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Absorção de nutrientes por plantas de amendoim na cultura de outono

Absorption of nutrients by peanut plants

Resumos

É estudada a absorção e acumulação de elementos minerais e a acumulação de matéria sêca em plantas de amendoim, em diversas fases do ciclo vegetativo, em condições de campo. Os resultados indicam maiores concentrações de nitrogênio e fósforo nas sementes, potássio nas hastes, cálcio na folhagem, magnésio nas hastes e fôlhas e enxôfre nas raízes. Os elementos extraídos em maiores quantidades foram: nitrogênio, potássio e cálcio. Entre o início da floração e três semanas após o início da frutificação, foi absorvida a maior parte dos nutrientes. No tratamento com adubação, cêrca de 70% do total de elementos nutritivos foi absorvido nesse período. A acumulação de 74% e 48% do total de matéria sêca, respectivamente, para os tratamentos com e sem adubação, ocorreu nesse período, evidenciando a importância da disponibilidade de nutrientes às plantas, nessa fase.


The absorption of nutrients and accumulation of substances in peanut plants at several growth stages were investigated. The studies were made on plants cultivated on "terra roxa misturada". The peanut variety Tatu was planted in non-fertilized plots and in others that received macro and micronutrients. Cultivation, spraying, and other cultural procedures were the same as those customary for commercial plantings. Plant sampling started 15 days after emergence and was then carried out at intervals until harvest. For analytical purposes the samples were divided in root, stem, leaf, fruit shell, and seed. The results obtained indicated the following pattern of nutrient accumulation in the plant: high concentrations of nitrogen and phosphorus in the seed; potassium and magnesium in the stem; calcium and magnesium in the foliage; and sulfur in the root. From the essential elements, nitrogen, potassium, and calcium were the most absorbed. The highest nutrient demand occurred in the period between early blooming and three weeks after fruit initiation. In the fertilized plots 66% to 74% of all nutrients were absorbed by the peanut plant in this period. Also, 74% and 48% of the total dry matter were accumulated in the same period in plants from plots that received fertilizers and in those from non-fertilized plots, respectively. At harvest time, the fruits accounted for 50% of the total dry weight of the plant.


Absorção de nutrientes por plantas de amendoim na cultura de outono* * Trabalho realizado com auxílio da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo. Apresentado na XVII Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência, realizada em Belo Horizonte, Minas Gerais, de 4 a 10 de julho de 1965.

Absorption of nutrients by peanut plants

Fernando A. Soares CoelhoI; Romeu de TellaII

IEngenheiro-agrônomo, Seção de Fertilidade do Solo

IIEngenheiro-agrônomo, Seção de Oleaginosas, Instituto Agronômico

SINOPSE

É estudada a absorção e acumulação de elementos minerais e a acumulação de matéria sêca em plantas de amendoim, em diversas fases do ciclo vegetativo, em condições de campo.

Os resultados indicam maiores concentrações de nitrogênio e fósforo nas sementes, potássio nas hastes, cálcio na folhagem, magnésio nas hastes e fôlhas e enxôfre nas raízes. Os elementos extraídos em maiores quantidades foram: nitrogênio, potássio e cálcio.

Entre o início da floração e três semanas após o início da frutificação, foi absorvida a maior parte dos nutrientes. No tratamento com adubação, cêrca de 70% do total de elementos nutritivos foi absorvido nesse período. A acumulação de 74% e 48% do total de matéria sêca, respectivamente, para os tratamentos com e sem adubação, ocorreu nesse período, evidenciando a importância da disponibilidade de nutrientes às plantas, nessa fase.

SUMMARY

The absorption of nutrients and accumulation of substances in peanut plants at several growth stages were investigated. The studies were made on plants cultivated on "terra roxa misturada". The peanut variety Tatu was planted in non-fertilized plots and in others that received macro and micronutrients. Cultivation, spraying, and other cultural procedures were the same as those customary for commercial plantings.

Plant sampling started 15 days after emergence and was then carried out at intervals until harvest. For analytical purposes the samples were divided in root, stem, leaf, fruit shell, and seed.

The results obtained indicated the following pattern of nutrient accumulation in the plant: high concentrations of nitrogen and phosphorus in the seed; potassium and magnesium in the stem; calcium and magnesium in the foliage; and sulfur in the root. From the essential elements, nitrogen, potassium, and calcium were the most absorbed.

The highest nutrient demand occurred in the period between early blooming and three weeks after fruit initiation. In the fertilized plots 66% to 74% of all nutrients were absorbed by the peanut plant in this period. Also, 74% and 48% of the total dry matter were accumulated in the same period in plants from plots that received fertilizers and in those from non-fertilized plots, respectively. At harvest time, the fruits accounted for 50% of the total dry weight of the plant.

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LITERATURA CITADA

Recebido para publicação em 8 de fevereiro de 1967.

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  • *
    Trabalho realizado com auxílio da Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo. Apresentado na XVII Reunião Anual da Sociedade Brasileira para o Progresso da Ciência, realizada em Belo Horizonte, Minas Gerais, de 4 a 10 de julho de 1965.
  • Datas de Publicação

    • Publicação nesta coleção
      24 Mar 2009
    • Data do Fascículo
      Jan 1967

    Histórico

    • Recebido
      08 Fev 1967
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