SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.31 número4Germinação de sementes de urucu em diferentes temperaturas e substratosProdutividade do milho em resposta a adubação com NPK e Zn em argissolo vermelho-amarelo eutrófico e latossolo vermelho eutroférrico índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Ciência e Agrotecnologia

versão impressa ISSN 1413-7054versão On-line ISSN 1981-1829

Resumo

MANTILLA, Samira Pirola Santos et al. Occurrence of Listeria spp. in bovine ground meat samples commercialized in Niterói, RJ, Brazil. Ciênc. agrotec. [online]. 2007, vol.31, n.4, pp.1225-1230. ISSN 1413-7054.  https://doi.org/10.1590/S1413-70542007000400042.

Thirty bovine ground meat samples from several markets from Niterói, RJ, were analyzed, in order to observe the frequency of bacterias of the genus Listeria spp. A USDA revised methodology as applied in this research. Fifty percent of the samples were contaminated by Listeria spp.. L. innocua species as the most isolated, followed by L. monocytogenes. In serological typification, the greatest prevalence was that of sorotype 4b L. monocytogenes (50%), however the ½ c sorotype was also identified. Samples contaminated by L. monocytogenes are potentially capable of causing diseases through food consumption.

Palavras-chave : Microbiology; red meat; listeriosis.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons