SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.18 issueUNICOFruit development in wild species of peanutFertilizer experiments with castor beans II: plant density x fertility level author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

Share


Bragantia

Print version ISSN 0006-8705

Bragantia vol.18 no.unico Campinas  1959

http://dx.doi.org/10.1590/S0006-87051959000100006 

Ensaio de vinificação. Influência da mistura de variedades de uva, sôbre a qualidade do vinho

 

Wine fermentation. The blending of grape varieties to improve wine quality

 

 

Odette Zardetto de ToledoI; Cyro G. TeixeiraII

IEngenheiro-agrônomo, Seção de Viticultura
IIEngenheiro-agrônomo, Laboratório de Microbiologia, Seção de Tecnologia Agrícola, Instituto Agronômico

 

 


RESUMO

Foram realizados ensaios de vinificação, para observar a influência da associação de variedades de uvas cultivadas no Estado de São Paulo, sôbre a melhoria da qualidade do vinho. As uvas empregadas no ensaio foram das variedades Seibel 2 e Seibel 10096.
A mistura dos mostos constituída de 70% da var. Seibel 10096 e 30% da var. Seibel 2 foi a que apresentou melhores resultados.


SUMMARY

The musts of two grape varieties (Seibel 2 and Seibel 10.096) raised in the State of S. Paulo were blended in different percentages to observe their influence on the wine quality. The variety Seibel 2 produces wines of very poor quality. A must composed of 50% Seibel 2 and 50% Seibel 10.096 produced a much better wine. The most remarkable improvement was obtained through the fermentation of a must composed of 70% Seibel 10.096 and 30% Seibel 2.


 

 

Texto completo disponivél apenas em PDF.

Full text available only in PDF format.

 

 

LITERATURA CITADA

1. FEDERER, W. J. Experimental design. New York, The Macmillan Co., 1955. xix 544 p. + 47 p.         [ Links ]

 

 

Recebido para publicação em 16 de julho de 1958.

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License