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Biochemical and physiological changes of Tabebuia roseoalba (Ridl.) Sandwith (Bignoniaceae) seeds under storage

Alterações bioquímicas e fisiológicas das sementes de Tabebuia roseoalba (Ridl.) Sandwith (Bignoniaceae) submetidas ao armazenamento

Abstracts

Tabebuia roseoalba (Ridl.) Sandwith is a Brazilian forest species, with great use in landscaping and reforestation, occurring mainly in the semi-deciduous forest. Seeds are small, lightweight, winged and wind-dispersed. The objective of this study was to verify the physiological quality and biochemical changes in T. roseoalba seeds during 24-month storage. The following were assessed: germination, emergence, seedling length and seedling dry weight, content of lipids, proteins and phenolic compounds, and enzyme activity. Loss of seed quality during storage was evidenced by reduced germination and emergence, shorter seedling length and lower seedling dry weight, decreased content of lipids and proteins, decreased peroxidase and catalase activity, and increased phenolic compound content and polyphenol oxidase activity. Seeds should be stored and used within six months after collection.

germination; emergence; lipids; peroxidase; polyphenol oxidase; catalase


O ipê-branco (Tabebuia roseoalba (Ridl.) Sandwith) é uma espécie florestal brasileira, com grande utilidade em paisagismo e reflorestamento, ocorrendo principalmente na floresta semidecídua. Suas sementes são pequenas, leves, aladas e dispersadas pelo vento. O objetivo neste trabalho foi verificar a qualidade fisiológica e as alterações bioquímicas das sementes de ipê-branco durante o armazenamento por 24 meses. Avaliou-se a germinação, emergência, comprimento e massa seca das plântulas, o conteúdo de lipídios, proteínas, a atividade enzimática e compostos fenólicos. A perda de qualidade fisiológica das sementes durante o armazenamento foi evidenciada pela redução da germinação, da emergência, do menor comprimento e massa seca das plântulas, da diminuição dos níveis de lipídeos e proteínas, da atividade da peroxidase e catalase e do aumento de compostos fenólicos e da atividade da polifenoloxidase. As sementes devem ser armazenadas e utilizadas até seis meses após a coleta.

germinação; emergência; lipídeos; peroxidase; polifenoloxidase; catalase


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Publication Dates

  • Publication in this collection
    01 Apr 2014
  • Date of issue
    2014

History

  • Received
    27 Jan 2014
  • Accepted
    18 Feb 2014
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