SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.24 número2Aplicação de reguladores vegetais no retardamento da abscisão de frutos de laranjeira-'Hamlin'Germinação de sementes de porta-enxertos de citros após o armazenamento em ambiente refrigerado índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Revista Brasileira de Fruticultura

versão impressa ISSN 0100-2945versão On-line ISSN 1806-9967

Resumo

FERREIRA FILHO, NORIVAL CANDIDO; LEITE, IZABEL CRISTINA  e  STUCHI, EDUARDO SANCHES. Thinning of 'Tahiti' acid lime (Citrus latifolia Tanaka) with "TPA" and effects in the production. Rev. Bras. Frutic. [online]. 2002, vol.24, n.2, pp.312-316. ISSN 0100-2945.  https://doi.org/10.1590/S0100-29452002000200008.

Concentrations of 0,10, 20, 40 and 80mg/L of 3,5,6-TPA (3,5,6-trichloro-2-piridil-oxiacetic acid), as ester formulation, were used for thinning of young fruits of acid lime'Tahiti' (Citrus latifolia Tanaka) in ecological conditions of the São Paulo State. The 3,5,6-TPA, in 10mg/L concentration, was the most efficient treatment for use in the crop. Higher concentrations caused hard damage to the plants. This concentration, applied after flowing in October, caused a decrease of 65% on yield in following February. However, yields on the subsequent months did not differ among them. The 10mg/L concentration caused fruit elongation, skin thickness and reduction of Brix, at the harvest epoch.

Palavras-chave : chemical thinning; plant growth regulators; growth regulators; acid lime.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons