SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.28 número1Armazenamento de pitanga sob atmosfera modificada e refrigeração: I-transformações químicas em pós-colheitaPhysiological performance of pears (Pyrus communis L.), cv. Triunfo de Viena during postharvest period índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Revista Brasileira de Fruticultura

versão impressa ISSN 0100-2945versão On-line ISSN 1806-9967

Resumo

SANTOS, Adriana Ferreira dos; SILVA, Silvanda de Melo; MENDONCA, Rejane Maria Nunes  e  FILGUEIRAS, Heloísa Almeida Cunha. Storage of Suriname cherry under modified atmosphere and refrigeration: quality and postharvest conservation. Rev. Bras. Frutic. [online]. 2006, vol.28, n.1, pp.42-45. ISSN 0100-2945.  http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452006000100014.

The aim of this work was to evaluate the effect of modified atmosphere (MA) on postharvest conservation of Suriname cherry harvested in the maturity stages: pigment initiation (PI), red-orangish (RO) and predominant red (PR), and stored at 10, 14 ºC (90 ± 1% RH), and room temperature (23± 2 ºC and 85 ± 2% RH). The use of MA associated with refrigeration resulted in lower mass loss, fungi incidence, and fruit shrinkage. The MA also allowed a four-day increase in postharvest life, maintaining the general quality above acceptance limit during eight days, for Suriname cherries of RO maturity stage, kept under refrigeration. Collectively, Suriname cherries harvested at the maturity stage red-orangish presented the best storage potential, when kept under modified atmosphere at 10 ºC.

Palavras-chave : Eugenia uniflora; maturity stage; decay; fruit shrinkage; appearance.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons