SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.17 issueUNICOFertilizer experiments with castor beans: I - Preliminary trialsFertilizer experiments with corn: XI - Residual effect of phosphorus author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Bragantia

Print version ISSN 0006-8705

Bragantia vol.17 no.unico Campinas  1958

http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051958000100020 

Estudos sôbre a conservação de sementes. IV - Café

 

Influence of moisture content on the viability of coffee seeds

 

 

Oswaldo Bacchi

Engenheiro-agrônomo, Laboratório de Sementes, Seção de Fisiologia, Instituto Agronômico

 

 


RESUMO

Sementes de café, recém-colhidas e imediatamente sêcas à sombra e ao sol, foram conservadas com diferentes teores de umidade em dois tipos de recipientes, abertos e hermèticamente fechados, à temperatura não controlada do laboratório.
Pelos resultados obtidos através de determinações periódicas das porcentagens de germinação e umidade das sementes armazenadas nessas condições, foram tiradas as seguintes conclusões:
a)  a vitalidade das sementes foi inteiramente independente do processo de seca;
b)  a longevidade das sementes conservadas em recipientes hermèticamente fechados foi inversamente proporcional ao seu teor de umidade; sementes com aproximadamente 20%, 13% e 10% de umidade premaneceram viáveis durante 4, 8 e 21 meses, respectivamente.
c)  o teor inicial de umidade não teve qualquer influência sôbre a longevidade das sementes armazenadas em recipientes abertos; isto se verificou, provavelmente, em virtude da quantidade relativamente pequena de sementes, o que permitiu uma rápida desidratação daquelas que se encontravam com teores elevados de umidade; a vitalidade das sementes colocadas nestes recipientes permaneceu inalterada por oito a dez meses.
Estas conclusões estão inteiramente em desacôrdo com as de vários autores, segundo as quais a semente de café perde rapidamente sua vitalidade pela simples desidratação ao ar.


SUMMARY

Freshly harvested seeds of coffee (Coffea arabica L. var. typica Cramer) were air dried and sun-dried at different levels of moisture content and stored in open and sealed containers at room temperature. Moisture determination and germination tests were made on the "fresh" seeds and at different intervals during the storage period.
Based on the results obtained, the following conclusions were drawn:
1)  The process of drying did not interfere with the seed viability.
2)  The longevity of the seeds kept in sealed containers was inversely proportional to the seed moisture content. Seeds containing about 20%, 13%, and 10% of water continued viable for 4, 8, and 21 months, respectively.
3)  Independent of the initial moisture content, the seeds placed in open containers had approximately the same longevity of about 8 to 10 months. This was probably due to the very rapid dehydration of the moist seeds because of their small quantity.
These results do not agree with those found by several authors, who are unanimous to affirm that coffee seeds are injured by slight or moderate drying in the air.


 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

LITERATURA CITADA

1.  BACCHI, OSWALDO. Novos ensaios sôbre a seca de semente de café ao sol. Bragantia 15:[83]-91. 1956.         [ Links ]

2.  ________ Seca da semente de café ao sol. Bragantia 14:[225]-236. 1955.         [ Links ]

3.  CROCKER, WILLIAM. Life-span of seeds. Bot. Rev. 4:235-274. 1938.         [ Links ]

4.  FLUITER, H. J. DE. Korte mededeeling van het besoekich proefstation: Waarnemingen betreffende het bewaren van zaadkofie. Bergcultures 13:1506-1512. 1939.         [ Links ]

5.  KINMAN, C. F. & MCCLELLAND, T. B. Experimentos sobre el supuesto deterioro de diferentes legumbres en Puerto Rico, con indicaciones para la preservación de la semilla. Estación Experimental Agrícola de Puerto Rico, 1919. 32 p. (Boletín n.° 20)        [ Links ]

6.  MENDES, CARLOS T. Replanta de um cafèzal. Bol. Agric, S. Paulo 42:307-328. 1941.         [ Links ]

7.  ROELOFSEN, P. A. Beinvloeding en behoud van de kwaliteit van robusta-marktkoffie. Bergcultures 13:812-819. 1939.         [ Links ]

8.  El Salvador. Ministério de Agricultura e Industria. Centro Nacional de Agronomia. Informe de los años 1944-1948. Santa Tecla, San Salvador, 1949. 71 p.         [ Links ]

9.  SCHWEIZER, J. Kiemphysiologische proeven met koffiezaad. Arch. Koffiecult. Ned.-lnd. 1:249-268. 1927.         [ Links ]

10.  ULTÉE, A. J. Over koffiezaad. Arch. Koffiecult. Ned.-lnd. 1 :[181]-193. 1927.         [ Links ]

 

 

Recebido para publicação em 22 de março de 1958.

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License