SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.27 número54Debates científicos e a produção do vinho paulista, 1890-1930A emergência da pesquisa da história das mulheres e das relações de gênero índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Revista Brasileira de História

versão impressa ISSN 0102-0188versão On-line ISSN 1806-9347

Resumo

LEANDRO, José Augusto. The wheel, the squeezer, the oven and the 'tacho': the cassava flour material culture in Paraná, Brazil. Rev. Bras. Hist. [online]. 2007, vol.27, n.54, pp.261-278. ISSN 1806-9347.  https://doi.org/10.1590/S0102-01882007000200014.

This article highlights cassava or manioc flour as the main work activity and food reference for rural workers in the administrative area of Paranaguá during the second half of the 19th century. From the analysis of a corpus of inventories post-mortem of the period 1849-1887, it is possible to affirm and describe a rural way of life which was almost entirely devoted to the cultivation of cassava flour.

Palavras-chave : cassava flour; material culture; Paranaguá.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons