SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.27 número54Modernização e concentração do transporte urbano em Salvador (1849-1930)A roda, a prensa, o forno, o tacho: cultura material e farinha de mandioca no litoral do Paraná índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Revista Brasileira de História

versão impressa ISSN 0102-0188versão On-line ISSN 1806-9347

Resumo

OLIVER, Graciela de Souza. Scientific debates and the production of the São Paulo wine, 1890-1930. Rev. Bras. Hist. [online]. 2007, vol.27, n.54, pp.239-260. ISSN 1806-9347.  https://doi.org/10.1590/S0102-01882007000200013.

The paper presents the historical context of wine production in São Paulo and how scientific publications characterized it. Through the reading of Boletins do Instituto Agronômico de Campinas, Boletim da Agricultura, booklets by Pereira Barreto (1840-1923), Chácaras e Quintaes, O Campo e Revista Agrícola I identify the factors that influenced its development. Influences from modern scientific theories and social ideals were noted on the construction of the terms: artesian wine, false wine and regular wine. Although it is not possible to say what economic impacts those publications had on the development of São Paulo's wine production, we can show a scientific debate, its topics and demands. This debate subsequently contributed to the foundations of other scientific researches.

Palavras-chave : history of scientific literacy; scientific institutions; history of grapevine agriculture of São Paulo.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons