Scielo RSS <![CDATA[Acta Scientiarum. Animal Sciences]]> http://www.scielo.br/rss.php?pid=1807-867220120004&lang=en vol. 34 num. 4 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.br/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.br <![CDATA[<b>Chemical composition and apparent digestibility of the ostrich offal meal for Nile tilapia</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400001&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study aimed to produce and nutritionally characterize the ostrich offal meal, and to evaluate its digestible value for Nile tilapia. The relevance of the study lies in the possibility of using by-products from the food industry as alternative food for animals. For this, chemical and microbiological analyses were performed, as well as digestibility trial in the meal produced with ostrich offal for Nile tilapia. The levels found for protein, lipids, gross energy and minerals were 71.08%, 16.54%, 5115 kcal kg-1 and 5.62%, respectively. Microbiological analysis showed absence of Salmonella spp. in the product. The digestibility of protein was 90.41%, and of energy was 77.65%, while the phosphorus availability was 80.18%. Therefore, the ostrich offal meal proved to be a by-product with good nutritional profile and significant digestibility to be used in diets for Nile tilapia.<hr/>O presente trabalho foi desenvolvido com objetivo de produzir e caracterizar nutricionalmente a farinha de vísceras de avestruz, e avaliar seu valor digestível para tilápia-do-Nilo. A relevância do estudo está na possibilidade de aproveitamento alternativo de subprodutos da indústria alimentícia na produção de alimento para animais. Para tanto, realizaram-se análises químicas, análise microbiológica e ensaio de digestibilidade na farinha produzida de vísceras de avestruz para tilápias-do-Nilo. Os teores encontrados para proteína, lipídios, energia bruta e minerais foram 71,08%, 16,54%, 5.115 kcal kg-1 e 5,62%, respectivamente. A pesquisa microbiológica resultou na ausência de Salmonella sp. no produto analisado. A digestibilidade da proteína foi de 90,41% e da energia 77,65%, ao passo que a disponibilidade do fósforo foi de 80,18%. Verifica-se, portanto, que a farinha de vísceras de avestruz é um alimento com bom perfil nutricional e relevante digestibilidade, podendo ser utilizado em rações para tilápia-do-Nilo. <![CDATA[<b>Morphometric</b><b> characteristics of <i>Prochilodus</i><i> lineatus</i> (Valenciennes 1847), of the migratory and resident stocks of the river Mogí-Guaçu, São Paulo State, Brazil</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400002&lng=en&nrm=iso&tlng=en The species Prochilodus lineatus, with great commercial relevance in the rivers Grande, Pardo and Mogi-Guaçu, is characterized by the formation of great shoals which are capable of developing wide migratory displacements. Current assay evaluates, by means of the morphometric characteristics and age, whether the curimbatás (P. lineatus) of different migratory and resident stocks form a single population, with interactivities among the sub-populations during the 'piracema' period (reproduction migration). A completely randomized plot with a 4 x 2 factorial scheme, with four stocks (one resident and three migratory) as factors and two genders (male and female), with thirty replicates, was employed, with each fish taken as an experimental unit. An 80.19% variation for the first principal component and an 8.09% variation for the second principal component were reported as provided by the ten morphometric variables of resident and migratory stocks. The resident stock had the highest rate for the whole morphometric variables. There was superposition of individual scores of the same characteristics among the migratory stocks. Significant predominance of males was observed among resident stocks and migratory stocks I and II. Morphometric similarity verified among the migratory stocks showed a single population, with small inter-population variations.<hr/>A espécie Prochilodus lineatus é de grande importância comercial na região dos rios Grande, Pardo e Mogi-Guaçu e tem como característica a formação de grandes cardumes, apta a desenvolver amplos deslocamentos migratórios. O presente trabalho objetivou avaliar, por meio das características morfométricas e etária, se os curimbatás (P. lineatus) dos diferentes estoques migradores e residentes constituem uma única população, havendo interação entre as sub-populações no período de piracema (migração reprodutiva). Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 x 2, com quatro tipos de estoques (um residente e três migradores) e dois sexos (macho e fêmea) com trinta repetições, considerando cada peixe como unidade experimental. Foi observada variação de 80,19% para o primeiro componente principal e 8,09% do segundo componente principal fornecida pelas dez variáveis morfométricas dos estoques residentes e migradores. O estoque residente correspondeu aos maiores valores para todas as variáveis morfométricas. Houve sobreposição dos escores individuais das mesmas características entre os estoques migradores. Observou-se predominância de machos entre os estoques residentes e migrador I e II. As semelhanças morfométricas verificadas entre os estoques migradores indicam tratar-se de uma única população, com pequenas variações interpopulacional. <![CDATA[<b>Time of feed transition and inclusion levels of exogenous protease in rations for piabanha-do-Pardo <i>Brycon</i> sp. hatchery</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Two experiments were conducted which consisted of determining the ideal time to make a feed transition from larvae of 'curimba' Prochilodus hartii to ration (from third, fifth and seventh days of life, with three days of co-feeding), and assess inclusion levels of exogenous protease (0, 0.02 and 0.2%) in the diet of larvae of piabanha-do-Pardo Brycon sp., in a completely randomized experimental design and duration of 15 and 17 days, respectively. Biomass, survival, total length, weight and specific growth rate were measured at the end of the experiments. Water quality parameters were measured every three days. The different transition periods and levels of exogenous protease did not affect water quality. The animals subjected to feed transition on the seventh day of life showed better results for length (23.1 mm), weight (110.9 mg) and SGR (25.5%), being similar in biomass and survival at the fifth day of life. Therefore, the transition can be made on the fifth day of life. The inclusion levels of exogenous protease in the commercial diet had no effect on performance.<hr/>Foram realizados dois experimentos, que consistiram em determinar o momento ideal de se realizar a transição alimentar de larva de curimba Prochilodus hartii para ração (a partir do terceiro, quinto e sétimo dia de vida, com três dias de coalimentação), e avaliar níveis de inclusão de protease exógena (0; 0,02 e 0,2%) na dieta de larvas de piabanha-do-Pardo Brycon sp., em delineamento inteiramente casualizado e duração de 15 e 17 dias, respectivamente. A biomassa, sobrevivência, comprimento total, peso médio e taxa de crescimento específico foram mensurados ao final dos experimentos. Já os parâmetros de qualidade de água foram aferidos a cada três dias. Os diferentes períodos de transição alimentar e níveis de protease exógena não interferiram na qualidade da água. Os animais submetidos à transição alimentar no sétimo dia de vida apresentaram melhores resultados para comprimento (23,1 mm), peso (110,9 mg) e TCE (25,5%), sendo similares em biomassa e sobrevivência aos do quinto dia de transição. Portanto, o início da transição pode ser realizada no quinto dia de vida. Os níveis de inclusão de protease exógena na ração comercial não influenciaram no desempenho dos animais. <![CDATA[<b>Bromatological characteristics and <i>in vitro</i> digestibility of four sugarcane varieties subjected or not to the application of quicklime</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400004&lng=en&nrm=iso&tlng=en The experiment was conducted to evaluate the bromatological characteristics and the in vitro digestibility of four sugarcane varieties, subjected or not to hydrolysis, with quicklime. A completely randomized design was employed with three replications arranged in a 4 × 2 factorial scheme, with four sugarcane varieties (SP 52454, RB 867515, RB 855536 and IAC 862480), hydrolyzed or not. There was significant effect on brix (p < 0.05) and industrial fiber (p < 0.05), and IAC 862480 variety had the lowest levels of industrial fiber. There were no significant difference (p &gt; 0.05) in neutral detergent fiber, acid detergent fiber and lignin levels among the sugarcane varieties under analysis and for the sugarcanes, hydrolyzed or not. The use of sugarcane hydrolysis with 1% quicklime improves the in vitro digestibility of NDF and ADF, regardless of the variety studied. Hydrolysis with 1% quicklime did not alter the sugarcane chemical composition.<hr/>O experimento foi conduzido para avaliar as características bromatológicas e a digestibilidade in vitro de quatro variedades de cana-de-açúcar submetidas ou não à hidrólise com cal virgem. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado com três repetições, arranjadas em esquema fatorial 4 × 2, com quatro variedades de cana-de-açúcar (SP 52454, RB 867515, RB 855536 e IAC 862480), hidrolisadas ou não. Houve efeito significativo para as características brix (p < 0,05) e fibra industrial (p < 0,05), sendo a variedade IAC 862480 a que apresentou os menores teores de fibra industrial. Não foram observadas diferenças significativas (p &gt; 0,05) nos teores de fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido e lignina entre as variedades de cana-de-açúcar estudadas, bem como para cana-de-açúcar hidrolisada ou não. O uso da hidrólise da cana-de-açúcar com 1% de cal virgem melhora a digestibilidade in vitro da FDN e FDA independente da variedade estudada. A hidrólise com 1% de cal virgem não modificou a composição químico-bromatológica da cana-de-açúcar. <![CDATA[<b>Bromatological characterization of maize genotypes for silage</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Since every year public and private companies bring many genotypes of maize to the market, the suitability of these genotypes for the production of silage should be evaluated. Current study evaluates the agronomic and chemical characteristics of early-normal cycle maize genotypes as well as assesses whether the genetic bases (single, double, and triple hybrids, as well as varieties and intervarietal genotypes) and the grain hardness (hard, semi-hard and dentate) modify the indication of maize genotypes for silage. The experiment was conducted at the Universidade Tecnológica Federal do Paraná, campus Dois Vizinhos, Paraná State, Brazil. Thirty-six genotypes were evaluated by a simple lattice design. Grains were harvested at the pasty to farinaceous stage and stored in micro-silos of 100-mm PVC, for 60 days. Neither the different genetic bases nor the different textures of the genotypes influenced the indication of maize genotypes. The early-normal cycle maize genotypes behave similarly for most characteristics assessed, except for the stem diameter and stem dry matter. Moreover, most maize genotypes have suitable characteristics for the production of high-quality silage.<hr/>As empresas públicas e privadas disponibilizam, anualmente, diversos genótipos de milho no mercado. A avaliação desses genótipos quanto a sua aptidão para a produção de silagem é fundamental para o seu uso adequado. O objetivo deste trabalho foi avaliar as características agronômicas e bromatológicas dos genótipos de milho de ciclo precoce-normal, bem como avaliar se a base genética (híbridos simples, duplos, triplos, variedades cultivadas e intervarietais) e a dureza dos grãos (duro, semiduro e dentado) alteram a indicação de genótipos de milho para silagem. O experimento foi realizado na área experimental da Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campus Dois Vizinhos. Foram avaliados 36 genótipos no delineamento látice simples. A colheita foi realizada quando as plantas apresentavam estádio pastoso a farináceo, ensiladas em microssilos de PVC de 100 mm, e desensilados após 60 dias. Verificou-se que as diferentes bases genéticas, bem como genótipos de diferentes texturas não influenciam na indicação de genótipos de milho. Os genótipos de milho do ciclo precoce-normal comportam-se de maneira similar para a maioria das características avaliadas, exceto para o diâmetro de colmo e matéria seca do colmo. Além disso, os genótipos de milho têm características indicadas para a produção de silagem de qualidade. <![CDATA[<b>Canopy characteristics, animal behavior and forage intake by goats grazing on Tanzania-grass pasture with different heights</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400006&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study evaluated the influence of Tanzania-grass sward height (30, 50, 70 and 90 cm) on the morphological characteristics of the canopy, grazing behavior and forage intake by adult Anglo Nubian female goats. A completely randomized experimental design was employed, with two replicates in space and two replicates in time. Six animals were used to assess the grazing behavior, and four, the ingestion process. The rise in sward height increased the forage and leaf mass, the percentages of stem and dead material, and reduced the leaf stem-1 ratio. Above 50 cm there was an increase in grazing time and a decrease in leisure time. A positive linear correlation was detected between sward height and bite depth. The consumed forage mass, ingestion rate and daily intake were higher at 50 cm, indicating that the other heights reduced the intake process. The sward height was negatively correlated to the bite rate and positively to the bite time. The sward height of 50 cm presents the best combination of features, favoring the grazing and ingestive behavior of female adult goats.<hr/>Objetivou-se avaliar a influência da altura do pasto (30, 50, 70 e 90 cm) de capim-tanzânia sobre características morfológicas do dossel, comportamento em pastejo e processo de ingestão de forragem por cabras anglonubianas. Adotou-se o delineamento inteiramente casualizado, com duas repetições no espaço e duas repetições no tempo. Para a avaliação do comportamento em pastejo foram utilizadas seis cabras e do processo de ingestão, quatro cabras. O aumento na altura do dossel resultou em aumento na massa de forragem e de folhas, da porcentagem de colmo e material morto, e redução na razão folha colmo-1. Acima de 50 cm ocorreu aumento no tempo de pastejo e diminuição no tempo de ócio. A correlação entre altura do dossel e a profundidade de bocados foi linear positiva. A massa de forragem consumida, taxa de ingestão e consumo diário foram maiores aos 50 cm, indicando que nas demais alturas houve restrição ao processo de ingestão. A correlação entre a altura do pasto e a taxa de bocados foi negativa e, positiva com o tempo por bocado. A altura de 50 cm apresenta melhor combinação de características que favorecem o comportamento em pastejo e ingestivo de cabras. <![CDATA[<b>Nutritional value of Marandu grass, under grazing by three sampling methods</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400007&lng=en&nrm=iso&tlng=en To evaluate the grass B. brizantha cv. Marandu, under grazing, we use three sampling methods: total availability (TA), hand plucked (HP) and extrusa (EXT) in a completely randomized design with four replications. The hand plucked method was collected manually after observing the behavior of grazing animals. TA was determined by cutting at ground level, using a metallic square (0.25 m²) and EXT was collected by rumen evacuation. The values for dry matter (DM), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), were 27.20, 88.52 and 43.70% in the treatment and HP, and 25.53, 87.70 and 45.50% in TA. The extrusa had the lowest DM content (15.88%) and higher crude protein (CP) (15.22%), possibly due to the presence of saliva. The levels checked for extrusa NDF, ADF and in vitro digestibility of dry matter were 81.98, 36.90 and 79.10%, demonstrating the selectivity of the animals. The high levels of FDA for TA reflect the composition of the forage with the high proportion of senescent material. The samples obtained by the total availability were not representative of the diet consumed by cattle. The different sampling methods influence the chemical composition of B. Brizantha cv. Marandu.<hr/>Objetivou-se avaliar o capim B. brizantha cv. Marandu, sob pastejo, utilizando-se os métodos de coleta: disponibilidade total (DT), pastejo simulado (PS) e extrusa (EXT). O pastejo simulado foi colhido manualmente após observação do comportamento de pastejo dos animais. A DT foi determinada por meio de corte rente ao solo, com uso de um quadrado metálico (0,25 m²) e a EXT foi coletada por esvaziamento ruminal. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições. Os teores de matéria seca (MS), fibra em detergente neutro (FDN) e fibra em detergente ácido (FDA), foram de 27,20; 88,52 e 43,70% no tratamento PS e 25,53; 87,70 e 45,50% no tratamento DT. A extrusa apresentou o menor teor de MS (15,88%) e o maior teor de proteína bruta (PB) (15,22%), possivelmente em função da presença de saliva. Os teores verificados na extrusa para FDN, FDA e digestibilidade in vitro da matéria seca foram de 81,98; 36,90 e 79,10%, demonstrando a seletividade dos animais. Os altos teores de FDA no tratamento DT refletem a composição da forragem que apresentou elevada proporção de material senescente. As amostras obtidas pela disponibilidade total não foram representativas da dieta ingerida pelos bovinos. Os diferentes métodos de amostragem influenciam na composição bromatológica da B. Brizantha cv. Marandu. <![CDATA[<b>Tillering dynamics of Tanzania guinea grass under nitrogen levels and plant densities</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400008&lng=en&nrm=iso&tlng=en This study evaluated the influence of nitrogen levels (N) and plant density (D) on the tillering dynamics of Tanzania guinea grass (Panicum maximum Jacq.). Treatments were arranged in a completely randomized block design with 12 treatments and two replicates in a factorial scheme (4 × 3) with four levels of N (0, 80, 160 or 320 kg ha-1 N) and three plant densities (9, 25, and 49 plant m-2). Higher number of tillers was observed in the treatment with 9 plants m-2 and under higher levels of N, especially in the second and third generations. Still, the N influenced quadratically the appearance rate of basal and total tillers, which were also affected by plant density and interaction N × D. However, the appearance rate of aerial tiller was not influenced by factors evaluated. The mortality rate of total tiller was influenced quadratically by the nitrogen levels and plant densities. The mortality rate of basal tiller responded quadratically to plant density, whereas the mortality rate of aerial tiller increased linearly with fertilization. Pastures with low or intermediate densities fertilized with nitrogen, presented a more intense pattern of tiller renewal.<hr/>Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito de doses de nitrogênio (N) e densidades de plantas (D) sobre a dinâmica de perfilhamento do capim-tanzânia (Panicum maximum Jacq.). O delineamento foi em blocos casualizados, com 12 tratamentos e duas repetições em esquema fatorial 4 × 3, com quatro doses de N (0, 80, 160 ou 320 kg ha-1 ano-1) e três densidades de plantas (9, 25 ou 49 plantas m-2). O número de perfilhos foi maior na densidade de 9 plantas m-2 e nas maiores doses de N, principalmente na segunda e terceira gerações. O N influenciou quadraticamente as taxas de aparecimento de perfilhos basilares e totais, que também foram influenciadas pela densidade de plantas e pela interação N × D. A taxa de aparecimento de perfilhos aéreos, no entanto, não foi influenciada pelos fatores avaliados. A taxa de mortalidade de perfilhos totais foi influenciada de forma quadrática pelas doses de N e pelas densidades de plantas. A taxa de mortalidade de perfilhos basilares respondeu quadraticamente à densidade de plantas, enquanto a taxa de mortalidade de perfilhos aéreos aumentou de linearmente com a adubação. Pastos implantados em densidades baixas ou intermediárias adubados com nitrogênio apresentam padrão mais intenso de renovação de perfilhos. <![CDATA[<b>Performance, digestibility, microbial production and carcass characteristics of feedlot young bulls fed diets containing propolis</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400009&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective was to evaluate the effect of propolis-based products (PBP) on performance, digestibility, microbial production and carcass characteristics of feedlot young bulls. Twenty-seven crossbred young bulls were used, with 353 ± 28 kg of body weight in a completely randomized experimental design, divided in three treatments: two diets with PBP with different dosages (PBP1= 0.018 mg g-1 and PBP2= 0.036 mg g-1 of total flavonoids in chrysin) and control diet (CON). To determine total digestibility, the indigestible dry matter was used as an internal marker, while microbial production was estimated from purine derivatives in urine, collected by the spot method. The evaluated carcass characteristics were: hot carcass weight, dressing percentage, conformation, Longissimus muscle area, fat thickness, colour, texture, marbling, pH, cushion thickness and percentages of muscle, bone and fat. The studied variables were subjected to analysis of variance with 5% probability. The addition of propolis had no effect on DM and nutrients digestibility (except the ADF, which was higher) or efficiency of microbial synthesis. Carcass characteristics were not affected by the experimental treatments. The PBP in the used dosages should be reviewed and higher dosages should be tested.<hr/>Objetivou-se avaliar o efeito de produtos à base de própolis (PBP) sobre o desempenho, digestibilidade, produção microbiana e características de carcaça de bovinos confinados. Foram utilizados 27 bovinos com 353 ± 28 kg de peso corporal em um delineamento inteiramente casualizado dividido em três tratamentos: duas dietas contendo PBP em diferentes dosagens (PBP1 = 0.018 mg g-1 e PBP2 = 0.036 mg g-1 de flavonoides totais em crisina) e dieta controle (CON) sem adição de própolis. Para a determinação da digestibilidade total, a matéria seca indigestível foi usada como marcador interno, enquanto a produção microbiana foi estimada pelos derivados de purina na urina, coletadas pelo método spot. As características de carcaça avaliadas foram: peso de carcaça quente, rendimento de carcaça quente, conformação, área de olho de lombo, espessura de gordura, coloração, textura, marmoreio, pH, espessura de coxão e percentagens de músculo, osso e gordura. As variáveis estudadas foram submetidas à análise de variância com 5% de probabilidade. A adição da própolis não teve efeito sobre a digestibilidade da MS e nutrientes (exceto para FDA, que foi maior) e eficiência de síntese microbiana. As características de carcaça não foram afetadas pelos tratamentos experimentais. As dosagens utilizadas nos PBP devem ser revistas e dosagens mais elevadas devem ser testadas. <![CDATA[<b>Use of cassava replacing corn on the digestibility and ingestivo behavior of lactating Saanen goats</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram estudados os efeitos da inclusão da raiz de mandioca em substituição ao milho sobre a digestibilidade dos nutrientes e comportamento ingestivo de cabras leiteiras de raça Saanen alimentadas com dietas à base de cana-de-açúcar. Foram utilizadas cinco cabras lactantes com produção média de 2 kg de leite dia-1, distribuídas em um quadrado latino 5 x 5, com cinco níveis de inclusão de raiz de mandioca (0, 10, 20, 30 e 40%) em substituição ao milho. A digestibilidade aparente da MS, PB, MO, EE, CHOT não foi influenciada pelos níveis de substituição do milho triturado por raiz de mandioca. A digestibilidade aparente da FDN diminuiu linearmente em função do aumento de raiz de mandioca nas dietas. A digestibilidade aparente dos CNF aumentou linearmente com o aumento de raiz de mandioca nas dietas. O comportamento ingestivo não sofreu influência da inclusão da raiz em substituição ao milho nos níveis estudados. A substituição do milho triturado pela raiz de mandioca não interfere na digestibilidade e no comportamento ingestivo de cabras em lactação.<hr/>It was studied the effects of inclusion of cassava in substitution of corn on nutrient digestibility and ingestive behavior of dairy goats of Saanen breed fed diets based on cane sugar. It was used five lactating goats with average production of 2 kg of milk per day allotted to 5 x 5 Latin square design with five levels of inclusion of cassava (0, 10, 20, 30 and 40%) replacing corn. The apparent digestibility of DM, CP, OM, TC was not affected by the replacement levels of ground corn for cassava. The apparent digestibility of the NDF fraction decreased linearly with the increase of cassava in diets. The apparent digestibility of NFC increased linearly with the increase of cassava in the diets. Feed behavior in all studied variables did not influence the inclusion of cassava in place of corn. The replacement of cracked corn by cassava did not affect the digestibility, and chewing behavior of lactation goats. <![CDATA[<b>Behavior of beef cattle and the microclimate with and without shade</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400011&lng=en&nrm=iso&tlng=en It was evaluated the intake behavior of Nellore steers in system without shade (WS), and silvopastoral system (SP) maintained in star grass (Cynodon plectostachyus) in summer and winter. Twenty-four Nellore steers were used (12 in each system), mean age 18 months and weight of 294.5 kg. The design was completely randomized with two seasons, two treatments, 24 hours and 12 repetitions. The observations were conducted in three days, for 24 hours, with an interval of 15 minutes, with effect of the hour on the grazing behavior (GRAZ) with a maximum of 52.1% and lying ruminating (LYRUM) with a minimum of 12.3%, both at 14h. The lying idle (LYIDL) was influenced by hour with a minimum of 11,6%at 14h, and by season, with 23.9% in summer, and 13.9%, in winter. However, the standing ruminating (STRUM), without effect of hour, was affected by the interaction of season x system in summer (9.43%) and (6.19%), and winter (4.36%) and (8.27%), respectively, for SP and WS. Standing idle (OCEMP) was influenced by hour, with maximum 15.8% at 14h, and an interaction of system x season, in summer (20.10%) and (8.82%); and winter (9.05%) and (8.44%), respectively, for SP and WS. The SP system has changed the environment that affected the animal intake behavior.<hr/>Avaliou-se o comportamento ingestivo de novilhos anelorados, em sistema sem sombra (SS), e em sistema silvipastoril (SP) mantidos em grama estrela (Cynodon plectostachyus) no verão e inverno. Foram utilizados 24 novilhos anelorados (12 em cada sistema), com média de 18 meses e peso de 294,5 kg. O delineamento foi inteiramente casualizado com duas estações, dois tratamentos, 24h e 12 repetições. As observações foram realizadas em três dias, durante 24h, com intervalo de 15 min., com efeito da hora para os comportamentos pastando (PAST) com máxima de 52,1% e ruminando deitado (RUDEIT) com mínima de 12,3%, ambos às 14h. O ócio deitado (OCDEIT) foi influenciado pela hora e estação, em que nas horas com mínima de 11,6% às 14h enquanto no verão (23,9%) e inverno (13,9%). Ruminando em pé (RUEMP), sem efeito da hora, porém sofreu interação estação x sistema, no verão (9,43%) e (6,19%); e inverno (4,36%) e (8,27%), respectivamente, para SP e SS. O ócio em pé (OCEMP) sofreu efeito da hora, com máxima de 15,8% às 14h, e interação estação x sistema, no verão (20,10%) e (8,82%); e inverno (9,05%) e (8,44%), respectivamente, para SP e SS. O sistema SP alterou o ambiente afetando o comportamento ingestivo animal. <![CDATA[<b>Goat milk production and quality on Tanzania-grass pastures, with supplementation</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400012&lng=en&nrm=iso&tlng=en It was evaluated the production and quality of milk produced by goats grazing Panicum maximum Jacq cv. Tanzania (Guineagrass) and receiving four levels of concentrate supplementation. Eight Anglo Nubian goats, aged between two and four years, 43.6 kg in average body weight and between the 2nd and 4th lactation were distributed into two 4 x 4 balanced Latin square design. The supplementation levels were: 0.0, 0.5, 1.0 and 1.5% of body weight. The concentrate was composed of corn and soybean meal. The intake of dry matter and nutrients, and the daily production of milk, 4% fat-corrected milk, fat, protein, lactose and total solids had increased (p < 0.05) with supplementation, whereas fat and total solids percentage were reduced (p < 0.05). The concentrate supplementation up to 1.5% of live weight in Tanzania-grass pasture raises the intake of dry matter and nutrients, resulting in a linear increase in milk production and of its components.<hr/>Avaliou-se a produção e qualidade do leite de cabras em pasto cultivado de Panicum maximum Jacq cv. Tanzânia sob níveis de suplementação com concentrado. Foram utilizadas oito cabras da raça Anglonubiana, com idade entre dois e quatro anos, peso médiode 43,6 kg, entre a 2ª e 4ª ordem de lactação, distribuídas em duplo quadrado latino balanceado 4 x 4. Os níveis de suplementação avaliados foram: 0,0; 0,5; 1,0 e 1,5% do peso vivo. O concentrado, foi composto por grão de milho e farelo de soja. O consumo de matéria seca e de nutrienteseas produçõesdiárias de leite, de leite corrigido a 4% de gordura, gordura, proteína, lactose e sólidos totais aumentaramcom a suplementação, enquanto que os teores de gordura e sólidos totais reduziram. A suplementação com concentrado em até 1,5% do peso vivo em pasto cultivado de capim-tanzânia promove aumento no consumo de matéria seca e de nutrientes da dieta, do que resulta o aumento linear na produção de leite e de seus constituintes. <![CDATA[<b>Meat quality from four genetic groups of bulls slaughtered at 14 months old</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Carcass characteristics and chemical composition of Longissimus muscle of 32 young bulls from four genetic groups slaughtered at 14 months old were evaluated. Experimental design was completely randomized and distributed into four genetics groups: 1. Caracu (CAR); 2. Canchin (CAN); 3. Charolais vs. Caracu (CHC) and 4. Aberdeen Angus vs. Canchin (AAC). Carcass dressing and carcass conformation were lower for CAR than CAN, CHC and AAC genetic groups. No difference has been reported with regard to moisture, ash, crude protein, total lipids and total cholesterol among four genetics groups. The genetic groups influence fatty acid profile on Longissimus muscle in bulls. Cattle with zebu genes had the highest rates in unsaturated fatty acids, saturated fatty acids represented approximately 50% of total fatty acid composition on Longissimus muscle. The genetic groups presented differences in PUFA, SFA, n-6 and n-3 percentages and n-6 and n-3 ratios.<hr/>Este trabalho foi realizado para avaliar as características de carcaça e composição química do músculo Longissimus de 32 bovinos não castrados de quatro grupos genéticos abatidos aos 14 meses de idade. Foi usado um modelo experimental inteiramente casualizado e distribuídos em quatro grupos genéticos: 1. Caracu (CAR); 2. Canchin (CAN); 3. Charolês vs. Caracu (CHC) e 4. Aberdeen Angus vs. Canchin (AAC). O rendimento e a conformação de carcaça foram menores para os animais do grupo genético CAR em comparação ao grupo genético CAN, CHC e AAC. Não houve diferença para umidade, cinzas, proteína bruta e colesterol total entre os quatros grupos genéticos. O grupo genético teve influência sobre o perfil de ácidos graxos do músculo Longissimus dos bovinos. Os bovinos com genes zebu tiveram maiores níveis de ácidos graxos saturados. Os ácidos graxos saturados representaram aproximadamente 50% da composição dos ácidos graxos do músculo Longissimus. O grupo genético teve efeito nas percentagens de ácidos graxos saturados e poliinsaturados, n-3 e n-6 e sobre a razão entre n-6 e n-3. <![CDATA[<b>Pesticides in the propolis at São Saulo State, Brazil</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400014&lng=en&nrm=iso&tlng=en The increasing demand for propolis has caused a raise in its production. However, an increasingly pesticide-dependent agriculture is a great concern with regard to bees, their produce and environmental contamination. Current analysis evaluates the presence of pesticides (organochlorines, organophosphates, pyrethroids, carbamates, herbicides, fungicides and acaricides) in samples of propolis from the state of São Paulo, Brazil. Beekeepers from several localities in the state provided samples of propolis (50), which were collected, stored in non-toxic plastic bags and maintained in a freezer for analyses. Possible pesticide residues were examined by gas chromatography method but no pesticide residues were detected in the examined propolis samples. Propolis analyzed in the state of São Paulo did not show any pesticide contamination.<hr/>A crescente procura pela própolis tem ocasionado aumento em sua produção. Entretanto, uma agricultura cada vez mais dependente de pesticidas representa preocupação com relação à contaminação ambiental, além das abelhas e seus produtos. Neste sentido, a proposta do presente trabalho foi avaliar a presença de pesticidas (organoclorados, organofosforados, piretroides, carbamatos, herbicidas, fungicidas e acaricidas) em amostras de própolis do Estado de São Paulo. Apicultores de diversas localidades do Estado forneceram amostras de própolis (50). Estas foram coletadas, armazenadas em sacos plásticos atóxicos e mantidas em freezer até as análises. Os possíveis resíduos de pesticidas foram analisados por cromatografia gasosa. Não foi observada a presença dos pesticidas analisados nas amostras. Neste caso, a própolis analisada no Estado de São Paulo não apresentou contaminação por pesticidas. <![CDATA[<b>Multivariate analysis of stable isotope data in the traceability process for birds</b>]]> http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1807-86722012000400015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Isotope analysis has proved to be an extremely important tool in the traceability process; however, statistical analyses of the results show discrepancies, as the data depend on and originate from several chemical elements such as carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen and sulfur (CHONS). In order to establish the proper analysis of traceability data for birds using the stable isotope technique and evaluate the need for a combined analysis of the variables, data for carbon-13 and nitrogen-15 were used from eggs (albumen + yolk) of laying hens and the pectoral muscle of broilers, which were subjected to univariate statistical analysis (ANOVA and complemented with Tukey's test) and multivariate statistical analysis (MANOVA and Discriminant Analysis). The data were analyzed using Minitab 16 software, and the results, corroborated in the theory, confirm the need for multivariate analysis, showing also that discriminant analysis clarifies questions from the results of the other analysis methods compared in this study.<hr/>A análise isotópica tem se mostrado uma ferramenta de suma importância ao processo de rastreabilidade, no entanto, existem divergências nas análises estatísticas dos resultados, uma vez que os dados são dependentes e advindos de vários elementos químicos tais como Carbono, Hidrogênio, Oxigênio, Nitrogênio e Enxofre (CHON'S). Com o intuito de estabelecer a análise propícia para os dados de rastreabilidade em aves pela técnica de isótopos estáveis e avaliar a necessidade da análise conjunta das variáveis, foram usados dados de carbono-13 e de nitrogênio-15 de ovos (albúmen + gema) de poedeiras e músculo peitoral de frangos de corte, os quais foram submetidos à análise estatística univariada (Anova e complementada pelo teste de Tukey) e multivariada (Manova e Discriminante). Os dados foram analisados no software Minitab 16, e os resultados, consolidados na teoria, confirmam a necessidade de análise multivariada, mostrando também que a análise discriminante esclarece as dúvidas apresentadas nos resultados de outros métodos de análise comparados nesta pesquisa.