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Sistema radicular das principais leguminosas empregadas como adubo verde em cafezal

Resumo

Root .systems of the following leguminous plants used for green manure in coffee plantations were studied :- Canavalia ensiformins D. C., Crotalaria juncea L., Styzolobium sp (Mucuna anã) and Glycine max (L). Merrill var. Otootan.. It was noted that the depth of the root system' of each one of the four, espécies is related id the height attained by the; plants. The deepest, root system was found to be thatf of Crotálaria juncea, followed by Canavalia esiformis, soybeans and mucuna anã. For coffee green manure purposes it is concluded that the four studied leguminous espécies can be used safely even having .most of their root system located in the first 30 cm of the soil


Sistema radicular das principais leguminosas empregadas como adubo verde em cafezal

H. J. ScaranariI; R. InforzatoII

IEngenheiro agrônomo, Secção de Café

IIEngenheiro agrônomo, Secção de Fisiologia, Instituto Agronômico de Campinas

SUMMARY

Root .systems of the following leguminous plants used for green manure in coffee plantations were studied :- Canavalia ensiformins D. C., Crotalaria juncea L., Styzolobium sp (Mucuna anã) and Glycine max (L). Merrill var. Otootan.. It was noted that the depth of the root system' of each one of the four, espécies is related id the height attained by the; plants. The deepest, root system was found to be thatf of Crotálaria juncea, followed by Canavalia esiformis, soybeans and mucuna anã.

For coffee green manure purposes it is concluded that the four studied leguminous espécies can be used safely even having .most of their root system located in the first 30 cm of the soil

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LITERATURA CITADA

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  • 2.  Dafert, F. W. Experiências sôbre estrumação. Relat. Inst, agron. Campinas 17 (1892-1893): 202-216.-1895.
  • 3.  Franco, C. M. e R. Inforzato. O sistema radicular do cafeeiro nos principais tipos de solo do Estado de São Paulo. Bragantiá 6 : 443-458. 1946.
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  • 5.  Mendes, J. E. T. Em Relat. Secção Café Inst. agron. Campinas. 1942 : 17-21 (Não publicado).
  • 6.  Mendes, J. E. T. Adubação verde para cafezais. Sep.Bol. Suptda. Serv. Café, S. Paulo. 1-15. 1950
  • 7.  Neme, Neme A. Em Rel. Secção Cercais o Leguminosas, Inst. agron. Campinas 1951. (Não publicado).

Datas de Publicação

  • Publicação nesta coleção
    25 Maio 2010
  • Data do Fascículo
    Set 1952
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