SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.38 issue4Paratuberculosis: an updateMicrobiological quality of minimally processed vegetables sold in Porto Alegre, Brazil author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Brazilian Journal of Microbiology

Print version ISSN 1517-8382On-line version ISSN 1678-4405

Abstract

SANTO, Edilene; RODOLPHO, Daniela  and  MARIN, José Moacir. Escherichia coli patogênica extraintestinal em açougues em Taquaritinga, SP, Brasil. Braz. J. Microbiol. [online]. 2007, vol.38, n.4, pp.591-593. ISSN 1517-8382.  http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822007000400002.

O trabalho foi desenvolvido em 23 açougues em Taquaritinga, Estado de São Paulo, Brasil, durante um período de 10 meses. De duzentas e oitenta e sete cepas de E.coli isoladas de carne moída, moedor de carne e mãos de manipuladores de carne, cinco foram caracterizadas como E. coli patogênica extraintestinal (ExPEC) apresentando fatores de virulência (fimbria P e S, hemolisina e aerobactina), assim como multiresistencia a drogas antimicrobianas. Retalhos de carne podem ser um veiculo importante para a disseminação de ExPEC, o que representa um motivo de preocupação.

Keywords : Escherichia coli; ExPEC; carne moída; açougue.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf epdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License