SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.19 número5Pesquisa avaliativa em reabilitação profissional: a efetividade de um serviço em desconstruçãoSituação da filariose bancroftiana na Região Metropolitana do Recife: estudo em uma área endêmica no Município de Jaboatão dos Guararapes, Pernambuco, Brasil índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Cadernos de Saúde Pública

versão impressa ISSN 0102-311Xversão On-line ISSN 1678-4464

Resumo

ANDRADE, Roseli G.; PEREIRA, Rosangela A.  e  SICHIERI, Rosely. Food intake in overweight and normal-weight adolescents in the city of Rio de Janeiro. Cad. Saúde Pública [online]. 2003, vol.19, n.5, pp.1485-1495. ISSN 0102-311X.  https://doi.org/10.1590/S0102-311X2003000500027.

This article compares the food intake of overweight and normal-weight adolescents from 12 to 17.9 years of age (71.8% of the original sample). Data were obtained in a survey performed in the city of Rio de Janeiro, Brazil, in 1995-1996. Food intake was assessed by a semi-quantitative food frequency questionnaire, and nutritional status was assessed by body mass index (BMI = weight/stature2). Adolescents classified as overweight reached the 90th percentile of the 1989 Brazilian BMI distribution. Food intake of overweight and non-overweight subjects was similar. Both groups showed below-minimum-recommended food-group intakes and higher intake of high-density food items. These nutritional habits are risk factors for obesity and chronic diseases later in life.

Palavras-chave : Adolescents; Body Mass Index; Nutritional Status; Food Habits.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons