Scielo RSS <![CDATA[Acta Scientiarum. Animal Sciences]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1807-867220160004&lang=en vol. 38 num. 4 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[Dietary mannan oligosaccharide and <strong> <em>Bacillus subtilis</em></strong> in diets for Nile tilapia (<strong> <em>Oreochromis niloticus</em></strong> )]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400347&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. A six week study was conducted to investigate the supplementation of prebiotic (Mannan oligosaccharide - MOS, from yeast Saccharomyces cerevisiae), probiotic (Bacillus subtilis - BS, C-3102 strain) and their combination in diets for Nile tilapia. 192 fishes (4.03 ± 0.28 g) were distributed into 16 tanks (40-L), in a completely randomized design (n=4). The following treatments were evaluated: control; prebiotic - 2 g MOS kg-1; probiotic - 2 g BS kg-1 and synbiotic - 1 g MOS kg-1 plus 1 g BS kg-1. Fishes fed diets pre-, pro- and synbiotic supplemented performed better in average daily gain, feed conversion rate, specific growth rate, protein efficiency ratio, carcass yield, total and standard length and body height than those maintained on control diets. The probiotic supplementation resulted in higher villus height and intestinal perimeter ratio than the control diet while the pre- and synbiotic supplementation in diets resulted in higher intestinal perimeter ratio. Carcass protein and ether extract were, respectively, higher and lower in fish fed synbiotic diets than other fish. The results of this study indicated that the mannan oligosaccharide and Bacillus subtilis supplementation, isolated or combined (synbiotic), could improve growth, body index, intestine morphometry and carcass composition in Nile tilapia.<hr/>RESUMO. Um estudo de seis semanas foi conduzido para investigar a suplementação de prebiótico (mananoligossacarídeo - MOS, oriundo da levedura Saccharomyces cerevisiae), probiótico (Bacillus subtilis - BS, cepa C-3102) e sua combinação em dietas para tilápia do Nilo. Foram distribuídos 192 peixes (4,03 ± 0,28 g) em 16 tanques (40-L) em delineamento inteiramente casualizado (n=4). Avaliaram-se os tratamentos: controle, 2 g MOS kg-1, 2 g BS kg-1 e 1 g MOS kg-1 mais 1 g BS kg-1 (simbiótico). As rações prebiótico, probiótico e simbiótico resultaram em melhores média de ganho diário, conversão alimentar, taxa de crescimento específico, eficiência protéica, rendimento de carcaça, comprimentos total, padrão e altura comparando-se a ração controle. A ração probiótico resultou em maiores altura de vilosidades e relação entre perímetros intestinais que peixes alimentados com ração controle, enquanto rações prebiótico e simbiótico resultaram em peixes com maior relação entre perímetros intestinais que peixes alimentados com ração controle. A ração simbiótica resultou em peixes com, respectivamente, maiores e menores porcentagens de proteína e extrato etéreo na carcaça. Os resultados sugerem que a suplementação de mananoligossacarídeo e Bacillus subtilis, isolado ou combinado (simbiótico), melhorou o crescimento, os índices corporais, a morfometria intestinal e a composição da carcaça em tilápia do Nilo. <![CDATA[Effect of phytase on digestibility of corn, sorghum and wheat bran by silver catfish (<strong> <em>Rhamdia voulezi</em></strong> )]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400355&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study aimed to evaluate the digestibility of plant energetic ingredients, corn, sorghum and wheat bran, with and without phytase supplementation, in silver catfish (Rhamdia voulezi). The experimental design was completely randomized, represented by eight treatments, which consisted of the development of a reference diet and a test diet for each ingredient evaluated (corn, sorghum and wheat bran), with and without supplemental phytase. Diets were formulated so as to contain 70% reference feed and 30% test ingredient. The digestibility coefficients of dry matter and crude protein were significantly influenced only in relation to the evaluated ingredients. Phytase influenced the digestibility coefficients of energy and phosphorus, with interaction between food and the enzyme addition. The interaction between these two factors shows that the phytase efficiency is dependent on the type of vegetable ingredient used in the diet. The results suggest the supplementation of phytase for a higher nutrient digestibility of corn, sorghum and wheat bran by silver catifish (R. voulezi).<hr/>RESUMO. O objetivo do presente estudo foi avaliar a digestibilidade dos ingredientes energéticos vegetais, milho, sorgo e farelo de trigo, com e sem suplementação de fitase pelo jundiá (Rhamdia voulezi). O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, representado por oito tratamentos, os quais consistiram na elaboração de uma dieta-referência e uma dieta- teste para cada ingrediente avaliado (milho, sorgo e farelo de trigo), com e sem a suplementação de fitase. As dietas foram fabricadas de modo que continham 70% da ração referência e 30% do ingrediente teste. Os coeficientes de digestibilidade da matéria seca e proteína bruta foram influenciados significativamente somente em relação aos ingredientes avaliados. A fitase influenciou nos coeficientes de digestibilidade da energia e do fósforo, onde também foi observada a interação entre os alimentos e a inclusão da enzima. A interação entre esses dois fatores demonstra que a eficiência da fitase é dependente do tipo de ingrediente vegetal utilizado na dieta. Pelos resultados obtidos sugere-se a suplementação de fitase visando maior digestibilidade dos nutrientes, do milho, sorgo e farelo de trigo pelo jundiá (R. voulezi). <![CDATA[Reassessment of the suitable range of water pH for culture of Nile tilapia <strong> <em>Oreochromis niloticus</em></strong> L. in eutrophic water]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400361&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. The present work aimed at reassessing the suitable range of water pH for culture of Nile tilapia, Oreochromis niloticus L. juveniles in eutrophic water. Two hundred and forty tilapia juveniles (1.37 ± 0.04 g) were stocked in twenty 250-L polyethylene tanks (12 fish per tank) for eight weeks. In the control tanks, the pH of water was not adjusted at any time, varying freely over the entire study. In the slight acidification treatment, the culture water was acidified daily to reach a water pH between 5.5 and 6.5. In the moderate acidification treatment, there were daily applications of HCl solution to reach a water pH between 4.5 and 5.5. In the alkalinization treatment, tanks received daily applications of Na2CO3 and NaOH to achieve a water pH between 8.5 and 9.5. Acidification of water, regardless the degree, i.e., slight or moderate, was not able to significantly affect final body weight, specific growth rate and yield of fish. It can be concluded that the acidification of water up to pH 5.5 has no negative influence on growth of Nile tilapia fingerlings in eutrophic tanks. Accordingly, the suitable range of water pH for rearing Nile tilapia should be set at 5.5 - 9.0.<hr/>RESUMO. O presente trabalho teve por objetivo reavaliar a faixa adequada de pH da água para o cultivo de juvenis da tilápia do Nilo, Oreochromis niloticus L. em águas eutróficas. Foram estocados 140 juvenis de 1,37 ± 0,04 g em 20 tanques de polietileno de 250 L por oito semanas (12 peixes por tanque). Nos tanques do grupo controle, não houve ajuste do pH da água em nenhum momento, o qual variou livremente ao longo do estudo. Nos tanques submetidos à acidificação leve, a água de cultivo foi acidificada diariamente para atingir o valor de pH entre 5,5 e 6,5. Os tanques submetidos à acidificação moderada receberam aplicações diárias de solução de HCl para manter o pH da água entre 4,5 e 5,5. Nos tanques submetidos à alcalinização, procedeu-se a aplicação diária de Na2CO3 e NaOH para manter o pH da água entre 8,5 e 9,5. A acidificação da água, independentemente do nível empregado, i.e., leve ou moderado, não foi capaz de afetar significativamente o peso corporal final, taxa de crescimento específico e produtividade de peixe. Concluiu-se que a acidificação da água até pH 5,5 não prejudica o crescimento de juvenis de tilápia em águas eutróficas. Por consequência, a faixa de adequação de pH da água para cultivo da tilápia do Nilo deveria ser estendida para 5,5 - 9,0. <![CDATA[Chemical composition of sorghum genotypes silages]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400369&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. The objective was to select sorghum genotypes for silage production using its chemical characteristics. The experiment was carried out in the facilities of Embrapa Maize and Sorghum in Sete Lagoas, state of Minas Gerais, to evaluate the agronomic characteristics, and nutritional quality of silage of twelve sorghum genotypes. We used a randomized block design with three replications. In relation to the production of green matter, the genotypes SF15 Volumax and BR610 stood out (52.07; 48.00 and 41.87 ton ha-1). Regarding pH, genotypes 1015339, 1015347, 1016007, SF15, BRS655, Volumax and BR610 averaged 3.68. All genotypes were similar considering the nutritional value, ammonia nitrogen and water activity. The genotypes SF15, Volumax and BRS610 showed the highest productivity per area, representing the best options for silage production.<hr/>RESUMO. Selecionar genótipos de sorgo para produção de silagem por meio de suas características bromatológicas. O experimento foi implantado nas dependências da Embrapa Milho e Sorgo em Sete Lagoas - MG, com o objetivo de avaliar as características agronômicas, nutricionais e qualidade da silagem de 12 genótipos de sorgo. Utilizou-se um delineamento em blocos ao acaso com três repetições. Quanto à produção de matéria verde os genótipos SF15, Volumax e BR610 se destacaram (52,07; 48,00 e 41,87 t ha-1). Em relação ao pH, os genótipos 1015339, 1015347, 1016007, SF15, BRS655, Volumax e BR610 obtiveram média 3,68. Todos os genótipos avaliados foram semelhantes quanto ao valor nutricional, nitrogênio amoniacal e atividade de água. Os genótipos SF15, Volumax e BRS610 destacaram-se pela maior produtividade por área sendo as melhores opções para produção de silagem. <![CDATA[Elephant grass silage with the addition of crambe bran conjugated to different specific mass]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400375&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study aimed to evaluate the effects of inclusion of crambe bran concentrations (Crambe abyssinica Hochst.) with different specific masses in elephant grass silage (Penninsetum purpureum Schum.). For that, the bromatological and microbiological compositions of the experimental silages were determined. We used 48 mini silos distributed in a completely randomized design, arranged in a factorial 4 × 3, four levels of inclusion of crambe bran (0; 10; 20 and 30%) and three specific masses (400; 500 and 600 kg MN m-3), with four replications. After 240 days of fermentation the silos were opened. It was observed linear effect on DM, CP, NDFap, ADFap, HEM, LIG, NFC, TC and population of bacteria that produce lactic acid with the addition of crambe meal. There was interaction between the crambe bran factors and specific masses on the values of pH and N-NH3. For MM variables and yeast count there was a negative linear effect due to the evaluated specific mass. The inclusion of crambe bran helps to increase the fermentative profile and the bromatological composition of elephant grass silages studied, and the best results were obtained with the addition of 30% of this coproduct, based on the natural matter.<hr/>RESUMO. Objetivou-se avaliar os efeitos da inclusão de concentrações do farelo de crambe (Crambe abyssinica Hochst.), com diferentes massas específicas, na ensilagem de capim-elefante (Penninsetum purpureum Schum.). Para tanto foram determinadas as composições bromatológica e microbiológica das silagens experimentais. Foram utilizados 48 minissilos distribuídos em delineamento inteiramente casualizado, arranjado em esquema fatorial 4 × 3, sendo quatro concentrações de inclusão do farelo de crambe (0; 10; 20 e 30%) e três massas específicas (400; 500 e 600 kg de MN m-3), com quatro repetições. Após 240 dias de fermentação os silos foram abertos. Foi observado efeito linear para os teores de MS, PB, FDNcp, FDAcp, HEM, LIG, CNF, CT e para a população de bactérias produtoras de ácido lático com a inclusão do farelo de crambe. Houve interação entre os fatores farelo de crambe e massas específicas sobre os valores de pH e N-NH3. Para as variáveis MM e contagem de leveduras houve efeito linear negativo em função da massa específica avaliada. A inclusão do farelo de crambe contribui para incrementar o perfil fermentativo e a composição bromatológica das silagens de capim-elefante estudadas, sendo os melhores resultados obtidos com a adição de 30% deste coproduto, com base na matéria natural. <![CDATA[Harvest growth stages in soybean cultivars intended for silage]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400383&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study aimed to characterize the harvest phenological stages of soybean cultivars intended for silage. Cultivars were evaluated for dry weight of the composite sample, branches, leaves and pods; wet mass of branches, leaves, pods and ground natural matter. This experiment was a 3 x 2 factorial randomized block design, with four replications each, where the first factor corresponds to the harvest stage: R4, R5 and R6; and the second factor refers to two soybean maturity groups (8.0 and 8.1). A significant interaction was detected only for ground natural matter. Higher values of most traits evaluated were observed for the R6 harvest phenological stage. The cultivar with maturity group 8.0 showed higher values for ground natural matter.<hr/>RESUMO. Objetivou-se com esse estudo caracterizar os estádios fenológicos de colheita de cultivares de soja destinada à ensilagem. As características avaliadas foram massa seca da amostra composta, das ramificações, das folhas e das vagens; massa úmida das ramificações, folhas, vagens e matéria natural triturada. O delineamento adotado foi o de blocos casualizados em um esquema fatorial 3 x 2, com quatro repetições cada, em que o primeiro fator corresponde ao estádio de colheita: R4, R5 e R6; e o segundo fator diz respeito aos dois cultivares de soja com grupos de maturações diferentes (8.0 e 8.1). A significância da interação foi constatada apenas na matéria natural triturada. Verificaram-se maiores valores para o estádio fenológico de colheita R6 na maioria dos caracteres avaliados. Observou-se que o cultivar com grupo de maturação 8.0 apresentou maiores valores na matéria natural triturada. <![CDATA[Morphogenesis and structure of Tifton 85 cultivated in subtropical climate and fertilized with nitrogen]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400389&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. The experiment evaluated the morphogenesis and structure of Tifton 85 (Cynodon spp.) cultivated in subtropical climate and fertilized with nitrogen (N). The experiment was a completely randomized design with four levels of N (Zero; 75; 150 or 225 kg ha-1) in nine replicates per area. The experimental animals were Suffolk female lambs. The grazing method was continuous to maintain the sward height at 15 cm ± 10%. The stem expansion increased by 0.000027 cm degree-days-1 to each kg N applied (linear model). According to nonlinear model, the highest stem expansion (0.0226 cm degree-days-1) was observed with the use 220.1 kg ha-1 N. The leaf lifespan fitted a linear regression model, with increase of 50 degree-days leaf -1, comparing the levels zero and 225 kg ha-1 of N. According to nonlinear regression model, the longest leaf lifespan (407.1 degree-days) was observed with the use 208.8 kg ha-1 N. With the maintenance of sward height at approximately 15 cm, we recommended to use 200 kg ha-1 N in Tifton 85 cultivated in subtropical climate.<hr/>RESUMO. Objetivou-se estudar a morfogênese e a estrutura do Tifton 85 (Cynodon spp.) cultivado em clima subtropical e adubado com nitrogênio (N). O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com quatro níveis de N (Zero; 75; 150 e 225 kg ha-1) em nove repetições por área. Os animais experimentais foram borregas das raças Suffolk. O método de pastejo foi o contínuo para manter a altura do dossel em 15 cm ± 10%. A taxa de expansão de colmos aumenta 0,000027 cm graus-dia-1 para cada kg de N aplicado (modelo linear). De acordo com o modelo não linear, o maior valor de taxa de expansão (0,0226 cm graus-dia-1) foi observado com 220,1 kg ha-1 de N. A duração de vida das folhas ajustou-se ao modelo de regressão linear, com aumento de 50 graus-dia folha-1 comparando-se às doses de 0 e 225 kg ha-1 de N. Conforme o modelo não linear, o maior valor de duração de vida da folha (407,1 graus-dia) foi atingido com 208,8 kg ha-1 de N. Com a manutenção da altura do dossel em aproximadamente 15 cm de altura, recomenda-se utilizar 200 kg ha-1 de N em Tifton 85 cultivado em clima subtropical. <![CDATA[Sward structure, light interception and herbage accumulation in forage peanut cv. Belmonte subjected to strategies of intermittent grazing management]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400395&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. Nitrogen fertilization ensures productivity and persistency of pastures, but may be expensive. Perennial forage peanut, becomes an interesting alternative for N supply. Little is known about its use under grazing. The objective of this study was to evaluate regrowth process of forage peanut using an experimental protocol analogous to tropical forage grasses under rotational grazing. Treatments corresponded to two pre- (95% and maximum canopy light interception - LI95% and LIMax) and two post-grazing (post-grazing heights of 40 and 60% of pre-grazing height) conditions, in a 2x2 factorial arrangement in a randomized complete block design (n = 4). Targets of LI pre-grazing affected pre-grazing height and LI post-grazing. The residual sward LAI did not vary, resulting in similar grazing interval. Greater rates and total herbage accumulation were recorded for LIMax target, consequence of the greater accumulation of stolons at the lower strata of the swards. Greater percentage of leaflets was recorded for the LI95% target. Given the stoloniferous growth habit of forage peanut, stolon accumulation in the lower strata of the sward do not represent a limitation to leaf accumulation and morphological composition. The greater pre-grazing sward height associated with the LIMax target facilitate herbage prehension and intake, further investigation is needed.<hr/>RESUMO. A adubação nitrogenada assegura produtividade e persistência de pastagens, mas pode ser onerosa. O amendoim forrageiro é alternativa, porém são escassas informações sobre seu manejo sob pastejo. Objetivou-se avaliar o processo de rebrotação do amendoim forrageiro, utilizando procedimento análogo ao utilizado para gramíneas tropicais sob pastejo rotativo. Os tratamentos corresponderam a combinações entre duas condições pré-pastejo (95% e máxima interceptação luminosa pelo dossel - IL95% e ILMáx) e duas condições pós-pastejo (alturas de 40 e 60% da altura pré-pastejo), segundo arranjo fatorial 2x2 e delineamento de blocos completos casualizados (n = 4). A IL pré-pastejo afetou a altura pré-pastejo e IL pós-pastejo. O IAF residual não variou entre tratamentos, resultando em intervalo entre pastejos semelhantes. Maior taxa e acúmulo de forragem foram verificados para a meta ILMáx, devido ao maior acúmulo de estolões nos estratos inferiores. Maior porcentagem de folíolos foi verificada para a meta IL95%. Devido ao seu hábito de crescimento estolonífero, o acúmulo de estolões do amendoim forrageiro em estratos inferiores do dossel não comprometeu o acúmulo de folhas nos estratos superiores. Maior altura de entrada nos pastos manejados com a meta ILMáx pode representar maior facilidade de preensão e consumo de forragem, fato que necessita de estudos adicionais. <![CDATA[Black pepper (<em>Piper nigrum</em>) in diets for laying hens on performance, egg quality and blood biochemical parameters]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400405&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. The objective of this study was to evaluate the increasing levels (0, 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5 and 0.6%) of black pepper in diets for laying hens on performance, egg quality and blood biochemical parameters. Hissex White hens (n=168) at 30 weeks of age were used. The experimental method was completely randomized with seven treatments with four replicates of six birds each. Estimates of black pepper levels were determined by polynomial regression. The performance showed no significant differences (p &gt; 0.05). The eggshell percentage was significantly influenced (p &lt; 0.05), in which the level of 0.30% inclusion impaired eggshell quality. Triglycerides level increased significantly (p &lt; 0.05), according to increasing levels of black pepper in the diet. It can be concluded that black pepper can be used in diets for laying hens as phytogenic additive without harming the performance. However, this inclusion causes a reduction in eggshell percentage and an increase in the level of triglycerides in the bloodstream.<hr/>RESUMO. Objetivou-se com este trabalho avaliar a inclusão de níveis crescentes (0; 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5 e 0,6%) de pimenta do reino na dieta de poedeiras comercias leves sobre o desempenho, a qualidade do ovo e os parâmetros bioquímicos sanguíneos. Foram utilizadas 168 poedeiras da linhagem Hissex White com 30 semanas de idade. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado com sete tratamentos contendo quatro repetições de seis aves cada. As estimativas dos níveis de pimenta do reino foram determinadas por meio de regressão polinomial. As variáveis de desempenho produtivo não apresentaram diferenças significativas (p &gt; 0,05). A percentagem de casca foi influenciada significativamente (p &lt; 0,05) onde o nível de 0,30% de inclusão de pimenta do reino piorou a qualidade da casca dos ovos. A concentração de triglicerídeos apresentou diferenças significativas (p &lt; 0,05) onde a inclusão de pimenta do reino ocasionou aumento crescente da concentração de triglicerídeos no sangue das aves. Concluiu-se que a pimenta do reino em dietas para poedeiras leves pode ser utilizada como aditivo fitogênico sem ocasionar alterações no desempenho produtivo. Todavia, com o advento desta inclusão, a pimenta do reino apresenta redução do percentual de casca do ovo e incremento na concentração de triglicerídeos na corrente sanguínea. <![CDATA[Digestible lysine for broilers from different commercial strains in the final phase]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400411&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study aimed to evaluate different digestible lysine levels in diets for broilers chickens from different commercial strains, from 49 to 56 days of age, on performance and carcass characteristics. A total of 432 male broilers from 49 days old were used, with an average weight of 3560±250 g. It was used a completely randomized design in a factorial arrangement 3x4, and the birds, from three strains (Cobb 500, Hubbard Flex and Ross 308) were divided into four levels of digestible lysine (0.800, 0.950, 1.100 and 1.250%), with four replicates of 12 birds each. It was evaluated the weight gain, feed intake, feed conversion ratio, carcass yield, breast yield, breast meat yield and the yield of the thigh and drumstick. There was no interaction between lysine levels and commercial strains of broiler chickens. The different lysine levels did not influence (p ≥ 0.05) performance and carcass yield. There are significant differences between strains for feed intake and carcass characteristics. The Cobb 500 strain had higher breast yield and breast meat (p &lt; 0.05), while the Hubbard Flex and Ross 308 strains had higher yield of the thigh and drumstick (p &lt; 0.05).<hr/>RESUMO. Objetivou-se avaliar diferentes níveis de lisina digestível em rações para frangos de corte de diferentes linhagens comerciais na fase de 49 a 56 dias de idade sobre o desempenho e características de carcaça. Foram utilizados 432 frangos de corte machos de 49 dias de idade, com peso médio inicial de 3560±250 g. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado em arranjo fatorial 3x4, sendo que as aves, oriundas de três linhagens (Cobb 500, Hubbard Flex e Ross 308), foram distribuídas em quatro níveis de lisina digestível (0,800; 0,950; 1,100 e 1,250%), com quatro repetições de 12 aves cada. Avaliou-se o ganho de peso, o consumo de ração, a conversão alimentar, o rendimento de carcaça, o rendimento de peito, o rendimento de carne de peito e o rendimento de coxa e sobrecoxa. Não houve interação entre os níveis de lisina digestível e as linhagens comerciais de frangos de corte. Os diferentes níveis de lisina não influenciaram (p ≥ 0,05) o desempenho e rendimento de carcaça. Existem diferenças significativas entre as linhagens para consumo de ração e características de carcaça. Sendo que a linhagem Cobb 500 teve maior rendimento de peito e carne de peito (p ≤ 0,05), enquanto as linhagens Hubbard Flex e Ross 308 tiveram maior rendimento de coxa e sobrecoxa (p ≤ 0,05). <![CDATA[Feeding behavior of dairy cows fed different levels of xiquexique (<strong> <em>Pilosocereus gounellei)</em></strong>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400417&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study evaluated the replacement of Tifton hay with xiquexique (0, 12, 24 and 36%) on feeding behavior of lactating dairy cows. To this end, eight cows with average milk production of 15 kg milk day-1 and average body weight of 465.2 ± 39.4 kg were distributed in a double 4x4 Latin square. Each experimental period lasted 16 days, ten for adaptation and six for data collection. The record of behavioral variables was made every five min. for 24 hours. The times spent in feeding, ruminating and total chewing, expressed in hours day-1, as well as feeding (FE) and rumination (RE) efficiencies, expressed in g NDF h-1, the number of cuds and cud chews per day showed a linear decrease according to the levels of xiquexique in the diet. There was a linear increase in time in idleness. Xiquexique levels in the diet for dairy cows did not influence FE and RE, expressed in g DM h-1, number and time spent in chewing per cud. The replacement of Tifton hay with xiquexique in the diet alters the feeding behavior of dairy cows due to the reduction in fiber content.<hr/>RESUMO. Este trabalho foi realizado para avaliar a substituição do feno de capim-tifton por xiquexique (0, 12, 24 e 36%) sobre o comportamento ingestivo de vacas leiteiras em lactação. Foram utilizadas oito vacas com produção média de 15 kg de leite dia-1 e com peso corporal médio de 465,2 ± 39,4 kg, distribuídas em quadrado latino 4x4, duplo. Cada período experimental teve duração de 16 dias, sendo dez para adaptação e seis para coleta de dados. O registro das variáveis comportamentais foi realizado a intervalos de 5 min. durante 24h. Os tempos de alimentação, ruminação e mastigação total, expressos em hora dia-1, além da eficiência de alimentação (EAL) e de ruminação (ERU) expressas em g FDN h-1, o número de bolos ruminais e de mastigação merícicas por dia, diminuíram linearmente com os níveis de xiquexique nas rações experimentais. Houve aumento linear no tempo em ócio. Os níveis de xiquexique na ração de vacas leiteiras não influenciaram a EAL e ruminação ERU expressas em g MS h-1, número e tempo de mastigação merícica por bolo. A substituição do feno de capim-tifton por xiquexique na ração modifica o comportamento ingestivo de vacas em lactação em decorrência da redução dos teores de fibra. <![CDATA[Performance and digestibility in feedlot lambs fed hay based diets]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400425&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study aimed to evaluate the performance of feedlot lambs fed diets formulated with hay of different genotypes of Cynodon spp. and to compare the dry matter digestibility of diets using different evaluation methods (total fecal collection and chromium oxide). Suffolk crossbred neutered male lambs (n=30), with an average age of 90 days and average body weight of 21.5 kg ± 1.6. Diets were formulated using a standard concentrate and hay of the following genotypes of Cynodon dactylon: Jiggs, Vaquero, Tifton 68, Coast-Cross, Tifton 85 and Russell, in a 60:40 forage concentrate ratio, composing the treatments distributed in a randomized block design in a factorial 5 x 2 arrangement of 5 diets and 2 digestibility evaluation methods. Animals receiving Vaquero hay showed dry matter intake of 18.3; 16.9; 25.6; 20.7 and 24.2% higher than those fed hay of Jiggs, Tifton 68, Coast Cross, Tifton 85 and Russell, respectively. There was no difference between diets for digestibility using total fecal collection, chromium oxide and final weight of animals. Jiggs hay based diets allowed greater daily weight gain and better feed conversion.<hr/>RESUMO. Este estudo foi realizado para avaliar o desempenho de cordeiros em confinamento recebendo dietas formuladas com fenos de diferentes genótipos de Cynodon spp. Ainda, comparar a digestibilidade da matéria seca das dietas usando diferentes métodos de avaliação (coleta total de fezes e óxido crômico). Foram utilizados 30 cordeiros, machos, não castrados, mestiços Suffolk, com média de idade de 90 dias e peso corporal médio de 21,5 kg ± 1,6. As dietas foram formuladas utilizando um concentrado padrão e feno dos seguintes genótipos de Cynodon dactylon: Jiggs, Vaquero, Tifton 68, Coast-Cross, Tifton 85 e Russel, em uma razão volumoso concentrado de 60:40, constituindo os tratamentos, distribuídos em delineamento em blocos casualizados em esquema fatorial 5 x 2, sendo 5 dietas e 2 métodos de avaliação de digestibilidade. Os animais que receberam feno do Vaquero apresentaram ingestão de matéria seca de 18,3; 16,9; 25,6; 20,7 e 24,2% superior aos animais alimentados com feno de Jiggs, Tifton 68, Coast Cross, Tifton 85 e Russel, respectivamente. Não foi verificada diferença entre as dietas para digestibilidade usando coleta total de fezes e óxido de cromo e peso final dos animais. As dietas a base de feno de Jiggs possibilitaram maior ganho de peso diário e melhor conversão alimentar. <![CDATA[Feeding behavior of F1 Holstein x Zebu lactating cows fed increasing levels of banana peel]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400431&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. This study evaluated the feeding behavior of F1 Holstein x Zebu cows fed increasing levels of banana peel. Diets contained 0, 15, 30, 45 and 60% replacement of sorghum silage with banana peel. The experimental design was two 5x5 Latin squares. Cows were subjected to visual observation after adaptation of each trial period. The times spent in feeding (4.13 to 5.58 hours day-1) and in idle (10 to 12.53 hours day-1) presented quadratic effect. The time spent ruminating, number and duration of rumination periods, chews per cud, and numbers of cuds per day were not affected by treatments. The total chewing time showed a quadratic effect, with peak at 18.58% replacement. The banana peel levels did not affect consumption, rumination and chewing neutral detergent fiber. Intake, rumination and chewing of dry matter showed a decreasing linear effect. The replacement of sorghum silage with banana peel up to 60% in the diet for lactating cows reduces the time spent in feeding and improves feeding and rumination efficiencies of dry matter, keeping the milk production of cows.<hr/>RESUMO. Este trabalho foi realizado para avaliar o comportamento ingestivo de vacas F1 Holandesas x Zebu alimentadas com crescentes níveis de casca de banana. As dietas foram constituídas de 0, 15, 30, 45 e 60% de substituição da silagem de sorgo pela casca. O delineamento experimental foi dois quadrados latinos 5 x 5. As vacas foram submetidas à observação visual após período de adaptação de cada período experimental. Os tempos despendidos com alimentação (4,13 a 5,58 horas dia-1) e ócio (10 a 12,53 horas dia-1) apresentaram efeito quadrático. O tempo gasto com ruminação, número e duração dos períodos de ruminação, mastigações por bolo e bolos ruminados por dia não foram influenciados pelos níveis de casca. O tempo total de mastigação apresentou efeito quadrático, com ponto máximo no nível de 18,58%. Os níveis de casca de banana não influenciaram consumo, ruminação nem mastigação da fibra em detergente neutro. Consumo, ruminação e mastigação da matéria seca apresentaram efeito linear decrescente. A substituição da silagem de sorgo em até 60% por casca de banana na dieta de vacas em lactação reduz o tempo de alimentação e melhora as eficiências de alimentação e ruminação da matéria seca, mantendo a produção de leite das vacas. <![CDATA[Intensive dairy farming systems from Holland and Brazil: SWOT analyse comparison]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400439&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. Intensive systems of milk production in Brazil and Holland are compared by SWOT analysis. Twenty-one farms, 10 in Wageningen, central region of Holland, and 11 in Castro, central-eastern region of the state of Paraná, Brazil, were sampled. Data were retrieved from semi-structured interviews with the owners or people responsible for dairy activities, using a questionnaire guide and a digital recorder. After results were analysed, a table was elaborated representing the strengths, weaknesses, opportunities and risks for each country. Dairy farms in Holland were uniform, or rather, small and medium-sized farms with high production. It has also been observed that Dutch farms have several problems due to high intensification, for example, hoof diseases with great economic loss. In the case of Brazilian dairy farms, several types of systems and degrees were detected. Brazilian production in the region analysed features a higher quantity than that in Holland, with less intensity when compared to that on Dutch farms.<hr/>RESUMO. Este estudo foi realizado para comparar sistemas intensivos de produção de leite no Brasil e na Holanda por meio da análise SWOT. Foram amostradas 21 propriedades, sendo 10 na região central da Holanda, na cidade de Wageningen e 11 no Brasil, na região centro oriental do estado do Paraná, na cidade de Castro. A aquisição das informações foi baseada em entrevistas semiestruturadas, realizadas com os proprietários ou responsáveis pela atividade, utilizando um questionário guia e um gravador digital. Após a análise dos resultados, foi montada uma tabela representando os pontos fortes e pontos fracos, a oportunidade e os riscos de cada país. As propriedades da Holanda apresentaram uma regularidade entre si: serem de pequeno e médio porte, com alta intensificação da produção. Observou-se também que as propriedades holandesas vêm sendo acometidas com diversos problemas ocasionados por essa alta intensificação como, por exemplo, doenças de casco, que representam grande perda econômica. As propriedades brasileiras apresentaram diversos tipos de sistemas e escalas de produção. Observou-se que a produção das propriedades brasileiras desta região é superior em quantidade em relação às da Holanda; entretanto apresentou menor intensificação quando comparada às propriedades holandesas. <![CDATA[Comparison of whole genome prediction accuracy across generations using parametric and semi parametric methods]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722016000400447&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT. Accuracy of genomic prediction was compared using three parametric and semi parametric methods, including BayesA, Bayesian LASSO and Reproducing kernel Hilbert spaces regression under various levels of heritability (0.15, 0.3 and 0.45), different number of markers (500, 750 and 1000) and generation intervals of validating set. A historical population of 1000 individuals with equal sex ratio was simulated for 100 generations at constant size. It followed by 100 extra generations of gradually reducing size down to 500 individuals in generation 200. Individuals of generation 200 were mated randomly for 10 more generations applying litter size of 5 to expand the historical generation. Finally, 50 males and 500 females chosen from generation 210 were randomly mated to generate 10 more generations of recent population. Individuals born in generation 211 considered as the training set while the validation set was composed of individuals either from generations 213, 215 or 217. The genome comprised one chromosome of 100 cM length carrying 50 QTLs. There was no significant difference between accuracy of investigated methods (p &gt; 0.05) but among three methods, the highest mean accuracy (0.659) was observed for BayesA. By increasing the heritability, the average genomic accuracy increased from 0.53 to 0.75 (p &lt; 0.05). The number of SNPs affected the accuracy and accuracies increased as number of SNPs increased; therefore, the highest accuracy was for the case number of SNPs=1000. With getting away from validating set, the accuracies decreased and the most severe decay observed in the case of low heritability. Decreasing the accuracy across generations affected by marker density but was independent from investigated methods.<hr/>RESUMO. A acurácia da predição genômica foi comparada através de três métodos paramétricos e semi-paramétricos, que incluíram BayesA, LASSO Bayesiano e regressão RKHS (Reproducing Kernel Hilbert Spaces) sob vários níveis de hereditariedade (0,15; 0,3 e 0,45), números diferentes de marcadores (500, 750 e 1000) e intervalos de geração de conjuntos de validação. Uma população histórica de 1000 indivíduos com igual proporção sexual foi simulada por 1000 gerações, em tamanho constante. Ela foi seguida por 100 gerações adicionais com redução gradual de tamanho para 500 indivíduos na 200ª geração. Indivíduos da geração 200 foram cruzados aleatoriamente por mais 10 gerações aplicando-se tamanho de ninhada de 5, para expansão da geração histórica. Por fim, uma seleção de 50 machos e 500 fêmeas da geração 210 foram cruzados aleatoriamente, resultando em mais 10 gerações de população recente. Indivíduos nascidos na geração 211 foram considerados como o conjunto de treinamento, enquanto o conjunto de validação foi composto por indivíduos da geração 213, 215 ou 217. O genoma foi composto por um cromossomo de 100cM de comprimento portando 50 QTLs. Não houve diferença significativa entre a acurácia dos métodos investigados (p &gt; 0,05); porém, dentre os três métodos, a maior média de acurácia (0,659) foi observada em BayesA. Com o aumento da hereditariedade, a média da acurácia de seleção genômica aumentou de 0,53 para 0,75 (p &lt; 0,0 5). O número de SNPs afetou a acurácia, visto que seu valor aumentou com o aumento de SNPs; assim, a maior acurácia foi verificada para número de casos de SNPs=1000. Com o afastamento do conjunto de validação, a acurácia diminuiu e a redução mais pronunciada foi observada para o caso de baixa hereditariedade. A redução da acurácia através de gerações foi afetada pela densidade do marcador, mas foi independente dos métodos investigados.