SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.42 número3Narrativas e desenvolvimento de conteúdo imersivo: aplicação de sistemas bi e multissensoriais de realidade virtual no jornalismoNarrativas políticas em disputa no Twitter: a (des) construção da imagem pública de Lula no contexto da crise política brasileira de 2016 índice de autoresíndice de assuntospesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

Compartilhar


Intercom: Revista Brasileira de Ciências da Comunicação

versão impressa ISSN 1809-5844versão On-line ISSN 1980-3508

Resumo

FREIRE, Marcelo; HOMSSI, Aline Monteiro  e  PEREIRA, Ana Paula Martins. Beans and rice in Le Creuset cookware: Rita Lobo’s universe in the transmedia gastronomy. Intercom, Rev. Bras. Ciênc. Comun. [online]. 2019, vol.42, n.3, pp.151-177.  Epub 02-Dez-2019. ISSN 1980-3508.  http://dx.doi.org/10.1590/1809-5844201938.

This article proposes to analyze, based on the concepts of convergence culture and transmedia narrative, and through authors such as Jenkins (2009, 2011), Shirky (2011), Scolari (2013) and Martino (2010, 2014), how Panelinha’s universe, created by the chef Rita Lobo, occupies space on the web. The culinary will be seen as a culture, through authors such as Montanari (2013), Oliveira (2013) and Asheley et al (2004). The methodology used is content analysis, based on Bardin (2011) and digital methods (ROGERS, 2013). As a result of this research, we emphasize the construction of network publications in different social media and the perception of strategies that range from stimulating interactivity to branded content.

Palavras-chave : Social media; Gastronomy; Transmedia Narrative; Rita Lobo; Digital Methods.

        · resumo em Português | Espanhol     · texto em Português | Inglês     · Português ( pdf ) | Inglês ( pdf )