SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.39 número3Mycobacterium fortuitum: uma alternativa para a etapa de pré-adsorção no sorodiagnóstico da paratuberculosePersistência de Arcobacter butzleri CCUG 30404 em superfícies de plástico, aço inox e vidro índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Brazilian Journal of Microbiology

versão impressa ISSN 1517-8382versão On-line ISSN 1678-4405

Resumo

BERSOT, Luciano dos Santos et al. Behaviour of L. monocytogenes in sliced, vacuum-packed mortadella. Braz. J. Microbiol. [online]. 2008, vol.39, n.3, pp.514-516. ISSN 1517-8382.  http://dx.doi.org/10.1590/S1517-83822008000300020.

This study evaluated the growth of naturally occurring L. monocytogenes in sliced, vacuum-packed mortadella samples during storage at 5ºC until the expiration date. Tukey's test indicated that counts of L. monocytogenes on 0, 10, 20, 30 and 40 days of storage were significantly different (p<0.05), indicating growth during shelf life. In three trials, the mean increase was 1.72 log cycles. Vacuum packing and storage under refrigeration were not effective in controlling the growth of L. monocytogenes in sliced mortadella, indicating that good manufacturing practices and implemented HACCP programs are essential to assure safety of this product.

Palavras-chave : Listeria monocytogenes; growth; sliced mortadella; vacuum-packing.

        · resumo em Português     · texto em Inglês     · Inglês ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons