SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.42 número9Produção e caracterização físico-química de fermentado de umbuEvolução das disparidades da extração vegetal e da silvicultura na Amazônia Legal: uma aplicação da cadeia de Markov índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Ciência Rural

versão impressa ISSN 0103-8478

Resumo

CASTRO-CISLAGHI, Fabiane Picinin de; FRITZEN-FREIRE, Carlise Beddin  e  SANT'ANNA, Ernani Sebastião. Potential of liquid whey as the encapsulating agent of Bifidobacterium Bb-12 by spray drying: comparison with arabic gum. Cienc. Rural [online]. 2012, vol.42, n.9, pp.1694-1700.  Epub 14-Ago-2012. ISSN 0103-8478.  http://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782012005000067.

The objective of this study was to evaluate the potential of liquid whey as the encapsulating agent Bifidobacterium Bb-12 by spray drying, compared with arabic gum, which is typically used in microencapsulation technology. The microencapsulation yield and viability during storage were determined. When the whey was used as the encapsulating agent, the microencapsulation yield was higher, and cell viability remained high and steady for twelve weeks. The whey was shown to be an effective encapsulating agent of Bifidobacterium by spray drying.

Palavras-chave : microencapsulation; Bifidobacterium; probiotic; whey; spray drying; drying; acacia gum.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons