Acessibilidade / Reportar erro

Efeitos da adubação com N-NO-3 e NH+4 na produção de massa, nas concentrações de nitrogênio e na atividade da redútase no nitrato em Vigna unguiculata (L.) Walp

Effects of N-NO-3 and N-NH+4 on the fresh and dry matter, on the nitrogen concentrations and on the nitrate reductase activity in Vigna unguiculata (L.) Walp

Resumos

Estudaram-se, em condições de campo, os efeitos da adubação nítrica e amoniacal nas produções de massa verde e seca, atividade da redütase do nitrato, concentrações de nitrogênio total e nítrica nas partes vegetativa e as concentrações de nitrogênio total e nítrica nos grãos de Vigna. Adotaram-se 2 épocas de amostragem: a) aos 90 dias, coletando-se amostras das partes vegetativas das plantas; b) ao final do ciclo vegetativo da cultura fazendo-se a amostragem de grãos. As plantas em geral desenvolveram-se bem melhor com a fonte N-NO-3 e apresentaram melhores resultados em todas as determinações realizadas (produção de massa, N-total, N-NO-3 e atividade da redutase do NO-3) na massa seca, massa verde e grãos quando comparadas com as mesmas doses (0, 50, 100, 200 e 400 kg/ha) aplicadas na forma de N-NH+4. O adubo amoniacal comportou-se dentro de certos limites, como agente inibidor da atividade enzimática, principalmente nas doses de 200 e 400 kg/ha de N-NH+4. Todos os tratamentos aumentaram o N-total da massa secae principalmente dos grãos, apresentando incrementos na produção, independentemente da for ma de N aplicada. Nos tratamentos com altas doses de N, houve um incremento alto de nitrato nos grãos, fator de preocupação, pois estes teores ultrapassam os limites de segurança para a saúde dos seres vivos.


This paper deals with studies, under field conditions, on the effects of the levels of nitric and ammonium fertilization on the production of fresh and dry matter, activity of nitrate reductase, total nitrogen and nitric concentrations in the vegetative parts and in the pulses. Two periods of sampling were adopted: a) at 90 days, for sampling of the vegetative parts; b) at the end of the vegetative cycle for grain sampling. In gene ral, the plants showed a better development with the N-NO-3 applications and better results in all the analisis fmass production, N-total, N-NO-3 and activity of NO-3, reductase), in the dry mass, fresh mass and grains,when compared with the same rates (0, 50, 100, 200 and 400 kg/ha), applied in the N-NH+4 form. The ammonium fertilizer worked, whithin certain limits, as an inhibitor agent of the enzymatic activity, specially at the rates of 200 and 400 kg/ha of N-NH+4. All treatments increased the N-total in the dry mass, and specially in the grains, showing an increase in the yield, independent of the N form applied. In treatments with high rates of N, there was a too high increase of the nitrate in the grains, which is a warrying factor,since these contents surpass the security limits for the health of human beings.


Sebastião Alves de Lima FilhoI; André Martin Louis NeptuneII

ICoordenadoria Regional Sul do IAA/Planalsucar - Araras, SP

IIDepartamento de Solos, Geologia e Fertilizantes, E.S.A. "Luiz de Queiroz", USP

RESUMO

Estudaram-se, em condições de campo, os efeitos da adubação nítrica e amoniacal nas produções de massa verde e seca, atividade da redütase do nitrato, concentrações de nitrogênio total e nítrica nas partes vegetativa e as concentrações de nitrogênio total e nítrica nos grãos de Vigna.

Adotaram-se 2 épocas de amostragem: a) aos 90 dias, coletando-se amostras das partes vegetativas das plantas; b) ao final do ciclo vegetativo da cultura fazendo-se a amostragem de grãos. As plantas em geral desenvolveram-se bem melhor com a fonte N-NO-3 e apresentaram melhores resultados em todas as determinações realizadas (produção de massa, N-total, N-NO-3 e atividade da redutase do NO-3) na massa seca, massa verde e grãos quando comparadas com as mesmas doses (0, 50, 100, 200 e 400 kg/ha) aplicadas na forma de N-NH+4.

O adubo amoniacal comportou-se dentro de certos limites, como agente inibidor da atividade enzimática, principalmente nas doses de 200 e 400 kg/ha de N-NH+4.

Todos os tratamentos aumentaram o N-total da massa secae principalmente dos grãos, apresentando incrementos na produção, independentemente da for ma de N aplicada.

Nos tratamentos com altas doses de N, houve um incremento alto de nitrato nos grãos, fator de preocupação, pois estes teores ultrapassam os limites de segurança para a saúde dos seres vivos.

SUMMARY

This paper deals with studies, under field conditions, on the effects of the levels of nitric and ammonium fertilization on the production of fresh and dry matter, activity of nitrate reductase, total nitrogen and nitric concentrations in the vegetative parts and in the pulses.

Two periods of sampling were adopted: a) at 90 days, for sampling of the vegetative parts; b) at the end of the vegetative cycle for grain sampling. In gene ral, the plants showed a better development with the N-NO-3 applications and better results in all the analisis fmass production, N-total, N-NO-3 and activity of NO-3, reductase), in the dry mass, fresh mass and grains,when compared with the same rates (0, 50, 100, 200 and 400 kg/ha), applied in the N-NH+4 form.

The ammonium fertilizer worked, whithin certain limits, as an inhibitor agent of the enzymatic activity, specially at the rates of 200 and 400 kg/ha of N-NH+4.

All treatments increased the N-total in the dry mass, and specially in the grains, showing an increase in the yield, independent of the N form applied.

In treatments with high rates of N, there was a too high increase of the nitrate in the grains, which is a warrying factor,since these contents surpass the security limits for the health of human beings.

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

LITERATURA CITADA

Entregue para publicação em 30/12/1982.

  • ASLAM, M.; HUFFAKER, R.C., 1973. Effect of dcmu, simazine and atrazine on nitrate reductase activity in Hordeum vulgare in vitro and in vivo. Plant Physiology 28: 137-41.
  • BANDURSKI, R.S.. 1965. Biological reduction of sulfate and nitrate. In: BENNER, I. e E.E. VARNER, eds. Plant biochemistry, New York, Acadelic Press, p.467-90.
  • BAR-AKIVA, A.; SAGIV, J.; LESHEM, D., 1967. Nitrate reductase activity as indicator for assessing the nitrogen requirements of grass crops. J. Sci. Food. Agric. 21: 405-407.
  • BEEVERS, L,; SHRADER, L.E.; FLESHER, D.; HAGEMAN, R.H., 1965. The role of light and nitrate in the induction of nitrate reductase in radish cotyledone and maize seedlings. Plant Physiology, 40: 691-698.
  • COMLY, H.H., 1965. Human Hazards. In: HANWAY, J.J.; HERRICK, J.B.; WILLRICH, T.L.; BENNET, P.C. & McCALL, J.T., 1963. The nitrate problem, Ames, Iowa State University of Science and Technology (Special Report, 34).
  • EPSTEIN, E., 1975. Nutrição mineral das plantas: princípios e perspectivas. Trad, de E. Malavolta, Rio de Janeiro, Livros Técnicos e Científicos, Ed. da USP, 341 p.
  • FALEIROS, R.R.S.; MELO, W.J.; CARVALHO, F.; MIRANDA NETO, A.T., 1975. Atividade da nitrato redútase e desenvolvimento de mudas de café (Coffea arábica, L.). Científica 3(2): 277-83.
  • HAGEMAN, R.H.; FLESHER, D., 1960. Nitrate reductase activity in corn seedlings asaffectedby light and nitrate content of nutrient média. Plant Physiolohy 35: 700-708.
  • HANWAY, J.J.; HERRICK, J.B.; WILLRICH, T.L.; BENNETT, P. C; McCALL, J.T., 1963. The nitrate problem, Ames, Iowa State University of Science and Technology, 20p. (Special Report 34).
  • INGLE, J.; JOY, K.W.; HAGEMAN, R.H., 1966. The regulation of activity of the enzima involved in the assimilation of nitrate by higher plants. Bioch. Jour. 100: 577-586.
  • JOHNSON, CM.; ULRICH, A., 1959. Analytical methods use in plant analysis. Calif. Agr. Exp. Sta. Bull. 766: 25-78.
  • KIRKBLY, E.A., 1968. Influence of ammonium and nitrate on the cation-anion and nitrogen and carbohidrate metabolism of white mustard plants grown in dilute nutrient solution. Soil Sci., 105: 133-141.
  • KLEPPER, L.; FLESHER, D.; HAGEMAN, R.H., 1971. Generation of reduced nicotinamide adenine dinucleotide for nitrate reduction in greeen leaves. Plant Physiol. 48: 580-590.
  • MAYNARD, D.N.; BARKER, A.V.; MINOTTI, P.L.; PECK, N.H., 1976. Nitrate accumulation in vegetables. Advances in Agronomy 28: 71-118.
  • PENMAN, H.L., 1948. Natural evaporation from open water, bare soil and grass. Proc. Roy. Soe. Série A, 193: 120-145.
  • PENMAN, H.L., 1956. Estimating evaporation. Trans. Am. Geophys. Union., 37: 43-46.
  • Efeitos da adubação com N-NO-3 e NH+4 na produção de massa, nas concentrações de nitrogênio e na atividade da redútase no nitrato em Vigna unguiculata (L.) Walp

    Effects of N-NO-3 and N-NH+4 on the fresh and dry matter, on the nitrogen concentrations and on the nitrate reductase activity in Vigna unguiculata (L.) Walp
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      09 Abr 2012
    • Data do Fascículo
      1982

    Histórico

    • Recebido
      30 Dez 1982
    Universidade de São Paulo, Escola Superior de Agricultura Av.Páduas Dias, 11, C.P 9 / Piracicaba - São Paulo, Brasil, tel. (019)3429-4486, (019)3429-4401 - Piracicaba - SP - Brazil
    E-mail: scientia@esalq.usp.br