Scielo RSS <![CDATA[Acta Scientiarum. Agronomy]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1807-862120120003&lang=en vol. 34 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Determination of the volumetric shrinkage in jatropha seeds during drying</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to determine the geometric diameter of volumetric shrinkage in Jatropha seeds subjected to drying under six air conditions and to fit different mathematical models to the experimental values. Seeds with an approximate initial moisture content of 0.61 kgw kgdm-1 (kilogram of water per kilogram of dry matter) were dried in a convection oven at temperatures of 36, 45, 60, 75, 90, and 105°C until they reached a moisture content of 0.11 ± 0.006 kgw kgdm-1. The experimental data were fitted to five mathematical models used to represent volumetric shrinkage in agricultural products. The models were analyzed using the coefficient of determination, chi-square, mean relative error, mean estimated error, and residual distribution. Geometric diameter data were subjected to regression analysis by adopting a 1% level of significance. It was concluded that moisture content and drying temperature influence volumetric shrinkage in Jatropha seeds, a phenomenon satisfactorily described by the Polynomial equation, where the geometric diameter linearly decreased with a reduction of the moisture content, regardless of the drying conditions.<hr/>Objetivou-se com o presente trabalho determinar o diâmetro geométrico e ajustar diferentes modelos matemáticos aos valores experimentais da contração volumétrica dos grãos de pinhão-manso submetidos à secagem em seis condições de ar. Os grãos com teor de água inicial de 0,61 kga kgms-1 (kg de água por kg de matéria seca), aproximadamente, foram submetidos à secagem em estufa com circulação de ar forçada nas temperaturas de 36, 45, 60, 75, 90 e 105°C, até atingirem o teor de água de 0,11 ± 0,006 kga kgms-1. Aos dados experimentais foram ajustados cinco modelos matemáticos utilizados para representação da contração volumétrica dos produtos agrícolas. Os modelos foram analisados por meio do coeficiente de determinação, teste de qui-quadrado, do erro médio relativo, do erro médio estimado, e da distribuição de resíduos. Os dados do diâmetro geométrico foram submetidos a análise de regressão adotando-se o nível de 1% de significância. Conclui-se que o teor de água e a temperatura de secagem influenciam na contração volumétrica dos grãos de pinhão-manso, sendo este fenômeno satisfatoriamente descrito pela equação Polinomial e, o diâmetro geométrico reduz linearmente com a redução do teor de água, independentemente da condição de secagem. <![CDATA[<b>The performance of the CROPGRO model for bean (<i>Phaseolus vulgaris </i>L.) yield simulation</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of this study was to evaluate the CROPGRO-Dry bean model for simulating dry bean yield. The model's genetic coefficients were calibrated based on the cultivars 'Pérola', 'Ouro Negro' and 'Ouro Vermelho' in Viçosa, State of Minas Gerais, Brazil. The coefficients were adjusted based on two experiments that were performed in 2003 with irrigated and nonirrigated water regimes. An additional experiment with irrigation was conducted in 2004. After calibration, the model simulated the bean yield for the period from 1975 through 2006. The simulations were based on daily data on maximum and minimum air temperatures, total precipitation and global solar radiation. The physical and hydric characteristics of the soil and crop management practices were also included. The results show that the crop model can correctly reproduce the observed yield. This finding may indicate that the model is a useful tool to evaluate the crop response to variability and changing climate.<hr/>O presente trabalho teve como objetivo avaliar o modelo CROPGRO-Dry bean como ferramenta de previsão de rendimento de feijão (Phaseolus vulgaris L.), tendo como base as cultivares 'Pérola', 'Ouro Negro' e 'Ouro Vermelho', cultivados em Viçosa, Estado de Minas Gerais. O ajuste dos coeficientes genéticos do modelo foi obtido a partir de dois experimentos realizados em 2003, um conduzido com irrigação e outro em condições de sequeiro. Além destes, outro experimento foi conduzido em 2004, com irrigação. Após o ajuste dos coeficientes, realizou-se a simulação do rendimento do feijoeiro com base em dados de 31 safras entre o período de 1975 a 2006. As simulações foram baseadas em dados meteorológicos diários de temperaturas máxima e mínima do ar, precipitação pluvial e radiação solar global, características físico-hídricas do solo e dados de manejo da cultura. Por meio das análises realizadas nas simulações, verificou-se que o modelo mostrou-se viável como ferramenta para a previsão de rendimento do feijão, obtendo-se estimativa adequada de rendimento com 30 dias de antecedência da colheita. <![CDATA[<b>Fungal species that cause powdery mildew in greenhouse-grown cucumber and melon in Paraná State, Brazil</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en The powdery mildew caused by Oidium spp. is an important disease for several crops of the Cucurbitaceae family. Although the teleomorphs, Podosphaera xanthii and Golovinomyces cichoracearum, currently have already been described as the causal agents of powdery mildew in Brazil, only P. xanthii is considered the main causal agent of powdery mildew field epidemics. The objective of this work was to identify and determine the prevalence of the species causing powdery mildew in cucumber (Cucumis sativus) and melon (Cucumis melo var. reticulatus) grown in greenhouses in the State of Paraná in Brazil. The morphological traits of the conidial stages, such as the presence of fibrosin bodies and a germinative tube, were used to identify the species. Leaves exhibiting high severity of powdery mildew were collected from plants of 13 plastic greenhouses during different seasons in 2003/2004 and in different regions of Paraná State. In all environments, a significant prevalence of P. xanthii (80-100%) was observed affecting parthenocarpic or ordinary cucumber and melon. Golovinomyces cichoracearum was observed in six greenhouses, with up to 20% of conidia of this species on the samples.<hr/>O oidio, causado por Oidium sp. é uma importante doença para espécies de plantas cultivadas da família das cucurbitáceas. Apesar das espécies teleomórficas Podosphaera xanthii e Golovinomyces cichoracearum já terem sido citadas como causadoras de oídio no Brasil, geralmente em trabalhos publicados atualmente tem-se referenciado somente a P. xanthii como agente causal dessa doença em cucurbitáceas em cultivo convencional. Por isso, este trabalho teve como objetivo identificar e quantificar a freqüência de ocorrência dessas duas espécies causadoras de oídio nas culturas de pepino (Cucumis sativus) e melão nobre (Cucumis melo var. reticulatus) conduzidas em estufas plásticas no Estado do Paraná. Para a identificação de P. xanthii e G. cichoracearum utilizaram-se as características morfológicas dos conídios (fase anamórfica), presença de corpos de fibrosina no interior dos conídios e características do tubo germinativo dos conídios. A amostragem foi realizada coletando-se folhas das plantas apresentando alta severidade de oidio em 13 estufas plásticas em 2003/2004 em diferentes regiões do estado do Paraná. Em todas as 13 estufas plásticas ocorreu à presença de P. xanthii em alta prevalência (80-100%). Entretanto, a presença de G. cichoracearum foi observada em seis estufas plásticas, apresentando freqüência de conídios característicos da espécie de até 20% nas amostras avaliadas. <![CDATA[<b>The bagging of <i>Annona crassiflora</i> fruits to control fruit borers</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this work was to evaluate the use of plastic bags to protect the fruits of Annona crassiflora (Annonaceae) against Cerconota sp. (Lepidoptera: Oecophoridae). As protection against this fruit-boring insect, 100 fruits were enclosed in plastic bags. Another 100 fruits were not bagged. The fruits were selected from the following five ranges of diameters: 1 = 0.5 - 1.99; 2 = 2.00 - 3.99; 3 = 4.00 - 7.90; 4 = 8.00 - 11.90; and 5 = 12.00 - 16.00 cm. The bagged fruits of various diameters were attacked less frequently by the pest. The bagged fruits with a diameter of less than two cm were not attacked. The percentage of fruits attacked and the number of larvae/fruit increased as the diameter of fruits increased in both treatments. The bagged fruits initially less than two cm in diameter showed the greatest final diameter and height.<hr/>O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do ensacamento dos frutos de Annona crassiflora (Annonaceae) no controle de Cerconota sp. (Lepidoptera: Oecophoridae). 100 frutos foram ensacados com saco plástico e 100 não ensacados em cada uma das cinco categorias de diâmetro: 1 = 0,5 - 1,99; 2 = 2,00 - 3,99; 3 = 4,00 - 7,90; 4 = 8,00 - 11,90 e 5 = 12,00 - 16,00 cm. Os frutos ensacados com sacos plásticos, nos diferentes diâmetros, apresentaram-se menos broqueados. Os frutos ensacados com menos de dois cm de diâmetro não foram broqueados. Observou-se aumento na percentagem de frutos broqueados bem como no número de brocas/fruto broqueado com o aumento na categoria do diâmetro de frutos nos diferentes tratamentos. Os frutos ensacados com menos de dois cm de diâmetro apresentaram maiores diâmetros e alturas de frutos. <![CDATA[<b>Characterization of the genetic variability among <i>Caesalpinia pulcherrima</i> (L.) Sw. </b><b>(Fabaceae) plants using RAPD molecular markers</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en The species Caesalpinia pulcherrima, which belongs to the Fabaceae family, is frequently used as a hedge or street tree in urban landscapes, parks and gardens. It flowers profusely, and the flowers, depending on the variety, may be pink, orange or yellow. As flower characteristics are essential for determining the commercial value of ornamental species, the main objective of this work was to identify polymorphisms in C. pulcherrima plants that produce flowers of different colors using RAPD molecular markers. For this study, 30 adult plants were randomly chosen on streets located in Jaboticabal city, São Paulo State, Brazil, and leaf samples were collected for DNA extraction. Among these trees, 20 have orange flowers, eight have yellow flowers and only two produce pink flowers. From the 140 tested RAPD primers, 94 primers amplified defined fragments that resulted in 246 bands, which were 100% monomorphic. Thus, a polymorphism was not detected by any of the primers tested. It was concluded that the RAPD technique is not an efficient method for detecting polymorphisms and that more specific molecular markers should be tested. Additionally, the morphological characteristic "flower color" may be controlled by several genes or by the association of them.<hr/>O flamboyanzinho (Caesalpinia pulcherrima, Fabaceae) é muito utilizado como cerca-viva e na arborização de ruas, parques e jardins. De florescimento exuberante, suas flores podem apresentar coloração rosa, laranja ou amarela, conforme a variedade. Como características florais são essenciais para a definição do valor comercial de espécies ornamentais, o objetivo principal do trabalho foi verificar a existência de polimorfismo entre plantas de C. pulcherrima, que produzem flores de diferentes colorações, por marcadores moleculares RAPD. Foram escolhidas aleatoriamente 30 plantas adultas, cultivadas no município de Jaboticabal, Estado de São Paulo, para a retirada de amostras foliares para a extração de DNA. Dentre essas matrizes, 20 possuem flores alaranjadas, oito, flores amarelas, e apenas duas produzem flores de coloração rosa. Dos 140 primers de RAPD avaliados, 94 foram capazes de ampliar fragmentos definidos, gerando 246 bandas, das quais se observou 100% de bandas monomórficas, indicando que nenhum dos primers utilizados detectou polimorfismo entre os tratamentos. Concluiu-se que a técnica para detecção de polimorfismo por marcadores RAPD não foi eficiente, e que existe a necessidade de se testarem marcadores moleculares mais específicos. Além disso, a característica morfológica "cor de flor" é, possivelmente, controlada por vários genes ou pela combinação deles. <![CDATA[<b>Estimates of the genetic parameters, optimum sample size and conversion of quantitative data in multiple categories for soybean genotypes</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to estimate the genetic parameters and optimal sample size for the lengths of the hypocotyl and epicotyls and to analyze the conversion of quantitative data in multiple categories for soybean genotypes. A total of 85 soybean genotypes were analyzed in four experiments in a completely randomized design under greenhouse conditions at the Federal University of Viçosa, Brazil. The magnitude of the genetic parameter estimates characterized the influence of the genetic components in the phenotypic expression of the length of the hypocotyls and epicotyls of different soybean genotypes. The optimal size of the sample varied between the genotypes and the conversion of the quantitative data in multiple categories provided estimates of correlation coefficients greater than 0.80 and coincidence greater than 81% between the converted data and the original data.<hr/>Objetivou-se estimar parâmetros genéticos e o tamanho ótimo das amostras para comprimento do hipocótilo e do epicótilo, e analisar a conversão dos dados quantitativos em multicategóricos para genótipos de soja. Foram analisados 85 genótipos de soja em quatro experimentos no delineamento inteiramente casualizado, em condições de casa de vegetação da Universidade Federal de Viçosa. A magnitude das estimativas dos parâmetros genéticos caracterizou a influência de componentes genéticos na expressão fenotípica do comprimento do hipocótilo e do epicótilo em genótipos de soja; o tamanho ótimo da amostra variou entre genótipos avaliados; e a conversão dos dados quantitativos em multicategóricos proporcionou estimativas de coeficientes de correlação maior que 0,80 e de coincidência maior que 81% entre os dados convertidos e os originais. <![CDATA[<b>Agronomic performance of wheat cultivars in response to nitrogen fertilization levels</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en The release of wheat cultivars with different nutritional demands and yield potential hinders generalized recommendations for nitrogen fertilization. This study was designed to evaluate the effects of different nitrogen fertilization levels (0, 60, 120 and 180 kg ha-1 of N) on the agronomic performance of six wheat cultivars (Triticum aestivum L.) in two harvests. A randomized block factorial design with three replications was used. The response to fertilization levels was evaluated through AMMI (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) and GGE (Genotype main effects and Genotype x Environment interaction) biplot graphic methodologies and polynomial regression. There was genetic variability in response to nitrogen fertilization in the cultivars studied. The biggest increases in yield were observed under a more suitable water regime. The higher performance of yield components was associated with higher nitrogen fertilization levels.<hr/>O lançamento de cultivares, com diferentes exigências nutricionais e potencial produtivo inviabilizam recomendações generalizadas de adubação nitrogenada para a cultura do trigo. O objetivo do presente trabalho foi de avaliar os efeitos de doses de adubação nitrogenada (ausência de fertilização, 60, 120 e 180 kg ha-1 de N) sobre o desempenho agronômico de seis cultivares de trigo (Triticum aestivum L.), em duas safras agrícolas. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso em esquema fatorial, com três repetições. A resposta às doses empregadas foi avaliada através das metodologias em gráfico biplot AMMI (Additive Main effects and Multiplicative Interaction) e GGE (Genotype main effects and Genotype x Environment interaction) e regressão polinomial. Há variabilidade genética quanto à resposta a adubação nitrogenada, no conjunto de cultivares avaliados. Os maiores incrementos em produtividade ocorreram em condições mais adequadas de precipitação pluvial. O maior desempenho dos componentes do rendimento foram associados às maiores doses de adubação nitrogenada. <![CDATA[<b>Comparison of the allocation of phytomass in soybean and bean and its potential role in biological nitrogen fixation</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Soybean is a self-sufficient specie in nitrogen acquisition due to their efficient association with diazotrophs. Unlike bean, which requires nitrogen supplementation, soybean is not dependent on nitrogen fertilization. This interspecies difference may be related to the allocation pattern of photosynthates during their growth cycles. Distinct from soybean, common bean cannot maintain their active nodules until the end of their growth cycle due to the unavailability of photosynthates in their roots after flowering. To compare the partitioning of the phytomass in soybean (Glycine max (L.) Merrill) and common bean (Phaseolus vulgaris L.) species during their ontogenetic cycles, a growth analysis experiment were conducted with Favorita BRS and BRS Pontal varieties, respectively. The results revealed that soybeans keep producing leaves, branches and roots even after flowering, indicating no limitation in the supply of photosynthates to its organs, especially to the roots, where a predominant allocation of photosynthates can favor nodule activity. After flowering in bean plants, allocation preferentially occurs to the pods at the expense of the other organs including the roots, which potentially affects their nodule activity.<hr/>A eficiente associação com bactérias diazotróficas faz da soja uma espécie auto-suficiente na obtenção do nitrogênio que necessita, tornando-a não dependente de adubação nitrogenada, diferentemente do feijão que carece da aplicação do nutriente na forma de fertilizantes. Presume-se que esta diferença interespecífica possa ter relação com o padrão de alocação de fotossintatos ao longo dos ciclos das leguminosas, de maneira que, ao contrário da soja, o feijão não consegue manter os seus nódulos ativos, até o final do seu ciclo, pela indisponibilidade de fotossintatos nas raízes após o florescimento. Para comparar a partição de fitomassa nas espécies soja (Glycine max (L.) Merrill) e feijão (Phaseolus vulgaris L.) ao longo dos seus ciclos ontogenéticos foi conduzido um experimento de análise de crescimento com as variedades BRS Favorita e BRS Pontal, respectivamente. Os resultados obtidos indicam que a soja continua produzindo folhas, ramos e raízes, mesmo após a floração, indicando não limitação por fotossintatos no abastecimento de seus órgãos, com predomínio da alocação para as raízes, o que pode favorecer a atividade dos seus nódulos. Nos feijoeiros, após a floração, ocorre alocação preferencial para as vagens em detrimento dos demais órgãos, como as raízes, o que pode afetar a atividade nos seus nódulos. <![CDATA[<b>Influences of presowing treatments on the germination and emergence of fig seeds (<i>Ficus carica</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Seed germination of fig seeds is important for obtain seedlings with high variability in breeding studies, and for producing mosaic virus-free seedlings. This experiment was carried out to evaluated the effects of several treatments (priming with water for 24h, GA3 at 500 and 1000 ppm for 24h, 3% KNO3 for 24h, and stratification at 4°C for 7, 14 and 21 days) on seed germination and emergence of 'Bursa Siyahı' and 'Sarılop' fig cultivars. The application of GA3 increased the germination and emergence of these fig seeds. The highest percentages of germination and emergence were obtained with GA3 at 500 or 1000 ppm for both cultivars. The seed germination and emergence of the cultivar 'Bursa Siyahı' were higher than observed with the 'Sarılop'. The application of GA3 at 500 ppm or 1000 ppm reduced the time to germination and emergence from the seeds of both cultivars. In summary, the GA3 treatments showed efficacy to overcome the dormancy of these fig seeds.<hr/>A germinação de sementes de figo é muito relevante para obter mudas com alta variabilidade e para a produção de mudas livres de vírus. O experimento avaliou os efeitos de vários tratamentos (com água durante 24h, GA3 a 500 e 1000 ppm durante 24h, 3% KNO3 durante 24h, e estratificação numa temperatura de 4°C durante 7, 14 e 21 dias) na germinação e emergência de sementes de cultivares de figos 'Bursa Siyahı' e 'Sarılop'. A aplicação de GA3 aumentou a germinação e a emergência destas sementes. As mais altas porcentagens de germinação e emergências foram obtidas com GA3 a 500 ou 1000 ppm para os dois cultivares. A germinação e a emergência de sementes do cultivar 'Bursa Siyahı' foram maiores das obtidas com 'Sarılop'. GA3 a 500 ppm ou 1000 ppm reduziu o tempo de germinação e emergência para as sementes de ambos os cultivares. Os tratamentos com GA3 tiveram mais eficácia para superar a dormência de sementes de figo. <![CDATA[<b>Inhibition of pulp browning and quality maintenance of late peach cultivars</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en The purpose of this study was to identify the effect of delayed storage on the maintenance of the quality and on the control of pulp browning during cold storage of late peach cultivars. The fruit was harvested at the mature-green stage. All cultivars were exposed to temperatures of 20 ± 0.5ºC and 75 ± 3% of moisture in a cold room for 0.24, or 48 hours. Afterwards, the peaches were kept at 0 ± 0.5ºC and 92 ± 3% of R.H. for 28 days. In the end, the yellow pulp cultivars, regardless of temperature and length of delayed storage, did not present signs of internal browning and were of adequate quality for commercialization. When they were not subjected to delayed storage, the white pulp peaches presented pulp browning after 14 days of cold storage plus two days out of the cold room. From the results observed in the analysis of soluble solids, titratable acidity and decay development, these peaches showed an increased level of ripening. In both cultivars, delayed storage for 48 hours resulted in increased ripening and decay. Delayed storage for 24 hours was effective in controlling pulp browning and in maintaining the quality of the white pulp peach cultivars.<hr/>Este estudo tem por objetivo identificar o efeito do armazenamento térmico na manutenção da qualidade, bem como, no controle do escurecimento da polpa durante o armazenamento refrigerado de cultivares de pêssegos tardios. Os frutos foram colhidos fisiologicamente maturos. Os frutos foram submetidos às temperaturas de 20 ± 0,5ºC e 75 ± 3% de UR, em câmara frigorífica, durante 0, 24 ou 48. Após, os frutos foram mantidos a 0 ± 0,5ºC e 92 ± 3% de UR, por 28 dias. Ao final do experimento, os frutos das cultivares de polpa amarela, independentemente de armazenamento refrigerado, não apresentaram sinais de escurecimento interno, apresentaram qualidade adequada para comercialização. Quando não submetidos ao armazenamento refrigerado, após 14 dia de armazenamento, mais dois sem refrigeração, os frutos de polpa branca apresentaram escurecimento da polpa. A partir dos resultados observados na análise de sólidos solúveis, acidez titulável e desenvolvimento de podridões, esses frutos apresentaram um maior nível de amadurecimento. O condicionamento térmico de 48 horas, nas duas cultivares, resultou em um amadurecimento maior e apodrecimento dos frutos. Armazenamento refrigerado por 24 horas foi eficiente no controle de escurecimento da polpa e na manutenção da qualidade das cultivares de pêssego de polpa branca. <![CDATA[<b>Intercropping corn and kudzu in a rotation system with soybean</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to evaluate the effects of sowing procedures and the seed sowing rate of kudzu (Pueraria phaseoloides cv. 'Comum') in corn on corn plant development, forage dry matter production, weed infestation and soybean plant development and yield. The kudzu seeds were either broadcasted over the terrain or sown in furrows (in the main plots) at rates, in both cases, of 400, 800, 1200 and 1600 points of cultural value (on the subplots). Singly cultivated corn was considered the control treatment. Intercropping did not cause corn plant development to show any significant difference compared with that of the singly cultivated corn plants. When sown in furrows, the number and dry matter contents of the kudzu plants were higher than sowing by broadcasting. The number of plants and the dry matter of the plants increased with the number of seeds. Prior to sowing soybean, the incidence of weeds decreased as the number of kudzu seeds at sowing increased. The intercropping of corn with kudzu benefited soybean plant population, plant height, and grain yield in comparison with the single cultivating of corn in the previous year.<hr/>Objetivou-se com esse trabalho avaliar os efeitos dos métodos de semeadura e das quantidades de sementes de puerária (Pueraria phaseoloides cv. Comum) em consórcio com a cultura do milho no desenvolvimento do milho, na produção de matéria seca da forrageira, na infestação de plantas daninhas e no desenvolvimento e produção da cultura da soja em rotação. Foram estudadas duas formas de semeadura (a lanço e em linha) de puerária nas parcelas, quatro quantidades de sementes (400, 800, 1200 e 1600 pontos de valor cultural) nas subparcelas e uma testemunha, representada pelo monocultivo de milho. O consórcio não afetou o desenvolvimento do milho comparado ao milho solteiro. Nos tratamentos semeados em linha houve maior densidade de plantas e acúmulo de massa de puerária do que nos tratamentos semeados a lanço. O número de plantas e a matéria seca da parte aérea da forrageira aumentaram com o aumento da quantidade de sementes. Antecedendo à semeadura da soja, a ocorrência de plantas daninhas reduziu com o aumento da densidade de semeadura da forrageira. O consórcio de milho com puerária beneficiou a população de plantas, a altura de plantas e a produção de grãos de soja comparado ao monocultivo de milho no ano anterior. <![CDATA[<b>Growth, photosynthetic activity, and potassium and sodium concentration in rice plants under salt stress</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Salt stress affects crop growth and productivity. In this study, we determined the growth, yield of photosystem II (PSII), and K+ and Na+ concentration in root, stem, old leaves, and young leaves of two Mexican varieties of rice, Tres Ríos and Cotaxtla. In addition, the K+/Na+ ratio in stem and root of both varieties was determined. The experiment was conducted in a growth chamber under controlled conditions, under a completely randomized distribution, with a 2 x 2 (Variety x Salinity) factorial arrangement and 12 replications. Plants were grown in a hydroponic solution for 15 days and then some of them were treated with 100 mM NaCl; control plants (without NaCI treatment) were grown in parallel. Salt stress caused 20 and 15% reductions in stem and root length, respectively, in the variety Tres Ríos, while in the variety Cotaxtla no significant differences were observed in these variables compared to the control. Dry matter weight decreased by 24% in the variety Tres Ríos. The quantum yield of PSII decreased by 30% the third day of treatment application, in both varieties. Na+ concentration was significantly (p ≤ 0.05) higher in NaCI-treated plants. In the variety Tres Ríos, the yield of PSII was completely eradicated six days after treatment implementation, while the K+ concentration in stem and older leaves also decreased and the lowest K+/ Na+ ratio in stem was recorded, which could indicate that it is more susceptible to salinity than the variety Cotaxtla.<hr/>O estresse salino afeta o crescimento e a produtividade das culturas. Neste ensaio determinou-se o crescimento, o rendimento do fotossistema II (PSII) e a concentração de K+ e Na+ nas raízes, caules, folhas velhas e jovens das variedades mexicanas de arroz: Tres Ríos e Cotaxtla. Ademais, estudou-se a relação K+/Na+ na parte aérea e raízes de ambas variedades. O experimento foi conduzido em uma câmara de crescimento, sob condições controladas, em delineamento inteiramente ao acaso, com arranjo fatorial 2 x 2 (Variedade x Salinidade) e 12 repetições. As plantas foram crescidas em solução hidropônica durante 15 dias e posteriormente, uma parte foi tratada com 100 mM de NaCl; e o restante como plantas controle (sem tratamento com NaCl), as quais foram crescidas paralelamente. O estresse salino provocou reduções de 20 e 15% na longitude dos brotos e raízes, respectivamente na variedade Tres Ríos; entretanto, na variedade Cotaxtla não apresentaram diferenças significativas nestas variaveis com relação ao tratamento controle. O peso da matéria seca reduziu-se 24% na variedade Tres Ríos. O rendimento quântico do PSII diminuiu 30% ao terceiro dia da aplicação dos tratamentos em ambas variedades. A concentração de Na+ foi significativamente maior (p ≤ 0,05) nas plantas tratadas com NaCl. No entanto, na variedade Tres Ríos, o rendimento do PSII diminuiu completamente depois de seis dias da aplicação dos tratamentos, a concentração de K+ nos talos e folhas velhas também foi diminuída e registrou-se a menor relação K+/Na+ nos brotos, o que poderia indicar que se trata de uma variedade mais suscetível à salinidade com relação a variedade Cotaxtla. <![CDATA[<b>Non-destructive determination of photosynthetic pigments in the leaves of castor oil plants</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en The aim of the present work was to determine the relationship between photosynthetic pigments extracted in dimethyl sulfoxide (DMSO) and readings obtained by the portable chlorophyll meter, ClorofiLOG® 1030, to generate mathematical models that are able to report the contents of chlorophyll and carotenoids in the leaves of the castor oil plant. This work was conducted at Embrapa Cotton, located in the city of Campina Grande, state of Paraíba, Brazil, in October 2010. For the indirect analysis, portable equipment was used to read leaf discs of different shades of green. The chlorophyll in these discs was then determined using a classical method: 5 mL of DMSO was added, the samples were incubated in a water bath at 70ºC for 30 minutes, and a 3 mL aliquot was removed for spectrophotometric measurements at 470, 646 and 663 nm. The data were subjected to analysis of variance and regression analyses in which the readings obtained using the portable chlorophyll meter were the dependent variable and the photosynthetic pigments that were determined by the classical method were the independent variable. The results indicated that, with the exception of chlorophyll b, the ClorofiLOG® 1030 portable chlorophyll meter estimated the concentration of photosynthetic pigments with high precision, thus saving time and the chemical reagents that are typically used in conventional procedures.<hr/>Objetivou-se com o presente trabalho, estabelecer a relação entre os pigmentos fotossintéticos extraídos em DMSO e as leituras obtidas no clorofilômetro portátil ClorofiLOG® 1030, gerando modelos matemáticos capazes de predizer os teores de clorofila e de carotenóides em folhas de mamoneira. O trabalho foi conduzido na Embrapa Algodão, situada em Campina Grande, Estado da Paraíba, em outubro de 2010. Para a análise indireta, foi utilizado um equipamento portátil, sendo realizada a leitura em discos foliares com diferentes tonalidades de verde, sendo feita, nesses mesmos discos, a determinação da clorofila pelo método clássico. Para a extração da clorofila, utilizaram-se 5 mL de dimetilsulfóxido (DMSO), a qual foi mantida em banho-maria a 70ºC, por 30 minutos, e retirou-se 3 mL da alíquota para leitura em espectrofotômetro nos comprimentos de onda de 470, 646 e 663 nm. Os dados foram submetidos à análise da variância e regressão polinomial. A leitura obtida no clorofilômetro portátil foi a variável dependente, e os pigmentos fotossintéticos determinados pelo método clássico foi a variável independente. Os resultados indicaram que o clorofilômetro portátil ClorofiLOG® 1030, associado a modelos matemáticos, permitiu estimar a concentração dos pigmentos fotossintéticos, exceto a clorofila b, com alta precisão, com economia de tempo e com reagentes normalmente utilizados nos procedimentos convencionais. <![CDATA[<b>Tillering of two wheat genotypes as affected by phosphorus levels</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Tillering plays an important role in wheat yield potential and it is affected by genotype and environmental conditions. This work aimed to study the effects of phosphorus levels on tiller emergence, survival and contribution to yield potential of two wheat cultivars. The experiment was carried out under greenhouse conditions in Botucatu, São Paulo State, Brazil. A 2 x 5 factorial randomized block design with four replications was applied. Two wheat cultivars (IAC 370 and IAC 375) and five phosphorus levels (0, 150, 300, 450 and 600 mg dm-3) were evaluated in pots with 10 dm³ of a clayey Oxisol. Higher P levels increased tiller emergence, survival and yield, especially for secondary tillers. Tiller abortion levels were higher in IAC 370 cultivar whereas retention of formed tillers was higher in IAC 375.<hr/>A participação de perfilhos na produção de grãos é de grande importância para a cultura do trigo, sendo influenciável pelas características do genótipo e condições do ambiente. O presente trabalho teve o objetivo de estudar o efeito de doses de fósforo (P) na emissão, sobrevivência e contribuição produtiva de perfilhos de duas cultivares de trigo. O experimento foi conduzido em casa de vegetação em Botucatu, Estado de São Paulo. Foi adotado um esquema fatorial 2 x 5 em blocos casualizados com quatro repetições, sendo avaliadas duas cultivares de trigo (IAC 370 e IAC 375) e cinco doses de P (0, 150, 300, 450 e 600 mg dm-3). Quanto maior a dose de P, maior a emissão, a sobrevivência e a participação de perfilhos na produção total de grãos, em especial para perfilhos secundários. A cultivar IAC 370 apresentou altas taxas de abortamento de perfilhos, enquanto a IAC 375 manteve grande parte dos perfilhos emitidos. <![CDATA[<b>α</b><b>-Tocopherol levels in natural and artificial aging of soybean seeds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86212012000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Tocopherols are well known constituents of vitamin E, and the main antioxidants in soybean. Are natural antioxidants and stabilizers that can inhibit lipid degradation, reducing non-enzymatic oxidation of these compounds during storage of seeds, germination and initial development of seedlings. The objective of this work was to determine the level of α-tocopherol in four soybean seeds cultivars naturally and artificially aged. Seeds of four soybean cultivars stored from 0 to 180 days in a dry chamber (natural aging) and subjected to high temperature and humidity (artificial aging) were analyzed for α-tocopherol content. The quantification of α-tocopherol in the soybean seeds was performed by high performance liquid chromatography (HPLC) combined with the Soxhlet extraction method. Significant differences in α-tocopherol levels in seeds were observed for all cultivars and storage times. The α-tocopherol contents of the soybean seeds showed linear correlations with an increasing period of storage for all the cultivars studied. However, the artificially aged seeds had a higher content of α-tocopherol than those naturally aged.<hr/>Tocoferóis são conhecidos constituintes da vitamina E, sendo os principais antioxidantes lipofílicos na soja. Eles são substâncias antioxidantes naturais e estabilizadoras, capazes de inibir a degradação de lipídios limitando a oxidação não enzimática destes compostos durante o armazenamento das sementes, a germinação e o desenvolvimento inicial das plântulas. O objetivo deste trabalho foi determinar o conteúdo de α-tocoferol nas sementes de quarto cultivares de soja envelhecidas natural e artificialmente. As sementes de quatro cultivares de soja envelhecidas em armazenamento de zero a 180 dias em câmara seca (envelhecimento natural) e submetidas a altas temperaturas e umidade relativa (envelhecimento artificial) foram analisadas quanto ao teor de α-tocoferol. A quantificação de α-tocoferol nas sementes de soja foi efetuada por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) associada ao método de extração Soxhlet. Diferenças significativas nos teores de α-tocoferol nas sementes foram observadas para todas as cultivares e tempos de armazenamento. O teor de α-tocoferol das sementes de soja mostrou resposta linear crescente com o aumento dos períodos de armazenamento. Entretanto, as sementes envelhecidas artificialmente apresentaram maior teor de α-tocoferol do que as envelhecidas naturalmente.