SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.30 número4Caracterização molecular de Listeria monocytogenes isolada de alimentosCaracterização de amostras de Escherichia coli enteropatogênica (EPEC) típicas e atípicas do sorogrupo O55 através da análise por RAPD índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Revista de Microbiologia

versão impressa ISSN 0001-3714

Resumo

BORGES, Maria de Fatima et al. Occurrence of Listeria monocytogenes in salami . Rev. Microbiol. [online]. 1999, vol.30, n.4, pp. 362-364. ISSN 0001-3714.  http://dx.doi.org/10.1590/S0001-37141999000400012.

Eighty-one samples of four different types of salami (Friolan, Hamburguese, Italian and Milanese), belonging to five brands, and purchased at Rio de Janeiro market, were evaluated for the occurrence of Listeria monocytogenes. The pathogen was detected in 13.3% of Italian type samples of salami, while L. innocua occurred in 6.5% of the Italian type and in 16.6% of the Milanese type. The remaining samples were negative for Listeria spp.

Palavras-chave : Listeria; meat products; salami.

        · resumo em Português     · texto em Inglês     · pdf em Inglês