SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.18 issueUNICODetermination of number of replications in the planning of experimentsDepth of planting for the irish potato author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Bragantia

Print version ISSN 0006-8705

Bragantia vol.18 no.unico Campinas  1959

http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051959000100003 

Fermentação de mosto de uva com leveduras regionais selecionadas

 

Grape juice fermentation with pure culture of native wine yeasts

 

 

Odette Zardetto de ToledoI; Cybo G. TeixeiraII

IEngenheiro-agrônomo, Seção de Viticultura
IIEngenheiro-agrônomo, Laboratório de Microbiologia, Seção de Tecnologia Agrícola, Instituto Agronômico

 

 


RESUMO

Com o fim de selecionar fermentos que produzissem vinhos com grau alcoólico satisfatório e com baixo teor de acidez volátil e aldeído acético, estudou-se o comportamento de cinco leveduras, escolhidas dentre 25 já ensaiadas anteriormente.
Os fermentos I.A. 78 e I.A. 199 mostraram-se bastante promissores, podendo ser utilizados com sucesso nas cantinas industriais.


SUMMARY

Experiments were accomplished on laboratory scale, to observe the behavior of five yeast strains in the wine fermentation. The statistical analysis of the results point out that two of them are very promising to be used on a large scale by the winemakers. The strains I. A. 78 and I.A. 199 produce wines with a reasonable alcohol concentration, besides a low degree of volatile acidity and acetaldehyde.


 

 

Texto completo disponivél apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

LITERATURA CITADA

1. AMERINE, M. A. Laboratory procedures for enology. Davis, University of California, 1952. 91 p. [mimeografado]         [ Links ]

2. ___________ & JOSLYN, M. A. Table wines. The technology of their production in California. Berkeley and Los Angeles, University of California Press, 1951. 397 p.         [ Links ]

3. A. O. A. C. Official and tentative methods of analysis of the Association of official agricultural Chemists, 7ª ed. Washington, Association of Official Agricultural Chemists, 1950. 910 p.         [ Links ]

4. FEDERER, W. J. Experimental design. New York, The Macmillan Co., 1955. xix, 544 p.+47 p.         [ Links ]

5. JAULMES, P. & ESPEZEL, P. Le dosage de l'acetaldehyde dans les vins et les spiritueux. Ann. Falsif., Paris 28;325-335. 1935.         [ Links ]

6. TOLEDO, O. Z. & TEIXEIRA, CYRO G. O emprêgo de leveduras selecionadas na fermentação do vinho. Bragantia 16:[251]-260. 1957.         [ Links ]

 

 

Recebido para publicação em 19 de junho de 1958.

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License