SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.10 número1O comportamento da camada superficial das misturas poliméricas nos ciclos de estiramento/relaxamento. 1. estiramentoProcessamento de laminados de compósitos poliméricos avançados com bordas moldadas índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Polímeros

versão impressa ISSN 0104-1428versão On-line ISSN 1678-5169

Resumo

SOUZA, Roberta C. R.  e  ANDRADE, Cristina T.. Investigation of corn starch gelatinization and extrusion processes. Polímeros [online]. 2000, vol.10, n.1, pp.24-30. ISSN 1678-5169.  https://doi.org/10.1590/S0104-14282000000100006.

The gelatinization and extrusion processes of corn starch were studied. Differential scanning calorimetry and optical microscopy were used to determine the gelatinization temperature, as a function of the water content. Plasticized corn starch was processed in single- and twin-screw extruders to produce thermoplastic materials. The mechanical properties of the films obtained in the twin-screw extruder were evaluated. The thermo-dynamical-mechanical analysis of the thermoplastic starch with 33% (w/w) plasticizers showed two transitions, attributed to the starch constituents.

Palavras-chave : Gelatinization; thermoplastic starch; extrusion; physical properties.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons