine egg fertility, and embryonic death time. The antimicrobial action of the essential oils was determined through quantitative analyses, considering aerobic mesophylls, filamentous fungi, yeasts, and total coliforms. Mortality was high in the treatments, especially in the treatment with essential oil from C. flexuosus. The highest hatchability was found in the treatment with QA. The treatments with singly or combined essential oils were more efficient in decreasing microbial count than QA. The essential oils from C. flexuosus and L. rotundifolia reduced the microbial load of fertile eggs of the free-range poultry evaluated.<hr/>RESUMO O presente estudo investigou o efeito da desinfecção de ovos férteis de aves caipiras com o uso de óleos essenciais de capim limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de- pedestre (Lippia rotundifolia). Aplicaramse os seguintes tratamentos nos ovos selecionados: 1% (v/v) óleo essencial de capim limão (CL), chá-de-pedestre (CP), associação (CL + CP) e 0,1% (v/v) de amônia quaternária (AQ) (controle positivo). Os ovos foram distribuídos em incubadora e após 21 dias, as aves eclodidas foram contadas e pesadas e os ovos não eclodidos foram quebrados e examinados macroscopicamente para a determinação da fertilidade e o momento da morte embrionária. Determinou-se a ação antimicrobiana dos óleos através das análises quantitativas de mesófilos aeróbios, fungos filamentosos e leveduras e coliformes totais. A mortalidade foi elevada nos tratamentos, a distribuição de mortes nas classes foi superior no tratamento com capim limão. A maior eclodibilidade ocorreu no tratamento com a amônia quaternária. Evidenciou-se a redução na contagem microbiana na aplicação do óleo essencial individualmente ou em associação, superando a aplicação com AQ. Os óleos essenciais de capim limão (Cymbopogon flexuosus) e chá-de-pedestre (Lippia rotundifolia) promoveram a redução da carga microbiana de ovos férteis de aves caipiras. <![CDATA[Dietary yerba mate (Ilex paraguariensis) influences lipid profile of broiler meat]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100805&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY Yerba mate ( Ilex paraguariensis) has in its composition organic compounds wich can modify chemical composition of broiler meat. This study aimed to evaluate the influence of yerba mate in chemical composition and lipid profile of broiler breast and thigh meat. The trial was conducted using 500 broiler chicks distributed in a completely randomized design with four treatments (0.1; 0.2; 0.4, and 0.6%) and five replicates with 25 chicks each. The chicken were raised form 1 to 42 days old and slaughtered for analysis of breast and thigh meat. The addition of mate did not affect the chemical composition and the lipid profile of the chicken breast, however, the composition of the meat of thigh meat was affected. It was observed effect of the addition of the yerba mate to saturated, unsaturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids in the chicken meat. Stands out the reduction in saturated fatty acid concentrations and the increase in the concentrations of polyunsaturated fatty acids, especially Linolenic and Eicosapentaenoic, thus demonstrating the potential of mate grass in altering the lipid profile of poultry meat.<hr/>RESUMO A erva mate ( Ilex paraguariensis) possui em compostos orgânicos com propriedades de modificar a composição química de carne de frangos de corte, desta maneira este estudo avaliou a influência da erva mate sobre a composição química e o perfil lipídico de carne de peito, coxas e sobrecoxas de frangos de corte. Foram utilizados 500 pintainhos de corte distribuídos em um delineamento inteiramente casualizado com inclusões de erva mate nas dietas (0.1; 0.2; 0.4, e 0.6%) com quatro repetições de 25 aves em cada tratamento, criados de 1 a 42 dias de idade para posterior abate e análises da composição de cortes cárneos. A adição de erva mate não afetou a composição química e o perfil lipídico dos peitos de frangos, porém a composição da carne de sobrecoxas foi afetada. Foi observado efeito da adição da erva mate em ácidos graxos saturados, insaturados, monoinsaturados e poli-insaturados na carne de sobrecoxas de frango, destacando-se a redução nas concentrações de ácidos graxos saturados e o aumento das concentrações dos ácidos poli-insaturados, em especial Linolênicoe Eicosapentaenoico, demonstrando assim o potencial da erva mate em alterar o perfil lipídico da carne de aves. <![CDATA[Efficacy, toxicity, and lethality of plants with potential anthelmintic activity in small ruminants in Brazil]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000100806&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The use of medicinal plants as a therapeutic method in the control of diseases has been increasing in animal production. In the case of small ruminants, the endoparasitic disease is a major concern, since they are considered the greater sanitary problem, especially when considering the phenomenon of parasite resistance to the medicines used. Therefore, the development of alternative methods of endoparasitary control in goats and sheep has become a pressing need. The use of plants to control endoparasites can reduce the use of chemical inputs, making more environmentally sustainable livestock, minimizing the occurrence of parasitic resistance to conventional medicines and contributing to the reduction of production costs. In this sense, several studies have been carried out in order to evaluate the in vitro and in vivo activity of plants with anthelmintic potential. However, despite the potentiality found in many studies, the results are sometimes contradictory or do not replicate in vivo the same efficacy obtained in the in vitro assays. Another relevant aspect is the low utilization of the lethality and toxicity tests, which are indispensable so that the knowledge can be spread and applied by the producers in their herds. Thus, this review aims to provide the results from studies carried out in Brazil with extract of plants with potential for control of parasitic disease in goats and sheep, describing the main evaluated plants species, mechanisms of action, preparation forms and tests of efficacy, toxicity, and lethality.<hr/>RESUMO A utilização de plantas medicinais como método terapêutico no controle de enfermidades tem sido crescente na produção animal. No caso de pequenos ruminantes, as verminoses representam uma grande preocupação, visto que são consideradas o maior problema sanitário, especialmente quando se considera o fenômeno da resistência dos parasitas aos fármacos utilizados. Portanto, o desenvolvimento de métodos alternativos de controle endoparasitário em caprinos e ovinos tem se tornado uma necessidade premente. O uso de plantas para controlar as endoparasitoses pode reduzir o uso de insumos químicos, tornando a atividade pecuária mais ambientalmente sustentável, minimizando a ocorrência da resistência parasitária aos medicamentos convencionais e contribuindo para redução dos custos de produção. Nesse sentido, diversos estudos têm sido executados a fim de se avaliar a atividade in vitro e in vivo de plantas com potencial anti-helmíntico. Contudo, a despeito da potencialidade verificada em muitos estudos, os resultados são, por vezes, contraditórios ou não reproduzem in vivo a mesma eficácia obtida nos ensaios in vitro. Outro aspecto relevante é a baixa utilização dos testes de letalidade e toxicidade, indispensáveis para que o conhecimento possa ser difundido e aplicado pelos produtores rurais. Assim, essa revisão visa fornecer os resultados obtidos nos estudos realizados no Brasil com extratos de plantas com potencial para controle de verminose em caprinos e ovinos, descrevendo as principais espécies vegetais avaliadas, mecanismos de ação, formas de preparo e os testes de eficácia, toxicidade e letalidade. <![CDATA[Erratum]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-99402019000101100&lng=en&nrm=iso&tlng=en SUMMARY The use of medicinal plants as a therapeutic method in the control of diseases has been increasing in animal production. In the case of small ruminants, the endoparasitic disease is a major concern, since they are considered the greater sanitary problem, especially when considering the phenomenon of parasite resistance to the medicines used. Therefore, the development of alternative methods of endoparasitary control in goats and sheep has become a pressing need. The use of plants to control endoparasites can reduce the use of chemical inputs, making more environmentally sustainable livestock, minimizing the occurrence of parasitic resistance to conventional medicines and contributing to the reduction of production costs. In this sense, several studies have been carried out in order to evaluate the in vitro and in vivo activity of plants with anthelmintic potential. However, despite the potentiality found in many studies, the results are sometimes contradictory or do not replicate in vivo the same efficacy obtained in the in vitro assays. Another relevant aspect is the low utilization of the lethality and toxicity tests, which are indispensable so that the knowledge can be spread and applied by the producers in their herds. Thus, this review aims to provide the results from studies carried out in Brazil with extract of plants with potential for control of parasitic disease in goats and sheep, describing the main evaluated plants species, mechanisms of action, preparation forms and tests of efficacy, toxicity, and lethality.<hr/>RESUMO A utilização de plantas medicinais como método terapêutico no controle de enfermidades tem sido crescente na produção animal. No caso de pequenos ruminantes, as verminoses representam uma grande preocupação, visto que são consideradas o maior problema sanitário, especialmente quando se considera o fenômeno da resistência dos parasitas aos fármacos utilizados. Portanto, o desenvolvimento de métodos alternativos de controle endoparasitário em caprinos e ovinos tem se tornado uma necessidade premente. O uso de plantas para controlar as endoparasitoses pode reduzir o uso de insumos químicos, tornando a atividade pecuária mais ambientalmente sustentável, minimizando a ocorrência da resistência parasitária aos medicamentos convencionais e contribuindo para redução dos custos de produção. Nesse sentido, diversos estudos têm sido executados a fim de se avaliar a atividade in vitro e in vivo de plantas com potencial anti-helmíntico. Contudo, a despeito da potencialidade verificada em muitos estudos, os resultados são, por vezes, contraditórios ou não reproduzem in vivo a mesma eficácia obtida nos ensaios in vitro. Outro aspecto relevante é a baixa utilização dos testes de letalidade e toxicidade, indispensáveis para que o conhecimento possa ser difundido e aplicado pelos produtores rurais. Assim, essa revisão visa fornecer os resultados obtidos nos estudos realizados no Brasil com extratos de plantas com potencial para controle de verminose em caprinos e ovinos, descrevendo as principais espécies vegetais avaliadas, mecanismos de ação, formas de preparo e os testes de eficácia, toxicidade e letalidade.